:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Как се прави преврат в гражданското общество

Странна тайнственост тегне над родните клонинги на протестните „марки“ Occupy и Anonymous. Засега те са окупирали само инициативите на най-голямото гражданско движение у нас - СИЛА, но не крият политическите си амбиции
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На първите протести срещу цените на горивата, организирани от "СИЛА" в началото на 2011 г., се събират множество хора, което впечатлява политиците и те започват да търсят среща с организаторите на новото гражданско движение...
Съюз СИЛА- организатор на протестите срещу високите цени на бензина - успя да се утвърди като най-голямото гражданско движение в България напоследък след масовата протестна ековълна от края на миналото десетилетие. Възниква спонтанно в интернет в началото на 2011 г. Страниците му в социалните мрежи събират десетки хиляди почитатели. Непосредствено преди последните местни и президентски избори от есента на миналата година е бурно ухажван от абсолютно всички политически сили - на места подразделенията му поддават. Но, общо взето, движението успява да запази гражданската си същност и независимост. Обаче плъзват слухове, тиражирани и от медиите, че лидерите му са педофили и мафиоти, че са финансирани от Алексей Петров. Сайтът и страниците на "СИЛА" в социалните мрежи са превзети от отцепници, които отказват да покажат истинската си самоличност, затварят достъпа до себе си и проповядват недоволство срещу системата "по принцип", "от името на целия народ". Твърдят, че нямат лидери и не искат да имат, всички са равни и "едни от нас". В тяхна подкрепа се обявяват самопровъзгласили се за местни "държатели" на най-актуалните напоследък протестни "марки" Occupy и Anonymous, които също настояват за секретност около самоличността си. Кулминацията на това обединение трябваше да бъде протестът на 17 март, заявен в десетина градове, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Русе. Той бе под наслов "Избухваме!". Въпреки потвърденото присъствие на десетки хиляди недоволни в крайна сметка през уикенда по централните площади на страната се появиха по няколко десетки души. Най-много бяха в София - към 200 човека. Шествията минаха вяло, без оратори и ясна представа кой стои зад тях. Което затвърди съмненията, че става въпрос за манипулация на скрити сили и удобно пакетиране на гражданското общество с цел продажба при следващите парламентарни избори.



Как започва всичко?



"Ние се познаваме от автомобилните форуми", разказва настоящият председател на граждански съюз СИЛА Чавдар Здравков. Той е човекът, обявен от някои медии за "наследник на Косьо Самоковеца". "Вероятно защото съм от Самоков и на Косьо къщата е на две преки от моята", предполага Чавдар. Твърди, че няма какво да крие, и охотно разказва за произхода, семейството, бизнеса си. На 32 години, женен с едно дете. Баща му е икономист, майка му е работила в туристическия бранш. Има фирма, която е посредник на софийски компании за родния му град в областта на застрахователното дело, охранителната дейност и "каквото още се сетиш". Страстен почитател на немска марка коли. Именно хобито му го отвежда при протеста срещу високите цени на бензина, започнал в началото на миналата година в един автомобилен форум.

По същия начин в СИЛА се озовава и заместникът на Чавдар - Борислав Райчев от София. Той е на 24 години, от "обикновено работническо семейство", труди се в семейна фирма в областта на климатизацията и вентилацията, която заради срива в строителството напоследък не е в цветущо състояние. Колите също са негова страст, както и на повечето членове на съюза. Обсъждането на цената на бензина в един автофорум в началото на 2011 г. скоро се пренася в социалните мрежи и се превръща в група, която моментално събира хиляди почитатели. В дъното на всичко стоят двама души - Иван Янушев от Пазарджик и Янко Янков, който е от Монтана, но живее в Атина, Гърция. Така се стига до първия протест на улицата - на 13 март 2011 г., след който популярността на движението започва да расте лавинообразно. Към него се присъединява нов особено активен член - Атанас Калев от Бургас - и бързо се превръща в лидер. В началото на април спонтанно събралите се в интернет протестиращи учредяват съюз СИЛА - абревиатура на Съюз на интернет любителите на автомобили. Регистрират го официално през май. За почетен председател е избран Янко Янков (с уговорката да оглави движението, като се върне в България), а за действащ - Кирил Димитров. Чавдар Здравков става негов заместник.

Междувременно тръгват и първите слухове - че всичко е готвено много отдавна, още от средата на 2010 г., от определена партия, че Иван Янушев е подставено лице на "крайна формация, оцветена в червено", че Кирил Димитров е член на младежките структури на БСП.

Започват съмнения и към митичния Янко Янков, който така и не се появява в България. "Пращали сме му пари да си плати интернета, купували сме му кабел, че кучето му го изяло, но така и не му видяхме очите", казва Чавдар. Постепенно Янков, Калев и Янушев се отдръпват от реалната дейност на съюза, отказва се и председателят Кирил Димитров. Мястото му е заето от Чавдар Здравков, а Борислав Райчев става негов заместник.

Появява се и първата финансова подкрепа. Бизнесмен, пожелал анонимност, помага на съюза с отпечатването на флаери, тениски и шапки с логото на организацията. Пламен Балев, един от приватизаторите на шивашкото предприятие "Лиляна Димитрова", им предоставя безплатно офис и по 500 лв. на месец за издръжката му, които обаче спират след вота през есента.

Към началото на лятото с наближаването на изборите започва и активното ухажване от страна на всички политически сили. "Предлагаха ни основно подкрепа - експерти и адвокати. Стигало се е и до 5 милиона лева финансова помощ, но това е ставало само през човек на човек на човек на партията. И няма как да сме сигурни дали някой не си го измисля и колко са били парите в началото, преди да стигне офертата до нас, след като всички посредници са си отчислили своето. Искали са от нас и да се влеем в някоя партия, да станем нейно младежко движение", разказва Чавдар и твърди, че всички тези предложения са отказани на централно ниво.

Срещат се и с управляващите. Бойко Борисов ги кани в кабинета си. Поощрява ги с: "Браво, лъвчета!" Нарежда на Дянков да им помага с каквото може. Комуникират си с министър-председателя не през пресцентрове и сътрудници, а директно по мобилните си телефони. По време на кризата с отнетия лиценз на "ЛУКойл" на среща ги кани и шефът на рафинерията Валентин Златев. Виждат се в централата на петролната компания в София. "Обясни ни, че едва ли не нашите протести за намаляване на цените на бензина ще направят така, че държавата ще фалира. И ние се притеснихме и тръгнахме да звъним на Дянков да върне лиценза на "ЛУКойл". Решихме, че нещо сме объркали, а те просто са ни манипулирали", разказват Чавдар и Борислав. Дянков обаче, за разлика от Борисов, изобщо не пожелава да разговаря с тях.



Началото на края



"През лятото на 2011 г. с нас се свърза Душана Здравкова, за която тогава се говореше, че ще бъде вице на Алексей Петров, ако той се кандидатира за президент. Искаше да ни запознае с хората, протестиращи против проучванията за шистов газ в Нови пазар", спомнят си Чавдар и Боби. После ръководството на СИЛА е поканено в София на среща с Алексей Петров в хотел в кв. "Лозенец". "Той ни плати хотела", признава Чавдар Здравков. Първия ден си говорят общи приказки, никакви конкретни предложения няма. Присъства и Михаил Михайлов, бившият говорител на правителството на Иван Костов. Вечерта групата се весели в известно чалга заведение наблизо, а на сутринта, докато още се разбужда, разбира, че част от хората вече са на нова среща с Алексей Петров, за която ръководството не е уведомено. "Появиха се слухове, че някои там са искали пари от него, а дали е било така - не мога да кажа. Факт е обаче, че 5-6 души скриха от останалите 30, че са на такъв обяд", казва Чавдар Здравков.

Оттогава се заговаря, че СИЛА е под опеката на Алексей Петров. Малко след това излизат и публикациите, че Чавдар е наследник на Косьо Самоковеца, а двама от ръководителите на структурите в провинцията са педофили. В съюза настава сериозно разцепление. Обявена е нова среща, на която да се реши какво да се прави. Два дни преди нея хората, които са били на въпросния таен обяд с Алексей Петров, пускат оставки по мейла и изобщо не се появяват на събирането. Част от тях после се връщат в съюза с обяснението, че са били подведени. Но останалите се появяват в инициативния комитет за издигането на Алексей Петров за кандидат-президент - Васил Цалта, Евгения Тодорова, Катя Иванова, Нели Чолакова. Подразделението на съюза в Кърджали преди изборите пък изцяло се влива в една от партиите там на битка срещу ДПС на местно ниво.

Междувременно е превзета и затворена за публично виждане страницата на СИЛА във "Фейсбук". Външен човек няма как да разбере кой я администрира. Достъпът до нея в момента е възможен само ако си проверен и препоръчан. (На мен ми бе отказан.) Друга група на съюза в социалната мрежа - "Не на високите цени на горивата!", която наброява близо 30 000 души - се администрира от Янко Янков и Иван Янушев. (Достъпът до нея също ми бе отказан.)

Превзет е и сайтът на СИЛА - gorivo.net, на който от началото на тази година започва да се рекламира ново, несвързано със съюза събитие, като се използва старата му аудитория - "Национален протест срещу безобразията в България", насрочен за 17 март 2012 г. под мотото "Избухваме!".



17 март



Освен на gorivo.net въпросният протест се рекламира и във "Фейсбук", където има към 25 000 почитатели. "Това е стара наша страница за събитие в Бургас, която те също превзеха", обяснява Боби Райчев. Администраторите й са скрити.

На молба за контакт получавам следния отговор: "Вие искате интервю или неформален разговор? Ако е първото - може би няма да стане, защото никой не иска да афишира себе си, а възможностите за спекулация са големи. Ако пък искате разговор на кафе и с романтичен привкус - тогава можем да ви потърсим."

На уговорената среща се появява Евгени Попов, млад учен физик. "Знам го, от приятелчетата на Калев е", сеща се Чавдар Здравков. Евгени е изключително потаен, обяснява, че няма никакво значение кой стои зад готвения протест на 17 март, и говори общи приказки, които нищо не казват: "Ти също си една от нас, ти също си наше лице, нима си доволна от случващото се в страната?"

Всички в СИЛА подозират, че зад събитието са Янков, Калев и Янушев. Евгени Попов отначало потвърждава, че и те са сред съмишлениците, но после започва неистово да отрича и да заплашва, че ако публикувам това, "ще ме съсипе заедно с вестника". Опит за директен контакт с Янушев във "Фейсбук" завършва без резултат, но с почти моментално обаждане от Евгени, който твърди, че интересът на вестника към случващото се е предизвикал "вътрешен скандал" в организацията им.

Сред подкрепящите протеста на 17 март са и хората от Occupy Bulgaria, чиято страница във "Фейсбук" има около 11 хиляди почитатели. Сайтът им - occupybulgaria.org - е регистриран на името на Росен Яворов от Смолян, чийто мобилен телефон дава заето, когато му се обажда номер, невключен в неговия указател. Опит за контакт през "Фейсбук" с "Окупираме България" завършва с характерната и за организаторите на "избухването" потайност:

"Аз лично не разбирам кой и защо е решил, че съм длъжен да се "легитимирам" пред който и да е журналист, просто защото той иска да напише статия, от която да прибере някой лев", отговаря ми единият администратор. "Аз лично ще се "легитимирам", но не за да задоволя претенциите на тайната полиция от в. "Сега". Това обещано легитимиране така и не се случва.

Опитвам се да му обясня, че се носят всякакви слухове за тях и ако не се появят с лицата и биографиите си, не ми оставят избор - освен да се осланям на това, което витае. "Заплахата, че ще напишете слухове за нас, говори много лошо за Вас, като журналист и по-лошото като човек. Не действаме като мишки, а като хора, които се пазят от гнусотията на медиите и нахални журналисти." И с това разговорът приключва.

Във "Фейсбук" има две страници на Anonymous Bulgaria, на които протестът на 17 март също се рекламира. И те нямат лица и явни администратори. Не се хвалят и с никаква хакерска дейност като световната група, чието име са си присвоили. Протестират "по принцип" , патриотизмът е много важна част от настроението в общността - нещо изключително нехарактерно за истинските "Анонимни". Почитателите им са малко - около 1000 души.

В деня на самия протест на "Фейсбук" страницата му се появява странен призив: "До всички футболни фенове, които бяха в Катуница. Там решихме да направим България различна, затова днес не позволявайте да ни наричат пак лумпени, изроди, наркомани и т.н." Евгени Попов пише малко след това през личния си профил на същото място: "На протеста събирайте координати на хората, които са там. Направете списък и всеки да оставя някаква информация за комуникация. Освен това призовавайте всеки участник да бъде активен и да събира такава информация от хората около себе си и когато има събитие, да се свързва и да уведомява."

В края на деня, след като става ясен провалът на "избухването", на същата страница заваляват обиди към всички "страхливци" и "мишки", които не са се появили на площада. Писани са обикновено от името на администраторите и от затворени профили с никове като "Анонимно човече", без снимки и информация. Играе се силно и с националистическата карта. На стената на протеста във "Фейсбук" се пуска снимка на Левски с надпис: "Той щеше да бъде с нас на 17 март!"

Тайнствените организатори на протеста през уикенда се заканват да провеждат редовно такива събития. Продължават да не желаят да разкрият самоличността си, която мнозина потребители в интернет настояват да узнаят, за да преценят дали да ги последват. Междувременно официалното ръководство на СИЛА организира шествие против високите цени на бензина на 25 март. Дали става въпрос за егоистична битка и сблъсък на лидери, дали някоя политическа сила е успяла да разцепи и разедини гражданското движение, или някой удобно го пакетира, за да го продаде на изборите следващата година - предстои да се разбере.

Снимка: Борислав Николов
На последните протести след изборите обаче вече се събират значително по-малко хора, което разгневи новите "лидери" на движението срещу високите цени на горивата.
Съюз "СИЛА"
Ръководството на "СИЛА" - (от ляво на дясно) Борислав Райчев, Чавдар Здравков, Симо Милков
Съюз "СИЛА"
Иван Янушев и Янко Янков - едни от създателите на граждански съюз "СИЛА", които после застанаха и в дъното на разцеплението.
Facebook
Евгени Попов, човекът, който идва на среща, когато поискаш да се запознаеш с организаторите на националния протест против безобразията в България.
55
12874
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
25 Март 2012 20:14
Странно! Защо ли не искат да се покажат пред хората? Или ги е страх/
Да не би да бъдат арестувани за пресичане по пешеходна пътека? Като онзи от Търново?
Или да ги привикат както милиционерите в Благоевград събирали хората по снимки от протестите?
И са прави искащите протести да се организират само от лицензирани, унифицирани и контролирани от властта организации...
Как така Сульо и Пульо ще протестират?
------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

25 Март 2012 20:45
Има фирма, която е посредник на софийски компании за родния му град в областта на застрахователното дело, охранителната дейност и "каквото още се сетиш".

Н-да, защо ли ми прилича на третокласна мутра. на който някой му е подпалил фитила?

25 Март 2012 21:12
уважаемият генек отново храбро брани честта на редовия български айдук
25 Март 2012 22:47
на най-голямото гражданско движение у нас - СИЛА

Тва виц ли е ? Една група наемници на транспортни фирми, които протестират срещу наклона на земната ос.
-
И даже не протестират пред когото трябва. Кой се заиграва с Иран и вдига цените на претрола ?
25 Март 2012 22:51
Където и да ги побараш , конфекция , че и артисва ...
25 Март 2012 23:06
организираната престъпност станала гражданско общество.
25 Март 2012 23:15
Елена Кодинова,
За подробното описание
За отсъствието на анализ на "феномена"
25 Март 2012 23:18
Въобще, пълно е с некви талибани, дето се правят на представители на "гражданското общество". Опасявам се, че така истинските протестиращи няма да бъдат разпознати, а странни интереси ще бъдат прокарвани, прикрити под маската на гражданската позиция.
25 Март 2012 23:20
Хората с „истинска“ власт са онези, които притежават обществото и те са една доста тясна група. Ако „специалната класа“ докаже, че може да служи на интересите им, то тогава тя става член на изпълнителната група. Това не трябва да се разчува. Хората в нея трябва да са си внушили убежденията и доктрините, които ще служат на интересите на властта.Докато не шлифоват в себе си това умение, те не могат да станат част от „специалната класа“.
Ноам Чомски
25 Март 2012 23:22
Ценностите и интересите на властта трябва да враснат дълбоко в тях. Само тогава те могат да станат част от „специалната класа“. Останалата част от „обърканото стадо“ просто трябва да бъде заблудена.
Ноам Чомски
25 Март 2012 23:30
Гражданското общество в България няма и не се предвижда да има. Ако г-жа Кодинова мисли че генно модифицираните клонинги на "Отворено общество" са гражданското общество ...? Социалният и политически инженеринг, създаването от горе на партии и протестни движения цели изземване на политическата инициатива от „обърканото стадо“ за да е сигурно, че в най-добрия случай ще остане зрител на действието, отдавайки от време на време предпочитанията си на един или друг от истинските водачи, сред които й е разрешено да избира.
25 Март 2012 23:32
дважди максималния,
това ноо приложимо за боевия авангард на работническо-селската класа, а.к.а. обикновена организирана престъпност
25 Март 2012 23:37
Не разбирате ли че и "Левски" и ЦСКА и Литекс са на Елита, така е сигурно че Първенсрвото винаги ще се печели от Елита. На нас ни е отредена ролята на зрители.
25 Март 2012 23:40
Bira, правилно си забелязал, всъщност те винаги са били едно и също.
25 Март 2012 23:40
тъй де.
като по времето на най-хуманния строй. имаме привилегията да бъдем щастливи под вещото ръководство и т.н. и т.н.

немаме никви разногласия.
25 Март 2012 23:49
Не мога да го кажа по-добре от Чомски:

Теорията на либералната демокрация и марксизмът-ленинизмът се доближават в някои от своите общи идеологически положения. Аз мисля, че това е едно от обясненията защо с годините някои хора с такава лекота преминават от едната позиция на другата, без да усетят, че нещо се е променило. За тях въпросът е на преценка: у кого е силата. Може би се надяват, че ще има народна революция и тя ще им даде държавната власт в ръцете или пък, че няма да има революция и тогава те просто ще работят за хората, които притежават реалната власт — бизнесмените. Но ще вършат едно и също нещо: ще водят масите към един свят, който те са прекалено ограничени да видят сами.
25 Март 2012 23:55
Аз дълго време се присмивах на червените колко бързо смениха политическите си убеждения докато прозра че нищо не са сменяли, че са си същите. Да бях прочел Чомски по-рано, но той е ляв а тогава беше "кой не скача е червен".
26 Март 2012 00:19
гражданското общество

Това понятие, което е по-скоро разговорна украса на словесната форма в някакъв контекст, отколкото еднозначно установен термин, в последните десетилетия едни усвоители на чуждоземни бюджетни пари за специални цели през Сорос, но не само, съвсем изпразниха от съдържание.
-
Първопричина за това, вероятно е опитът за преформулирането му спрямо неоконсервативната ( нео"либералната" ) доктрина, проведено точно, чрез спонсорираните от тези среди фондации и енджиота. Това съвпадна и с целите на преобразуването на политическата власт на комунистическата родова номенклатура в Източна Европа в икономическа и преодоляване на идеологическият им конфуз, чрез деполитизация на политиката. На превеждане на идеологически оплюти понятия за благозвучие.
-
От характеристика за политико-икономическото устройство на държавата, "гражданското общество" бе абсурдно запратено в самостоятелно глобално, но най-вече регионално "съществувание". А гражданско общество значи просто буржоазно общество, буржоазно политико-икономическо устройство на държавата, което пък води названието си от самостоятелният статут и правила и начин на функциониране на градовете в средновековна Западна Европа.
-
Та... няма как да отделиш едно гражданско действие от едно политическо действие, още повече, че и политика идва от полис, т.е. град. Няма как да отделиш една обща за гражданите цел, от всички общи за гражданите цели от една завършена концепция, визия за полиса, политика.
-
Ако някой защитава лични или тясно групови интереси, то това може да е егоизъм, лобизъм, нещо друго, но не и гражданско действие. Действие, като гражданин на една държавна общност.
26 Март 2012 00:26
А що се отнася до описаните в статията герои, то те са типичните по тези географски ширини още от времето на Бай Ганьо. Имат една обща черта - ниска политическа култура и като единствен водещ мотив - личният келепир на момента.
26 Март 2012 05:38
Не знам автора какво разбира под преврат.Но за несведущите ще разкажа как точно се прави и то точно за СИЛА иде реч.Срам не срам признавам,че и аз бях от онези 30 хиляди маймунки,които се хванаха на въдицата и излязоха на улицата.Въпреки,че като разумен човек виждах,че исканията не са оформени,че организаторите не са подходящи.Че мънкат пред камерите,че се карат помежду си.Но все пак това беше опит за създаване на гражданско общество от различни хора,които са обединени в нещо общо и струваше да се опита.ОБАЧЕ в един ден се оказа,че част от организаторите се събрали по късна доба и зад гърба на останалите си създали сдружението СИЛА.Като изритали всички несъгласни това да се прави и да се прави по този начин.Ето кое се нарича преврат!За това и хората,които повярваха,че протеста няма да е само за горивата,че ще има искания по точки и всички ще участват в тях,бяха разочаровани,омерзени и спряха да излизат на протест.Групата за горивата продължава да е около 28 хиляди,но в СИЛА са останали малцина.Това,че са се срещали с партии и са чакали да бъдат подпомогнати е още по-голям проблем!Няма значение с кого,дали с Петров,дали с ГЕРБ,все тая!Това не се ли нарича осребряване на влияние?!Едно движение,което тръгна отдолу с организатори,които уж щяха да са на доброволни начала и равни с останалите,изведнъж се превърна в структура,която да иска пари и власт.Не знам кой прав,кой крив,не съм била в кухнята,но подобни действия са причината да няма гражданско общество.Неговата воля се подменя след като се използва за лични цели.
26 Март 2012 07:08
Може би това е причината хората да не излизат на масови протести.
26 Март 2012 08:09
Ама вие в ред ли сте.Властта никога няма да позволи да има гражданско общество.Ще ги изкарат не само престъпници и педофили, ами и най-вероятно ще ги изпозаключат.Събрали се някакви си момченца и момиченца и решили да ритат срещу ръжена - е няма как да стане.Властта е навсякъде - всичко гледа и слуша - дори тука в тази статия по коментарите ще го забележите и усетите.Гражданско общество ли - е няма такова животно.А и да има бързо бързо ше го озаптят.
26 Март 2012 08:22
Анета,

Това е истината.
Фейсбук ускори динамиката на обществените отношения и тутакси изникнаха хора, желаещи набързо да осребрят привидната масовост. Подчертавам - привидната. Защото в интернет е много лесно да вдигаш аларма, но на практика да не си помръдваш и пръста. Един пример. Според фейсбук на първия протест срещу АСТА щяха да дойдат 150 хиляди души. На практика се събраха около осем хиляди.
26 Март 2012 10:02
Уважаемият долубекапе може би е дефинирал понятието "редови български айдук" и е произнесъл присъдата? Според основата "редови" - което означава един от стоящите в редовете, това са хората, които са излезли на протест. Между тях и Сократ, Анета и т.н.
Кои, тогава, са главатарите на айдуците?
И, ако айдуците са протестиращите - мутрите и свитата им какви са?
Статията взема ЕДНА организация - доколко легитимна може да прецени само съдът, не авторката. И въз основа на нея се правят обобщения и заклеймявания.
Та пак да попитам - гражданско общество е създадено, ръководено и контролирано от властта общество?
Нещо като комсомола и ОФ?
А дали няма да е по-интересна темата защо мнозина крещят по форуми, но ги няма на действителни протести?
Но това е ...хм, щекотлива и дори опасна тема...
П.П. Аз на протести не ходя. Казвам своето лично - не е трудно да се открие името ми. Просто не съм съгласен да стана капка в морето. Предпочитам капка в пустинята.
-----------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
26 Март 2012 10:53
Целта на групите и слуховете са да се контролира и тушира напреженирто!Така се създава предпоставка за разцепване на новоформоращото се гражданско съзнание с цел контрол и манипулация! Не се поддавайте! Всяка кауза аке е за доброто на държавата трябва да се подкрепя. Вън на всички политически мърши!Техните обещания ни доведоха до тук. С уважение : Янко Петров
26 Март 2012 11:04
Ще помоля уважаемите Съфорумци да си припомнят какво се случи с "България за нас" и Керпеден-1, да поразмислят малко, и тогава да коментират написаното от Е.Кодинова.
.
P.S. Забравих нещо.
Всеки път като отворя заглавната страница на газетата, долу в ляво на екрана пише едно нарастващо число:
13,465 души харесват вестник Сега.

Е, и?!
26 Март 2012 12:50
Неколко прости момчета, тамън трактористите се заинтересували и на хората взели, че им омръзнали...
26 Март 2012 13:31
Включиха ме преди около 2 месеца в 17М след като показах, че може да ми се има доверие, даже без да сме се виждали на живо. По същия начин бяха включени и много други хора, които показаха, че не са овчедушни и че искат да спрат разграбването на държавата ни. Беше взето решение да не се дават интервюта, понеже всички знаем как медиите манипулират общественото мнение, което се доказва в случая. Евгени бил изключително потаен....браво на журналистката, не можа да го осере по друг начин и реши да го изкара една от най-съмнителните личности в държавата
26 Март 2012 15:51
***
26 Март 2012 16:07
Това което е направила Елена Кодинова е пълно вмешателство в личното пространство на хората.

Съжалявам, че се потвърждава извода, но възниква въпроса - на къде сте тръгнали с тази ниска политическа култура и без да са ви ясни дори базови понятия ?
-
Не видях Кодинова да е писала за нечия любовница или любовник, за нещо лично за някого, дори за данъчната му декларация. Тя е писала само за публичната дейност и изяви във връзка с публичната дейност на този или онзи. Въпреки, че след, като става въпрос за публична дейност, то и личната сфера вече не е защитена. За това има специално решение на Конституционният съд изхождащо от това, че обществото има право да бъде информирано за кого става дума.
-
Който иска да е потаен и да не му се месят медиите в личното пространство да не се опитва да се меси в публичната сфера. Публичната сфера е именно публична, защото нещата се извършват открито и няма тайни. Даже тайните организации някъде се класифицират по презумпция, като терористични. Защото, ако действаш в рамките на закона, то няма какво да криеш.
26 Март 2012 16:16
Е, тук трябва да се намеся СРЕЩУ другарите от СИЛА.
Глупостите за намеса в личния живот подминавам. Тръгнали обществени движения да създават, а за личен живот хленчат.
Абсолютно не съм съгласен с обобщенията в материала. Организация и организация се различават.
Но агресията на внезапно регистрирани никове ме кара да приема, че има нещо гнило в работата.
Някак си, млади другари от МО на старата партия, пропуснали сте да огледате средата.
Не сте първите пиарчици, регистрирали се с цел манипулация на общественото мнение.
Прибързахте!
И намесата ви е напълно в тон с материала - целенасочени, откровено манипулативни, лементарно-наивни...
----------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

26 Март 2012 16:27
Съжалявам, че се потвърждава извода, но възниква въпроса - на къде сте тръгнали с тази ниска политическа култура и без да са ви ясни дори базови понятия ?
-
Не видях Кодинова да е писала за нечия любовница или любовник, за нещо лично за някого, дори за данъчната му декларация. Тя е писала само за публичната дейност и изяви във връзка с публичната дейност на този или онзи. Въпреки, че след, като става въпрос за публична дейност, то и личната сфера вече не е защитена. За това има специално решение на Конституционният съд изхождащо от това, че обществото има право да бъде информирано за кого става дума.
-
Който иска да е потаен и да не му се месят медиите в личното пространство да не се опитва да се меси в публичната сфера. Публичната сфера е именно публична, защото нещата се извършват открито и няма тайни. Даже тайните организации някъде се класифицират по презумпция, като терористични. Защото, ако действаш в рамките на закона, то няма какво да криеш.


Може би за да има човек гражданско съзнание е необходимо да е политик – така ли да разбирам твоята реплика?! Кодинова ме изнуди за среща след което й беше обяснено, че при състоялата се среща аз не й давам право да включва каквато и да е част от разговора ни в някаква статия. След полученото уверение от нейна страна и обяснението й, че ако тя го направи, то аз мога да я съдя, а съм в правото си да потърся възможности да го направя. Кодинова употребява думи като организация, което е пълен абсурд. Хората присъствали на споменатия протест видяха с очите си каква 'организация' е налична. До момента нищо противозаконно не е направено от мен. Предположенията, че зад протестът стоят нечии политически амбиции са абсолютно безпочвени и провокират в хората участници в протеста съмнения, че те са били употребени – дали това не би могло да се класифицира като клевета?! Аз лично нямам никакво желание да се меся в публичната сфера, за жалост – моето достойнство на гражданин ми казва, че нямам право да не го правя.. Твоят призив за това никой от нормалните граждани да не се месят в обществения живот, след като не искат да бъде плюто по тях ме навежда на мисълта, че ти си от хората които имат някаква полза от мълчанието на това общество..
26 Март 2012 16:32
@Brightman

Между другото – заради сравнението което е направено към 'героите' в статията с героят на Алеко, аз бих желал да науча и твоето име, защото това го приемам като лична обида.
26 Март 2012 16:35
neznaiko_2011
26 Март 2012 07:08
Може би това е причината хората да не излизат на масови протести.

Да - точно статии като тази са причината хората да спрат да излизат на масови протести.. Калта която се сипе от 'медиите' е причина хората да се чувстват употребени излизайки на протест..
26 Март 2012 16:38
аз бих желал да науча и твоето име


Светлозар Ламбев се казва.
26 Март 2012 16:41
Maximus II
Гражданското общество в България няма и не се предвижда да има. Ако г-жа Кодинова мисли че генно модифицираните клонинги на "Отворено общество" са гражданското общество ...? Социалният и политически инженеринг, създаването от горе на партии и протестни движения цели изземване на политическата инициатива от „обърканото стадо“ за да е сигурно, че в най-добрия случай ще остане зрител на действието, отдавайки от време на време предпочитанията си на един или друг от истинските водачи, сред които й е разрешено да избира.

Точно Отворено Общество ни докара до тук – огледайте се кой от нашите политици (настоящи и бивши) не е обвързан с ОО
26 Март 2012 16:46
Светлозар Ламбев се казва.

Благодаря за информацията, но ще помоля господинът да има доблестта да я потвърди!
26 Март 2012 16:57
Evgeni_Popov,
отново демонстрираш объркани понятия.
-
1. Няма разлика между гражданско и политическо. Дори и понятието политика идва от полис (град) и означава какво да се прави или да не се прави в рамките на тази публична общност, отнасящо се до тази общност.
Вие търговска отстъпка за определена фирма ли искахте или общо понижаване на цените на горивата ? Ако е първото, то е частен търговски въпрос, ако е втрото то е публичен, отнася се до всички в обществото (политията), а значи и е политически. Няма как да не е политически. След, като си тръгнал да организираш определено публично действие, да формулираш с публична цел, то ти независимо дали го съзнаваш или не си политик.
-
2. Кодинова в какво качество се срещна с теб ? Щото си много красив и те е харесала за кафе, или щото си свързан с организацията на публични протести и публични структури свързани с публична цел ? Май заради второто. И не виждам тук да има интервю с теб, а единствено мнение на авторката. И то не колко си красив или не, а единствено отнесено към публичното ти качество. Като един добър журналист стъпвайки на конституционното си право на свобода на мнението тя информира публиката с което и защитава публичният интерес. Правото на гражданите на информация.
-
3. В едно демократично, правово буржоазно (гражданско) общество има плурализъм и състезание на целите претендиращи да бъдат наложени и осъществени. Това е организирано по определени признати и законно записани механизми, като най-общо те се свеждат до обективно установяване на публичната воля и провеждането йв изпълнение. Казват им референдуми, избори, законодателен процес, изпълнителна власт и т.н..
Няма как една публична цел да бъде осъществена без да мине през този механизъм. Дори тя да е по-ниски цени на горивата.
Така, че "обиденото" разграничаването от политически амбиции е най-малкото непознаване на думите. Келепирджийските амбиции не са политически. Не ги смесвай.
26 Март 2012 17:00
***
26 Март 2012 17:06
Мога да ти кажа и адреса на Brightman...
26 Март 2012 17:06
***
26 Март 2012 17:12
Да...
Започвам да разбирам някои от изводите в статията.
26 Март 2012 17:12
Единствено което бих предприел е съдебна процедура – за обида мога.


Видно и правната ти култура е, като политическата. Що не си гледаш физиката ?
26 Март 2012 17:34
Evgeni_Popov мили , по-споко
Фор-умът е сцена на ханонимуси и като затуй , не го брой за "публична сфера" . След като ни разлая , по-бавно чети Брайтмана за "гражданското" в Политиката и толкоз . Чиниш се на песа , за умно момче ...
26 Март 2012 18:04
Вие като сте много умни, що не вземете да направите нещо, ами само плюете, че нещо си не било както трябва???
26 Март 2012 18:41
Той е на 24 години, от "обикновено работническо семейство"


Ай, ай, ай, колко познато
26 Март 2012 20:25
Най - големите манипулации са ставали в името на общото благо. Хайде всички на ... хахахаха
26 Март 2012 20:33
***


1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан.1.10. П

26 Март 2012 21:18
повечето кофти коментари за СИЛА тук, са от многото профили на Янко Янков, Атанас Калев и куп други анинимни алкохолици.

Прегледах отново коментарите. Някакви особено отрицателни, пък конкретно за СИЛА не открих. По скоро безразлични. (Ако са отрицателни ви е бедна фантазията.) За еднократните никове не ги знам на кои са, но старите си се знаем и няма как да се изненадаме един друг. Те нямат нищо общо с въпросните имена, които вероятно всички чуваме за пръв път и едва ли ще запомним. Конкретното описано в статията се коментира не за друго, (на никой, освен на самите тях, не му пука за визираните), а като илюстриращи проявление на типични явления.
-
Хубаво е, човек да си мисли, че света се върти около него, но за негово съжаление истината е много, много различна. СИЛА е някаква буря в чаша вода, която не само има абсурдна "кауза", не само не знае как да я защити, но и видно това не е случайно, а просто следствие на качества и подготвеност. Само желание и хъс не са достатъчни. Трябват много неща, но липсата на елементарен реализъм е шокираща.
26 Март 2012 23:14
Не само "Сега" - всички другарски медии лансират поредното "опозиционно" чучело - "СИЛА". През целия им сакат преход към лъже-свобода и лъже-демокрация фабрикуват фалшиви "партии", "синдикати", "граждански движения", "НПО", "дисиденти", “бунтари”, пожарникари, трактори и пр. багери с партийно поръчение. Плюс препарирани /добре подрязани и обезопасени/ имитации на всичко, което хората искат като права и промени - безброй карикатури на “демокрация”, вкл. пряка, вкл. “референдум”, пласиращи ви ПАРОДИЯ за да не видите истинското, да ви отблъснат от него /и поискате “твърда ръка”/. Трябва просто да се научим да ги разпознаваме - ментетата. По ред признаци, напр. - мъгливи искания, борба със следствия (вместо с първопричините), болезнени напъни да се контролира разговора между между хората, “протести” на парче, трохи под масата като “победи”, "споделяне" на сплашващи "открития" и т.п. ... допълнете! §:о)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД