:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 385
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болестите и законите излязоха виновни за инвалидните пенсии

Само диабетиците и раково болните у нас са над 500 000, посочиха в своя защита лекарите от ТЕЛК
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Опитите на държавата да освободи осигурителния институт от неприсъщи плащания като инвалидните добавки винаги удрят на камък.
Болестите и законите са причина за бума на инвалидни пенсии у нас, обявиха вчера лекарите от медицинската експертиза в отговор на обвиненията, че масово са корумпирани и издават ТЕЛК-ови решения срещу подкупи. По данни на националния раков регистър българите с онкологични заболявания са около 270 000 и само през 2009 г. има 34 712 нови случая. Броят на българите с диабет е около 320 000, преживелите инфаркт са 12 000, с множествена склероза живеят 4500, с паркинсон - още 16 000. Пациентите с хронична бъбречна недостатъчност са около 15 000, от които 2500 са на хемодиализа. Към момента около 1.8 млн. са хипертониците в България, като от тях 7% са деца, твърдят лекарите от медицинската експертиза. За аутисти, хора в будна кома, преживели мозъчносъдови инциденти, с увреждания на опорно-двигателния апарат данни няма.

В същото време НОИ плаща 930 000 инвалидни пенсии, показва проверка на "Сега" в регистъра на осигуряването към 30 септември т.г. Такава пенсия вземат 262 228 българи в работоспособна възраст, според по-стари данни към 30 юни 2010 г., цитирани от лекарите. 500 000 пенсионери се възползват заради някаква степен на инвалидност от правото на 25% от социалната пенсия за инвалидност към основната си, т.е. към 27 лв. Тази т.нар. четвъртинка беше въведена през 2000 г. и накара много пенсионери да се освидетелстват допълнително за заболяване. Общият брой на хората, които получават инвалидни пенсии, обаче трудно може да се посочи, тъй като много имат право и на двата вида, т.е. вземат повече от една.

Още една промяна от 2000 г. в осигурителния кодекс е довела до рязко увеличение на броя на освидетелстваните лица, твърдят медицинските експерти. Тогава се даде възможност "нормалната" пенсия да се преизчисли при свидетелство от ТЕЛК в инвалидна, която е по-висока благодарение на редица добавки. "Това рязко увеличи броя на освидетелстваните лица до 250 000 годишно през 2003-2005 г., което значително претовари системата. Решението на ТЕЛК стана заветна цел за много граждани на възраст, близка до пенсионната, на които не достигат съответната възраст или трудов стаж за придобиване на пенсия", обясняват лекарите.

Само четвъртинката излиза на бюджета на НОИ около 250 млн. лв. на година, а няма нищо общо с осигуряването. През м.г. от ГЕРБ решиха да прехвърлят плащанията на социалните пенсии от НОИ към Агенцията за социално подпомагане и те да се дават след подоходен тест. След реакция на организациите на хората с увреждания управляващите се предадоха и решиха социалните пенсии за инвалидност да се получават в същия размер от всички, но вече директно от бюджета. Това трябваше да стане от 2012 г., но се отложи за началото на 2013 г. поради липса на подходяща информационна система.

БЕЗ ИНТЕРЕС

152-ма са докторите, членове на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България. Желаещи да участват в ТЕЛК-овите комисии няма заради ред законови ограничения. Това са медици с една или две основни клинични специалности и не по-малко от 5 г. стаж по специалността. В същото време законът им забранява да упражняват допълнително професията си, а заплатите им са средно около 580 лв., което създава условия за корупция. Финансовият министър Симеон Дянков призна пред "Сега", че е запознат с проблема и до 15 декември трябва да има единно становище на социалното и здравното министерство дали тези лекари могат да упражняват допълнително професията си. Лекарите от ТЕЛК настояват за адекватно заплащане, бързо изграждане на единната информационна система на медицинската експертиза, която ще следи процесите в реално време и ще засили контрола.
15
6720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
05 Декември 2011 20:04
1.Незабавно да се спре освидетелсване на пенсионери.Всеки човек стигнал 70-75г страда от заболявания на опорнодвигателния апарат, има високо кръвно нялягане,
преходни нарушения на мозъчното кръвообращения, простатна хипертрофия и др., захарен диабет тип 2.ТЕЛК само за лица в трудоспособна възраст.
2.Строг контрол на болниците особено в по малките градове, 50% и повече от пролежавания по клинични пътеки са свързани с освидетелстване за ТЕЛК.

3.НОИ да подаде списък с лицата притежаващи инвалидна пенсия към ОПЛ(семеен лекар), той е човека който може да отсее менте инвалидите.
Пример с менте диабетици, изследвания дадени след употреба на шоколад, менте шизофреници, измислени инсулти от платени прегледи в МБАЛ.
4.Задължителен преглед от специалисти работещи към ТЕЛК, а не разглеждане на епикризи и изследвания със съмнително съдаржание.
05 Декември 2011 20:43
Конкретности , Дал Бог . Остава да има високоотговорна Политическа линия ...
05 Декември 2011 20:47
А дали да не се замислим за условията, направили толкова хора инвалиди?
---------------------------------------------------------
Блогът на Генек
05 Декември 2011 21:28
С вдигането на пенсионната възраст ще става все повече и повече.
06 Декември 2011 00:24
А съвсем наскоро едно социологическо проучване сочеше, че 86% от българите се смятат за здрави!!! Къде е истината?
06 Декември 2011 04:53
Хората наистина са болни.И как няма:стрес, непълноценна/вредна храна, липса на здравно обслужване?!Безработните нямат право на лекар, работещите няма кога да се прегледат и болнични да вземат.Цели райони има без лекари!Как хората да се грижат за здравето си без лекари и без лекарства?!Ако вземат да ни прегледат обстойно след тези 22 години преход повечето вече са за психиатрията!
Защо има инвалидни пенсии?Ами примерно аз като си търся работа не казвам, че имам високо кръвно, че имам сериозно бъбречно заболяване.Но тъй като в един момент няма как да събера стаж при тази безработица и ако оцелея някак, ще ми се наложи да взема точно инвалидна пенсия.За мене това е причината.Ако хората имаха възможност да бъдат настанени на подходяща за заболяването им работа като преди, да ползват болнични, санаториуми и да им върви стажа, щяха да се пенсионират нормално.Имаше период, когато и слепите, и глухите работеха.Сега кой ще ги вземе?!Държавата е докарала нещата до това положение.Пълна апатия и безотговорност!И сега вече измисли как да изкара хората мошеници, за да не плаща, каквото е нужно.
06 Декември 2011 08:22
Не мислите ли, че е добра идея, който работи - по трудов договор, по граждански договор или във фирма с личен труд, да не получава пенсия за времето на тази работа. Просто може да е пенсионер, но му се спира за това време пенсията. Когато спре да работи - тогава започва да му се изплаща пенсия.

Така доста по-малко ще са реалните пенсионери и ще има повече пари за тях - ще имат по-високи пенсии. Ще има и повече работа за младите, щото пенсионерите ще освободят доста работни места.

Пенсията трябва да е за хора които не работят.
06 Декември 2011 10:12
Тия инвалидни пенсии са проблем.Това е ясно.Че има много инвалиди в България, значи има проблем.Но най-големия проблем на България е политическата инвалидност и че със всеки нов избор, си избираме все по-големи инвалиди.
06 Декември 2011 12:25
" Пенсията трябва да е за хора които не работят."
.
Умник!
Да си чувал че пенсията (не социалната!) е право да получаваш парите които си давал на държавата през целия си трудов живот?!
06 Декември 2011 12:29
Знаете ли колко пари плаща един инвалид, дори в пенсионна възраст, за лекарства? 205 лв е пансията на майка ми, от които 27 са инвалидната добавка. А лекарствата й струват 60 лв. Как се живее със 140 лв? Жена с 35 години трудов стаж като инженер проектант... Аз помагам и така се оправя. А тези, които нямат деца или децата не могат да им помагат?
Повечето от тези, които сега с лека ръка отсъждат да се спрат добавките или инвалидните пенсии на хората в пенсионна възраст, като станат на 55-60 ще са в същото положение. Не им го пожелавам, но ще бъдат, особено при състоянието на нашето здравеопазване.
06 Декември 2011 13:11
Наистина има болни хора и ако има проблем да се решава, Корупция хванат ли - в зандана. Но е уникална глупост този който дава парите да оценява. ТЕЛК не трябва да е в НОИ, а отделно. Защото НОИ има интерес да не плаща. Само независима институция може да оценява. А отделен е въпроса, дали тези пари за инвалидните пенсии да идват от НОИ. Оценителя не трябва да е обвързан с клиент или продавач най-общо казано.
06 Декември 2011 13:34
Внимавайте какво ядете хора!!! Над 34 000 новооткрити случаи на рак - това е обработеното месо с химикали за вдигане на рандемана, това са млечните продукти без мляко, хлябът с подобрителите, виното без грозде, безалкохолните с подсладители......Малко останахме здрави , но ще ни смачкат и нас с това което мислят. Изгледайте го - 10 минути само.
https://www.youtube.com/user/vaznifilmi?feature=watch#p/c/0/jUzxnQiFvyc
06 Декември 2011 13:57
Неверния Тома 2011-12-06 12:25:37

Идеята на пенсията е да получаваш пари след като спреш да работиш. Все пак тук имаме разходопокривна пенсионна система. При нея имаме солидарност и социалност. И когато продължиш да работиш след пенсиониране 1. Не плащаш осигуровки, т.е. вече струваш по-малко на работодателите и подбиваш пазара на труда. 2. Готов си да работиш за доста по-малко - пак подбиваш пазара на труда. 3. Заемаш и без това малкото работни места и тъй като не плащаш осигуровки, пречиш на НОИ да си събере приходите. 4. Друго си е от 2 места да прибираш пари.


Виж от капиталонатрупващия стълб - допълнителната пенсия - това е друго нещо, там какво си събрал това получаваш след определения брой години и не би трябвало да има значение дали работиш или не.
06 Декември 2011 15:53
MICK:
". И когато продължиш да работиш след пенсиониране 1. Не плащаш осигуровки, т.е. вече струваш по-малко на работодателите и подбиваш пазара на труда. 2. Готов си да работиш за доста по-малко - пак подбиваш пазара на труда. 3. Заемаш и без това малкото работни места и тъй като не плащаш осигуровки, пречиш на НОИ да си събере приходите. 4. Друго си е от 2 места да прибираш пари. "
.

Да караме наред:
1/Който работи след пенсиониране плаща осигуровки толкова колкото и другите (и укрива кокото и другите).
2/ Готов е да работи за толкова колкото се спазари с работодателя (както другите)
3/ виж 1/
4/ не съм съгласен че работата е "прибиране на пари". А ти така ли мислиш?
А какво ще кажеш за вдигане на пенсионната възраст? Трябва ли да принуждаваш остарялите да работят още или да забраняваш на още енергичните по свое желание да "прибират пари"?
И първта и основна грешка: Пенсионната система не е подаяние на държавата, а сделка - дадох ти временно едни пари, сега ми ги върни!

.
БАЙ ДРАГАНЕ,
Търпеливо изгледах клипчето. Въпрос: Толкова ли не намериха професионалисти, ами оставиха да говорят само романтични любители. Все пак става дума за пари а не за романтични спомени от детството. Ех как ми е мъчно за конските каруци, ама карам автомобил!
06 Декември 2011 17:27
Неверния Тома - Пенсионерите когато работят не дължат осигуровки за пенсия, а само за здравно осигуряване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД