:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България не участва в решенията на Брюксел, а е част от пейзажа

Ще се съгласи ли нашият парламент държавата да плати 17% от БВП в европейския спасителен фонд, а Люксембург например само 3%?
Георги Ангелов
За мое учудване от http://www. euinside.eu са подкрепили "аргументацията" на Бойко Борисов за влизането в Пакта за еврото: "Ако не се присъединим, ще научаваме от медиите какво се случва в Европа и тогава няма на кого да се сърдим, че тя е на една или две скорости". (В текста "Изгубени в еврожаргона" Ралица Ковачева упреква критиците на българската позиция за пакта "Евро плюс" и Единния механизъм за стабилност (ЕSM), че бъркат понятията и че проявяват "евтин популизъм и долнопробен евроскептицизъм" (б.ред.)

Също така, за мое учудване те твърдят, че едва ли не участието ни в спасителния фонд за Еврозоната ESM е предопределено и няма какво да го коментираме.

Ще започна отзад напред - промените в Лисабонския договор влизат в сила, когато се ратифицират от всички страни членки. Т.е. без нашето съгласие спасителният фонд не може да се узакони. Това означава, че сме в силна позиция да настояваме, че няма нужда да плащаме толкова много. Не виждам никаква причина българският парламент да ратифицира промените в Лисабонския договор, ако те ни натоварват несъразмерно.

Нещо повече, страни с нисък държавен дълг въобще не бива да плащат във фонда - а



свръхзадлъжнелите страни трябва да плащат най-много



Това е позицията, която отговаря както на нашия интерес, така и на интереса на Еврозоната да се стимулират благоразумните страни.

По отношение на участието във вземането на решения - България участва във всички легитимни органи за управление на ЕС, вкл.:

- Европейски съвет (премиери)

- Съвет на министрите (отраслови министри)

- Европейска комисия (имаме еврокомисар)

- Европейски парламент (евродепутати)

Участвайки в институциите на ЕС, можем да участваме и във всички решения на ЕС. Дали сме в Пакта за еврото или не, по никакъв начин не променя абсолютно нищо от гледна точка на вземането на решения.

Участието във вземането на решения зависи от желание, капацитет и смелост, за да се изработват и отстояват българските позиции. За съжаление, липсват и трите - нашата администрация по презумпция приема всичко, което дойде от Брюксел, и дори не се замисля, че може да има някакво мнение, което да отстоява; а повечето министри нямат смелост да защитават националния интерес.

Участие във вземането на решения не означава да подкрепяме всичко. Означава да не влезем в Пакта за еврото, след като е направен зад гърба ни и никой не ни е питал. Означава да удържим позицията си за ниска вноска в спасителния фонд, а не да се съгласяваме.

С други думи, самото влизане в Пакта за еврото показва, че не участваме във вземането на решения - обратно, ако бяхме отказали влизане, щяхме да покажем, че държим на позицията си и щяхме да бъдем взети под внимание. Сега сме част от пейзажа, защото сме Mister Yes - ирелевантни сме в дебата, защото подкрепяме всичко.

ESM, или как обещахме 6.1 милиарда евро на Еврозоната



Ще припомня как се стигна дотук:



През декември държавните и правителствените глави, вкл. Бойко Борисов, решиха да узаконят постоянния спасителен фонд на Еврозоната ESM чрез промяна в договора (спасяването на фалирали страни сега е незаконно според Лисабонския договор, но кой ти гледа законите).

През март същите глави приеха Пакта за еврото, както и формулата за квотите на страните в спасителния фонд ESM.

Като цяло, формулата е в ущърб на бедните страни и облагодетелства богатите и задлъжнелите. Най-голяма е квотата на България като дял от БВП - почти 17% от БВП (6.1 милиарда евро), докато при Люксембург е едва 3%, а при Холандия, Финландия, Австрия - под 5% от БВП.





Таблица: бедните страни с най-нисък дълг дължат най-много на ESM

Фондът е 700 милиарда евро, от които първоначално се внасят 80 милиарда евро, а останалите се внасят при нужда (т.е. когато фалира някоя нова страна, се внасят още пари, също така, когато някоя страна длъжник не си плаща дълговете към фонда, отново се внасят допълнително средства от останалите).

Естония успя да издейства известна отстъпка, като за първите 12 години по-бедните страни ще плащат по-ниска вноска (но отново по-висока, отколкото богатите страни). За естонците това е ОК, защото те смятат, че скоро ще са вече богата страна. Но едва ли някой смята, че България ще стане богата страна толкова скоро - тръгваме от по-ниска позиция и се движим по-бавно.

По-философският въпрос е защо страни като България, които са били извън Еврозоната през последното десетилетие и нямат никаква отговорност за кашата в Еврозоната трябва въобще да плащат? А още по-философският въпрос е защо вноските се изчисляват на база на население и БВП - вместо да се изчисляват на база на дълговете на всяка страна? Страните без дългове няма нужда да внасят в спасителен фонд толкова, колкото страните с огромни дългове.



Оттук нататък пред България има три избора:



- блокира ратификацията на промяната в договора, докато не се променят условията (стига на правителството да му стиска да го направи)

- ратифицира промяната, но не влиза в Еврозоната, докато не забогатее

- ратифицира промяната, приготвя си 6.1 милиарда евро за спасяване на много по-богати страни и чака да я пуснат в Еврозоната.
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, твърди, че няма опасност България да бъде натоварена с непосилни плащания заради включването си в Пакта Евро + и в Европейският стабилизационен механизъм
 Таблица
68
5418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
30 Март 2011 19:52
Бойко няма време за такива дребнотемия. Той беше зает цяла нощ да говори с похитителя за чест и достойнство - общочовешки теми в творчеството на писателя.
30 Март 2011 20:04
В момента нито ни трябва еврозоната, нито Шенген.
Хеле пък България да поема финансови ангажименти към еврото - това ще да е връх на глупостта ако управляващите го направят.
30 Март 2011 20:06
То кога ли не сме били част от пейзажа, интересно нашите тикви как ще скалъпят палажението относно денгите, щото те искат тяхното да не се губи
30 Март 2011 20:27
Готово бе аз съм съгласен! Само едно условие - всички тези хубавци гарантират с имуществото си - своето, на семейството си до второ коляно, на децата си, със банковите си сметки - всичко изобщо, събират се декларациите на абсолютно всички участници в тази "убавиня", цялото правителство и парламент и всички лица назначени като политически кабинети по министерства и ..т.н.
Готово! Щом магарето гарантира - стадото ще го следва, колко му е?

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
30 Март 2011 20:36
Като гледам от табличката България ще бъде най-големият спасител.
30 Март 2011 20:54
Поразен съм не от правотата на статията, а от това, че е от Г. Ангелов. Вероятно в ИПИ търсят нова вакса.
30 Март 2011 20:59
Накратко казано досега правителствата, с помощта и съветите на МВФ, СБ, Ран-Ъп и т.н. ни караха да стискаме зъби, да си налягаме парцалите и да мизерстваме за да си оправим имиджа с добри макропоказатели, малък дълг и добър рейтинг, а когато го постигнахме ни казват, че щом сме толкова добри, то можем да помагаме на закъсалите.
Само не се разбра къде в уравнението са достойнството и благоденствието на гражданите, от които се очаква да плащат винаги и за всичко.
А когато се е вземало решението, Биби е чул "Конгратюлейшън" и е отговорил с единственото, което може на английски - йес, И така сега ще помагаме на бедните гърци, дето им намалиха заплати и пенсии над 5 бона, да ги ожали човек.
А преди време се подигравахме на Кунева, че била Лейди Йес; този сегашния с това си "йес" ни загроби с пъти повече от блоковете на Козлодуй.
30 Март 2011 21:11
Когато човек е глупав, то е за дълго. Същото се отнася и за пишман държавници. Те могат да бъдат по-вредни от земетресение и цунами, взети заедно. Особено когато вместо магарета яхат овце...
30 Март 2011 21:17
нямам думи. поредният нагаждач на европа. защо не отиде да видят как живеят хората в гърция или белгия. излиза че техните граждани са по-важни за него от българите. или истината май и че банките са му бутнали рушвет за да подпише и да могат те да си приберат парите.
30 Март 2011 21:21
НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ МАГАРЕТА В ПОЛИТИКАТА
30 Март 2011 21:43
Като гледам от табличката България ще бъде най-големият спасител.

пропорционално, не номинално
30 Март 2011 22:05
Въййййййй! На нас ли се падна таз велика чест да спасяваме Клуба на богатите?
И тук някои викат да сме се дърпали и да не сме плащали?
Ма вий акъл имате ли? Кога друг път ще ни се доверят така? Кога ще ни зачетат толкоз много? Такъв ихтибар да ни направят, и ний да вземем, че да откажем? Ма ний да се натискаме трябва, да им навираме в кунките парите и да викаме: "Вземете, бре! Малко, но от сърце!"
И ако трябва, заем трябва да вземем, ама да помогнем! Да им покажем какви сме.
Затуй всички серсеми, дето се инатят като самоковски магарета, да млъкват, че езиците им строшавам! Аааааааааааааа!

Редактирано от - Туткалчев на 30/3/2011 г/ 22:07:46

30 Март 2011 22:11
Е, хайде сега не може всички да са артисти. Трябва да има и статисти....за пейзажа.
30 Март 2011 22:20
Артисти, статисти, ама идиотите ни идват в повече.
30 Март 2011 22:37
Браво на Жоро Ангелов - няма какво да се добави.
30 Март 2011 22:41
Това означава, че сме в силна позиция да настояваме, че няма нужда да плащаме толкова много.

А защо въобще трябва да плащаме ? Защо въобще трябва да приемаме политическите ограничения на пакта ?
-
Статията завършва добре, но в текста по-скоро ми се струва, че се обсъжда колко да е меко въжето, а не обесването.
30 Март 2011 23:03
В момента нито ни трябва еврозоната, нито Шенген.
Хеле пък България да поема финансови ангажименти към еврото - това ще да е връх на глупостта ако управляващите го направят.


Баронесо , започвате да мислите като простолюдието

Поразен съм не от правотата на статията, а от това, че е от Г. Ангелов.


И аз
30 Март 2011 23:10
нашата администрация по презумпция приема всичко, което дойде от Брюксел, и дори не се замисля, че може да има някакво мнение, което да отстоява

Писането на едро и през пръсти е стара прелест на ИПИ-то. Но напоследък съвсем са му отпуснали края
Някои много ги стяга чепика, че ЕС ще изгради механизъм, който реално да предпазва временно закъсалите страни-членки от хищните лапи на едни банки. Сори пичове, това е положението
30 Март 2011 23:28
Evasion
30 Март 2011 23:41
България 17%, Люксембург 3% ....
Ово е стандарт ... бай Ганьо пести от храна обаче води орото с 17% от БВП ... тая мутра дето се съгласила с това трябва веднага на съд и доживотен затвор.
31 Март 2011 00:05
Някои много ги стяга чепика, че ЕС ще изгради механизъм, който реално да предпазва временно закъсалите страни-членки от хищните лапи на едни банки.
Бегачо, обърнал си гравитацията наобратно. Тия пари, дет ше ги сбират от сиромаси като България, къде другаде ще отидат, освен в хищните лапи на някои банки? А и има ли още луди, които да се съмняват, че като се съберат достатъчно пари за раздаване при криза, някой (кой ли пък ще е той?) няма да ни спретне специална криза с цел да прилапка точно тези парички?
31 Март 2011 00:15
Милият Автор , за жалост е второ поколени от "онез" . Пишем книгите си и забравяме за какво говорим ? Явно, повече сме към статистическите малоумници ...
31 Март 2011 00:26
България много я плашиха и с "Гръцки вариант", включително и този автор,
Ама за Нти път - нека погледнем реално кой колко дължи
31 Март 2011 01:37
Някои много ги стяга чепика, че ЕС ще изгради механизъм, който реално да предпазва временно закъсалите страни-членки от хищните лапи на едни банки.

А няма ли да гарантира вземанията на едни банки ?
-
Щото как беше - ако ти дължа 50 лв. проблема е мой, ако ти дължа 50 милиона, проблема вече е твой.
-
И по какво България се е опънала на "Европа", а не просто е козирувала ? А да - за надписа на кирилица върху еврото. Щото нали, латиницата не я познаваме и затова сега от време на време се случва да сбъркаме евробанкнота с монголска тугрица.
31 Март 2011 07:51
Без да съм икономист, съм склонен да подкрепя присъединяването ни към еврозоната. Основен мотив - задължителното спазване на правилата.
Ако решенията се вземат от наши политици - нямам никаква гаранция че няма да ни разиграят още веднъж сценария на хиперинфлацията примерно.
31 Март 2011 07:57
Българите като истински американци не споделят разбирането за солидарност в ЕС до такава степен , че даже не щат да усвояват безвъзмездните помощи в ЕС. Тогава за какво им е членството след като повечето мислят като соросчета? Ха дано поне американците да стигнем.
31 Март 2011 08:47
Ще трябва и хора да ни внесат, че не виждам как ще ги избачкаме тия мангизи. А забравих. Шенген нали е затова, да идват амуджите и да остават у нас. Значи за всичко е по план.
31 Март 2011 09:12
Браво на Жоро Ангелов!
Очевидно има нещо принципно сбъркано в определяне на вноските в спасителния фонд.
31 Март 2011 09:35
Brightman
А няма ли да гарантира вземанията на едни банки?

Не е задължително.

И по какво България се е опънала на "Европа", а не просто е козирувала ?

Ти запознат ли си с механизмите за изработване на българска позиция по дискутирани в ЕС теми? Знаеш ли колко въпроса се обсъждат ежедневно от ПП в ЕС? Знаеш ли по колко от тях България изразява и отстоява собстевна позиция? Осведоми се за тези неща, и после пак ела да ми развиваш теории на едро.
P.S. Няма да ти давам инфо, намери си го сам.
31 Март 2011 09:35
Stern,
31 Март 2011 09:54
интересна логика - страните дето ще ги спасяват да имат най-голямо участие в спасителния механизъм.
Значи аз да съм я закъсал до там, че не мога да се оправя, пък тоя пич да ми казва, че трябва да участвам с най-много пари в спасението си. Че аз ако ги имам тия пари дали се налага да ме спасяват изобщо?
Или с две думи - в статията се казват доста верни неща (като начина ни на участие в механизмите на Евросъюза) но и доста неверни (почти всички критики към тия механизми)
31 Март 2011 09:56
КАЗАХ И ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ . ВЪН МАГАРЕТАТА ОТ ПОЛИТИКАТА
31 Март 2011 09:58
Бегачо, мога ли да отговоря вместо Брайтмана - да , аз знам по колко въпроса БГ работи , обсъжда в ЕС и т.н . Знам. Е, и ? Знам и , че сме на последно място по всички показатели в ЕС и че наред с вътрешните ни бакии, не малка част от проблемите ни идват от нихилизма, послушанието , нагаждачеството - "yes", за да си още някой месец на власт, без да ти пука , че съсипваш конкурентен сектор от икономиката или гърбиш народа си за години. Не само , че знам , но и заедно със стотици други семейства съм изпитал на гърба си подобна политика.
Тази статия на Георги Ангелов си е нещо като Възраждане. Не мога да повярвам , че това е негова позиция.Сега остана и Центъра за изследване на демокрацията - другите "експерти " на прехода , да излязат с подобна позиция и почвам да вярвам в чудеса.
31 Март 2011 10:04
Третото борче отляво...В края на писката прибират декора в мазето...
------------------------------- ---
Блогът на Генек
31 Март 2011 10:12
"Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак" Българска поговорка

Обаче тези от болни амбиции не разбират. Ще ни начукат петалата в комплект. За отскок!
31 Март 2011 10:16
UNIVERS
Бегачо, мога ли да отговоря вместо Брайтмана - да , аз знам по колко въпроса БГ работи , обсъжда в ЕС и т.н . Знам. Е, и ?

Е, и подържаш ли мнението на B., че България винаги козирува?
31 Март 2011 10:18
е много грозен тоя линк в началото на страницата
Ако не искате да трупате рейтинг на сайта euinside просто сложете nofollow.

Иначе стои като мърлявщина в CMS tool-а ви за наливане на текст в сайта



На чайчето - лимончето (a.k.a. инж. химик Сапунджиев).
31 Март 2011 10:25
Ако таз дивотия стане/третия вариант/-то тез дето ни управлявят в момента ще бият всички свои предшественици по съсипия и заробване на Държавата.
Тез 17% от БВП означават, че колкото по-добре се развиваме икономически-толкова повече ще плащаме?????!!!!! Защо бе??? Те верно, че предишните се ог*зваха без да ги моли някой, но тез сега даже и разтварят бузите с ръце................
31 Март 2011 10:35
Георги Ангелов звучи някак опозиционно - или това не е Вашето правителство, г-н Ангелов? Може пък скоро да се озовете от другата страна на барикадата и да възпявате мъдростта на нашите политици да приемат неизбежното - и на други се е случвало.
31 Март 2011 11:06
Нещо повече, страни с нисък държавен дълг въобще не бива да плащат във фонда - а свръхзадлъжнелите страни трябва да плащат най-много


Много справедливо, ама все пак как ще стане на практика Обикновено, когато си свръхзадлъжнял, не разполагаш с много средства, които да вложиш във фонд за стабилност

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Март 2011 11:09
Иначе - да, изглежда, че както е направен, пактът е в ущърб на страни като България (макар че Ангелов се спира само на вноската, а подминава също тъй интересният въпрос какво осигурява пактът и какви общи политики налага - някои от тях могат да са в интерес на страната).

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Март 2011 11:12
Бегачо, сефте по либийската криза БГ заема балансирана позиция .Козирува, ама с лявата ръка . По другите въпроси до сега - вдига Кунки, или Станишки. Пък и в предните години - все същата.Май само Костов за шиптърите изръмжа и не може да му се отрече.
31 Март 2011 11:12
ратифицира промяната, но не влиза в Еврозоната, докато не забогатее

То и преди този пакт си стои въпросът защо толкова рипаме да влизаме в Еврозоната с тия гайди. По някаква причина нашите политици си въобразяват, че това е страхотен пиарски ход за пред електората - ето, видите ли, влязохме в Еврозоната. Като скочат още повече цените поради пиарския ход, резултатът в електоралните нагласи ще е съвсем противоположен.
Но така е - който не може да си постави стратегически цели, превръща в национален блян влизането в някаква чакалня.

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
31 Март 2011 14:22
Все още има шансове:
1. Масово преминаване към рублата.
2. Връщане в лоното на "Непобедимата".
3. Преименуване на БСП в БКП-КПСС.
3. Въвеждане на вечерен час, забрана за стачки, митинги, събирания политически партии (с изкл. на БКП)
4. Пълна реинкарнация на Варшавския договор и непременно СИВ.
5. Неограничени правомощия на ДОТ (селяните с червените ленти на ръкава)
6. Задължително изучаване на вероучението на Маркс-Ленин.
7. Плавно и дидактично преминаване към комунистическата система на управление и премахване на финикийските знаци.
8. Скъсване дипломатическите отношения със САЩ и забрана на българи да Ги посещават, както и изваждане на България от лотарията "Зелена Карта".
9. Сформиране на независими ОН-2 (United Nations) на територията на независимата държава "Братски Китай".
10. Предоставяне управлението на страната пряко от Москва.
31 Март 2011 14:35
Не се занимавайте с дребнотемия като би казал "царя". Българинът такива въпроси не го вълнуват, него го вълнува въпроса за цената на нафтата
31 Март 2011 14:58
The Спаске,
тва програма на новата ти партия ли е и дали е екскюззз моа - отворена за допълнения?
Тоже - ква връзка има с к*ра дето ни го приготвят - описън в сий стейтмънт, както хортуваш?
31 Март 2011 15:04
Самата идея някои страни да спасяват/разбирай плащат на кредитодатели заради/ други е извратена...
31 Март 2011 15:13
Е, тази тематика е много сложна, значително по-сложна от разпъването на пожарникарски маркуч или от разнасянето на папки. Я, по добре дайте още една лента за срязване!
31 Март 2011 15:20
5. Неограничени правомощия на ДОТ (селяните с червените ленти на ръкава)


Спай, тогава в софия няма да можете да се разминавате бе, всички с червени ленти, леле.

31 Март 2011 15:37
Сигурен съм, че дето са останали вменяеми чиновници, те отстояват нашите интереси в ЕС, доколкото има разбиране за тях. Работата е, че герберите не оставиха много вменяеми хора, а те самите те нямат бъкел разбиране. Бочко може да взима идиотски решения под въздействието на случайни фактори и веднага да ги отменя, без да носи отговорност. Той е невменяем.

Европактът е задкулисна измислица на евробюрокрацията за успокояване на световните финасови пазари (а не народен пакт за успокояване на тревожните маси), но резултатът му явно ще е засилване на евроскептицизма не само в България, но и в Германия. Той е опит за създаване на единно политическо евроръководство, без което не може да има стабилен паричен съюз, но нравите в страните от ЕС са много различни, това не са ти американските щати.

Следвоенният ред в Европа, наложен с помощта на САЩ, беше успешен. Западноевропейците забравиха войните и най-лошия си национализъм и позагладиха косъма под американския ядрен чадър, постигнаха забележително социално равенство благодарение на съветската заплаха, завидно самочувствие на фона на бедните роднини от източна Европа, да не говорим за Бл. изток. Но сега условията се промениха. Една по една ще падат догмите на евробюрокрацията, които не издържаха на времето. Засега не дават еврото, но да видим колко ще устискат.

Това не значи, че ако еврото падне, Европа ще се върне в 1939 г.

Моля сините и герберите да отбележат ниската задлъжнялост на България, която отстъпва само на Естония и Люксембург - две страни, по-малки от София и Варна съответно, втората - с най-висок доход на калпак в света поне доскоро, голям индустриален център на въглища и стомана, първата - скандинавската страна, макар сега също в тежко положение. Това въпреки финасово катастрофалното герберско управление вече 20 месеца. Толкова за лошата тригъза.

България (точно обратното на Гърция в миналото) има изкуствено занижени доходи, изкуствено занижен растеж. Паричната политика на борда е силно ограничителна. Докато имаше горещи пари в 2007-09 се дишаше, но това свърши. България е в депресия, депресирано е платежоспособното търсене за много години напред. Герб наложи задушаваща политика на фирмите и ликвидира куп големи готови инвестиционни проекти, държавни и на чужди инвеститори. Българите са бедни, и се чувстват още по-бедни, а им искат да плащат дълговете на богатите в техните очи (макар съвсем небогати в нашите американски очи) гърци. Начело е един невменяем човек, който се влияе от случайни обстоятелства.

Независимо от съгласието с критиката на автора за европакта, институтът за пазарна икономика получава пари от чужбина, за да не разбира какви са реалните проблеми на бълг. икономика, поради което е трудно да се очаква от него да ги разбира. Тези "компрадорски" (Достена Лавернь) "тинк танкс" за близо вече 20 години не можаха да пуснат истински корен в бълг. почва, а сега и международната обстановка, която ги извика на живот в 90-те години, се промени коренно. Доколкото в ИПИ има академични икономисти, със сигурност те биха искали да работят в истински университет, a не в агитпроп, да имат истинска академична свобода да изследват икономиката. Но какво да се прави - бедният не е свободен. Няма freedom from want.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД