:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой празнува на Осми март?

Стъкленият таван, пречещ на развитието на жените в бизнеса и политиката у нас, все още е трудно пробиваем
Напоследък се издига в култ "мачизмът", многобройни са рекламите, които директно или индиректно втълпяват, че най-важното за жената е да е красива или жената се отъждествява единствено със сексуален обект, който "върви" чудесно с алкохолна напитка или с луксозен автомобил.


Една случка премина кротко по медиите току преди 8 март, съвсем в духа на любопитната битова криминална хроника, без никакъв анализ и поуки. Млада жена от София бе пребита от партньора си и захвърлена чисто гола на мартенския студ край Казичене. Намерена е неадекватна и премръзнала. Снимката й, пълното й име, обстоятелствата около личния й живот - доста унизителни по всякакви критерии - бяха обилно публикувани в повечето медии. Но въпреки преживения шок жената настоява, че ще остане при мъжа, който се е отнесъл така с нея. А ликът на насилника бе доста старателно укрит от вестници и телевизии. "Тъпа овца, така й се пада", бяха най-честите коментари под статиите за ужасяващия инцидент.

В същото време както винаги в началото на този месец се подема изтърканият до втръсване дебат що за животно е Осми март. Напълно ненужно разхождане по оста празник-непразник, което няма нищо общо със същността на този ден. Празник ли е за болните от СПИН 1 декември? Редно ли е на тази дата всички вкупом да им подаряваме цветя и бижута и да даваме банкети в тяхна чест? Или по-скоро трябва да поразсъждаваме над митовете и легендите за тях, над демонизацията им, над превенцията на страшната болест и осигуряване на достоен живот на пострадалите от нея. Същото важи и за Осми март, Международния ден за борба за равни права на жените. И то не защото да си жена е болест, а защото често към женствеността се отнасят като удобна територия за дискриминация и виктимизация на базата на пола. Особено след като още се случват позорни инциденти като споменатия по-горе. Той е доста симптоматичен и показва, че през 2012 г. в България проблемите на жените не са в законите, а в нагласите.

Всяка година ООН обявява тема за Осми март. За 2012-а тя е "Повече власт на жените - да сложим край на глада и бедността". Женските движения призовават на този ден да почетем всички представителки на нежния пол, които са постигнали нещо в борбата с мизерията. Защото 70% от всички хора, живеещи в крайна бедност на тази планета, са жени. И това ги прави много удобни за манипулации и издевателства.

Пребитата жена, захвърлена гола край Казичене, има много общо с тази тема. Веднъж е превърната в жертва от партньора си. След това - от полицията и медиите, които садистично разкриха истинската й самоличност и подробности от личния й живот. И трети път от коментарите на читателите, които се присмиваха над съдбата й, без да осъзнават истинската причина за нея. А именно - бедността. Жената е безработна и държана нарочно вкъщи заради болезнена ревност, оставена без шансове за професионална реализация и достоен самостоятелен живот. Вероятно вече се чувства готова да изтърпи доста неща, за да има къде да живее и какво да яде, понеже са й отнети алтернативите. Каквато е една от основните причини за огромния процент от жените, пострадали от домашно насилие, да остават в семействата си с риск за живота си. Затова борбата срещу женската бедност е всъщност битка за равнопоставеност между половете.

Според изследване сред ученици на младежката програма на Българския фонд за жените 82% от момичетата и само 66 % от момчетата смятат, че насилието над партньора в семейството е недопустимо. 30% от момчетата и 12% от момичетата го приемат, "ако жената си го е заслужила или е извадила мъжа си от равновесие". Останалите 4% от момчетата и 6% от момичетата го смятат за напълно допустимо.

Според друго изследване по същата програма най-разпространените стереотипи за мъжете и жените у нас са следните: "Мъжете дават сигурност и материална подкрепа, те са сериозни, амбициозни и знаят как да променят света. Жените не могат да се занимават с управленски длъжности, те се интересуват само от красота и да харчат заплатата на мъжа си, за тях не е важно да имат престижна работа, а да чистят, перат и да се грижат за децата." 49% процента от момчетата, сред които е проведено допитването, очакват бъдещата им жена да е "хубава и умна, да умее да готви и да се грижи за семейството си и да слуша мъжа си". Останалите 51% пък искат тя да е "чаровна, разбираща, подкрепяща, с чувство за хумор и реализирана в работата си". Т.е. от първостепенно значение е жената да е удобна и покорна партньорка, професионалната й реализация е някаква екстра, чието отсъствие няма да се отрази особено на привлекателността й. В същото време само 30% от момичетата очакват от мъжа си да ги подкрепя финансово, а останалите 70% държат най-вече на това да ги разбира и да умее да изразява чувствата си.

Видно е, че стереотипите от миналото са много по-устойчиви у момчетата. Обществото им внушава, че трябва да са финансови стожери на семейството си, като скритото и опасно последствие от това е превръщането на жената в удобна жертва без изход.

Финансовата независимост и овластяването на жените е единственият път да се пребори неравенството между половете, което съществува и в момента, въпреки че нито един български закон не третира различно мъжете и жените. Но резултатите в тяхната професионална реализация си остава значителна и се превръща в база за дискриминация и насилие.

По данни на ЕК за миналата година у нас заетите сред мъжете са със 7.4% повече от жените. Мъжете на ръководни постове в бизнеса са с 38% повече от жените на високи длъжности. Работещите жени с деца са 65%, а работещите мъже с деца са близо 20% повече. Феминизират се цели сектори, в които заплащането е ниско - образованието, помощният медицински персонал, социалната сфера. В областите с високо заплащане се предпочитат мъже. В резултат на това по данни на НОИ пенсиите на жените у нас са средно със 110 лв. по-ниски от тези на мъжете.

"Жените в България стават жертва на сексизъм ежедневно - на улицата; на работното място, където поради страх от уволнения не смеят да се оплакват; в семейната и приятелската среда, която пък е твърде интимна сфера за българката и поради това твърде "затворена" за подобен анализ", каза за в. "Сега" Елена Трифонова от Българския център за джендър изследвания.

Според нея равнопоставеността изисква активна политика от страна на държавата, която води и до промяна на обществените нагласи. "У нас такава политика няма, дори напротив, напоследък се издига в култ "мачизмът", многобройни са рекламите, в които директно или индиректно втълпяват, че най-важното за жената е да е красива, защото така "повече няма нужда да работи", или пък съвсем откровено жената се отъждествява единствено със сексуален обект, който "върви" чудесно с алкохолна напитка или с луксозен автомобил", допълва тя.

От БЦДИ отбелязват, че и в политиката жените са доста по-малко от мъжете, като обикновено издигането и присъствието им в нея зависи от благоволението на партийния лидер мъж. От 240-те депутати в настоящия парламент само 53 са жени. В 27-те най-големи градове в България, които центърът наблюдава, на последните местни избори са избрани 4 жени за кметове, което прави 6.75% от всички, и 4 жени за председатели на общински съвети. Наблюдава се и следният феномен - с издигането си във властта жените престават да чувстват близки женските проблеми и да работят за тяхното разрешаване. Започват да смятат, че са постигнали всичко благодарение на личните си способности, а не защото са лансирани от мъже. Така не се появява женско лоби по високите етажи на държавата, което да работи за активна държавна политика за равнопоставеност на половете. И много често жените се оказват удобни бушони, които при нужда да "изгърмят".

"През 2006 г. у нас бе изработен законопроект за равните възможности на жените и мъжете. Освен другите мерки се предвиждаха и глоби до 2500 лв. за медии, които излъчват реклами, злепоставящи един от двата пола. Реклами с бирени отварачки, изваждани от щедри гърди, или реклами, в които както жената е сведена до парче месо, така и мъжът е сведен до "малоумен профан", щяха да подлежат на санкции", казаха от БЦДИ. Законопроектът предвиждаше още забрана на обяви за работа, в които се посочва предпочитаният пол на кандидата. Но въпреки че достигна до разглеждане в Министерския съвет, неговото приемане засега е спряло и не се предвижда в законодателната програма на този парламент.

През 2010 г. Европейският съюз прие стратегия за постигане на равенство между мъже и жени, която е със срок на изпълнение до 2015 г. България също трябва да се включи в изпълнението на тази рамка, като поне приеме закон за равнопоставеност на половете и създаде орган, който да следи за неговото спазване.

Стъкленият таван, пречещ на издигането на жените у нас, все още е трудно пробиваем. Въпреки че на хартия те имат всички права като мъжете, нагласите при наемането им на работа и издигането им във властта им пречат много повече, отколкото би им попречил дори един дискриминационен закон. Затова 8 март не е празник, а ден, в който трябва този нарушен баланс да се анализира и да се начертае план как да бъде преодолян.
171
9616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
171
 Видими 
07 Март 2012 19:46
Кошмар, братя американци! Феминизъм в действие!
Финансовата независимост и овластяването на жените е единственият път да се пребори неравенството между половете.

Е, хубави принципи за постигане на равенство, няма що! Всички сме равни, но на жените трябва специално да уредим финансова независимост и да им осигурим квота във властта!
Калпава и глупава статия!
07 Март 2012 19:52
жената настоява, че ще остане при мъжа, който се е отнесъл така с нея

какво повече да се коментира?
07 Март 2012 19:59
Осми март е ден на мама,
но какво да и даря,
та за грижата голяма
аз да ѝ благодаря.

Та, 8 март първо е празникът на мама, така сме научени от соц времето. После, 8 март е празник на колежката! Пак така сме научени от соц времето - в което няма хич лошо, какво сега! Иначе празникът си е социалистически, ама е въведен от американските социалисти в началото на миналия век. Няма лошо да си имат жените някакъв празник, независимо кой кога и как го е измислил. Феминизмът хич не ми харесва, пък като чуя за "джендър" организации ми става лошо! Ами честит Осми март на всички жени!
07 Март 2012 20:03
Извинете за некоректния въпрос, но пребитата и унизена не е ли била наясно че е приятелка на мутра?! Ама любовта била сляпа. Ами то и с рисковете е така. А ако думите на Лука по-горе са верни, то тази статия нанася повече вреда, отколкото полза...
07 Март 2012 20:12
Да ме прощавате ама тази реклама (на Д-р Енчев - който и да е той) е насочена към целевата група (дето ще легне под ножа - пардон скалпела), а не към мачовците (които и да са те). А пък статията незнам защо ми напомни Сергей Айзенщайн и Броненосеца Потемкин.
07 Март 2012 20:17
Аз съм за матриархат! Я си спомнете Железният светилник и властната Султана .
Въобще живеем в изчанчени времена. Разпадът на семейството се насърчава отвсякъде. Измислиха равноправието и какво, стигаме до оня виц - ако на дивана в къщи има едно същество, което седи и гледа телевизор, а вие го обслужвате, значи или сте женени за него, или сте го родили! . Това си е женски виц. . Та така де, и аз понякога си мечтая да имам възможността да си седя в къщи и да си гледам децата /всъщност те пораснаха, сега е ред на внуците/, а мъжът ми да носи заплата, която да позволи това. Да, ама не, измислиха равенството и сега младите жени правят кариера и не щат да раждат деца. Абе сложна е тя с равенството, и на мъжете, и на жените. Да не забравяме: всички сме равни, ама някои са по-равни от другите. /Ерик Блеър a.k.a Оруел/, та тези по-равните и в световен мащаб, и в нашата мила родина особено, ни докараха на тоя хал. Та затова, нека по-ведро, какво по-хубаво от празниците, независимо от повода. Пък в една руска /или съветска/ песничка се пееше: "была бы водочка, а повод мы всегда найдем" Та, да си кажем утре по едно наздраве, и мъжете да подарят цветя на половинките си, дори и да не признават празника.
07 Март 2012 20:22
Тия откачалки от феминистките организации още малко ще издигнат лозунг за заличаването на всички различия между мъжа и жената, включително половите.
Поздрав към тях: Натисни тук
07 Март 2012 20:25
Ето култовата песен
http://vbox7.com/play:246d1711
07 Март 2012 21:09
Писа Вранчева, Катерина Тодорова, Ангелина Митюва Божина (Станкова), Венка Стойчева, Митра Църпюва, г-жа Ангел Кавлакова, Божана Тенчева, Станка Стойчева, Лаза Богданова...
Я кажете, някой знае ли поне едно от тези имена? Въпросът е и към Вас, Елена...
Едва ли, но няма да ви пращам на училище. Това са някои от Баташките жени-героини, за които друг народ щеше да е написал илиади, а имената им щяха да се споменават по-често от това на Ахил. Погледнете все пак в библиотеката, защо
Да за да лекуваме причините, а не следствията, трябва да възпитаваме отношение. Последователно, с дълбоко народно основание, внимателно.
Нужен ни е собствен Празник на Жената, а не политкоректно-казионен ден.
Докато това стане, честит осми март


07 Март 2012 21:14
Абе , пичове, само зяем, ама без жените не можем. Това е .
Ха , да са живи и здрави и честит 8-ми март ! Че и на целият женски форум на "Сега" и всички сътруднички на газетата !
07 Март 2012 21:27
За да няма крайности, трябва да има баланс. За да има баланс, трябва да има равнопоставеност.
07 Март 2012 21:36
Когато се говори за равенство и равнопоставеност, трябва да се прави разлика межу равенство в старта и условията и равенство в резултатите. Ако искаме равни условия, ще имаме неравни резултати, защото хората са различни. За да имаме равни резултати, трябва да поставим хората в неравни условия, което е дискриминация, понякога евфемистично наричана "позитивна дискриминация".
Що се отнася до тъпата овца от Казичене, тя си е именно тъпа овца. Предпочела е да се събере с мутра, която да и осигурява охолен живот, вместо сама да се бори в живота - ще си понася и негативите. Едва ли това е първата проява на домашно насилие, а и да е първата, що се е прибрала пак при мутрата, вместо да си иде при родителите? За снимката и подробностите - обявена е за издирване по сигнал на родителите, нормално е полицията да разпространи снимката и името и. Пък че медиите са продължили да ги използват и след като е намерена и са публикували пиперливи подробности, не е ли грях на медиите и журналистите в тях? Нещо не видях журналистическата гилдия да се е надигнала и възпротивила на това нарушение на етиката. Дори и женската част на гилдията не се обади.
07 Март 2012 21:36
Жената е хубаво и полезно нещо, спор няма.
07 Март 2012 21:37
Воцьо, ти честити ли на тьощята , бе маскара ?
07 Март 2012 21:51
Manrico
07 Март 2012 21:36

Съвсем вярно !
07 Март 2012 21:55
Статия, която, както подобни преди време за столица-провинция, формира обобщени категории и от там прави неверни изводи.
-
Има мъже и мъже, има жени и жени. Обобщенията стават само за вицове на маса, но не и за сериозен размисъл.
Случаят с патката (щото тя е точно такава) не е полово определен. Преди години плячкаджията, който ми правеше банята се оплакваше от жена си (рускиня), че го бие, щото не й носи достатъчно пари. Психическият тормоз, който описваше - отделно. И вместо да й тегли шута и разсече възела се примиряваше, щото заради децата щяла да му вземе апартамента и нямало къде да живее, и пиеше много. Патката поне я хранят, а при него той я хранеше. Хора разни.
07 Март 2012 22:12
Много са верни изводите. Сексизмът убива обществото ни. Жените трябва да заемат ръководни длъжности, защото са справедливи.
07 Март 2012 22:16
Манрико и Брайтмана се изказват в стил "Пепи, к’ва е тая бира, ма? Е не, тоя път наистина ще отидем да му я треснем в главата!".
07 Март 2012 22:19
Жените трябва да заемат ръководни длъжности, защото са справедливи.

Точно така.
Радвам се, че най - после Це Ца и Искрето Ф. получиха положителна оценка от някого...
07 Март 2012 22:21
Рускинята е направила плочкаджията хахавел, онзи потърсил утеха в герб.
07 Март 2012 22:25
Ако обаче вси пак трябва да разсъждаваме с обобщенията мъже - жени, то може би трябва да се фокусираме върху понятията различие и равенство.
-
Правени са сериозни изследвания, които са установили в подробности, това което е очевидно - мъжете и жените са физически, а и психологически различни. Взаимно допълващи се. И в това няма нищо лошо. Това е природно зададено. Това е балансът и съвършенството на природата.
-
Равенството не е еднаквост. Както изкрейзали хормонално и психически феминистки го възприемат. Защото не е равенство да накараш мъж и жена да бъдат докери. Това "равенство" всъщност е дискриминация за жената, защото изисква много по-големи усилия от нея, отколкото от мъжа. Не е равенство и да накараш мъж да бъде балерина. Не напразно балетистите на са точно мъже.
-
Не е равенство, а и обществото няма полза, в сфери където се изисква студена преценка да сложиш емоционална жена. Не че няма "мъжки" момичета и "женски" мъже, но все пак говорим обобщено.
---
Равенството може да бъде само равното разстояние между желание и удовлетворение. Равенството може да бъде само в нужните равни усилия за равно желан резултат.
Истинското равенство за да бъде постигнато би трябвало да отчита различието и да изхожда от неравенството (нееднаквостта).
-
В традиционната българска култура отношенията между половете са балансирани, така че да носят равно удовлетворение. Какво по добро от това ?
Трябва ли за да вземем парите на фрустрирани от непривлекателността си лелки, които никой безплатно не би им обърнал внимание, да създаваме фондации и да търсим под вола теле ?
07 Март 2012 22:29
Жените трябва да заемат ръководни длъжности, защото са справедливи.

Аха. Откак Цецка е начело на Парламента я виж какви справедливи закони гласуват там. Пък какви справедливи (че и законосъобразни) комисии си образуват, а ?
07 Март 2012 22:35
Брайти, ти откри велосипеда . Всъщност нещата не стоят точно така с феминизма - ранният феминизъм е действително "феминизъм на равенството", защото жените се борят за равни права в обществения живот - избирателно право например. И в това няма нищо лошо (в БГ го получават чак през 30-те г. на ХХ век). Късният феминизъм - от втората половина на ХХ в., е "феминизъм на различието", т.е. той оценява и оценностява различието между половете. И всичко това би било прекрасно, в случай че бесни, фрустрирани, сексуално неудовлетворени, хомо- и пр. дами и стари моми не бяха превърнали феминизма в професия, в източник на доходи, в медиен шум и пр. простотии, които на практика работят срещу разумните искания, вместо наистина да допринасят разумни ползи.
07 Март 2012 22:39
Особено вредна, пагубна направо в случая, както и с етническите, сексуалните и пр. малцинства, е криворазбраната политкоректност. Както впрочем и липсата на чувство за хумор.
07 Март 2012 22:40
тази статия нанася повече вреда, отколкото полза

Drug, взе ми думите от устата/клавиатурата
07 Март 2012 22:41
Напоследък се издига в култ "мачизмът", многобройни са рекламите, които директно или индиректно втълпяват, че най-важното за жената е да е красива или жената се отъждествява единствено със сексуален обект, който "върви" чудесно с алкохолна напитка или с луксозен автомобил.

Елена Кодинова,
този цитат би могла с еднакво основание да го напишеш през 1935, 1964 и 2012. Сиреч, няма защо да му придаваш актуалност. Изобщо статията оставя у мен впечатлението, че за теб стъклен таван няма и няма как да има - ти очевидно си живееш в стратосферата.
07 Март 2012 22:42
Честит празник на всички дами от форума! Бъдете винаги нежни, весели, щастливи и обичани!
07 Март 2012 22:52
- Лорд Минчев, Вие твърдите, че слоугъна „БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р ЕНЧЕВ” е измислен от Вас…
- Това е действително така и съм малко разочарован как една прекрасна идея, възникнала в джипа на д-р Енчев, бе употребена извън своя контекст. Преди изобщо да подозирам, че д-р Енчев има други намерения за своя пиар и че аз няма да съм повече с него /за което научих чрез имейл от него/, ние пътувахме за Македония. По пътя той весело ме разпитваше как смятам да организирам пиар кампанията му за следващата година и аз спонтанно казах, че мото като „Благодаря Ви, д-р Енчев” е точното попадение, но над това мото трябва да застанат негови известни пациенти и прочие.
07 Март 2012 22:53
SvSophia,
прости невежеството ми по отношение на развитието на феминизма, но казваш това, което и аз - през хилядолетията традиционната българска култура е изработила и изчистила до съвършенство модел, който може да бъде само образец. Нямаме нужда от вносен тип професионални "усвоителки" на чужди пари, чрез разни фондации да ни учат и ни казват, че имаме проблем, там където нямаме.
-
А хормоналната фрустрация на някои ще я преживеем с толерантна безразличност и усмивка, стига да не са прекалено дразнещи в навирането си пред погледа ни, чрез кампании за усвояване на едни пари.
07 Март 2012 22:59
Кулезич ме плашеше от дете. Благодарско, доктор Енчев.
07 Март 2012 23:02
Милички честит осми март, незевисимо от соца капит и всякакви истории.Вие сте нашите мами нашите съпруги,нашите опори, нашите любовници и онези който ни разбират в кризата глупаво но вярно
07 Март 2012 23:08
30% от момчетата и 12% от момичетата го приемат, "ако жената си го е заслужила или е извадила мъжа си от равновесие". Останалите 4% от момчетата и 6% от момичетата го смятат за напълно допустимо

А това горното е част от традициите, нали Brightman?
07 Март 2012 23:17
Затова борбата срещу женската бедност е всъщност битка за равнопоставеност между половете.


Има много какво да се допълни. Например "женската алчност е всъщност битка...", "женската лекомисленост е битка" и изобщо женското съществувание е една предварително изгубена битка. Г-жа Кодинова трябва да възмъжее с още 2 идеи и Боко ще я назначи за нещо си.
07 Март 2012 23:17
galia2,
айде изчисти половият контекст и постави въпроса примерно само за отношенията между мъже и мъже или жени и жени. Колко ще кажат, че някой трябва да бъде набит, ако си го е заслужил ? Със сигурност десетки пъти повече. Значи в случая това, че въпросът е зададен в междуполов контекст само показва омекотяване, от това, на една принципна позиция.
-
Постави въпроса и в една англосаксонска култура. Ще видиш, че агресията там е много по голяма, а толерантността тук е с пъти по голяма.
-
Нашият културен пояс само си пати от толерантността си, спрямо англосаксонската агресивност, но това е друг по общ въпрос. Дори и проявите на агресия в България са англосаксонски заемки и имитации - от футболните хулигани до скинхедс.
07 Март 2012 23:17
В традиционната култура са женели момичето за капата на мъжа, който е бил на гурбет по същото време.
07 Март 2012 23:27
Всеизвестен факт е, че жените живеем по-дълго, по-лесно минаваме през кризисни периоди. Ако бях религиозна, щях да кажа, че сме второ преработено и подобрено издание на Твореца. [...]На всяка среща с приятелки има поне едно основание да възкликнем в един глас: “Мъжете на Сатурн!” и “Дали не е време вече да обърнем резбата? Толкова добре се разбираме, че сигурно ще намерим начин и да се задоволяваме сексуално”.
Натисни тук
Г-жа Кодинова в пълния й блясък! Много любопитно четиво.
07 Март 2012 23:30
Ей, мискини таквизи!
Никога не забравяйте - Жената също е Човек!
Ако да ни е краднала едно ребро.
07 Март 2012 23:38
Туткалчев,
пропуснал си този показателен пасаж:
Събираме се и започваме да плюем мъжете, с които сме в момента. ... След което се прибираме в обятията им, за да натрупаме още материал, с който да ги разсипем от критика следващия път.

Има ли нужда от коментар ?
07 Март 2012 23:49
как пък една феминиска не поиска освен равената заплата и достъп до ръководни позиции и равно пенсиониране с мъжете например. Не ги ли дразни дискриминацията в различната пенсионна възраст и как въобще я търпят.
07 Март 2012 23:57
с-на Варадин,
жените живеят по дълго от мъжете. Ако средната възраст на смърт за мъжа в България е 69 години, то за жената е 73.
И по логиката на сегашното пенсиониране, то , ако мъжете се пенсионират на 65, (практически вече 67 години), то жените трябва да се пенсионират на 69 (практически 71 години). Практически е защото единици ще са тези, които ще имат пълен трудов стаж от 40 години и ще трябва да чакат по-високата възраст.
07 Март 2012 23:57
То трябва да цитирам целия опус, Брайти. Ама съм дал линк, всеки може да прочете що за автор са ни предложили редакторите на "Сега" по случай 8 март.
А на всички дами пожелавам да са винаги красиви, чаровни, мили и добри и никога да не престават да вълнуват мъжете около себе си, чието предназначение е да вършат героични подвизи и славни открития в тяхно име. }
07 Март 2012 23:58
Не четох статията. Няма смисъл да се коменира кой е по-важен - петелът, или кокошката. И все пак:
Кой празнува на Осми март?

Аз. Напивам се с повод, и без повод. А 8-ми март е чудесен повод да се напия с благопожеланията на благоверната, а на всичко отгоре за нейна сметка и на нейни разноски...
08 Март 2012 00:00
Честит 8 март на всички дами !
08 Март 2012 00:07
Туткалчев, жените са подобрено копие на ъжа. Доказано е. Имаше едни издания навремето - "Спектър 69" (1969 година, не нещо друго). Та там бяха предствени изследвания защо мъжете са RAM-памет, а жените - хард диск (казано с днешни думи). Та най-основното - за най-качествено продължение на рода са нужни 50% мъжки и 50% женски. За продължение на рода въобще са нужни 1 мъжки и неограничен брой женски... Промените във вида се осъществяват първо върху мъжките, тъй като смъртта им няма да повлияе върху развитието на поколението. Който се окаже по-приспособим в новата среда - гените се приемат от женската, и се доразвиват.
Та те така.
08 Март 2012 00:08
Абе, да ме прощавате, Туткалчев и Брайти, доста от нещата, които Кодинова е написала в "доклада" си, са верни. Като се изключи залитането по натурализъм /подробности от физиологията на жената/, заигравките с модното "гейство" и "лезбийство",общо взето жените мислят по този начин, но не всички го казват на всеослушание, а като се съберат с приятелки. Пък Кодинова взела, че го публикувала.
08 Март 2012 00:12
Е, аз не прочетох цялата статия, но от това, което прочетох авторката е написала една реална статия. Което и прави чест. Сега, че някой нещо не му харесва е друг въпрос.
Авторката е забравила да завърши статията с това, че приликите и съвпаденията с определени лица не е преднамерена и чиста случайност.
08 Март 2012 00:13
Лен, така и не разбрах кои точно неща са верни.
08 Март 2012 00:15
- Хиляда лева за два часа? Аз никога не съм вземал толкова като лекар - облещи се доктор Енчев срещу плочкаджията.
- Така е, аз също не съм вземал толкова, когато бях лекар - отвърна равнодушно плочкаджията и изплю фаса си на италианските плочки.
08 Март 2012 00:17
Реклами с бирени отварачки, изваждани от щедри гърди, или реклами, в които както жената е сведена до парче месо, така и мъжът е сведен до "малоумен профан", щяха да подлежат на санкции", казаха от БЦДИ.

Toва говори лошо за жената, или за мъжа?!? Аз се чувствам дискриминиран! Настоявам за обезщетение!
08 Март 2012 00:20
Ако тези бойки дами се докопат до властта, ще настъпи такава политкоректност, че еднаквите прави краставици ще ни се видят върхът на разнообразието.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД