:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Плиска не е превземана през 811 г.

Походът на император Никифор І, превърнал се в капан, е подготвен, изглежда, от българските тайни служби
Кратка хронология на събитията от лятото на 811 г.: "Нахлуването на император Никифор I в България и пленяването му от българите" (от ляво на дясно) и "Пиршество на кханасюбиги Крум след победата над император Никифор I", рисунки на лист 145 лице и обратно в Търновския препис на Манасиевата летопис, ХIV в., Библиотека на Ватикана; Долу ляво - валяк за вършеене на ръж (предимно); дърво, желязо; с. Попина, Силистренско; първа половина на ХХ в.
(Продължение от миналия четвъртък)

Многократното и непредубедено препрочитане на всички писмени извори за похода на Никифор I, при непрекъснатото им сравняване, може да доведе до затвърждаване на, изглежда, основателното подозрение, че императорът е бил предизвикан да го предприеме по прякото внушение на великия господар Крум.

Една случка от първите дни на юли с удоволствие се преразказва от всички историци само като любопитна подробност. Докато Никифор I все още подготвял този поход в крепостта Маркели, любимият му прислужник Византий избягал в България, като отнесъл със себе си злато, колкото можел да носи - цели 100 литри (= 1 талант). В добавка понесъл към България и императорските одежди, включително и тържествените очевидно, докарани в Маркели за триумфалните шествия в чест на неминуемата византийска победа.

Понеже е важно, нека за малко да си представим как някой, който и да е той, ще тръгне в началото на IХ в. да се придвижва, натоварен с почти 33 кг (100 литри = 7200 номизми) почти чисто злато, а в добавка - и с няколко десетки килограма императорски празнични одежди, чиято стойност била колкото на малка среднонаселена област. Такова пътуване през IХ в. би било много кратко със сигурност, дори днес не бихме изминали повече от 50 км по магистрала "Тракия" с такъв багаж.

Има и още. Неизвестният автор на Безименния ватикански разказ подробно е описал мъките на византийците, пленени от българите в битката от 26 юли. Те били настойчиво съветвани да приемат езичеството, като увещанията често завършвали трагично при несъгласие. Случвало се е тук и друг път да се привеждат примери за християни, приели езичеството в България, та нашият любим прислужник Византий трябва да е бил напълно наясно с това.

Така както ни е поднесен от изворите, разказът за бягството на Византий може да ни наведе само на една мисъл - точно той бил човекът, внедрен от българския владетел в близкото обкръжение на Никифор, за да му подскаже идеята за наказателен поход срещу България и да му покаже накъде да тръгне, за да се добере до "съкровищницата" на българските господари. Летописецът Теофан привежда като причина за похода, вярно малко тенденциозно, именно безкрайната алчност на императора и на сина му Ставракий. Когато задачата на Византий била вече изпълнена, той бил изведен от византийския лагер с помощта на специализиран български отряд, иначе ще е трудно да си представим самотно пътуващия Византий през дивните старопланински клисури, населени по това време с нелюбезни славяни и диви разбойнически банди.

След като втвърдихме, изглежда, предварителните си подозрения за българската организация на византийския поход от 811 г., ще търсим още потвърждения в следващите събития.

Вероятно за да мотивира още повече византийците, кханасюбиги Крум жално се примолил за мир непосредствено преди началото на похода, вероятно ден-два след заминаването на Византий. Трябва да се съгласите, че е странно това внезапно миролюбие у владетел, който вече е събрал 62-хилядна войска, напълно готова за отпор на нашествениците.

Никифор гордо не щял мир и на 11 юли императорът потеглил начело на огромната си войска. Походът започнал. Чак след 9 дни обаче, на 20 юли според Теофан, императорът навлязъл в България, след като имаме предвид, че Маркели е гранична по това време крепост. Вярно, византийците доста се щурали насам-натам, но както и да го погледнем, си е много време.

Всъщност за коя България става дума?! Още в описанието на Теофан за похода на Аспарух през лятото на 680 г. и установяването му в "така наречената Варна" става ясно, че там като "България" се възприемат само земите на областите Добруджа и Варна, в които се настаняват прабългарите на Аспарух. Останалите земи в Мизия и отвъд Дунав, както и другаде на Балканите са "Славинии" (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8011§ionid=5&id=0001301).

Това ще да е и отговорът на нашата загадка. Теофан все още смята като България само земите на Добруджа и на страшната област Варна. Не е изключено федеративният характер на българската държава, вече доста поизбледнял, да е премахнат именно след 811 г. или най-късно през 813 г.

От последователността на събитията в Безименния ватикански разказ може уверено да се заключи, че именно в тези първи 9 дни станала и срещата на византийците с 50-хилядната българска войска. Именно за среща можем да говорим, въпреки страшните подробности, които следват в този тенденциозен извор. Теофан, който е съвременник на събитията, се е изразил крайно неопределено за това събитие. Използваната дума (symbolai), превеждана като "сражение", всъщност означава само "контакт" най-общо, като даже няма военен смисъл (Liddell-Scott-Jones, 1988). Изглежда, че тази войска е имала за задача само да привлече византийците по точно определен път, защото 9 дни са много за лутане, но малко за голяма битка. А освен това до 19 юли трябвало да се придвижат до "България", за да навлязат в нея на 20-и, според Теофан.

След като очевидно, за нас, навлезли в областта Варна (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010061700040001301), още 3 дни били необходими на византийците за придвижване до "Крумовия аул", или до "столицата", според Михаил Сирийски, когото обаче ползваме само по един вековен френски превод, а оригиналът на сирски е недостъпен за изследвачите в момента. Самият Теофан ни уверява няколко страници по-напред, че българските "аули" са доста, във всеки случай повече от един.

Отъждествяването на "Крумовия аул" с Плиска е напълно умозрително. Изглежда, че великият господар Крум е жертвал в плана си старото укрепление в областта Варна, може би съществуващо още от времето на Аспарух. Отново недостигащото време ни подсказва, че българите изпълнявали предварителен план, в който на аула е отредена ролята на сиренцето в капана, а Никифор е тлъстата мишка.

Крумовият аул (Теофан го нарича само "мястото", което би било доста непочтително към една столица) бил охраняван от 12-хиляден отряд, който, ако вярваме на досегашните възстановки, сам предложил на византийците да бъде изклан до крак.

Накратко, походът от 811 г. бил подготвен от българските тайни служби, само така могат да бъдат омиротворени множеството несъответствия в изворите. Никифор бил примамен в страшната област Варна, в стар аул, върху чието местоположение тепърва ще разсъждаваме, а може и да го проверим на място. Опиянени от "победата" си и от предвидливо оставеното вино, византийците понесли на 26 юли, събота, 811 г. едно от най-страшните поражения в цялата история на империята. Наш свещен дълг днес е с всички средства да разучим и да разберем докрай целия замисъл на великия господар Крум и блестящото му изпълнение.Извори

"Никифор, императорът на ромеите, напреднал срещу българите: спечелил победи и избил много от тях. Достигнал до столицата им, завладял я и я опустошил. Диващината му стигнала до там, че заповядал да донесат младенците им [на българите], хвърлял ги на земята и накарал да минат върху тях с валяците за вършеене [обикновено с набити в тях остри кремъци, железни или дървени клинци (Хр. Вакарелски, 1977)] на жито."

Из "Летопис" на Михаил Сирийски (1126-1199)

Превод от сирски на новофренски на Ж.-Б. Шабо, 1905 г."Той [императорът] заповядал да се избиват безжалостно безсловесните животни, децата-кърмачета и хора от всички възрасти, а мъртвите тела на едноплеменниците си оставил непогребани, като се грижел само за събиране на плячката . . ."

Из "Летопис" на Теофан Изповедник (758/760 г.-817/818)

Превод на В. Бешевлиев и Г. Цанкова-Петкова"И тъй, [византийската] войска, като намерила удобен случай, разграбвала безпощадно, опожарявала непожънатите ниви, прерязвала жилите на воловете и одирала ремъци от слабините им (а животните мучели със силен глас и издъхвали), изколвала овцете и свинете и вършела непозволеното . . .

А пък българите били направили от големи дървета страшна и мъчнопроходима преграда, подобна на стена . . . и като наблюдавали от планините, че [ромеите] обикалят и се лутат, българите наели срещу заплата авари и околните [извън българската държава, вероятно и струмяни] славянски племена, въоръжили по мъжки жените и на 15-тия ден от нахлуването им [на византийците], призори в събота, на 23 [всъщност събота се падала 26-ти] юли, ги нападнали докато почти още спели . . . Българите връхлетели само върху императорския отряд и почнали да го избиват . . . Другите, когато видели това, ударили в бягство. А на това място течала много тинеста и мъчно пребродима река. Тъй като не намерили веднага брод, за да преминат, [ромеите], преследвани от неприятелите, изпопадали в реката. Понеже те навлезли в реката заедно с конете си и не можели да излязат, затънали в тинята и били газени от онези, които пристигали отзад. Като падали един връз друг, реката така се напълнила с люде и коне, щото неприятелите преминали отгоре невредими и преследвали останалите, които естествено мислели, че ще се спасят . . ."

Из "За император Никифор и как оставил костите си в България" на неизвестен автор, в cod. Vatic. gr. 2014

Превод на Ив. Дуйчев
50
21961
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
20 Юли 2011 20:06
ИВАН ПЕТРИНСКИ
20 Юли 2011 20:56
"Плиска" избщо не е превземана, само "Преслав" и "Слънчев бряг" са превземани...
20 Юли 2011 21:29
20 Юли 2011 21:30
"Плиска" избщо не е превземана, само "Преслав" и "Слънчев бряг" са превземани...

И "Поморие", и "Поморие". "Живи са още онези, които [го] помнят" :)
20 Юли 2011 21:47
Драги Петрински, благодаря че четете форума!
Адския ми адрес е валиден, до второ разпореждане, така че ето малко задачки-закачки.
1. Теофан яко слъгва и за Никифор (когото мрази) и за омразните българи. Пример: кое е вярно, че Крум превзема Сердика и коли населението и гарнизона, или че началниците им падат главите в Цариград? Двете се изключват.
2. Има много източници, че Плиска не е превзимана, а и да е падала, то тя не е от значение за отбраната. И Плиска и Преслав са на места без значение на отбраната, а Римското командване едва ли е имало илюзии по този повод.
3. Битката и засадата са подготвени отрано, а не в паника, както рисуват ромеите. Едва ли си представяте, че е възможно майсторите с трионите и брадвите да си работят, докато до тях вражата армия хърка непробудно?
4. Даже Рънсиман счита (въпреки огромния си наивитет) че похода е постигнал подпалването на няколко ниви и ограбването на една две паланки.
5. Няма религия освен исляма и средновековното католичество, която да обръща насила хората в нея. Крайно време е историците да признаят публично, че в българското землище е било разпространено арианството, има предостатъчно извори, да пият до насита!
6. Числото 50 000 явно е било хипнотично за ромейските писатели (попове) и я повтарят непрекъснато. Ако описаните от тях битки през тази война бяха наполовина верни, то Никифор трябва да е бил победен от баби с хурки и дядовци с бастуни. НО е вярно единствено, че малко преди да почине Крум, е подготвял 50 000 "облечени в желязо" войници, за да шурмува Константинопол. Тоест 50 000 рицари. Толкова е имал в цяла Европа само през 14 век от Христа. Явно това е била заплахата, поради която Никифор тръгва на отчаян поход, барабар с престолонаследника.
7. Последното е доста неприятен момент от ромейската история, ерго - затова и изопачена баш там.
8. Хронистите от това време са.... поповете! Пример: накарайте игумена на Бачковския манастир СЕГА, да напише кратка монография за състоянието на съвременните ВМС на България и ще видите какво ще се получи!
Те така...

Редактирано от - Rogatia на 20/7/2011 г/ 21:50:20

20 Юли 2011 22:02
Това ще да е и отговорът на нашата загадка. Теофан все още смята като България само земите на Добруджа и на страшната област Варна. Не е изключено федеративният характер на българската държава, вече доста поизбледнял, да е премахнат именно след 811 г. или най-късно през 813 г.

Дано, ама надали, защото говорейки за Константин V Копроним. няколко десетилетия по-рано, Теофан сспоменава, че императорът "като тайно изпратил хора в България, заловил княза на северите Славун , който бил направил много злини в Тракия."
Д. Ангелов е прав, като счита сведението за потвърждение на тезата за самостоятелността на славянските племена през 8ми в. Но, също тъй е ясно, че Теофан слага северите в България, а не извън нея.
Пак за същия император, Теофан споменава, че "като намерил клисурите без стража, навлязъл в България чак до Чика (Камчия). И като предал аулите на огъня, страхливо се завърнал, без да направи нищо доблестно".
Ясно е, че Теофан разглежда проходите на Стара Планина като подстъпи към България. Но надали Теофан идентифицира България само с Добруджа и Варненско, защото очевидно поставя Камчия във вътрешността на България.
Ние знаем за превземането на Сердика от Крум три години преди злополучния похпод на Никифор пак благодарение Теофан. Дали авторът е читал, че въпросната крепост е присъединена към България?
Най-вероятно след преминаването на проходите в Стара Планина се навлиза в България, според Теофан, поне що се отнаса до източните краища. От там насетне логистиката на ранносредновековните войски позволява достигането на Плиска и ограбването и.
Що се отнася до подготвената "62 хилядна войска", според Анонимния Ватикански разказ, 12 000 чакали императора във въпросния аул. Там той ги разбил. Анонимният разказвач разказва за двете битки - с 12те хиляди и с 50те хиляди като две отделни битки, но ги поставя все във връзка с "настаняването" на Никифор в резиденцията. Най-вероятно императорът обсадил 12те хиляди , а 50те хиляди са били изпратени от Крум , за да свалят обсадата. Тезата, че Крум е подмамил императора за похода срещу България не се връзва и с предложението на българския владетел за мир след разграбването на въпросната резиденция. Разбира се, това предложение (засвидетелствано само у Теофан) може да е измислица на автора, за да покаже невъздържаната арогантност на Никифор. Бягството на Византий трудно може да бъде доказано български заговор. Доста ромеи дезертират от войската на Никифор, дори след раграбването на въпросната резиденция. Дезертьорството продължава и в следващите години.
20 Юли 2011 22:21
Между другото по телевизията на горния свят повтарят филма за Атилах!
Облечен в кожи варварин, неграмотен, неук, немит и доверчив като дете. А войниците му наподобяващи кроманьонци реват "Хане - победихме!"
Ето какво са наслагваните векове тъпоумни клишета!
20 Юли 2011 22:41
е подготвен, изглежда, от българските тайни служби

Дългата ръка на Държавна сигурност...
20 Юли 2011 22:46
4. Даже Рънсиман счита (въпреки огромния си наивитет) че похода е постигнал подпалването на няколко ниви и ограбването на една две паланки.


"През юли имперските войски нахлули в България и се насочили право към Плиска. Войските на Крум отстъпили и на 20 юли[87] императорът достигнал българската столица. Обзет от ярост, той опустошил града: войниците му колели, палели и дори премазвали невръстните деца с дървени дикани. Ханският дворец се превърнал в пепелище (вероятно е бил построен от дърво), а на ханската съкровищница Никифор сложил своя императорски печат, алчен да заграби сам цялата плячка. Крум отново поискал мир, като отправил към Никифор следните думи: „Ето, ти победи. И тъй, вземи каквото ти е угодно и си иди в мир.“ Но замаян от успехите си, императорът отново проявил надменност и неотстъпчивост. "

С. Рънсиман, Натиснете тук История на Първото българско царство

за останалите фантазии, просто не'ам нерви.
20 Юли 2011 22:48
То и София не е превземана, ама се свихме в орехова черупка. Пък някои ни оспорват и ореховата черупка.
20 Юли 2011 23:19
"Българската столица трябвало да плати за разрушаването на Сердика. Дворецът на Крум бил плячкосан, а Никифор изпратил в Константинопол тържествуващо писмо, в което съобщавал за пристигането си в българската столица. Това била блестяща победа на имперските зойски. Благочестивият хронист Теофан, който никак не обичал Никифор, бил убеден, че императорът не би могъл да постигне подобен успех и хвалбите му са лъжливи."
Това е от Теофан! Цитат от същата "книжка" на Рънсиман.

Тъй както българите не коментират събитията в Африка и Туркестанска Азия, така би било редно африканците и туркофилите да не коментират Българска история, било то и в електронен форум. Проява на елементарно възпитание.
Предварително благодаря!
20 Юли 2011 23:37
Може би си струва да погледнеш, че твоят цитат от Рънсиман се отнася за друг, различен поход, датиран от Рънсиман за 809 г.
Впрочем, Теофан никъде не споменава, че всички военоначалници от града са избити от Крум. Той казва "6 хиляди души ромейска войска, освен множеството обикновени граждани". Тъй че няма противоречие със сведението за наказаните от Никифор офицери. Още повече и двете сведения са под една глава, делят ги няколко изречения. Теофан, макар и "поп" (съществен недостатък според някои), все пак не е такъв идиот, че да си противоречи сам в рамките на една и съща случка, за която разказва.
Атаките ad hominem надали правят написаното от теб по-достоверно.

Редактирано от - бонго-бонго на 20/7/2011 г/ 23:51:46

20 Юли 2011 23:44
Петрински е като лайнцето в кацата с мед за хубавия вестник!
20 Юли 2011 23:49
Бонгич! Айде да дискутираме вежливо, става ли?
Книгата е на Рънсиман. Нелоша за времето си но наивна. Тя "преразказва" според автора, какво е написал попа Теофан. Самия Теофан поне на 19 места изпада в творческо скодоумие, макар да се опитва хем да е обективен по християнски, хем заради вярата си да охули вразите, пък те сами един на друг пак врази. А сега де, кой е по-враг? Никифор иконобореца и тирана на църквата или езичника/арианина (това е по-лошо и от езичник за тогавашната църква) Крум! Нещо като тесеракт в кръгла дупка. Затова писанието му (по-скоро преписваниците му) се е получило малко тюрлю-гювеч, дори според елементарната логика. Бъди здрав!
20 Юли 2011 23:55
И тук идваме на другата точка: никъде Теофан не споменава, че Крум е арианин. За него той е безбожник - сиреч езичник, а не еретик.
21 Юли 2011 00:05
3. Битката и засадата са подготвени отрано, а не в паника, както рисуват ромеите. Едва ли си представяте, че е възможно майсторите с трионите и брадвите да си работят, докато до тях вражата армия хърка непробудно?

Всъщност, ако четеш по-внимателно изворите, ще видиш, че те внушават, че българите приготвяли засадите, докато ромеите грабели и безчинствали в Плиска.
21 Юли 2011 00:15
Опиянени от "победата" си и от предвидливо оставеното вино, византийците понесли на 26 юли, събота, 811 г. едно от най-страшните поражения в цялата история на империята. Наш свещен дълг днес е с всички средства да разучим и да разберем докрай целия замисъл на великия господар Крум и блестящото му изпълнение.
21 Юли 2011 00:19
Не ми се спори Бонги драги, прости ми! Ако не ти се мисли трезво в късния час - кажи си. Буквояденето не е аргумент. Ето ти пример: "Крум бил отчаян, но Никифоровото нехайство му предоставило още една възможност. Българските войски се оттеглили в планините и Никифор ги последвал. На 24 юли, четвъртък, имперската войска се озовала в една планинска теснина и българите бързо й отрязали пътя, като го препречили от двете страни с дървени прегради. Никифор твърде късно разбрал, че е попаднал в клопка и поражението му е сигурно. Тогава той казал на хората си: „Дори крилати да бихме станали, никой да не се надява, че ще избегне гибелта.“ Целия четвъртък и петък българите заздравявали дървените укрепления. В събота те спрели — вероятно били решили да изчакат и да изтощят от глад вражеската войска. Но нетърпението им надделяло: късно през същата нощ, 26 юли, те нападнали."
Три дни и нощи българите дърводелци рязали дървета и ковали тараби, а ромеите пели лагерни песни и се наливали с кумис!!!
Това според теб е един издържан логически, тактически и в пълна връзка с елементарното абстрактно мислене текст!?!?
В цялото повествование на Теофана няма да видиш един военен термин - легион, магистер, турма, стотна, ескадрон, кастел... . Вместо това виждаме "войски от цялата империя със стратезите им...". И тези глупости ми ги пробутваш! Отвори си за приспиване Цезар и открий разликите!
Не казвам че Крум е арианин, просто това е разпространената в региона религия, а добрите католици и ортодокси охотно горят и избиват предимно еретиците, нежели същинските езичници!
Обърни една ракия и се успокой, или ако искаш може да си поспорим без да занимаваме уважаемия форум!
21 Юли 2011 01:01
Рогати, прочети самия извор, а не разсъждавай за него по преразказите на тоя или оня изследовател. Не ми е работа да защитавам Теофан. И в предишната статия споменах, че към Теофан трябва да се подхожда критично, а и по-горе не изключих възможността той да украсява историята или да си измисля. Но възстановката по-горе не е Теофан. Ето текста на Теофан с превод:
Натиснете тук
Сравни с трактовката на другия извор - Анонимния Ватикански разказ:
"И тъй войската , като намерила удобен случай, разграбвала безпощадно, опожарявала непожънатите още ниви, прерязвала жилите на воловете и одирала ремъци от слабините им (а животните мучали със силен глас и издъхвали), изклала овцете и свинете и вършела непозволеното. Най-сетне някои , като виждали безредността и объркаността на Никифор, и това, че никой не дръзвал да му говори, постепенно започнали да бягат и чрез някаква хитрина да се измъкват. А пък българите били направили от големи дървета страшна и мъчнопреходима преграда, подобна на стена. Прочее като намерили удобен случаи и като наблюдавали от планините , че (ромеите) обикалят и се лутат, българите наели срещу заплата авари и съседните славянски племена , въоръжили по мъжки жените и на петнадесетия ден от нахлуването , призори в събота на 23 юли , ги нападнали."
Това са изворите, с които разполагаме. Колкото и да се блазним, не можем да градим логически конструкций без да отчитаме онова, което имаме като сведения.

21 Юли 2011 01:27
Да Бонги! Да, прав си, макар и полегнал!
За 15 дена наели аварите от Чехия и све сволочи до Милано включително, по интернета чрез "Колектива ком", събрали жените във фейсбука и с джиесемите, пътем викнали трудоваците от Грудово и Елхово да дигнат оградата, през това време чрез Гугъл мап наблюдавали и.... нататък оставям на теб и развинтената ти фантазия!
Апропо, казах за азиатците и африканерите, аз например не пиша за тюрките и историята им, ти защо?
21 Юли 2011 01:30
... спокойно, дами и господа ... никой не е тръгвал да превзема нещастните камънаци ... ама и да беше - пак чукундури щеха да раснат вокруг ...
21 Юли 2011 02:01
мда.

Редактирано от - Bira на 21/7/2011 г/ 02:29:59

21 Юли 2011 06:34
Петрински решава исторически казуси като същински Шерлок Холмс.
21 Юли 2011 07:52
Походът на император Никифор І, превърнал се в капан, е подготвен, изглежда, от българските тайни служби
Кой им е бил началника на тайните служби-боилът Боко или боилът Цоко?
Иначе на Петрински не може да му се отрече богатата/развинтена?/ фантазия. Братя Стругацки ряпа да ядат.
21 Юли 2011 08:59
5. Няма религия освен исляма и средновековното католичество, която да обръща насила хората в нея. Крайно време е историците да признаят публично, че в българското землище е било разпространено арианството, има предостатъчно извори, да пият до насита!
21 Юли 2011 09:00
Хипотезата за плана на българските тайни служби по биваше да е излязла от устата на Божидар Димитров. На него му върви да изрича всякакви нелепости (Александър Македонски и българите). Ама един историк, който не се смята за ерзац да гради такива хипотези само на предположения?
21 Юли 2011 09:09
Бонго- Теофан, макар и "поп" (съществен недостатък според някои), все пак не е такъв идиот, че да си противоречи сам в рамките на една и съща случка, за която разказва.

Освен в описаниета на събитията от 681 година (и на няколко други места).. Да ти повторя, Бонго, по това сме спорили (ама аз вече се отказах да ти пиша ) Теофан пиша "мръсен, нечист, новопоявил се народ" за заселниците в Онгъла, а е описвал Българи, в събития на Балканите, поне на 10 места в хрониката си, преди 681.. Как така са "новопоявили се" аз все още недоумявам.. Но да не се отплесваме от темата..
21 Юли 2011 09:09
Тоя пак е избил рибата с ДС-то на Крум...
А редакцията продължава с грубите систематически грешки в подредбата на статите, тази и другите бисери на гениалния историк имат само едно място - в рубриката "После"
21 Юли 2011 09:41
Цитирах изворите, за да покажа, че те обясняват, че укрепванията са се правели докато армията на Никифор е заета с грабежите и във всеки случай преди той да потегли от Плиска. Още повече, "лутането насам натам" може да се обясни с факта, че Крум успял да пререже пътя на имперските войски и те са били по този начин насочени, за да попаднат в клопката. С появата на ромейските войски в Мизия, напълно естествено е и славянските племена да се оттеглят в планината и да заградят проходите. Жестокостите на ромейските войници и техния император, надали са изпълвали славяните с желание да останат на равнинния терен. Толкова по този въпрос.
Що се отнася до наличието на авари във войските на Крум, те не е трябвало бъдат спешно внасяни "от Чехия". Около 805 г. Крум подчинява остатъците от Аварския хаганат и е напълно естествено аварски контингенти да служат в българската войска. Още повече, имаме сведения, че с разгрома на хаганата, Крум успял да плени и значителна част от местната аристокрация. Напълно нормална практика през Средновековието е, тя да бъде привлечена в служба на новата власт. По същия начин, Аспарух действа със славяните.
21 Юли 2011 10:11
Ма-а-а-алка забележчица, Бонго.. НЯМА източник, който да описва ДВА НАРОДА в България.. българи и славяни.. От къде, така, при тебе се появяват внезапно славяни..
21 Юли 2011 10:32
"диви разбойнически банди" при Крум? Откъде го изсмука това автора? Да е чел случайно Законите му?
21 Юли 2011 10:37
...Братя Стругацки ряпа да ядат...

А, бе той удари уземи Христо Калчев (лека му пръст)...Ти за Стругацки глаголиш...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
21 Юли 2011 10:48
Rogatia
21 Юли 2011 10:49
Когато задачата на Византий била вече изпълнена, той бил изведен от византийския лагер с помощта на специализиран български отряд, иначе ще е трудно да си представим самотно пътуващия Византий през дивните старопланински клисури, населени по това време с нелюбезни славяни и диви разбойнически банди.


Т'ва е достоен конкурент на хрониките на Дончев
21 Юли 2011 11:19
Палчето на котката, част от статиите на Петрински ли е !?
21 Юли 2011 11:34
Хм, такива фантасмагории в стил Божко Димитров... всъщност са си на мястото в един вестник
21 Юли 2011 11:44
А не знам рубриката защо е наречена Истинската история, когато нищо ново или по различно от другите исторически статии няма.Често псевдоисториците за разлика от историците поставят акцент на нещо не важно от поредицата събития станали по време на една война.Тъпа статия с една дума, както всички останали а най вече -българските тайни служби и ред други изрази и сравнения правят статията още по тъпа.
21 Юли 2011 11:51
Днес отбелязвам напредък при Петрински. Крум не е нито хан, кан, или кхан, а Велик господар. Е, само веднъж - кханасюбиги. Как не му се изкълчва езика на Петрински - само той си знае. Подозирам, че до края на годината ще научи, че "кханасюбиги" всъщност е "кънез у биги", демек - княз от Бога.
21 Юли 2011 13:04
Направо кхваща за гхърлото!
21 Юли 2011 13:09
Как може да се плискате в калната локвичка...
------------------------------- --------------------------
Блогът на Генек

21 Юли 2011 15:20
Гхойко Гхорисов изби рибата и изкърти мивката!
21 Юли 2011 16:18
и всички са били с чалми от Крум до Борис I.

Из отговорите на папа Николай до Борис I:
Chapter LXVI.
... You claim that the Greeks forbid you to enter the church with the linen turban that you wear on your head. We, too, forbid this...... A man should not veil his head, because he is the image and glory of God. [I Cor. 11:7]

...Вие - Княз Борис твърдите, че гърците - християни ви забраняват да влизате в църквата с ленената чалма, която носите на главата си …

21 Юли 2011 16:44
Бат Димо
[Златен][223]
20.7.2011 г. 23:44:41
21 Юли 2011 17:41
Ма-а-а-алка забележчица, Бонго.. НЯМА източник, който да описва ДВА НАРОДА в България.. българи и славяни.. От къде, така, при тебе се появяват внезапно славяни..

Северите, дето го водел Славун, какво са? А Тимочаните?
Дори да отречеш, че са славяни, в изворите те са изрично упоменати като племена, различни от българите и които имат разни взаимоотношения с Българите.
Сетне имаме Сюлейманкьойския надпис на Омуртаг, който изрично споменава за славяните, който са под властта на ромеите и за онези, които не са. Според теб защо българската държава ще се занимава със славяните в мирните си договори с Византия?

Редактирано от - бонго-бонго на 21/7/2011 г/ 17:44:01

21 Юли 2011 18:34
и всички са били с чалми от Крум до Борис I.
Из отговорите на папа Николай до Борис I:
Chapter LXVI.
... You claim that the Greeks forbid you to enter the church with the linen turban that you wear on your head. We, too, forbid this...... A man should not veil his head, because he is the image and glory of God. [I Cor. 11:7]
...Вие - Княз Борис твърдите, че гърците - християни ви забраняват да влизате в църквата с ленената чалма, която носите на главата си …

не е точно така.. в превода от латински на български се говори за ленена повезка, която се навивавала около главата.
Натиснете тук
21 Юли 2011 20:17

(снимка: натиснете тук)
21 Юли 2011 21:08
Няма религия освен исляма и средновековното католичество, която да обръща насила хората в нея. Крайно време е историците да признаят публично, че в българското землище е било разпространено арианството, има предостатъчно извори, да пият до насита!


Хубаво е да се погледне историята на Римската империя по времето на Арианските императори - Констаций и Валент, преди да се пише наизуст. Що се отнася до "арианството в българското землище" такова има, но то не прави автоматично българите ариани.
21 Юли 2011 22:50
бонго-бонго
Северите, дето го водел Славун, какво са? А Тимочаните?

Северите, тимочаните са каквито са и мизите - българи. Преди векове са били наричани с обобщеното название траки.
21 Юли 2011 23:42
Нима?
Чудно как техните съвременици не са го забелязали:
Натиснете тук
Да се чуди човек, как тъй франките, приели пратеничеството на тимочаните, не го разбрали.
А въщност има ли поне един ранно средновековен източник, който да ги нарича "българи"?
22 Юли 2011 07:44
ако трябва да коментирам на нивото статията, щеше да е така:
дали е превземана Плиска от Никофор? ми да питаме Дядо Коледа. или може би Лили Иванова, щото ни е под ръка...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД