:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 475
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В гьола на Белене само руски реактори ли виреят?

Този кабинет не се ползва с обществено доверие, за да задължи следващите четири поколения с няколко милиарда
Снимка: Велислав Николов
Асен Григоров
България 2020. Тогавашният премиер се оправдава по сутрешните блокове: "Помолил съм господин Златев (Сребров, или както там ще се казва наместникът на "Росатом") за едномесечен мораториум върху цените на тока, докато се успокои международното положение". Вестниците веднага ще напишат на първа страница с радост и тиха надежда: "Г-н Златев (Сребров, или който там е) на спешно посещение в Москва!"



Няма майтап. Както е тръгнало, това ни чака



Не е трудно да си го представим само ако проследим "новините" от последните няколко дни. За политическата несъстоятелност и пълната финансова и структурна каша около проекта "Белене" даже и не искам да пиша. Достатъчно компетентни хора написаха достатъчно силни текстове.

Пропагандата направи така, че който не е за "Белене", е против ядрената енергетика. И друг разговор не е възможен. А пък "Белене" е задължително руско. Като че ли в гьола за 2 милиарда е вградена някаква мая, някакво семе, върху което само руски реактори виреят.

Глупавото бозаджийско лобиране за руската атомна централа изцяло погребва всякакъв разумен разговор за ядрената енергетика в България. Например аз - на базата на това, което чета и следя като информация за толкова години журналистическа практика, смятам, че България внимателно трябва да развива ядрената си енергетика. Не казвам, че съм прав, казвам само, че има немалко, които мислят като мен, и че тази позиция изобщо не може да се чуе и дискутира. Плахо я видях в изказването на Трайчо Трайков - "Да сложим готовия руски реактор в Козлодуй, а с площадката на Белене да помислим да направим нещо друго". Изобщо, прави ми впечатление, че



всяко споменаване за разширяване на "Козлодуй"



потъва като в пустиня и ние така и не разбираме има ли разумни аргументи срещу това, или просто е евтино и не осигурява някои допълнителни екстри като "първата руска централа в ЕС". Чувам, от една страна, че "това не е бидонче, да го преместиш от Белене в Козлодуй" (по Борисов), от друга страна - "ако не ги вземем ние (реакторите), турците веднага ще ги купят", пак по Борисов. Разбира се, не може и двете твърдения да са верни. Защо българската ядрена енергетика непременно трябва да е руска? Моят разум подсказва, че освен Русия има и други високотехнологични нации - САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Япония, даже и Китай. Като ще харчим 5-6-10 милиарда евро, не е ли редно да проверим и други възможности - да попреговаряме, да сравним предложения за технология, цена, сигурност, стратегически партньорства и т.н. Сигурен съм, че и бойлер да тръгнете да си купувате, ще си направите такова проучване.

В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н. В "Козлодуй" аварираха поради фабричен дефект ключови елементи от системата за безопасност и вместо от това да стане грандиозен скандал, замяната на повреденото оборудване беше представено от пропагандата като несравним братски жест.

С една дума,



разговор за технологията не е започвал



Преди няколко дни Трайков каза, че поръчаните реактори са поколение 2+, руснаците казаха, че са 3+. Кое е вярно и как се доказва, не стана ясно.

Икономическият разговор също изобщо не е започвал. Той не може и да започне, тъй като няма как да се води икономически разговор без числа. Правителството не дава никакви свои прогнози за разходите за съпътстваща инфраструктура, за съдбата на отработеното гориво, за разходите за последващо извеждане от експлоатация и т.н.

Изобщо, правителството не дава знак да подхожда умно и перспективно към развитието на ядрената енергетика (а не към АЕЦ "Белене", което е различно нещо) и не съм убеден, че е в състояние да вземе компетентно такова сложно решение.

Между другото, не мисля и че вече има необходимото доверие, за да задължи нашето и следващите четири поколения със стари реактори и няколко милиарда евро задължения.
Снимка: БГНЕС
Борисов и прословутият гьол в Белене.
336
8843
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
336
 Видими 
24 Март 2011 20:32
Статията е добра с въпросите си. Четете колеги! Ринг свободен....
24 Март 2011 20:41
Логични въпроси.
24 Март 2011 20:48
В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н.


смешник.
как може такива откровени дебили да ги пускат по вестниците
и колко петилетки го дъфкаха това Белене докато накрая се натуткат да го строят, нямало било диалог.
24 Март 2011 20:51
Ето един типичен костовак синя прашка куманез, враг на народа.
Растрелять надо!
24 Март 2011 20:54
Особено "логичен" е въпросът на близкия до видния демосрат Иво Прокопиев журналист - Защо ядрената ни енергетика трябва да е непременно руска ? Че кой гони другите ? Или те не са удовлетворени по шиляшкия начин с гарантирани печалби като при Мариците - исканията за гарантирана печалба на поне 20 % , със суровини за наша сметка /въглища/ , авансова печалба и довеки веков ? Че кой ги гони например да доставят газ - никой. Ако можем да плащаме на тези цени и ако имат количества - защо не. Да, ама -не .
24 Март 2011 20:55
В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н.

И кое не е верно
24 Март 2011 21:02
Това за технологиите е наистина покъртително.
Такива технологии с охота купуват и Китай, и Индия, и Турция. Ако авторът се беше осведомил, преди да пише, щеше да знае, че руската технология за реактори превъзхожда всички други, освен френската, с която е на равна нога. Но може би изобщо не е искал да знае, може би изпълнява малка политическа поръчка, но много несръчно
[/img]
24 Март 2011 21:04
Мартинчовата елементарност по ядрените въпроси май е заразителна. Така ли лобито на американската компания дето иска да слага 7 блок в Козлодуй и да пази необходимостта от Мариците не можа една свястна теза да съчини ? Щото тази е дразнеща с малоумността си.
-
1. Техническият въпрос за Белене бе решен преди 8 години. Тогава доколкото си спомням имаше обсъждания, последвани от търг.
-
2. Въпроса с цената се изясни - 6, 3 милиарда цена, от които България няма да дава нищо вече, а площадката ("гьола"ще формира 51 % от капитала на централата.
Консорциума ще си тегли и изплаща кредити и май няма гарантирана минимална изкупна цена за минимален период.
-
3. Вместо някои да се мъчат да провалят строителството, то по добре да не му пречат, щото тази централа няма как да не бъде построена. Единствено ще я оскъпят.
24 Март 2011 21:06
Кой е Асен Григоров? Има ли той някаква квалификация в областта на енергетиката?
Крайно време е да се дава трибуна на специалисти по ядрена енергетика когато става дума за Белене и подобни "разбирачи" с очевадни напъни да се харесат на някого че да изкопчат някой лев да бъдат отстранени от дискусията по Белене.
Статия е типична вестникарско празнодумие без фактология без сравнителни анализи. И това е логично като видим кой е автора и!
24 Март 2011 21:08
Еуфорията на финала в пасквилчето на журналистчето надминава дори комсомолския плам на Мартинчо - не мислел , че нямало вече необходимото обществено доворие за АЕЦ .... Няма обществено проучване в БГ , та дори и последното, след трагедията на японците с 40 год. блокове на Уестингхаус , което до посочва доверие сред българите към този отрасъл и конкретно АЕЦ Белене и Козлодуй под 55 % - последното май беше в Референдум на БНТ. Нормално се движи около 67 - 70 % . Те му казват , че АЕЦ Белене ще се строи по 3 +, той - Бай Иване - за шлифера ме хване .....Безспорно , че с руснаците трябва да се търгува за цена в наша изгода. При гаранции за сигурност.
24 Март 2011 21:10
Господи как да се въздържи човек да не псува след такава статия, грозна, примитивна, евтина. Това ли е определението за свободните български медии, където всеки потенциален коруптор може да плати за десетки подобни материали, за да убеждава, за да развращава, за да заслепява и без това объркания ни народ.
На Автора да напомним, че гръмналите реактори в Япония са АМЕРИКАНСКИ, с по един кръг на охлаждане. Един от тях работи с най отровният от всички радиоактивни материали ПОЛОНИИ, чийто отрова тепърва ще се разстеле по планетата.В Европа има 143 реактора, от които 55 във Франция. В момента се строят още две ядрени централи. Можем да напомним на Автора десетки факти , които оспорват неговите твърдения, но както е казал СЕНЕКА за да спориш с някого ТРЯБВА ДА СЛЕЗЕШ НАЙ- НАПРЕД ДО НЕГОВОТО НИВО.
24 Март 2011 21:13
всяко споменаване за разширяване на "Козлодуй" потъва като в пустиня и ние така и не разбираме има ли разумни аргументи срещу това, или просто е евтино

Като не разбираш защо пишеш бе?!?
Не, не е евтино.

Ако някога има нов блок в Козлодуй, той ще се построи на гола поляна, до сегашните, а не на мястото на някой от тях. То не е така - да извадиш един реактор и да сложиш друг на негово място. Целият блок се строи около реактора, съобразен с реактора, всички системи за контрол и защита, турбините, контролна зала. Площадката за нов блак ще се почва от нулата, не като в Белене където има направено нещо, има и проект, одобрен е, минали са всички административни процедури.
За нов блок, къде да е, в Козлодуй или другаде, първо ще трябва да чакаме още няколко години да минат административния етап - оценки, търгове, прокти, одобрения и прочие, че да стигнем сегашния етап на Белене.
Ей виж го Трайчо - цяла година му трябваше да се натутка по избора на финансов консултант.
24 Март 2011 21:14
Във форума цари трогателна любов към руската ядрена енергетика.
Авм като преживял Чернобил, макар и отдалеч само мигам смирено пред мъдрите слова на адептите на Россатом.
24 Март 2011 21:14
Поздравления за журналиста Асен Григоров! Честно, отговорно и премислено послание, което ни кара сериозно да се замислим.
24 Март 2011 21:17
Добра статия. Дудушките сърца обаче ще са люто рАнени.
Мисля, че този път Петрински ще е втори по мнения.
Весел уикенд със "Сега"!
24 Март 2011 21:21
което ни кара сериозно да се замислим.
24 Март 2011 21:23
Преди няколко дни Трайков каза, че поръчаните реактори са поколение 2+, руснаците казаха, че са 3+. Кое е вярно и как се доказва, не стана ясно.

Ей сега ще ти стане ясно:
Доц. Янко Янев: В Чехия ще строят реактори от типа на АЕЦ "Белене"
Не виждам защо да не построим една централа, която отговаря на всички изисквания на безопасност. Включително от Европейската комисия. Това са реактори от трето поколение плюс.

Доц. д-р Янко Янев е най-високопоставеният българин в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Бил е програмен координатор за Департамента по ядрена енергия, ръководител на Международната система за ядрена информация. А от 2000 г. до днес е директор на програмата за управление на ядрените знания. В началото на 90-те г-н Янков е бил председател на КИАЕМЦ. Той е бил също зам.-председател на Борда на управителите на МААЕ, вицепрезидент на 3-ти комитет на ООН по Договора за неразпространение на ядреното оръжие.
Натиснете тук
24 Март 2011 21:26
А бе, тоя автор не знае ли какви опашки стават за руски реактори, а? Може ли да се пишат такива работи, бе? Кой им дава достъп на такива до медиите, ве? Не знае ли той, че това американски, английски, френски, канадски реактори се търкалят и никой не е*ава да ги купува. А, да не ви разправям пък какво става по света пред бензиностанциите на Лукойл. Опашки, значи, от коли къде по километър, къде по миля! Да! Народът ще се изтрепе за лукойлски бензин. Не ще никакъв друг. Бил фрашкан с октани. В това време бензинджиите на Тотал-Мотал, Ексон-Мексон, Шел-Мел пляскали карти и не зареждали бензин. Нямало клиенти, викали. Всички клиенти били накацали на Лукойл. Славата на руските спътници, ракети, комети, подводници, брилянти, диаманти, блондинки и други такива продукти на руките високи технологии се носела по света със скоростта на Москвич 407. Били страхотно надеждни. Нито падали, нито се чупели, нито вървели. Били вечни, казали специалистите. Най-много ги търсели обаче скрап-експертите. На пунктовете плащали по 3 стинки повече на кило!

Редактирано от - sybil на 24/3/2011 г/ 21:51:27

24 Март 2011 21:27
Помни ли някой , на каква цена руснаците спечелиха търга за Белене?
Защото имам чувството , че никой не знае крайната цена.
24 Март 2011 21:28
Тази статия е откровен седераски боклук.
24 Март 2011 21:30
От сорофщини и ИбанКостофизъм вече 21 г. вървим само назад и, ако продължаваме още така след още 20г. ще трябва да закриеме държавата. За 20г. икономичеки България е сигурно по зле и от 1950г.
Толко за сорофската статия и синя пропаганда .
Нямам сега време да отговарям на автора с подробности за падналите совалки, самолети, екологични катастрофи(разлива на БП в Мексико) и войни на едни други държави, както и да му напомня, че реакторите в Фукошима са американски.
24 Март 2011 21:31
Асенчо,
колкото и да ти е мъчно, Русия е държала, държи и ще държи контролния пакет акции в България.
Нема мърдане. Хватката е желязна. Ако не е атом ще е газ, ако не е газ ще е нефт. Това е палажението. Срещу ръжен не се рита. Затуй по-добре да развиваме взаимоизгодно сътрудничество.
След събитията в Северна Африка Русия става абсолютен енергиен хегемон в Европа.
Подполковник Путин си разигра брилянтно геополитическата шахматна партия.
24 Март 2011 21:33
Мога да добавя само, че за опасността от корупционната зависимост на Бочко от частната фирма Лукойл България предупреждавах по времето, когато седерасите калесваха Бочко с бъклица да им бъде лидер, и когато той им заби маркуча в стил Лед Зепелин.

За съжаление няма друга оферта за АЕЦ освен руската, а тяхната е технически напълно издържана според всички специалисти у нас и в чужбина, само дето поскъпна напоследък с 2-3 млрд заради пируетите на Бочко, внушени му от седерасите.
24 Март 2011 21:37
А този от снимката да вземе да скочи в гьола !
24 Март 2011 21:39
Е тука ще е кютекът тия два дни ! "Грабвайте телата..."


Не е задължително да е експерт по ядрена енергетика човек, за да има мнение по темата, макар и базирано на здравия разум.


Реакторите в Япония издържаха на земетръса от 9-та степен по Рихтер, което ги "прецака" бе цунамито, повредило системите им за охлаждане... "Чернобил" гръмна от бесхалатность и груби грешки и пропуски на хората в централата, най-вече, не толкова от приложената там технология.


В някои отношения авторът явно е попресолил манджата (то и "совалките" гръмнаха поради технологични и технически причини) и не във всичко е прав, но дори само като повод за дискусия (и то по уикенда) статията става. Затова - "брейк" и - млатенье му е майката !
24 Март 2011 21:41
Ако съм съгласен с нещо в статията и коментарите, то е че :
КОЙТО НЕ РАЗБИРА, ДА НЕ КОМЕНТИРА !
Това се отнася, както за колегите-форумци , така и за автора.
Като гледам на снимката, май ми е познат от телевизията.
Едно време, коментираше финансово икономически проблеми, сега се прехвърлил на финансово-енергитични и то ядрено-енергитични. Струва ми се, че от ядрена енергетика няма от каде да разбира. То само с четене на вестници и статии, тая работа не се учи.
24 Март 2011 21:42
Ok и аз смятам , че руската технология е супер , но защо при поставяне на въпрос за цената на тока се започва с едно мучене , мрънкане и гледане в тавана.
24 Март 2011 21:43
"Нема мърдане. Хватката е желязна"


Така е, ЗИП-е, и резултатът е пред очите ни (45+20). КГБ‌ (ФСБ) са наистина безсмъртни и който ги игнорира, не само у нас (но най-вече), спукана му е работата и жална му майка ! Бог да прости България !!!
24 Март 2011 21:43
Аз и друг път съм питал, но да питам пак - дали феновете на руската техника, включително на руските реактори, ще бъдат толкова любезни да ни осведомят те самите каква руска техника са предпочели, притежават и ползват - кола ли, компютър ли, бяла или черна битова техника ли? Тавагишчи, Аерофлот не лети с руски самолети, вие искате руски реактори да си чучнем в земетръсна зона!

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
24 Март 2011 21:44
Какъв е този страх от руснаците от нашите седерасти ? Като че ли ще им отнемат лоената реститутска копаня и ще провесят отново надписи върху дюкяните им - "Плод-зеленчук" или " Нармаг" ? Или ще преразгледат придобитото с "предприемчивост" в криминалния преход ? Та тяхната днешна върхушка са по-диви капиталисти и от техните задгранични ментори. Тези хора ги интересуват единствено "бабки"-те , нямат сантименти , при това в този бизнес с френската "Арева " са най-добрите в момента в света.
24 Март 2011 21:45
Поздравления за статията г-н Григоров. Учуден съм, че в-к СЕГА дава трибуна на тази линия на съждения. Поздравявам редакцията! Истината е, че руските корпоративни интереси не винаги съвпадат с руските национални интереси, а те почти никога не съвпадат с българските национални интереси.

Тази статия е откровен седераски боклук.


А ти Чичо Фичо си поредния БеСеПут.
24 Март 2011 21:47
Невежеството или наглостта май са в повече. Много взеха да стават пренаписващите най-новата история, като смятат че публиката е на тяхното умствено и морално ниво. Няколко натискания на мишката показват доста данни, за обявен търг за технология за изграждане на АЕЦ на площадката в Белене през 2004 г. Сухите и скучни факти показват че са се явили френско-немски консорциум с френско-немски (основно немски) реактор, отделно само френско предложение (като това което след това беше предложено и прието във Финландия), фирма от САЩ с американски реактор, канадска фирма с канадски реактор, чешка фирма и руска фирма. При провеждане на търга се установява че щатския и френско-немския реактор не са лицензирани, чисто френския е с прекалено голяма единична мощност и не може да се понесе от енергосистемата на България (1600 мегавата), канадската технология не се развива и не се приема (по някакви причини) никъде по света освен в Канада (където също не е имало нов строеж от 25 години). Поканени са и японски фирми но те отказват защото смятат че нямат шанс в Европа, където изобщо не са правили АЕЦ. След първия кръг остават руския, чешкия и канадския проект, по преценка на френски и щатски консултанти. На втория кръг печели руския, пак с мнението на същите консултанти. Всичко това публикувано и широко известно естествено. Изисква се само елементарен морал да не измисляш факти, но понякога и това е сериозна пречка.
24 Март 2011 21:51
***

Редактирано от - sybil на 24/3/2011 г/ 22:01:59

24 Март 2011 21:52
Гатанка: На мерцедес се вози, а между ушите му - москвичи.
Що е то?
24 Март 2011 21:53
Боза и лошо замаскирана русофобия.
Не съм чел мненията под статията и може да се повторя с някое. Какво пречи да не са руски реакторите? Кеф ви американски, френски , канадски или.....китаѝски. Вие си избирате. Е, руснаците може и да се насърдят! Но какво от това. Избирате по–изгодното. Не съм спИциалист, но личното ми мнение е, че бъдещето е на ядрената енергия. Живея в страна с 8 реактора и не съм забелязъл голямо безпокоѝство. А това коѝ да ги строи си е ваш избор(на тези които сте избрали). Друг е въпросът дали има други желаещи да строят. И ако има дали условията са по–изгодни за България. Или се гледат само комисионните?
П.П. Мързи ме да се ровя, зтова една молба.
Руска ли е „Лукоѝл България“?Защото ми се струва малко пресилено размахването стари лозунги за руска опасност.
24 Март 2011 21:53
Малко ви е руски бензин и руска газ. Щом като сте доволни как се развиват тези отрасли, как се формират цените, ако се кефите и се чувствате добре като извиват ръцете на РОфч и Бъки да преподписват договори, ако настоявате да приберат и последните ви левчетета, тогава е редно да им дадете и тока. Даже е задължително да преподпишете договора и да дадете и тока и още пари. Щото монопол само с газ е по трудно да се осъществи. Не че не става, ама друго си е и тока като се включи. Как пък все с тях се налага да пре-преподписваме предварителните договорки.
24 Март 2011 21:55
Горният постинг / на лудото младото / е потвърждение на максимата "млад глупак, стар мъдрец не става" .
24 Март 2011 22:01
Във форума цари трогателна любов към руската ядрена енергетика.

Какво се учудваш - всички тези до един са съветски възпитаници - било пряко, било косвено. Учили квото учили до 25тата си годишнина и оттам насетне само избирателно събиране на материал, който да затвърди заученото.
Статията няма претенции да прави открития в ядрената енергетика. Авторът задава логични и резонни въпроси.
24 Март 2011 22:01
Манрико, не задавай повече такива глупави въпроси като тия по горе.
Няма да получиш точен и най-вече, верен отговор. Всеки по възрастен е минал покрай битова техника със съветски произход. Че не е била "върха на сладоледа" не е била. Ама си е била за времето "сладолед от мляко" не като сега.
Истината е, че между приложението на върховите технологии в СССР за битова , в това число и транспорта техника е било минимално, то във военната е било максимално. Не случайно руснаците са били и още са едни от нй-големите търговци на оръжие. Пък ядрените реактори, са по близки до военната техника отколкото до битовата.
24 Март 2011 22:03
От сорофщини и ИбанКостофизъм вече 21 г. вървим само назад и, ако продължаваме още така след още 20г. ще трябва да закриеме държавата.


Kotka

Ама ти и Бочката го изкара синя прашка куманез и костовак. Ашколсун за прозрението!
24 Март 2011 22:05
Статията няма претенции да прави открития в ядрената енергетика. Авторът задава логични и резонни въпроси.

като например този ли:
България 2020. Тогавашният премиер се оправдава по сутрешните блокове: "Помолил съм господин Златев (Сребров, или както там ще се казва наместникът на "Росатом") за едномесечен мораториум върху цените на тока, докато се успокои международното положение". Вестниците веднага ще напишат на първа страница с радост и тиха надежда: "Г-н Златев (Сребров, или който там е) на спешно посещение в Москва!"

ми така ще стане ако бонговците продължат да избират милиционерски мижиетурки да управляват в бантустана....

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
24 Март 2011 22:07
Всеки по възрастен е минал покрай битова техника със съветски произход.
Разбира се, дори и аз, дето не съм чак толкова възрастен. Като нямаш избор - нямаш - или най-много имаш избор между хладилници Зил и Мраз. Ама не случайно питам кой каква техника има и ползва сега, когато има избор между руска и друга техника.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
24 Март 2011 22:11
Heat


24.3.2011 г. 21:47:53

Ето така се спори , господа! Точно и обосновано. Но, вие си я карате по вашему. Москвичи, жигули, бяла техника и не знам какво. А НАСА са глупаци, затова се „возят“ на руски ракети!
Heat, точно като за „мързеланковци“ като мен!
24 Март 2011 22:13
Ама не случайно питам кой каква техника има и ползва сега, когато има избор между руска и друга техника.

виж ся не се пъни, щото като погледнеш в момента сичката битова техника е мейд ин чайна - ама това не следва, че те са върхът на сладоледа - май дори вече става обратното...

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
24 Март 2011 22:13
За руската битова техника е така. И за руските автомобили също. Само дето не става въпрос за битова техника или автомобили, а за неща които руснаците продават и в Щатите и в Япония и в Германия. Същото се отнася и за руския природен газ. Никой не пречи на желаещите да направят терминал за втечнен газ и да внасят от други страни, но нещо няма кандидати за реално инвестиране в терминали а само в приказки.
24 Март 2011 22:15
Малко ви е руски бензин и руска газ. Щом като сте доволни как се развиват тези отрасли, как се формират цените, ако се кефите и се чувствате добре като извиват ръцете на РОфч и Бъки да преподписват договори, ако настоявате да приберат и последните ви левчетета, тогава е редно да им дадете и тока. Даже е задължително да преподпишете договора и да дадете и тока и още пари. Щото монопол само с газ е по трудно да се осъществи. Не че не става, ама друго си е и тока като се включи. Как пък все с тях се налага да пре-преподписваме предварителните договорки.


Sta

Чудя се как още не са те изяли с парцалите форумните надничари.
24 Март 2011 22:15
Аз и друг път съм питал, но да питам пак - дали феновете на руската техника, включително на руските реактори, ще бъдат толкова любезни да ни осведомят те самите каква руска техника са предпочели, притежават и ползват - кола ли, компютър ли, бяла или черна битова техника ли?
Манчо, китайското отдавна е завладяло света, а ти ми говориш за руската техника.
24 Март 2011 22:16
Какво се учудваш - всички тези до един са съветски възпитаници -

Нещо си се объркал, драги! СъвеЦките въспитаници в този форум са наѝ яростни русофоби.
24 Март 2011 22:23
Като развалени грамофони сте, мама му стара. Да не би Россия да ви е заплашила, че ще ви бомби, ако не са руски реакторите. Изберете си други. Е, маѝ ще трябва и държавата да преместите по на запад, но....за българските спИциалисти , това не е проблем.
24 Март 2011 22:27
Винаги става мазало като не се посещава конспиративната квартира и се пропускат срещите с водещия оперативен работник.
24.03.2011
Россия и США начинают предметные переговоры о совместном предприятии по строительству на территории США завода по обогащению урана по российской технологии, передает в четверг «Интерфакс».
По словам главы Росатома Сергея Кириенко, меморандум о возможности строительства завода в США был подписан еще в январе 2010 года. Этот документ вступил в силу лишь в четверг, после того как дочернее предприятие Росатома, компания «Техснабэкспорт», подписала договор с американской USEC. Контракт предполагает поставки низкообогащенного урана в США, начиная с 2013 года.
«Мощность завода должна быть такой, чтобы проект был экономически целесообразным. Это зависит от рынка, а рынки сейчас точно надо будет пересчитать из-за ситуации в Японии», – цитирует Кириенко РИА «Новости».
Глава Росатома считает, что факт начала переговоров о строительстве нового завода по обогащению урана в США стал знаковым для мировой атомной энергетики на фоне событий на АЭС «Фукусима-1».
«Когда две страны, являющиеся одними из лидеров мирового ядерного рынка, в такой ситуации подписывают долгосрочный контракт, – это, в некотором смысле, ответ на вопрос о том, что будет дальше с развитием атомной энергетики», – заявил Сергей Кириенко.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД