:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът Борисов - златната акция на "ЛУКойл"

Прехваленият "пакт за ценова стабилност" на горивата още се пише, никой не казва колко ще струват на държавата реверансите към избрани компании
Снимка: БГНЕС
Последните събития показват, че не само държавата има златна акция в бургаския "Нефтохим". И Валентин Златев има златна акция в държавата - премиерът.
"Генералният директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев и министърът на икономиката подписаха меморандум. В него е записано, че цените на горивата за българския пазар ще се изчисляват по специална методика в следващите 6 месеца. Така горивата у нас ще останат значително по-евтини в сравнение със страните от региона и ЕС. "ЛУКойл" ще намали търговската си печалба, за да може цените да се поддържат ниски. В момента 63% от цените на горивата са данъци и акцизи, уточни Валентин Златев. По време на разговорите било предложено акцизите за бензина и дизела да бъдат намалени за сметка на метана и пропан-бутана."

Това е новина от ноември 2005 г. Премиерът е Станишев, а министърът - Румен Овчаров. Полза от меморандума нямаше. Днес епизодът се повтаря.



От времето, когато България се готвеше да влиза в семейството на ЕС, научих европравилото: "Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". Това правило ми кънти в главата, докато се опитвам да обобщя какво точно договори премиерът оня ден, когато тържествено обяви, че е проснал в туш цените на горивата.

През последните две седмици се завъртяха всякакви идеи. Към момента е ясно само, че: ще има 1-месечен мораториум върху цените и че споразумение за всички договорки тепърва ще се пише. Разбра се, че "ЛУКойл" е обещал да продава дизела по бензиностанциите си по 2.49 лв. за 30 дни. Чу се обаче, че "ЛУКойл" не бил обещал да замразява заводските си цени. Това е лоша новина за всички други фирми, които пазаруват от бургаската рафинерия за своите бензиностанции. Не знаем какво ще стане с цените на "ЛУКойл" - и на дребно, и на едро, ако петролът тръгне да пада сериозно. Не знаем и какво ще се случи, ако брентът в събота скочи над 120 долара и инатливо остане там.



Замразяване за 30 дни е безсмислено кратко



Борисов каза, че се надявал да има удължаване. Понеже споразумение още няма, не знаем ще попаднат ли в него надеждите на министър-председателя. От друга страна е добре, че става дума само за месец, иначе пораженията от антипазарно затапване на цените за дълъг период биха били по-големи. От трета гледна точка, моментът за налагане на мораториума може би е позакъснял - след големия шок анализаторите очакват успокояване на петролните котировки.Тавани обикновено се налагат, когато цените растат, не когато започват да се успокояват или дори да падат. Най-смешното е, че на този фон от "ЛУКойл" обявиха, че през този 1 месец щели да пият една студена вода и че саможертвата щяла да коства на компанията "между 4 и 10 млн. лева според движението на петрола по световните пазари".

Оказа се, че бъдещият "пакт за ценова стабилност" ще е двустранен - между държавата и компанията, която управлява и рафинерията в Бургас, и огромен брой бензиностанции в страната. Другите собственици на бензиностанциите не одобряват "замразяването" като антипазарна мярка и нямат намерение да се присъединяват към пакта. Разбира се, остава въпросът, като са такива фенове на свободната конкуренция, защо на бензиностанциите цените са еднакви. Тази мистерия от години чака да бъде разгадана. По въпроса отскоро работи КЗК, която и през 2009 г. опита, но не успя да открие ключа към загадката.

Между другото е странно, че премиерът не изчака анализа на КЗК за пазара на горивата. Ами ако комисията установи, че този пазар се е изкривил, че има непозволени договорки между играчи или пък някой злоупотребява със силните си позиции? Какво ще излезе тогава - че



държавата награждава с отстъпки фирми нарушителки,



които са мачкали пазара и са се облагодетелствали от това!?

Отстъпките, които държава готви в знак на признателност към "ЛУКойл" за едномесечния ценови покой, остават неясни. Прокрадва се горчивото съмнение, че спектакълът със замразяването се прави, за да се прокарат решения в полза на избрани бизнесмени.

Малко неясна остана и ролята на транспортните фирми в спектакъла. Автобусните и тир компаниите очевидно не бяха миманс. Точно техните босове първи осведомиха журналистите колко хубаво ще е държавата да откупи от петролните компании част от петролните запаси, които са длъжни да съхраняват, и как това щяло да свали цените на дизела и на бензина. Вярно е, че намаляването на тези резерви сега ще понижи цените на горивата, но тъй като си има еврорегламент за минималните запаси, не след дълго те пак ще трябва да се увеличат. Да би не пък някои компании самоволно да са съкратили запасите в своите складове, а сега положението само да се узаконява?

Играта с екосъставките също остана недобре осветена. Сега щели да слагат отделни колонки за биодизел - за да може все пак България да гони плана си за увеличаване на дела на зелените горива, както повеляват евродирективите. Но ако "зеленият" дизел е толкова скъп, че дори на могъщия "ЛУКойл" му пречи да капва по 3-4% от него в своето гориво, кой луд шофьор ще сипва в колата си такава луксозна храна! Впрочем държавата вече отстъпва и за биосъставката в бензина - депутатите обсъждат задължителното смесване да се отложи за 2014 г. От всичко това намирисва на нови разправии с Брюксел - може да се окаже, че не изпълняваме съответната директива.



Самият формат на ценовите преговори се оказа смущаващ



Събират се фирми, които произвеждат и търгуват нефтопродукти, а министърът на икономиката и енергетиката го няма. Включват се и фирми от транспортния бранш - автобусни компании и товарни превозвачи, а транспортният министър отсъства. За сметка на това пристига самият премиер-министър. Такова високо присъствие на такъв тип дискусия е абсолютно безпрецедентно. Не си спомням друг път премиерът да се е включвал в решаване на диалози между държавата и бизнеса в такава ранна фаза, а в същото време да липсват ресорни министри. По същата логика премиерът би трябвало да участва и в пазарлъците между държавата и тютюнджиите, говедовъдите и зърнопроизводителите. Само че не го прави и оставя Мирослав Найденов да се оправя - както и трябва, нали затова е селскостопанският министър.

Не е тайна, че Борисов се появява там, където иска ясно да прокара "правилната" линия. Но този път, освен че зададе тона на дизеловата дискусия, отстрани основни играчи, на които би трябвало да се опира, и дори насмете единия от тях - икономическия министър - за враждебно отношение към преуважавания и безценен петролен инвеститор.

Премиерът прикани българите да си представят какво ще стане, ако "ЛУКойл" затвори за 4-месечен ремонт. И сам описа картината - пресъхващи приходи в бюджета, ерго - трусове в държавата. Всъщност страната ни вече преживя подобен епизод - имаше ремонт, за известно време нефтохимът внасяше по-малко данъци, но продажбите на горива по бензиностанциите си вървяха, а хазната, слава богу, не фалира. Вярно е, че "ЛУКойл" е голям данъкоплатец, но все пак има и друг бизнес в страната. Но е страшно министър-председател да смята, че една компания е толкова мощна и жизненоважна, че е в състояние да разклати държавата.

Точно преди това министърът на икономиката обяви, че не разбира защо при най-нисък акциз, евтин ток и работна ръка цените на българската рафинерия не са най-ниските в ЕС. Насърчен от закрилата на премиера,



"ЛУКойл" пусна саркастично отворено писмо,



от което излезе, че министър Трайков е скаран и с ценообразуването, и с простата аритметика, щом не може да изчисли колко силно влияят капризите на средиземноморския петрол на дизела, произведен в Бургас. Хората на Златев твърдят, че рафинерията работи на загуба вече две години, защото продава много евтино, и че са инвестирали в нея 1 млрд. долара. Сумата, инжектирана от 1999 г. насам, наистина е впечатляваща. Но да не би само в Бургас да се инвестира и да се произвеждат горива от стандарта Евро 5, другите рафинерии по света да не би да стоят в XX век? А е чудно, че нашата отчита загуби, защото бизнесът на В. Златев очевидно цъфти - след като част от инвестициите са в нови резервоари за нефт.

Това, че логичният въпрос на Трайков подразни "ЛУКойл", не е толкова чудно. Голямата изненада дойде, когато премиерът буквално насмете министъра си, задето притеснява и излага компанията. Борисов се ядоса, че Трайков напада, вместо първо да пита представителя на държавата в ръководството на "Нефтохим". Въпросният представител е Камен Кичев, сега зам.-министър на транспорта, а преди шеф в Австрийските авиолинии. Със сигурност Кичев не е по-вещ в дизеловото ценообразуване от Трайков, който пък е бивш прокурист на електрокомпанията EVN.

Всъщност защо й е на държавата човек в борда или в надзора на "ЛУКойл Нефтохим" - нали самият премиер е там с цялото си сърце и ум!? И едва ли е само защото рафинерията се охранява от създадената от Бойко Борисов "Ипон".

Последните събития показват, че не само държавата има златна акция в бургаския "Нефтохим". И Валентин Златев има златна акция в държавата - премиера.
62
6400
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
24 Март 2011 20:29
Не знаем какво ще стане с цените на "ЛУКойл" - и на дребно, и на едро, ако петролът тръгне да пада сериозно. Не знаем и какво ще се случи, ако брентът в събота скочи над 120 долара и инатливо остане там.

При падане ще намаляват, от онзи ден беше повторено няколко пъти.
При скачане няма да се увеличават. За "ЛУКойл" котировките на "брента" са референтни, компанията си има предостатъчно собствен "уралс", за да удържи един-два месеца без да изпълнява бизнес-плана си. По-скоро, да премине към план "Б".
24 Март 2011 20:47
Театър, лош, пошъл....
24 Март 2011 20:56
Но да не би само в Бургас да се инвестира и да се произвеждат горива от стандарта Евро 5, другите рафинерии по света да не би да стоят в XX век?

Въпросът е безпредметен без нефт. Веднаж споменах, че има само един начин за дългосрочно въздействие върху пазара на течните горива... разбира се, може да се опитва с риторика, заклинания и свободни полети на фантазията, но лично аз имам известни резерви към такава метода...
Да го повторя: в края на 2008 Станишев не трябваше да подарява 3 милиарда на чуждите банки, а с тези пари да купи нефтени фючърси по 50-60 долара за барел
24 Март 2011 20:57
Бабуин не може да е златна акция, защото е обикновен тъпанар, но иначе играта на думи си я бива.
24 Март 2011 20:59
При падане ще намаляват, от онзи ден беше повторено няколко пъти.
При скачане няма да се увеличават.

От кого е повторено??? Някъде да е публикувано в официален държавен документ?Ами шутове от Европейската комисия ще ядем ли за изкривени пазарни механизми?
КЗК мълчи съмнително от доста време.
24 Март 2011 21:27
Днес доларът падна значително до 1, 42 EUR/USD петролът също леко спадна до 105.75 USD, което доведе до повишаване на цената на едро за А95 с 3 стотинки. Дано доларът не продължи да пада, че жална ни майка...
24 Март 2011 21:44
Да го повторя: в края на 2008 Станишев не трябваше да подарява 3 милиарда на чуждите банки, а с тези пари да купи нефтени фючърси по 50-60 долара за барел
То няма начин Станишев да не е виновен. Но трябваше да купи и картофи, олио, захар, с една дума всичко дето го има по магазините. И сега Тиквата като един фокусник щеше да ги пуска на пазара на половин цена.
24 Март 2011 21:44
Обаче пък меморандумът не бил подписан! А сега де? Освен това ЛукОйл повишил от днес цените на бензин А95 с 3 ст! Веселба!
24 Март 2011 22:15
Браво, браво и още един път браво на автора. Не, защото е написал истината, а защото е имал смелостта да го напише. В момент, когато никой в България не смее да напише и едно изречение по темата. Браво и на редакторите, които са пуснали подобен текст.
24 Март 2011 22:27
Една чудесна статия
24 Март 2011 22:29

Това за "златната акция" - някаква скрита ирония или непознаване значението на термина?
24 Март 2011 22:44
и иронията както и снимката са си уместни, даже много. За каламбура с двете златни акции
24 Март 2011 22:48
Уха, тази статия си е тежка артилерия!
24 Март 2011 23:42
свен това ЛукОйл повишил от днес цените на бензин А95 с 3 ст!
А баскетболният Лукойл падна. Ако си бяха сменили местата щеше да бъде по-добре
24 Март 2011 23:46
Браво!
Наистина добра статия...


____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
24 Март 2011 23:53
Винаги, когато Лукойл променя заводските цени, пуска официално съобщение, че променя заводската цена на еди кое си гориво се еди колко си процента и т. н. заради международната конюнктура. Този път съобщение за вдигане за цената на бензина нямаше... Да не би вместо мораториум да се е спуснало информационно вето?!

Редактирано от - yuni на 24/3/2011 г/ 23:55:27

25 Март 2011 00:00
Запознати казват, че Тодор Живков е дундуркал на колената си невръстните Златев и Гергов.
-
Та ненадондурканият Борисов има траен респект/благородна завист към Златев
25 Март 2011 00:59
Автора -

burning daylight
нескопосан адвокат на ОЧЕВАДНА НАГЛОСТ!
25 Март 2011 01:27
За да свали Златев цената на дизела с 6 (шест) стотинки на литър, Боко ще му кихне 100 (сто) милиона лева от държавния бюджет (квота държавен резерв, хранилища, разходи за съхранение и т.н.) Само че тоя път далаверата е толкова ачик, че от Брюксел веднага я забелязаха.
Да не говорим, че ако с тия сто милиона се купи бензин и дизел от Румъния, Златев спокойно може да ходи да сади картофи...
25 Март 2011 03:51
Валентин Златев върти 16 млрд., а според някои – и държавата!

Натиснете тук
25 Март 2011 04:20
Е какво се чудите: по-високи цени - повече акцизи и ДДС за Дянков. По-голяма печалба на Лукойл - повече данъци пак за него. Още ли не разбрахте че единствените, от които ББ не се интересува, са овцете които гласуваха за него?!
25 Март 2011 05:23
Нещо ме хваща страх за амбразурчиците - само един се изцвъкал под информация за Сливен, другите...
А статията е добра -
Казва неприятни за властта и г*зоблизците истини.
------------------------------- -----
Блогът на Генек

25 Март 2011 06:00
Живи да ги оплачеш.Цели 2 години работили на загуба горките.Остана ли човек в България, неразбрал, че червена комунистическа мафия е стиснала народа за гърлото, и няма да има пускане?
25 Март 2011 06:01
Та за някои които се чудят още защо бай мангал продаде "Нефтохим" на тия **** и защо Борисов мига на парцали :
"Лукойл" може и да се води руска, но главните акционери са евреи.Не случайно имат няколкостотин бензиностанции в САЩ, собственици са на рафинериите в Румыния.И са една от най -мразените компании в Русия.Познавам хора там, които не зареждат от тях по принципни сыображения.Миналата година колата на вице-президентыт на «ЛУКойл» Анатолий Барков направи катастрофа в която загинаха две жени в центыра на Москва.При Путин на това леке нямаше да му се размине, но уви... според МВР се оказаха виновни жените.Нямало камери, а показанията на очевидците бяха игнорирани.Русия не е България, шумът там не стихва и на тоя рано или късно няма да му се размине.
25 Март 2011 06:47
Честито тавагишчи!
Савецка фирма държи бензиня,
савецка фирма държи житото и
савецка фирма ще държи тока!
Честито, честито и пак честито.
25 Март 2011 08:07
Работата е ясна!боко върти опашка пред шефа си!Интересно каква ще е комисионната му след цялата врътка?А Гоце кротко мълчи, иначе активно се изхожда по всички въпроси! Крайно време е да разберем, че ГЕРБ и Боко са продукт на Гоце и Златев!
25 Март 2011 08:26
Драги ми бай Хасане,
Не се обаждам, защото работата вече е безнадеждна. Връщаме се стремително назад. Ще минем през времето на Беров и ще спрем в началото на 1990 година (но вече значително по-бедни и голи, отколкото бяхме тогава).
25 Март 2011 08:36
и аз познавам хора дето не зареждат от бензиностанции на лукойл
25 Март 2011 08:42
"И Валентин Златев има златна акция в държавата - премиера."

хмм:
"В ТЗ не пише за златни, пише за привилегировани акции - такива, които дават на притежателя си особени права. Какви права - трябва да е описано в устава.
А иначе златна акция е нещо като това - "акция, даваща право на вето при вземането на важни решения".
"ЗЛАТНА АКЦИЯ - условна акция, запазена от държавния орган, отговарящ за приватизирано държавно предприятие, преобразувано в АД. Такава акция дава на държавния орган за определен период решаващ глас на общото събрание на акционерите, което е необходимо за запазване на влиянието на държавата над някои ? предприятия, чиято дейност дълбоко засяга държавните и обществените интереси."
Натиснете тук
"- Европейският съд отмени използването на “златни акции“ от страна на държавите, тъй като се предполага, че те възпрепятстват движението на капитали. Повечето страни ги използват, за да пречат на чужди компании да купуват съответните местни дружества. Това противоречи на основни принципи на ЕС и беше отменено. Решението беше подкрепено и от страна на Европейската комисия, която разглежда “златните акции“ като намеса на държавата на пазара, което всъщност не е нейната функция.
- “Златната акция“ означава и някакви чиновници да бъдат назначени в съответните предприятия.
Натиснете тук
"„златната акция" вместо да служи на държавата, действаше срещу нея, защото назначените чиновници не упражняваха правото си на вето върху решенията на акционерите на дружеството, когато те са „против обществените интереси".
Натиснете тук
"Златната акция в БТК ще бъде контролирана занапред от вицепремиера Симеон Дянков. Тази ценна книга, запазена от държавата след приватизацията, се ползва със специални права и позволява налагането на вето по всички значими въпроси, разглеждани в общото събрание на компанията. Контролът досега се осъществяваше от транспортното министерство. "
Натиснете тук
Натиснете тук
златна държава
25 Март 2011 08:56
Падналотмарс, страхотно полезна информация. БТК е още един пример как няма никакъв смисъл държавата да пази златни акции в приватизирани предприятия, защото никога не използва властта си да влияе за доброто на данъкоплатците в това предприятие. В други държави помага!
25 Март 2011 09:25
"Премиерът прикани българите да си представят какво ще стане, ако "ЛУКойл" затвори за 4-месечен ремонт. И сам описа картината - пресъхващи приходи в бюджета, ерго - трусове в държавата. Всъщност страната ни вече преживя подобен епизод - имаше ремонт, за известно време нефтохимът внасяше по-малко данъци, но продажбите на горива по бензиностанциите си вървяха, а хазната, слава богу, не фалира"

От лукойл бюджета няма никаква полза - рафинерията перманентно отчита загуба , следователно корпоративния данък е нула .Приходите са от акциз и ДДС , но ако го няма Лукойл , други ще внасят необходимите горива и същото количество начислени данъци и такси ще постъпват в бюджета - единствената реална полза е за няколкото хиляди работни места в рафинерията , но цената за тях е ужасяващата екологична картина за Бургас и съседните на рафинерията селища !
25 Март 2011 09:42
Чудесна статия. Ясно показва положението, че Боко ще се опита да смъкне кожата на матряла още до края на този мандат - следващ няма да има

Сега Доган с неговите откраднати милион-два, три, десет изглежда като невинен третокласник. В общи линии може да се окаже, че Троегъзата, дет толкова ни лазеше по нервите си е била много читаво управление...
25 Март 2011 09:45
По информация от достоверен източник, миналата година бай Васил Златев е прехвърлил на руснаците всички хотели притежавани от сина му, но водещи се на негово име. Ако наистина е така този акт е многозначителен по отношение на Валентин Златев. Основанието е било че значителна част от горивото от рафинерията е продавано на черно което е стимулирало оборота на Лукоил, но е ощетявало сериозно хазната. Не се е знаела и сметката кой какво получава. Най-вероятно, че Борисов е натиснат да вкара касовия контрол в бензиностанциите след като руснаците са разбрали, че не могат да контролират рафинерията. Предполага се, че това е основната причина за повишаването на цената, а не високите пазарни цени на петрола.
А Златев младши явно прави неистови опити да прилича на Уорлик макар, че можеби и двамата ще ги сполети една и съща съдба...
Бончева за статията
25 Март 2011 10:12
Не се обаждам, защото работата вече е безнадеждна. Връщаме се стремително назад. Ще минем през времето на Беров и ще спрем в началото на 1990 година (но вече значително по-бедни и голи, отколкото бяхме тогава).

Пу, пу, пу -пепел ти на устта!
------------------------------
Блогът на Генек
25 Март 2011 10:32
Това правило ми кънти в главата

На кухо....
25 Март 2011 10:40
Когато бил студент в Москва, приятели на Вальо Златев го попитали, какво работи баща му. Той отговорил: „Другарят Живков го назначи за овчар.” Като видял учудения поглед на братушките, продължил: „Сега той стриже и дои 11 000 овце в Правец!” (По това време баща му Васил Златев е вече дългогодишен кмет.)

А сега Валентин Златев дои седем милиона овце !
С благословията на всяка власт !
Изводът е, че всяка власт е посткомунистическа.
Няма ли снайперисти-родолюбци в тази наша мила България ?!

25 Март 2011 11:29
Тоталният данъчен контрол върху продажбите на дребно удря черния бизнес на горива на конкурентите и подобрява позициите на "Лукойл". Златев прави черни каси чрез фиктивен износ по море и после продава в България (през 2009 "Лукойл" е изнесъл горива за ... Иран !!!) Черните обороти на Златев не минават през резервоарите на бензинаджийниците, а директно с цистерни на едро. Това е услугата, която му направиха гербаджиите и която може да им осигури голяма част от финансирането на изборите.
25 Март 2011 11:46
Не се обаждам, защото работата вече е безнадеждна. Връщаме се стремително назад. Ще минем през времето на Беров и ще спрем в началото на 1990 година (но вече значително по-бедни и голи, отколкото бяхме тогава).
Вървим назад, защото няма път напред, а трябва да се върви нанякъде, трябва да се мърда. И колкото по-се мърдаме все повече ни влиза. Светлото капиталистическо бъдеще съвсем се замъгли.
25 Март 2011 11:52
четвъртито, "Светлото капиталистическо бъдеще" навлезе в нас и ние сме малко в него (както казваха някога), в ролята на овце, които демократично и гарантирано ги стрижат.
25 Март 2011 12:32
четвъртито, "Светлото капиталистическо бъдеще"

...което в България се прави от хора на "светлото комунистическо минало" и резултатие са очевидни
25 Март 2011 12:32
След тази статия, пътищата на Борисов от властта са два - единият с краката напред, другият - поди щитовете на полицаите и под дъжд от камъни и викове "Оставка"!
25 Март 2011 12:45
Що така с лошо, друже, с краката напред...
Може и със задни части
25 Март 2011 12:54
Я!! откриха топлата вода, че премиерът ни е с ангажименти пред Лукойл !!! Това се пее от пет години, ама кой да слуша !


То той пред кого ли няма ангажименти и за това се щура като обран евреин, а с него и цялата държава.

И да видим сега рожбите на руско-американския нефтогазов консенсус ква ще я запеят !!!!
25 Март 2011 13:38
Няма ли снайперисти-родолюбци в тази наша мила България ?

Явно, че само с избори не става!!
Мисля, че е време да се направи
СПИСЪК НА ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ОТ РАК:


Действайте! "куоут" именце "ункуоут"!!!


------------------------ ---------- -------
На народите с къса памет,

преходите им са много дълги!

- Д-р Тони Филипов
------------------------------- ----------
25 Март 2011 13:55
Със заклинанията, палчетата и цветистите епитети всичко е от ясно по-ясно, толкова, че чак миришат на многократно използвани. Само ще отбележа, че нападките лично към мен ме развеселяват... честно предупреждавам онези, които разчитат на друг ефект
Пак питам: колко начина за въздействие върху голям олигопол познавате? Мисля, че познавам този бизнес и затова твърдя, че хеджирането е единственият. Да оставим закачката ми с държавното хеджиране; ако беше реално, сигурно и "Плама" още щеше да бъде работещо, образцово соцпредприятие. Но какво именно пречеше на големите и организирани потребители на течни горива да предвидят обрата в конюнктурата /средносрочните й трендове се прогнозират почти толкова лесно, колкото смяната на деня с нощта/ и през 2009 да си купят фючърси за 2011? Когато нефтът беше три пъти по-евтин, а НПЗ-тата работеха с половин капацитет?
25 Март 2011 14:18
Още едно (непровинциално) мнение за проекта АЕЦ-Белене:
----------------------
"Правителството без каквито и да е преговори с Русия да замрази проекта „Белене" до налагането на новите задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика.
За това призова Иван Костов, който прочете декларация от името на „Синята коалиция" за проекта за втората ни атомна електроцентрала.

Той изтъкна, че САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии, Германия е затворила 7 свои централи, във Франция и Испания, пък е разпоредена спешна проверка на ядрените мощности. Швейцария е замразила плановете си за изграждане на нови централи.

„За 30 години се случиха авариите в „Тримайл Айлънд", „Чернобил" и „Фукушима", припомни Иван Костов. Човечеството сега търси причините, поради които рискът от атомни катастрофи се оказа почти 100 пъти по-голям от теоретичните изчисления за 1 катастрофа на 10 000 години, подчерта той."

25 Март 2011 14:27
Мнението за Белене (и за всичко друго) от политика продал Нефтохим Бургас на сегашния му собственик трябва внимателно да се прочете.
25 Март 2011 14:45
KaizerSoze: "може да се окаже, че Троегъзата, дет толкова ни лазеше по нервите си е била много читаво управление..."

Ете това се опитвах да обясня на колегите през юни 2009 г., но никой не чуваше, всички настояваха - сакън да изручаме първо жабетата.

За мене че "Троегъзата е била много читаво управление" беше станало очевидно още някъде в средата 2008 г., времето на прословутото ми - и никога несъстояло се - здрависване със Станишев (всъщност само жена ми се ръкува с него и си казаха две думи за училището, аз се тулех отзад с едни американски познати, които после представих на Петър Димитров и други стопански дейци в делегацията).

Защо мнознството колеги не го разбираше, защо това "читаво управление" "толкова им лазеше по нервите"? Защото се водеше тотална медийна война срещу читавото управление и се поддържаше небивал медиен комфорт за Бочко. А хората, как ни грустно, често не мислят с главите си.

Ролята на сините също е за отбелязване. Като по всички важни въпроси, те заеха грешна, антинационална позиция, продиктувана им от чужбина. (Достена Лавернь показа как завоя към "десния" популизъм на Бочко е внушен на бълг. сини шамански тинк танкс още преди 2006 г.) Сините си плюха в суратя без никакъв свян и се прегърнаха с "десния" Бочко.

А защо аз виждах истината? Защото не бях промит от бълг. медии и не се влияех от сините шамани. Четете повече независими източници на други езици и мислете повече с главите си, и вие другия път няма да се лъжете да ручате пак жабетата.

А сега си ги ручайте със здраве. Ние ще се погрижим криво ляео за близките си, а за всички българи не можем.
25 Март 2011 14:53
Ето един независим източник Натиснете тук!!
25 Март 2011 14:58
Чичо ФИЧО, този път яко си изложил. Дори днес предпочитам кабинета "Борисов" пред нищожеството Станишев и крадливите му министри и коалиционни партньори. Факт е, че на днешните не им спират фондовете като онази сган, а апартаментите и хонорарите на Цецко направо бледнеят пред консултантските договори на перача на пари и невиждан наглец Ахмед Доган, който е депутат, обаче не ходи на работа.
Та Чичо Фичо, ходи в Дума да пишеш колко била обаятелна твоята тройна коалиция.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД