:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на митниците даде 3 месеца отсрочка на „ЛУКойл”

Компанията е заплашена от отнемане на лиценза, ако дотогава не монтира измервателни уреди
Ден след като стана ясно, че само „ЛУКойл Нефтохим" не е монтирала измервателни уреди на акцизните си складове, шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов даде 3 месеца отсрочка на компанията, за да се поправи. Едва след монтирането на уредите всеки литър гориво, който влезе или излезе от данъчните й скадове, ще може да бъде отчетен. „В момента тече огромна проверка. Тя е 24-часова и ще продължи 3 месеца. Когато приключи, ще бъдат констатирани и нарушенията. Ако след проверката те все още не са поставили измервателни устройства и не са ги свързали с нас, ще им бъдат наложени законовите санкции", заяви митничар № 1 пред „Сега". Наказанието за това провинение е отнемане на лиценза, напомни той. Същата е санкцията, ако уредите не подават данни към митниците.

От агенцията отказаха да коментират защо прилагат двойни стандарти към петролните компании. „Ако затворим „ЛУКойл Нефтохим", е все едно да затворим цялата държава", обясниха само подчинени на Танов. Срокът за поставяне на устройствата изтече на 26 юни. От обясненията на Танов се разбра, че „ЛУКойл" не е успяла да се вмести в него, тъй като са необходими огромни средства за монтирането на стотици измервателни устройства. До редакционното приключване на броя обяснение от рафинерията не дойде.

Идеята за онлайн връзка с митниците е именно на големите петролни вериги, които от години твърдят, че са готови сами да я финансират, защото губят много пари от бензиностанциите, продаващи контрабандни горива. "Действително за компания от ранга на "ЛУКойл" внедряването на такива уреди може да е струвало от порядъка на няколко милиона лева, но спрямо оборотите й това са разходи, които могат да се покрият в рамките на няколко месеца. Т.е. трябвало е да бъдат покрити още през 2010 г.", бяха категорични експерти пред "Сега". Преди няколко месеца превозвачите и фирмите, вносителки на горива, се оплакаха, че точно новите изисквания за митническите складове са една от причините за високите цени на горивата.

В момента над 70 митнически служители са в трите най-големи данъчни скалда в Бургас - производствената площадка на „ЛУКойл Нефтохим", „Нефтено пристанище Росенец" и „Петролно-снабдителна база Карнобат". Хората на Танов вече са осъществили пълен контрол над всички точки, от които влизат и излизат енергийни продукти. Ще бъдат проследени и всички документи и декларации.

Проверката започна няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви пред „24 часа", че има съмнения за заобикаляне на плащанията от страна на търговци на горива, като обмитяват в Румъния внасяните от Гърция количества. „Там обмитяват за жълти стотинки и връщат горивото обратно", обясни Борисов.

------ПРОЗРАЧНОСТ

Данъчните складове функционират на принципа, че налози се плащат, след като стоките напуснат склада и тръгнат към пазара (действа така нареченото отложено плащане на акциз). Ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да обявява каквито количества поиска и да си спести плащането на акциз.
13
2034
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Юли 2011 21:40
Три месеца начи..
Днеска сме 13.07, следователно срокът изтича на 13.10
Точно!
13 Юли 2011 22:00
Така както смяташ дати, дали може да сметнеш и финикииските знаци, които ще потекат към касичката Му?
Аз - не! Само знам че са мнооого пари!
13 Юли 2011 22:57
А поне глоба наложил ли им е? Или "Ширака страна мая радная" Му е скръцнала със зъби и Лукойл се е разминал дори без глоба?
13 Юли 2011 23:46
Значи, ако затворят Нефтохим, затварят държавата. Не може да се откаже на шапкарите-управляващи, че са усвоили езика на световната мафия. Помните ли лафа за структороопределящите банки, които са too big to fail?
14 Юли 2011 02:12
Ало, здрасти. Абе тоя Вальо Нафтата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

Пак ще е имало нещо подобно.
14 Юли 2011 07:10
кво излиза? нефтохим =държава, юлен = курорта банско, бойко = народа (нали той само може да го изволни, те другите дупетати все едно не са избирани от народа)...
-
пфу. къде беше драйфащата емотиконка...
14 Юли 2011 08:04
Правешкият хан даде три месеца отсрочка на шефа на митниците...
14 Юли 2011 11:06
„Ако затворим „ЛУКойл Нефтохим", е все едно да затворим цялата държава", обясниха само подчинени на Танов.

То какво излиза - че който е продал нефтохима, е продал държавата...
И още - щом рафинерията е толкова важна, защо държавата не си я върне, независимо от цената, пък след това пълен контрол...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
14 Юли 2011 11:51
Редник, три крачки пред строя, марш!
Във връзка с изказаното компетентно мнение, ви награждавам със "Служебна благодарност", "Потупване по рамото пред строя", и 3(три) дни дом.отпуск при Айшето!
14 Юли 2011 12:54
РЕДНИК,
И друго има!
"Ако затворим „ЛУКойл Нефтохим", е все едно да затворим цялата държава" означава, директно, че "Лукойл" е МОНОПОЛИСТ в държавата! А при Демокрацията и Свободното пазарно стопанство, държавата е ДЛЪЖНА да не допуска Монополизъм на производител или търговец, нали!- значи, българската държава, още от времето на Правителството на Ив. Костов, което продаде "Нефтохим" на "Лукоъл", е в "прегрешение", неоправено и актуално и до ден-днешен!
"От държавния монополист по-вреден е частният монополист!"
14 Юли 2011 13:11
Защо се дава отсрочка за неизпълнено предписание? Ако нередовният беше бай Иван от Долно Нанагорно какво щеше да му се случи? А ако се изхожда от призумпцията, че това е най- голямата, дори структуроопределяща компания- какво ще се случи след 3 месеца, ако пак не си изпълни задълженията? В случая държавта ли е зависима от компанията, или компанията от държавата и е длъжна да изпълнява законите на държавата и разпорежданията на съответните й органи?
14 Юли 2011 13:21
Дрън дрън - ярина!
14 Юли 2011 13:38
Държавицата ни е стигнала дотам че чака карго за да плаща пенцийките на нещастните ни родители.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД