:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

В Афганистан съветското наследство лежи в руини

Много афганистанци си спомнят с носталгия за съветските времена и очакват поредното изтегляне на чуждите агресори в лицето на САЩ и съюзниците им
СНИМКИ: в."Ню Йорк таймс"
Бившият съветски басейн стои самотно над Кабул.


Плувният басейн в Кабул, който бе построен още по съветско време и носещ сега името Swimming Pool Hill, е характерен символ за съмнителното наследство на една империя. Построен преди 30 години, той почти не е посещаван от обикновените афганистанци, а хълмът, на който се намира, се бе превърнал в непристъпна крепост, оградена с бодлива тел. Първоначално тук са настанени съветски военни, след което идват талибаните, а мястото е разрушено от бомбардировките на Запада, по време на операцията през 2001 г.

По-късно съоръжението бе възстановено, но петте кули за скачане се извисяват безцелно над празния басейн, а безразличният град отдолу отново се подготвя за поредното чуждо изтегляне в историята на страната - на САЩ и неговите съюзници. В Кабул има много символи на съветското минало.

Един от тях е политехническото училище, построено през 60-те години, когато СССР и САЩ се сблъскаха за влияние в Афганистан по време на Студената война. Москва изграждаше тогава големи инфраструктурни проекти, като например завод за автомобили, който бе разширен след съветската инвазия през 1979 г., когато Кремъл се опита със сила да привлече страната в своята сфера на влияние и да промени начина на мислене на тази нация. Съветският съюз обаче се провали и през 1989 г. се изтегли от страната, която потъна в гражданска война, а съветските сгради бяха унищожени от новия "военен пожар". Независимо от това в Кабул все още могат да се видят остатъците от "съветското минало" като инженерното училище и автомобилния институт, където един следобед срещнахме местен студент от втори курс, който обикаляше разрушените от бомбите класни стаи. Другите обитатели са бездомници, наркомани и кучета. Тези руини оказват отрезвяващ ефект сега, когато САЩ и съюзниците им започват да се питат какво ще е тяхното наследство в Афганистан. "Съветските войски отидоха там убедени, че ще могат да променят едно друго общество и да освободят афганистанците от средновековната им изостаналост. Но те не успяха да ги преобразят, както и ние не успяхме", заяви сър Родрик Бретуейт, който е бивш посланик на Великобритания в Москва. Неговата книга "Афганци" е именно за съветската окупация.

През 80-те години посолството на СССР в Кабул беше същият властови център, както сега е мисията на САЩ. По време на управлението на талибаните,



в съветската мисия се мотаеха само скитници и животни.



В момента руското посолство е възстановено, но е три пъти по-малко като размер. Руският посланик Андрей Аветисян (51 г.) е работил навремето като млад дипломат в мисията през 80-те и 90-те години. Той се крил 16 дни в скривалище при навлизането на муджахидините в Кабул и бил един от последните руски представители, които напуснали Афганистан през 1992 г. Сега отново е в Кабул и дори планира да възстанови 150 инфраструктурни обекта в Афганистан, които са били построени в съветския период, като смята да започне с фабрика, която се намира в покрайнините на Кабул, до летището.

Най-силният символ на имперските амбиции тук е Съветският дом за наука и култура, който са намира точно до посолството на Русия и зоопарка в Кабул. Това е модерна, мощна сграда от бетон, където съветските граждани и афганистанците са се събирали навремето да слушат лекции, да гледат филми и да слушат пропагандата на модерни идеи, които за кратко бяха завладели Кабул. Това бяха дни, когато по улиците можеха да се видят жени, облечени в западни дрехи, които отиват на работа. Но по време на Гражданската война през 1992-1996 г. домът беше окупиран от една от враждуващите фракции и разрушен, когато друга група го подложи на обстрел от близкия хълм. Днес стаите и аудиториите му са в руини и на мястото, където някога руснаци и афганистанци са обсъждали различни теми, сега висят изоставени рисунки с талибани, които обясняват на деца как да станат атентатори самоубийци. "Това навремето беше много луксозно място", обяснява Мохамад Еляс, пълен мъж с широка усмивка. Той събира такса за близкия паркинг, като иска за едно място 20 афгани (около 40 американски цента). "Днес тук няма нищо", допълва той.



Не всичко от съветското наследство е унищожено



Има една стара хлебопекарна, която доставя хляб на афганистанската армия и полиция. Най-добре запазилата се част е т. нар. Микрорайон, където все още стоят няколко сиви жилищни блока, приютявали навремето съветските администратори и тогавашния местен елит в Афганистан. Те също така са надупчени от куршуми след многото битки, които са се водили в тази централна част на Кабул. В момента изглеждат и доста занемарени, но се ценят много от средната класа в Афганистан, която обаче е доста малобройна. По улиците около тях има десетки реклами за мобилни телефони и частни училища, където могат да се видят млади момичета с модни дънки, вместо с традиционните местни дрехи. "Тук е безопасно, имаме работещ водопровод, електричество и централно парно", казва 50-годишният Шир Башир, който е директор на едно от училищата. Той има кола, която поправя, докато разговаряме, и се шири в четиристаен апартамент със семейството си. "Честно казано, Русия направи доста големи неща за Афганистан. Ние не виждаме международната коалиция сега да осъществява такива големи проекти", признава той.

За това не е учудващо, че много афганистанци си спомнят за съветските времена с блага носталгия. Но на територията на музея до главния стадион се пазят спомените за кървавото наследство. Мини, снаряди, ракети, хеликоптери и други оръжия, които съветските войски използвали при борбата с местните партизани. В резултат на това са загинали стотици хиляди хора, което са много по-големи загуби от действията на коалицията сега, ако тези неща въобще могат да се сравняват. Независимо от това, както смята Абдул Вахил Такат, който навремето е бил обучен от съветското КГБ и сега е военен анализатор, който живее и работи до "Микрорайона", мощната армия и силното правителство били ценно наследство от съветската ера. Те помогнали на бившия афганистански президент Мухамад Наджибула (последния подкрепян от СССР лидер) цели три години самостоятелно да се съпротивлява срещу муджахидините.



След това Наджибула се скри в представителството на ООН в Кабул,



но когато талибаните през 1996 г. превзеха столицата, той беше хванат, бит, застрелян и оставен да виси за назидание на един светофар. "Съветските войски оставиха след себе си силен Афганистан. Сегашното правителство няма да издържи толкова дълго", смята Такат.

На хълма с басейна в това време се случваха други събития. Петима полицаи, които си почиваха след поредното тежко дежурство, танцуваха със сините си униформи край празния басейн, слушайки таджикска музика от радиото на джипа им "Тойота". Докато ги гледаше, друг безработен афганистанец - Харун Мерзад (34 г.), разсъждаваше за очакваното изтегляне на американците и съветския крах преди това. Приемаше го с голяма доза безразличие, все едно това се е очаквало отдавна да се случи, както толкова пъти преди това в историята на страната. "Нямам какво лошо да кажа за тях - каза той, повдигайки рамене по адрес на руснаците. После все пак допълни: - Освен, че те са неверници."



 Съветският дом на науката и културата в афганистанската столица е в руини.
 Един от малкото оцелели съветски жилищни комплекси на име "Микрорайон". В него живеят представителите на средната класа.
Снимка: Архив
На 15 февруари 1989 г. приключва изтеглянето на съветските войски от Афганистан след 10-годишна окупация
66
6638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
16 Февруари 2012 19:50
Много афганистанци си спомнят с носталгия за съветските времена и очакват поредното изтегляне на чуждите агресори в лицето на САЩ и съюзниците им


К`во време дойде
16 Февруари 2012 19:52
Могъщия "северен бял цар" донесе цивилизация на планинците. Да видим сега какво ще остане след реднешката капитулация през 2014г. Колко години ще изкара Карзай или месеци или дни?
Русия трябва да се готви за почиставане на пейзажа там след 2014 г. Независимо дали иска или не.
40 армия контролираше ефективно близо 70 % от територията, докато сега натовчетата се крият като мишоци в дупките и контролират не повече от 10 % от територията. На Русия не и трябваха никакви съюзници защото на "вълкът врата му е дебел защото сам си върши работата". Русия имаше срещу себе си САЩ, Китай, Пакистан и кой ли още не. Сега е точно обратното и въпреки това работите са плачевни.
Това още веднъж показва руското превъзходство и изключителност.
16 Февруари 2012 20:00
Съветски "крах" в Афганистан не е имало. Задачите които са били поставени са били изпълнени. Друг е въпросът дали е трябвало изобщо да се пращат войски, а трети дали не е трябвало да се изпратят още по-многобройни части. Навремето руснаците са имали около 90-100 хил души пребиваващи едновременно там, сега американците и марионетките заедно с частните охранителни армии имат към 200 хиляди - като тук се имат предвид само чужденици. Тогава зад муджихидините с пари и оръжие стоеше целият Запад, ислямските държави и Китай. Сега зад талибаните не стои никой.
16 Февруари 2012 20:28
Дори за люде непредубедени, като Гозамбо, Страйки, Оракле и прочие хабилитирани кадри е ясна гадната руска пропаганда в тази статия. САЩ ще иляди. В Авганистан не чакат изтеглянето им с нетърпение, та да пообесят тоя-оня... Ниищо подобно меразваци!- в Авганистан цари мир, любов и демокрация. Демокрация, като в Ирак и Либия, гадни завистливци. Аз, бабник /тот самой и АК-47. Стар модел, хабилий /знам, че ке цфнеш тука. Ке./. Добър модел. Надеждной, безотказной, ма тая песен не я знаеш. Не е натовска./
16 Февруари 2012 20:37
НАВСЯКЪДЕ съветското наследство лежи в руини.
Само определени мумиепаклонники си въобразяват,
че мумиите ще оживеят -
Тялото на Ленин живее?
"Единна Русия" отново повдигна въпроса за погребението на вожда на световния пролетариат
Дума
25. Януари 2011, брой 20
Константин Новиков
16 Февруари 2012 20:56
Хм, носталгици има навсякъде. Достатъчно е да се хвърли поглед в този форум. Навярно има и много на противното мнение. Например някои от близките на между 600хил -2мил афганистанци загинали по време на савецката окупация, което изобщо не може да се сравни с жертвите на сегашната.

Друг факт е, че за 10 год САЩ построи във военни условия три пъти повече пътища и магистрали и училища в Афганистан отколкото Путин в Русия в мирно време.
Сигурен съм че ще има носталгици и когато НАТО се оттегли.
16 Февруари 2012 20:58
Ми да. Битката е за умовете и сърцата. Битка, която руснаците загубиха /естествено/.А сега е друго. Сега, след оттеглянето на американците, всеки авганистанец ще пази в сърцето си по един малък безпилотен самолет. И няколко бомби. Евентуално. И ще споменава с много обич онези прекрасни хора, донесли просперитета на страната им. И светски порядки олсо. Ъъъъ, ПОЧТИ светски. Така де, някакви. Нищо де, демокрация да става. И А-садиста да ... таквоз дръжката на теслата / абе, а тая фиксация отде ви иде?/
16 Февруари 2012 20:59
бреи бреи какъв дом на науката и културата, като барутен погреб. а пък жилщата на средната класа! по хубави са все пак от землянките в сибир
16 Февруари 2012 21:11
Ми, дет се вика - афганистанците да се радват на подарената им демокрация..... на печелившите - честито! Хаос, мизерия,талибанска простотия, безработица, кръв. Да се прегърнат с Либия и обменят опит. Акъла с времето идва. Късно, ама идва.
А автора във всички случаи е комунист или от КГБ. Може и да е самият Путин - под чуждо име.
16 Февруари 2012 21:27
ЗИПа го еказал съвсем точно . А тук един форумец пък видя и построени магистрали и пътища.. До къде водят тези дороги, , до маковите плантации ли ? Щото за толкова години демокрация , единствено това / производството на наркотици/ се разви до небивали висоти и мащаби..Ама като , че това е било и една от целите на коалицията..
16 Февруари 2012 21:34
Разликата между износ на пазарна "демокрация" и на социалистическа цивилизация...
Колко са били наивни руснаците! Интернационален дълг, модернизация, равенство на половете, култура, инвестиции...
Халибъртън и Блекуотър му е майката!
16 Февруари 2012 21:37
Привет, Данила. Нормализираха ли се при вас температурите /в смисъл, обичайното - минус 15-20/, та да си я карате по старому, на отворен прозорец?
16 Февруари 2012 21:40
Що така тез афганистанци не се радват над демокрацията и победата на демократичните ценности...... ?
16 Февруари 2012 21:41
ЗИП 16 Февруари 2012 19:52
16 Февруари 2012 21:44
Ето това е като план "Маршал", с добавка цивилизационна модернизация. Ако Буш беше направил същото в Ирак, вместо да дава на концесия права за ограбване на страната и да я ползва като полигон за неолиберални шокови експерименти, можеше и да стане нещо (след 10 години). Лицемери!
16 Февруари 2012 21:49
След този интересен обзор идва логичният въпрос - а какво наследство оставят американците в Афганистан Какво построиха , какви идеи предложиха на местните...?
16 Февруари 2012 21:52
Гаргамела с училищата малко се е поулял, но няма как иначе, за пътищата е ясно - все пак трябва да има по какво да се придвижва военната им техника когато излезе от базите, та затова няма как да ги броим като нещо сторено в полза на народите в Афганистан. Та ако има линк за училищата ще е добре да се осведомим. Единственото което си спомням във връзка с училища в Афганистан, е че американските войници поедно време ходеха да раздават бомбони там, даже и помагаха да се правят някакви ремонти, като всичко беше надлежно осветено в пресата, но това беше временно. Явно в болното въображние на Гаргамела това се вижда като строителство на инфраструктура и спокойно може да се нареди и сравнява с помощта и делата на руснаците там.
16 Февруари 2012 21:54
След този интересен обзор идва логичният въпрос - а какво наследство оставят американците в Афганистан Какво построиха , какви идеи предложиха на местните...?
Аааа, не съм хабилитиран да отговоря на тоз въпрос.
16 Февруари 2012 22:05
Друг факт е, е че за 10 год САЩ построи във военни условия три пъти повече пътища и магистрали и училища в Афганистан отколкото Путин в Русия в мирно време
Не - не е - не пиши глупости. Всъщност построени пътища няма. Американския башибозук всъщност използва изцяло инфраструктурата изградена от СССР - от летището, до електроразпределителната система.
*
Много мъка е тази статия за лумпените. Фактите е хубаво да се разглеждат обективно и без обременяване от идеология. Аз си спомням още времето, когато ние бяхме в Афганистан да продаваме автобуси Чавдар произведени в България - а не да "умиротворяваме" населението, барикадирани в летището и в еднаква опасност от талибани и американци.
16 Февруари 2012 22:08
http://www.lostbulgaria.com/?p=2362
16 Февруари 2012 22:09
Привет женкар азербайджански , топличко е в Питер, само минус 10 . Беше си нормално, минус 20-25 , ама не за дълго, има няма месец.Тази година зимата е много мека . А то и не остана, до средата на април снегът ще се е стопил вече/ или почти /
16 Февруари 2012 22:13
Друг факт е, че за 10 год САЩ построи във военни условия три пъти повече пътища и магистрали и училища в Афганистан отколкото Путин в Русия в мирно време.

Ей на това му се казва манипулация !
Ами - дори и да е вярно, в което силно се съмнявам - си задайте въпроса "защо да се строят училища там, където ги има в изобилие?" Същото и за пътищата.
Готов съм да се хвана на бас, че САЩ са построили в Афганистан поне 20 пъти повече училища, отколкото в самите Щати... А СССР е построил за периода на окупацията поне 50 пъти повече, отколкото щатите
16 Февруари 2012 22:20
Големите инфраструктурни обекти на САЩ в Афганистан са военните бази и летищата - преполагам в повечето случаи само ремонтирани за да могат да е ползват. Всичко останало е от лукавия(поне до тогава докато не се потвърди с данни). Най-малкото ако имаше такива авторът на статията нямаше да пропусне да ги посочи, както е направил със съветските такива.
16 Февруари 2012 22:30
Братовчед на Змеицата по съветско време прекара няколко години в Афганистан като главен инженер по изграждането на заводи за строителни материали. Разказва, че не са имали никакви произшествия, свързани с талибаните, макар и често са срещали такива групи. Били са предупредени единствено да не слагат на обектите въоръжена охрана защото ще бъдат нападнати за да им отнемат оръжието. Дори талибаните не са рушели това, което би било от полза за държавата при едно бъдещо техно управление, и което в същност по-късно разрушиха американците.
16 Февруари 2012 22:38
Американец пари трудно дава. Виж да вземе, или да мине на аванта по-може. Ние колко взехме за база, летище, туй-онуй? Ама те сега са на зор. Виж акъл да ти дадат, охотни са.
16 Февруари 2012 22:45
Tей го на касап. Знам че ти си по руския.
После свержения режима талибов в 2001 году Временное правительство Афганистана получило значительную международную помощь для восстановления образование системы. В 2003 году построено около 7000 школ, работающих в 20 из 34 провинций,

Натисни тук

Другари, съгласен съм, че много неща се разрушиха, но също така много се построи. Дали е правилно. Според мен не. Никога не съм подкрепял тези войни.

Относно строителството друг интересен факт е, че за 10г само САЩ е изхарчил $120млрд за граждански проекти в Ирак и Аф. За сравнение за 3г по масивната програма за реконструкция в САЩ за инфраструктура за изхарчени само $70мирд от фед правителство. А тук реконструкцията на пътища е повсеместна.
16 Февруари 2012 23:00
Гаргамел - в руската версия става вероятно въпрос за неверен превод. Ето какво пише в английската. Става въпрос за 7000 училища които отнова започват да се използват, а не за 7000 построени навно.
After the overthrow of the Taliban in late 2001, the Karzai administration received substantial international aid to restore the education system. Around 7,000 schools were operating in 20 of the 34 provinces by the end of 2003, with 27,000 teachers teaching 4.2 million children (including 1.2 million girls).


От 2003 насам над 5000 училищни постройки за рехабилитирани или изградени наново, но все още само около 50% от училищата имат сгради които могат да се ползват. Тук не е много ясно какво иска да каже този който го е писал. Вероятно се говори за други училища които са неизползваеми за момента. Никъде не пише с какви пари са строени или ремонрирани тези училища - споменава се само, че е имало международна помощ. Ясно е, че в повечето случи става въпрос за възстановяване на съществуващи сгради - тъй като при талибаните повечето са били затворени и са действали само 650 училища.
Since 2003, over 5,000 school buildings have been rehabilitated or newly constructed, but still only just over 50% of schools have usable buildings.
16 Февруари 2012 23:07
Добре, Касап, не споря. Не съм инспектирал на място.
16 Февруари 2012 23:25
Гаргамеле, имаш право. Годишно американците отделят 1 милиард долара за подпомагане на Афганистан, това от 2002 насам. Ето тук има повече информация.
http://afghanistan.usaid.gov/en/about/frequently_asked_questions

In the past several years, USAID alone has built more than 680 schools, more than 670 clinics, and reconstructed more than 3,000 km of roads. If you combine these efforts with those of our Coalition partners, the figures jump much higher.


Само не ми е ясно как с 400 милиона долара общо за образователни програми могат да се построят и 680 училища, но щом казват хубаво.
17 Февруари 2012 00:16

Касапин, какво не ти е ясно бе? Я виж у нас Боко що ленти изпонаряза, и що нещо изпонапострои. Е поне той така казва де - че изпонапостроил. Ама дали е така, или не......
17 Февруари 2012 00:20
"Днес стаите и аудиториите му са в руини и на мястото, където някога руснаци и афганистанци са обсъждали различни теми, сега висят изоставени рисунки с талибани, които обясняват на деца как да станат атентатори самоубийци."
17 Февруари 2012 00:29
В Афганистан съветското наследство лежи в руини

А че то и в Русия лежи в руини.
17 Февруари 2012 03:15
"След този интересен обзор идва логичният въпрос - а какво наследство оставят американците в Афганистан Какво построиха , какви идеи предложиха на местните...?"
.......................................................................................
А според теб какви идеи са склонни да приемат местните?
17 Февруари 2012 04:02
Върти ми се един въпрос в главата. Защо този благ човек Осама бин Ладен, не срути Кремъл а се насочи към свърталищата на бившите си господари и им бутна куличките? Неблагорник излезе, вместо да се цунка с онези които го изучиха и подкрепяха финансово и военно и да продължи борбата с "неверниците руснаци" той се заблуди тотално. Сега можеше да си житка с Ферари или Хамът Х3 из построените американски магистрали. Децата му щяха да са в американски колеж в Кабул, сигурно има поне 10 и так дале ...
17 Февруари 2012 04:57
"Мини, снаряди, ракети, хеликоптери и други оръжия, които съветските войски използвали при борбата с местните партизани."
***
Така, така два-три реда преди това муджахидини, след това пък партизани. Направо родолюбци-хуманисти. Само дето нахлули в ООХ, били, застреляли Наджибула, пък подир го и закачили на един светофар. Почти като в Либия...
17 Февруари 2012 06:50
Мен пък ми се върти само баналното - що щем ние там! И ми се чини, че талибанлъка, както е тръгнало, няма да ни отмине.
Ами да потегнем сфетофарите пред Ректората, че слабички ми се видят!
17 Февруари 2012 06:55
Последно!
Верно ли мумията била
"живее всех живъйх" в Русия?
17 Февруари 2012 07:48
Разказва, че не са имали никакви произшествия, свързани с талибаните, макар и често са срещали такива групи.
сигурно е така защото по това време талибани не е имало. движението на талибана възниква години след изтеглянето на съветските окупатори.
17 Февруари 2012 08:14
Много афганистанци си спомнят с носталгия за съветските времена и очакват поредното изтегляне на чуждите агресори в лицето на САЩ и съюзниците им
А сега де. Кой ми такова в гащите. Както в целия Източен блок навсякъде има носталгия по социализма. Намесата на американците там където не им беше работата докара само разрастване на излямския фундаментализъм.
Независимо от това в Кабул все още могат да се видят остатъците от "съветското минало" като инженерното училище и автомобилния институт, където един следобед срещнахме местен студент от втори курс, който обикаляше разрушените от бомбите класни стаи. Другите обитатели са бездомници, наркомани и кучета. Тези руини оказват отрезвяващ ефект сега, когато САЩ и съюзниците им започват да се питат какво ще е тяхното наследство в Афганистан.
картинка все едно взета от България, където, обаче, без всякаква война се саморазрушихме. Виж гарите, бившите заводи.
17 Февруари 2012 08:27
Тук има двама амбразурчици на щстливото капиталистическо бъдеще, дето ръсят непрекъснато глупости-Гарамелката и удареното орле
Друг факт е, че за 10 год САЩ построи във военни условия три пъти повече пътища и магистрали и училища в Афганистан отколкото Путин в Русия в мирно време.
Гарамел ходил да ги мери със сантиметъра пътищата в Русия и в Афганистан.
Хм, носталгици има навсякъде. Достатъчно е да се хвърли поглед в този форум. Навярно има и много на противното мнение. Например някои от близките на между 600хил -2мил афганистанци загинали по време на савецката окупация, което изобщо не може да се сравни с жертвите на сегашната.
а тук нашто Гарамел броил убитите с тозност до 2 милиона. А какви бяха тези дето се биеха - ислямски фундаменталисти събрани от целият ислямски свят. И след Афганистан плъзнаха из всички мюсюлмански страни.
Въобще САЩЯ където се намесят изтаковат едно голямо...(по Швейк), а Гарамелката и Орлето с голи гърди ги защитават.
17 Февруари 2012 08:55
Апропо, в това "съветско наследство" имаше и немалко българско участие. Великолепната сграда на Медицинския факултет на Университета в Кабул е проектирана от българска архитектка и построена от Техноекспортстрой. Всъщност тая сграда сега едва ли е великолепна и едва ли там афганистанската медицина кове бъдещите си кадри, ама това е ария от дрега опера...
17 Февруари 2012 09:22
Десантът на руснаците през 1979г. в Афганистан , беше изненада за Запада !
За руснците беше дългогодишно планирана оперция - спомнете си Бабрак Кармал !
Завърши школата на КПСС в Москва , Коминтерна може и да го няма на документи ама хората са си на място - взимат си рубличките и кретат !
Те и в България - така , ужким българи-патриоти но когато са откровени викат :"-Да живее Русия , майната и на България !"
Патриоти - к'во да ги праиш !
17 Февруари 2012 11:17
Това още веднъж показва руското превъзходство и изключителност. рече ЗИП.
Кое им е изключителното и те имат изгубени войни.
17 Февруари 2012 13:42
По какво този блок на снимката се отличава от подобен в България? Вероятно само по това, че в BG няма опънати въжета към дърветата, ама знае ли човек. Облкът е един.
17 Февруари 2012 16:05
Както аз оценявам нещата, американците нямат скрупули и от приятели правят врагове и обратно. Защото гонят интереса. Руснаците ми се струват по-принципни и последователни.
17 Февруари 2012 17:18
Десантът на руснаците през 1979г. в Афганистан , беше изненада за Запада !
За руснците беше дългогодишно планирана оперция - спомнете си Бабрак Кармал !
Завърши школата на КПСС в Москва , Коминтерна може и да го няма на документи ама хората са си на място - взимат си рубличките и кретат !
Историята не е такава. СССР тъкмо бяха подписали Хелзинските споразумения, които слагаха край на Студената война, което беше голям успех за тях. Американският конгрес, обаче, не ги ратифицира. Така, че руснаците бяха много внимателни. В Афганистан, обаче, събитията бяха много бурни. Дауд свали братовчед си - краля на Афганистан. комуниатът Тараки свали Дауд, а комунистът Амин свали Тараки. След като свали Тараки, Амин започна брутална война с ислмския фундаментализъм, който настъпваше. Тогава той поиска помощта на СССР. Ходи два пъти в Москва да моли за помощ. Тогава те му пратиха войски, които след това го смъкнаха и сложигха Бабрак Кармал. Разбира се е имало значение, че Бабрак Кармал е техен кадър. А САЩ само това чакаше да обяви отново студената война (не Западът, защото Франция и Германия апелираха да не се влияе Хелзинския процес от това, като таксуваха свалянето на Амин, като вътрешна работа между комунистически правителства) но САЩ започнаха да организират и въоръжават ислямските фундаменталисти, които се сбираха от целият мюсюлмански свят, като ги обявиха за борци за свобода, което си беше пълна глупост. 10-тина години след това те трябваше да обявят същите за терористи, щото след изтеглянето на СССР те плъзнаха из целия мюсюлмански свят и те бяха в сърцето на терористичните актове.
17 Февруари 2012 18:10
Натисни тукПрисъединявам се към носталгията.
17 Февруари 2012 19:31
Райко, приятелю, може би десет пъти си пуснах тази прекрасна песен- за първи път попадам на нея, макар ,е ЛЮБЭ са ми любими. Не съм бил танкист, а така ме върна в казармените години и вечните приятели, останали от тогава, с които продължаваме да се събираме и срещаме... Благодаря ти.
17 Февруари 2012 19:33
"Това бяха дни, когато по улиците можеха да се видят жени, облечени в западни дрехи, които отиват на работа." No comment.
17 Февруари 2012 22:39
Мизерия. Ескимосите, които някои считат за примитивни, уважават жените си много повече.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД