:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,310,172
Активни 97
Страници 4,825
За един ден 1,302,066

Помощите разделиха наводнените села

И министри наливат масло в скандалите кой има право на храни и дърва
СНИМКА: БГНЕС
С още 24 часа се удължи бедственото положение в област Шумен.
Наводнените села в Хасковска област се оказаха разделени от помощите, които пристигат от цялата страна. Бедстващото село Бисер, концентрирало цялото политическо и медийно внимание в последните три дни, събра тонове продукти, вода, дрехи, одеяла и други стоки от първа необходимост. В същото време пострадалите в Харманли, Свиленград и другаде дори не знаеха към кого да се обърнат за подкрепа.

Както обикновено, местните хора се изпокараха за разпределението на даренията, които отивали не при когото трябва. Спорна роля изигра земеделският министър Мирослав Найденов. "Доставихме храна, оказа се, че храната отива не при когото трябва. Доставихме дърва, дървата също отиват не при когото трябва. Вчера докарахме фураж, и той не е стигнал до когото трябва. Защото се оказа, че първи на опашката са тези, които не са пострадали", разсърди се министърът, който участва на място в разпределянето на помощите.

Тънка линия на разделение се прокрадна и по партийна принадлежност, тъй като кметовете на Бисер и Харманли са от БСП, а в драмата участват и областните управители от ГЕРБ. "Нека не злоупотребяваме с това, че кметицата ни е от друга партия. Тя прави всичко възможно. Млада е, обаче е много оправна. Недейте да плюете, мъжът й е денонощно по улиците, спасява хора. Това, че сме червени, сини, хора сме", призова Ваня Килова от с. Бисер. В крайна сметка, за да стане по-справедливо разпределението на помощите в бъдеще, когато ще бъде доставена и бяла техника, вчера в Бисер беше създаден специален обществен комитет. В него участват хора от всички махали, пострадали и незасегнати от бедствието. Те ще обикалят с комисията да оценяват щетите и после ще участват в раздаването.

Пълното пренебрежение на другите бедстващи райони даде отражение и на дарителските акции. Даренията буквално засипаха с. Бисер. "Идват автомобили с хранителни продукти, няма къде да се съхраняват. Нека да се насочват към областната дирекция на агенцията по храните в Хасково, за да ги разпределяме към други райони, които са труднодостъпни или които са евакуирани от наводнения квартал в Свиленград", обяви Найденов.

Едва вчера от съобщение на социалното министерство се разбра какво е положението по другите села - залети са домовете на 30 семейства в Лешниково, 50 в Свиленград, по 20 в Любимец и село Обручище и 9 в Раднево. Всички те и още 100 пострадали от Бисер ще получат по 325 лв. еднократна помощ за покриване на неотложни нужди.

В кв. "Гебран" на Свиленград, където Марица потопи къщи и се наложи евакуация на около 200 души, обаче хората не знаеха изобщо към кого да се обърнат за помощ и какво могат да очакват срещу понесените щети. В Харманли Добромир Андров, който живее в блок от залетия кв. "Тракия", също цял ден звънял в общината да пита какво да правят, но никой не вдигал. Понеже кварталът е от блокове, домовете на хората не са пострадали, но са отнесени коли, дърва и въглища за огрев. И в с. Генералово се оплакваха, че никой не се сеща за тях. Селото пострада заради скъсана дига край Капитан Андреево, но според кметицата Сийка Димитрова са залети само земеделски земи и дворове. Ако обаче се задържи водата, ще изгние всичко.

Ваня Килова от Бисер, която е с трансплантирано сърце, илюстрира пълната липса на координация при спасителите. Водата отнесла скъпоструващите й лекарства. "Г-н Цветанов и Г-жа Кристалина Георгиева са казали веднага да отида тука в щаба. От щаба ме върнаха в линейката. От линейката ме върнаха в щаба. Аз имах нужда от лекарствата веднага. Отидох в Харманли, изтеглих си пенсията и си ги купих", обясни жената.

Докато в Южна България чакаха помощ, в Североизточна 4 области и вчера останаха напълно откъснати от света заради снега и силния вятър. Шестима болни на хемодиализа се извозваха цял ден от Тутракан към Силистра, въпреки че още при първите синоптични прогнози имаше препоръки към кметовете тези хора да бъдат закарани в болниците предварително. И в русенското село Щръклево военна техника пробивала преспите, за да извози момче на хемодиализа. Селото два дни стоя незаредено с хляб, но в такава ситуация бяха десетки малки населени места. Вчера по молба на земеделския министър Мирослав Найденов тежкотоварни камиони, превозващи брашно, бяха пуснати по републиканската пътна мрежа въпреки забраната, защото се появи опасност и София да остане без хляб.

В Силистренско спасителните екипи спасявали над 50 бедстващи през нощта. Водач на автобус е отведен в РПУ-Дулово, след като въпреки забраните за движение в областта тръгнал с един пътник и се забил в преспите до село Цар Асен. За един ден шофьорът три пъти заобикалял ограниченията. В Шуменска област също спасяваха дете с гърчове от висока температура и мъж на хемодиализа. Две пожарни и линейка по пътя за селата Цани Гинчево и Живково закъсаха в преспите. Села без доставки на стоки от първа необходимост имаше и в Разградско.

----

Вчера беше ден на национален траур за жертвите на наводненията. 9 са загиналите, двама още се издирват.
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Достъпът до кв. "Гарата" в Свиленград е невъзможен, след като наводненият път замръзна напълно и се налага да бъде разбит с помощта на БТР-и.

МВР съвсем занемари превенцията на бедствията

Задачите се прехвърлят от година на година, а парите се връщат в бюджета
И след идването на ГЕРБ на власт превантивната дейност срещу бедствия и аварии е силно занемарена. Финансовият ресурс за нея е драстично намален, а задачите се прехвърлят неизпълнени от година на година. МВР, което пое дейността след закриването на министерството на Емел Етем, не успява да се справи с елементарни обществени поръчки и връща пари в бюджета, показа проверка на "Сега".

Изпълнението на националните годишни планове за защита при бедствия е пълен провал, става ясно от сравненията между документите. На МВР през 2010 г. е било отпуснато символично финансиране от 1.33 млн. лв. за изпълнението на общо 5 дейности, но въпреки скромния ресурс министерството се е провалило. То е изпълнило само 1 задача и е върнало в бюджета неусвоени 1.03 млн. лв. Така България остава без система за аварийни прагови стойности за нивата на реките при наводнения (130 хил. лв.) и за мониторинг и ремонт на водоизточниците от дълбоки сондажи. Останалите министерства са се справили по-добре със задачите си, но пък липсва яснота за половината от изхарчените 16.3 млн. лв. за бедствия.

За 2011 г. отчет за изпълнението на националния план още няма. Сравнението между плана за 2011 и 2012 г. обаче показва прехвърляне ог година в година на огромни и неизпълнени проекти. Така например сред задачите на МОСВ за 2011 г. е разработването на планове за управление на риска от наводнения с налично еврофинансиране от 3.5 млн. лв. Тук е предвидено и изготвянето на карти за рискови места за наводнения. Задачата е пренесена със същата сума в плана за 2012 г., но изготвянето на картите вече е отделено в отделен проект с индикативна стойност 16.6 млн. лв.

В плана за 2011-а повторно се появява и старият проект за системата за прагови стойности за нивата на реките, който вече струва 330 000 лв., а в 2012-а тази дейност вече е пренасочена към МОСВ и НИМХ на БАН със скромния бюджет от 40 000 лв. Странно се променят цените и при неизпълнения проект за мониторинг и ремонт на водоизточници от дълбоки сондажи, който от 2010 г. до сега променя бюджета си на 300 000, 600 000 и 300 000 лв. Според последния проект обаче парите няма да се използват за мониторинг и ремонти, а само за създаване на регистър на тези водоизточници.

Наред с националните планове няма яснота и за изпълнението на областните и общинските планове. Областните управи и общините, които са ги публикували и периодично отчитат извършената дейност, се броят на пръсти.

БЮДЖЕТ

За занемаряване на защитата при бедствия и аварии свидетелстват и общите суми, заделени по това перо в държавния бюджет. За 2010 г. са платени 49 млн. лв., като 29.3 млн. лв. са за общините. Изхарчените за превенция суми са само 8 млн. лв. За сравнение през 2009 г. за бедствия са изразходвани 84.1 млн. лв., като огромната част от тях са към общините - 80.8 млн. лв. Парите за превенция са 24.8 млн. лв. И ведомството на Емел Етем обаче бе критикувано за разхищения и толериране на ДПС общини.

Трайков получи "брутални правомощия", но без пари и хора

По-малко от 24 часа след като двама министри - на околната среда и регионалното развитие, обявиха мерки за контрол над язовирите, кабинетът демонстрира тотална безпомощност да приложи на практика собствените си намерения. Лансираните във вторник промени, чрез които всички язовири минават под контрола на дружеството "Язовири и каскади" към икономическото министерство, няма да се изпълнят толкова лесно. Това стана ясно вчера от думите на енергийния министър Трайчо Трайков часове след като премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че правителството ще му даде "брутални правомощия", за да се справи с арендатори и собственици, които не изпълняват изискванията.

Според Трайков в "Язовири и каскади" няма кадрови и финансов ресурс. Там в момента работят около 120 специалисти с хидротехническо образование. "Ако приемем, че става дума за около 3000 язовира и всеки се нуждае от преглед и предписание веднъж годишно, това значи по 10 язовира на ден", пресметна министърът. Въпреки това на вчерашното си заседание кабинетът прие решение, според което до 10 дни ще се изготвят промени в Закона за водите, с които контролът върху всички водоеми се възлага на "Язовири и каскади". Язовирите за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели стават публична държавна собственост и ще се управляват от НЕК чрез "Язовири и каскади". Останалите язовири и микроязовири също ще минат към държавата, освен ако не са общинска собственост и съответната община има договор за управление с оператор. Те обаче ще се управляват от земеделието чрез "Напоителни системи". Общините, които не могат да поддържат водоеми, ще получат възможност да се откажат от собствеността си.

Никъде в решението не се говори за финансиране и не е ясно как ще бъдат обезпечени огромните разходи по поддръжка и контрол на съоръженията. На този въпрос не можа вчера да отговори и Трайчо Трайков. За сметка на това министрите смятат да предвидят в закона дори възможност за принудително събаряне на язовири с цел минимизиране на рисковете за населението.БЕЗ КОМЕНТАР

Премиерът Бойко Борисов

"Ние следяхме внимателно прогнозите на синоптиците за тази година и затова бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че при минусови градуси ще се случи това с язовира, просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи някъде март-април, когато се топят снеговете. И затова исках да имаме готовност с това решение, то не е извънредно, то беше готово."Военният министър Аню Ангелов

"Това (язовир "Иваново", за който от понеделник си прехвърлят отговорността червеният кмет на община Харманли и МО - б.р.) не е сирене. Да отделиш 28 декара и да кажеш: Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг. Нека да каже общината има ли търговско дружество, което стопанисва тези 28 декара. Важното е кой го е построил този язовир, с какви строителни книжа, кога и по какъв начин го стопанисва."Премиерът Бойко Борисов

"Мисля, че е контрапродуктивно да се хвърля вината на кметовете. Нито имат пари, нито възможност. Кой му го е дал (язовира на Аню Ангелов - б.р.)? Да не съм му го дал аз! Какво да го прави? Както във всяка друга област цареше хаос. Затова ги приемаме тези решения днес."

Спешните мерки са стари предизборни обещания

Голяма част от лансираните след трагедията в Бисер законодателни промени са стари предизборни обещания на ГЕРБ. Повечето от тях фигурират в програмата за европейско развитие на България като приоритети за интегрирано управление на водния сектор. Като точка 1 в приоритет Инвестиции например е посочено създаването на единен воден кадастър и регламентирането на собствеността на водните обекти и съоръжения - законодателна промяна, която тепърва ще се подготвя. Като точка 2 е посочено решаването на проблемите, произтичащи от лошото състояние на малките язовири. В програмата са посочени още подобряването на стопанисването на съоръженията, общинска и частна собственост, и осигуряването на надеждни данни за управление на водния сектор. От началото на мандата досега законът за водите е изменян два пъти по инициатива на ГЕРБ. Вчера мнозинството в парламента спаси от изслушване по темата вътрешния министър Цветан Цветанов.

Шофьори бедстват без храна и вода

В 10 области на страната - Русе, Търговище, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Хасково и Стара Загора, остава забраната за движение на тирове над 10 тона. В останалите райони по обяд започна поетапно пропускане на тежките камиони.

Повече от денонощие стотина шофьори на тир бедстваха на селскостопанското летище край Стара Загора, където трябваше да изчакат отварянето на пътищата. Някои от камионите превозваха взривоопасни вещества. Шофьорите се оплакваха, че нямат храна и вода. Много от машините, които са били изгасени във вторник вечерта, вчера не са успели да запалят заради студа. Водачите се шегуваха, че тяхната тоалетна е гумата на камиона. "Поне да има от къде да си купим вода и храна. Да има човешки условия. Това искаме, нищо повече", каза един от шофьорите пред БГНЕС.

Други трийсетина шофьори на тирове чакаха повече от денонощие на главен път Е-79 на входа на Благоевград откъм Симитли. Водачите се оплакаха, че са принудени да чакат, защото няма кой да изчисти магистрала "Люлин". Вчера към 11.30 часа изнервените и гладни шофьори подали сигнал на тел. 112, че са без храна и вода. Светкавично, към 12 часа, са им доставени вода, храна и десерт според информацията на БГНЕС. "В Румъния имаше над 3-метрови преспи, стояхме броени часове, разчистиха и ни пуснаха, тук асфалтът е сух, но седим и чакаме. В Гърция ни блокираха между Солун и Серес, но там почват да чистят пътя, щом завали, видяхме по 9 снегорина от двете страни, тук не знаем какво става", разказваха премеждията си шофьорите, сред които има и много чужденци.

Край Бяла се разигра друг сюжет с блокирани хора - близо денонощие бяха блокирани автобуси с румънци, пътуващи от Атина за Букурещ. Дългото чакане изнерви хората и те излязоха на протест и за кратко блокираха кръговото кръстовище край Бяла. На мястото беше изпратена полиция, но до сериозни сблъсъци не се стигна. От БЧК им раздадоха вода и топли напитки.ЖП НЕВОЛИ

Обстановката по жп мрежата остава усложнена. Аварийните екипи работят повече от три денонощия, но работата им е възпрепятствана от лошото време, силния вятър, снегонавяванията и продължаващи валежи, съобщиха от НК "Жп инфраструктура". Почти във всички жп гари има заснежаване и обръщане на стрелки от силен вятър. Скъсаната дига на Марица продължава да прави поразии. Положението е най-сериозно в участъка Любимец - Харманли, където заради наводнението са повредени 1180 метра железен път.

В ранния следобед километрични опашки от тирове и леки автомобили се извиха в Русе край хижа "Приста", на изхода за София. Превозните средства се спират от полицейски патрули, тъй като пътят Русе - Бяла е затворен. Струпването е само в посока Бяла, тъй като автомобилен трафик към Русе няма.

 В ранния следобед километрични опашки от тирове и леки автомобили се извиха в Русе край хижа "Приста", на изхода за София. Превозните средства се спират от полицейски патрули, тъй като пътят Русе - Бяла е затворен. Струпването е само в посока Бяла, тъй като автомобилен трафик към Русе няма.


,

Петметрови вълни пометоха морския бряг

Истински потоп връхлетя Южното Черноморие вчера - огромни вълни с височина 5-6 м заляха Царево, Поморие и Ахелой. Пристанищата по цялото крайбрежие са затворени, но няма опасност за корабите по Северното Черноморие. До редакционното приключване на броя нямаше данни за бедстващи хора, но стихията потроши лодки и пристанищни съоръжения. Под вода са "Арапя" и "Оазис", поражения има на плажа в Созопол. В Поморие вълните заляха трите рибарски пристанища на града. Наводнени са хотели, отнесени са плажни заведения на много места. Има опасност от преливане на р. Ахелой, спешно се изграждат диги. Морска вода е навлязла в коритото на р. Камчия край Варна. Заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към "Черноморски солници", залят е и първият етаж на Мостика. Непроходим е и част от пътя за солниците откъм Сарафово. Временно е преустановено подаването на сол и луга от предприятието, но два кораба разтоварват сол в бургаското пристанище, а още два са на рейд в района на нос Емине и чакат подходящо време да влязат в порта. Залят е брегът при квартал "Сарафово", но местните рибари са успели да издърпат лодките нависоко и положението е овладяно.
СНИМКИ: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Вълни с височина от 5 метра разрушават буните и бреговите съоръжения в Кранево.
9
2858
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
08 Февруари 2012 20:57
Помощите са следствието. Защо не се мисли за причините - и се опитат да предотвратят евентуално повторение...
---------------------------------------
Блогът на Генек

08 Февруари 2012 21:45
Щото за превенция требат визионери, а визионерите мият чинии
08 Февруари 2012 22:02
Няма такива смешни управници! На две магарета сламата не могат да разделят, а имат претенции да управляват цяла държава....
09 Февруари 2012 08:30
Ако си написал труд за справедливо сламоразделяне, това не означава, че можеш на практика да разделиш сламата на две магарета!
09 Февруари 2012 09:00
Драмата тепърва предстои. В сравнение с това, което ни очаква през април - май, днешните бедствия в с. Бисер, Харманли, североизтока и черноморието, могат спокойно да се нарекат дребни проблеми.
Да се готвят от Тимок до Силистра, тях ги чака големия. Дано да бъркам, но Дунав не е Марица, а водосбор на половин Европа. Преди години се размина, но времето и валежите тогава нямат нищо общо с тези сега.
09 Февруари 2012 09:52
Роми се правят на пострадали - влачат безплатни одеяла и храна
Раздаването на безплатните одеяла и храни обаче не мина и без опити за шмекеруване. „Цигани, които живеят във високия край на селото и изобщо не са засегнати от водата, още първия ден дойдоха да се редят за помощи като нуждаещи се. Това не е честно. Представете си, ако за хората без къщи не останат”, каза през сълзи Васил Попов от село Бисер. target=_blank id=url>Натисни тук
monitor.bg
09 Февруари 2012 10:20
Вчера докарахме фураж, и той не е стигнал до когото трябва. Защото се оказа, че първи на опашката са тези, които не са пострадали", - при удавени животни защо е необходим фураж?, фураж трябва на тези на който е отнесен, но са спасени животните. миро, миро, нали щяхте да описвате животните , а и те трябва да са маркирани и да има инфо при ветеринаря на селото. Котка, за маалата това е нормално,нима се учудваш, така ги научи демокрацията. Организацията е под всяка критика ,десанта на министри само създаде хаос,вместо организация липсва им и опит не само знания.
09 Февруари 2012 10:22
Кой управлява кризисните щабове? Кой следи за разпределението на помощите? Какви са критериите за получаване на помощи? Кой раздава помощите? Каква отчетност се води и какъв контрол се упражнява? Създаден ли е ред в пострадалите места, изключващ възможността за неправомерно използване на средствата и продуктите? Ако си отговорим на тези въпроси ще ни се изясни и ситуацията в конкретната обстановка. Би трябвало всички действия и отговорности да са проиграни в спокойна обстановка и при критична ситуация всеки да изпълнява работата си рутинно и без прехвърляне на отговорност. В конкретния случай така ли е? Чудим ли се на резултатите? Напомнят ли ни поразително на други уж руинни мероприятия?
09 Февруари 2012 15:00
Според "Монитор", жената с трансплантираното сърце успяла да си спаси скъпите лекарства и била много щастлива от това.
Според "Сега", жената ги е загубила в потопа.

Е, кое е вярното? Ако и останалата информация е толкова достоверна...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД