:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,542,389
Активни 127
Страници 17,180
За един ден 1,302,066

Не правете паралели между нашите реактори и "Фукушима"

АЕЦ "Козлодуй" е най-проверяваната централа в света, грешка ще е отново да принасяме в жертва атомното бъдеще на България
Снимка: Борислав Николов
АЕЦ " Козлодуй"
През последните две седмици политици, "специалисти" и медии си играят със страховете на хората, породени от инцидента в АЕЦ "Фукушима". Съзнателно или не, по този начин реално се работи за чужди каузи и против интересите на България. Помним на какъв жесток политически натиск беше подложена страната ни във връзка със закриване на малките блокове от АЕЦ "Козлодуй". Този път по никой начин не трябва да допускаме грешките от предишното десетилетие, защото на карта са заложени интересите на българския потребител и националната икономика като цяло. А те са за евтина, чиста и сигурна енергия, каквато е ядрената.Що е стрес тест?На този фон не става съвсем ясно какво представляват прокламираните стрес тестове на ядрени централи. И макар че още никой нищо не знае за механизма на тези изпитания, еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер вече обяви, че част от реакторите в Европа нямало да ги издържат. Тук веднага изскачат поне два въпроса. Първо, защо изобщо такива съоръжения функционират - щом Йотингер знае, че не са напълно надеждни или има съмнения? Вторият въпрос, който си задават поне в по-малките страни на Евросъюза, е дали вече няма нарочени атомни централи и страни, които да бъдат обявени за "грешници" и да бъдат подложени на политически натиск за закриване на ядрените си програми. В България вече имаме горчивия опит с АЕЦ "Козлодуй", където закрихме реактори, пред които някои техни западни събратя са като грохнали пенсионери. Трети и четвърти блок на нашата централа бяха отписани без стрес тестове и въпреки че всички международни експертни проверки приключваха с една и съща констатация - надеждни и безопасни.

Напоследък около събитията в японската "Фукушима" бяха изнесени интересни факти, които онагледяват "безпристрастното отношение" към атомната енергетика през последните близо две десетилетия. По принцип Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) провежда два типа проверки. ОSART - Operational Safety Review Team, се съсредоточава в експлоатационната безопасност. Другият тип проверка на МААЕ е за безопасността на самите проекти. Та покрай ударената от трус и цунами централа научихме, че в Япония, където има общо 54 ядрени реактора, международната агенция е извършила едва 5 проверки ОСАРТ и нито една за безопасност на проект. За САЩ при налични 104 реактора са проведени едва 6 проверки ОСАРТ и нито една от другия тип. В Англия на 23 реактора се падат само 3 проверки ОСАРТ. Франция разполага със 76 реактора, а са проведени 22 проверки на безопасността на експлоатацията и нито една на проекта. В Германия при 18 реактора са се случили 6 ОСАРТ. Равносметката за Русия е 50 реактора, 5 проверки ОСАРТ и една проектна. И сега забележете - 6-те реактора на България са проверявани 25 пъти за експлоатационна и за проектна безопасност. Това са данни, потвърдени от дългогодишния директор и служител на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов. Изводите можем да си направим сами.Няма технологични аргументи против нашите налични и проектирани ядрени мощностиНовото поколение ядрени реактори (включително и в проекта АЕЦ "Белене") са защитени от много повече рискове и инциденти, като например падане на самолет. Активната защита на съоръженията е дублирана с пасивни системи за безопасност, които нямат нужда от енергия, за да оперират, и дори да допуснем, че откъм Дунав пристигне гигантско цунами, не биха се появили проблеми с охлаждането като при японските реактори. Както действащите два хилядника на АЕЦ "Козлодуй", така и проектът за АЕЦ "Белене" са на много по-добро техническо ниво и същевременно са поставени при несравнимо по-благоприятни природни и сеизмични фактори в сравнение с АЕЦ "Фукушима". Съпоставки с "Чернобил" пък са изцяло неуместни и некоректни.

Конкретно по отношение на техническата част трябва да се каже, че нито "Чернобил", нито "Фукушима" са разполагали с допълнителни дизелгенератори, които да подават захранване в случай на авария. "Козлодуй" обаче разполага с 1 бр. общостанционен (за двата блока) и 1 бр. мобилен, а при "Белене" по проект има два - по един за всеки блок.

На второ място важен е въпросът за обвивката (т.нар. кънтейнмънт), каквато "Чернобил" никога не е имал, а при "Фукушима" тя е крайно недостатъчна (технически е известна като MARK - I, мокър басейнов тип). За сметка на това при "Козлодуй" имаме единичен железобетонен кънтейнмънт с вътрешна метална обшивка, а при "Белене" проектът е за двоен железобетонен кънтейнмънт с вътрешна метална обшивка и втори външен железобетонен, който е на разстояние 2,20 м. И пак от гледна точка на сигурността - нито "Чернобил", нито "Фукушима" разполагат с уловител за стопена активна зона, т.нар. стопилка, която медиите коментират през последната седмица. Истината е, че затворените под политически натиск III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" са по-сигурни от много от действащите в момента по други точки на планетата ядрени централи.

Относно "опасността" наша АЕЦ да бъде "засегната" от цунами или торнадо, изводите могат да бъдат направени от всеки със здрав разум. Както ресорният министър, така и редица специалисти единодушно коментираха надеждната земетръсна устойчивост на българските ядрени съоръжения - съществуващи и такива в проект.ИзводитеВъпреки аргументите твърде е възможно да се получи така, че големите държави да продължават да развиват ядрената си мощ, а по-малките да бъдат принудени да прекратят плановете си за АЕЦ. Ако българската страна се откаже да отстоява националния интерес, това неизбежно ще доведе до устойчив и драматичен ръст в цената на електроенергията. Последното ще се отрази много тежко както на българския потребител, така и на конкурентността на българската икономика.

Ако се поддадем на натиска на текущите събития, това безспорно би означавало не само да наложим мораториум за изграждане на нови мощности, но и да затворим АЕЦ "Козлодуй", като се откажем от възможността да удължим живота и експлоатацията на двата хилядника там - V и VI блок. Това е така, защото доводите, използвани в офанзивата срещу българската ядрена енергетика, ще бъдат едни и същи както за изграждане на бъдещи мощности, така и за съществуващите към момента. Тоест диференциран подход е невъзможен.

Дилемата е следната: или се отказваме напълно от ядрена енергетика, или продължаваме напред, включително с изграждане на нови блокове. Затова тук трябва да бъде взето политическо решение и отговорността да бъде понесена от всички парламентарни партии. Подобни решения засягат цялото общество, националната икономика и националната сигурност и биха имали последствия за десетилетия напред. Време е всички народни избраници да се обединят и да споделят отговорността, защитавайки интереса на България от дългосрочно и устойчиво развитие на надеждна ядрена енергетика.
Снимка: ЕПА
"Фукушима" - актуалният кошмар на ядрената енергетика и човечеството.
48
3850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
24 Март 2011 20:40
Ще правим паралели! Ще правим и меридиани. Защото въобще не става дума за дилема.
Та да попитам иронично: Ами да направим ремонт на 3 и 4 в Козлодуй и да ги пуснем. К`ъв е проблемът? Не ни прилагайте евтини трикове....
24 Март 2011 21:10
Тоз ГЛ.ЕКСПЕРТ що не джапа из турбинното на Фукушима да го засърбят краката,
ами таквози руски таквоз?
24 Март 2011 21:11
Най - после малко фактология по въпроса! Я "специалстта" Мартин Димитров да се изкаже по въпроса!
24 Март 2011 21:12
Проблемите на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене са руските реактори . Ако бяха заменени от френски, американски, или даже от Горна Волта - няма проблем . А философстващите щяха да са доволни от резултатите на своята Сугаревска правота и Ивоинджевски плам .
24 Март 2011 21:27
Без да съм специалист по енергетика, напълно подкрепям тази статия политически.
24 Март 2011 21:46
Operational Safety Review Team - за цял свят общо 25
(изключвам 22 за Франция, но пък иреактироте им са доста, а и те са чалнати на тая тема)

Operational Safety Review Team - за България (за 1 централа) общо 25


24 Март 2011 22:09
Данил,
24 Март 2011 22:28
За статията и на Валентин Стоянов сърдечни благодарности.
24 Март 2011 22:33

След като формации от рода на "социализъм", "капитализъм" се оказаха несъстоятелни, образувания от рода на Европейския съюз изглеждат много съмнително.
24 Март 2011 22:43
Ами да направим ремонт на 3 и 4 в Козлодуй и да ги пуснем. К`ъв е проблемът?

Философее, не схвана ли - проблем нема и с тва, само да не беха у нас. И СЕГА, по повод дописките на Гълъп, процентчетата на Кунева и как бързо забравял електората, дали пък наистина сме забравили как имено тая еврокака предаде 3 и 4 блок? АЕЦ е стратегически важен и не само за икономиката: това е жизненоважен военен обект за Европа!
24 Март 2011 23:16
Изтривам си мнението тука, пратих го при русофилите.

Редактирано от - /\eko на 24/3/2011 г/ 23:45:28

24 Март 2011 23:17
Толкова приказки все едно че гърмящите реактори в Япония са руски! Американски са! И‌ се оказа че са доста недомислени! Да припомня че при земетресението в Армения през 1988 година нямаше никакви проблеми със Съветската тогава АЕЦ‌ там!
24 Март 2011 23:18
Статията звучи много убедително. Единственият ми проблем, че ставам много нервен, когато започнат да ме уверяват, че България е направила най-добрата сделка и нейните "сложи каквото и да е тук" са най-сигурните в света.
как да вярвам на българските специалисти за безопасна АЕЦ, щом техните колеги български специалисти геодезисти дават коренно различни становиша за Белене?
Освен това, все повече и повече започват да ни натикват в носа цената и евентуалното поскъпване на тока и работата около "Белене" придобива измеренията , ако не на "аванта", поне на "далавера".
Има една нездрава нервност около проекта "Белене", която не говори за трезвост при вземане на решенията и оценяване на рисковете.
24 Март 2011 23:23
Какви паралели?
За паралели между японски стандарти и руски ли става въпрос.
Шегаджия.
25 Март 2011 01:08
Статията
Пройчо, реакторите са японски само един е на GE и не земетресението, а цунамито ги прецака.
25 Март 2011 03:33
Абе тази статия е за друга рубрика - примерно "сълзи и смях" ...
Не мога разбера някои хора друсани ли са когато пишат статии?
25 Март 2011 04:24
На хората без предрасъдъци от Форума предлагам списък на авариите в ядрените централи по света, в който се вижда, че американските не са от най- добрите. Натиснете тук
Добавям също и списъка на централите по страни, от където може да се види, че макар и да не сме споменати в този списък ние сме в семейството на ползуватели на ядрени енергия. В този списък липсват далеч по- големи по територия и население страни, в това число Полша, Турция и др. Този ядрен потенциал и умение ние не дължим на Европа и още по- малко на Щатите, които дружно искат да ни пратят в третия свят. А глупаци и наивници и най- вече продажници у нас колкото искаш.
Натиснете тук
25 Март 2011 04:28
Няма никакво съмнение че геният проектирал басейните за отработено гориво да са на тавана на реактор в земетръсна зона е бил агент на Росатом..

Редактирано от - anacephal на 25/3/2011 г/ 04:30:48

25 Март 2011 04:32
Корекция. България не е пропусната, но Белене е означена като да се прави с френски реактори, защо ли???
Réacteurs de puissance[modifier]
* Centrale nucléaire de Kozlodouï
o Quatre réacteurs VVER-440 arrêtés.
o Deux réacteurs VVER-1000 en fonctionnement produisant 40 % de l'électricité du pays
* Centrale nucléaire de Béléné
La centrale nucléaire de Béléne est en cours de construction par la France.
Ето защо скачат нашите майцепродавници!!!!!!!
25 Март 2011 05:21
Спарти, ако пуснеш линка на английски никак няма да е зле, френският не е много разпространен.
25 Март 2011 06:56
Japan may change its assessment of Fukushima nuclear crisis to 6 level below Chernobyl on scale of 7
Владимир Комаров казва, че Чернобилите с 6 - т.е. 6х7 = 42 по тази скала.
Рибарите изкупили гайгеровите броячи - сега мерят рибата,
а после с тях ще я дирят...
25 Март 2011 09:41
За статията, ,
АЕЦ 'Белене' трябва и ще бъде построена.
Колкото по-бързо, толкова икономически по-изгодно е за нас.

Нуждата от енергия ще расте в перспектива.
За бедна на енергоресурси страна като нашата алтернативата е ядрена.
Просто нямаме друг избор.
25 Март 2011 10:07
АЕЦ `Белене` трябва и ще бъде построена.
Колкото по-бързо, толкова икономически по-изгодно е за нас.


Чудесно, събирайте пари, правете акционерно дружество и стройте....
25 Март 2011 10:47
Реактори 3 и 4 не се нуждаят от ремонт, Filosofa. Те са си напълно изрядни съгласно нормите на ЕС и бяха спрени по причина продажността на едни наши управници, но които, дай Боже, някой ден народът ще им потърси сметка.
25 Март 2011 10:48
Нашите реактори са били най-проверяваните и спрени без нужда?
Дали пък такова отношение не е провокирано и от оценката на качеството на хората, които се занимават с ядрена енергетика у нас?
Няма ли някой да даде видео от изявленията на Шингаров по телевизията след аварията в Чернобил? Или видео от Първомайските манифестации през 1986 г.? Или видео от мълчанието, гузната гражданска съвест, липсата на професионалната етика и достойнство на хората занимавали се с ядрени технологии и наука към оня ден в България?
Ядрената енергетика е переспективна, но докато технологията не се усъвършенства до такава степен, че да е асолютно независима от човешки фактор, използването на ядрени технологии в България трябва да е забранено със закон!
25 Март 2011 12:25
ТАКА Е! "Няма технически, технологически /и икономически/ аргументи против нашите налични и проектирани ядрени мощности!"
Но си имаме армия от отцеругатели и майцепродавци, като изявилият се по-горе Асенчо, като Мартинчо и цялата останала ..... от "отворени и затворени общества" на отвъд океанска хранилка и под вещото, прякото управление на Генерал-губернаторството. Докато не озаптим тази пасмина, обслужваща чуждите интереси нищо добро не ни чака!
25 Март 2011 13:25
Автора - най-накрая някой да каже нащо съществено по въпроса.
Спартак, благодаря за линка.
25 Март 2011 13:46
Статията е бижу на про-атомния лобизъм и популизъм. Фактите са доволно омесени с боза, а целта е читателя да бъде изправен пред само един избор "ДА на АЕЦ"Белене"". Всички останали избори включват живот в пещери, осветление на свещи, тотална липса на отопление и климатици, колапс на икономиката и т.н. Естествено тук е завоалирано. Ето няколко примера:
по този начин реално се работи за чужди каузи и против интересите на България.

на карта са заложени интересите на българския потребител и националната икономика като цяло. А те са за евтина, чиста и сигурна енергия, каквато е ядрената.

Ако българската страна се откаже да отстоява националния интерес, това неизбежно ще доведе до устойчив и драматичен ръст в цената на електроенергията.

Време е всички народни избраници да се обединят и да споделят отговорността, защитавайки интереса на България от дългосрочно и устойчиво развитие на надеждна ядрена енергетика.

Статията работи при няколко погрешни презумции:
1. Алтернативи на АЕЦ-а няма
2. Няма как и от къде да внесем ток, защото (нали, естествено) всички в региона разчитата на нас за да им продаваме ток.
Когато ЕС построи European super grid Натиснете тук, т.е. истинско свързване на цялата европейска мрежа с High-voltage direct current Натиснете тук кабели, които имат загуба на ток от 3% на 1000 км, ще можем да си купуват ток от целия ЕС, т.е. без ток няма да останем, ще можем да си го купуаме от целия ЕС.
25 Март 2011 13:55
"Няма технически, технологически /и икономически/ аргументи против нашите налични и проектирани ядрени мощности!"

Таке е. Само частни пари няма. Айде сега данъкоплатеца да извади едни 5-12 млрд евро (Не е ясно точно колко) и проекта да започва. Средно по 700-1700 евро на човек.
25 Март 2011 14:03
Таке е. Само частни пари няма. Айде сега данъкоплатеца да извади едни 5-12 млрд евро (Не е ясно точно колко) и проекта да започва. Средно по 700-1700 евро на човек.


ми до момента се извадиха повече паре за разни слънчеви речки и ветърни мелници, та един аец ли ще ни се опре

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
25 Март 2011 14:16
Няма технически, технологически /и икономически/ аргументи против нашите налични и проектирани ядрени мощности!

Явно Валентин Стоянов получава доста добри "инжекции" от ядреното лоби.
Да го попитам като са толкова съвършени нашите мощности защо АЕЦ "Козлодуй" от седем години няма най-важния документ за една ядрена централа - Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) ????
Да попитам като са толкова сигурни нашите мощности, как стана така, че на 01.03.2006г. при изключване на главната циркулационна помпа, 1/3-та или 22 от 60 броя гасителни пръти са отказали да сработят????[/size= 2]
А това е фактически най-важният елемент от система за безопасност ???
25 Март 2011 14:17
Благодаря на Валентин Стоянов за статията. Защо чак сега се публикува нещо без политически орнаменти? Нема начин да не е имало "желязна" завеса по въпроса през последните две десетилетия спусната над "независимите" у нас медии.
Иначе сеизмичните експертизи са такива за каквито си платиш.
Има си и ядрено, има си и тецово лоби.
Пламен Пенев, изпреварил си ме и няма какво да добавя.

Редактирано от - ИвК на 25/3/2011 г/ 14:18:03

25 Март 2011 14:17
rki

И колко точно пари се извадиха в България?
25 Март 2011 15:27
Ето четете как Германците дават пример на целия свят. Това е за 2010-та - ПРЕДИ Фукушима.
Натиснете тук

New Record for German Renewable Energy in 2010
Germany set a new world record installing 7, 400 MW of solar PV in one year. The country also reached a renewable energy electricity penetration of more than 30% on February 7th, 2010.
The German Ministry for the Environment and Reactor Safety reports that in 2010 renewable energy generated more than 100 TWh (billion kilowatt-hours) of electricity, providing nearly 17% of the 600 TWh of supply.


Ето четете как Германците са започнали да реализират бъдещето без АЕЦи, ТЕЦове и петрол.
25 Март 2011 15:28
Страховете от булгаристански АЕЦ не идат от експертните съмнения в техните системи за надеждност и защита . Белият свят е повече тревожен , за състоянието на Съвкупния субектен фактор на територията . Друго не требе , остава ни само за Ядрени програми да си беседваме . Иначе , темата е дискусионна и затуй , че такива като кучето ми ще са горди да имаме и развиваме ядрена енергетика ...
25 Март 2011 15:30
Мани ги германците, те са изостанали и глупави
25 Март 2011 16:13
Иначе сеизмичните експертизи са такива за каквито си платиш.
Има си и ядрено, има си и тецово лоби.
Пламен Пенев, изпреварил си ме и няма какво да добавя.

Именно. Но това се отнася и до всички други експертизи, с които ни затрупват.
Виждам, че другите са разбрали намека, че това поставя под съмнение и качествата на българските специлисти кат цяло - включително и на онези, които ще работят в бъдещата централа, па ако ще реакторите и да са от друга галактика.
Ако държавата ще дава милиарди за нещо, то по-добре на този етап да ги даде за развитие на такава икономика, съответно общество, която може да си позволи по-скъпа енергия. Вместо износител на енергия за страни, които ще развиват производство в по-висока принадена стойност, по-добре е да внасяме енергия, а тази продукция да я произвеждаме ние.
25 Март 2011 16:39
Ядреното лоби сигурно калкулира средствата за платени публикации по медии и форуми , щото вдига още цената, айде чесито - 8млрд. :

Натиснете тук
25 Март 2011 18:02
Като са толкова сигурни нашите мощности, как стана така, че на 01.03.2006г. при изключване на главната циркулационна помпа, 1/3-та или 22 от 60 броя гасителни пръти са отказали да сработят????
А това е фактически най-важният елемент от система за безопасност ?!!

1000-мегаватовият реактор бе спрян за планов ремонт на 18 септември 2010 и по време на рехабилитацията бе открита пукнатина в тръба от системата за защитата на съоръжението (едва на 19.10.2010 !!!). Това наложи проверка на всички останали, която откри подобни дефекти в 31 от общо 61 тръби.
Преценено е, че се налага смяната на всички тези елементи от защитата, които са от изключителна важност за сигурността и безопасността на Централата. Поръчана е съответната доставка от руския производител “Хидропрес”.
При срещата на ББ с Путин беше уговорено тези управляващи пръти да се доставят спешно за 200, 000 евро. Преди сме плащали по 2-4 млн евро за комплекта!

В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н.
В "Козлодуй" аварираха поради фабричен дефект ключови елементи от системата за безопасност и вместо от това да стане грандиозен скандал, замяната на повреденото оборудване беше представено от пропагандата като несравним братски жест.
25 Март 2011 18:15
Забелязах некоректности в статията:
"Фукушима" са разполагат с допълнителни дизелгенератори, които да подават захранване в случай на авария. Те бяха повредени от приливната вълна.
(Вече поставих във форум въпроса за защита на нашите генератори от теоретично възможна приливна вълна от централата "Железни вреата", при голямо земетресение).
Никой проектант няма да си признае, че има пропуски! Някъде срещнах, че "нашата" централа в Белене ще издържа при температури от -57 до +61 градуса!? Вижда ми се твърде идиотска тази устойчивост за нашите условия. Вероятно са пропуснали други, много по-важни неща.
25 Март 2011 18:35
Бонго, точно. Не споменах социологичните и рейтинг-политическите "проучвания" от комплекси за баналност. Верно е, това важи за всичко. Пазарна икономика е. Плащаш повече, получаваш повече.
А иначе производството на енергия, включая и електрическата, е и производство на продукция.
Използвам случая да поздравя скромно малкото форумци, посветили се на темата, включително и тези с мислене тип "а ла сугарев". Ако не знаете кой е той, ще ви кажа че това е тоя дето преди 20 години каза, че ВВЕР от АЕЦ "Козлодуй" са от типа "уран-графитовите" на Чернобил. И сиромаха вече 20 години не е узрел да проумее заблюждението си. Ама го експертизват като Асен Григоров например.
25 Март 2011 18:51
И колко точно пари се извадиха в България?

ми сметни досегашните инвестиции във ветрени и фотоволтаични паркове, мини и микровецовете тоже, плюс заявките за изграждане на бъдещи мощности и ще видиш

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
25 Март 2011 19:11
Спартак - и сам воинът е воин !!
25 Март 2011 19:21
Тоз советник е завършил "Право"!
В България!
И се изказва за смъртно опасни ядрени технологии.
Следователно требва направо да бъде бит с букова дъска по главата до изпадане в несвяст.
Неколко пъти!
25 Март 2011 19:24
Фукушимските таквоз вече са обули найлонови пликове, залепени с тиксо.

25 Март 2011 20:08
rki
И според теб колко е всичкото и кой е виновен?
25 Март 2011 21:47

Брей, не съм очаквал толкова смислена приказка от народен представител! Тия дни всички мошеници и фанатици са в офанзива: Фукушима - това, Фъкошиба - онова.
Браво за ясното и честно мнение!
29 Март 2011 18:46
големо мазало е сътворил "експерта" - кво общо има козлодуй с белене и кво общо имат абстрактните разсъждения по темата за безопасност с пълната икономическа безмислица, която представлява втората централа?

некой е взел пачка да пише статия, ма не е допрочел/доразбрал инструкциите май.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД