:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,506,220
Активни 154
Страници 15,497
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Авторитет с "парашутисти" и "подводничари" не се печели

Полунелегалният начин на избор на висши държавни длъжности не е от полза нито за гражданите, нито за кандидатите. Той обслужва единствено желанието на неясни мнозинства да възпроизвеждат и разпространяват корумпиращите си влияния в публичните органи и да държат в унизително подчинение служителите в тях, колкото и независими да са те по конституция
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Кирил Гогев и Нестор Несторов може и да имат добри идеи за ВСС, но никой не им даде възможност да ги обяснят.
Проверяван за несъответствие между доходи и начин на живот при двама главни прокурори. Наказван два пъти - за забавяне на "дело с висок обществен интерес" и за оказване на натиск във връзка с разследване срещу съпругата му. Намесен в потулването на аферите на брата на Филчев. С несъответствия в имуществените си декларации...

Това ли е идеалният кандидат за член на ВСС? Вчера 64-ма депутати от ГЕРБ, 29-ма от ДПС и 10 независими отговориха с "да", като избраха г-н Нестор Несторов за член на ВСС.

Може би г-н Несторов има обяснение за всяко едно от тези обстоятелства? Може би всъщност е бил принципен борец срещу Никола Филчев и е бил репресиран за това? Може би в годините, когато мафията оседлаваше страната ни и вилнееше по улиците, той в качеството си на градски прокурор на София е бил острието на закона? Може би има програма как да укрепи капацитета на ВСС и управлението на съдебната система?

Не получихме отговор на нито един на тези въпроси, защото Народното събрание прецени да направи своя държавнически избор след 10 минути представяне и 10 минути обсъждане и само на основата на "кратки биографии" (съгласно "Правила" за избор, приети на 01/06/2011 г.*). Така към един ВСС, за който има твърде много въпроси, народните избраници добавиха и тези, свързани с биографията на един от емблематичните за 90-те години магистрати. И всичко това - в деня на публикуване на доклада на ЕК, в който от България се очаква "напредък при назначенията и оценяването в съдебната власт, при които трябва безусловно да се спазват принципите на прозрачност, независимост, почтеност и професионални заслуги, като това се отнася и за назначенията във Висшия съдебен съвет"** .

Но над всички въпроси стои един:защо всъщност се случи този избор?Щом нито въпросите към г-н Несторов, нито отговорите, които той може би има, не интересуваха депутатите - кое ги мотивира?

Има няколко неща, които са сигурни. Днес едно мнозинство отново (след приемането на годишния му доклад на ВСС) застана на страната на този ВСС и изрази подкрепата си за неговата политика по назначения на ръководни постове в съдебната система. Депутатите се присъединиха към отказа на съвета да задава въпроси на хората, от които ще зависи доверието в правосъдието, да проверява миналото им и да изяснява мотивацията и капацитета им. След този избор никой не може да прехвърля отговорността за общественото недоволство от съдебната система или за външните ограничения на суверенитета ни заради неуредиците в нея към миналото. Никой не може и да се прави, че не разбира как политическите влияния проникват в съда.

Защото, ако всяко следващо мнозинство спуска назначенията си в тайна, крие биографиите на кандидатите от обществото и не им дава възможност да застанат пред него с лицето и идеите си, как тези хора да са нещо повече от "парашутисти" и "подводничари"? Ако не си получил обществено доверие при избора си, ако си на поста си не защото си го заслужил и всички са видели това, а по 10-минутната милост на някакви неясни коалиции,как тогава да имаш самочувствието да си реално независимот мнозинството, което и да е то? Как самият ти да имаш лице да задаваш въпроси на приятелката на този или съветника на онзи? Как да имаш куража да провериш реално какво става със "случайното" разпределение на делата? Как, най-сетне, да имаш елементарното чувство за достойнство да се оттеглиш, когато видиш, че твоята личност и въпросите към теб стават причина за поредното отравяне на общественото доверие в правосъдието и ставаш срам за колегите си?

На тези въпроси има конкретен отговор, който всички ние сме виждали в действие и харесваме резултата му: начинът, по който бе проведено изслушването на г-жа Кристалина Георгиева в Европейския парламент. Истинска промяна в начина, по който се управлява съдебната ни система и се носи отговорност за резултатите в нея, може да има само ако всеки избор за ръководен пост стане прозрачен и, желателно, състезателен. Правилата са прости като всяка проява на здрав разум. Основният принцип е, че органът, който прави избора, отговаря пред всеки гражданин да провери, служебно и активно, миналото, имущественото положение, професионалните и етичните качества, мотивацията и намеренията на кандидатите и това трябва да бъде направено публично. Това става като специална комисия по избора събира и публикува всички данни за кандидатите поне един месец преди избора (повечето от тях публично изпокрити из различни сайтове). В същия срок кандидатите са длъжни да публикуват свои програми. После се провежда детайлно и изчерпателно публично изслушване, на коетокандидатите се представят пред обществотои отговарят на всички въпроси, които са възникнали към тях.

Вчера разговарях лично с господин Несторов, който ми се обади, възмутен, че сме си позволили да съберем данните за професионалната му биография от официални източници и да ги изпратим на всички депутати (заедно с тези на г-н Гогев***). В течение на разговора разбрах, че и той самият съжалява, че няма да бъде изслушан реално. Полу-нелегалният начин на избор на висши държавни длъжности не служи нито на гражданите, нито на кандидатите. Той обслужва единствено желанието на неясни мнозинства да възпроизвеждат и разпространяват корумпиращите си влияния в публичните органи и да държат в унизително подчинение служителите в тях, колкото и независими да са те по конституция. Има ли кой да приеме подобни правила? А да ги поиска?----------------------------------------------------

* http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13581

** http://ec.europa.eu/bulgaria/documents/news/200711-cvm_bg.pdf

*** БИПИ ще изготвя и публикува подобни профили за всички кандидати за ръководни постове в съдебната система.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Вътрешният министър Цветан Цветанов, който се превърна в сив кардинал на съдебната власт, първо обяви, че ГЕРБ няма да издига кандидати за ВСС. После обаче партията му прегърна предложенията, зад който на практика стои ДПС.
16
5026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Юли 2011 20:19
трябва да се стои наличния сьстав и да се марширува под команда тогава наи много се сьздава авторитет
парашутистите и подводничарите са наи свободните в армията
20 Юли 2011 20:42
точното име на тази НПО е

ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ

Натиснете тук
20 Юли 2011 21:21
На тези въпроси има конкретен отговор, който всички ние сме виждали в действие и харесваме резултата му: начинът, по който бе проведено изслушването на г-жа Кристалина Георгиева в Европейския парламент.
Е, не, не, не и пак - не! Нали Бойко ще си спомни не нейното изслушване, а едно друго, на предишната негова кандидатура - Румяна Желева. Защо да рискува с изслушването на тези двама мастити юристи за членове на ВСС? Нали някой депутат току-виж сбърка и зададе неудобен въпрос? Христо си прави майтап с нас, като се опитва да ни убеди, че е възможно да има обективен, честен и почтен ВСС. Та нали ако това беше възможно, никой нямаше да го допусне!?
20 Юли 2011 21:31
... тия от ДПС ги разбирам ....
20 Юли 2011 21:47
Пък едно Здравче не можеш
20 Юли 2011 21:49
Милият автор не си сторва майтап с публиката , но вероятно сеща , че това назначение е само "намазка" от импотентната ни Политическа система . Следва да бъде считано за краткосрочно . Колко дълъг ще е срокът на своеволията сред властващата част от участниците в общия ни живот , вече зависи само от ЕС и Българското гражданско общество ...
20 Юли 2011 21:52
Несторов не се ли споменаваше твърде често в романите на Стоев?
Като закрилник?
20 Юли 2011 23:42
Требва да се знае, че парашутистите и подводничарите са част от един голям план и излавянето и избесването им не бива да ни заблуждава.
Гошо Тарабата е излъгал тов.Джугашвили, че само да свирне и
българският народ ще се надигне срещу монархофашизама и
ще си разтури държавата на четири республики.
НКВД е създал и обучил диверсионни групи от куманизи(следователно майцепродавци), които да помогнат за освобождението на Варна и Бургас от монархофашизама.
После и Добруджанската, Българската, Тракиийската и Македонската республики.
Тъй като една друга война е почнала малко преди
Великата Освободителна Война
енкаведистите просто са изхвърлили ненужните вече
майцепродавци в задунайская па каквото стане.
21 Юли 2011 07:29
Късопаметността в страната на безкрайния преход е потресаваща, но така е при демократичните ни избори.
21 Юли 2011 07:38
след маршировките на плаца
а в градовете манифестации
идва ред на рькопляскането до отказ
пред трибуната на вожда и учителя след неговите речи
21 Юли 2011 09:36
Ако имате време и нерви може по-долу да прочетете едно съдебно решение по делото на съпругата на Нестор Несторов. От фактологията ще ви се изправят косите с какви бизнес начинания се занимава един висш български магистрат, а вече избран и за член на ВСС. Нямам думи - във всяка нормална държава този човек и съпругата му отдавна щяха да бъдат в затвора, но в България те са избрани на висши постове. Натиснете тук
21 Юли 2011 09:48
Вени Марковски


21 Юли 2011 10:10
Автора Пътят към ада е постлан с добри намерения...
21 Юли 2011 10:14
Малийй - я прочетете линкчето на Devil...малийй...И тоа ще кадрува? Егати ...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
21 Юли 2011 11:22
За автора
21 Юли 2011 14:28


Тъй като имам лични впечатления и познавам автора като един твърде интелигентен, чувствителен, откровен, родолюбив, талантлив и изобщо надарен с добродетелите и на ума, и на характера човек, който може да бъде укоряван единствено в това, че е почтен до наивност, размечтах се как точно такива като него, не е пресилено да кажа - светли личности, се намират/ посочени от гражданите/като управленци и водачи начело - съвсем заслужено и по всички норми и разбирания за справедливост в едно непрогнило от корупция, връзкарства, печалбарства, кариеризъм и безнадежност общество, и в което имат за награда най-ценното - доверието на своите съграждани.

Ех, мечти....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД