:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,901,061
Активни 119
Страници 26,929
За един ден 1,302,066
Проекти

ГЕРБ е без конкуренция в лобистките поправки

И тази власт се опитва да угоди на хората, които имат интерес от промените в законодателството
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лъчезар Иванов можеше да получи приза за най-добър лобист, ако не беше прекрачил допустимата граница.
Спомняте ли си в началото на мандата, когато Бойко Борисов зарадва масовия българин, че започва борба с монополистите, задето държат необосновано високи цени на тока. Тогава той правеше сложни сметки по телевизията с колко отгоре взимат лошите ЕРП-та. Малко по-скоро беше разбиването на монопола в цените на горивата, които стигнаха рекордни цени миналата година, имаше и протести, които продължават и до днес, а наскоро стойностите регистрираха нов връх. Сега пък правителството опитва да намали цената на лекарствата. Няма нужда да се съобщава, че ефектът е нулев - вижда се и с просто око.

Не съвсем с просто око обаче се забелязва и обратната тенденция - правителството доста усилено се грижи за интересите на онези, които също без проблем могат да се определят, ако не като чисти монополисти, поне като хора с огромни интереси в редица сектори. Един от примерите би могъл да бъде свързаният с Първа инвестиционна банка председател на федерацията по ски Цеко Минев. До момента в парламента могат да се открият поне три законови поправки, зад които изплува сянката на Минев.

Преди две седмици депутатите одобриха на първо четене промяна в Закона за публично-частното партньорство, предложен от правителството. С нея кабинетът на практика ще узакони нарушенията на концесионера на ски зоната край Банско - "Юлен" АД, който си присвои площи извън договорените. Проектът предвижда вече сключените концесионни договори да могат да се променят в случаи на "непредвидени обстоятелства", а фирмите да могат да излизат до 50% извън стойността на договорената концесия за строителство. Скандалът около ски съоръженията в Националния парк "Пирин" се развихри с нова сила през лятото на м.г., когато от екоминистерството отчетоха, че фирмата е"усвоила" 64.7 хектара повече от предвиденитев договора от 2001 г. 99.5 хектара. Тогава от кабинета опитаха да направят промени в Закона за концесиите, с които да узаконят нарушенията. Сега се прави нов опит, но през друг закон. 90% от "Юлен" е собственост на две офшорни фирми, а дружеството се свързва с Цеко Минев.

За същия бизнесмен работи и друга скандална поправка на управляващите - в Закона за горите, с която в последните работни дни на 2011 г. кабинетът предлага да се разреши строителството на писти и лифтове в планините, без да се иска промяна в предназначението на територията. Така се узаконява строителството в природните паркове, които са изключителна държавна собственост и са защитени. За тези промени открито настояваха от "Витоша Ски" - компанията, стопанисваща лифтовете и пистите на "Алеко", към която Минев също има отношение. Името му дори беше споменато по време на дебатите в пленарната зала. Наскоро поправките бяха приети на първо четене въпреки всички основателни предупреждения на опозицията. Заради разправиите зимният сезон на Витоша мина без лифтове - заради отказа на фирмата да работи.

Между другото, съществуват и други притеснителни текстове, свързани с горите. Представители на дърводобива се възмутиха, че държавата иззема тяхната дейност. Текстовете предвиждат, че само 100 държавни горски стопанства, поделения на създадените преди година шест държавни горски предприятия, ще могат да извършват сеч, износ и търговия с дървесина. Досега тази дейност се възлагаше на частния бизнес след конкурс, а държавата имаше отговорности по маркирането на дърветата, залесяване, изграждане на инфраструктура, охрана и т.н. Същите тези шест фирми пъкбяха определени да са посредниципри търговията, която вече минава само през Софийската стокова борса.

Наскоро от опозицията предупредиха и за друга готвена промяна, която индиректно е свързана с името на Цеко Минев, и тя е в Закона за управление на отпадъците. В резултат от предложените текстове с изкупуването на черни и цветни метали ще може да се занимава само една голяма фирма - "Надин". В текстовете е предвидено да се изградят общински площадки, каквито само тази фирма е направила до момента - 140, а също така и големи банкови гаранции, каквито са непосилни за дребните играчи. Съвсем между другото "Надин" е свързана с новия собственик на "Кремиковци", на когото пък парите за покупката на комбината бяха осигурени от Първа инвестиционна банка.

С последните изброени и цяла поредица други законови промени сегашните управляващи определено са първенци по внасянето на лобистки текстове. Заглавия в този дух между другото имаше по медиите дори още през 2010 г. От същия период датира и отказът от написването на закон за лобизма въпреки първоначалните бодри уверения, че това управление ще реши успешно въпроса, след като няколко правителства не успяха. Почти две години по-късно освен че тезата се потвърждава, се забелязват и други любопитни факти - в някои от случаите, дори и да не мине някое лобистко предложение, след време то отново се внася и в крайна сметка става факт (като например станалата популярна поправка в Закона за нотариусите), в някои пък герои се оказват едни и същи бизнесмени.

Всъщност историята на сегашните управляващи на тема лобистки закони започна още в първите работни дни на новия парламент. Първият внесен проект в началото на това Народно събрание бе за поправки в закона за нотариусите. Според тях, когато нотариус стане депутат, кантората му ще може да продължи да работи. Председателят на правната комисия Искра Фидосова бе пряко засегната от промяната, тъй като има кантора в Монтана, макар формално да не бе вносител на предложението. "Черната" работа свърши колежката й от РЗС Бисерка Петрова (по това време РЗС бе част от мнозинството). След избухването на скандала текстовете бяха оттеглени, но подобни промени бяха приети през март 2011.

След време избухна и скандалът с куриозната поправка, с която на практикасе разрешаваше рекламата на наркотициДо "грешката" се стигна след подмяна на текстовете и така в "Държавен вестник" излезе разрешение, а не забрана на такава реклама.

Сред най-ярките примери за лобизъм беше предложение на депутата Емил Радев от ГЕРБ, чиято съпруга започна работа във Върховния административен съд, а той внесе текст за промяна в Закона за съдебната власт, с който се разширяваха правомощията на шефа на този съд.

Скандално известен стана и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който след опит да прикрие разследване за негов приятел митничар се раздели с постовете си зам.-председател на Народното събрание и шеф на комисията по здравеопазване. Той бе шеф на комисията по времето на скандала с поправката за наркотиците, но твърдеше, че по същото време е бил в чужбина. По-късно стана известно, че той е получавал значителни суми по консултантски договори с охранителна и застрахователна фирма. По негово предложение на Здравната каса беше вменено задължението да плаща за ваксини за рак на маточната шийка, въпреки че по закон касата не плаща за такива неща.

Така за почти три години управление не само че не се решава проблемът, а само се трупа сериозно количество лобистки текстове. В парламента в момента има и друг проект, който ще обслужи основно частни интереси - промените в Закона за физическото възпитание и спорта, предложени от депутати от ГЕРБ, според които спортни съоръжения ще могат да се отдават под наем без конкурс.

Откровен лобизъм са и промените в Кодекса на труда, с които по предложение на кабинета от тристранката отпадат организации като Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Българската стопанска камара (БСК). На закона тогавашният президент Георги Първанов наложи вето, но депутатите го отхвърлиха и сега се чака да се произнесе Конституционният съд по тази промяна.

Един закон за лобизма не може да побере толкова много интереси. Затова и толкова години идеята за създаването му се превърна в любима тема при старта на новия парламент и скоростно се забравяше малко след това. Повярвайте, практиката ще продължи, защото е удобна за всички.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цеко Минев (вляво) би трябвало да е доволен от грижите на правителството.
35
4231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
08 Март 2012 08:12
Лобизъм - узаконена корупция...
------------------------------------------
Блогът на Генек
08 Март 2012 10:12
популизъм, но когато е на място, върши работа.
БТПП и БСК досега не съм нито прочел, нито видял да са били полезни с нещо, защо трябва да бъдат тогава в групата. Там също се превъртат едни интересни интересчета, лобира се целенасочено, но на друго ниво. А и като цяло и двете организации са много паразитни. Къде промишленост и стопанство в Бг, че да имат и палата и камара.
Помиярът станишев и глутницата около него, да не говорим за хиените от НДСВ, да не би да са върнали нещо. Сега го увъртат, че не знам си какво и не знам си що, жалка и мизерна картинка. Лошото е, че всичко на наш гръб отива.
08 Март 2012 11:29
За българският народ никой не лобира,включително и така наречената опозиция.Е уважаеми съфорумци,помислете дали си заслужава дърлянето във форума на основата но партийните пристрастия.Партиите на прехода са тотално компрометирани.
08 Март 2012 12:41
***
08 Март 2012 13:28
***
08 Март 2012 13:32
На фона постоянните обвинения срещу Цеко Минев всеки сякаш забравя че пистите и лифтовете в Банско са по европейски стандарт и заслугата е именно на Минев. Много малко са нещата в България за които се претендира да са на европейско ниво а всъщносп едва-едва се доближават до него.
08 Март 2012 13:32
Статията ми изглежда много целенасочено написана към конкретни имена и партии. Няма лошо да критикуваш някого, но първо автора на статията е добре да се запознае с фактите дали наистина са такива, каквито го казва, или са плод на измислица. Официални източници се споменават все по-малко и по-малко пред причини, а най е лесно да си измие ръцете редактора, като каже "неофициален източник", "източник на Сега" и т.н.
08 Март 2012 13:34
Добре дошли ботове
08 Март 2012 13:54
***
08 Март 2012 13:59ГЕРБ ти си надежда
С теб е нашта вяра
ГЕРБ! България е в нас.
И ни зове в този час.

ГЕРБ нас ни повежда.
ГЕРБ – евронадежда.
С теб изгрява светлина
В нашия дом и сърца.

08 Март 2012 14:12
Captain Buddy, само не разбирам какво значи това, което правиш?? Тук само оТдавна региистриранипотребители ли имат право да пишат? СЕГА лобира нечии интреси ли, че само определени хора имат право да пишат? И какво като вадиш такива статистки? Какво правиш? Ще спреш хората, които искат да пишат, да пишат ли? Нищо не постигаш и освен това не разбирам, защо не се говори по темата с истински тези и думи, а се вадтя някакви подобни ТВОИ си статистистики, които абсолютно не ме интересуват? Не можеш да кажеш нищо друго ли? Няма ли достатъчно акъл да отговориш, говорейки ПО темата, да спориш истински? Явно няма свобода на словото в този вестник и САМО Подпрабни хора могат да пишат или различните мнение не се толерират? Как да го разбираме?? Нали има някакви правила тоя сайт илив ажат само за някои определени хора? Кажете, че нещо не вои схващам тъпите коментари с някакви изнесени статистики и толкоз? Май приемете маниера на купените медии на Огнян Донев, Труд и 24 часа, както и приятелите му от Икономедиа, да трият всички различни мнения и коментари? Колко долно и жалко. Ама нали си говорим за МОНОПОЛ И ЛОБИРАНЕ, явно и тук действа такъв - защото явно вие също облсужвате нчии корпоративни интереси, например аз ви "свързвам" с фармацевтичния бос Огнян Донев, който си е купил явно и вашата медия? Както вие обичате "да свързвате".
08 Март 2012 14:18
Капитане, ти не се ли усещаш че ставаш смешен. Какво си мислиш, че ще спечелиш като показваш кой кога се е регистрирал. Начина ти на мислене като бивш агент на ДС. Да не мислип че с това ще заблудиш останалите че платеният тук си ти. Крадецът вика дръжте крадеца. Всеки има право на мнение и да го изразява където си иска. Контрол над коментирането ли искаш да налагаш? Заради такива като тебе в България не може и д аства дума за ссвобода на словото!
08 Март 2012 14:30
Captain Buddy браво.Първата ми реакция беше да проверя профилите на новата групичка . Странно съвпадение нали? "Много далече" от от логиката навярно?
08 Март 2012 14:59
***
08 Март 2012 15:09
Нема да обиждате на Цеко Минев!!!
И аз там си държа парите.
А ония, ситните дребните кат камилчета, те са ясни.
Дерт ми е само да не вземат да нахлуят при кюфтетата, че не знам как ще оправяме вкуса.

А за Кептъна, сега видях обвиненията за киснене във форума. Ех, да беше така, ама уви, не е, иначе щях да се радвам.
Прочие - 'цял ден киснене във форума', е едно от дежурните оръжия на идеологическата борба, знаем, знаем .
Във всеки Наръчник на агитатора го има.
За пълното тържество на идеята щото.
08 Март 2012 15:35
Уважаема Геновева. Най-перспективно за Теми на форумците ми изглежда превъплъщението Силви-Милви. Виждам го/я в Секса как попилява мъжете като кегли. Вълнуващо! Може да се каже и феерично - явно взривният й еквивалент е равен на стотина килотона тротил.
08 Март 2012 15:37
И от цялата работа не виждам смисъл да се намесва името на Цеко Минев. Личи си от километри, че тази статия е направена с цел да обиди тези хора, като ги злепостави. 2/3 от фактите нямат нищо общо с истината и не мога да разбера защо ги продължавате да ги казвате?
08 Март 2012 15:47
kamena_pietra
Прави ми впечатление, че материалите публикувани от г-жа Ангелова носят силно негативно отношение към правителството на ГЕРБ.


Ако ми позволиш, любезна камена_пиетра една малка корекция : материалът на т-жа Ангелова е силно негативен по отношение на една характерестика на правителството на ГЕРБ - неговото откровено лобистко законотворчество. Аз пък мисля, че госпожа журналистката е изключително деликатна - лобистките закони , внесени в този Парламент трябва не просто да бъдат критикувани , за тях трябва да се крещи с пълно гърло! Не че лобизма беше непознато явление в предишните парламенти, не. Но такова грубо, безпардонно лобиране не си е позволил никой досега. Лобиране , имащо за цел да пълни джобовете на шепа самозабравили се монополисти за сметка на дребния бизнес и крайните потребители на услуги. За мен думите ГЕРБ и лобизъм са синоними.
08 Март 2012 15:52
Драга Дорис, удвояването с М е стандартен езиков инструмент. Преди няколко години една моя колежка имаше научен доклад по случая, за когнитивната и емоционална стойност на това удвояване. Наистина, повече с М се произвежда - тинтири-минтири и подобни. Аз бях единственият възразил на това правило, като изпях куплет от песен на Далида - Itsy, Bitsy, Tiny, Weeny, Tout Petit, Petit Bikini
qu'elle mettait pour la premiere fois.
Моето изпълнение бе аплодирано от научните среди, ако има някой да се съмнява...
С една дума - Ици, Бици, Тини, Уини - ето и 4 нови превъплъщения за Каузата. Само да няма сибил-мибил после....
А сега, да послушаме и оригинала
08 Март 2012 15:59
Стига с този Цеко Минев! Сякаш на всички не ни е ясно за кого се прокарват въпросните промени в Закона за горите и кой най-много ще се облагодетелства от това. Великият ни вожд, както и редица други умни глави, които „изпратихме“ в Парламента притежават сума хотелчета в зимните курорти, които последните години, благодарение на работата на Минев, Ски федерацията и благоволението на природата са в разцвет, тъй като се пукат по шевовете. Ако приемат поправката именно те ще могат да си застрояват безконтролно без особено големи бюрократични главоблъсканици и такси.
08 Март 2012 16:00
до средата на статията могат да се съглася с доводите на автора, но с няколко "но" след това тези неща с канторите издиша и явно е написано, защото самия вестник е по-силна опозиция дори и от реалната опозиция в парламента! колкото до това с цеко минев-как да се даде концесия на няколко човека да стопанисват ски-зона? нали си представяте какво нещо ще стане когато всеки има мнение по различни въпроси? колкото до надин, мисля че те са единствената фирма която може да се занимава с преработка на тежки отпадъци, така че си мисля, че това е без всякаква алтернатива! и след като авторката е толкова педантична, защо не е споменала нищо за монопола на донев? коя власт ни нататрузи този воденичен камък?
08 Март 2012 16:08
Каква прелест с научно-доказателствена стойност ни е споходила, в такъв случай .

Лично на мен би ми се щяло и нещо в рими, из някоя броилка, като Tinker, Tailor, Soldier, Sailor, Rich Man, Poor Man, Beggar Man, Thief.

Или руската: Ене, бене, раба, квинтер, финтер, жаба. Разбира се, любителителят на по-пикантни закачки може да се нарече Квинтер-Сфинктер. Препоръчвам на любезните ни днешни гости!
08 Март 2012 16:31
***
08 Март 2012 16:38
Ооо, честит празник и добре дошла и на Нина Лаловаа!

Да се възрадваме, стари колеги. Лалането днес е масово като отечественофронтовска акция.
08 Март 2012 16:38
***
08 Март 2012 16:40
***
08 Март 2012 16:48
Бъди, не се вълнувай! От вълнение си изпуснал Р-то в "конверзирам", то и към този глагол аз имам резерви, ама карай да върви.
Този голям списък сам ли го извади, или ти го дадоха от Учреждението?!?!
08 Март 2012 16:51
***
08 Март 2012 16:56
***
08 Март 2012 17:27
Да се готвим ли за тотално изгнание или направо на кладата мислите да ни подпалите?


Това е идея! Уважаема Сибил, помислете дали да не бъде добавено към отеснелия фризер и просторно помещение с леярна пещ или направо геена огнена. Феерия!
08 Март 2012 17:32
геена огнена

Не посягайте към афторските ми права! }
По-здрав за пусналите се шус платени никове, сръчкани с щеката в задника от неуважаемия Цеко!
08 Март 2012 17:37
Иначе оная дето я назначиха за вице на Чехъла почва играта

Няма престъпления, за които никога не би помилвала, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. "Помилването е акт на милост, на великодушие от страна на държавния глава и e много фин балансът между хуманността и справедливостта".
08 Март 2012 18:27
***
08 Март 2012 18:32
Кептън Бъди,
това са регистрирани никове от пиар фирма с цел въздействие върху средата. Изпълняват задачи не само по Цеко Минев, а и в други случаи /за банката на Василев, например/.
Договорът е влязъл в действие от началото на годината и те са били регистрирани тогава.
Мога едно да кажа - не обръчащйте внимание на помиярите.
Не са толкова много - няколко човека "запълват" ниша като елемент от обществото.
--------------------------------
Блогът на Генек

08 Март 2012 18:42
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД