:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР и ДАНС бавели даването на гражданство

Вътрешното министерство и ДАНС са основните виновници за бавния процес на получаване на българско гражданство. Това стана ясно от думите на шефа на дирекция "Българско гражданство" в правосъдното министерство Катя Матева пред парламентарната комисия по помилванията вчера. Повод за изслушването й станаха сигнали до органа, че по подадени молби за гражданство в продължение на години няма движение. Матева обясни, че според установената процедура лицето, което иска промяна в гражданството, подава молба до правосъдния министър. Той трябва да изготви предложение до вицепрезидента, който има право да дава гражданство. Това обаче не може да стане, докато МВР и ДАНС не извършат проверка на съответния кандидат. И докато правосъдното ведомство има кратък срок да изготви предложението, силовите ведомства не са ограничени от никакви срокове, което води до протакане на процедурата. Чак през май 2010 г. по инициатива на правосъдното министерство е приета поправка в закона за българското гражданство, която установява срокове и за тях. Матева уточни, че парламентът е поставил краен срок до 4 май да се разчистят висящите стари преписки, които са около 5500.

Матева съобщи, че за периода на двата мандата на бившия президент Георги Първанов са били подадени общо 132 288 молби за промяна на гражданството. От тях за 80 022 са били издадени укази на основание, че желаещият е от български произход.
1
2256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2012 10:40
Да бе, обвинявайте МВР И ДАНС за неща, които са от изключително значение за националната сигурност. Сульо и Пульо може да получат българско гражданство - ама това, че е опасно да се внедрят потомствени шпиони от всяка страна дето и се е прищяло - няма значение, важно е срока да се спази. Ами щом трябва да се спази давайте отказ - не сме го изчистили, съмняваме се и точка. Не остана българско място, където сигурността на страната ни да е гарантирана от криворазбраната демокрация. В другите страни тайните служби имат последна дума по тези въпроси, а тук се продава на парче.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД