:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 667
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Загубени в превода

НАП и митниците все още говорят на различни езици

Въпреки похарчените милиони и клетвите на финансовия министър Симеон Дянков приходните агенции нямат обща информационна мрежа, която да им позволи навреме да засичат измамниците
Снимки: БГНЕС
На 6 август 2009 г. шефовете на агенция "Митници" Ваньо Танов и на НАП Красимир Стефанов тържествено подписаха споразумение за свързване на информационните системи на двете ведомства...
Казват, че за всеки проблем има решение. Особено ако проблемът е технически. През юли 2009 г., дни преди да стане министър на финансите, Симеон Дянков обяви, че има лесно и бързо решение за осигуряване на приходно пълноводие в бюджета и то е свързване на информационните системи на митниците и НАП. "Това е все едно да имаш два контакта и просто да ги свържеш с една жичка между тях, технологиите от двете страни са направени по аналогичен начин", твърди бъдещият вицепремиер. По онова време Дянков обикаляше страната, говореше с бизнесмени и бе убеден, че проблемът с жичката е политически. Невинно сподели, че като разпитвал защо не са свързани митничари и данъчни и защо "става тази какофония", изскачало непознатото за него име - Румен Петков.

Зареден с оптимизъм и политически хъс, пресният финансов министър обеща бързо, за месец и половина, да пусне "тока" между базите данни на двете приходни агенции, което ще има двоен ефект - намаляване на контрабандата и увеличаване на приходите от акцизи, ДДС и мита от порядъка на 700-800 милиона лева годишно. След няколко седмици Дянков обяви електронния брак между двете ведомства за сключен. Милионите обаче не потекоха, а междувременно кризата удари с пълна мощ и темата за жичката някак безславно заглъхна.

Две години по-късно, преди броени дни, от финансовото министерство заявиха, че подготвят обществена поръчка за изграждането на... единна информационна мрежа на НАП и митниците! Шефът на НАП Красимир Стефанов поясни, чесистемата ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с гориваА колегата му Ваньо Танов посочи, че системите на агенция "Митници" са изградени напълно по европейски стандарт, но не са съвместими с тези на НАП. Затова сега се изготвя техническо задание за нов софтуер, който да осигури здрав контрол.

Свързването на жичката трябваше да осигури на служителите от НАП достъп до данните за некоректните "клиенти" на митниците, а на митничарите - за длъжниците на НАП. Трябваше да помогне на двете приходни агенции да правят проверките и ревизиите си по-бързо и по-ефективно, така че по-малко да пречат на изрядните фирми, а да бъдат кошмар за данъчните измамници. И да послужи не само за пресичане на данъчни измами и контрабандни канали, но и за набелязване на превантивни мерки.

Според експерти с дълъг данъчен стаж сливането на мрежите на двете приходни агенции е особено важно заради прословутия режим 4200. Той засяга вноса на стоки от страни като Турция, Китай и т.н., когато митото се плаща у нас, а стоката е предназначена за друга държава от ЕС. Тогава вносителят има право да плати ДДС там, където ще се продава пратката. Сложната импортна схема е доста благодатна за ДДС измами. При работеща единна мрежа обаче става по-трудно да се избегне внасянето на ДДС чрез документни трикове, защото несъответствията лесно могат да се засекат.

Но изглежда скачването на двете мрежи ще се случи на 100% в някой друг мандат. Защото в България всеки си прави мрежа, без да го интересува, че трябва да споделя данните си с другите. Най-важното е да се говори за модернизация и да се усвояват пари, а ефектът се оказва на третостепен въпрос. Ето защо българското електронно правителство напредва мъчително бавно, а струва рекордно скъпо - по груби изчисления разходите на държавната и общинската администрация за е-government закръглят 1 млрд. лева.

Мрежата на агенция "Митници" например е някаква хлабава сглобка от програми, изградени от различни фирми по доста разнообразни технологии.Проблемът е като с Вавилонската кула - всеки софтуер говори на различен езикКакто през 2009 г., така и сега липсва анализ кои "части" от системите на НАП и митниците могат да общуват помежду си и какво да се прави с останалите, "некомуникативните".

Парадоксалното е, че митниците използват 10-годишна система БИМИС - разработена през 2000 г. при правителството на ОДС. БИМИС и до днес се поддържа от ведомствената фирма на МФ "Информационно обслужване". От ведомството на Ваньо Танов обаче обясниха, че отделните модули на системата са разработвани от много и различни фирми, а не само от "Информационно обслужване". За частична поддръжка на софтуера е подписан договор с държавната софтуерна компания, с останалата част се занимават компютърните специалисти на агенция "Митници".

Системата е разделена на множество модули, свързани помежду си. Образно казано, всяко митническо звено си има собствен БИМИС. Има отделни модули за износ, за акцизи и т.н. Според запознати поддръжката на платформата е изключително скъпа и сложна. Отделно има още пет важни информационни системи в агенция "Митници", разработени от различни компании. На практика те осигуряват връзката на БИМИС със системите на митническите служби в Европейския съюз.

Най-новият модул (от 2009 г.) е системата за следене на износа. Той предоставя т. нар. удостоверение за износ на данъчните. Според осведомени източници електронният документ обаче просто си седи неизползван в базата данни, а НАП все още изисква информацията на хартиен носител. От приходната администрация, разбира се, увериха, че вече ползват модула.

Колкото до платформата, която използва НАП - за нея се изписа много. Тя е разработена от френската фирма "Бул". За изграждането на системата са били заплатени 3.1 млн. евро, а общата стойност при окончателното приключване на проекта трябваше да достигне 5.9 млн. евро. От НАП обаче уточниха, че до 2009 г. "Бул" завършиха само първата фаза от т.нар. система за управление на приходите (СУП). Заради некачественото изпълнение на проекта повече пари не бяха преведени. Остатъкът от сумата беше удържан като неустойка, а освен това данъчната агенция е задържала и банковата гаранция от около 370 000 евро. Всички модули, приети и платени от НАП, остават собственост на агенцията. Според компютърни специалисти освен хилядите грешки, които софтуерът на френската фирма прави, той трудно може да бъде интегриран с други системи, особено с митническата. Експерти от СДС пък твърдят, чеадаптирането му с базите данни на НОИ и на здравната каса е абсолютно невъзможнои оттам идват значителна част от проблемите с приходите.

Едва ли е случайно, че вече 7 години никой не може да пребори "техническите" спънки около информационното обединение на двете важни ведомства. Това пък влива живот на слуховете, че контрабандата и данъчните измами са вечни и неизтребими, защото от тях се хранят бездънните черни каси на партиите. В нормалните европейски държави приходните администрации работят в тясна връзка. Реална и ефективна. У нас електронният съюз е... хартиен, скрепен е чрез безумни споразумения между ведомствата и тонове ненужна документация.

Поредната обществена поръчка за информационна интеграция и харченето на милиони държавни пари отново изплуваха на дневен ред. Сигурно обаче и целият фискален резерв няма да бъде достатъчен, за да спре НАП и митниците да общуват с пощенски гълъби. Обезпокояващо е, че единственото предимство на системите до момента е, че по електронен път данъчните могат да надничат в базата данни на митниците и обратно. Ако само това е бонусът, който е постигнат от широко хвалената през 2009 г. интеграция, излиза, че финансовото ведомство е профукало на вятъра парите на данъкоплатеца, а сега иска да повтори "успешното" си упражнение.
 ... после дори бе направена и демонстрация за обмяна на информация между приходните ведомства...
 ... но въпреки всички тези тържествени мероприятия надеждите на финансовия министър, че в хазната ще влязат за кратко време милиони, не се оправдаха. Сега ще се възлага нова поръчка за оная "жичка".
14
4772
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
20 Юли 2011 20:35
То единната система между НАП и Митници , за което всяко правителство говори, не е само технически проблем. За да се изнесе такъв пул /работно място/ трябват промени в поне в 3-4 закона - достъп до данни, търговски закон, класифицирана инфо, закон за акцизите и данъчните складове, митнически кодекс, и т.н .Те естествено минават през парламента. А там нали се сещате лобито на контрабандистите какъв бой ще даде.... за да не работи системата. В една Холандия и Германия - с най-развити системи за митнически контрол, за да вкараш акцизна стока - трябва да я манифестираш предварително поне 1 месец, с всички реквизити. Следва онлайн проверки за оценка на риска и достъп до територията на Общността не само до митници и такс администрацията им, а включително и в разузнавателните и контраразузнавателни служби. Събира се т.нар. изпреварваща инфо - всичко по елекронен път, синхронизирано.Чак след това те пускат на рутинна проверка , а ако има съмнения - Бог да ти е на помощ. Пускане под гаранция, ще доставя допълнително ПАД и т.н., че го забравих ? Мама е болна....
20 Юли 2011 21:12
Мммм... нещо не ми хареса статията, малко острия патос звучи фалцетно на моменти. Едва ли ЕК ще спре да не попилее митниците, ако системата им е "хлабава и скърпена". И се казва БИМИС 3.1 ако се вярва на страницата.
Всъщност истината е друга. Психично болния СД подражавайки на Бибитко се изхвърли, като чик....я на пясък, че с тая жица ще докара "милионите", а невежите Дееволирали сапиенси се израдваха, гаче ще им ги раздават в кварталния клуб на ГРОБ. Ако ще да се омотаят с кабели до ушите, проблемите с кутрубаната са от съвсем друго естество!

Редактирано от - Rogatia на 20/7/2011 г/ 21:17:28

20 Юли 2011 22:49
В началото поради бедност , всеки новоназначен министър се изказва така !!
Като мине една година и стане богат , или всъщност го направят , разбира за какво става въпрос и ентусиазма му намалява правопропорционално на увеличаването на сумата в банковата му и други сметки !!
Ала всичко е въпрос на манталитет и на мноооооого пари !!
Когато и Турция стане член на Европейската Общност тогава ще секнат паричките и много лесно всичко ще си дойде на място !!
Така че , Турция вън от Европа и шапка на тояга - има ли мед -мухи се намират !!!
20 Юли 2011 22:51
В духа на горните разсъждения, как по-точно ще се осъществи свързването на 300-400 хиляди търговци с НАП?
21 Юли 2011 09:05
Въпреки похарчените милиони и клетвите на финансовия министър Симеон Дянков приходните агенции нямат обща информационна мрежа, която да им позволи навреме да засичат измамниците


Eто възможност за нов вот към другия Заместник Председател.
21 Юли 2011 09:36
Чакаме БирникЪ

21 Юли 2011 09:41
Според мен, наистина въпросът е политически.
Имаме идентификатор на субекта, това е БУЛСТАТ.
Ползва се и от НАП и от Митници.
Всеки програмист, за десет минути ще ви навърже данните.
Но няма интерес да излезе истината наяве.
Всички правителства, от 1989 насам имат интерес да е мътна водата.
Защото при чиста вода, ще стане ясно кой къде дава едни пари и коя фирма какво внася.
Как ще се финансират партиите тогава.
За да има политическа воля, трябва правителството да не е от ... българи.
01.01.2007, това беше моментът.


21 Юли 2011 10:22
Според експерти с дълъг данъчен стаж сливането на мрежите на двете приходни агенции е особено важно заради прословутия режим 4200. Той засяга вноса на стоки от страни като Турция, Китай и т.н., когато митото се плаща у нас, а стоката е предназначена за друга държава от ЕС. Тогава вносителят има право да плати ДДС там, където ще се продава пратката.


Доста неточно и неграмотно! Всъщност ДДС въобще не се плаща при внос . Така е по директива
21 Юли 2011 11:10
Доста глупавичко е да се мисли, че свързването на едно кабелче ще донесе някакви си милиони в бюджета. И без кабелчета и без информационни системи, данъчни и митничари са си обменяли информация. ИС и кабелчетата само са съкратили времето на този обмен. И безспорно са облекчили анализите на риска и т.н.
Но ако някой иска да си свърши работата ще го направи и по пощата, телефона, факса, имейла и др. средства за комуникация. Въпрос на желание.
Не съществува никакъв технически проблем и никога не е съществувал такъв за даване на достъп на служители от едната институция до информационната система на другата. Просто е липсвала воля за това. Сега, като тази връзка я има, какво ? Контрабандата ли секна, ДДС ли спря да се точи ? Приходите в бюджета ли рипнаха да небето ?
Основният проблем в тези администрации не са информационните им системи, а човешкият фактор. Корупция, демотивация, липса на лоялност, перманентни реформи, политическо кадруване и свързаното с него опъване на чадъри над фирмите, финансиращи политическите сили.
А за качеството на Софтуера за Управление на Приходите, небезизвестната СУП-а, отговорност трябва да носи Николай Исаев Попов, който подписа договора н френската "Бул", както и неговия управленски екип.
21 Юли 2011 11:19
НАП и митниците все още говорят на различни езици

Не е вярно!Говорят само на един език-мафиотският!Нали чухте на какъв език говорят премиер, вицепремиер, митничар?...Мафията се сдобила с държава.
21 Юли 2011 11:30
А за качеството на Софтуера за Управление на Приходите, небезизвестната СУП-а, отговорност трябва да носи Николай Исаев Попов, който подписа договора н френската "Бул", както и неговия управленски екип.
И кака Мара, както и един заместник имаше от Перник (още си е заместник). Колко премии и ДМС взеха само за тази СУП на Булл. Но я осъдиха за глупости
21 Юли 2011 12:00
А пък на кака ти Мара заместника сега е ... шеф на НАП.
На съда всичко е ясно. Да влезе убитият.

21 Юли 2011 12:14
Кемпес, явно това е ключа за бараката... В НАП всичко си е както по времето на кака Мара. А иначе софтуер СУП-а, чорба, напредък, клиенти на НАП, големи средни и не знам какви си данъкоплатци и ред още простотии. А приходи няма.
21 Юли 2011 15:42
И ся ми кажете, че некой нема далавера от цялата та раб`та!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД