:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 191
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът може да бъде избран и с по-малко от 50% от гласовете

Експерти откриха пробойна в методиката за определяне на резултатите от президентския вот, приета от ЦИК, която дава възможност изборът на държавен глава при евентуален втори тур с по-малко от 50% плюс 1 от гласувалите. Според нея, ако втората и третата кандидатска листа са с равен брой бюлетини, отиват на трилотаж заедно с водача, в случай, че той не е събрал повече от половината гласове или пък са пуснали бюлетина по-малко от половината от всички избиратели. За избран ще се счита получилият най-много гласове. При три двойки е много вероятно първият да не е събрал повече от половината от вота и въпреки това да стане президент.

Според някои експерти с този текст ЦИК дописва конституцията и Изборния кодекс, което е недопустимо. В основния закон има празнота по казуса и там се урежда само хипотезата, при която на втори тур се явяват двама кандидати. Досегашната практика е била казус с трилотаж на втори тур да не се записва изрично в методиката на ЦИК. Имало е негласна уговорка, ако се стигне до него, да се иска тълкуване от Конституционния съд.

"Теоретично наистина е възможно, ако на втори тур се явят три двойки, новият президент да бъде избран с по-малко от половината гласове на избирателите", призна пред „Сега" говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Според него обаче текстовете на методиката следват логиката на конституцията.
10
1559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
13 Юли 2011 21:19
А ако първите шестима имат еднакъв брой бюлетини, к'во прайм? Шестлотаж ли?
13 Юли 2011 21:59
Глупости на търкалета!
Изискването за "повече от половината гласове" важи само за първия тур на президентските избори!
За вторият тур няма такова изискване- там печели този, който е събрал най-много гласове!
Справка:
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 93(1)...
...
(3) Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

(4) Ако никой от кандидатите не е избран, в седемдневен срок се произвежда нов избор, в който участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове.

13 Юли 2011 22:11
А сеното на 2 (две) магарета можеш ли да разделиш? Или караме на принципа 50% от 100 е повече, когато имам да вземам....
14 Юли 2011 09:34
Поредното неразбиране. "Пробойната" е в Конституцията, а не в методиката на ЦИК. Конституционният текст праща на втори тур винаги само двама кандидати. При това вероятността да се случи да има на 2-ро и 3-то място двама кандидати с еднакъв брой гласове след първия тур на изборите, клони към нула. Не е невъзможно разбира се, но няма да се случи и ако се случи, тогава трябва да му мислят. Логичното решение е с трети тур на изборите или който има най-много на втория тур. Има и друга "пробойна" в същия дух - какво ще стане, ако на втория тур двамата кандидати за президент получат равен брой гласове? Сегашната Конституция не предвижда трети тур ...
14 Юли 2011 10:43
При няколко стотин хиляди гласували постигането на равен резултат между двама кандидати е математически възможно, но на практика едва ли ще се получи!
14 Юли 2011 13:13
А ето как е решен този проблем при избора на кмет:
ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС-2011 г.
...
Чл. 246. (1) Определянето на резултатите от гласуването за кметове се извършва съгласно методиката по чл. 26, ал. 1, т. 27.


(2) Общинската избирателна комисия обявява резултатите от гласуването за кметове по партии, коалиции от партии и независими кандидати и издава удостоверения на избраните кметове.


(3) Избран за кмет е кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове.


(4) Когато на първия тур никой от кандидатите за кмет не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур в неделен ден.


(5) Ако в изборния район са били регистрирани повече от двама кандидати и никой не е избран, на втория тур в избора могат да участват само първите двама, получили най-много от действителните гласове. Ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур.

(6) На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове няма избран кмет и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет.
...
Чл. 254. (1) Централната избирателна комисия обявява резултатите от изборите за президент и вицепрезидент на републиката веднага след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.


(2) Когато никой от кандидатите не е избран, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати по листи, получили най-много действителни гласове, и произвежда нов избор в срока по чл. 93, ал. 4 от Конституцията на Република България.14 Юли 2011 13:18
Ерго, изречение 3-то на ал. 5 на чл.246(избиране на кмет) от Изборния кодекс трябва да се прилага и при избор на президент!!! Още повече, че двата избора-на президент и на кмет- са идентични(мажоритарни са)!

Редактирано от - paragraph39 на 14/7/2011 г/ 13:21:18

14 Юли 2011 14:10
paragraph39,
хубаво, ама има огромна разлика между избора на кмет и избора на президент. Правилата за избор на президент са записани в Конституцията, докато правилата за избор на кмет са в закон. Да се получат равен брой гласове при избор на президент е много малко вероятно, докато при избор на кмет вероятността е значима. Това разбира се не оправдава непълнотата при избор на президент.
14 Юли 2011 14:26
Абсолютно ненужна институция.
14 Юли 2011 16:39
XYZxyz,
НЕ съм казал, че в "спорната" ситуация при избор на президент(но идентична с тази при избор на кмет), изборът трябва да се позовава на чл. 246 ал.5 изр. 3 от Изборния кодекс( избиране на кмет)!
Казал съм, че "трябва"(!), по АНАЛОГИЯ, да се приложи същия подход!
Иначе няма как, при Балотаж на президентски избори, при равен брой гласове на 2-рия и 3-тия кандидат, конституциосъобразно да се посочи само един от тях за участие в Балотажа(к`во, да хвърлят ези-тура ли, или по азбучен ред ли, или който се изплюе по-далеч ли?!)!
Другият вариант е: да се промени Конституцията в тази й част- и да се приложи и там принципа на чл.246 ал.5 изр. 3 от Изборния кодекс!

Редактирано от - paragraph39 на 14/7/2011 г/ 16:40:38

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД