:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,418
Активни 78
Страници 1,706
За един ден 1,302,066
Вкус

На пазара на честта има само страсти и покруси

Защо да откажеш награда понякога е по-престижно, отколкото да я получиш
Ясен Бориславов
Удостояването на футболната легенда Христо Стоичков с титлата Doctor Honoris Causa на Пловдивския университет миналата седмица освен иронични усмивки предизвика и шумен скандал, след като доц. Цветозар Томов обяви, че напуска работата си в университета в знак на протест. Мотивите му бяха съвършено ясни - Стоичков е световна звезда, постигнала забележителни успехи на футболните терени, но това няма никакво отношение към академичните аудитории. Поради което титлата унижава в еднаква степен както университета, така и футболиста. По същата причина никой световно признат български учен не би приел да го обявят за футболист на годината.

Какво се крие отвъд страстта на скандала? Дали е суетен жест на социолога, или е граждански акт и вик в търсене на изгубеното чувство за мярка и приличие в българското общество, протест срещу размиването на стойности и граници?

Изглежда странно, че академичното ръководство на Пловдивския университет не е предвидило подобна развръзка след пресния скандал с проваленото избиране на Бойко Борисов за почетен член на Съюза на художниците. Оказа се, че и двамата са предложени за почетните звания поради една и съща причина - Борисов, защото помогна за благоприятното разрешаване на дългогодишния имотен спор между СБХ и Софийския университет, а Стоичков, защото е лобирал за финансиране на Пловдивския университет. И двата скандала всъщност се дължат на институционална несръчност в усилията да се върне един жест. И двете случки, заедно с куп други, макар и не така шумно отразени в медиите, повдигат темата за стойността и обезценяването на наградите, званията и титлите в българското общество.

Всяка публична награда, било почетна титла или научна степен, представлява деликатен баланс на честта. На везните се залага честта на институцията, която я дава, и честта на онзи, който я получава. Когато се окаже, чезад ритуалния жест се крие някаква бартерна сделка,и двете страни губят чест. Това е и обичайната причина за обезценяването на наградите. Колкото по-чести са компромисите, толкова по-бързо е обезценяването.

През двата си мандата президентът Първанов често беше упрекван, че раздава ордени "Стара планина" като мартеници. И докато за много български учени, артисти, спортисти, музиканти, писатели, художници и общественици той изглежда като заслужено признание, за чуждестранните политици и дипломати това беше по-скоро протоколна подробност от визитите им в България. Сред наградените има и спорни личности - оръжейни търговци, синдикалисти и адвокати, менажиращи футболни отбори. Май няма значим европейски политик от последното десетилетие без орден "Стара планина". Сред лауреатите е и Силвио Берлускони, който наскоро напусна премиерския пост, изпратен с възгласите: "Палячо! Палячо!". Ако се случи Умберто Еко да посети отново България някой ден, от президентството трябва да внимават. Би било нетактично да му предложат орден, който има и Берлускони. Изобщо, политиците често минират подобни държавни отличия. През 1978 г., когато Тодор Живков дава същия орден на Муамар Кадафи, едва ли някой си е представял позорния край на политическата му кариера. Въображението е било заето от либийския нефт, заради който Кадафи не само у нас е получавал и държавни, и академични награди.

Патосът на 10 ноември 1989 г. беше отчасти свързан с отмяната на държавни отличия като Димитровска награда, герой на социалистическия труд, заслужил и народен артист и т.н. с произтичащите от тези звания материални облаги. В културната сфера ролята на основен регулатор на стойности и източник на легитимност беше оставена на пазара. А пазарът, както пролича от актуалната световна икономическа криза, е непредсказуем,може да се държи нелогично и дори налудничавоПрез 1989 г. едва ли някой е допускал, че българският културен пазар ще утвърди Слави, Азис и Преслава като народни артисти, но точно това стана.

През следващите години бяха учредени най-различни, шумно рекламирани в медиите награди, които с времето загубиха авторитет, защото често, основателно или не, бяха подозирани в липса на ясни критерии или непочтени сделки. Става дума предимно за награди в културната и медийната сфера. В спорта и науката постиженията са лесно измерими и поради това са по-трудни за манипулации.

Литературната награда "Вик" просъществува шест години, съпътствана от постоянни конфликти, и през 2009 г., след пореден скандал, англичанинът Едуард Вик прекрати меценатските си ангажименти у нас. "От фондацията ми имахме за цел единствено да номинираме качествени имена за жури, но в крайна сметка все се оказваше, че събирам хора, опитващи се да наложат собствените си интереси", обясни Вик в последното си интервю у нас. "За съжаление тук се сблъсках с един феномен, който образно бих определил като литературна мафия. Става дума за малка групичка, която диктува правилата, лансирайки непрекъснато свои хора."

Обезценяването на наградите издава загуба на чувство за стойности, за истински ценното и правдивото, което да поражда едновременно гордост и солидарност.

Обезценените награди предлагат съмнителна гражданска и професионална легитимност на своите призьори. Поради което да откажеш награда понякога изглежда по-престижно, отколкото да я получиш. През далечната 1991 г. Валери Петров отказа награда, която някаква фондация опитваше да му присъди. Той простичко обясни, че не е чувал за въпросната фондация, не знае с какво се занимава и поради това не им ще наградата. Преди няколко години Светлин Русев отказа орден "Стара планина" заради невежествено отношение на властите към Константин Павлов. Подобен жест направи и проф. Огнян Герджиков. Миналата година поетът Борис Христов също отказа държавно отличие, воден от принципни съображения.

Донякъде утешително е, че не само български награди са приемани резервирано. Нобеловият комитет често е подозиран, че присъждайки наградата за литература, се занимава с политика повече от необходимото. Първият носител на наградата за 1901 г. е френският поет Рене Сюли Прюдом, отдавна забравен дори във Франция и познат днес само на отделни аспиранти в литературните факултети. Изборът му тогава предизвиква протести на писатели, които настоявали наградата да получи Лев Толстой. Има и други световно значими писатели, които не са я получили - Чехов, Кафка, Хашек, Цвайг, Набоков и др. Не по-малко конфликтна е и Нобеловата награда за мир. Като куриоз нека споменем, че Сталин два пъти е предлаган за тази награда - през 1946 и 1948 г. Хитлер също е предлаган през 1939-а, както и Мусолини. Никой от тримата все пак не я е получил.

През последните години част от новосъздадения през т.нар. преход български елит демонстрира един трогателен и закъснял с повече от два векааристократичен инфантилизъм, както пролича покрай архонтския скандалНа 2 януари 2007 г. Старозагорският митрополит Галактион полуконспиративно беше въвел в архонтско достойнство евродепутата Слави Бинев, тогава предприемач и съдържател на нощни клубове. Ритуалът, извършен в църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим, предизвика дипломатически и обществено-църковен скандал. Оказа се, че дядо Галактион - в пълно архиерейско облачение с корона, омофор, жезъл и всички инсигнии на епископското си достойнство, е направил една шмекерия. Пътуването му до Италия било уж частно и имал разрешение да отслужи в споменатия храм само маслосвет за приемането на България в ЕС, а вместо това завъртял търговийка с благодатните артикули на вярата. След това софийският дипломатически представител на Ватикана монсеньор Джузепе Леанца помолил за обяснение проф. Герджиков като председател на парламентарната комисия по изповеданията. Той пък потърсил обяснение от Светия синод, а там се оказало, че старците нищо не знаят. Архонтията стана повод за оживени медийни полемики. Спомената беше и цената на тази инвеститура - 300 000 лева. Оказа се също, че още няколко богати българи са станали архонти, а в медиите се появи и някакъв севастократор Румен, който държал "авторските права" върху българските благороднически титли. После се появиха разни масони и тамплиери от милиционерско коляно. Тези титли биха предизвиквали повече насмешка, ако организациите, които ги раздават, не функционираха като лобистки мрежи. Присъствието на прокурори и съдии в масонските ложи днес буди разбираема тревога за състоянието на съдебната система.

Все пак не всички награди и звания изглеждат бутафорно. Има и титли, в които личи безкористна симпатия и признание. През 2010 г. актьорът Христо Мутафчиев беше обявен за почетен ром на град Каварна и сигурно се гордее с това.

Скандалът с докторската титла на Стоичков може постепенно да отшуми, но от него може да има и полза, ако съживи разговора за смисъла и стойността на наградите и за все по-дефицитното чувство за чест в българското общество.
Христо Комарницки
-----
50
9511
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
16 Ноември 2011 20:18
Комарницки
16 Ноември 2011 20:26
Те и битълсите навремето отказаха, ама после като поостаряха им увря акъла и поединчно приеха (тези които доживяха) да са кавалери на жартиерата или на нещо подобно... Няма нищо лошо да ти погалят егото.
16 Ноември 2011 20:47
Всичко това е много хубаво, звучи смислено и убедително, само не мога да разбера какво може да има против ордена "Стара планина" Умберто Еко?
Екстра орден, има си бодли и фльонга, ако не искаш да го носиш, можеш да го меташ по хората като шурикен, не знам що трябва да се цупи Умберто.


Ке коза бе, commendatore Умберто? Малък ли ти е ордена, цвета ли те дразни или нещо му е преебан семиотичният код, та му намираш маана, а?
А на мен хубаво ли ми беше, кога ме излъга с първите две страници на "Баудолино" да чета цялата простотия?


Айде, зимай ордена и бегай, и гледай да не те дрънне в гърба махалката на оня, Фуко ли беше, къв беше, оня там гей, къде живееше у Сан Франсиско.


Леле, как се нервирах...
16 Ноември 2011 21:02
Този до Гоцето ми прилича на Тодор Батков. Дали и той е "декориран" с орден "Стара планина"?
Не че ще се изненадам, де.
16 Ноември 2011 21:15
Чест прави на Е.Вик, че е осъзнал какво става в България. Такъв графоман като Биолчев, да спечели такава награда си е ясно как е станало. Той няма просто капацитет на профеор, а два пъти е бил ректор. Подкупен и гнусен като приятеля си Димитър Томов.И гледайте какви ги пише - той просто е Валери Стефанов в белетристиката:Гледайте какъв идиот е бил ректор на най-престижното ни висше училище - "една овца, нанизана на дълга върлина като набит на кол престъпник, чакаше да стане жарта, та да я завъртят над нея, докато й се завие свят

Баян женеше сина си. Това му бе отнело време не за една, а поне за две войни и все пак видимо не се бе получило примирие

Но това не значеше нищо, след като Баян смяташе свата си за беден идиот, а сватът смяташе Баян за богат идиот, но все пак не достатъчно богат.

Той кимна на чичо Телец, че е съгласен да прескочат Хемус за величествено неудоволствие на ромеите

Но те бяха лениво-яростни.

Телец бе дошъл непременно да види боила, а не невидимите жени в двора му.

Чичо Телец избягваше да нарича ромеите “конски задници”, за да не обижда конете.
Мъжете бяха разбрали по крясъците на воеводката преди малко, че ще се ходи на война и побързаха да набият жените си, преди да се разкрещят и те.

И тоя човек има орден Стара планина, а вие се заяждате със Стоичков. Бъдете справедливи!
16 Ноември 2011 21:30
Този до Гоцето ми прилича на Тодор Батков. Дали и той е "декориран" с орден "Стара планина"?

Google is your friend:
Тодор Батков получи орден "Стара планина"

_______________________
History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.
Abba Eban
Блогът на Манрико
16 Ноември 2011 22:28
Трамвай към депото ...
17 Ноември 2011 00:04
"...никой световно признат български учен не би приел да го обявят за футболист на годината."
Е как, сигурен съм че докторът на инженерните науки г-н Б. Борисов с радост би приел да го обявят за футболист на годината. Е, верно размина се почетния художник но би приел и всяко друго отличие което може да се напише на визитка.
17 Ноември 2011 00:19
Христо Стоичков с титлата Doctor Honoris Causa


Да дават на Ицката Доктор Пердута Кауза, та да се приключва!
17 Ноември 2011 00:43
Гледам, че и Джими Пейдж е предложен за титлата сър, а как го критикуваха преди 30-на години, барабар с Робърт Плант и другите от "Цепелин" ?!? Как се променят нещата с времето, от "осанна" до "разпни го"...
17 Ноември 2011 01:46
Ей, пак ли до титлата на Стоичков опряхме?
Голям шум и правене от мухата слон. Искали са, дали са му, няма лошо. Не е за няма нищо сигурно. Държавата като не отпуска пари за образование, хора като Ицата дават. Това е положението.
Па и Ицата си е направо професор в сравнение с Джордж Буш да речем, дето американците си го избираха за губернатор и два пъти за президент. Пък и да е само Буш, в Европа същите ограничени натегачи управляват ЕС.
17 Ноември 2011 06:34
wreckage, ти нещо за комична епика да си чувал? (Може и да не си всъщност, щото в БГ-литературата е една почти пълна липса) За пародия? За снизяване, за телесна долница и пр.? Оди си попълни празнотите и собствените липси, и чак после се упражнявай върху оперативната критика
17 Ноември 2011 06:34
Гледам, че и Джими Пейдж е предложен за титлата сър, а как го критикуваха преди 30-на години, барабар с Робърт Плант и другите от "Цепелин"

И как са го критикували?? Аз съм "Цепелин" фен, даже наскоро гледах групата на Джейсън, самият Робърт и никой, никога не съм чувал да критикува "Цепелин" даже и на шега...
Държавата като не отпуска пари за образование, хора като Ицата дават. Това е положението.

Какво точно е дал Ицата или ти така си пишеш - както Боко си говори.... Нещо да става....
17 Ноември 2011 06:37
Ако под "оперативна критика" си представяме най-обикновено клюкарене и интригантстване, разбира се, тук-там примесени с някой, изваден от контекста, цитат
17 Ноември 2011 06:51
Другари,
както и да я въртите, колкото и пренебрежително да се изказвате за Стоичков, едно трябва да ви е ясно и никой от вас не може да го отрече. В момента Христо Стоичков е най-известният българин. Никой друг българин, жив или умрял, не е познат на толкова хора по света. Ничие друго име не може да отвори толкова врати по света. И да го наричате Ицката, или ритнитопковец, или неук човек, все тая. Той ще продължи да бъде най-известният българин, а вие ще продължите да сте неизвестни никому. Авторитетът на Стоичков няма да пострада от вашето омаловажаване на успехите и личността му. Страда само българският национален характер и нрави с проявата на най-лайнарските черти на българина.
И тъй като Стоичков е гений в своята област- футбола, а възмутеният доцент е джудже в своята област-социологията, доцентът се опита да принизи футбола. Извинявайте, но никой не може да твърди, че социологията е по-важна от футбола. Футболът е нещо реално, социологията е лъженаука, с основна цел да заблуждава хората. Футболът носи радост на масите, а социологията помага за заробването им. Най-масовите спортове в цялата човешка история са изграждали характерите на хората. Не можем да си представим победите на бойното поле от римляните без гладиаторските борби. Не можем да си представим древна Елада без олимпиадите. Не можем да си представим Америка като сила без американския футбол.
Едно е ясно, Стоичков и стихове да пропише, и докторат да защити, и Нобелова награда да получи за откривателство, пак ще го плюете, просто защото е най-известният българин.
17 Ноември 2011 07:18
Уважаеми Гозамбо , "ако в България се роди гений, той ще е геният на завистта" + неразбирането на самото понятие "доктор хонорис кауза", различно от доктор, от доктор на ... науки, и изобщо, като гледам, повечето от изказващите се по темата са спецове по всичко - един даже и по проблемите на литературната теория, практика и критика. Такива са равнищата, уви, и сегашните управляващите задават модела на непросветените всезнайковци.
17 Ноември 2011 07:32
Измислени скандали (д-р Гьобелс ли е учителят?!), за да не забелязваме какво точно ни стоварват в момента?! Последните "апетитни хапки" за инкорпориране (сиреч поглъщане) от мутренската олигархия останаха университетите и БАН, по-точно - имотите им. След като сринаха (няколко правителства, но това и слугинските Му медии с пълна сила и "вери" успешно) репутацията на лекарите - кой ги направи търговци, очевидно непрочел Хипократовата клетва, в храма на Асклепий?! - академичното знание остана последната крепост на Логоса, Разума и пр. съвършено ненужни в днешния свят неща. Време е да ударим и него. Все още - повечето - се държат (нищо че ходят полугладни, ама образование и наука без пари не се правят, а очевАдната цел е да сринем образованието и науката, доколкото са останали). И ще стигнем идеалния, светъл, нов свят/ред с омалоумени, немислещи, послушни консуматори (на каквото им дадат). Който се съмнява, да чете Хъксли (още през 30-те години всичко е било ясно и си е написано точ в точ)

Редактирано от - SvSophia на 17/11/2011 г/ 07:35:00

17 Ноември 2011 07:34
'инженерни науки' няма. такъв термин е нелепост.
а в англия дават пък рицарско звание на разни ритнитопковци.
в българия обаче не бива. твърде много ще се обезценят академичните звания ако се дават на когото и да е.
а стоичков не е и най-големия футболист. митко якимов, христо бонев са били по добри от него, но жевееха в друго време.
17 Ноември 2011 07:38
Гозамбо,
най-известните италианци сега са Берлускони и Чичолина. Най-известни украинци са Кличко и Чикатило...Свали си капаците от мозъка и се опитай да формулираш що е известен и що е заслужил...
Лъве,
Па и Ицата си е направо професор в сравнение с Джордж Буш да речем, дето американците си го избираха за губернатор и два пъти за президент.

А като сложиш, че Буш е явно в пъти по-интелигентен от някой, пишещи се за лъвове...
И пак въпрос - какви пари е давал Стоичков за наука? Или поне за развлеченията около науката /нали пловдивското не е, все пак, спортна академия?/?
Впрочем, защо ВИФ не го ще?
Колеги,
изтъркаха ви се елементарните и обидни за средния интелект опити да докажете, че щом Геслер е поставил шапката, то тя е ценност.
------------------------------- ------------------------
Блогът на Генек

17 Ноември 2011 07:40
Гозамбо,
Ти би ли взел Стиви Уондър за шофьор??
17 Ноември 2011 08:01
Gozambo
17 Ноември 2011 08:05
Ще си позволя да се самоцитирам
Трябва голяма смелост за да сравняваш ПУ с Бъркли.Даже си мисля, че би трябвало СУ да му предложи тази докторска чест заради пропагандиране името на страната ни.Аз живея последните 10год. оттатък голямата локва(не в покрайнините на Барселона) и покрай моята работа се сблъсквам с хора от цял свят.Мога откровено да ви уверя, че цяла латинска и южна америка свързва името България с името Стоичков, други споменават щангите(но там държавата наля страшно много пари-особено за анаболи), гимнастиката ни, японците ни свързват с киселото мляко, НО е уникално сам човек като Стоичков е направил повече за излизане на страната ни от анонимноста.Благодарение на него хората могат да посочат къде сме на картата на света, а това е нещо наистина голямо и неоценимо.Цели 2дни ви чета глупостите и не можах да се стърпя, особено дразни менторския тон на хора в стил на ощипана девица от средата на 19 век(имена няма да посочвам, те си знаят)
17 Ноември 2011 08:16
1. "Доктор хонорис кауза" е почетно звание, а не научна степен. 2. ББ е "доктор по..." (навремето 'кандидат на науките", а не "доктор на науките". 3. Понякога "Доктор хонорис кауза" се дава и на политици. При това от много престижни университети. 4. Тодор Живков е "Доктор хонорис кауза" на Токийския университет (хлъц!). 5. Елена Чаушеску е почетен доктор на Сорбоната (двойно хлъц!). Тя, горката, беше и неграмотна - не функционално, както половината българи, а съвсем буквално. Не че трябваше да я гръмнат като бясно куче, де. 6. Интересно дали авторът знае за почетното докторство на ТЖ, ЕЧ и други титани на комунистическата мисъл? И що не го споменава? Така де, простотията нито е от днес, нито е патент български!
Бъдете здрави!
17 Ноември 2011 08:39
Е, да чуем и почетният професор от П.У.Т.К.А.
А иначе темата е добра - дава възможност да се види морала и всеки сам да прецени дали да вигне глава или да навири крака...
П.П. Между другото, всички тези неща бяха казани през тия дни. Но нали чукча не читател...
---------------
Блогът на Генек


Редактирано от - генек на 17/11/2011 г/ 08:40:25

17 Ноември 2011 08:43
Това, че и други са се излагали чрез търгуване с титли не оправдава нашата излагация.
Това, че Ицата е известен българин лично мен не ме ласкае.
Имаме, слава богу, и други - велики певци, че и в спорта - шах, плуване. Ето този готиния например! Натиснете тук Петър Стойчев железен!
Някой припомни оня лаф - "Забравил шута ранга свой"
Ами че Стоичков си беше и продължава да е просто един шут.
Забавлява запалянковците.
Нещо да е направил за обществото? Нещо да е изградил, допринесъл, ... значимо, което да заслужава тази почит?
Приносът му, както разбрахме е, че Е БИЛ ДОПУСНАТ ДА досажда на Дянков докъто оня даде парите.
Награда за ходатайство. ТЦ, тц...
17 Ноември 2011 09:03
SvSophia
Оди си попълни празнотите и собствените липси, и чак после се упражнявай върху оперативната критикаНямам никаква представа, към коя част от критиката ми* се отнася критиката ти.
Или това е предложение да си играем като си критикуваме критиките?
-------------
* каквато отричам да съм публикувал. Напълно убеден съм, че нито едно твърдение в поста ми не е аргументирано по какъвто и да било начин(специално проверих за смисъл и не открих такъв), и съответно не може да бъде квалифицирано като критика.

Редактирано от - wreckage на 17/11/2011 г/ 09:08:45

17 Ноември 2011 09:16
Да сумираме. Пловдивски университет удостои Стоичков със званието. Общественото мнение се изплю презрително върху него. СЕГА Стоичков пожизнено ще носи охрачено звание. Да му е честито!
17 Ноември 2011 09:17
Да ви кажа нещо: Колкото и да се напъвате, няма да станете по-известни от Кръстю Пишурката. В тая работа писането по форуми не помага
17 Ноември 2011 09:20
Общественото мнение се изплю презрително върху него.

Двусмисленичко е излязло... Върху кого, казваш, се е изплюло общественото мнение - Стоичков или Пловдивския университет?

_______________________
History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.
Abba Eban
Блогът на Манрико
17 Ноември 2011 09:52
Стоичков пожизнено ще носи

А-а, не е задължително.
Може и да върне званието.
Да каже - стана грешка, недораумение, да го поправим. Не ми е работа да се бутам в университети на стари години, след като не съм го правил на млади, и т.н. нещо от сорта.
Винаги има достоен начин да се напрви нещо.
Така ще разберем, че наистина е пич, а не само парвеню.
17 Ноември 2011 10:02
Михаил Константинов !
А Гоцето колко бизнесмени и политици на прехода награди с ордени, просто не е истина!
17 Ноември 2011 10:19
Благодарение на него хората могат да посочат къде сме на картата на света, а това е нещо наистина голямо и неоценимо.


А бе, хора, дето учат географията по имената на футболистите...
17 Ноември 2011 11:27
Причината Ицето да не се кичи с университетски титли, каквито и да били те е същата, поради която Джеки Чан никога няма да вземе Оскар, макар повече хора по света да знаят името му от това на Мелиса Лио или Натали Портман например.
17 Ноември 2011 11:43
по тази тема заслужава да се припомни и отказа на Радой Ралин да приеме парична награда от парламента (линк)
17 Ноември 2011 12:55
Мишо Константинов
Интересно дали авторът знае за почетното докторство на ТЖ, ЕЧ и други титани на комунистическата мисъл? И що не го споменава?
Очевидно не знае, очевидно не го и вълнува, а просто се е наредил на опашката да изчука хонорарчето. Позакъснял е, темата отдавна се изтърка и прилича на мръсна кухненска кърпа, непрана една седмица.
17 Ноември 2011 13:31
Алма им матерна на тези кретени. Бойко стана най-големия художник в държавата. Но при Него нещата са най-сложни. Така например той успя да се превърне от най-големия комунист в най-големия антикомунист, от най-голямата мутра в най-големия борец срещу мутрите, от най-големия идиот да стане премиер. Да не говорим за останалите експонати. Лъчо-Мозъка стана най-големия експерт в сферата на сигурността. Цецо-Гестапото стана най-големия изборджия в държавата. Депутатите, кметовете и общинските съветници на ГЕРБ станаха най-големите политически парашутисти. Някой би попитал с какво са го заслужили, бил ли е някой от тях някога ангажиран с някаква обществена кауза или с нещо подобно. Достатъчно им беше да се снимат с Рапона, за да могат да получават тлъсти пачки за това, че по цял ден си клатят краката и гласуват спуснати отгоре решения. Ето, и Стоичков застана здраво зад Плевнелиев, скъса се да му прави реклама, облиза задника на Бойко Борисов и съответно си получи наградата, като стана най-големия учен учен в държавата. Както би казал Жоро Бекъма - "Гоуем е бе! Гоуем!"
17 Ноември 2011 14:45
Аз вдигам за Комара! Винаги си е бил голям, но ... в осмиването на ББ, не, че последният не го заслужава. Лицето (или гъзът) Г.П., президентин и авджия, не бе досега обект нито на карикатури, нито на ТВ скечове. Не говоря само за Комара, а за всички. Защо? Аз не знам, кажете вие? Защото е заслужил нашето уважение, мей би?

Е, сега ще се появят и карикатури, и скечове (в "Комиците", "Лудницата", дори и при Славчо), ама след дъжд - качулка, на умряло куче нож вадят ...
17 Ноември 2011 15:03
Мишо Константинов,
Дано да сме здрави, че само това ни остана! Но да попитам: И тогава ли смятахте, но не сте го казали, че не е редно да правят
Тодор Живков е "Доктор хонорис кауза" на Токийския университет
? Сигурно реакцията Ви идва едва сега, когато възроптаха срещу даването на същото звание от ПУ на Христо Стоичков! Какво да се прави! И единият и другият са "хора от народа", но поне първият е бил дъжавен глава на България!

Редактирано от - читатель на 17/11/2011 г/ 15:05:19

17 Ноември 2011 15:14
Е, да чуем и почетният професор от П.У.Т.К.А.
А иначе темата е добра - дава възможност да се види морала и всеки сам да прецени дали да вигне глава или да навири крака...

Някои трябва да се замислят за черния си дроб. Злобата на прощава!
17 Ноември 2011 15:16
Май трябва да се напомни, че рогът на изобилието се изля върху главата на поналялата кила и самочувствие майна, след като взе дейно участие в подготовката на онази смешна игра - изборите. Патронът му можеше да почака с изразите на благодарност за верноподаничеството - почетен консул, почетен доктор...Но е така при галфоните...нямат мярка.
17 Ноември 2011 15:30
М.Константинов
Ти хвърли камък в ....локвата и ще бъдеш опръскан
17 Ноември 2011 15:37
То така е при галфоните и рапоните, ама не е красиво да виждаш едните галфони и да си стискаш очите за другите. Доста е рапонско даже. А от 22 г. освен галфони в политиката друго почти няма(без 2ма-3ма). Но чак сега с "покруса и омерзение" научаваме, че и академиците от Токийския университет били галфони. Радостното е само, че сред нашата трудова интелигенция и сред честните форумци е пълно с възмутени граждани.
17 Ноември 2011 15:37
Лицето (или гъзът) Г.П., президентин и авджия, не бе досега обект нито на карикатури...Достатъчно е да се пише в Гугълското прозорче "Комарницки", за да види, че цитираното изказване е клевета.

ПП. Впрочем предостатъчно е да се види и карикатурата под обсъжданата статия!

Редактирано от - Шломо З. на 17/11/2011 г/ 15:39:22

17 Ноември 2011 15:50
Брауне,
някои няма да получат инсулт - нямате почва.
А инженер Банов се е юрнал по всички медии да защитава незащитимото...

Редактирано от - генек на 17/11/2011 г/ 15:53:08

17 Ноември 2011 16:01
Жлъчката, георги! Не ти ли горчи в устата?
17 Ноември 2011 16:09
най-известните италианци сега са Берлускони и Чичолина. Най-известни украинци са Кличко и Чикатило.
=============================== ====
Генек,
ясно е, че и ти трябва да кажеш нещо, но аналогиите ти са напълно неправилни. Нито посочените от теб са най-известните от италианците и украинците, нито можеш да ги сравняваш със Стоичков. Къде правиш сравнения с убийци и проститутки?
17 Ноември 2011 16:36
Добавям за Генек.
Горе съм казал- Стоичков е известен и името му отваря врати. Т.е. не просто известен, а известен с добро и хората желаят да свържат името си с неговото. Коя врата отваря Чикатило и кой иска да се познава с него, та си го пляснал за пример?
Много ни е дребен народецът!
17 Ноември 2011 17:40
Не ни слагай всички в една кошница, Гозамбо!
17 Ноември 2011 18:02
Явно този пловдивски университет ще привлече сега кандидати от цял свят. Все пак тези Камата и Трактора щом са част от неговата история, к'во значат там разни ръдерфордовци, брауновци и други там капути. Кой ги знае тях, а?
Само разни педераси с диоптри и разни такива едни "читанки", на които да не си 'фърлиш и сопола дори.
Друго си е като кажеш: Ами на нас Трактора ни помогна да си изберем управата, а пък Камата-Куче е там някакъв доктор ли, моктор ли не знам точно, ама голяма работа...него цял свят го знае. Тъй де...кой ги познава там вашите леваци, а? Ама ха...форевър уин, невър люн!
17 Ноември 2011 18:39
Този до Гоцето ми прилича на Тодор Батков
Не прилича, ами си е баш бат' Батков. Корпоративния капитал дава чанта с пари на социалния президентм и получава орден. Така и двамата не са голи, за разлика от пенсионерите на Гоцко и пролетариата на Батко.
Комарницки е трепач.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД