:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,499,034
Активни 91
Страници 3,377
За един ден 1,302,066
Седмицата

Първоаприлска истина: протест ще има, ама друг път

Димитър Денков
След разговори между ректора на Софийския университет проф.Иван Илчев и премиера Бойко Борисов, ресорните министри Игнатов и Рашидов, както и с представители на парламентарни комисии, академическият съвет на най-старото, най-голямото, най-доброто и т.н. най-висше училище отмени обявеното с предишно решение затваряне на вратите си от 4 април. Затварянето ще бъде символично, до сряда ще тече разяснителна работа, студенти от биологическия факултет ще правят поход до Ботаническата градина в Балчик, присъдена окончателно от новия състав на ВАС на Министерството на културата. Очакванията са, че на заседание в сряда Министерският съвет ще удовлетвори исканията на университета, чиито претенции върху градината се сблъскват в съда с претенции за ползване и собственост върху нея от страна на вече няколко поредни министри на културата. Не стане ли това, ще се пристъпи към изпълнение на взетото вече решение на академическия съвет, за да се защити достойнството на университета. Чудесно, достойнството наистина трябва да се защитава. Особено пък когато решението се взима на 1 април, ден със симпатично отношение към истината.

Какво ще стане до 4 април, не зная. Не зная и дали ще се изпълни обещанието на Вежди Рашидов, че докато на власт е това правителство, то нямало да приватизира апетитната градина или пък да я отдаде на концесия. Не зная и какво би хрумнало на Бойко Борисов точно на заседанието в сряда. То със сигурност ще бъде предшествано не само с натиск от университета, политически сили и отделни граждани, но и с доста по-невидимия, ала често пъти по-ефикасен натиск на хора, виждащи в градината и двореца в Балчик отлично място за "инвестиции, отдих и чужди туристи" - мотив, движещ толкова силно националноотговорния бизнес из страната, колкото и вятърът в платната на яхтите му из морето. И едното, и другото, и третото се върти в сферата на предположенията и внезапните решения, с които дотам взехме да свикваме, че ще е изненада, ако някой вземе да дава трайни гаранции за избягването им. Ще рече, ако се проявява минимална доза разумност в защита не на частен интерес по "актуален повод", а максимална разумност при съобразяване с общия.

Макар да се предполага, че правителството и университетът си имат работа с общи интереси и истини, е твърде лесно да се види, че поводът за спора им едостатъчно частен и дребен, за да предизвиква истински драмиРеторически може да е убедително, че дяволът бил в дреболиите, но не винаги убедителността е равна на истината; не е такава дори тогава, когато се налага силово с иди-дойди ми решения, след които задължително следват драми. Защото и драматичността, колкото и да е покъртителна, също прикрива истината.

А истината е проста. В случая с Ботаническата градина тя е и по особен начин изместена от сложности, предполагащи драматични разговори на различни управленски равнища, обещания и прикляквания: един дългогодишен танц между държавата и Софийския университет с всичките му настъпвания, накърнени достойнства и пози на тежка обида. Затова и тази проста истина рядко стига до публиката, занимавана бездруго с достатъчно буфонадни сюжети. Боя се, че тя ще бъде доизместена и с предполаганото благоприятно решение в полза на университета. Горе-долу в оня стил, в който преди време и Цецка Цачева обеща два милиона лева, та да се закърпи продъненият бюджет на Алма матер, и после възмутено попита: "Ама защо протестирате?" В такива случаи дядо ми казваше: "Матера й на истината."

Тъкмо тази истина е истинският повод за протест, който може да запази достойнството на един университет, претендиращ да е национално отговорен. Разбира се, истина е, че градината в Балчик е важна, негова, хубава, посетена от 240 000 туристи, докарали към 730 000 лв. от билети, изпили не зная колко бири и подпомогнали бизнеса в Северното Черноморие. Но тя бледнее от истината, че средствата за издръжка на един студент у нас са най-ниски в Европа и сред най-ниските по света. Тази базова сума, по която се пресмята бюджетът за обучение, научни изследвания, художествена и спортна дейност не само в СУ, но и във всички останали университети, е далеч по-малка от тази за обучение в училище. Именно нейното значително увеличаване трябва да е основно и постоянно искане пред всеки Министерски съвет, вкл. и пред този, който се оправдава с кризи - икономическа, демографска, институционална и т.н.При недовиждане на простите истини си имаме работа обаче с най-страшната,с кризата на здравия разум. Затова неизпълнението на това просто и разумно искане е много по-убедително основание за протести и затваряне на университети. Защото именно мизерното финансиране на висшето образование води и ще продължава да води до напускане на страната от хиляди млади хора, искащи да придобият професии и знания в места и страни, където музейните експонати в лабораториите, оръфаните библиотеки, разбитите аудитории и пластмасовите чучури на мивките (месинговите се крадат) са толкова немислими, колкото и масовите продажби на изпити и дипломи по програми, чийто превод на разбираем за здравия разум език е непостижим.

Та докато не се постави такова искане - и то не само от един университет, свързано с тая проста истина, протестите ще си останат такива, каквито си ги знаем: ще ги има, ама друг път. Както и друг път ще имаме истински университети, добро образование, висока култура, съвременна икономика, умна политика и изобщо прилична държава.
19
5506
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
01 Април 2011 20:07
студенти от биологическия факултет ще правят поход до Ботаническата градина в Балчик,

Ботаниците/висши растения/ са един файтон хора и ще се сбЕрат и във Фалкона. ББ няма да ги остави пеш до Балчик да ходят..
01 Април 2011 20:08
ще ги има, ама друг път.

Денков, не споровете и не протестите.При такъв матрял и България ще я има- ама друг път!

п.с.. не е първоаприлска.
Уви!
_______________________________ _ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".

Редактирано от - Old_BG на 01/4/2011 г/ 20:10:22

01 Април 2011 20:18
Прав е авторът - издръжката на един студент по държавна поръчка трябва да бъде увеличена неколкократно. Също така неколкократно трябва да бъде намален броят на студентите по държавна поръчка. И заедно с това издръжката да не се разпределя по университети от държавата, а да се дава на спечелили държавен конкурс (може и по резултати от матурата) кандидат-студенти като ваучер, а те да си избират университета.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико

Редактирано от - Manrico на 01/4/2011 г/ 20:18:40

01 Април 2011 20:37
На Илчеф макя му е дупнишка еврейка, демек неке го биде Софийскиот...
01 Април 2011 21:00
Преди ... 15 г., един румънски професор ми разправи, че Румъния има специална политика за задържане на интелектуалния потенциал, за научните работници има високи заплати, за професор - към 1000 долара. И нямало текучество на запад.
.
01 Април 2011 21:03
Катедра физика на Будапещенския технически университет една година приела двама студента (2), а другата - 0, нямало качествени кандидати.
Никой не му е хрумнало да съкращава преподаватели.
Те имат и научна дейност. Дългосрочна.

Редактирано от - дъртреалист на 01/4/2011 г/ 21:14:08

01 Април 2011 21:48
студенти се приемат във факултети по специалности, а не към катедри. а физика в споменатия университет няма.
01 Април 2011 21:58
Далеч съм от проблемите на СУ, но по повода за статията и защото не можах да се включа в коментарите на тоз повод вчера:
Комплексът "Двореца" е паметник на културата. Точно по тази причина онзи министър, за когото или добро, или нищо, не можа да осъществи идеята си да строи в него вилно селище. По същата причина никой няма право да строи там каквото и да било - същото или друго. На територията на Ботаническата градина - също. Ако имаме държава.
Така че тук спорът очевидно е за това, кой да получава приходите. Впрочем, като написах "получава", та се сетих - тез дни, откак отново се повдигна тоз въпрос, не съм прочела или чула някой да говори за стопанисване. Сиреч да прави разходи, полагайки необходимите грижи. Откъм Университета чух, че част от приходите от Ботаническата градина в комплекса "Двореца" отивали за поддржка на другите ботанически градини. Което ще рече, че другите две ботанически градини или не се стопанисват така, че да носят приходи (не е задължително да носят, но не е и невъзможно), или приходите от Ботаническата градина в Балчик се дължат не само на самата градина, но и на целия дворцов комплекс. Не смея да твърдя кое е по-вярното. Но смея да твърдя, че тази част от парка на комплекса, която по времето на министър Стефан Данаилов се поддържаше от Министерство на културата, изглеждаше много по-добре от другата, която се поддържаше от Университета. И смея да твърдя защо. Защото Министерство на културата беше поканило ландшафтен архитект за тази цел, а от страна на Университета се изявяваше директорът на Ботаническата градина Косев, който вероятно е добър ботаник, но само ботаник. Та според мен точно по таз последна причина Ботаническата градина в Балчик, колкото и да и се радват родните посетители, представлява малка провинциална експозиция със съмнителни естетически качества. За огромно съжаление. И по същата причина, ако в момента трябва да избирам между стопанина Косев и стопанина зам. министър Чобанов, категорично ще предпочета втория.
Въпросът какво можело да се строи там не стои. Нищо не може да се строи, защото целият комплекс е защитен от поне 2 закона. И държавата е длъжна да си ги спазва тез закони. Въпросът кой да получава приходи има един отговор - този, който ще полага адекватни грижи за целия комплекс, част от който е Ботаническата градина. За ботаниците моите уважения, но те могат да участват като експерти само в своята област. Кичът на господина Косев има място единствено в неговата лична градинка.

Редактирано от - Simplified Solutions на 01/4/2011 г/ 22:56:39

01 Април 2011 23:36
И ся кво? Вчера си разяснявахме, че СУ трябва да се затвори. Някои държаха контра. Днес, на 1-ви април, обратното! Ще продължим да страдаме - и двете страни.

01 Април 2011 23:41
Simplified Solutions
01 Април 2011 23:52
Simplified Solutions и от мене
02 Април 2011 01:29
Хубава статия този път
_
Симпли, също - добър анализ!
02 Април 2011 02:12
Четенето е признак на грамотност.
02 Април 2011 09:39
Натиснете тук
02 Април 2011 10:17
Университетите да си гледат висшето образование, за културните паметници си има културно министерство, а за всичко, включително и за горните две, има едно слънце - ББ.
02 Април 2011 12:41
От научно-популярната литература е известно, че два от всички познати видове учени се занимават да „търсят откъде тече“. Това е работата на Студентите-дипломанти и Старши научните сътрудници.
По аналогия и поради факта че парите в образованието изтичат непрекъснато отнякъде, следва че броят учени, които могат да спрат теча е твърде недостатъчен.
Изводът, господа, е че България трябва да финансира увеличението на количеството учени от споменатите групи.
02 Април 2011 12:52
(снимка: натиснете тук)


Гнусното е, че всъщност малцина ги е грижа за историческото наследство.
Пак става дума за пари. За много пари.
02 Април 2011 20:48
Леле, Докторе, изумителна снимка!
Браво!
02 Април 2011 21:25
Хархеология ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД