:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прогнозите за смъртта на еврото са силно преувеличени

Точно когато стимулите се подредиха така, че да насърчават „добрата” политика и да „наказват” лошата, започнаха да се разпространяват катастрофичните сценарии за разпад на Еврозоната и изчезване на общата валута
Лъчезар Богданов
През последния месец навярно поне една трета от коментарите по икономически теми включват под една или друга форма размишления върху евентуалния крах на еврото или изчезването на общата европейска валута изобщо. Интересното е, че в много голяма степен най-активните вещатели на смъртта на еврото са експерти и представители на организации и компании, които само допреди няколко месеца се опитваха да убедят широката публика, че проблем в Еврозоната няма. Всичко това има логични основания.

Но все пак нужна е малко предистория, за да стане ясно, че проблемите на голяма част от европейските страни нямат нищо общо с ползването на обща валута. Много икономисти твърдят, че икономики с различна степен на развитие не могат да ползват общи пари. Историята обаче говори друго - например златото е било използвано като глобални пари, без това да пречи на развитието и търговията. В рамките на една национална държава, региони с различни доходи и бизнес използват обща валута. В страните със слаби валути пък често се наблюдава валутна субституция, т.е. някоя от световните резервни валути се използва и за вътрешна размяна (долар, евро, а преди - германска марка, и др. под.). Защо за тези най-често бедни и изостанали страни използването на обща валута с развитите страни не води до подобни кризи като настоящата?Какъв тогава е проблемът на Еврозоната?Най-накрая инвеститорите и анализаторите прозряха, че част от страните са притиснати от едновременното действие на три фактора - нисък растеж и конкурентоспособност, високи дефицити в публичните финанси и банков сектор, поел твърде много риск. Но загубата на конкурентоспособност е резултат от вътрешни политики. Правителствата ограничават гъвкавостта на пазара на труда и задушават бизнеса с регулации, повишават социалните плащания, увеличават непроизводителната заетост в публичния сектор, финансират скъпи инвестиционни проекти. Така местните предприятия губят конкурентоспособност на международния пазар. Но вместо реформи те дълго време "крепяха положението" с цената на все по-високи бюджетни дефицити, за да могат да продължат със социалните плащания, а бизнесът ставаше все по-зависим от държавни поръчки и вътрешно потребление. Нежеланието за създаване на функциониращата пазарна икономика (да, точно това, което искаше от България и другите кандидатки Европейската комисия, не направиха много от "старите" членки) сега дава стагнираща икономика, което поставя под съмнение платежоспособността на правителствата и банковия сектор.

Преди еврото бюджетното разхищение и антипазарните регулации се наказваха - било чрез високи лихви, било чрез девалвация на местната валута. На теория, според замисъла на ЕС и европейския валутен съюз, всяка страна би следвало да е отговорна за държавния си дълг - оттам би следвало пазарите на дълг и лихвените нива да са "спирачка" пред действия, които застрашават платежоспособността и конкурентоспособността на реалния сектор. От своя страна търговските банки във всяка страна би следвало да носят сами риска от дейността си и съответно да кредитират при условия и лихви, съответстващи на опасностите пред длъжниците. Колкото и парадоксално да звучи на някои, развитията от последния месец са "нормалното" - Италия трябва да плаща по-високи лихви от Германия например, обратното би било в противоречие с икономическата логика. И точно когато стимулите се подредиха така, че да насърчават "добрата" политика и да "наказват" лошата, започнаха да се разпространяват катастрофичните сценарии за разпад на Еврозоната и изчезване на общата валута. Защо?

Първо,излизането на една страна от Еврозоната не е катастрофа за евротоТо си работеше без Гърция, без Малта, Кипър, Естония, Словения и Словакия - преди тези страни да се присъединят. Великобритания пък - откъдето излизат най-много критики за еврото - дори със собствена монетарна политика е силно интегрирана търговски и финансово с "континента". Така че напускане или изгонване на страна от Еврозоната не би разрушило само по себе си доверието в останалите страни участнички или в стабилността на валутата като цяло. Обратно, това би било огромна грешка за напускащия. Всъщност гърците много добре разбират това - затова и непрестанно търсеха начин да решат проблемите си, оставайки част от еврото. По това (поне) има консенсус между техните политици и широката публика. Още повече подобна стъпка няма да реши проблема на правителството, тъй като дългът е деноминиран в евро - ако то откаже да върне същата стойност, на практика ще обяви неплатежоспособност ("дефолт"), точно както и ако в момента откаже да плати дължима вноска на падеж. Не решава и проблемите на банковата система, която вероятно ще бъде срината от паника за дни.

Вторият вариант на "разпад" включва хипотеза за подредено ликвидиране на Еврозоната по подобие на създаването й. Събират се правителствата и решават примерно след 1 година да закрият ЕЦБ и да върнат собствените си валути при определен първоначален курс. Това отново не решава нито един от икономическите структурни проблеми. Италия и Гърция пак ще имат много дълг и нисък растеж, Испания пак ще има твърде много банкови кредити, насочени към недвижими имоти, а германските, френските и италианските банки пак ще са зависими от доверието към държавните облигации. Към това трябва да добавим шока от връщането на валутния риск на финансовите пазари, което ще добави значителна рискова премия към цената на капитала. Дори Германия - за която всички казват, че ще спечели, ако върне марката и разруши Еврозоната - в крайна сметка ще загуби от подобен сценарий.

Това, което защитава германското правителство (подкрепено от други относително дисциплинирани държави), е план за реформи в Еврозоната, който да разреши първопричините за настоящата криза и да предотврати повторението й. За да се реализира този план,политически е наложително да има "тояга и морков"- т.е. спасяването на някои правителства и част от банковия сектор да става при изпълнение на условия. А условията са реформи за либерализация на пазарите, които да създадат устойчив растеж в частния сектор, дисциплина в публичния сектор за свиване на дефицитите и повече капитал и по-малко кредитен риск в банките.

В краткосрочен план тези реформи ще създадат трудности: на политиците, които ще трябва да орязват разходи; на част от бизнеса, който зависи от обществени поръчки и ще намали приходите си; на акционерите и мениджърите на част от банките, които ще трябва да загубят част от контрола си, приемайки нови акционери; на част от индустрията, която продава на домакинства, потребявайки твърде много на кредит. Тези групи имат съвсем очевиден интерес"партито" да продължи без реформи- например чрез въвеждане на общи (евро) облигации или чрез печатането на пари от Европейската централна банка. Именно за да убедят широката общественост, че това трябва да се приеме, за да се избегне някаква катастрофа. Точно тези алтернативи обаче ще доведат до крах - еврото ще съществува, но в една зона на висока инфлация, стагнация и дисфункционална социална система.

Снимка: БГНЕС/ЕПА
Драстичните мерки, които предприемат страните, за да спасят еврото, предизвикаха вълна от протести в цяла Европа.
85
5099
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
05 Декември 2011 20:08
Превъзходен анализ.
С малката забележка, че Гърция не се присъедини, а е от самото начало на 2002 година в Еврозоната. Някъде по това време през 2001 година, а може да е било и малко по към Коледа Гърция съобщи, че покрива критериите. И влезе заедно с всички други. Всички знаеха, че не е покрила изобщо нищо. Всички си мълчаха. They lie.. they lie and we have to be merciful for those who lie.
05 Декември 2011 20:10
А добър ден
само че паунда например отдавна е потънал и се движи като сянка на долара...та някой хора, основно от един остров нежели от един друг континент - много стискат палци ако може долара да .... еврото
от наша гледна точка погледнато - Братовчеди няма нужда
05 Декември 2011 20:21
Ако не са главните, старши и др подобни "икономисти" от ФОНДАЦИИТЕ ОО и ИПИ, то са консултантите от Industry Watch, разни каролевци, хърсевци и т.н. Поредната манипулативна статия с неолиберастки внушения, скрити зад "анализ" за бъдещето на еврото.
05 Декември 2011 20:27
Първо, излизането на една страна от Еврозоната не е катастрофа за еврото


Г-не, вчера писаха, че ако Испания излезе от еврозоната и върне песетата, то тя ще се обезцени с 50%. Т.е. държателите на испански облигации ще трябва да отпишат минимум 330 милиарда евро като чисти загуби. Проблемът е, че тези "държатели" са в голямата си част други европейци и доста банки, фирми и частни лица ще фалират заради това.
05 Декември 2011 20:28
Недейте тъй Сега, я вижте какъв сладур е все пак!
05 Декември 2011 20:34
А кога са наред "експертите " от Центъра за изследване на демокрацията....... ? Нищо вече не може да спаси еврозоната - дори и апологетите сорофски . Много банки вече софтуерно са проиграли курса на лирата -около 18 % по- слаба от еврото , на драхмата -около 30% по - слаба от еврото . Разпада на еврозоната ще преподреди ЕС в Европейска общност на Германия, Франция, скандивските членки , Словения , Италия и Бенелюкс . На останалите ще им бъде предложена т.нар. широка федерация .
05 Декември 2011 20:47
За по-младите, които не са виждали как комсомолски активист обяснява правилната партийна линия - горе може да добиете нагледна престава.
05 Декември 2011 20:51
Защо просто ЕЦБ не раздава кредити с различни лихви на различните държави в еврозоната? В зависимост от тяхната задължнялост и възможност за връщане на парите. А не както беше досега всички яко на минимална лихва.
05 Декември 2011 20:57
Тези момченца , в това число и оня - другия абонамент от ИПИ, Отворено общество и т.н., много приличат на някогашните активисти на Дружеството за разпространение на знания " Георги Кирков" ...... .Так держать!
Както казва един силен днешен политически лидер - по-добре менторите им да ги дадат тези парички за борба с кризата , а не в безуспешни опити за промиване на кратуните и запазване на Статуквото.
05 Декември 2011 21:05
Прогнозите за смъртта на еврото са силно преувеличени

Лошо колега, лошо Слаб 2, обратно в 1ви курс
В статията няма 1 правилно изречение, един правилен извод.
Евро-кочината е обречена това само лудите вече не го разбират.
И главният проблем за разпада на Евро-кочинката ще е е Еврото.
Идиотски валутен съюз създаден без никаква предварителна консултация.
Дори архитектите на Еврото си признаха че са направили огромна грешка.
Колкото до студента "Лъчо" пожелавам му да инвестира всичките си пари в "безрискови" Гръцки бондове
05 Декември 2011 21:05
Браво, много точен и правилен анализ!
05 Декември 2011 21:06
Бирник,
Дългът на Италия винаги се е движел около 120 % от БВП. Обаче изведнъж, хоп - доверието на "пазарите" намаляло!
Ако се разрови малко около това кои са точно играчите по тия "пазари" - компании, СЕО-та, бордове, кой държи контролните пакети пряко или чрез свързани лица, кой им осигурява кредити за спекулациите и при какви условия, кой контролира ключовите медии и рейтингови агенции, малее колко ще се размиришее...
05 Декември 2011 21:19
Френския Le Mond : Според авторитетната агенция Ipsos и нейно проучване - 36 % от французите искат връщане на франка . Над 45 % считат , че еврото е проблем за развитието на Франция . На противоположното мнение са 34 % .
Въпросът не е дали ще се разпадне еврозоната - повече от ясно , разпада се . Проблемът е дали ще може да се упражни контрол върху последващия разпад на ЕС и дали българите ще може да се прикачим / Дай , Боже ! / към новото здраво ядро или ще си останем с разбитите ни пазари в името на "хармонизацията" ? И кой от къде е . За последното дори не ми и се мисли.
За материалчето
05 Декември 2011 21:22
Съжалявам за пропуснатото "е" в Le Monde .
05 Декември 2011 21:24
Ъъъъ не разбирам оптимизма на този младеж, че няма проблеми за еврото.
Нали не кой да е, а самият корифей и фискален гуру СД каза, че до няколко дни ще се реши въпроса дали да го има еврото? И вече чака покана да ни викнат в новия пост-евро съюз.
05 Декември 2011 21:27
Какво да каже човек - достатъчно е да погледне материали като този: цък, за да му стане ясна цялата лъжа.
Защо "пазарите" не изядат с парцалите Великобритания с нейните 400% и повече външен дълг, а се притесняват за Италия с около 140%?
Пълно е с всякакви нескопосани обяснения на прости въпроси като тоя. А простичкото обяснение е, че вече не е нужно да пращаш морските пехотинци, за да свалиш избраната власт в дадена развита страна (това се налага само срещу неразвитите). Достатъчно е да имаш подръка група привидно независими финансови спекуланти, контрол върху ключовите медии и печатница, която да финансира всичко това.
05 Декември 2011 21:46
Защо "пазарите" не изядат с парцалите Великобритания с нейните 400% и повече външен дълг, а се притесняват за Италия с около 140%?

Нищо не разбираш от икономика и политика. Чети долу и се учи и после като се почувстваш готов пак пиши във форума.
Защото Великобритания има независима централна банка която винаги може да напечата 400%? паунда и да върне дълга и го прави (почти).
Вярно ще има инфлация, но дългът ще се изплати.
Докато Италия няма независима Централна Банка. Има ЕЦБ която е централната банка на Германия.
ЕЦБ каза че няма да печата пари и не я интересува Италия.
Италия да се спасява както може.
Инвеститорите виждат че Италия няма от къде да вземе пари да си върне дълга.
+ инвеститорите вече го отнесоха с Гърция (държава която е част от същатата централна банка).
На инвеститорите беше казано да отпишат между 50% и 75% от дълга (според мен ще отпишат 100%).
Та да те питам тебе ако си инвестирал 1 000 000 в Гърция и са ти казали че няма да видиш нищо повече.
Ще инвестираш ли още 1 000 000 в Италия ?
Или ще го инвестираш във Великобритания ?
П.С. нямаш и никаква идея какъв е дълга на Великобритания, дълга не е 400% а е 82%
Не че това има някакво значение за твоето невежество.
05 Декември 2011 21:47
Последният влак за спасение на проекта ЕС се нарича децентрализация . Точно това обаче не обичат брюкселските чиновници. Не може човек в Брюксел, който не е бил в БГ или която и да е страна, да решава проблемите на БГ / друга страна , да казва как да се харчат парите . Още повече , че доносите в Брюксел не секват и те са част от вътрешната саморазправа, борба за превземане на икон.територии отвън и изкривена информация , която еврочиновниците получават. И на тази база вземат и съдбоносни за дадена страна решения . От собствен горчив опит го казвам, щото съм ял с колеги хурката. Спасението е в муниципалния швейцарски модел- разни нации, разни езици говорят , но страната им се държи . Там този модел работи и хората знаят като плащат данъци къде отиват , решават на кантонално ниво дори въпроса къде ще мине мост от двете страни на една река или какъв ще е графика на параходчето от двете страни на езерото, с какви и колко данъци /средства ще се поддържа .
05 Декември 2011 21:54
Проблема с Евро-кочината може да се реши само по 2 начина.
1. ЕЦБ печата трилиони и монетаризира дълга на цялата Еврозона (ще доведе до инфлация сериозна).
2. Богатите държави в Еврозоната (Германия, Холандия и т.н.) субсидират безкрайно бедните Гърция, Португалия, Италия и т.н.
Всичко друго ще свърши с разпад на Евро-кочината (според мен най-добрият вариант).
Нека всеки си знае кочинката и да се грижи за нея. Както знаем орташката работа ... и общото до къде се стига.
Всеки със собствена валута, собствени граници, собствени закони, собствени такси, мита, акцизи, собствени стимули за развитие на собствената икономика.
Тогава "супер-хората" от севера ще го закъсат.
1. Валутата им ще стане супер скъпа няма да могат да продадат и 1 болт извън собствената си държава.
2. Като им набият едни яки мита и акцизи и продукцията им няма да се продава никъде другаде освен собствената им държава.
Само тогава южняците имат шанс да се индустриализират отново и да станат конкурентно способни.
05 Декември 2011 22:26
Acho 1
05 Декември 2011 22:42
Ачо, нито 1. нито 2. е изгодно за Германия. При 1 ще има инфлация и немците ще си загубят спестяванията - немците не са съгласни на това. При 2 Ханс ще бачка, а Йоргос ще кисне по кръчмите - немците пак не са съгласни н това. Един начин са еврооблигациите, които са скрит вариант на 1, и затова немците не са съгласни на това.
От друга страна немците не искат да задраскат еврото. Затова най-вероятно ще се развали еврозоната, и 5-6 страни ще си направят нова зона с нова обща валута, с общи (на практика) икономики.
И при вариант1, и при вариант 2, и при вариант 1001 ... - Бг духа супата.
05 Декември 2011 22:55
Че Евро-кочината е обречена спор няма, това и децата го знаят (само колегата от статията по горе не го е разбрал), още.
А селската учителка по физика и френското конте са така "разкрачени", че не знаят какво да правят.
И 2 мата са толкова неуки и необразовани във финанските, че който и път да изберат ще го отнесат.
И 2 мата иска хем вълка да е сит хем агнето цяло.
Особенно физичката върти-сучи иска всички пари да отидат при нея.
Ама няма как да стане бе госпожа, то + (плюсовите) за едните са за сметка на - (минусите) за другите.
Не можа да го разбере това селската даскалка иска хем Германия да събере всичките пари не еврозоната, хем да няма инфлация, хем да върви експорта, хем южняците да могат да си плащат дълговете, хем еврозоната да е стабилна, хем еврозоната да е балансирана.
Слаб 2 и за физичката
05 Декември 2011 23:05
Ачо, колко месеца даваш за да станат големи изменения в Еврозоната (разтурване, трансформиране, свиване и т.н.)? Аз давам 5 месеца.
05 Декември 2011 23:10
Много икономисти твърдят, че икономики с различна степен на развитие не могат да ползват общи пари. ...В рамките на една национална държава, региони с различни доходи и бизнес използват обща валута.

Втората част на изречението пропускаш Богданов, втората - без общ държавен бюджет с безусловни субсидии от по-развитите към по слаборазвитите зони. Защото много добре знаеш, че паричната маса се изтегля от по-неразвитите към по-развитите части, и при напълно отворен пазар и обща валута няма механизъм за спиране на вътрешният отрицателен търговски баланс.
-
Например в една държава и имаш субсидии от централният бюджет за общините, и дейностите в тях (пенсии, образование, здравеопазване, безработица, социални помощи, и т.н.) се финансират от централният бюджет.
-
Проблемите на еврозоната са точно това - обща валута в зони с различа степен на развитие и различна степен на вътрешна и експортна конкурентоспособност без общ държавен бюджет с безусловни субсидии. В резултат на това силно отрицателен вътрешнообщностен търговски баланс, изсмукване на паричната маса и кредити за компенсирането на процеса, дори за вътрешно потребление. И тъй като проблемът е системен, то в един момент кредитите стават непоносимо много.
-
И няма изход със свиване на разходите, защото колкото ги свиват толкова повече ще им падат и приходите и в тази гонка единственият резултат може да бъде пълно сриване на икономиката и мизерия.
05 Декември 2011 23:11
ЕЦБ каза че няма да печата пари и не я интересува Италия.

Ачо, продължавам с простичките въпроси - защо ЕЦБ не я интересува Италия?
Друг простичък въпрос - кои инвеститори ще отпишат дълг?
Дали случайно тия същите "инвеститори" няма просто да отпишат част от лихвите, със солидна печалба при това?
Обичам приказките за "пазарите"...
05 Декември 2011 23:20
Въх-въх, какви работи стават. Съвсем уйде коньо у рЯката:
„Стандарт енд Пуърс” предупреди Германия, че може да й понижи рейтинга
05 декември 2011 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Начало / Световна криза
Ню Йорк. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” е изпратила предупреждение до Германия и други пет в еврозоната държави с рейтинг ‘ААА’, че рейтингите им ще бъдат преразгледани, съобщава “Файненшъл таймс”. Според не назовани източници, предупреждение за понижаване на рейтинга е било отправено към всичките 17 държави в еврозоната. "

Ачо, коригирам си предвиждането от 5месеца на 3 месеца. Както казваше водещият на ТВ предаването: "Няма време!"
05 Декември 2011 23:32
Но загубата на конкурентоспособност е резултат от вътрешни политики. Правителствата ограничават гъвкавостта на пазара на труда и задушават бизнеса с регулации, повишават социалните плащания, увеличават непроизводителната заетост в публичния сектор, финансират скъпи инвестиционни проекти. Така местните предприятия губят конкурентоспособност на международния пазар.

Значи правителствата премахват всякакво трудово законодателство, премахват всякакви регулации, ликвидират публичният сектор, спират инвестиционните проекти и изведнъж Гърция почва да произвежда самолети, подводници, ядрени реактори, мерцедеси, беемвета, аудита и всичко което сега произвежда Германия и затова е конкурентоспособна ? Ми тя рецептата на соросчетата била проста. Интересно кога Бангладеш ще праща експедицията към Марс ?
05 Декември 2011 23:43
еврото
То си работеше без Гърция,

И кога е било това, при положение, че Гърция е съоснователка на еврозоната и ползва еврото от самата му поява ? Не че грешката е съществена, но когато се дават акъли за еврото, то е добре поне да се знае от кога Гърция е в еврозоната. Иначе сороската песничка си я знаем - изтъркани шлагери от надраскана плоча.
05 Декември 2011 23:56
Още повече подобна стъпка (връщането на националната валута) няма да реши проблема на правителството, тъй като дългът е деноминиран в евро

Проблема не е в дълга, а в системният проблем, който го натрупва. Ако Гърция (но не се отнася само за нея) върне националната си валута, то ще може да я девалвира колкото прецени. Това ще направи чуждите стоки скъпи, като същевременно ще има достатъчно парична маса за вътрешно потребление. Това ще насочи потреблението от вносни към местни стоки, ще развие собствените и производства, а евтината валута ще засили експорта. Те ще си оправят външнотърговският баланс, а от там ще излязат от капана да зависят постоянно от външни кредити.
-
Същественото за дълга не е бюджетните разходи, а външнотърговският (вътрешнообщностният) баланс.
-
Разбира се връщането на националните валути няма да хареса на Германия, защото нейният износ към тези страни ще спадне, а същевременно от там ще се появят на немският пазар стоки на конкурентни цени. От друга страна кредитирането е изчерпано, поради огромният размер, който достигна и немските банки са застрашени.
Германия е изправена пред проблема - х.я докрая или душата в рая. И ще трябва да избере, колкото и да й се иска и двете.
06 Декември 2011 00:05
Според мен Евро-кочинката ще се разпадне по някое време през 2013.
През 2012 физичката и френският клоун може и да успеят да удържат дъреджето.
Имат към 400 милярда Евро (от онзи неуспешният фонд).
ЕЦБ може да понапечата още 100 милярда.
Италия има да връща 200-300 милярда през 2012.
2 мата клоуни на Европа ще се въртят ще лъжат ще мажат, но колкото и да се въртят задника им все е отзад.
Спасение няма проблема на Еврзоната е в дизайна просто не работи, може да се потдържа изкуствено още година, две но накрая трябва да се разтури.
Не виждам външен инвеститор да инвестира в Еврозоната от тук нататък.
Накрая и физичката ще разбере че спасение няма и ще предложи да се разтури кочинката - организирано
06 Декември 2011 00:13
Brightman-е, преди еврото да се напечата на хартия, си го имаше, ама се казваше Екю. И то си работеше прекрасно и без Гърция...
06 Декември 2011 00:14
Франция-Германия-Бенелюкс никога няма да допуснат безконтролна инфлация в собствените си страни , нито свиване на публичните разходи. Това е основата на която се гради социалната стабилност на Запад. Еврото ще остане в сегашния си вид , който се осмели да напусне еврозоната - кисело ще пикае по-късно ... Кризата с еврото ще се разреши по соломоновски - преформатиране на Лисабонския договор , по-строги ограничения за харчове по периферията , мерки за икономически растеж в центъра и за поддържане на стагнация и дефлация по периферията. Това е положението , таварищи и таваришутки... който дедо чака с трепет да паднат на коча /евро/топките - да продължава, моля.
06 Декември 2011 00:30
Всяко доверие в Еврзоната е изчерпано.
Това не е сериозна валута - това е Евро-цирк, нещо средно между свинеферма и цирк.
Евро-кочинка.
Думата на Меркел не струва 2 пробити Евро-цента, Хитлер е държал къде къде повече на думата си.
За Френският клоун няма смисъл да говорим, това просто е най-жалкият президент на Франция от много време насам.
А Франция имала много жалки президенти.
Той Берлускони беше къде къде по-голяма мъж е този френски пудел.
При тази ситуация Капиталите просто летят навън от Еврозоната.
Догодина Еврозоната ще иска от инвеститорите 1-2 трилиона ?
Кой ще налее пари в тази кочина - НИКОЙ!
Пълно е с комици (като колегата по горе) който ще ти каже че всичко ще се реши с:
Нови договори, Еврозоната ще отслабне чрез преяждане, ще се стимулира растежа и т.н. и т.н.
ЛОЗУНГИ за съжаление лозунгите не се ядат, трябва 1-2 Трилиона суха пара.
Инвеститорите не вярват на думи.
06 Декември 2011 00:45
*666*,
Екюто не бе обща валута е разчетна единица за вътрешна употреба на бюджета на Брюксел. Съотношения на валутни курсове, които периодически се актуализираха и в които Гърция участваше.
06 Декември 2011 00:47
Първата стъпка на държавите от ЕС в името на собствената им защита и оцеляване е спешно създаване на европейска рейтингова агенция. В същото време могат да почнат да се правят и тиражират изказвания за положението на САЩ, Великобритания и Япония на първо място. Кагалът обаче едва ли ще им позволи подобни действия особено като имаме предвид какви хора стоят начело на Германия, Франция и Италия и кои е съдействал за тяхното инсталиране там. Единствената надежда е в натиска отдолу който могат да прилагат върху политиците националния бизнес в противовес на международния финансов капитал. Битката обаче е крайно неравностойна, шансовете за успешен завършек са минимални. Виждаме от новините публикувани от колегите, кагалът за пръв тръгва в пряка атака срещу Германия и ако тя не реагира адекватно е обречена да загуби много.
06 Декември 2011 01:17
Герб си беше поставил две "стратегически" цели - влизане в еврозоната и в Шенген. Първото щеше да ни нареди до бързозадлъжнаващите страни, а второто да ни наводни с върнати имигранти. Провала на Герб бе късмет за България.
-
Да видим какво ще стане и с мерака на Дянков да ни присъединява към новата еврозона. Какво стана междувпрочем с Евро+ ?
06 Декември 2011 01:35
абе на колегите американци много им се иска да става с говорене и "доверието е изчерпано" но изчерпано изчерпано - колко точно да е изчерпано Натиснете тук
те това е
Minimum (28 January 2002): 0.8578 - Maximum (15 July 2008): 1.5990 - Average: 1.2749
Change from 5 December 2001 to 5 December 2011 +0.4523 (+50.7%)
Те това е колко е мъртво родено и от това някой хора ги боли корем
Иначе гърците ще трябва да платят - по малко сиртаки, повече бачкане и ще се наредят нещата
Като казах гърци, пък се сетих. Какво става със слънчева Калафон'я? Ще погребваме ли зарад нея долара или напротив ?
06 Декември 2011 01:40
Acho1: Според мен Евро-кочинката ще се разпадне по някое време през 2013. През 2012 физичката и френският клоун може и да успеят да удържат дъреджето".
Добре, де, да обощим: аз казвам през 2012, ти казваш 2013. Да видим кой е по-близо до истината. Форумът е свидетел на баса.
06 Декември 2011 01:44
Аз даже не казвам че ще се разпадне: ".....големи изменения в Еврозоната (разтурване, трансформиране, свиване и т.н.)". Най-очаквам свиване до 5-6 страни.
06 Декември 2011 02:11
Не се басирайте. Злите езици, включително Дянков (може да е тъп но при него се стича информация), говорят, че ще бъдат използвани коледно-новогодишните празници на сегашната година (след 20 дни) за да излезе Гърция, а вероятно и други страни от еврозоната и си върнат националните валути. Дали ще стане - ще видим, но всичките приказки на лидери и по медии приличат на внимателна подготовка на общественото мнение за това.
-
Вярно, Дянков е неадекватен, но едва ли е чак толкова тъп за да не съзнава, че не е "анализатор" от някоя фондация, дето може да си дрънка всякакви глупости, а е финансов министър, официално лице на страна от ЕС, за да заявява открито, че еврозоната ще се свие до 6 страни. И интересното е, че ако това изявление го бе направил от тъпота, то не би останало без скандална реакция от вън. А реакция няма.
06 Декември 2011 02:13
Туй мунче от Индъстри Уоч чака нещата да се поуталожат, да се разсее мътилката малко, па взе та се изказа. Аман от пишман експерти с разсъждения, преписани от този и онзи буквар! 'Що не направи един анализ преди шест месеца или година?
06 Декември 2011 03:02
Или ще го инвестираш във Великобритания ?
-Много хитро и какъв е кяра на "инвеститорите" да дават на Великобритания, след като ще им изплати после инфлационни(обезценени) паундове?И още един въпрос тези инвеститори значи притежават паундове, защото ако им дадат друга валута, тоя номер с централната банка и печатницата как ще стане?И въобще как Великобритания е позволила голямо количество от собствената си валута да отидат в частни ръце?Защото според мен само на държавно ниво може да се подържат някакви валутни(големи) резерви, а до колкото знам обикновено се правят в долари и в евро не в паундове, не че въобще това ни касае в случая, освен ако нямаш в предвид под "инвеститорите" група от държави, които имат излишни паундове и са склони да купят ДЦК на Великобритания.И въобще защо им е на Великобритания да продават ДЦК, след като имат централна банка и могат да си напечатят паундове, колкото им трябват?Вместо да плащат лихви по ДЦК.Ей така, като на лаик би ли ми обяснил ако обичаш.Иначе за примера с Гърция и Италия си абсолютно прав, но това не важи за Великобритания именно, заради наличието на собствена централна банка.И изобщо, как евентуалния заем, който ще получат ще ги оправи, при положение, че за да могат после да ги върнат трябва да повишат производителността си и да намерят после някой платежоспособен да им изкупи продукцията?Или тия пари им трябват за публични разходи?Ако е така пак се връщаме по-горе по добре печатница вместо заем, вярно инфлацията ще се повиши ама е по-добре отколкото да не могат да изплащат бюджетни заплати, пенсии и т.н, ако и така не им изнася, то тогава да орязват от публичните разходи, повишаване на данъците и т.н с една дума да ядат толкова, колкото си изработят.Или да си върнат отново някоя стара колония...
06 Декември 2011 04:06
Нежеланието за създаване на функциониращата пазарна икономика (да, точно това, което искаше от България и другите кандидатки Европейската комисия, не направиха много от "старите" членки) сега дава стагнираща икономика, което поставя под съмнение платежоспособността на правителствата и банковия сектор.
-А аз си мислех, че за стагнацията е виновна кризата!Значи и в щатите няма "функциониращата пазарна икономика" след, като кризата тръгна от там, а и още си е там при хем печатниците на ФЕД, които имат.И какво значи "платежоспособността на банковият сектор"?Нали банките са частни, на кой са раздавали кредити си е техен проблем, а ако не се лъжа бяха обявили около милиард лева печалба за миналата година май.А именно заради "нефункциониращата ни пазарна икономика", не е имало на кой да раздат толкова голямо количество кредити, че да са застрашени.Така де, кой банкер ще даде(големи) пари да се инвестират в държава, където има "нефункциониращата пазарна икономика".
Най-накрая инвеститорите и анализаторите прозряха, че част от страните са притиснати от едновременното действие на три фактора - нисък растеж и конкурентоспособност, високи дефицити в публичните финанси и банков сектор, поел твърде много риск.
-Първите две неща са проблем да и докато не се стабилизират нещата просто ще пада стандарта на живот навсякъде, ще ядем толкова, колкото сме произвели, продали, разменили.Да бизнесмените няма да си купят нова вила, яхта, майбах, а ние нова плазма и т.н.И все пак поне с половин уста признавате, че банковият сектор е" поел твърде много риск).Ами, който е рискувал и е загубил сега ще си понесе последствията, ако не може тогава защо е поел този риск?Да се отнемат лицензите на банките, които са поели риска, но не могат да поемат загубите включително и съдебно преследване на отговорните директори ако се налага.Не е логично печалбите да са за тях, а загубите да се прехвърлят на държавата(данъкоплатците).Нямаме ли регулаторен орган, който ги следи тези неща?Закони няма ли в тази държава или не важат за банкерите?
Но загубата на конкурентоспособност е резултат от вътрешни политики. Правителствата ограничават гъвкавостта на пазара на труда и задушават бизнеса с регулации, повишават социалните плащания, увеличават непроизводителната заетост в публичния сектор, финансират скъпи инвестиционни проекти.
-Съгласен съм, но не изцяло.Регулациите, гъвкавостта на пазара на труда не са повече отколкото другаде, просто чиновниците са ни на ниско ниво, но кое нещо в държавата ни е на ниво, че да очакваме повече?Да не споменавам, че повечето "бизнесмени", не са коректни към държавата укриват данъци и т.н А пример за скъпи инвестиционни проекти има ли?Или само си говорим?Аз не се сещам държавата да строи нещо, освен ако не броим магистралите, които така или иначе са ни необходими.Или искате държавата да ви построи някой завод да ви сложи машините и да ви го хариже?Е каквото имаше отдавна се приватизира, кой намазал намазал.
Но вместо реформи те дълго време "крепяха положението" с цената на все по-високи бюджетни дефицити
-И какви точно "реформи", а и до колкото знам бюджетният ни дефецит е нисък, също външният ни дълг е нисък съответно нашия БВП.Другия път ако обичате се аргументирайте с някакви факти, още повече, че могат да се набавят за няколко минути в нета.Вместо да строите "анализа си" на празни приказки.Просто жалка картинка.
А условията са реформи за либерализация на пазарите
-Абсолютно не съм съгласен, че колко повече "либерализация" искате?Нали в щатите премахнаха основните регулации по суаповете, пазара е свободен и видяхме, докъде я докараха, че и целия свят ще повлекат с тях.
устойчив растеж в частния сектор
-Още една глупост няма такова нещо "устойчив растеж" винаги има циклични кризи тези неща се учат първият семестър по Икономикс.
06 Декември 2011 04:14
Брайти, ами то стана като нападението на Германците нас СССР през 1941. На 13 Юни 41 ТАСС публикува декларация че Сталин много обича Хитлера и въобще СССР не се готви да нападне Германия. Очаква се отговор в същия дух. Но отговор няма, има пълно мълчание. И Сталин казва: "Ясно, ще има война."
Това, че има пълно мълчание на заявление на такива тапири като Дянков и много по-важни хора от него, значи едно: "Ще има война, финансова". И пак най-обикновените хорица ще страдат.
06 Декември 2011 04:20
Хайде да минем на по-практически въпроси: в какви пари да спестяваме? Говоря за тези дето имат малки суми, до 100, 000 УСД.
1. в ЕУРО?
2. в УСД?
3. паунди?
4. Швейцарски пари?
5. мексикански песос?
6. Канадки или австралийски долари?
7. ???

За такива малки суми златото се отхвърля, пък и вече е много скъпо.
06 Декември 2011 04:23
А пък правилно беше писал един в една статия преди около месец: "Излизането на дадена страна от Еврозоната ще стане внезапно, без предупреждение". Тъй че може да стане от днес за утре. Те затова елините вече са си изтеглили доста парички от банките, май около 10 млрд Еуро за 2 месеца.
06 Декември 2011 04:34
Хайде да минем на по-практически въпроси: в какви пари да спестяваме?

Ами отговорът е повече от ясен - в китайски юани. И са абсолютно обезпечени с работеща реална икономика, и казват, че са подценени, което значи, че само могат да растат.
06 Декември 2011 04:38
Хайде да минем на по-практически въпроси: в какви пари да спестяваме? Говоря за тези дето имат малки суми, до 100, 000 УСД.

В каквито ще харчите, основно спестявайте в такива. Така поне не може да се прекарате с много. Нека спестителите-в-юнани-до-100, 000-УСД да се напечелят.
06 Декември 2011 04:45
И са абсолютно обезпечени с работеща реална икономика
-Малко спорно точно, каква икономика е там, а и ако Щатите и Европа нямат пари да им купуват продукцията, какво ще я правят?Вярно паничка ориз, каквото и да стане ще имат, нещо което не може да се каже за нас.Виж обаче, като вляза в магазина ми искат да си платя с левове, ако стане нещо предполагам, че и доларите и еврото ще вървят не съм сигурен, че ще ми дадат хляб за юани, а и след хипотетичната катастрофа не съм сигурен дали ще има много желаещи да разменят за моите юани-конвертируема валута, каквато и да бъде в този момент.Иначе гласувам за канадските долари, може би и за швейцарските франкове евентуално...
06 Декември 2011 04:46
Туй за Юаните го зарежи, то е ала-бала. Пък и там балона ще се спихне скоро. Но все пак ще е добре да се диверсифицират спестяванията: половината в УСД, и другата половина в местна валута.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД