:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,560,602
Активни 65
Страници 4,710
За един ден 1,302,066
Диалози

Кирил Йорданов: Варна има 26-вековна история и огромен потенциал

Запазих цивилизовани отношения с бившата си съпруга, но уверявам ви, нямам нищо общо с онова, което се чува за нейното ново назначение, отговаря кметът на града в задушевен разговор с читателите на "Сега"
Кмете, имам два въпроса, за които предполагам, че са свързани.

Първият е: разчистихте бараките по центъра, но те пак се появяват - ако не на същите места, то малко встрани - например срещу ДНФ до Катедралата. Без бараките градът има по-приветлив и красив облик - доказателството е алеята до хотел "Черно море". Мога ли да очаквам, че постепенно ще бъде разчистен градът? Между другото в тази дейност аз лично виждам основание да гласувам за вас на следващите избори.

Вторият е: няма ли възможност да бъдат, образно казано, разчистени кметствата и комисиите от корумпираните? Наскоро прочетох, че арх. Щерева заявила в съда, че парите били предназначени за други членове на комисията. Но все още не съм чул, че се разследва и в тази посока. Не знам с какви правомощия разполагате, но се надявам да имате някакви инициативи.

С уважение: sasoss, от интернет-форума на "Сега"Щастливо съвпадение на оценката и представите ни за облика на Варна, г-н SASOSS! Подобно единомислие със съгражданите ми винаги ме е радвало. Морската ни столица е стар и горд европейски град, който заслужаваше да бъде вдигнат на крака. Изтощен от стопанско безхаберие и от партизански битки през първите десетина години след 1989 г., посивял и помръкнал, ликът на Варна започна да възвръща очарованието си. Програмата ни за възстановяване облика на града, по която в общината работим вече над две години, върши своето.

На въпроса за бараките. Разчистването на по-голямата част от "баракизираните" централни градски територии беше процес, който ни донесе колкото удовлетворение, толкова и проблеми. Разбира се, те нито попречиха, нито ще попречат да доведем задачата до края й. Нашите проекти предвиждат наред с естетизирането на града запазването и на възможностите на хората да прехранват семействата си в достойна среда. За целта още в рамките на този мандат ще започнем осъществяването на проект за създаване на нов Централен пазар, който ще даде възможност и за увеличаване на броя на търговските места. И още - в срок до две седмици във Варна ще бъдат премахнати не по-малко от 58 незаконни обекта.

Вашият втори въпрос. Вероятно вече сте запознат, но докато въпросът ви е пътувал към мен, общинските съветници гласуваха предсрочно прекратяване на пълномощията на районния кмет на район "Приморски" Тодор Войников. Въпросната г-жа Щерева беше главен архитект тъкмо в този район. Навремето, през 1999 г., мнозинството на ОДС в общинския ни съвет, без да се съобразява с моите предложения, назначи свои районни кметове. Целта беше очевидна - да се препятства дейността на кмета и на общинската администрация, да бъдат дирижирани тези хора според партийния аршин. Сега събираме плодовете...

Искрено се надявам новият кмет на район "Приморски" да разчисти последиците от печалното наследство, като подбере професионален и почтен екип. Което прочее е негово право и задължение по закон.

В петте района на града работят 296 човека, които се назначават по закон от районните кметове, без да се съгласуват с мажоритарно избрания кмет на града. Срещу тези 296 човека стоят 278, назначени от мен в централната общинска администрация. Сам направете извод!

Считам този факт от законовата уредба за сериозен проблем, компрометиращ мажоритарния начин на избор на кметове в градовете с районно деление. Наскоро се чуха депутатски предложения за изборност и на районните кметове. Тълкувам тази новина като умишлен опит за внасяне на елемент на неуправляемост в организма на града, който би трябвало да бъде единен.

Дали се разследват и други освен арх. Барбара Щерева? Разбрах от медиите същото, което знаете и вие. Нямам повече информация, тъй като следствената тайна е в сила и за мен.Г-н Йорданов, съвсем наскоро четох, че нашата варненска групировка ТИМ иска крайбрежната алея и имала идея как да я оправи? Но не ми стана ясно има ли общината идея за това. Конкурс ли ще организира, търг ли? На концесия ли ще я дава и за колко години и за какви пари? Правилно ли е усещането ми, че се извършва нещо не съвсем прозрачно...

Емилия Карагьозова, ж.к. "Чайка", ВарнаГ-н Йорданов, в последно време се обсъжда един проект за облагородяване на варненската крайбрежна ивица и плажа. Това от години е болен въпрос в морската столица. Какво е вашето виждане в тази посока? Ще покажем ли на света, че и ние можем да направим нещо свястно, или пак всичко ще потъне в административни спорове и протакане? Като варненец искам да видя брега, на който израснах, най-сетне чист, красив, привлекателен. Виждаме, че Варна се промени към добро през вашия мандат, трябва още малко, за да засенчим много други курорти. Има ли надежда?

Иван Михайлов, Варна, ул. "Хан Крум" 22Г-жо Карагьозова, крайбрежната алея, за която питате, е изключителна държавна собственост, която се намира под юрисдикцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Компетентният орган в лицето на бившия министър Чачев е отдал тази крайбрежна територия на концесия за срок от 28 години на 5 различни концесионера. Поради държавния характер на собствеността общината няма правомощия в насоката, която ви интересува. Предполагам, че усещането за непрозрачност по темата иде точно от липсата на информацията, която ви изложих.

Варненец съм като вас и виждам, че често това не е просто щрих от биографията ни, а орис. А надежда има, г-н Михайлов, иначе едва ли щяхме да си говорим по тези теми! Но не трябва да забравяме и още нещо - нашата безценна крайбрежна земя е гордост и достояние на всички българи. Като Родопите и Витоша, като Янтра и Марица...

Извън чувствата: мотивите на общината да подкрепи проекта, добил публичност чрез медиите, са няколко. Първо, започналата дива урбанизация на тази част от брега, който е свлачищен район и е без необходимата за функциите, които изпълнява в момента, инфраструктура. Второ, липсата на цивилизована връзка с градската част. В момента за тази цел се използва Морската градина, а това нарушава характера й на уникален парк. Създаването на необходимата инфраструктура ще спре свлачищните процеси и ще запази брега за поколенията. Трето, самият градеж ще гарантира 5000 работни места, след окончателното осъществяване на проекта там ще намерят работа не по-малко от 3500 варненци. Освен допълнителни работни места всичко това ще доведе и до нови приходи в общинската хазна, които от своя страна ще могат да бъдат инвестирани в общинските дейности с най-много проблеми - образованието и социалната сфера. Не без полезната доза местен шовинизъм подкрепата ни за проекта иде и от факта, че той е дело на варненски консорциум "Алея Първа".Уважаеми господин кмете, догодина ви изтича мандатът. Досега не съм чул дали ще се кандидатирате пак, или може би се целите по-високо. Дали подозирам правилно, че май ви се ще да станете държавен глава?

Любопитен, по имейлаГ-н Любопитен, любопитството ви ще бъде напълно удовлетворено на 8 ноември тази година. Заявих това още през ноември 2001 г., но виждам, че интересът към решението, което ще взема, расте. Ако зависеше само от мен, бих отложил и по-далеч във времето тази тема. Сигурен съм, че би било по-разумно. Ще ви кажа защо. За никого не е тайна, че "призракът на изборите" съсипва и най-добрите намерения. А до септември-октомври 2003 има още толкова полезно време, което може да се използва основно за градеж в името на Варна. Повярвайте ми, не позирам! Толкова много планирани задачи имам върху бюрото си, че е грехота времето за тях да бъде "изядено" от предизборни визити и покани.

Колкото до последната част от въпроса ви, мисля, че в момента България си има президента Георги Първанов - достоен държавен глава, комуто остава още достатъчно дълго време като настояващ мандат и като възможност на конституцията за два мандата да направи много за България.Г-н кмете, този месец във Варна се случи нещо, което не става толкова често - сините в общинския съвет се разцепиха, хората на Бакърджиев отидоха към БСП и ДПС и така бе свален председателя на общинския съвет. Вие като кмет бихте ли споделили как работите с общинските съветници?

Красимир Христозов, по имейлаДлъжен съм да уточня, че във Варна няма общински съветници от ДПС. В новото мнозинство влизат представители на монархически партии, на "Граждани за Варна", БББ, Евролевицата, "Гергьовден", БСП, ОДС. Виждате, пъстро е.

Общинският съвет и общинската администрация начело с кмета са два органа на местната власт с различен образ и правомощия, но с една цел - благото на града. Мой основен принцип в работата ми с общинските съветници е недопускането на вмешателство и изземване на функциите на изборната длъжност кмет на община и прехвърлянето им към председателя на общинския съвет (ОС). Този принцип се наложи като водещ, защото такъв беше стремежът на досегашното мнозинство, доминирано от СДС. Редица съдебни решения сложиха точка на тези техни мераци, нямащи нищо общо със закона, но пък "облечени" с формата на решения на ОС. Спазвам, разбира се, и обратното правило - кметът да не се вмесва в законните правомощия на общинския съвет. Останалото е загърбване на политическите пристрастия, конструктивизъм и мисъл единствено за добруването на града при внасянето, обсъждането и приемането на решенията на ОС. При подобен подход следва и коректно изпълнение на тези решения от страна на общинската администрация.

Но работата ми с общинските съветници е само част от онова, което като кмет съм длъжен да правя. Кметът по силата на закона еднолично взема решения по проблеми, отнасящи се както до всекидневни и неотложни въпроси, така и до теми, имащи стратегическо значение за настоящето и за бъдещето на града.Г-н Йорданов, не знам кой знае колко за вас. Любопитно ми е защо се озовахте в политиката. Доколкото знам, вие продължавате да сте безпартиен. Защо един човек, който от десетина години е на практика политик, не си е избрал партия? Може би в България няма друг такъв случай.

Пантелей Петров, ПровадияЕдва ли съм уникален случай в това отношение, но не това е същественото. Не мисля, г-н Петров - с цялото си уважение към вас, че има причина, която да ме прави длъжен да си "избера" партия. Избрал съм според мен по-важното - обществените, професионалните и житейските си принципи. Те ми дават свободата да действам в отсъствието на партиен натиск - очевиден факт от практиката на управление в държавата ни, който е на път да се превърне в национален спорт, а в това време да имам и правото, и възможността да водя непредубеден диалог с всеки, които е добронамерен към съдбините на Варна.Уважаеми кмете, интересно ми е да узная какво е вашето мнение към евентуалното ново административно делене на България. Варна ще се окаже център на една голяма област. Как би функционирала тя? Какво трябва да се направи, че на хората от Тервел например да не им се налага да ходят за всяко нещо до Варна?

Божан Георгиев, ДобричГ-н Георгиев, някои мои съграждани, живеещи в района до летището, се шегуват, че живеят в Добрич, така че вие не сте толкова далеч от Варна! Извън границите на шегата задавате изключително дълбок и широк въпрос. Обстойният отговор би затруднил в. "Сега" териториално.

Накратко: броят на областите в България бе увеличен - безпринципно и по политически причини, от предишното Народно събрание. Вместо 9 днес имаме 28! За да имаме сега проблеми и с планирането, и с финансирането по предприсъединителните фондове - все действия, предполагащи модерно, в смисъл на съвременно, териториално деленее, по-малко на брой области, но по-големи като обхват. Що се отнася до контактите с областния град, и за тази цел си има съвременни начини за обслужване, приемане и предаване на информация, които не налагат често пътуване. От друга страна, пътуването е неизбежно, когато се отнася за друг вид райониране в страната - като съдебното например.

Определянето на броя, на обхвата и на центровете на новите области е изцяло в компетенциите на народните представители.Г-н Йорданов, говори се, че Варна е станала напоследък проспериращ град благодарение на мощната групировка ТИМ, която владеела на практика морската столица. Вярно ли е това? Какви са вашите отношения с въпросната групировка?

Стамболиев, по мейлаМай го споделих, но ще повторя: Варна е стар, отколе европейски град, който от самото си раждане преди 26 века се е развивал все в крак с новото. Така му е избрано мястото - мъдро! Просперитетът на подобен град зависи от много все важни фактори - географски дадености, природни дарове, предприемчивост и цивилизованост на населението му и т. н. И днес независимо от съзнателно и насилствено стъпканата ни икономика Варна има мощен интелектуален и икономически потенциал, има авторитетни научни центрове, инициативна бизнесмисъл, продължаваща да се развива туристическа индустрия, в която беше инвестирано много и предстои да се инвестира още.

Не правя разлика в отношението си към фирмите, регистрирани във Варна. Всеки, който иска да даде на този град, е добре дошъл да обсъдим намеренията му.Не е ли грешка, г-н кмете, че толкова много занимавахте публиката с личния си живот и с втората си - бивша вече, съпруга Бояна? Тежат ли ви светските изяви и постоянното присъствие в жълтите хроники? Или това е част от нормалното битие на един кмет? С всички ли е така, или сте по-особен?

Четох наскоро, че младата Бояна ще води вече собствено предаване по Би Ти Ви - "Глобусът". Вие ли й помогнахте да пробие в национална телевизия? Защо не помогнете и на мен? :)

Петя, по мейлаДрага Петя, нямам спомен да съм занимавал публиката с личния си живот и с живота на бившата си съпруга. Точно обратното - не само че не притежавам подобна склонност, но се стараех да "регулирам", доколкото ми беше възможно, и младежката амбиция на Бояна за подчертано присъствие в обществото. Сигурно ще се съгласите с мен, че всеки сам избира начина да бъде забелязан. А за да съм наистина откровен с читателите на в. "Сега", ще добавя: не аз, а определени медии - нека ме извинят уважаваните от мен журналисти! - прекрачиха границата на здравословния интерес към бившата ми съпруга и към нашия личен живот. Това мое мнение по конкретния повод не означава, че поставям частния живот на публичните личности в графата "табу". Само насочвам вниманието ви към безграничността на фантазията и на любопитството, раждащи т. нар. "светска клюка". Прочее знайно е, че всяка безграничност в действията крие опасност. В нашия случай - както за човешките съдби, така и за достойнството на съответната медия.

Запазих цивилизовани отношения с бившата си съпруга, но уверявам ви, нямам нищо общо с онова, което се чува за нейното ново назначение.

Що се отнася до вас, Петя, ако имате интерес и способности в областта на журналистиката, излезте от анонимност и се свържете с пресцентъра на община Варна! Там ще получите професионална помощ и подкрепа.Използвам случая да ви поздравя с раждането на наследника ви. Моля ви, споделете как се запознахте с майка му? Тя сигурно е много щастлива, че роди дете на един толкова известен и уважаван варненец. Ако не е прекалено интимен въпросът ми, вие заедно ли живеете? Мислили сте да сключите брак с майката на вашето дете?

Кръстев, по имейлаСърдечно благодаря за поздравите! Вашето съпричастие с най-вълнуващото събитие в живота ни ми носи истинска радост.

Голяма - много основна! - част от красотата в живота ни, уважаеми читателю на в. "Сега", носят жените около нас. Добре е мъжете не само да знаят защо, но и да си го признават. Това признание обаче не стига, твърде малко е, когато иде реч за жената, която е дарила живот на детето ти. Елена - така се казва майката на нашия син, заема особено и много специално място в сърцето ми. Това е и причината, поради която плановете на нашето семейство са тема, за която читателската аудитория на в. "Сега" е твърде широка. Апропо живеем тримата заедно. Не само защото третият има нужда от първите двама. Още веднъж благодаря за поздравите!Не ми е много ясно дали сте ляв или десен, защото наистина и със сините, и с червените в различни периоди на прехода бяхте близък. Кажете впрочем как навремето синият кабинет начело с Филип Димитров ви назначи за областен управител на Варна, а после ви поканиха за червен депутат и кмет? Не е ли това прекалена повратливост и безпринципност, или пък говори за гъвкавост и прагматизъм? Простете, не ви познавам лично и не искам да ви обидя - опитвам се просто да се ориентирам в мотивите ви.

Сега как сте с БСП? Познавате ли се с новия соцлидер Сергей Станишев? Как ви се вижда той?

Мила Тодорова, ДобричМила от Добрич, добре е, че можем да поговорим на тази тема. Няма да повтарям онова, което вече споделих, отговаряйки на г-н Петров от Провадия, но то има пряка връзка с това, за което ме питате вие. И не приемам въпроса ви - пази, Боже! - като обида.

Такива времена дойдоха, че ето толкова много хора се опитват да си намерят мястото в многоцветната палитра от политически нюанси. Не е задължително да го правим, така мисля. Интуитивно всеки си има пристрастията, защото те се определят не от предпочитанията ти към съответен цвят, който отива или не отива на тена на лицето ти, а от нещо друго. Ориентацията ни в политическото пространство все повече се определя от безработицата, от заплатата - ако имаш работа, от съдържанието на хладилника, от училището на детето ти, от празните киносалони, от болния зъб, който те мъчи паралелно с мъката да понасяш здравната реформа. Всичките тези проблеми, убеден съм, ще започнем да решаваме сполучливо в момента, в който спрем да се вторачваме в политическите полюси и да се питаме леви ли сме или десни.

За себе си нямам съмнение - миналото трябва да може да си говори с бъдещето. А за да е възможно това, ние в настоящето трябва да можем да си говорим помежду си. И още нещо - "ляв" и "десен" трябва да престанат да звучат като клетва.

Как съм сега с БСП? Тя наистина беше най-голямата партия сред 34-те партии, организации и движения, които ме подкрепиха през 1999 г. За чест на тази партия тя успя да спази думата си и уважи моята формула за независим кандидат и независимо управление. А към членовете и към симпатизантите й изпитвам дълбоко уважение. Би било пропуск да не познавам Сергей Станишев. Познавам и други млади хора от други "цветове", които крепят надеждата ми за бъдещата ни политическа класа.Г-н Йорданов, ще бъда кратка - ще се кандидатирате ли догодина за втори кметски мандат? Смятате ли, че имате шансове отново да спечелите - през 1999 г. победата ви беше плод на щастливо стечение на обстоятелствата, защото срещу вас СДС издигна слаб и непривлекателен кандидат в лицето на Добрин Митев. А и сините симпатизанти в града бяха разделени и разочаровани. Какво ще е съотношението на силите в града според вас през есента на 2003 г.? Ще си възвърне ли СДС силата и електората?

Асена Колибарова, Варна, кв. "Левски"На първата половина от въпроса ви, госпожо, вече отговорих, ще ми се обаче да не подминавам обстоятелството "Добрин Митев". Наложи се мнението, че тъкмо то ме било направило кмет през 1999 г. По онова време Митев беше областен управител и дългогодишен председател на КС на СДС във Варна, т.е. заемаше двете най-престижни и най-актуални, най-високите места в града. Така ли изглеждат слабите кандидати? Да си припомним още, че пак по онова време, когато цялата държавна машина беше впрегната да работи за победата на Митев, на кандидата му направиха и някои "преливания". То кой не му преля от авторитета си - и Надежда Михайлова, и Иван Костов, и Стефан Софиянски... Но не би!

Варна беше първата лястовица, която прелетя над СДС браздата, без да я отстрелят. После, оказа се, че и едни други кандидати - при подобни обстоятелства - взеха, че и те "скъсаха въжето". Признавам, плодотворната роля на СДС за успеха на всичките тези други не трябва да се подценява. Политиката на съюза съюзи всички - дори и своите! - срещу себе си, но това не означава, че на другите са им липсвали качества.

За мен на варненска територия остана удовлетворението, че имам възможността да превърна обстоятелството Митев в обстоятелство, от което да спечелят варненци.

Какво ще е съотношението на силите през 2003 г. не зная отсега. Дали СДС ще си възвърне силата и електората? Зависи от СДС. Зная само, че в последното социологическо изследване за Варна за периода април-юни 2002 г. 48,6% от членовете и симпатизантите на СДС одобряват кмета на града (справка - BBSS Gallup International). Съобщавам само този резултат, защото разбирам, че съдбата на СДС ви вълнува. Аз пък ви признавам - този резултат ме кара да вярвам, че посоката на нашата общинска политика е правилна.
 
През 1998 г . Кирил Йорданов, докато беше още депутат, се ожени за манекенката Бояна. Те вече са разведени, но са запазили добрите си отношения.
 
Ноември 1999 г. Старият кмет на Варна Христо Кирчев предава символично властта в морската столица на новоизбрания кмет на Кирил Йорданов, като му повери ключа на града.
 
Международен инвестиционен форум в Евксиноград. Кметът разговаря с американския посланик Пардю.
2926
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД