:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бившият пътен шеф получи ново обвинение за 100 000 лв.

Прокуратурата подхваща Веселин Георгиев заради доклад на Сметната палата
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов отчете по-малко СРС-та и две разследвания срещу двама бивши шефове на фондове, отговарящи за милиарди левове.
Ден след като Сметната палата обяви доклади за дейността на пътната агенция за периода 2006-2007 г., бившият шеф на НАПИ Веселин Георгиев, по-известен като Батко, се сдоби с ново обвинение. Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла обвинителен акт за присвояване срещу Георгиев, съобщи вчера шефът на СГП Николай Кокинов. То е на базата на констатациите в одитния доклад.

Според прокуратурата бившият шеф на пътния фонд е сключил десет неизгодни договора с фирми, чрез които е ощетил агенцията с близо 100 хил. лв. Те са подписани в периода 10 март - 21 юни 2006 г. Вчера от държавното обвинение не обясниха с каква цел са подписани контрактите. Сред юридическите лица обаче има и сдружения с нестопанска цел.

Това е второто обвинение срещу Веселин Георгиев. Първият обвинителен акт беше внесен още през 2009 г. Повод за него бяха разкритията, че като шеф на пътния фонд Георгиев е сключил 8 договора с фирмите на братята си - Емил Георгиев и Бойко Георгиев. Там обаче Батко е обвинен, че е нанесъл неимуществени вреди на фонда и е подронил доверието в институцията. Заради скандалните поръчки на Георгиев ЕК спря финансирането на инфраструктурните проекти у нас. Това дело тръгна още през 2009 г., но бе върнато на прокуратурата през юни миналата година, тъй като председателят на съдебния състав Георги Колев, който го гледаше, стана шеф на Върховния административен съд. 5 месеца по-късно прокуратурата внесе нов обвинителен акт.

Освен обвинението срещу Георгиев прокуратурата е започнала разследване и срещу бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, която го оглавяваше в рамките на около 4 месеца през 2009 г. Според обвинението тя е сключила 10 договора, всеки на стойност по 4500 лв. Те са били подписани със служители на фонда, чиято задача е била да оценяват технически проектите, подавани от общините. По този начин чиновниците си докарвали допълнително пари.

----------НАМАЛЕНИЕ

През миналата година градската прокуратура е поискала използването на по-малко спецразузнавателни средства спрямо 2010 г., заяви Кокинов, който вчера се отчете за година дейност. Данните сочат, че са поискани 1622 пъти СРС-та, като са получили одобрение в 1618 от случаите. Година по-рано градското обвинение е поискало 3664 специални средства и е получило 2545 одобрения. "Намаляването се дължи на обществената полемика по темата, натиска на ръководството на прокуратурата, създаването на регистър на СРС, както и задължението всички искания да бъдат прегледани от мен преди да бъдат внесени в съда", коментира накратко Кокинов. От всички 1618 СРС-та през миналата година прокуратурата е успяла да изготви 326 веществени доказателства, които са представени пред съда.

2
996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Март 2012 20:50
Бойко Борисов изпълнява думата си...Ура!
-------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

21 Март 2012 11:15
Станишко да отиде в Съдебната зала и да благодари отново на Батко
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД