:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За какво ни е държава, като си имаме ГЕРБ

Сметната палата разреши на партиите да бъдат касички - някой им дарява нещо, после те даряват на друг. Утре ще си купят депутати, футболни клубове, банки...
Петьо Цеков
Странно или не, но Сметната палата огъна до безобразие закона, като разреши на политическа партия ГЕРБ да използва държавната субсидия, за да прави дарения. На това народът му вика "с чужда пита помен прави". Това решение на Сметната палата тотално омъглява партийния живот в България.

За какво става дума

Държавата директно налива милиони (от нашите пари, на данъкоплатците) в партийните каси по силата на т.нар. партийна субсидия. После - след шумни PR акции партиите даряват част от тези пари на болни деца или на потопени села. Телевизиите показват скърбящи пенсионери... Цветан Цветанов идва при тях, облечен с екип на спасител, и свойски им шепти: "Снощи... решение... ПП ГЕРБ... 1 милион!" "Всичко ще се оправи. ГЕРБ мисли за хората". Партия благодетел! Старецът с издавените прасета просълзено благодари на Цветанов, не на министъра на вътрешните работи.

Само ГЕРБ дарява, само ГЕРБ мисли за хората

Тук няма държава, но има Партия. ГЕРБ!
На всички упреци умните глави от ГЕРБ ревнаха хорово: "Нима е лошо да се даряват пари на нещастните хора?" Разбира се, подобен въпрос няма нищо общо с повдигната тема. Никой не пречеше на ГЕРБ да обяви кампания сред милионите си симпатизанти, които за ден-два да съберат огромни суми за каквато и да е добра кауза. Кой пречи на Бойко Борисов и Цветан Цветанов да дарят на село Бисер 5 милиона от членския внос на ГЕРБ примерно? Никой. Но да правиш дарения веднъж на три месеца (когато идва държавната ти субсидия), и то за неща, които правителството, което си излъчил, е трябвало да направи, но не е, това вече не звучи никак благородно. Звучи като евтин популизъм. Проблемът е, че това не е и никак законно.
Точно на обратното мнение обаче е Сметната палата. Нейният шеф Валери Димитров издаде писмо индулгенция на ГЕРБ, в което има няколко твърде скандални постановки.
Първата е свързана с обясненията на Димитров, че държавните пари, т.е. нашите пари, престават да бъдат наши, след като влязат като субсидия в партийната каса. Според Димитров това влизане в партийните каси води до две последици - първо, ние вече нямаме право да се интересуваме как се харчат тези пари и второ, партията може да си ги харчи "за своите си цели в политическия процес".
С тези "партийни цели" Димитров въвежда ново понятие. Законът за политическите партии (ЗПП) не борави с такова. Чл. 29 от ЗПП урежда за какво могат да се харчат партийните пари: "За присъщи за дейността на партията разходи". Законът изброява няколко присъщи партийни дейности - за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия. От същия член става ясно, че партията може да купува и продава недвижими имоти. Нали е ясна огромната разлика между: "за своите цели" и "за присъщи разходи". Заличавайки тази разлика, Димитров дава право на партиите да вършат куп други подобни безобразия. Примерно, да даряват друг депутат (те и сега го правят с независимите депутати). От камбанарията на Димитров това е напълно нормално, тъй като

купуването на депутат е... политическа дейност, нали?

Сигурен съм, че съвсем скоро ще бъде поставен въпросът за стопанската дейност на партиите. Щом даряването е "за целите на партията", защо една партия да не си отвори банка? Защо да няма футболен отбор? Защо при положение, че всичко това тя ще направи "за своите цели". Вече бяхме свидетели на полет на Бойко Борисов до Мадрид - за мач между "Реал" и Барса", който полет бе представен като партийно мероприятие, финансирано с 13 бона през държавната субсидията. Ама той се видял на трибуната с евросъпартийците си Аснар и Рахой, моля ви се...
Няма закон, в който да е упоменато, а и едва ли е редно, че партията може да дарява. Напротив - ЗПП е изтъкан от текстове, които уточняват ролята на партията като дарено лице, а не като дарител. Партията получава дарения - от кой, как, защо, как да ги осчетоводява и т.н. - това пише в ЗПП. С писмото си Сметната палата превръща политическите партии в субекти, които хем биват дарявани, хем даряват. Партиите са сведени до касички, през които се претакат едни пари.
Разбира се, Димитров е прав, когато разграничава партията от публичните институции - държавни или общински. Това е така - партията е по-скоро вид неправителствена организация, отколкото държавна структура. Но партията е особен вид НПО, ако не беше така, тя нямаше да се нуждае от специално законодателство - в този смисъл логиката на Димитров, че "щом не е държавна структура, значи може да прави дарение", е твърде фриволна. Тя е нещо от рода на: "Щом имате аквариум, значи сте гей". ЗПП препраща към закона за юридическите лица с нестопанска цел, но Димитров не бива да забравя и за миг, че партията, точно като публичните институции, се финансира през държавата! Точно като комисията на Димитров, партиите са на бюджетна издръжка, а всички, които чакат пари от държавата, трябва да отчитат за какво ги харчат. А не "щом са влезнали в касата им, да правят каквото искат".
Между другото - щом има толкова пари, че ги харчи и за непартийни цели, то е редно

партията да връща част от субсидията, която не може да похарчи,

във фиска. Така правят всички структури, които се финансират с нашите пари през държавата. Пък и криза е, стягаме коланите. Спестяваме, за да строим спортни зали, магистрали... Или още по-просто казано - моля, всяка година партиите да даряват всички български граждани с непохарчените през годината пари от субсидията си, като ги върнат в бюджета, за да могат те да се използват за по-смислени и неотложни нужди. А може и директно да се намали държавната субсидия - видно от отчетите е, че на партиите не им трябват толкова много пари - те отлежават на влогове, трупат лихви, харчат се за имоти и разходки зад граница.

И в крайна сметка - това ли е финансовият контрол върху дейността на политическите партии и управлението на предоставеното им имущество, който по закон трябва да осъществява Сметната палата? Като обнародва тълкувателни писъмца? Аман от подобни тълкуватели на закони, които така ги огъват, че и законотворецът не може да ги познае. Само преди 3-4 месеца някои хора така огънаха избирателния закон, че накрая излезе нормално едни и същи хора хем да се кандидатират, хем да се разхождат с чували с бюлетини. Не е ли редно, например, днес някой от Сметната палата да излезе от ролята на обикновен деловодител и да разгледа по-подробно годишния финансов отчет за миналата година на политическа партия ГЕРБ и да види дали в него има ред за дарения? И ще вдигне ли някой мъглата около т.нар. разходи в графа "и други" на отчетите, в която са отчетени 70% от похарчените пари?
---
P.S. Когато се въвеждаше държавната субсидия за политическите партии - по германски модел - повечето анализатори и политолози подкрепиха идеята. Тя беше ясна - щом държавата дава парите, тя ще въведе по-строг контрол на партийните каси, които вече няма да се пълнят с постъпления от подкупи и контрабанда. Това обаче не се случи. Кой да знае, че ще се появи Валери Димитров и ще разреши на партиите да правят каквото си искат.

Още текстове от автора - http://www.tlaka.com/

Снимка: IMPACT PRESS GROUP
Филантропът Цветан Цветанов и филантропът Мирослав Найденов, представители на дарителската организация ГЕРБ, спасяват Бисер
48
13745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
16 Февруари 2012 19:48
За какво ни е Греп,като го има баш мафиотът?За парлама...
16 Февруари 2012 20:20
Тази снимка показва нагледно простотията на всяко същество, което принадлежи към ГЕРБ. Бодигардът охранява зорко министъра в опустошеното от военния язовир село. Защо? Кой се очаква да нападне Цветанов в село Бисер?
16 Февруари 2012 20:27
Филантропитекът Цветан Цветанов и филантропът Мирослав Найденов, представители на дарителската организация ГЕРБ, спасяват Бисер
16 Февруари 2012 20:30
Всичко ще се оправи. ГЕРБ мисли за хората. Партия благодетел! Старецът с издавените прасета просълзено благодари на Цветанов

И сега вече този старец никой няма да може да го убеди, че за България е вредно да се гласува за ГЕРБ.
16 Февруари 2012 20:42
За какво ни е държава, като си имаме ГЕРБ

Петьо, четох шахматно статията - признавам си, щото първото което ми дойде на ум прочитайки заглавието беше...Член І-ви!
Когато партия и държава беше едно и също нещо.
Пардон, пу-пу, държавата беше на Партията!
Пардон, пу, пу, това е СЕГА, тогава беше само -
Управляваща роля има ...
Днес сутринта, члена на БКП и по случайност МП/ мутропримат/, нарече Весела Лечева - комунист.Горката - никога не е била.
Но - мисля си, че като си имаш държава - пиеш мляко, нали така беше!
О, пу,пу...
Извинете, нещо не съм добре!Млякото идваше от Бор Чвор!
Като си си избрал примат - духаш супата!
Смътно ми се върти- от Конфуций ли беше?
16 Февруари 2012 21:05
За олда - и аз упорито си мислех за Чл. 1 докато четях статията.
За статията . Мнението си по въпроса с дарението и за "целесъобразното" заобикаляне и прегъване на законите по този повод съм го казал вече, та да се повтарям.
Очаквам разобличителите на буржоазната законност и морал да застанат на амбразурата.
16 Февруари 2012 21:11
Браво. Така трябва да се пише-право куме та в очи. Но ще го прочетат ли тези за които се отнася и тези които като стадо гласуват и пляскат възторжено на ГЕРБ?!
16 Февруари 2012 21:15
Welcome to communism, comrade Boris-off!
Манрико, теб да приветствам ли, или ти все пак ще се разграничиш от тази комунистическа простотия на ГЕРБ?
16 Февруари 2012 21:25
Петьо, за статията мога да кажа само 'едно': 10+++....

Браво! Смел човек сте.
16 Февруари 2012 23:06
Поддържам конструктивната критика!
Тя ще е полезна и читателю, и на ГЕРБ-да ги предпази от глупости.
Както се разбира, авторът критикува не същността на деянието, а начинът, по който то е извършено - и донякъде с право!
Донякъде,защото се поувлича в преувеличения....
Никой не е съвършен!
16 Февруари 2012 23:37
След като Цветанов пое нещата в свои ръце, единствената организирана престъпна група в България остана ГЕРБ.
17 Февруари 2012 00:27
Има ли начин това отвратно положение на нещата да се атакува пред български / европеиски съд?
17 Февруари 2012 05:01
Според мене "това положение на нещата" може да свърши с физическа разправа с летален изход за Борисов и други примати в стил Чаушеску и Кадафи.
17 Февруари 2012 08:18
Ами нека и другите партии даряват. Вместо все да бъдат дарявани. БСП, ДПС, СДС, ДСБ си имат доста големи субсидии също. Стига само са яли.

17 Февруари 2012 08:33
Ха дано,ама надали,прост народ сме,както неведнъж сме се съгласявали!
17 Февруари 2012 09:55
Абе хора, кай беше онзи, дето под такава тема все казваше, "нали искахте демокрация".
Забравих му името.
А то нас нито са ни питали, дали искаме, нито пък това което е днес е демокрация.
Ама карай, лаф да става.
17 Февруари 2012 10:22
За статията , право в десетката. Не искам да си представя докъде ще стигне популизма и наглостта.
17 Февруари 2012 10:34
Жалка история.
17 Февруари 2012 10:59
"Щом имате аквариум, значи сте гей"

Няма гербаджия, който да не се е сдобил с аквариум!
Петьо Цеков,
17 Февруари 2012 11:03
Аз незнам дали народя е прост, мъ некои индивиди се оставят омразата им да ги превръща в откровени идиоти.
17 Февруари 2012 11:10
Реджистър, имаш аквариум, нали? }
17 Февруари 2012 11:31
Цеков е изчерпал темата.
За радост или за съжаление.
Дори не може да се ядоса човек и да почне да пише пламенни коментари.
Притръпнахме вече.
В началото, 1989 и годините след нея, бе време на думи.
Изговориха се.
Сега вече хората са уморени.
Дела трябва да има, дела.
17 Февруари 2012 11:31
Повторение /дублаж/. Сори.
17 Февруари 2012 12:00
БРАВО (за статията)!!! Ега ти и "МАТРИЯЛА" си има тази Държава - ЖАЛКО!!! Къде, Кой друг освен "български материал", МОЖЕ ДА ТЪРПИ подобни безобразия!!!
17 Февруари 2012 12:01
Аквариум, до аквариума, майна .Опасявам се конкретния виц , по- на вас приляга.
Та значи викате: лоша работа било партиите да даряват ... дори когато има нужда ... логиката подсказвала,че само могат да получават.Щот парите били държавна субсидия преди това. Ми то значи оназ баба дето си беше дарила малкото което има и тя долна популистка, а?Нали и тя на пенсия разчита?
Въобще , що се наемате да защитавате глупости само щот Станишката ги сътворил? .Бахти - вкарайте малко себеуважение де.
17 Февруари 2012 12:09
Бога ми! всеки ден се разтягат някакви дъвки за управлението на Бойко, един път Защо? бил взел, после Защо? не бил дал, като даде Зашо? е дал и все така...
и три дни се дъвка оная женица от НЗОК, че била взела - ами ако беше дала
То като се следят тези събития (предимно медийни, без нищо по същество) Човек ще остане с впечатлението, че доСЕГА нито едно Правителство на РъБъ не е похарчило нито лев - ей така, безотговорно, без да се допита до обществото, без обсъждане и най-вече без санкция от критиците си
как лесно беше забравено - прериодът на създаване на НЗОК и от събраните здравни вноски се построиха сгради, купуваха се коли обзавеждане, а какви заплати взимаха... охааа
КАТЕГОРИЧНО съм против присвояването на частта от партийната субсидия - без значение дали е от Атака, Синята коалиция или дори ДПС (ех това кога ли може да стане)
иначе с две думи: имАли - дали
17 Февруари 2012 12:23
Партийте харчат партийните си пари както решат. Никой не обвинява тези, които не са дарили партийни пари...
17 Февруари 2012 12:37
4ука, еръра и Мик,
Вие НАИСТИНА ли не разбирате разликата? Направо ви завиждам, още колко много ви предстои да научите нови неща от живота и да изпитате радостта от това...
17 Февруари 2012 13:47
Петьо Цеков
"Сметната палата огъна до безобразие закона..."
"Лош закон, но закон." и ако продължим по Петьо Цеков - закон, но огънат. Толкова е българско!
17 Февруари 2012 14:33
4ука, еръра и Мик

Фандорин,
много читави мнения пишеш и аз ги харесвам (и даже чета )
ама така както си тръгнал скро ще трябва да изброяваш почти целия форум, дето се изказвал и то с различни мнения от твоето... то една приятелка, психиатър ми беше казала преди години, че ако много хора около теб ти се струват различни, то трябва да се замислиш дали ти не си различния
Поздрави!
17 Февруари 2012 15:21
Какви дъвки, 4uk? Как може да кажеш, че "всичко е медийно, без нищо по същество..." Докато си поствал, "оная женица от НЗОК" си отиде - малко ли е? Малко ли е, че жената Каса не е успяла да си направи нови гърдиНатисни тук, докато е била на държавна работа? Ми това са съдби, 4uk, не е шега работа.

И нещо друго... "Имали - дали" твоя философия ли е?
17 Февруари 2012 15:28
Малко ли е, че жената Каса не е успяла да си направи нови гърдиНатисни тук, докато е била на държавна работа?

Скоро Ваш колега написа една статия за разликата между журналистиката и пи-ар-а. От интервюто става ясно, че жената "Каса" се оплаква, че е напълняла и са и подпухнали гърдите, а не че иска да си прави нови.
17 Февруари 2012 15:32
Manrico, защо го пуснах тоя линк? Натисни и прочети. Не коментирам тиреодит на Хашимото, а думите й "не искам да имам тези гърди".
17 Февруари 2012 15:39
Натисни и прочети. Не коментирам тиреодит на Хашимото, а думите й "не искам да имам тези гърди".

Пуснах го - оплаква се, че е болна, не е могла да се лекува, заради болестта е напълняла, не иска да е дебела, не иска да са и толкова големи гърдите.
17 Февруари 2012 16:00
Като искат да даряват партиите да отчисляват всеки месец по 20% от членския внос в обща дарителска сметка и като стане сакатлък по причина неадекватно управление да даряват. Нещо като Гаранционен фонд на "Гражданската отговорност".
Тогава ще се казва от политиците "сгрешихме ето компенсация"! И край с ефтиния популизъм на гърба на неяастието на обикновените хора (от третия кашон).
17 Февруари 2012 16:11
Нелогично е да им се търси сметка за какво си харчат парите. Тяхна си работа, ако не ги харчат за партийно строителство - ще закъсат на следващите избори и няма да получат субсидия. Те като не си знаят интереса за какво е най-добре да се харчат тези пари - ние ли ще им кажем?
17 Февруари 2012 18:30
На това народът му вика "с чужда пита помен прави"

Това е вярно, но по съвсем друг повод и издиша за конкретния случай. Аз не бих се поколебал да взема питата от устата на някой минаващ в крепко здраве, ако няма откъде бързо да я купя , за да я дам на някой, който очевидно умира от глад. Автоеът развива тезата, че първо трябва да питаме писмено където трябва дали е законно една държавна питка да я дадем на един умиращ от глад. Разликата е, че в първия случай проблема е решен в рамките на критичния срок, а във втория питката все пак ще дойде, но гладния ще е умрял, опят и погребан, ако има социални служби. Всеки може да прецени кое е право и кое криво.
17 Февруари 2012 18:52
А не... Авторът няма желание да преразпределя залъците в тая държава. Иначе нямаше да е автор, а получател на държавна субсидия.
Щом вие, Maradona, искате да определяте кой е сит и кой е умиращ от глад и съответно да "вземете питата от устата..." - действайте! Успех!

PS. Примерът е прекрасен. Той затвърждава мнението, че държавата е излишина, а партията е достатъчна.
17 Февруари 2012 18:53
Най-учудващото е, че тази инициатива не излиза от партията, която най-много мисли и мре за интересите на народа: БСП!
Сер. направо погуби партията си!!!
Не напразно враговете му го харесват...
17 Февруари 2012 19:53
Гастро Интестинален Рефлукс на България /ГЕРБ/
17 Февруари 2012 19:56
Отворете Библията..псалм 1

Химн на Граждани за Европейско Развитие на България
Натисни тук


ГЕРБ, ти си надежда,
С теб е наш'та вяра,
ГЕРБ, България е в нас.
И ни зове в този час.

ГЕРБ нас ни повежда
ГЕРБ – евронадежда,
С теб изгрява светлина
В нашия дом и сърца.


17 Февруари 2012 19:56
Аз не бих се поколебал да взема питата от устата на някой минаващ в крепко здраве, ако няма откъде бързо да я купя , за да я дам на някой, който очевидно умира от глад.


Маамустара, сега всеки път когато джиткам с пита по улицата ще се оглеждам като мангуста за волнонaемни преразпределители на пити.
pity.
17 Февруари 2012 19:59
ГРАБИМ БЪЛГАРИЯ
17 Февруари 2012 20:08
Успокой се и не се оглеждай като мангуста - от устата на пиранята нищо не може да се вземе, защото вече е в корема. Само друга пираня може да те изработи, затова все пак се оглеждай.
17 Февруари 2012 20:13
от устата на пиранята нищо не може да се вземе, защото вече е в корема.

Устата на пиранята не е в корема. Засичал съм пирани в дюселдорфския аквариум - устите им бяха в предната част на главите - ясно се виждаха.
Не че това би било много успокително, в случай че на улицата някоя пираня ми грабне питата от ръцете.
17 Февруари 2012 21:01
Примерът е прекрасен. Той затвърждава мнението, че държавата е излишина, а партията е достатъчна.

И САМОДОСТАТЪЧНА.
Било е и по зле.Пък са ставали ОБЩОИЗЛИШНИ.
Меко казано.
18 Февруари 2012 13:09
Парите не миришат откъдето и да идат, особено на хора които наистина са на границата на оцеляването. После обвинявайте социологическите агенции че рейтинга на ГЕРБ не падал.
22 Февруари 2012 21:53
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД