:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ден преди крайния срок ГЕРБ няма фаворит за здравната каса

Според здравния министър в болниците цъка бомба със закъснител
Ден преди изтичането на крайния срок за избор на нов управител на НЗОК депутатите от ГЕРБ нямат фаворит за поста. По закон наследникът на напусналата досегашна шефка на касата Нели Нешева трябва да стане ясен най-късно до 22 март. Петима са кандидатите за поста, съобщи вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Сред тях имало както експерти, така и политически фигури, в това число депутати, обясни той, но отказа да съобщи имена. На вчерашното си заседание депутатите на ГЕРБ не излъчиха свой фаворит, както се очакваше. Вероятно се чака връщането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от Турция.

Досегашната зам.-шефка на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова не е сред кандидатите за шеф на касата. Тя ще заеме председателското място в комисията, освободено от бъдещия здравен министър Десислава Атанасова, решиха вчера депутатите на ГЕРБ. Днес Атанасова и Делян Добрев ще положат клетва в парламента, а наред в листата на ГЕРБ да попълни мястото на Атанасова е зам. областният управител на Русе Петър Даскалов.

Здравният министър в оставка Стефан Константинов пък предупреди, че в болниците цъка бомба със закъснител. "Ако парите за лекарства са 500 млн. лв., финансирането за болниците е за 1.1 млрд. лв.", каза той пред Нова тв. Но не обясни каква точно бомба цъка в болниците и откъде може да се очаква дефицит, при положение че м.г. бюджетът на НЗОК за лечебните заведения издържа. Според него при управлението на болниците липсват политики, каквито той е искал да проведе с въвеждането на здравната карта, по която НЗОК да сключва договори, т.е. да не може всяка новопоявила се болница да получава финансиране.

Константинов обясни, че не е срещнал подкрепа в ГЕРБ за плануваните от него реформи и че е подал оставка, без никой да му я иска. "Още ми е криво, но смятам, че това ще е една повратна точка в личния ми живот. Точно това, че много от нещата, които исках да се свършат, не станаха. Това беше и мотивът ми да подам оставка", каза Константинов. Той поясни, че не е имал подкрепа за редица важни законопроекти - за здравна карта и планирането на болниците, за медицинските изделия, от който се очаква да въведе поне малко ред в цените, на които пациентите са принудени да си купуват консумативи за операции, и за забраната на пушенето.

МЕЖДУ МИНИСТРИ

Министърът в оставка упрекна и вицепремиера Симеон Дянков, че се е опитвал да кадрува във ведомството му. "Финансовата система трябва да е благодарна на здравната, която успя да я стабилизира чрез парите от резерва на здравната каса", заяви Константинов. "Вижте вестниците от 7 октомври 2010 г. Сам на бара. Първият ми работен ден. В Народното събрание аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът", оплака се той.
1
1445
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2012 08:46
Важното е новият шеф на касата да защитава интересите на данъкоплатците и да не позволява лобитата да му влияят.Важното е да спре далаверите и откровенното източване на пари чрез клиничните пътеки и чрез високите цени на лекарствата.Битката с фармацевтичното лоби и с това не лекарите никак няма да бъде лека,защото те прибират милиони от парите за здравеопазване,както Огнян Донев до сега прави с високите цени на лекарствата на Софарма и прибира милиони и заради него си отде и шефката на касата и заместник-министъра и минисътра на здравеопазването,но не виждам да са паднали цените на лекарствата или не виждам лекарите да са спрели да източват касата чрез клиничните пътеки.Така,че който и да дойде никак няма да му е лесно!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД