:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,424,277
Активни 74
Страници 15,144
За един ден 1,302,066

Брюксел изпревари с вота на недоверие към Борисов

Еврокомисията праща България на препитване по целия материал от влизането й в ЕС
Светослав Терзиев
Еврокомисията усети, че за свое добро трябва да сложи край на беззъбите си доклади за България, и зае ръмжаща поза. След острата си критика през 2008 г. срещу правителството на Сергей Станишев, когато спря и еврофондовете, сега за първи път тя показва, че отново са започнали да й никнат зъби. Може би са още млечни, защото тонът не е застрашителен, но тя обещава догодина да се яви с наточени зъби, за да сдъвче жилавата тема "Колко се поправи България, откакто е член на ЕС".

Проправителствени медийни антени в Брюксел веднага уловиха положителен сигнал:ще ни махат мониторинга през 2012 г.!Само че на какво основание, след като тазгодишният доклад е по-критичен от предишните два, защото установява, че положението не се поправя, а става хронично дразнещо? Едни и същи забележки и препоръки минават от доклад в доклад, а констатациите се повтарят: няма резултати, което означава - няма корумпирани политици и магистрати, както и знакови бандити зад решетките. Разликата е, че се променя мелодиката от любезен призив за размърдване, през настойчиво подканяне до императивно изискване. Преди да я избие на фалцет, Еврокомисията си осигурява резервен тон. Догодина тя ще прави сравнение не само с днешното състояние, а с положението през 2007 г., което ще й позволи да покаже по-видими промени. Всяка година България отбелязва някакъв едва забележим напредък, а сумирането им ще позволи на Брюксел да отчете, че натискът му е бил резултатен.

Терзанията на еврочиновниците как да оправдаят с полезна работа големите си заплати не са толкова важни за българските граждани, които възлагаха последни надежди на ЕС, че ще въведе и у нас европейски стандарти. Силите на Брюксел стигнаха обаче само колкото да застави държавата да промени законодателството си. Поразително е, че в излезлия вчера пети доклад той си го признава още в началото: "За пет години акцентът се премести от подготовката и приемането на закони върху тяхното прилагане". Равносметката дотук е, че откакто е влязла в ЕС, България е била правова държава само на хартия. Идва и второ прозрение: "Следващата необходима стъпка в този процес трябва да бъде прилагането на новите закони от съдебната власт и полицията".

Излиза, че самият Механизъм за сътрудничество и проверка, по който върви наблюдението от 2007 г., е замислен да работи на празни обороти, щом е допускал, че пет години ще бъдат писани закони, без да се прилагат. Как може да се отправят упреци към съдебната система, че е ялова, след като самата Еврокомисия приема за нормално една държава в ЕС да поддържа хартиен правов ред? И какво ни казва поредният доклад, макар и с повишена строгост? - прокуратурата била пас (пасивна), полицията - некадърна (доказателствата й не стават за съд), а съдът - безотчетен за тежките си пороци. На всичко отгоре вече и законодателите ни не получават похвала, защото отхвърлиха закона за гражданска конфискация на имущество, придобито по необясним начин. В резултат на това мафиотските босове и крадливата върхушка се радват на недосегаемост, която остава непробиваема дори от сигналите на ОЛАФ (Европейската агенция за борба с измамите).Правителството на Бойко Борисов се самоласкае,че според доклада е демонстрирало "трайна политическа воля и ангажимент да продължи стратегията си за провеждането на реформи". Само че в сравнение с миналогодишния си "силен устрем за реформи" сега очевидно е изпуснало парата. Брюксел го предупреждава, че трябва отрано "да съсредоточи усилията си при подготовката си за цялостната оценка, която ще бъде направена през 2012 г." То има една година, за да навакса несвършеното не само от него, но и от тройната коалиция през последните пет години, защото оценката ще бъде за цялостния образ на България в ЕС. Вече няма време за писане на стратегии и планове. Брюксел откровено заявява какво желае: осъдителни присъди. Иска да види именити бандити и политици в затвора, иска спешно да се отнема имуществото на необяснимо забогателите, да се подложат депутати, министри и друга висша номенклатура на стриктна проверка верни ли са декларациите им за техните авоари и за конфликта на интереси, да се отстранят и осъдят корумпирани магистрати и т.н. Любимото оправдание на Борисов "Ние ги хващаме, те ги пускат" очевидно не работи в Европа, защото полицията е разкритикувана наравно с прокуратурата и съда за липсата на осъдени по т.нар. знакови дела. Нещо повече, за първи път самата полиция е разобличена в масова корупционна практика и конфликт на интереси заради даренията, които получава от спонсори, заслужаващи по-скоро не благодарност, а финансово разследване.

Прави впечатление и акцентът върху изземането на икономическата мощ на мафията. На няколко места в доклада се призовават властите не само да преминат към гражданска конфискация, но и незабавно да запорират съмнителното имущество, за да не бъде укрито или продадено преди приключването на процедурите. Друг акцент е позоваването на "гражданското общество", което е посочено като фактор на промените на три места в доклада. Еврокомисията съзира срастването между власт и престъпност за сметка на цялото общество и отправя призив за преобръщане на картината: "Съдебната власт и правителството, заедно с гражданското общество, следва да си сътрудничат, да бъдат установени и преодолени съществуващите недостатъци и трудности".

Заплахата на ЕК, че през 2012 г. ще изпита България по целия материал, който й е преподавала през 5-годишния досегашен курс на членството й в ЕС, трябва да се приеме като сериозна проверка, а не като обещание за зрелостно свидетелство и спиране на наблюдението, както си мисли Борисов. Време е обаче и Брюксел да спре да се държи катокуче, което лае, но не хапе,защото назовава само проблеми, но премълчава имена. От година на година докладите му стават все по-стерилни и в последния текст не може да бъде открито нито едно име дори с най-дребен шрифт под линия. Така никой не се чувства пряко засегнат от критиките, колкото и да са остри. Какъв пример за решителност получаваме от Европа? Ние си ги знаем разбойниците, защото не само не се крият, а и се пъчат с превъзходството си, но без публичното им разобличаване няма как да започне изтласкването им в тъмните ъгли, където им е мястото.

Макар че се опира на "гражданското общество", Брюксел сам се отказва от най-силното си оръжие - способността си да фокусира европейския обществен натиск върху отговорните лица. Няма полза постоянно да се вменява на България колективна вина и да се наказва цялата държава. Кухо звучи драматичният призив, че "национален приоритет за България следва да бъде незабавното продължаване на изпълнението на стратегията за съдебни реформи и предприемането на по-нататъшни действия за основно реформиране на съдебната система". Дори ако тя бъде подложена на унижението догодина да бъде оставена единствена под наблюдение, а Румъния получи снизхождение поради задействането например на закона за гражданската конфискация, пак няма да настъпи коренна промяна. Защото за върхушката е по-важно какво ще стане със самата нея и не би имала нищо против да запази сегашното положение. Дори България да бъде провъзгласена официално за черната овца в ЕС, мафията ще се радва да продължи да си я дои.
Снимка: Пресслужба на ЕК
С новия доклад председателят на Еврокомисията Жозе Барозу потупа Борисов по рамото и го прати да се готви за цялостно препитване догодина дали е разбрал какво иска Европа от България.
Христо Комарницки
---------
29
6265
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
20 Юли 2011 20:02
Иска да види именити бандити и политици в затвора, иска спешно да се отнема имуществото на необяснимо забогателите, да се подложат депутати, министри и друга висша номенклатура на стриктна проверка верни ли са декларациите им за техните авоари и за конфликта на интереси, да се отстранят и осъдят корумпирани магистрати и т.н.

Добре де, това го искаме и 90% от хората в България. Май е дошло време ЕС да разбере, че с приказки не става и да предприеме действия за подпомагане въвеждането на ред у нас. Спира плащанията, връща по родните села брюкселските ни бонзи, въвежда временно визи, малко помощ за гражданските движения... чертеж ли искат?

Редактирано от - burning daylight на 20/7/2011 г/ 21:50:30

20 Юли 2011 20:39
Брюксел се подигрва със нас, със себе си и с идеята за обединена Европа. Приеха ни по политически причини, колко години им трябват, за да разберат ( по скоро да признят), че БГ се управлява от мафиоти, корумпирани политици и ченгета и е класически пример за дъжава на мафията. Имат си други проблеми, периферията не ги интересува или положението ги устроива...
20 Юли 2011 20:59
Проблемите си ги знаем.И няма да ги реши Брюксел . Зъбите на ЕК се правят от софийските ортодонти- пишман политици, които в почивката между тичанията по посолствата / виж грамите на УЛ/ , пишат доноси и до Брюксел, след това търчат по медиите, за да лустросват с мантри като " това е силен знак, ясен сигнал от Брюксел " Една Гергана Грънчарова /Паси бая време си вадеше хляба с подобни пинизи. Че само тя ли ? Марето Купон от Филибе, Фармата, Гаражната , оня Вагинин ли беше, какъв там, НПО като Център за изследване на демокрацията и прочие ...От собствен опит го казвам, а не от жегата. Защото знам какво значи 6-7 еврочиновника да те гледат любезно в очите и ти казват : " Ми, това ни дадоха вашите, вашия представител в ЕК ни каза , че верно.
Това пишем." И тръгваш да доказваш , че нямаш сестра. А CVM механизъма изчезва от 2012 г, защото не само Евроомбудсмана критикува Барозо , че докладите на ЕК за БГ трябва да са / цитирам / : " обективни , аналитични, без да се използва подвеждаша инфо" / край на цитата / . Което не решава нещата в БГ, защото всичко е в наши , БГ ръце.
20 Юли 2011 21:10
Брюксел трупа пасиви , не само на това правителство , Светльо . Като сещаме принципа за невмешателство, нека не играем на дребно с Континента . До втория мандат на ГЕРБ ще им дойде акъла и ще пуснат строг приказ за Реформа в Конституционната , Политическата и Изпълнителната системи на Властта . Готви тази темата за Обществен дебат ...
20 Юли 2011 21:17
beagle, на твоя пес да не би кръстници да са Яне или Емил Василев от РЗС. Досущ като тях говори. Засега ги считат за луди.
20 Юли 2011 21:33
beagle, мило, жегата не им понася на кучетата, знаеш. Повече течности и охлаждане.
Дори хипотетично да приемем, че ГЕРБ докопа отново мандат, то откъде, мило, да му дойде ищах за реформи и капацитет да ги проведе. Искрето Фидосова ли ще е мотор на конституционни реформи? Не ме разсмивай, моля те! Д-р Борисов (по пожарникарските тренажори) и д-р Цветанов ли (ако защити доктората си по управление на спортните съоръжения)?
Дебат да готвим? Полемика? С кого бе, мило?
20 Юли 2011 21:34
2021!
20 Юли 2011 21:39
Трепери ли въздухът, трепери ли?

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
20 Юли 2011 21:47
куче, което лае, но не хапе, защото назовава само проблеми, но премълчава имена

Ами то и "Сега", както и почти всички други медии, новинарства по същия начин - "при проверка се установи, че в 2 производителя водата/солта/нитратите/Е-тата в пилетата/колбасите/зеленчуците са над нормата и са опасни за здравето"; "при проверка се установи, че 3 от проврените хотели/ресторанти мамят клиентите си с ..." И никога не се посочват имената за да знаят хората от кого да се пазят.
Така че, Терзиев, не хвърляй камъни в собствената Ви градинка.
20 Юли 2011 22:38
Добре де, това го искаме и 90% от хората в България. Май е дошло време ЕС да разбере, че с приказки не става и да предприеме действия за подпомагане въвеждането на ред у нас.

а защо "Брюксел" трябва да се занимава с вътрешните ни работи?..
"Някой" определено трябва да го направи, но не и "Брюксел". Все пак, ако се иска от 90% от хората в България... все ще се намери "Кой"
-=-
Имаше един стенсил преди 10-на години из асансьорите в Студентски Град:
"Кой?
Няма го Кой." ...
20 Юли 2011 22:40
Ами то и статията като доклада:
Кучетата лаят, керванът си върви.
20 Юли 2011 22:41
... май е време да се махаме от скапващата се компания, а? ...
20 Юли 2011 22:50
UNIVERS и Firmin мили ,
Сходство на позиции има и в това няма лошо . Но песът ми няма общо с РЗС или други партии . Тезата му е Гражданска и се опира на непартийната парадигма - "За повече Общество в Политиката" . Това от Семов и др. няма да го чуеш . Друг е въпроса за политици , които сещат налагащата се необходимост от Реформация в системата на общия ни живот и имат компетентната воля да я реализират през Обществото . Не се подвеждай по фразата "втори мандат на ГЕРБ" . Имат ли го , в своето безсилие само те биха могли да въвлекат Политическата система към реанимиращото я Дълбоко преструктуриране със смяна на политическия елит , от което тя и неистово , вече се нуждае . Всяко зло , за добро ...

Редактирано от - beagle на 20/7/2011 г/ 22:55:25

20 Юли 2011 23:29
...тъй де, Ганди казва, че трябва да превъплътим промяната която желаем. Аз продължавам да си мисля, че това не е роля на "Брюсъл".
20 Юли 2011 23:55
И по друг начин :
Трипартийната коалиция скрепи разбиране за Статуквото , като сборно понятие за зло , което прехода ни натресе по модел , който имахме през 30-те години на миналия век . За да го преодолеем и влезем в днешното ни време , ни е нужна консолидация около коректива на Обществен Фронт , между готовите за Промяна политически партии и Обществото . Всичко това , до финализиране на дълбока Реформа на Политическия модел . Някой го мислят като Нов старт , но дано сме по-умни . Иначе , Континентът и наистина ще вдигне ръце от нас ...

Редактирано от - beagle на 21/7/2011 г/ 00:01:22

21 Юли 2011 00:00
In other words: Move Your Ass Brodaa'
Натиснете тук
21 Юли 2011 06:54
ПОПРАВКА- иска да види ЕФЕКТИВНИ осъдителни присъди!!!
21 Юли 2011 08:26
защо Терзиев не направи едно интервю с Лазар Груев да го попита какво са си говорили с Путин
21 Юли 2011 08:31
Карикатурата кърти мивки.
21 Юли 2011 08:54
Дори България да бъде провъзгласена официално за черната овца в ЕС, мафията ще се радва да продължи да си я дои.


Като не слушат, я им увеличете пак васалната вноска.Явно има за доене.
21 Юли 2011 09:07
beagle, нямам нищо против животинката ти. Опитах се да кажа : А, ако Яне и Емил Василв в крайна сметка се окажат прави ? Нищо , че сега ги считат за луди. Препратката ми е към героя на дядо Вазов.
21 Юли 2011 09:27
абе нинджата-фотограф въздебел изглежда, май е от отреда за показни акции. инак с истински бандити, заради катаджийския си търбух, бая зор ще види
21 Юли 2011 09:28
rbb
[Златен][376]
21.7.2011 г. 08:31:38 Карикатурата кърти мивки.

Коя от двете ?
21 Юли 2011 11:00
Г-н Терзиев, ЕК няма как да слезе до индивидуални констатации и обвинения, защото това би било намеса във вътрешните работи на страна членка. За добро или лошо такава е архитектурата на ЕС. ЕК също има правни лимити, сигурен съм, че знаете това прекрасно.

А и не мисля, че е редно вечно някой друг да живее вместо българина, вечно да му сочи грешките, изобщо тук става дума и за национално достойнство. Никой в ЕС не е луд да прибързва и да гази националния суверенитет. Да, суверенитет, защото равносметката и търсенето на персонална отговорност са прерогатив единствено на българския избирател и българската съдебна система. Броксел не може да налее акъл на средния избирател в България. Не и насила.
21 Юли 2011 11:02
UNIVERS

21 Юли 2011 11:06
rbb,
Карикатурата е със сгрешен текст. Автентичният е "Не шавай, ма! Разваляш фокуса!"
21 Юли 2011 11:20
Комарницки е пак даровит и пак е обърнал лопатата. Но нищо - истината не подлежи на промяна чрез думи или рисунки... На мястото на Цветанов, и да иска и да не иска, трябва да е Гоце.
21 Юли 2011 11:51
ББ грешно изчисли времето, през което да яхне държавата - в стремежа си да отмъсти, че му взеха любимата играчка "главен секретар" не направи необходимите външнополитически и външноикономически анализи, които предвещаваха не само икономическата криза, но и наченките на криза в проекта Европейски съюз и се нахендри яко. В контекста на това сегашният доклад всъщност е част от мерките, които ЕК предприема за намаляване на последиците от кризата. Държави като България и Румъния трябва да стоят далече от еврозоната, от Шенген, защото ЕС няма капацитет да поеме допълнителна тежест, след като вече има проблема Гърция, проблема Ирландия, ставащите проблем Италия и Португалия и пр.
Мисля така, защото нищо не се е променило от времето на предишните доклади и сега, но сега се търсят всякакви начини да ни държат настрани по-дълго и всяко проблемче се раздухва и му се придавапо-голямо значение.

Лош късмет за ББ. Спасението му е да използва докато е на гребена на вълната на народната любов и да стане президент. Иначе ще оттече безславно в историята. Дори и за магистралите няма да има кой да му благодари.
21 Юли 2011 15:37
Преди 1-2 години ми се наложи да прегледам течението на "Работническо дело" за периода 1987-1989 г.
Прелюбопитно ми беше как се е подготвяла медиийно огромната "промяна" от баш флагмана на извършващите я. :-)

И това, което няма как да се пропусне е, че осоебнно през 1989 промяната тече и се аргументира в тази медия през Горбачов/перестройка/КПСС - огромни чаршафи с по няколко страници слова на генералния секретар и други величави фигури.
:-)

Една(цифром и словом ЕДНА) уводна статия открих, в която по един загадъчно-мистичен, почти кодиран начин се говореше за това как "те всичко били подготвили за самостоятелно развитие"(цитата е по памет)!

И извднъж на 10 ноември ни в клин ни в ръкав.... ; -)

Та такива ми ти работи - навиците трудно се променят. Пак изсипваме бели лъжи, които изискват купища нови бели, сиви и откровени лъжи. Като се усетят по рефлекс лекуват загубеното доверие като изсипват още мегатонове с лъжи...

И продължават да аргументират някакви "уж действия" с една отвъдна, почти мистична сила като ЕС/Брюксел. :-)

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД