:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,216,302
Активни 101
Страници 3,315
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

При ГЕРБ финансовата децентрализация замръзна

Сдружението на общините може да се превърне в присъдружна фирма на управляващите, предупреждава бившият шеф на сдружението Дора Янкова
Дора Янкова
Дора Янкова е бивш кмет на Смолян, два мандата. Тя оглавяваше Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) до миналата седмица. Член е и на Изпълнителното бюро на БСП.

---- Г-жо Янкова, от няколко дни НСОРБ има ново ръководство, а от левицата алармирахте, че това се е случило чрез манипулации. Ще разкажете ли повече?

- Първо ми се ще да кажа какво реално наследява новото ръководство - то поема една организация с 15-годишна история, която обединява всички български общини в постоянния си стремеж за повече местна демокрация. НСОРБ винаги е било генератор на стремежите на общините за повече децентрализация. Поема една организация с натрупан опит и изграден капацитет за усвояването на средствата от еврофондовете. През изминалия мандат общините подготвихме над 1700 проекта на обща стойност 3.5 млрд. лв., с които сега трябва да се модернизира инфраструктурата на българските общини и това да промени качеството на живота на гражданите в тях. Пожелах на колегата да пази организацията, да я извисява, да бъде силен глас в обществения живот за проблемите на българските общини. Той, както бях и аз, ще бъде в изключително сложната ситуация да партнира с властта, ще бъде необходимо да води битки за извоюване на повече финансов ресурс за общините, за повече местна демокрация, за реална децентрализация. Не е добър фактът, че спрямо БВП българските общини сега получават най-малък дял спрямо европейските общини и оправданието за кризата трябва да бъде преодоляно от новия управителен съвет. Изборът на председател и УС е вече факт. Делегатите на ГЕРБ бяха по-агресивни емоционално, отколкото досега се е случвало в 15-годишната история на НСОРБ. ГЕРБ овладяха сдружението, въпреки официалното волеизявление на премиера, че иска тази организация да бъде оглавявана от представител на опозицията. За първи път имаше намеса в свободното говорене на кметовете, на общинските съветници, имаше стремеж да бъде заглушавана думата им в собствената им организация, което е недопустимо, и председателят трябва да бъде гарант, че това няма да се повтори. Събранието протече с излишно политизиране и грубост. Ако говорим за ДПС, в тези 15 г. ДПС винаги е подкрепяло председателя, който и да е бил той.

- Как точно се случи манипулацията?

- Когато организираме събранието, в УС се разбрахме да има по четирима членове на изборната комисия от ГЕРБ и десницата и от левицата, двама от ДПС и един от СДС. Това беше джентълменско споразумение и практика досега. И това се прави за политическо спокойствие, при организирането и провеждането на събранието, защото сдружението е колегиален орган и провежда избор за председател и членове на УС. ГЕРБ влезе, направи седем предложения, не спази споразумението, избра си председател, който чисто процедурно се държеше така, все едно се намираше в общинския си съвет, а не в колегиалния орган, и грубо процедурно притискаше колегите. Това беше усещането за онази изборна машина, която мина на местните избори миналата година.

- Споменахте, че ДПС винаги подкрепя председателя, но все пак се заговори за сделка ДПС - ГЕРБ. Какво печели ДПС, освен шеф на контролния съвет, което, разбира се, никак не е малко?

- Имахме очакване за опозиционно поведение от страна на ДПС, но в крайна сметка те гласуваха така, както са решили. Контролният съвет е изключително важна институция в самото сдружение, защото цялата дейност като финансиране, като възможности, се контролира и санкционира от него. Много колеги говореха за някакви корпоративни интереси, но аз не съм запозната с такива подробности.

- Предупредихте, че сдружението може да се превърне в придатък на някого. След този избор оптимист ли сте или песимист?

- Аз предупредих, ако има някой да ме чуе. Но все пак, тъй като съм по характер оптимист, човек общинар, пожелавам на УС да бъде близко до общините в тези трудни за тях времена, да укрепва сдружението и дано през този мандат да отшуми финансовата и икономическа криза, да се освободи малко примката, която стяга кметовете и общините от кризата. Председателят и УС са пред едно предизвикателство - да са единни и силни общините, защото това е полезно за всички български граждани. Другият вариант е да се подчинят на централната власт и да се обезличат. Трябва да намерят златното сечение за поведението си. През изминалия мандат ние бяхме силен глас и постигнахме като УС много неща за развитието на общините, за ролята им в управлението на България и за усвояването на европейските фондове.

- Като говорим за кризата - злоупотребява ли се с нея като извинение, знаем, че парите на общините са 1 млрд. по-малко, четем за фалити, запорирани сметки?

- Многократно съм заявявала, че не може с презумпция за криза да задушаваш децентрализацията, да свиваш дела на общините към БВП и да си лицемерен спрямо общините. Ние буквално сме се молили от 14 млн. парите за зимно поддържане да стигнат 20 млн. Видяхте каква зима си отива. Така или иначе ситуацията ще наложи министърът на финансите да актуализира бюджета за общините, защото парите от местните данъци и такси не стигат. Няма да спра да призовавам, че трябва повече доверие между институциите. Трябва на местните власти да им се даде свобода, въздух, за да могат да работят.

- Говорите за доверие между институциите - имате ли наблюдения - сегашните управляващи делят ли общините на "наши" и "ваши"?

- Управляващите имаха малко общини в предишния мандат и може би бяха по-малко чувствителни. Те неглижираха отношението си към местните власти по основните въпроси - децентрализацията замръзна, намалиха средствата за общините, ликвидираха общинското здравеопазване. С идването на кабинета се загуби много време за проверка на предишния кабинет, което на практика блокира около година харченето на европейските средства, и това беше пагубно. Затова, имайки сега много общини, имайки сега сдружението, аз се надявам, че партия ГЕРБ ще погледне с по-добри очи местната власт. За европейските фондове нямаше делене на "наши" и "ваши", там е важно да дадеш стойностен проект и управляващият орган се отнася по правилата. През моя мандат като кмет привлякох средства за 118 млн., като сегашният кмет ще реализира 70 млн. от тях, с което всъщност дадох посока на мандата му и зададох кода за развитието на община Смолян през този мандат.

- Какво имате предвид под "замръзване на децентрализацията"?

- Когато си кмет, представител на местната власт, тогава ти искаш повече свобода, но тя ти дава и много отговорности и задължения. Когато станеш министър или депутат, ти започваш да се отлепваш леко и да забравяш всичко онова, което си искал. За съжаление на премиера това му се случи. Той, когато беше с нас заедно кмет - казваше: "Да, аз искам от данъците на столичани държавата да ми връща повече". Когато отидохме при него като премиер, му поискахме: "Това е вашата логика, ние искаме от данъците, които се събират, по-голяма част да отидат за общините". Премиерът обаче отговори: "Да, аз ви разбирам, но нека Дянков го приложи". И Дянков каза: "Не става". Виждате за каква игра на думи и за каква децентрализация става въпрос.

- Научиха ли се общините вече да усвояват европейските средства?

- Ако видите отчетите, общините са с един от най-големите дялове на усвоените средства. И ние подпомагаме това, което Томислав Дончев отчита. Мисля, че минахме детската възраст, защото предишният мандат бяха реално първите ни четири години. Мисля, че всички общини вече имат достатъчно написани проекти, имат експертен капацитет, имат потенциал и безкрайно много се гордея с това, защото през последните четири години сдружението много правеше да се развие именно този капацитет.

- Вие сте член на ръководството на БСП - как се отразява на партията двубоят между Станишев и Първанов и в кой отбор е вашето място?

- Моят "отбор" е БСП. Едно е ясно, че БСП е основната опозиционна сила, тя трябва да звучи с още по-силен глас и сега, и след конгреса до парламентарните избори. България има нужда от това.
6
2305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
07 Март 2012 21:13
Феноменът на Сдружението на Общините в нашата Държава е Камуфлажно сходен с феномена на т.н. НПО в многопосочната "система" на Гражданското Общество . Тях , и по Длъжност и по Предназначение , трябва да ги имаме , но и всякак ги нямаме . Те са ни нужни , за Камуфлаж на архаичния тип Политическа демокрация , която вече господства в системата на общия ни живот . Да не беше така , досега да бяхме най-малко "фифти-фифти" в противостоенето между Статуквото на "прехода" и дълбоките Реформатори на вече зловредната за Обществото ни , Структура на Политическата система , която практикуваме , но не само , а и с устойчиво позитивна тенденция от всичко това .Тук си говорим за проблеми пред Политическата бюрокрация в "положението" ...
07 Март 2012 22:04
Дора Янкова даде добро за разсипването на Пампорово, предстоящото застрояване на Перелик, винаги в услуга на "бизнеса". Нагла, корумпирана, отдавна отродена от Родопите "родопчанка"..
07 Март 2012 23:20
Браво!
Другия път напрво Станишев! Или Гоце.
То и без това в.Дума залезе безславно. Време е за нов партайшпигел
08 Март 2012 04:18
Дорето Янкова е стара моя приятелка и аз я харесвам, но нейното разбиране за децентрализация е от скромно по-скромно. Да отидем, да се помолим да ни отпуснат повече пари. Още не е стигнала до разбирането за децентрализацията като власт, като функции, като права и отговорности. Това сдружение на общините е някаква казионна организация, която само претендира, че извършва някаква народополезна дейност.
Споделял съм много пъти в този форум, глобализацията ликвидира националната държава, налага изземване на функции и власт от държавата в полза на наддържавни институции. Противодействието, в смисъл приспособяване, е в същата степен отдаване на власт, функции, права и отговорности надолу по регионите. Но тази власт няма да се отдаде доброволно, тя трябва да се изземе. По инициатива и борба отдолу срещу държавата.
Настоящото сдружение на общините по никакъв начин не се вързва с подобна, сравнително революционна идея.
08 Март 2012 07:17
Страшно!
08 Март 2012 09:07
Децентрализация и сега може да се направи - общините имат право да вдигат данък имоти до 4 промила и нещо. Никоя община не го прави. Всички чакат на общия бюджет. А би могло с парите от този данък да се поддържа инфраструктурата в общината и то на добро ниво.

Защо жител на северозападна България да плаща/през държавния бюджет/ за улиците на гр. Смолян да речем? Защо да не дава той тия пари в своята община? И тя да е добре подредена?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД