:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,233,005
Активни 88
Страници 1,023
За един ден 1,302,066
Анализ

Сурогатното майчинство и опасността да се легализира търговията с бебета

Вносителите на промените в закона не са направили предварителен анализ колко българи се нуждаят от това и какъв ще е ефектът
Снимка: БГНЕС
Калина Крумова


На 16 февруари поправките в четири български закона, легализиращи заместващото майчинство, влязоха в правната комисия, преди да бъдат внесени за гласуване на второ четене и в пленарната зала.

Общественото мнение покрай тази процедура е раздвоено. Допълнително масло в огъня наляха и вероизповеданията, като се обявиха срещу нея. Преди поправките в четирите закона да бъдат окончателно приети или отхвърлени, е добре да се видят какви капани крият. Дават ли възможност заместващото майчинство у нас да се превърне в търговска сделка вместо в медицинска услуга? И кой - освен семействата с репродуктивни проблеми - има интерес тази процедура да се позволи? От разговорите ми с вносителите и юридическите консултанти разбрах, че нямат отговор колко души се нуждаят от легализирането на сурогатството, липсва систематизиране на положителните и негативните ефекти от закона, което дава възможност да пълзят всевъзможни слухове, че зад промените стоят лобистки интереси. И това не е лобито на пряко нуждаещите се.ИдеятаАдвокат Гергана Върбанова от Варна твърди, че тя е първият човек, който изобщо е заговорил за този проблем още през 2004 г. Година по-късно става докторант към БАН и темата на дисертационния й труд е именно тази. Само че от академията се опитват да я променят, защото им звучи стряскащо и скандално. Това кара Гергана Върбанова да се откаже да пише дисертация по въпроса. В момента е в майчинство и научната й кариера е по-скоро на заден план.

Сурогатството отново започна да витае в общественото пространство през 2009 година. "Депутатът Калина Крумова ни се обади и ни предложи да й сътрудничим за приемането на подобен закон", разказва Радина Велчева от фондация "Искам бебе", неправителствената организация, превърнала се в официално лице на хората с репродуктивни проблеми у нас. Мотивът на г-жа Крумова да се заеме с въпроса бил, че с нея се свързала Ани от Асеновград, която била родена без матка, и успяла да я разчувства до степен да предприеме законодателна инициатива. Ани е пациентка на д-р Георги Стаменов, един от най-видните ин витро специалисти у нас. След това в проекта влиза отново Гергана Върбанова, която е автор на част от промените в законите. Законът за здравето е ремонтиран от д-р Стаменов. Юридически консултант на вносителката става една от най-големите адвокатски кантори у нас "Георгиев, Тодоров и ко", която се занимава с търговско право и големи сделки. Този проект, според тях, е част от про боно програмата им за престиж.

Калина Крумова не получи подкрепа за законопроекта си от политическата сила, с чиято листа влезе през 2009 в парламента, което тя изтъкна като основна причина да я напусне.

"За нас този закон е лобистки, от него имат интерес ин витро клиниките и това е една от причините партията ни да не застане зад него", каза Павел Шопов от "Атака". Според него друг мотив националистите да не подкрепят предложенията на Крумова са християнските им ценности, с които сурогатството влиза в разрез.Правните капаниСпоред предложените поправки в законите между поръчителите и изпълнителката на заместващото майчинство се сключва договор, който ще защити взаимно интересите им. Поръчителите се задължават да "компенсират" изпълнителката в "разумни граници", но заплащането на услугата е забранено. Тя пък се ангажира да се съобразява с техните решения относно заместващата бременност, освен в случаите, когато е застрашен животът й.

"Сурогатството е проблем от ранга на евтаназията с много философски измерения и към него не може да се подходи лековато", казва юристът Фани Давидова. Според нея предложените поправки в четирите закона ще узаконят продажбата на деца. "Предмет на договора между поръчителите и изпълнителката е здраво износено бебе, човешко същество. Как става отчитането на изпълнението на сделката? Ако сурогатната майка откаже да изпълни условията по договора, ще има ли принудително изпълнение, с белезници ли ще я връзват?", недоумява Фани Давидова. Тя смята, че продължението на рода не бива да се съсредоточава върху генетиката, както прави сурогатството, защото това е евгеника.

Докторът по право Стоян Ставру, преподавател по медицинско и биоправо, е консултант за сурогатното майчинство на фондация "Искам бебе". Според него голяма част от предложенията са преработени между първо и второ четене. "Разноските бяха променени от "разумни" на "необходими". Искаме да се махне и формулировката "и всяко общо заболяване, възпрепятстващо износването на бременността", с която се определя кои жени имат право да ползват процедурата", обяснява той. На практика това би могло да е всяко заболяване, допълва и Фани Давидова. "Предвиждаме съдът да преценява дали да се допусне заместващото майчинство, а договорът да урежда само отношенията между страните. Да се прави и психологическа експертиза на хората, които участват, за да няма изненади по средата на процеса", казва г-н Ставру.

Един от най-спорните моменти за юристите е дали да се позволи сурогация с донорски яйцеклетки и донорски сперматозоиди. Засега предложението предвижда само първото. "С фондация "Искам бебе" не бяхме съгласни това да се допусне. Сега трябва да внимаваме да не вкарат на второ четене и донорски сперматозоид, защото това съвсем ще отдалечи детето от поръчителите", обяснява г-н Ставру.

Депутатите от ГЕРБ Стефани Михайлова и Джема Грозданова вече са внесли предложение да се допълни проектозаконът с позволяването на донорски сперматозоид, обясни Десислава Атанасова от същата партия, която е и член на здравната комисия. Но уточни, че колегите й изрично са заявили да не може да се ползват едновременно донорска яйцеклетка и донорски материал от мъжа, само едното във всеки отделен случай да е позволено. Тя потвърди, че заболяванията, при които ще се позволява сурогация, ще бъдат уточнени, но не в закона, а в последваща наредба на министъра.

"Не смятам, че законопроектът е насочен към развитие на търговия със заместващото майчинство, той цели да помогне на хора без деца", каза още г-жа Атанасова. Според нея ГЕРБ подкрепя философията на проекта, но как ще гласуват депутатите от партията на второ четене, зависи от конкретните предложения, които ще бъдат внесени за обсъждане.

"Материята е деликатна и трябва да намерим най-добрия компромис между напредъка в медицината и проблемите на хората. Има опасност да узаконим бизнес с деца и трябва да си отваряме очите", заяви членът на правната комисия Мая Манолова от БСП.Бизнес за милиониОт двайсетината клиники, които работят с държавния фонд за асистирана репродукция, само 2 са държавни. Всички останали са частни. Досега за последните три години според фондация "Искам бебе" от фонда са отпуснати общо 40 милиона за ин витро процедури. Отделно 21 общини имат програми, които също подпомагат бездетни двойки, откъдето са дошли над 1 милион лева. Около 4000 двойки са получили право на ин витро процедура, подпомогната от държавата. Още толкова си плащат за същите медицински услуги сами.

Според д-р Георги Николов, специалист по асистирана репродукция в една от най-големите клиники в София, за лекарите е все едно дали сурогатното майчинство ще се позволи или забрани, защото няма да спечелят финансово от него. "Най-много 10-20 такива процедури на година да се правят", каза той. Според проф. Иван Козовски от Варна обаче 4-5 големи ин витро клиники имат интерес сурогатството да се приеме, защото се опитват да завземат целия пазар в страната и само те практически работят в момента. "Не се интересуват от успеваемост, за тях това е само бизнес", заяви лекарят. Той също така не харесва и законовите предложения, защото смята, че алтруистичното сурогатство е невъзможно, всяка заместваща майка ще иска пари и това трябва да се уточни в закона. Той иска процедурата да се ограничи само между роднини, защото така е по-вероятно да се избегне търговията.

Д-р Николов обаче смята, че хората трябва да имат право свободно да се договарят и не може сурогатството да се ограничи в семейството. Той е твърдо уверен, че е възможен алтруизъм в тази процедура и компенсациите, предвидени по закон, са напълно достатъчни и не бива да се уточнява заплащане.

Какво на практика ще стане, може да се види само след като законът се приеме и започне да работи. А от фондация "Искам бебе" заявяват категорично намерение за най-строг контрол, за да не се допусне търговия с човешкото нещастие.ИнтервютаСтотици хиляди у нас имат нужда от заместваща майкаИван Тодоров, управляващ съдружник на "Георгиев, Тодоров и ко" , юридически консултанти на законовите промени- Как фирма като вашата, която се занимава с толкова едри сделки и казуси, се озова в изготвянето на този проект?

- От самото начало на законопроекта вносителката се обърна към нас за известно съдействие. С готовност се включихме, защото това е голям проблем. Не повече от 50% от жените успяват да забременеят с различните процедури по ин витро. Най-честата причина е, че има имунна несъвместимост между майката и плода. Приветствам законопроекта, но имам известни критики към вида, в който беше внесен.

- Доколкото знам, вие сте защитник на идеята сурогатството да бъде официално заплатено...

- Някои искат да се направят на много възвишени. Единствената реална възможност да се помогне на огромен брой жени, практически на половината бездетни двойки чрез сурогатно майчинство, е, това да става чрез заплащане. Другият вариант е да се каже, няма да има заплащане и всички ще плащат под масата.

- Законодателят е забранил алтруистичната трансплантация от жив донор, ако тя не е в семейството, за да се избегне търговията с органи. Приложима ли е тази философия и тук?

- Не може да се направи пълна аналогия между тези два закона. Аз поставих и още един важен въпрос: трябва ли да са женени тези, които искат сурогатно майчинство? За мен това е смешно. Това е незаконна сегрегация, не може да се създава неравенство между сключилите и несключилите брак. Любен Корнезов вече внесе изменения в закона в тази посока.

- Смятате ли, че законодателят трябва изрично да упомене кои заболявания дават право на сурогатно майчинство?

- Абсолютно излишно е. Освен това имунната несъвместимост не се диагностицира. Какви са причините? Не е изяснено съвсем. Законодателят не може да напише списък за нещо, което не е изяснено.

- В почти всички съседни държави процедурата е незаконна. Може ли да се появи сурогатен туризъм към България?

- Това не значи, че чужденците ще търсят задължително българска сурогатна майка. Да вземем една ромка. Не е ли по-добре да износи едно дете, да не е проститутка и да вземе читави пари? За мене е по-добре.

- А не ви ли притеснява вероятността след въвеждането на сурогатното майчинство у нас да станем като Украйна?

- Това е, меко казано, силно преувеличено. Пък и при наличието на такива огромни пазари като Украйна и Русия точно в България ли ще дойдат всички?

- Румънците са добър вариант за клиенти на нашия...

- Но те пък не са най-платежоспособната нация на света. Пък и не всяка бедна българка ще тръгне да става сурогатна майка. Трябва да й се предложат достатъчно пари, които да й носят не само за 9 месеца издръжка, но и за по-дълъг период.

- Има ли лоби зад този законопроект?

- По мои наблюдения Калина Крумова има съвсем алтруистични подбуди да го предложи. Какво да е станало? Събрали са се някакви хора, дали са пари и се надяват, че в далечното светло бъдеще това ще им се върне? Много съмнителна работа. Пък и в този вид, както е предложен - забранено е плащането, това не може, онова не може... И накрая хората няма да дойдат в България, ще идат другаде да си правят сурогатно майчинство.

- За стотина жени с медицинска нужда от сурогатство ли е целият този шум?

- Стотици хиляди са. Не е за сто жени. Сто са тези, родени без матка или оперирани. Но не става въпрос за тях.

На по-късен етап можем да разширим кръга пациентиКалина Крумова, независим депутат, вносител на законопроекта- Официалната история, че Ани от Асеновград ви е потърсила, вие сте се развълнувала от съдбата й и така сте внесли промените в законите, ми се струва доста пропагандна...

- Това не е официална история, а Историята на тази идея. Ани дойде при мен, разказа ми за всичко случващо се около сурогатството в България. Аз се заех със собствено проучване и резултатите никак не ме очароваха. Поръчах мащабно проучване къде по света се прави, откога, как, какво сочи практиката. Оказа се, че има страшно много хора с отношение към този проблем и колелото се задвижи. Консултирала съм се с лекари, занимаващи се с асистирана репродукция, и други специалисти, юристи, представители на пациентски организации, самите пациенти, психолози и психиатри, експерти от всички ресорни агенции и министерства бяха така добри да отделят немалко време, внимание и усилия да се стигне до един качествен резултат.

- Как стана толкова престижна кантора като "Георгиев, Тодоров и ко" да се включи в проекта като ваш юридически консултант? Адвокат Тодоров има доста либерални виждания за сурогатството, които на някои биха се сторили стряскащи. Вие подкрепяте ли ги?

- Ако сте се запознали задълбочено с предложенията ни и ги съпоставите с мнението на г-н Тодоров, което уважавам, ще видите съществени разлики. Ние сме облекли в законова форма тези, които отговарят на нуждите на българските семейства, съобразно съветите и на лекари, психолози и не на последно място - на общественото мнение. При доказана добра практика и липса на злоупотреби, да, може тепърва да се мисли за по-широка рамка от пациенти, които да се възползват. Не и като начало обаче.

- Как се отнасяте към предложението за въвеждане на възможността за донорски сперматозоиди при заместващо майчинство?

- Щом не е в общите ми предложения за промени като вносител, ясно е, че не го подкрепям. Категорично не съм съгласна, още повече че ние говорим за заместващо майчинство, а не заместващо бащинство.

- Колко са според вас жените, които се нуждаят от такава процедура в България?

- До момента не е имало и правно решение на този проблем, тепърва ще научим какви са мащабите му. Факт е, че в България с всеки изминал ден застрашително растат семействата с репродуктивни проблеми. От заместващо майчинство ще могат да се възползват определена част от тях. Предстои да бъде създаден регистър.

- Не ви ли притеснява, че ще станем като Украйна и Грузия?

- Не, защото законовата рамка е изключително стриктна. При положение че има толкова строги изисквания, че е позволено само за българи, какво да ме притесни?Къде е разрешено?Сурогатното майчинство, включително в комбинация с донорство на яйцеклетка и сперма, е напълно легално в Украйна от 2002 г. Законите за прилагане на метода не изискват никакви специални разрешения от никакви регулационни органи. Достатъчно е писмено информирано съгласие на всички участници в процедурата. Разрешено е да се прави проучване на получения ембрион и да се отказва, ако е дефектен или от нежелан пол, законно е и донорството на гамети и ембриони. От възможността са в състояние да се възползват брачни партньори и самотни жени. Тъй като гей браковете не са позволени в страната, хомосексуалните могат да ползват сурогатна майка като "самотни родители". Много български и други европейски двойки търсят услугите на репродуктивните клиники в Украйна, където местна утроба под наем се намира за около 15-20 хил. евро.

В Грузия сурогатното майчинство е позволено при същите условия още от 1992 година. Процедурата е легална и в Австралия, Канада, някои американски щати, Индия (където е превърната в бизнес за стотици милиони долари), Холандия и Белгия (при строги условия), Русия, Южна Африка, Великобритания. Забранена е под всякакви форми във Франция, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Турция, Хонконг, Исландия, Пакистан, Швеция, Швейцария. Фани Давидова
 д-р Георги Николов
 Адвокат Иван Тодоров
22
8683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
26 Февруари 2012 20:13
някак си в горното няма и помен от анализ..
кодинова редовно списва неща без и грам да си има понятие но се изтропва като от първа инстанция.
от горното никак не става ясно къде все пак е майката и къде търгашеството..
всъщност кодинова върви след парите..
26 Февруари 2012 22:00
И аз не видях анализ. И не разбрах какъв е проблемът като се даряват и яйцеклетка и сперматозоид. И какво толкова като хората искат да си "купят" утроба, която да им износи плода, при положение, че утробата е съгласна....
26 Февруари 2012 22:32
Това е аморална долнопробна търговия от цигански тип. Да са Ви живи и здрави чуждите отрочета! По старому им викахме "копелета".
27 Февруари 2012 00:30
Напротив, това е много пълен анализ на проблемите и за първи път се обръща внимание на мотивите на Крумова.
27 Февруари 2012 01:57
Анализ няма. Има квалификации, неподкрепени с факти и аргументи. Дори и да има лобиране, Кодинова не си е свършила журналистическата работа да обясни какви са интересите, еле пък да ги проследи до модела, предложен във внесения законопроект. Най-малкото - кое от представените различни мнения е в полза на тези мъгливи лобисти - на Крумова, на адв. Тодоров, на проф. Корнезов? Поне да беше описано добре какво предвижда закона или какви са алтернативните решения, които са възможни... Трябва да сме по-визскателни като потребители на журналистически продукт - без това няма да живеем в по-прилична държава.
27 Февруари 2012 02:19
Нямам причини да симпатизирам на Крумова, но промъкващото се хвърляне на сянка върху мотивите й не е достойно. Едва ли не била откраднала идеята за законопроекта от някаква жена, която седнала да пише докторат пък не го довършила (поради което в статията вместо да се опише по-подробно законопроекта, да речем - или нещо друго информативно - ни занимават с майката на тази идея - иначе практика в много страни). Съмнително било, Крумова да се трогне от историята на една жена (но да открадне идеята на друга е някак си близко до ума на авторката). По същия начин - въпросът защо адв. Тодоров е помогнал в писането на закона не оставя Кодинова и е една от червените нишки на нейното гонене на скритите мотиви. Накрая нито скрити мотиви (освен тези на Кодинова), нито полезна информация. Ще трябва да свикнем с мисълта, че хората и в България правят неща просто защото им се струват добри или правилни или защото се надяват да получат обществено признание за това. И като почнем да им го даваме (или поне да не ровим като подозрителни селски клюкарки за някакви скрити тарикатлъци) - повече хора ще инвестират усиля в каузи, които възприемат като обществено полезни.
27 Февруари 2012 04:33
"За нас този закон е лобистки, от него имат интерес ин витро клиниките и това е една от причините партията ни да не застане зад него", каза Павел Шопов от "Атака". Според него друг мотив националистите да не подкрепят предложенията на Крумова са християнските им ценности, с които сурогатството влиза в разрез.

Щом като националистите твърдят, че сурогатното майчинство противоречи на християнските им ценности, излиза че лидерът им г-н Волен Сидеров, който се пише теолог, не познава Библията. И то по-специално историята с Авраам и Сара от Стария Завет:
Но Сара, жената на Авраама, не му раждаше. Тя имаше слугиня египтянка на име Агар. И рече Сара на Авраама: ето Господ заключи утробата ми, за да не раждам; затова влез при слугинята ми; може би ще имам деца от нея.Авраам послуша думите Сарини. Битие 16:1-2

Тъй като по това време е нямало репродуктивни центрове, въпросът за сурогатното майчинство е бил решен по следния начин: според древните библейски традиции, когато съпругата била бездетна, наемали друга жена, която да забременее от мъжа. Когато тя износела бременноста и започнела да ражда, я поставяли на коленете на съпругата. Веднага след раждането подавали новороденото на съпругата, се едно че тя го е родила. Съгласно съвременната терминология Авраам е донор на сперматозоиди, сурогатната майка е Агар, детето (Измаил) е на Сара, сурогатното майчинство не противоречи на християнските ценности, а диплома на Волен, ако има такъв, основателно буди известни съмнения
PS В допълнение само ще отбележа, че към самия Закон за сурогатното майчинство лично аз нямам отношение, просто защото не съм компетентен по въпроса.
27 Февруари 2012 05:50
И какво толкова като хората искат да си "купят" утроба, която да им износи плода, при положение, че утробата е съгласна....


Тишърт, ако това е отношението към собствената ти майка и към майчинството (което е нещо свято), то мога да ти кажа че до голяма степен си изгубил човешкото в себе си. Може би си преживял страшни неща, но това не ти дава право да обиждаш всички майки по света.

Г-н Стасев, поздравления за примера от Вехтия Завет. Вярно е, че много от словата в Библията важат извън контекста си, но това не винаги е така. В духа на вашия цитат можем да проповядваме и кръвосмешение, тъй като децата на Адам и Ева са създавали поколение, също бихме могли да проповядваме и отмъщение защото е казано, око за око и зъб за зъб и пр., и пр. Има правила които се променят в самия Стар Завет по Божиите думи, има и такива които се видоизменят след идването на Спасителя Христос. За това си има много сериозни причини. За да бъдат разбрани те, трябва да се чете и изучава цялата Библия. Не бива да се взимат отделни пасажи тогава само защото са удобни и в услуга на защитавана от цитиращия ги теза. Въпроса за унаследяването е централен при изучаването на Библията и подобно елементаризиране без да се разясни защо тогава е било позволено това, предполага или незнание или користна умисъл. Не случайно и във Вехтия а и в Новия Завет е отделено сериозно място за поименно изброяване и описание на Родословното Дърво. Не му е мястото тук за богословски лекции. И все пак ползотворно е да се изучава Словото на Създателя. Води до мъдрост и спасение на душата. Успех за напред.

Така нареченото "сурогатно" майчинство е по същество една гнусна търговия с деца. Нищо повече не може да се добави. Никога не трябва да допускаме това.
27 Февруари 2012 09:49
И аз не одобрявам сурогатното майчинство. Човек с нормална ценностна система не би го приел като вариант. За една нормална психика това е огромно натоварване. Много е лошо, че беднотията принуждава жени да стават сурогатни майки. И що за словосъчетание е това? Не може раждането да се превръща в професия.
27 Февруари 2012 09:57
Много ПИСАНЕ,много ГОВОРЕНЕ..... Само дето по- ГЛУПАВИТЕ като мен не можАХме да разБЕРЕМ мястото на роденото дете в тая ДАНДАНИЯ !!!!!!
Какво е толкова СЛОЖНО... Детето ще бъде при този който предлага по- добри условия. Тогава никой не може да се крие зад МАЙЧИНА обич и рекетира този който ще отгледа и въспита един ЧОВЕК, който да бъде полезен за себе си и обществото.
27 Февруари 2012 09:59
Права е, г-жа Кодинова! Нашите законотворци не обичат да правят анализи колко е необходим един закон и колко той би струвал на държавата, съответно на данъкоплатеца. Затова сме на това дередже - много закони и ефективност клоняща към нула!!!
27 Февруари 2012 10:10
Имплементирането на иначе нелошата идея за взаимопомощ от чиляци кат господина Тодорова, силно понамирисва. Можеше да се замисли за пет минути преди да изтръска наглата лъжа, че стотици хиляди в България се нуждаели от сурогатно майчинство. От 7 милиона обитатели половината са жени, половината от тях във фертилна възраст и поне половината от тях родили вече децта си. Около 1% от жените имат проблем с износването. Та колко останаха от стотиците хиляди????
Да не говорим за изрази като утроба под наем.
Холандците може и да имат такава практика, но имат и етична комисия, без която закон които засяха етични проблеми не може да се процеди през парламента. Техните сурогатни майки не са "утроби", а живи хора които освен физика имат и психика. Тодоров е нецивилизован тип.
27 Февруари 2012 10:46
Във всеки случай сурогатното майчинство би трябвало да е разрешено между роднини. Примерно майката да износи дете на дъщерята или сестра на сестрата.
И сега законът може да се заобиколи, особено от хората с пари. Винаги дете на съпруга може да се припознае и ако майката се откаже от него да бъде отгледано в семейството на бащата. Естествено, компенсацията се урежда на четири очи от двете страни.
27 Февруари 2012 10:52
Авторката, изобщо не сте наясно с темата, по която сте се хванали пишете -
27 Февруари 2012 13:20
Aз пък, като гледам авторката на снимката, се разсейвам и не мога да се съсредотОча върху текста ! Разхубавила се е, спор няма.

Темата е деликатна и има спорове навсякъде по нея; в доста страни този вид "майчинство" дори е извън закона ... А търговията с бебета съществува откакто свят светува и едва ли законите могат да я спрат.
27 Февруари 2012 15:53
Ще трябва да изменят и Семейния кодекс - "Произходът от майката се определя от раждането. Майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция."
27 Февруари 2012 16:22
В духа на вашия цитат можем да проповядваме и кръвосмешение, тъй като децата на Адам и Ева са създавали поколение


Г-н Хайтов, аз само се пошегувах. Защото изявлението на Шопов, че Атака отрича сурогатното майчинство защото държи на християнските добродетели, предизвика в мен същите весели чувства, както когато четох изявленията на техни преосвещенства, с които те, използвайки селективно цитати от Библията се мъчеха да докажат, че нямало нищо лошо в това дядо Кирил да се вози на кола, като тази на Обама.

Съгласен съм напълно, че Библията трябва да се чете от начало докрай и да се тълкува като едно цяло. Но това важи само в случаите, когато тя се разглежда като послание. Наред с това Послание, обаче, Библията съдържа и интересни сведения за живота и обичаите на хората по това време и в такъв случай разглеждането на нейни части отделно е неизбежно. В християнското моногамно семейство, например, в случай на безплодие на жената/мъжа, на мъжа/жената се разрешава развод. Но очевидно по времето на Авраам и Сара не е било така. Взима се втора жена, колкото да роди наследника, но правата върху детето, както и първенствуващата роля в рода се запазват за първата жена. Подминавам случаите с безплодие на мъжете, защото вероятно още в дълбока древност жените са знаели как сами да се справят с този проблем .

Още по-интересен е въпроса с кръвосмешението, за който Библията също ни дава известни сведения. Като случая с Лот, например :
"30, Лот излезе от Сигор .... и заживя в планината заедно с двете си дъщери...31. И по-голямата каза на по-малката : баща ни е стар, няма човек на земята да влезе при нас според обичая на цялата земя ; 32. и тъй, хайде да упоим баща си с вино, и да преспим с него. Та да възстановим племе от баща си. 33. И упоиха баща си с винo в оная нощ ; и влезе по-голямата и спа с баща си ; а той не узна, кога е легнала и кога е станала. 34. На другия ден по-голямата рeче на по-малката : ето, аз спах вчера с баща си ... и ти влез, спи с него.... 36. И заченаха двете Лотови дъщери от баща си ; 37. и по-голямата роди син и му нарече името Моав (като каза : той е от моя баща). Той е баща на моавитци и до днес. 38. И по-малката тъй също роди син и му нарече името : Бен-Ами (като каза : той е син на моя род). Той е баща на моя род" (Битие 19 : 30-38).


Известно е отдавна, че кръвосмешението е опасно, защото чрез него могат да бъдат закрепени и предадени като наследствени белези случайно придобити болести и дефекти. Затова и повечето религии неслучайно са го обявили като табу. Знаели са го и древните евреи ("човек да влезе при нас според обичая на цялата земя". Но както се вижда от историята с Лот, в краен случай и при липса на друга възможност са го допускали и не са го смятали за чак толкова неестествено и осъдително, както е в днешни дни. Още повече, че са били пастири и от опит са знаели, че за да бъдат запазени в поколението желани физически белези на животно от женски пол, когато то е достигало до полова зрялост са го сьешавали отново с бащата – нещо, което се прави и сега, особено с конете и кравите.

За разлика от хората, практикуването на кръвосмешение при домашните и диви животни е масово, с единствената разлика, че при домашните то е контролирано от човека. При нашите братовчеди маймуните то се осъществява по различен начин в зависимост от вида. При павианите например, вождът пази ревниво това право за себе си, докато при шимпанзетата, когато се разгони женска, всички полово зрели мъжкари я бичат подред. Независимо дали е братовчедка, сестра, майка или баба. Как е било в първобитното човешко стадо, засега можем само да гадаем. За това как се е появил homo sapiens sapiens, съществуват над 16 научни теории. И една от тях е, че началото е било поставено от една - единствена, неизвестно как мутирала "супер Ева". За един от начините как може да се запази тази мутация, вече споменах. Накрая само ще подчертая, че въпросната "супер Ева" е наречена само ей така, за по-голяма образност и че тя няма нищо общо с Ева от Библията. Защото Старият и Новият Завет, както вий сам подчертахте, не са исторически, нито научни документи, а ПОСЛАНИЯ!
27 Февруари 2012 21:15
Според предложените поправки в законите между поръчителите и изпълнителката на заместващото майчинство се сключва договор, който ще защити взаимно интересите им
Не разбрах кога приключва договора. Ако след бремеността, сурогатната майка придобие сърдечно заболяване/наднормено тегло/слепота, кой ще покрива разходите за нейното лечение и колко време? Обикновено този риск се покрива от семейството, искало и се сдобило с дете. Тук май друго семейство ще покрива рисковете. И обратното - ако новороденото се сдобие с хронично заболяване в следствие обмяната на хормони със сурогатната майка, поръчителите ще развалят ли договора или има друга опция, там едни застрахователи, адвокати, субсидии и т.н. усвояване на чужди пари?
А и да, при смърт на сурогатната майка по време на бремеността, тя ще получава ли орден за храброст - загинал при изпълнение на служебните си задължения!?
Г-н Стасев, не разбрах защо Авраам не е помолил царицата на Юдея да му роди наследник, а робинята Агар? Да не е свързано, че в единия случай едната има "граждански" права, а другата няма? Щото по съвремената терминология "слугиня египтянка" си е робиня. Търговията с роби винаги е носила най-високите печалби за ... посредниците.
27 Февруари 2012 21:59
Apolitichen,по това време хората на Авраам са били едно бедно чергарско племе, което нито е имало царица, нито армия, нито международно финансово лоби, което да е в състояние да организира международни финансови заговори. Савската царица, с "косматите като на коза крака" според легендата, все още не е идвала на официално държавно посещение, за да обсъди със Саломон положението във Близкия Изток, а и законодателната система на Обетованата земя все още никаква я нямало. Единствената утеха за Авраам била сключеният с Иахве договор - след договора Авраам и племето му продължавали да гладуват, но все пак спазвали договора с точките и запетайките и заради тези им успехи Авраам получавал от Иахве постоянно конгратулейшънси. Колкото до Агар, и на нея изборът не бил случаен. Пак по съвет на Иахве, тя била избрана защото била от египетски произход, сиреч от народа, от който според някои теории един ден можело да се пръкнат една част от ромите или поне да минат оттам - Авраам да свиква, демек! Колкото до това, дали Агар била робиня на Сара, все още се спори и някой специалисти смятат, че е грешка при превода на Завета - според тях било по-скоро точно обратното - Агар като сурогатна майка се опитала да дирижира Сара
27 Февруари 2012 22:28
Разбирам, че наблягаш на посочването да е върху "египетското" потекло , ама се чудя дали Иахве ще раздава постоянно конгратулейшънси, когато от рецесивен оплодителен материал (сини очи и на Авраамовия потомък и на потомката на Сара) се роди дете с доминатни белези (черни очи). Все пак по времето на чергарските племена е имало Египетско царство и египетските жреци са усвоявали различни уйдорми. Туку виж техен потомък е приложил някоя върху съвременната Агар. Ей тогава диражирането е станало.
28 Февруари 2012 11:22
Проблема е изключително мащабен и сериозен. Добре, че някой се сети да го постави по-напред, тъй като това е голям "удар" за едно семейство, а държавата отново абдикира и си играе някакви игри и си раздават бонуси. Освен болката и "изваждането" е сериозно....вервайте ми.
29 Февруари 2012 14:43
Сурогатното майчинство е нещо, което върви против природата и в даден момент тя ще ни накаже. ‌Много богаташки ще се възползват от това, за да не си развалят фигурите с бременности и да не търпят мъките на раждането. Това ще бъде най-вече в полза на богатите, а не на обикновените хора.Много жени, които са в нужда, ще стават сурогатни майки и това ще се отрази пагубно на психиката им. От етична гледна точка сурогатното майчинство е направо недопустимо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД