:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,541,757
Активни 119
Страници 16,548
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Българите се биха като лъвове”

В Освободителната война от 1877/78 г. загиват повече руски войници, отколкото в Кавказките войни от 1801-1864 г.
Централна снимка: Борислав Николов
Храм-паметникът "Св. Александър Невски", открит тържествено преди точно 100 години, е главен символ на признателността на българския народ. Още над 400 възпоменателни паметника на загиналите руски воини са пръснати по цялата българска земя. Вляво - Паметникът на свободата на връх Шипка, открит през 1934 г. Ловеч. Братска могила на 50 руски воини от 5-и пехотен Калужки полк, убити при освобождаването на града от османско иго на 22 август 1877 г. Шипченски проход, местността Моравата. Братска могила на руските воини, загинали при отбраната на прохода от 9 август до 25 декември 1877 г. Вдясно - Добрич. Паметник-костница на руските войници, загинали при освобождението на града от 17 до 27 януари 1878 г. Благоевград. Паметник на майор Иван Орлински, командир на руския отряд, освободил града на 12 февруари 1878 г. Горни Дъбник, Плевенско. Братска могила на загиналите от Финландския лейбгвардейски полк в боевете на 24 октомври 1877 г.

Не е на добре, когато час по час се налага да бъдат поправяни за какво ли не "слугите на народа". Не са много възможностите - или те ни служат небрежно, или имат потайни вредоносни мисли, или ние сме твърде жестоки в изискванията си към тях. Преди две седмици по изключение се наложи да бъде изразено мнение тук за поставянето на плоча на измислен гроб на Васил Левски. Днес изключението се превръща в правило, не ще да сме прекалено взискателни, даже напротив. Небрежно ни служат май, а в добавка - и твърде сребролюбиво.

Безпрецедентно бе тая година официалното слово за националния ни празник. Професионално написано, а какво друго да е впрочем, от него нечия ръка бе изтрила цели изречения, в които очевидно е ставало ясно като каква ще да е била тая "Освободителна война". Кой с кого се е бил, кой кого е освободил и от кого. Тия части очевидно са били изтрити, при това толкова припряно, че още личат местата на премахнатите думи.

Ще кажете "голяма работа, едно официално слово" и ще сте безусловно прави, минало-заминало. Имената на посланическата прислуга, разкарвана на авиостоп насам-натам с чужди военни самолети, ще бъдат бързо забравени, така както вече никой не си спомня за предишната или за по-предишната прислуга на същите тия посланици. Това е тъжната участ на слугите, те нямат имена.

Но е сигурно, че българският народ ще помни саможертвените 15 000 убити и ранени български опълченци, 27 604 убити и изчезнали без вест и 56 652 ранени воини от руската императорска войска (Б. Урланис, 1960), 17 618 убити и ранени румънски, сръбски и черногорски воини в Руско-турската освободителна война и ще почита паметта им, така както я е почитал през изминалите 134 години. И всеки Трети март ще окичва с цветя техните над 400 паметника, пръснати по цялата българска земя. Може и да имаме трески за дялане, но още преди да проходим, всеки от нас се е научил да бъде признателен за добрина, която му е сторена. С изключение на авиостопаджиите.* * *В Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., която Русия води главно "за нашето [българското] освобождение и съживление" (виж "Извори"), намират смъртта си десетки хиляди руснаци, както и представители на почти всички етноси в Руската империя през втората половина на ХIХ в. Известни са общите данни за загиналите и ранените воини.

Броят на убитите в преки военни действия по данни в нарочния Военномедицински отчет за времето на войната е 15 567. Към тях обичайно се добавят починалите по-късно, но в резултат на раняване в бой 6824 бойци. Добавят се и безследно изчезналите 3500 войници и офицери, а също и още 1713 загинали по разни причини извън бойното поле (Б. Урланис, 1960). Или общо загиналите и безследно изчезналите в резултат на бойните действия са точно 27 604. Наистина това са обобщени данни и за Дунавския, и за Кавказкия фронт, както и за загиналите в морските сражения по време на войната, но най-значителен, без съмнение, е броят на човешките загуби южно от Дунав, военните съединения в Кавказ са значително по-малочислени.

Ще е справедливо обаче, ако споменем и още 81 363 войници, офицери и обозен персонал, които умират от различни заболявания. Вярно, те не загиват геройски в боевете за освобождението на България, но огромната част от тях вероятно биха останали живи, ако не участваха във войната. В писмата си от Дунавския фронт граф Н. Игнатиев категорично ни уверява, че цели пълчища мухи го притесняват денонощно. При обсадата на Плевен към мухите се прибавят и огромни комари. Мухите "заедно с чая в устата влизат, а да се пише е толкова трудно, когато 40 мухи са накацали по главата ти, като прелитат от място на място и облизват потта, с която ние от сутрин до вечер сме покрити". Когато към всичко това се прибави и острият недостиг на хартия за писма, картината на графските несгоди от войната вече е почти пълна.

Наглед комичните аристократични проблеми са напълно сериозни. Несвикнали на балканските горещини, войниците и офицерите в руската императорска войска с нетърпение чакали да започнат "хубавите сутрешни замръзвания", по спомените на В. Дубецки, които, без съмнение, напомняли повече за климата по родните им места. Изключителното, според граф Игнатиев, обилие от мухи и комари и болестотворните организми, които те разнасяли, са несъмнено сред главните причини за многочислените загуби на руската войска на Дунавския фронт от различни заболявания, подробно описани във Военномедицинския отчет.

Снабдяването на руската войска с храна, боеприпаси и фураж за конете предизвиква страховитото недоволство на воюващите. Недостигащото продоволствие е трябвало освен това да се дели и с гладуващото българско население. Макар, пак според любимия ни граф, земите по течението на Янтра да можели "да изхранят две Българии", поради военните действия, които започват в края на пролетта и в началото на лятото, житото остава непожънато, а тревата - неокосена. До края на войната се разчита само на царевицата в Мизия и на ориза в поречието на Марица. Поради затегнатите обсади, поради трудното придвижване на конвоите с храна и поради необходимостта храната и фуража да се карат от десетки километри понякога, войниците често страдат от недохранване. Безводието на част от старопланинските им позиции допълнително увеличава несгодите.

Едно друго сравнение се набива на очи. За пълни 10 месеца военни действия по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. в преки бойни действия загиват повече руски войници и офицери, отколкото за 63 години непрекъснати войни за овладяване на Кавказ. Там загиват или изчезват безследно 24 946 руски войници и офицери, по 361 средногодишно. Особено злощастна се оказва 1845 г., когато Кабардинският полк губи цели 1391 свои войници и офицери.

И още нещо. Русия овладява Средна Азия с незначителни военни съединения от по няколко хиляди души само. Убитите и ранените при превземането на Ташкент са едва 125, при Ходжент - 140. Общите данни за убитите и ранените при завладяването на Средна Азия от 1815 г. насетне не надвишават 2000 и са напълно несравними със загубите в десетмесечната Руско-турска война от 1877-1878 г.

Огромният брой убити, ранени и изчезнали без вест, както и починалите от болести руски войници и офицери превръщат Руско-турската война от 1877-1878 г. в една от най-кръвопролитните войни за Русия през целия ХIХ в. Нещо повече, тази война е най-кръвопролитната от всички войни, при които Русия не защитава себе си и не присъединява заетите територии. Та премълчаването на решаващия руски принос за освобождението на България не е просто проява на лош вкус, то е крайно несправедливо и неблагодарно.Извори"Излишно би било да се възпроизведе до ден днешен, предполагам, целия паметен ентусиазъм, породен в [руското] общество с обявяването на [Руско-турската освободителна] война [през 1877 г.] . . . С големи [парични] дарения от частни лица . . . откликна Русия на обявяването на войната. Настана ентусиазъм, какъвто Русия отдавна не бе виждала, и [при това] ентусиазъм породен не от ненавист към врага и разпален с религиозна вяра за по-силен ефект . . ., а ентусиазъм, извиращ от съзнателното отношение към целите и мотивите на войната, и сгрети от любов и преданост към императора, който възвести тая война. Аз наблюдавах това чувство . . . в разноплеменна, космополитна, както е прието да се смята, Одеса, и никой не се отнасяше тук към това всеобщо увлечение по друг начин, освен с най-искрено и задушевно съчувствие."

Из спомените на В. О. Дубецки, Исторически вестник, 1888 г., кн. 12"Високославната Русия, нашата любезна сестра, като гледаше страданията на народа ни низложений под грубото своеволие на деспотическото турско владичество, жарко желаеше за освобождението на този народ. Обаче в последно време . . . когато кръвта на народа ни немилно се проливаше . . . тогава съчувствителната Русия се распали с безмерна пламенна съжалителност към своите единоплеменни братя, тогава тя бърже, бърже им [се] притече на помощ. От Дунава до Пирин и до бреговете на Мала Азия хиляди, хиляди наши братя славят името на Велика Русия. Цела България и Тракия видеха свободен живот, видеха лъскави дни. Като слушахме за това щастие на мизийските и тракийските наши братя, хълцахме от надежда и ожидания да видиме и ние блаженния и радостния оня час, часа на освобождението ни от агарянското тиранство. Но надеждите и ожиданията ни още остаят неизпълнени . . . За нас още няма бял ден, ние още лежиме в робски пелени, в робски тъмници . . . За това прочее молим Ваше височество, да приемете скромната и смирената ни молба, за да съдействате щото да се изпратят няколко руски войници и в нашето място за наше освобождение и за наше съживление."

Из Прошение на населението от Разложко до великия княз Николай Николаевич, 2 март 1878 г.

190
27682
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
190
 Видими 
07 Март 2012 19:50
Петрински - . И отличното обобщение на Генек по същия повод:
... Мина 3 март. По български отбелязан – кой с почит пред паметта на освободители и български поборници, кой със злоба, кой комплексарски прехвърляйки политическите си схващания върху историята.

Дори някакъв човечец с изкривено съзнание заяви, че това е ден на “ченгетата от КГБ, Путин и Газпром”. Как в мозъчната му клетка са се смесили нещата – специалистите да отговорят.

Но и други се опитаха да налеят катран в меда.... [Прочети целия коментар] Видите ли, Русия искала да превземе проливите, а не да освобождава България.

Правилно! Точно това е била целта на войната за Руската империя.

А резултатът е началото на нашето освобождение. Началото, защото следват Съединението, войните за национално обединение, конфликтите със съседи, опитващи се да отхапят от българските земи.

Но важното е следствието на войната – свободна България, която тридесет години по-късно става и независима. Формално. Защото свободата е вече факт, оформянето й документално е проста формалност.

И продължавам години наред да се чудя на нашенската неблагодарност и нихилизъм.

Да, българите са помагали на царска Русия – през 1920 година у нас приемаме частите на барон Врангел. И правителството дава пенсия от 2 500 лева /заплата на учител/ на генералите, отпуска издръжка на офицерите и войниците, приема да съхранява оръжието на армията.

Защото за българина това са представителите на империята-освободителка, а не болшевишките орди.

Което не пречи на нихилистичното мислене на някои хора.

Е, защо е трябвало да ни освобождават? След време сами щяхме да се освободим, казват те. Да, бе! Векове наред българите са били два типа – свободни и роби.

Робството не е материално състояние, а душевно. Плащали си хората данъци, търгували, размножавали се – оцелявали. И винаги си имали едно на ум – да не се отличават от околните, да мимикрират, да не привличат вниманието на господаря.

Свободните са били духом вън от османската империя. Те са излизали хайдути, те са минавали Дунава в чети, те са умирали със съзнанието, че изборът е техен, а не принуда.

Една подробност. На Цариградската конференция през 1876 година е начертана карта на народите в Османската империя.

Според нея карта е подписан и Сан-Стефанския договор. Който е само пътеводна звезда в нашето национално развитие, нематериализирана мечта на много поколения.

На същата карта са очертани границите на обитаване и на кюрдите. Които до ден днешен нямат своя държава, а турците се опитват да ги асимилират, определяйки ги като “планински турци”.

Та – пита се в задачата – ако не беше Освободителната война, дали още нямаше да сме част от една империя?

Но…родните неблагодарници не мислят, те мразят. И смесват Русия и СССР, комунизъм и славянство, просто интерес към един народ и колониалната зависимост.

Интересно, а защо останалите велики сили тогава не са ни помогнали?

Накрая един виц и една мисъл. Спасил един човек давещо се дете. Вечерта го посетил бащата. Очакващ благодарности, спасителят бил смаян от атаката: “А къде му едната маратонка?”.

Думите пък са на Конфуций – “Не е важно котката дали е бяла или черна, важното е да лови мишки”.
07 Март 2012 19:57
Иван Петрински
07 Март 2012 20:05
Имената на посланическата прислуга, разкарвана на авиостоп насам-натам с чужди военни самолети, ще бъдат бързо забравени, така както вече никой не си спомня за предишната или за по-предишната прислуга на същите тия посланици. Това е тъжната участ на слугите, те нямат имена.
Точно това не вдяват някои подлоги
07 Март 2012 20:21
Спасил един човек давещо се дете. Вечерта го посетил бащата. Очакващ благодарности, спасителят бил смаян от атаката: “А къде му едната маратонка?”.

Не се коси , пич, малко са неблагодарниците у нас. Туй се предава и ще се предава от дядо на баща и от баща на син. Колкото и платени публикации из медиите да пущат, колкото и мозъци да промият... Той нали Ален Дълес говореше че ще ни направи за посмешище. С някои хора в това успяха . Така че не се коси - това са промити податливи мозъци, жертви на пропагандната война ...
07 Март 2012 20:23
Стигнахме дотам разни отрепки да сравняват загиналите в Априлското Възстание с Бин Ладен защото изкарвали напред жените и децата като жив щит срещу аскера и да ги наричат айдуци, а Руско-турската Освободителна Война да представят като клане на невинни турски семейства. Стигнахме дотам Левски да бъде представян, като жесток развратник, а Ботев като пиянде. И това да е проява на начетеност и собствена визия. А всъщност резултат на ментална обработка в духа на фалшива политкоректност. И така докато един ден "присъствувалите" потърсят сметка от жертвите за "тритите" си зъби.
07 Март 2012 20:26
Ами че ти се ицвъка най-дрисливо преди две седмици бе Петрински, презрителното отношение към Хайтов не те прави по-голям професионалист. Ако поне беше отговорил на въпросите които Хайтов е имал щах да ти сложа точка в графа професионалист, ма на, то и това не се случи. После се чудите за презрителното отношение на другите науки към умозаключителните способности на историците. Схванете най накрая че като сте зубрили като луди не сте станали по умни, а и нещата които сте си натъпквали в главите като студенти не са особено трудни за схващане та даже и студент по медицина ще ги разбер, да не е говорим за ветеринари от лесото.
07 Март 2012 20:29
Думите пък са на Конфуций – “Не е важно котката дали е бяла или черна, важното е да лови мишки”.

Айде набийте си го най-накрая в главите, че изразът не е на Конфуций, а на Дън Сяопин.
07 Март 2012 20:29
не че не ъсм съгласен с Петрински де, за днешната статия - отлично даже много добре
07 Март 2012 20:52
Туй да ви е познато
- . Окончится война - все как-то утрясется, устроится. И мы бросим все, что имеем, чем располагаем: все золото, всю материальную мощь на оболванивание и одурачивание людей! Человеческий мозг, сознание людей способно к изменению. Посеяв там хаос, мы незаметно подменим их ценности на фальшивые и заставим их в эти фальшивые ценности поверить! Как, спрашиваешь? Как?!
Мы найдем своих единомышленников: своих союзников и помощников в самой России Я приоткрыл лишь уголочек занавеса, и увидев лишь крохотный кусочек сцены, на которой эпизод за эпизодом будет разыгрываться грандиозная по своему масштабу трагедия о гибели самого непокорного на земле народа, об окончательном, необратимом угасании его самосознания: "
Будем вырывать эти духовные корни, опошлять и уничтожать главные основы народной нравственности. Мы будем расшатывать таким образом поколение за поколениемх. Мы будем браться за людей с детских, юношеских лет, будем всегда главную ставку делать на молодежь, станем разлагать, развращать, растлевать ее! - Да, развращать! Растлевать! Мы сделаем из них циников, пошляков, космополитов!"

Анастаси стасев говореше за ненормални психопати - Това са думи на Алън Дълес, на плана му за разваяляне на хората. Отнася се за руснаците но и закачи и нас, през време на студената война. Така че, не се чудете на разни откачалки дето възхваляват САЩ върхушката - дето воюва, краде, лъже и сее смърт, а пък нападат слабите които искат да се защитават от САЩ.
Това са същите човечета за които пише Лустриран
Дори някакъв човечец с изкривено съзнание заяви, че това е ден на “ченгетата от КГБ, Путин и Газпром”. Как в мозъчната му клетка са се смесили нещата – специалистите да отговорят.

Не им се чудете и не им се сърдете - те са жертви на студената война - податливите им мозъци не са издържали, горкичките ..
И на тези с речта около празника ...
07 Март 2012 20:54
Имената на посланическата прислуга, разкарвана на авиостоп насам-натам с чужди военни самолети, ще бъдат бързо забравени, така както вече никой не си спомня за предишната или за по-предишната прислуга на същите тия посланици. Това е тъжната участ на слугите, те нямат имена Е да но в интерес на истината, в тая прилежно- сервилна компания, ползуваща чужди самолети побърза да се нареди и нашият ПРЕЗИДЕНТ, който точно за националния празник се разходи с чужд самолет до чужда държава, за да одобри присъствието на нашите момчета, служещи там на чужди интереси. и на теб Гладиаторе Ако на някого не му хареса този материал нека иде в сайта на ИВО ИНДЖЕВ и да напои душата си с неговата обилна омраза към всичко руско.
07 Март 2012 21:04
Извън темата: Гладиатор, няма доказателства, поне не и в мрежата(не съм намерил до момента), че горните думи цитирани от теб са на Алан Дълес. За сметка на това, почти без промяна те се съдържат в книгата на един съветски писател излязла през 70те. Казвам ти го да го имаш предвид, защото ей сега ще дойдат троловете да те заръфат. Не, че думите не отговарят на истината и Запада не е постъпил точно по този начин както е описано, но просто не са налични свидетелства, че точно Дълес ги е изрекъл.
07 Март 2012 21:11
А бе вие какво искате наш Чехлю да спомене за подвига на руските войни и след това Уорлик да вземе да не го качи на авиона. И наш чехлю да не се вози гратис. Наш Чехлю е български бизнесмен и е свикнал на аванти.
07 Март 2012 21:23
Kasapin
ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ,
24.ІІ.1945г,
САЩ;
ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ, ПРИ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
„Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?

Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобретяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост.

В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото.

Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това най-ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.

Само малцина, малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се занимаваме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде върху младежта. Ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Ето това ние ще направим.
Всичко това ще извършим под девиза:" Защита на правата на човека и гражданските му свободи..."
Tва се разсекрети към края на 90-те, а се знае по-отдавна
07 Март 2012 21:24
Стигнахме дотам разни отрепки да сравняват загиналите в Априлското Възстание с Бин Ладен

Съгласен. Необходимо е още към този списък да се добавят имдивиди като касапа и още няколко които сравняват Ботев и Левски със "борците" за свобода Башар и Кадафи.
родните неблагодарници не мислят, те мразят. И смесват Русия и СССР, комунизъм и славянство, просто интерес към един народ и колониалната зависимост.

И понеже е споменато как Русия е нещо различно от СССР, то нека помолим за разяснение. Кога как и по какви поводи Русия бе смесвана с СССР?!
За пръв път СССР бе смесена с Русия именно в "истинската" история на България, пренаписана след 1944г. В нея, СССР=Русия що се отнася до освобождението на България от Османско иго. За всичко останало Царска Русия беше нещо мръсно нямащо нищо общо със СССР. Начи да попитам авторът, това още ли важи или има промяна?

ПП. Ако има промяна ше проявим разбиране. Няма да е за първи път.
Спомням си как към началото на 80-те тезата на българските историци бе, че Прабългарите били ниски, тъмни, тъмнооки с тъмни коси, а славяните високи, руси със светли очи. Демек прилика няма, а днешните българи са по-близо до братята руси отколкото до тъмните варварски орди на Прабългарите. Като се "разви социалиамът" към края на 80-те във в-к "Раб. Дело" излеза колонка как Прабългарите били стройни, руси, със светли очи, досущ като славяните. Това според новата теория на партията. Така се пишеше и "истинската" история на България.

07 Март 2012 21:27
Слава на загиналите за Освобождението на България руски воини, украински , фински и румънски храбреци ! Слава на българите - опълченци и помагалите в тила !
За съжаление в историята ни винаги е имало кирякствечовци и ибрикчии в крак с времето......
Славянската и православна кръв - вода не стават . Поколенията ще помнят.
Нищо , че такива като Мунчо Паси казват : "Майната му на православието...."
07 Март 2012 21:33
Ей , го ,бе ...Изпълзя като хлебарка Гаргамела да ни обяснява колко лошо нещо били комунистите и то руските....Дори и в онези паметни за БГ времена,в които върху кръвта на руските солдати възкръсва майка България.
Що не си вземеш Колата и пуканките и си ги завреш ..........
После дядо Вазов бил идеализирал. Напротив, гаргамелщина е имало още тогава .
07 Март 2012 21:43
Гладиатор - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B0
07 Март 2012 22:07
Небрежно ни служат май, а в добавка - и твърде сребролюбиво

Не сте прав, г-н Петрински, изобщо не ни служат май, а в добавка - служат единствено на сребролюбието си.
07 Март 2012 22:19
Това не е ли същият Дълес, който зад гърба на съюзниците си, руснаците, прави опити да преговаря с германците през ІІ св. в.?
Макар че, ако човек гледа "Хистъри чанъл", ще остане с впечатление, че без решителната намеса на УСА армито ІІ св. в. щеше да свърши по съвсем друг начин.
07 Март 2012 22:38
"Може и да имаме трески за дялане, но още преди да проходим, всеки от нас се е научил да бъде признателен за добрина, която му е сторена. С изключение на авиостопаджиите."
07 Март 2012 22:56
Kasape, за такива работи кой ще ти даде доказателства. Това са от изнесени лекции. Като тази на Горби - " изнесена на семинар в Американския университет в Анкара (Турция): "Моята цел в живота беше унищожаването на комунизма... моят идеал беше пътят на социалдемократическите партии... намерих сътрудници за същата цел. Преди всичко Яковлев и Шеварднадзе... Постигнах главното - унищожението на комунизма в Европа. Обаче комунизмът трябва да се унищожи и в Азия... Бях в Пекин по време на големите студентски вълнения и ми се струваше, че комунизмът в Китай ще падне. Исках да говоря пред демонстрантите на големия площад и да им кажа да издържат, че им симпатизираме..." Тва са данни на шпиони, изнесли информацията. И тая за Дълес се знае отдавна.
07 Март 2012 23:03
Огромният брой убити, ранени и изчезнали без вест, както и починалите от болести руски войници и офицери превръщат Руско-турската война от 1877-1878 г. в една от най-кръвопролитните войни за Русия през целия ХIХ в. Нещо повече, тази война е най-кръвопролитната от всички войни, при които Русия не защитава себе си и не присъединява заетите територии. Та премълчаването на решаващия руски принос за освобождението на България не е просто проява на лош вкус, то е крайно несправедливо и неблагодарно.


Несъмнено неспоменаването на руския принос за Освобождението е несправедливо. Редно е да сведем глава към хилядите жертви - българи, руси, румъни, фини ...
Но също тъй неотговарящо на справедливостта е премълчаването на истината е. А тя е, че тази най-кръвопролитна война отнема тъй огромен брой ненужни жертви поради очайващата некадърност на воденето на войната. Единствено още по-голямата турска некадърност, вътрешни ежби и завистничества, спестяват на русите пълен разгром при Плевен. Но както знаем щаденето на човешкия фактор никога не се е считало за достойнство в Русия.
Към това трябва да добавим и пълната липса на самообладание у главнокомандващия - великия княз Николай Николаевич, който след второто поражение при Плевен пише унизителна телеграма за помощ до румънския крал Карол, а след третото изгубва пълна вяра в успеха на войната и предлага изтегляне на север от Дунав. По думите на известния руски военен историк Антон Керсновский:"Русское полководчество шесть месяцев — плачевное, седьмой — блистательно. .... Итак, главным упреком руководителям русской стратегии в эту войну является неумение распорядиться своими силами на театре войны. Их умения хватало лишь на организацию «отрядов трех родов оружия». До организации маневренной массы — решающего кулака в решительном направлении — наша Главная Квартира 1877 года не доросла. "
07 Март 2012 23:19
Иван Петрински
07 Март 2012 23:23
бонго бонго, поискай си маратонката...
07 Март 2012 23:27
бонго бонго, поискай си маратонката...

Проблемът с случая е, че вицът е "обърнат" - крадец спасява дете, за да свие маратинките.....
07 Март 2012 23:31
Но е сигурно, че българският народ ще помни саможертвените 15 000 убити и ранени български опълченци, 27 604 убити и изчезнали без вест и 56 652 ранени воини от руската императорска войска (Б. Урланис, 1960), 17 618 убити и ранени румънски, сръбски и черногорски воини в Руско-турската освободителна война и ще почита паметта им, така както я е почитал през изминалите 134 години.

Досега не знаех, че румънски, сръбски и черногорски воини са дали повече жертви в тази война от българските опълченци, за което би било срамота да ги пропускаме и тях.
07 Март 2012 23:33
Не е важно вкъде ходи дебата под това заглавие , но нека сетим и спомените на руски командири от Войната . Като както те си казват , огромно е тяхното разочарование от "братята" , които освобождават . Руската армия е била срещана от население , което търгува с руските военни интенданти , подобно на "какие-то жиды" . За всеки случай , а и не напразно , вж. Мемоарите на ген.л-т Зотов , командирът на всички полеви генерали , които знаем от букварите , а особено , неговите впечатления за българите от Врачанско . Не ми е за разказване ...
07 Март 2012 23:36
Руската армия е била срещана от население , което търгува с руските военни интенданти , подобно на "какие-то жиды" .

Интересно , че го споменаваш.
"Остается упомянуть про довольствие армии. Милютин передал его еврейскому товариществу «Коган, Грегор, Горвиц и К». Обворованные войска терпели недостаток во всем — «товарищество» загребало золотые горы. Контракт с этим «товариществом» являет собой верх легкомыслия — в частности, 3-й параграф лишь чудом не имел роковых последствий. Согласно этому параграфу Главная Квартира обязана была сообщать агентам «товарищества» за неделю вперед местонахождение воинских частей и соединений на театре войны и все их маршруты. «Святая святых» военной тайны выносилась на улицу, доверялась сотням посторонних частных лиц, в большинстве «факторов» Западного края, знавших за неделю то, о чем старшие начальники армии обычно ставились в известность за день или за два. К чести всех этих сотен агентов, почти поголовно евреев, предателей среди них не нашлось. Но это исключительно счастливая случайность. " Керсновский, Антон Антонович, История Русской армии
07 Март 2012 23:55
От няколко години по "българските" телевизии не се показват вече филми за турското робство. Много от младите въобщее не ги знаят. На Трети Март , имахме дискусия с един фор-умник на тема руските доброволци в тази война. Пуснах в търсачките да намеря филма за Юлия Вревска (Юлия Вревская е руска баронеса, която влага всичките си пари в доброволчески санитарен отряд и участва, като милосърдна сестра. Умира от тиф в гр. Бяла) и не го намерих. Въпреки , че този филм е българо-руска продукция, много реален и издържан и участват много наши известни артисти. Намерих го само на един руски сайт.
Натисни тук
08 Март 2012 00:07
Има още за изстискване тая тема. Поне неколко броя
08 Март 2012 01:39
Поклон пред саможертвата на доблестните воини от всички народи на Руската империя.
Техният подвиг не може да бъде помрачен от факта че голяма част от жертвите на руската армия са причинени от некадърността и тъпотията на руските генерали. Особено Скобелев. Сталин би го разстрелял за некадърност.
08 Март 2012 01:41
Гладиатор
07 Март 2012 21:23
Kasapin
ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ,
24.ІІ.1945г,
САЩ;
ЧАСТ ОТ РЕЧТА НА Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ, ПРИ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
„Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни.

Какви социалистически страни през 1945 ви друсат бе рибоци ?
Фалшиеикат долна проба. Минава само пред цървули, маргинали и лумпени.
Може да се преброите.
08 Март 2012 02:06
Воци, пак се изказа неподготвен. Ми Монголия, ве, сладур? Как ли му се е свивало сърцето на Дълесовеца, от коравите копелета от ... Бе де да знам. Може пък и да не му е пукало много от Монголия. Ако е нямало някоя продукция на Холивуд, може и да не е знаел къде е...
08 Март 2012 02:30
Ако е имал предвид Монголия - щял е да го каже.
И да прати Винету да се оправи с ония там.
Между другото - монголците се оправят доста добре в новите пазарни условия. Да им се не надяваш.
08 Март 2012 04:35
"Но също тъй неотговарящо на справедливостта е премълчаването на истината е. А тя е, че тази най-кръвопролитна война отнема тъй огромен брой ненужни жертви поради очайващата некадърност на воденето на войната. Единствено още по-голямата турска некадърност, вътрешни ежби и завистничества, спестяват на русите пълен разгром при Плевен. Но както знаем щаденето на човешкия фактор никога не се е считало за достойнство в Русия."
***
bongo, ти пък кой си да се изказваш за това нужни ли са били или ненужни жертвите? Точно саможертвата на руските войници и офицери и навременната намеса на румънските войски решава войната. Както се казва обаче на каца мед, бонго винаги ще сипе капка катран сал да си начеше русофобията.
08 Март 2012 04:57
Ми като са могли да бият с по-малко жертви а са дали повече - разликата се нарича ненужни жертви.
И се пише директно на руското командване и специално на недоразумението Скобелев.
Невероятен наш късмет че за командир на армията настъпваща от Юг е назначен още по-голем некадърник - Сюлейман ( ислямизирано дьонме Соломон ). Това + героизма на нашите опълченци спасява кампанията в критичен момент.
08 Март 2012 05:17
Несправедливо и невярно е да се твърди, че руската армия се е управлявала най-некадърно и без грижа за войника. Запознайте се с историята на европейските войни от 17-ти век насам - четете за Прусия, за Франция, за Англия. Харесайте си една война и четете. Примери от 19-ти век: Кримската война - атаката на Леката кавалерия (Англия). Френско-Пруската война - пълна некадърност и надцакване с грешки и от двете страни (това много ме изненада, понеже от "обща култура" си мислех, че Германия е смазана машина - ама после прочетох какво реално се е случило). За ПСВ да не говорим - месомелачките във Франция са къде по-безумни от атаката на Плевен.
Отговорът е другаде - в армиите до ПСВ вкл. няма как да има голяма грижа за човека или назначаване по качества. Простите войници са пушечно месо, управлявано от генерали-аристократи, на които изобщо не им пука за плебеите. От друга страна, изключително често некадърници са на високи постове "с връзки" (последното е актуално и днес) - до 20-ти век бюрокрациите не назначават хора с конкурси никъде, освен в Китай. Понякога връзкарите са компетентни, понякога - убийствено не.
От друга страна, в Русия има и примери за "демократични" пълководци, които са пазели войниците си и въпреки това (заради това?) са били често победители - Суворов и Кутузов са най-известни от тях.
Това, че нещо е руско, не е обяснение само по себе си. Нито за лоши, нито за хубави явления. Но някои хора се ловят веднага за кобура...
08 Март 2012 05:51
Като илюстрация - една от основните причини френската революционна армия да бие Австрия, Прусия и Англия където ги хване, е точно скъсването с аристократичните догми при назначаването на генерали и изобщо воденето на война. За 10 години Франция произвежда повече велики пълководци от Австрия през цялата й история. Интересна подробност е, че единственият европейски пълководец, биещ франсетата наред, е руснакът Суворов. Руснаците си прецакват армията след смъртта на Кутузов, точно защото копират сляпо строевата подготовка на "напредничавите" австрийци и германци.
08 Март 2012 05:54
Интересно тази тема пак се подхвана. А аз си мислех, че вече всичко е казано, виновниците са посочени и жертвите са почетени.
08 Март 2012 06:05
Признателността на българите към Русия за освобождението ни не подлежи на съмнение. Това казва и автора със споменаванео на многобройните паметници, издигнати в България като символи на българската благодарност към руските войници, загинали за нашето освобождение. Единственият проблем тук е липсващият текст в словото на Плевнелиев.
Друг е въпроса за истинските цели на имперска Русия, а той наистина заслужава дискусия и аргументи.
08 Март 2012 06:17
Лустриран - благодаря!
Мен ме заинтересува подзаглавието -
В Освободителната война от 1877/78 г. загиват повече руски войници, отколкото в Кавказките войни от 1801-1864 г.

Различни епохи, различни противници, различни условия...Логиката на сравнението?
Що се отнася до котката, ловяща мишки - мисълта е приписвана и на Мао дори. Защо някой си е избрал Дън...Това си баба знае...
-----------------------------------------------------------
Блогът на Генек
08 Март 2012 06:25
Щото е на Дън.
По повод че не е толкова важно в какъв строй ще се работи а е важно да се нахранят измиращите от глад китайци.
Майна му на каманизма , демек. Щом не лови мишки.
08 Март 2012 07:02
Казвал съм го вече много пъти, че в основата на всяко филство, стои принизяването на националното ни самочувствие в полза на някаква измислена идеалистична картина за мотивите на обекта на филството. Това говори за някакъв комплекс за малоценност.
С. С. Татишчев, който пристига в България през 1890 г, за да сондира какви са българските настроения с цел възстановяването на дипломатическите отношения казва следното: “Стамболов не трябва да се взема като личност и не като представител на една известна партия, а просто като осъществител на българската политика за една, и трябва да изповядаме, твърде широка идея. За България даже тази идея за обединяването на всички българи на Балканския полуостров в едно самостоятелно царство е единствената национална, патриотическа и задължителна за всички българи идея. И Стамболов е олицетворител, и явява се като осъществител на тази идея..." Ако приемем тази идея за движеща сила не само на българския политически елит, но и на цялото ни общество по това време, би трябвало да предположим, че и българските марксисти биха имали сходно виждане. Изненадващо за днешните социалисти, В.Коларов пише в "Работнически вестник", че осъществяването на тази идея (обединяването на всички българи на Балканския полуостров в едно самостоятелно царство) било немислимо за „новообразуваната квазинезависима държава, на която Русия имаше твърдото намерение да тури ръка....Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България”. Обяснението на Коларов за този нерадостен факт е следното: „Първо, защото тогава България би изместила Русия в ролята й на християнски покровител на Балканите и второ, защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите. Затова същата тая Русия, която създаде проекта за Санстефанска България, по-късно, 1886 год., се обяви против Съединението на Южна и Северна България, а в 1913 год. тласна Румъния в гърба на България, за да осуети нейните национални стремежи.”
Ами чест му прави на Коларов, че е бил привърженик на идеята за национално обединена, независима и силна България.

08 Март 2012 07:27
VOCI 08 Март 2012 01:39
Поклон пред саможертвата на доблестните воини от всички народи на Руската империя.
Техният подвиг не може да бъде помрачен от факта че голяма част от жертвите на руската армия са причинени от некадърността и тъпотията на руските генерали. Особено Скобелев. Сталин би го разстрелял за некадърност.

Воцьова , дрън, дрън ярина!
Та намесил и Сталин, че и Гойко Митич, разбираш ли? Ей, много разбирачев много нещо, ама на компютъра.
Боци, преди да пляскаш глупости провери биографиите на руските генерали в Руско-турската война. До един са високо образовани и с богат военен опит в Кавказките войни или Средна Азия, добре познаващи джагалската психика на противника.
Императора да не е луд да праща зелени и неквалифицирани военни да водят такава война?
Една загубена битка не прави Скобелев лош генерал, провери му биографията. Натисни тук
Има много подробности в руската версия. Забелижителна военна кариера.
Натисни тук
08 Март 2012 07:32
"Михаил Скобелев

Известен с участието си в завоюването на Средна Азия и в Руско-турската война (1877–1878) . Изключително популярен сред войниците си и е наричан Белия генерал, тъй като винаги носи бяла униформа и язди бял кон.

Завършва Николаевската военна академия на Генералния щаб в Санкт Петербург и през 1868 г. е изпратен в Туркестан. Тук прекарва по-голямата част от службата си. Участва в превземането на Хива (1874) и походът срещу Коканд (1875), по време на който превзема град Андижан. Повишен във военно звание генерал-майор. Скобелев е първият руски губернатор на Фергана.
Участие в Руско-турската война (1877-1878)
При започването на Руско-турската война през лятото на 1877 г. генерал-майор Михаил Скобелев е прехвърлен в Дунавската Руска армия. В нейния състав командва Кавказката казашка бригада при Плевен. Разработва плана за атаката на Ловеч. Командва лявата колона при превземането на Ловеч. Участва в третата атака на Плевен. Генерал-лейтенант Скобелев участва с успех при зимното преминаване на Стара планина и битката при Шейново в началото на 1878 г. Военните му умения създават войнишката поговорка „Където е Скобелев, там е победата“. Повишен е в звание генерал-лейтенант (1877), генерал-адютант (1878), а две години по-късно генерал от пехотата (1880)."
от Уикипедия
08 Март 2012 07:42
Понеже става дума за история и за традиционната за
руската армия кадърност на офицерите и генералите:
От Свищов до Плевен е 60 км, а от Видин до Плевен 160 км!(!!!!!)
Ако някой въобще е разбирал смисъла и РИСКА в плана за войната е щял да заеме Плевен.
За главкома Николай Николаич и не питаме даже - той е ясен като планински кристал.
Но все пак е имало барем педесе генерала и хилядо полковника покрай него.
"Хотели получше, а получилось как всегда"
08 Март 2012 07:50
Удареното орле, седнало да разсъждава и да се прави на умно и разбиращо. Вземи и прочети пак за Руско-турската война (1877-1878). Кога, как, защо и при какви условия и обстоятелста са се провеждали битките. Войната се води успешно и за 7 месеца целта е постигната.
08 Март 2012 07:55
Петрински - брависимо. Воцка па глупости си писал - явно толкова можеш, простено ти е. Бонго като историк (професионален или хобист незнам) би трябвало да знаеш, че трябва да си безпристратен а ти си се отдал на русофобските си страсти. За руската армия - намерете ми една която да не е била бита от нея. После почват оправданията - да ама те бяха повече, да ама "генерал зима" (ще речеш че руснаците се бият на топло) и т.н. Турскатата армия отвьд Дунава е по голяма, по добре вьорьжена (поне в началото), разполага с флот на Дунава срещу нулев руски, крепости, разполага сьс сьветници от цяла Европа вьпреки това губи войната на всички фронтове - толкова за кьдьрноста и некьдьрноста . А премьлчаването на Руския принос в освобождението /сьздаването на Бьлгария е нещо повече от нетактично - гнусно е.
08 Март 2012 08:52
момчета, момчета, дърляте се нафиле - не са ви ясни някои неща - а именно - това , че турците са некадърни е просто късмет за некадърните руски генерали. Скобелев е печелил войните в Туркестан с тактика от наполеоновите войни - параден строй под барабани - ама пред стоманените топове и винчестерите на турците - резултата е един- камари от трупове. И нищо не се е научил от Плевен - същата тактика прилага и при атаката на редута Шипка-Шейново. Мухите и комарите му виновни на Петрински за многото измрели клети солдати - глупости на търкалета! Петрински, ти си стар соцкадър, чел си Маркса и Енгелса - та те още пишат за безкрайно слабата санитарна част на руската армия. Това е истината - никаква грижа за ранените и болните, та затова благородни сърца като Вревская се захващат с тая работа.
И въобще - прав е Седящшя Бик бате Божо Димитров - ако не бяха устискали опълченците на Шипка заедно със сборния руски отряд - Сюлейман деблокираше Осман, изтласкваха руснаците отвъд Дунава, като Сюлейман пътьом правеше още няколко Стари Загори.
08 Март 2012 09:02
При едно от многобройните ми посещения на Паметнка на Шипка се запознах с едни момци, чех и българин. Преподаватели по история на непомнякакво в Бърно. Чехът твърдеше,че някой от предците му е участвал в боевете при Шейново или Шипка . Те били от някакъв орден или секта "Моравски братя" и се преселили в Русия по времето на Екатерина Втора. С интерес разбрах,че "младите дружини" дето бранели Прохода са били почти само от българското опълчение, че широко рекламираните братя Прошек са подпомагали финансово и оръжейно ,атаки срещу турски продоволствени подразделения. И после са продавали добитъка и житото на руснаците. Също, че "Сюлейман Безумни" е бил евреин , това и много други неща ми разказваха тези мои нови познати.Ама по него време в България не се говореха и пишена такива работи. Учеха ни ,че Паметника на Шипка не е издигнат от признателния български народ, ами едва ли не от БКП с участието на КПСС......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД