:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

В парламента всичко е по формулата пари + гласове = на власт

Тенденция при управлението на ГЕРБ е все повече власт да се изземва от НС, казва зам.-шефът на ПГ на левицата Михаил Миков
снимка: Велислав Николов
Михаил Миков
Михаил Миков е юрист по образование, депутат в четвърто поред Народно събрание. Бивш вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев. В момента е зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България".

------

- Г-н Миков, каква опозиция ще бъде левицата през започналия политически сезон? Като че ли досега не създавахте кой знае какви проблеми на управляващите.

- В такъв случай управляващите не би трябвало да са толкова нервни и да им се налага да се извиняват поне по веднъж на ден. Но всеки има право на своето тълкувание. Нашата цел е да бъдем опозиция, която гражданите припознават като алтернатива на днешното управление, опозиция, която отстоява основните социални и граждански права. И ако нямаме достатъчно гласове да се противопоставим в пленарната зала, то на нашите усилия се дължи публичният разговор. През последните 2 г. тенденцията на днешното управление е отнемане на права - като се тръгне от демократичните конституционни права на личността и се стигне до социални права, които нито едно управление през последните 20 г. - ляво или дясно, не е накърнявало. Не става въпрос само за пенсионирането, а и за работещите, предприемачите, за студентите, и за безработните.

-Какво конкретно ще предприемете? Прави впечатление, че дотук основният ви инструмент е да сезирате КС.

- Законодателна дейност. В последния месец на м.г. се видя, че нямаше друга политическа сила, която да има толкова предложения, включително и по бюджета и данъчните закони. Внесохме сериозни промени за СРС-тата, но бяха отхвърлени. Имаме парламентарен контрол, който да разголва безобразията на днешното управление, и, разбира се, Конституционния съд, а за това правителството дава достатъчно основания, даже трудно им смогваме.

- Какви законодателни предложения готвите?

- Основна тема през тази сесия ще бъде изборното законодателство. България отива вече към избори, независимо дали те ще бъдат редовни или предсрочни. Достатъчно основания ни дава и това, което се случи на последните избори, и решението на КС, което призна избора на Плевнелиев, но в мотивите има достатъчно индикации за проблеми със законодателството. Също и в докладите на ОССЕ и ПАСЕ, които в поредица от констатации показват, меко казано, несъвършенства, ограничаващи съществени права. Най-фрапантното като че ли е забранителният списък, който отнема правото на гражданите да гласуват. Да погледнем и към правата на хората с увреждания - изискването да представят документ от ТЕЛК и всякакви такива безумия на днешното управление.

- Преди дни стана ясно, че може да атакувате отново Изборния кодекс в КС. Чак сега ли стана ясно, че има още текстове, които противоречат на основния закон?

- Има такива индикации в мотивите на КС, само че ние още не сме решили дали да изберем пътя да оспорваме или да отидем директно към законодателни промени на базата и на тези мотиви. Всеки нов закон се проявява в практиката, а част от исканията ни пред КС бяха отхвърлени. Сега трябва внимателно да проучим какви проблеми са възникнали при прилагането на самото законодателство. Кой би допуснал, че ЦИК в нарушение на закона може да удължи изборния ден? Кой би допуснал, че нарушението на закона ще се превърне в начин на поведение, така че да търсиш пречка за предотвратяване на закононарушения? Кой би допуснал, че без никакво основание десетки хиляди български граждани ще бъдат лишени от право на глас? Мисля, че гражданите все повече не вярват във възможността нещата в България да се решават със законови средства. В България все повече правовата държава престава да бъде цел и това може да се види не само в изборното законодателство. Тенденция в последните години при управлението на ГЕРБ е т. нар. делегирано законодателство, при което все повече власт се изземва от Народното събрание и се предоставя на изпълнителната власт или на отделен министър.

- Какво имате предвид?

- Вземете случая с бензиностанциите. С това на пръв поглед техническо изискване се създава фактическа пречка за упражняване на дейност, което пък позволява да се пререди цял един сектор, какъвто е снабдяването с горива. Дребните и средните търговци са принудени да преустановят дейността си. Ако този въпрос се решаваше от Народното събрание, щеше да има дискусия, щяха да се чуят аргументите "за" и "против", а когато това е с наредба на министъра, обществената дискусия я няма. Друг пример на отнети права е защитата на работниците в трудовите правоотношения - въвеждането на санкция и за работника, когато е принуден да работи без трудов договор - нещо, което ще атакуваме пред КС, след като мине ветото.

- Други приоритети - например пактовете за еврото и на Дянков?

- Промените в конституцията, които бяха внесени преди около 7-8 месеца, не получиха необходимата подкрепа. Нямаше и сериозна дискусия по него. Борисов беше в Брюксел, така и не дойде в парламента да обясни какви ангажименти е поел, да каже как той вижда тази финансова рамка, която се предлага. Осигурява ли се интересът на България за догонващо развитие?

- На какво се дължи това според вас - управляващите нямат визия или не искат да я обявят?

- И двете. Правителството се опитва да се държи приятелски с европейската десница във Франция и Германия. В същото време трудно разчита интересите на България в тази нестабилна Европа и периодически сменя позициите си - ту подкрепя частично, ту подкрепя, без да се ангажира финансово. ЕС е съюз на солидарност и когато подкрепяш, не може да не си даваш сметка, че това съдържа и финансови ангажименти. Лековатото поемане на ангажименти и липсата на политическа подкрепа в страната не може да доведе до добър край. Тук има и друго интересно - по процедура дискусията в парламента по промените в конституцията вече е изчерпана - остава единствено гласуването. С един парламентарен трик разкъсват дебатите и гласуването и то ще се превърне в просто събиране на гласове с всякакви други механизми, но не и със силата на дебатите в пленарната зала.

- Извинете, но кога се събират гласове само с убеждения в пленарната зала?

- Ами например по въпроса за гражданската конфискация (проектът изненадващо беше отхвърлен и с гласовете от ГЕРБ - бел. ред.). Ти тръгваш да правиш промени в конституцията далеч преди Меркел и Саркози да са дали рамката на пакта за финансова стабилност. Европа още не ти е дала това, а ти си вкарал текстовете, изчерпал си дискусията, а оттогава Европа се е развила по темата дефицит, солидарен фонд и всичко друго. И изведнъж казваш: "Айде да гласуваме новия проект". Толкова много са се променили нещата, че това няма как да не влияе върху правната уредба, все пак променяш конституцията.

- Как гледате на идеите за прехвърляне на НРС и НСО към правителството?

- Няма ясна законова рамка за това. При нас законодателството се движи от приказките на премиера, които често претенциозно се наричат идеи. И ние от опозицията често сме принудени да коментираме неща, които скоро след това се оказват не такива, каквито са изприказвани в медиите. Затова ще почакаме да видим какви законопроекти ще ни предложи правителството, защото от интервютата на министър-председателя не става много ясно кой с кого ще се обединява, какви цели ще гони в работата си. Като гледаме какво се случва в ДАНС - с късото подстригване на заплатите, там очевидно секторът се ръководи от принципи, които са далеч от разбирането за национална сигурност. Несъмнено ще трябва да обърнем сериозно внимание и на Закона за СРС. Знаете, че година след големия скандал не беше направено нищо, като темата упорито се покрива само и само да не се стигне до някакъв ред, който да не позволява такива случки от типа: "Ало, Ваньо, ало, Танов".

- Напоследък тема в парламента стана субсидията на независимите.

- Съгласен съм с колегите от "Синята коалиция", че това е форма на политическа корупция. Това е механизмът, с който управляващите крепят властта си. Това не е политически механизъм. Няма нищо общо с идеята, че парламентът се организира въз основа на политическо представителство. Всичко е по формулата пари плюс гласове равно на власт.

- Напоследък все по-често се говори за предсрочни избори - очаквате ли да се стигне до такива?

- Нека напомня, че за предсрочни избори пръв заговори премиерът Борисов. Защото сега пак той обвинява опозицията, че "гладна кокошка просо сънува". Ако разсъждаваме логично, предсрочните избори не само са възможни, но за момента са по-изгодни тъкмо на управляващата партия. Във втората половина на мандата си ГЕРБ все повече ще изчерпва капацитетите си, включително и медийния, който е една от силните му страни. Единственият, който се усилва, е финансовият капацитет, но той не увеличава доверието.
7
2880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
15 Януари 2012 20:53
В парламента всичко е по формулата пари + гласове = на власт ..... Така е ГЕРБ+БСП = ДС ... Натисни тук
15 Януари 2012 22:01
От кога е така бе, Миков? Ах, не ми казвай, от две години.
16 Януари 2012 00:08
От кога е така бе, Миков? Ах, не ми казвай, от две години.
Колега, така е от лето 681.Ако не вериш, питай Премиеро.Ама тоя го избрахме преди 2 години да не бъде тъй, пък той даже смени формулата - пари + гласове = пари прим.
16 Януари 2012 09:47
Ние сме балъци, ще вървим напред. / 2
Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред. / 2

16 Януари 2012 12:05
А по ваше време каква беше формулата, г-н Миков?
16 Януари 2012 15:39
По негово време формулата беше - пари + власт = пари'
16 Януари 2012 18:11
От БСП може, но от пари народа не може.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД