:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 499
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Аналогии

Сирия като повторение на Косово

Башар Асад е сирийският Милошевич, който манипулира хората заради жаждата си за власт
Радван Зиаде
Докато международната общност продължава да води дебати за принципите на държавния суверенитет, Сирия се катурва надолу към абсолютния хаос. Горчивата истина е, че колкото по-дълго продължава тази ситуация, толкова по-дълбоки ще бъдат белезите, които ще останат върху страната, когато тя се освободи от Башар Асад. Все повече и повече престъпления против човечеството се извършват от двете страни, доколкото Свободната сирийска армия (ССА) се опитва да привлече повече хора и да удържи контрола над въоръжените бунтовнически бригади.

Но колкото и ужасна да е сегашната ситуация, основните принципи, които са поставени на карта, са твърде ясни. Всъщност САЩ и другите западни държави би трябвало да помислят колко силно сирийският конфликт напомня ситуацията в Югославия през 90-те години. Тази аналогия трябва да покаже, ако самите събития още не са го сторили, че



международната общност трябва да се намеси



Нещо повече, тази аналогия ще спомогне да се проумее, че отлагането на външната намеса ще се превърне в основния източник на съжаление на общността след години.

Най-очевидната и отрезвяваща аналогия, която идва на ум, е сходството между Башар Асад и бившия югославски президент Слободан Милошевич. Двамата са виновни за мащабни престъпления срещу човечеството. Военната стратегия на тези двама диктатори също има много сходни неща. Обсадата на Хомс от Асад напомня бомбардировката на Сараево от Милошевич.

Но тези двама мъже си приличат и по своята цинична политическа чувствителност - при тях всяка идеология е подчинена на жаждата за власт. Двамата подкрепяха националното единството, когато това бе в техен интерес, но веднага превключваха към подкрепата на опасен сектантски национализъм, щом обстоятелствата се променяха. Казано накратко, това са хора, които се стремят към влияние по най-неустойчивия начин - чрез постоянно манипулиране на собствените си хора.



Между двамата лидери има и по-персонални сходства



Държавните ръководители, срещали се с Милошевич, често са отбелязвали, че той има променлив характер, при който безкомпромисните обществени позиции се сменяли със спокойно поведение в личен план. Ако се съди по всичко, Башар Асад има сходен манталитет. Електронните съобщения от личната му поща, публикувани в "Гардиън", показват, че при консултациите с тесния кръг от съветници той често сменя позициите си.

Тези съобщения показват също колко си приличат предпочитанията им в сферата на културата: вместо съдържателна и висока култура двамата диктатори предпочитат популярното и често примитивно изкуство. Колеги на Милошевич си спомнят за предпочитанията му към комиксите на Дисни и песните на Франк Синатра, а от съобщенията на Башар Асад се вижда, че той е поклонник на Крис Браун, LMFAO и Хари Потър.

На свой ред Свободната сирийска армия поражда аналогия с Армията за освобождение на Косово (АОК). Асад се опитваше да представи ССА като терористична група, както правеше Милошевич с АОК. САЩ трябва да бъдат далновидни както на времето, за да не повярват на такава пропаганда.



Не искам да кажа, че тези формирования са напълно невинни



АОК извършваше позорни действия през 90-те, записвайки деца в своите редици. Неотдавна правозащитната организация "Хюмън райтс уотч" обвини ССА в извършване на престъпления. Но това само подчертава колко важна е международната подкрепа за ССА, за да се гарантира спазването на международните стандарти за правата на човека и за военните конвенции.

Ясно е, че съображенията в случая са не само хуманитарни, но и стратегически. Причината, заради която АОК действаше успешно във военно отношение през 90-те години, бе, че тя получаваше военна, разузнавателна и тактическа подкрепа от Германия и вероятно от разузнавателни организации в САЩ, Великобритания и Швейцария.

За щастие, известни конгресмени в САЩ започват да се занимават с въпроса за подкрепа на сирийската армия, както навремето бе направено с косовската армия. Тогава сенаторът Дана Рорабекър открито се противопоставяше срещу изпращането на американски сухопътни части в Косово, но пламенно ратуваше за въоръжаването на АОК. Сега сенаторът Джон Маккейн отиде по-далече в изказванията си за ССА - той заяви, че са необходими въоръжаването и подкрепата за опозиционната армия, които в момента не са достатъчни. По молба на Сирийския национален съвет, Свободната сирийска армия, местните координационни комитети вътре в страната Маккейн предложи "САЩ да предприемат международна кампания в защита на ключови населени центрове в Сирия, особено на север, чрез въздушни удари по силите на Асад".



Историята възнаграждава именно такъв тип лидерство



Има обаче един аналогичен на Косово фактор, който се надяваме да не се повтори - забавянето. Небезизвестното нежелание на Бил Клинтън да действа на Балканите струваше живота на много хора. За съжаление, същата сдържаност проявява и президентът Обама спрямо Сирия. Сега, както и тогава, потиснатият народ моли да се възложат на ООН всичките му надежди. Именно в такива времена тенденцията да се повтаря историята придобива ужасяващ ефект, който ни кара отново да преживеем кошмара.

-----

Радван Зиаде е говорител на Сирийския национален съвет и изпълнителен директор на Сирийския център за изследване на политиката във Вашингтон.



СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Башар Асад и съпругата му Асма. Имейлите на сирийския президент го охарактеризират като властолюбив човек с променливо поведение. В един от имейлите си до своя позната Асма, макар и шеговито, твърди, че тя е истинският диктатор в Сирия.
СНИМКа: www bosnia.org.uk
Слободан Милошевич и семейството му от времето, когато той манипулираше сърбите, че косоварите са терористи.
46
2825
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
25 Март 2012 20:16
Сирийският център за изследване на политиката...
Що ли ме сеща за нещо нашенско?
Да не говорим за сирийското в подобен образ...
-----------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

25 Март 2012 20:28
Едва ли най-ефектният начин да защитаваш сирийската опозиция е като дрънкаш лъжи и глупости по адрес на Милошевич.
25 Март 2012 20:39
***
25 Март 2012 20:52
Аз от заглавието очаквах нещо друго. Излезе, че човекът сочи Косово за пример. Явно е много далеч от Балканите и Европа - ама като е толкова далеч, да си подбира примерите сред неща, от които разбира, ако има такива.
25 Март 2012 21:10
Сега сенаторът Джон Маккейн отиде по-далече в изказванията си за ССА - той заяви, че са необходими въоръжаването и подкрепата за опозиционната армия, които в момента не са достатъчни. По молба на Сирийския национален съвет, Свободната сирийска армия, местните координационни комитети вътре в страната Маккейн предложи "САЩ да предприемат международна кампания в защита на ключови населени центрове в Сирия, особено на север, чрез въздушни удари по силите на Асад".

Историята възнаграждава именно такъв тип лидерство.


Че да си вземат направо Маккейн за лидер. Егати мудните и непредприемчиви арабски демократи.



25 Март 2012 21:18

Да ми имам аз генетичния набор на тоя Зияде...
25 Март 2012 21:24
и за комичното мат'рялче и за още по- смешните пишман-модератори
25 Март 2012 21:27
В момента малочислените терористични банди се добиват тук там от сиройската армия и "революционните" им изяви се заключват главно във взривяване на инфраструктурни обекти, нефтопроводи, газопроводи, терористични актове, нападения на военни и полицаи, убийства, отвличания, зверства и издевателства над цивилни. Във всичко това някой може да вижда революция или ако е подстрекател и съучастник на "революционерите"-терористи или ако е умствено изостанал или недоразвит.
25 Март 2012 22:13
На свой ред Свободната сирийска армия поражда аналогия с Армията за освобождение на Косово (АОК). Асад се опитваше да представи ССА като терористична група, както правеше Милошевич с АОК. САЩ трябва да бъдат далновидни както на времето, за да не повярват на такава пропаганда.
Здрава мивка не остана след този цитат.

Все повече и повече престъпления против човечеството се извършват от двете страни, доколкото Свободната сирийска армия (ССА) се опитва да привлече повече хора и да удържи контрола над въоръжените бунтовнически бригади.
Ах, как срамежливо, но предвидливо е изпуснато това "от двете страни", но за виновен се приема само Асад.

Причината, заради която АОК действаше успешно във военно отношение през 90-те години, бе, че тя получаваше военна, разузнавателна и тактическа подкрепа от Германия и вероятно от разузнавателни организации в САЩ, Великобритания и Швейцария.

Когато глупав човек спори, той сам опровергава себе си. Значи, все пак, Югославия на Милошевич е била жертва на чуждестранна военна интервенция и той е бил в правото си (по-точно задължен е бил) да защитава страната си с военни средства. Фичо?
25 Март 2012 22:14
"Сирийски център за изследване на политиката във Вашингтон"
Такава била работата!
25 Март 2012 22:19
Слободан Милошевич и семейството му от времето, когато той манипулираше сърбите, че косоварите са терористи.

Ехооооооо! Кой е написал тази глупост под снимката на Слобо? Да си удари веднага 20 тояги на голо!
25 Март 2012 23:06
учудвам се, че толкова примитивна и долнопробно пропагандна статия, предназначена за съвсем друга публика, ни се предлага в уважавания вестник...
25 Март 2012 23:07

Честно, не искам да коментирам мотивите на редакцията, знам, че това не е прието и че се приема на нож от модераторите.
Но все пак този текст е карикатура на журналистиката, той е до такава степен неверен и манипулативен, та чак не мога да повярвам, че е публикуван в любимото издание.
Ако не е провокация към читателите и форума, то тогава е проява на лош вкус.
25 Март 2012 23:14
На този измислен "анализатор" - Зиаде или хранилката му е на привършване или толкова си може. Милошевич, Сирия....
Остана само да каже кой в случая е Холбрук, по чийто акъл се подведе Милошевич и кой- Хашим Тачи...
Проблема на демократизаторите на Сирия е , че вместо да разпъва палатки, Асад купуваше модерно оръжие и успя да нарита хилядния инфилтриран отвън уахабитски ятаган. Либийския сценарий не мина . Терористите се спасяват кой как може и разчитат на отделни терористични акции с цел всяване суматоха преди изборите.
Имат и друг проблем - най-вероятно Асад ще предаде властта на по-решителния си брат , тъй като Москва е недоволна от липсата на решителност в действията му, а това е най-лошото , което можеше да се случи на "метереолозите" по тези географски ширини.
25 Март 2012 23:25
Ако не е провокация към читателите и форума, то тогава е проява на лош вкус.


По-скоро второто. И известен дефицит на собствено мислене по международни и най-вече извън европейски теми. По мейнстрийма, по мейнстрийма...
26 Март 2012 00:38

Че има сходство между събитията в Косово и Сирия, в това няма съмнение, но те са в съвсем друга плоскост, а именно в начина на съсипване на една независима държава със всички форми на организираната пропаганда, с вноса на оръжие и организиране на фиктивна съпротива, използуваща подчертано терористични методи. След първия опит за създаване на хаос, пристигат все същите омиротворители с модерната си техника, с която бомбардират селективно, минават през създаването на т.н. АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ. Използуват се едни и същи клишета, телевизионните канали предават все същите сърцераздирателни картини, същите определения
“престъпления против човечеството“ и все същото сатанизиране на “диктаторите“. По този начин беше разкъсана Югославия, съсипан Ирак, Афганистан, Либия. Сценарият в Сирия е идентичен. Към серията от подобни интервенции с жестоки последици иде ред и на Иран, масираната бомбардировка която е на дневен ред. Ние трябва да свикнем окончателно с имперската роля на Щатите- САЩ и другите държави, САЩ и другите държави и т.н. и т.н.
26 Март 2012 02:12
В Сирия по всичко личи, че няма да има военна намеса на запада. Сирийският конфликт е религиозен и вече подпали и съседните страни, а западна намеса ще подпали голям пожар. Ще бъдат въвлечени други страни, ще загинат и много американци.

Изключително некадърната операция в Либия направи невъзможно повторението й. А и Сирия не е беззщитна като Либия.

Един ден колегите (левите) ще разберат може би, че СФРЮ се разпадна от вътрешните си противоречия, и че тя беше антибългарска тюрма на народите. Чакам деня, в който те ще се научат да мислят като българи, не като марсианци.



26 Март 2012 02:14
Сириийските ислямски фондаменталисти загубиха войнагта , сега се крият по чукарите на турската граница и се правят на мирни граждани за да избегнат справедливото възмездие.Да бягат , Асад е завършил медицина, знае как да ги измъчва и разпитва, Гуантанамо ще им се види пионерски лагер.
Военните конвенции засягат само военнослужещите в армиите на враждуващи страни, бунтовници, партизани, талибани и всякакви други такива се считат за незаконни бойци, терористи и подлежат на бесене , никаква конвенция няма за тяхната защита, не им се полага статут на военнопленници ако ги хванат.
26 Март 2012 04:38
В хода на операцията в ЛИБИЯ са извършени над 26 000 полета, включително и около десет хиляди ударни. Самолети на НАТО са унищожили 5,9 хиляди „военни цели“
виж “Либия е оставена на произвола на съдбата“ Ако Русия и Китай не бяха положили своето вето за Сирия, същия спектакъл, подкрепен от масивна медийна пропаганда щеше да се повтори и тука. И цялата тази бомбардировка над Либия беше направена за да се спасели бунтовниците от диктатора Кадафи. И горната статия, преведена или не, е най-чиста форма на медийна заблуда. По абсолютно същия начин ни подготвят за една Иранска касапница, която може да доведе света не само до недопустимо замърсяване, не само до астрономически цени на петрола, но и до ядрена война. Живеем във време на безумна и необуздана военна агресия.
26 Март 2012 05:07
Може би авторът на този анализ е запознат управлението на диснастията асад в Сирия, но разпадането на бивша Югославия и след това, отделянето на Косово от Сърбия са му тъмна Индия. Затова е набъркал в едно Косово, Сараево, Слобо и кой знае какво още, ама не изтърпях да дочета до края.

Но дори и да се абстрахираме от това непознаване на основни факти, пак няма как да направим какъвто и да е паралел между Косово и Сирия.
Конфликтът в Косово беше етнически, а населението беше 90% албанци. Отнемането на автономията на областта доведе до въоръжен конфликт и съответно решението беше лесно: отделяне на Косово със сила.
В Сирия има кървава диктатура и мнозинство решено да събори властта на асадистите. Ако можеше конфликтът да бъде решен лесно като в Косово с наложено със сила разпадане на Сирия, тогава да правим сравнения, ама не може. Затова конфликтът ще бъде решен по трудния начин - с насилие, разруха, агония и изчерпване силите на режима. Накрая, изгнание или екзекуция на диктаторчето, анархия и тормоз за малцинството подкрепяло асадистите.
Крайно неприятно, но възможностите за друг изход от ситуацията бяха пропуснати.
Тези които си мислят че асад бил "спечелил войната" с избомбянето на един квартал на Хомс имат нужда да си премерят температурата.
26 Март 2012 06:47
Някои ги преценям само като ги видя на снимка. Нужно ли е да характеризирам Радван Зиаде?
А за женка му на Асад
26 Март 2012 06:51
И кое налагаше да се публикува този памфлет?
26 Март 2012 08:17
за редакцията на вестник СЕГА
Забелязвате ли как и най- големите 'демократи' от форума занемяха. Като изтъпанят някой подобен шиитски "дисидент" да ни обяснява за злите сърби и добрата АОК и заслугите й към трансплантацията на органи просто думите са излишни. Евала пич, спечели българското сърце!
26 Март 2012 09:48
Що , бе? По-горе едно демократче - Оракълчето, ближе рани......За такива като него бият камбаните.
26 Март 2012 10:16
Те пък косоварите като че не бяха терористи и наркотрафиканти???
26 Март 2012 10:52
То май всички лястовички на "Арабската пролет" прекаляват с опиатите
Голям Кънчо ги чака новоизлюпените "арабски демокрации"...
26 Март 2012 11:37
Чекай сега, камбаните за такива като мен бият ли вече? Нали щяха да бият чак през май месец, като почне четвъртия мандат на Путин?
26 Март 2012 11:38
Един ден колегите (левите) ще разберат може би, че СФРЮ се разпадна от вътрешните си противоречия, и че тя беше антибългарска тюрма на народите. Чакам деня, в който те ще се научат да мислят като българи, не като марсианци.
Не кандисва и това си е. Хайде да погледнем от българска гледна точка. И Сърбия, и Хрватска, и БиХ бяха антибългарска тюрма на народите. За жертва беше избрана Сърбия. Но когато в съюзните републики ебaваxa сърбите, западът беше против тях и не направи нищо за спиране на насилието и от двете страни. Напротив, подстрекаваше бошняците и хърватите. Хърватите смазаха с тежки оръжия и авиация демонстрациите в Крайна. Книн беше сринат. Някаква аналогия с Либия и Сирия да направите? Бомбата на пазара в Сараево. Пълен фалшификат. Но щом е за благородната кауза - може. По време на събитията там по онова време някой да е чул упрек от запад заради подтискането на българите (нас винаги са ни мачкали с одобрението на запада)? Заради българите ли бомбардираха сърбите или заради шиптарските колячи? Освен морално удовлетворение за озлобените към сърбите, друга полза за България имаше ли? Кой спечели и кой загуби от югоембаргото? Основно ние губехме, насърчаваха ни да търпим в името на бъдещите евроценности, обещаваха ни компенсации, ама . Пресата бълваше идиотии, че бомбардировките били лично срещу Милошевич. Е, някои повярваха и не спират да го твърдят. Само истината е друга - разрушиха де що имаше нещо построено, че и пътнически автобуси с хора. Е пак да питам - какво спечелихме? - отрязан сухопътен транспортен коридор към Европа, блокирано корабоплаване по Дунава, изнудване от Румъния за Дунав мост 2, блокиране на износа, колапс на остатъците от икономика. Компенсации - пак . Само приказки колко велика е натовската авиация и как смазала сърбите. Ние спечелихме ли нещо? Западните покрайнини къде са? Политиката в БЮРМ каква е - сигурно вече е пробългарска? Фичо, обаче, е отмъстен. Да е жив и здрав.
Ако и Сирия ще е такова повторение на Косово, благодаря, нема нужда!
26 Март 2012 12:21
водопроводчик 26 Март 2012 11:38
Нарочно ли пропусна това , че на 10.10.1998г. - България предостави въздушен коридор на НАТО за удари в Югославия? По точно заслугата е на Иван Костоф. Като същевременно кабинетът на Иван Костоф отказа на Русия въздушен коридор, за да помогне на сърбите в Югославия.
Това българи го запомнете, защото потърпевшите няма да го забравят и ще ни го върнат един ден.
26 Март 2012 12:27
Не, лъве, не съм го забравил и не съм го пропуснал нарочно. Просто Фичо се заяде с мен и му го връщам. Коридорите и падналите ракети са друг разговор.
26 Март 2012 12:30
Отказаният коридор на Русия беше за помощ на обкръжените на летището в Прищина от англичаните руски десантчици. За "заслугата" спорят ИК и Георки Марков-шута.
26 Март 2012 12:36
водопроводчик 26 Март 2012 12:30
Отказаният коридор на Русия беше за помощ на обкръжените на летището в Прищина от англичаните руски десантчици. За "заслугата" спорят ИК и Георки Марков-шута.

Верен е факта, който посочваш, но това беше вече случая към края на конфликта. Преди това, ако си спомняш България беше неколкократно запитвана за коридор от страна на руснаците и им беше отказвано. Не си спомням дали не беше аналогичен случая и с румънците?
26 Март 2012 16:28
А ето къде се криели прогресивните сили!!!
касапина, те и Хомс взеха преди 2 седмици, а сега пак го бомбят. Имаш ли достоверна информация за какво става дума - себе си ли бомбят или нищо не са превземали преди 2 седмици?
===
Дон, задаваш отговори.
26 Март 2012 16:46
sasoss,
В различни квартали на Хомс проникват малобройни терористични групи, които след това започват да убиват военни и цивилни. Тези групи в последствие биват унищожавани от сирийската армия. В тази ситуация за бомбандировки в Хомс могат да говорят хора или с развито въоображение или изпечени лъжци. Няколкото хиляди бандити които се бяха окопали преди повече от месец в Хомс и по точно в Баб Амра и срещу които армията използва танкове и миномети, отдавна са или на онзи свят или са прогонени извън града. Хомс никога не е имало нужа да бъде превземан, защото по голямата част от града си води нормален живот, терористичните банди се бяха загнездили в 2-3 микрорайона, откъдето в последствие бяха изхърлени. Виждаме обаче, че те са упорити и отново продължават да влиат с малки банди в града, като след това използвайки снайперски винтовки избиват подло военни и цивилни.

Authorities Recover 150 Stolen Private and State-Owned Cars from Baba Amro Neighborhood in Homs
The authorities recovered from Baba Amro neighborhood in Homs 150 private and state owned cars which armed terrorist groups had stolen .
The terrorists stole these cars from the neighborhoods of Baba Amro, al-Sultaniya and Jubar to use them while carrying out their crimes of abduction, murder and robbery in Homs and surrounding areas.

Сейчас в Хомсе 25.03.12
Сейчас в Хомсе идут зачистки в районе Журет Аль Шайях, около знаменитой кондитерской Аль Натур и вокруг дорог к местному стадиону. На высотках засели снайперы-террористы. Несколько террористов уничтожены и десятки сдались в Баб Худе, Аль Баяда и Тер Маала. Тактика террористов в Хомсе изменилась – теперь они обстреливают мечети, в частности, мечеть Аль Рифай и Кааб Аль Ахбар в районе Журет Аль Шайях, чтобы вызвать гнев мусульман против властей.
26 Март 2012 17:15
Добре де. Нали го зачистиха Хомс преди 2 седмици, нямаше повече терористи, а сега пак зачистване. Пак започва да ти куца достоверната информация. Ти още докато празнуваше победата в Хомс, имаше клипове как зад касапите на Асад отново излизат хора на улиците на Хомс.
Между другото, още чакам видеото с пленените французи ли бяха, англичани ли бяха или други някакви шайтани в Либия. Да не си забравил за тази твоя достоверната информация?
26 Март 2012 17:55
и аз чакам видеото, сигурно много други хора го чакат също.
26 Март 2012 18:00
sasoss, припомни ми кога съм празнувал зачистването на Хомс, че нещо не мога да си спомня такова събитие. Може същевременно да обясниш какво пречи на групи бандити да влизат и и да извършват терористична или подривна дейност в града при условие, че той нито е обсаден, нито е ограден със съоръжения препятсващи влизането в него и не се проверява за оръжие или за автентичност на документите всеки влизащ или излизащ от него? Ясно е, че явно нямаш друга работа та затова се опитваш да внесеш поредната доза тролинг в нея.
26 Март 2012 18:03
и последно, виждам си се заглижил за това дали информацията която иде от Сирия е достоверна. та щом имаш подобен интерес ти препоръчвам да се съсредоточиш върху фалшивките на Ал Джазира и СНН. интересно ще бъде за форума да разбере каква част от това кето те докладват има някакво отношение към действителността, реалната , а не виртуалнта.
26 Март 2012 18:52
На кАмуниЗете им е голяма мъка, че се намери един български държавник (Костича) , който имА смелост да не се ог*зи на алкохолизираната сибирска мечка и отказа въздушен коридор, въпреки заплахите.
Както впрочем не се ог*зи и на янките после, когато поискаха да приемем албански бежанци.
КАмуниЗете се радват най-много, когато "българските" ръководители посрещат руските другари с тубичка вазелин, украсена с червена панделка.
26 Март 2012 19:02
В Либия, след демократизацията вече няма държавност . Има племенни и бандформирования , а всеки с картечница или зенитка е авторитет сред останалите . Косово е държава на албанската мафия и американска база . Вероятно Сирия трябва да избира между тези сценарии . Що се отнася до "кървавата диктатура" , кървава,кървава...колко да е кървава ? Банфитите никъде не ги посрещат с хляб и сол . Хомс е наполовина християнски град . Битката се води в един квартал- бастион на ислямистите . То и за Кадафи говореха същото, че избивал собствения си народ...ама се оказа , че не тогава, а сега се леят кървища и режат глави.
26 Март 2012 20:40
ТомиЛи (няма емотикон с линейка)
26 Март 2012 20:47
И с клизма няма...
26 Март 2012 22:07
Сиро-Яковитская Церковь пожаловалась на «чистки среди христиан» в Хомсе

Неправительственная организация "Human Rights Watch" обвиняет иностранные группировки в насилии и пытках в сирийском Хомсе. Сиро-Яковитская Церковь, к которой принадлежат около 60 % сирийских христиан, пожаловалась в своем заявлении на "этнические чистки среди христиан" со стороны имеющих отношение к "Аль-Каеде" так называемых "Бригад Фаруха" в Хомсе, сообщает Радио Ватикана со ссылкой на "Fides".
В Хомсе христиане целенаправленно изгоняются повстанцами из своих домов, а их имущество "конфисковывается". Исламистские группировки заставляют христиан покидать свои жилища. Некоторые районы Хомса уже "очищены от христиан". Исламистские "Бригады Фаруха", по данным "Fides", финансируются саудовскими и катарскими деньгами. Большинство их членов — наемники из Ливии и Ирака
27 Март 2012 04:26
И Сърбия, и Хрватска, и БиХ бяха антибългарска тюрма на народите


Достатъчно.
27 Март 2012 05:00
Каква ти бомба. Размерите на югокасапницата бяха значителни: над 250 хил. убити само в босненската война, 8 хил. избити пленници, сред които деца, в Сребреница, три милиона бежанци преди Косово 1999 г., над 60 хил. масово изнасилени жени в Тузла, разрушени културни ценности (169 разрушени паметника само в Дубровник). Сараево беше под дълга обсада, както и Вуковар, Винковци, Осийек, Дубровник и т.н. Сърбия водеше агресивна война за териториално разширение до линия Карловар - Карлобаг - Вировитица и за етнически чиста Сърбия в тези граници. Това ставаше в средата на Европа, даваха го по ТВ, за него се пишеха доклади на ООН, свикваха се специални сесии. Тия зулуми на Сърбия се признаха отдавна и от нейното правителство, което се извини официално на хърватите и босненците, предаде на Хага Слоба и други военопрестъпници, само нашите уважаеми колеги още не признават. Родете са най-сетне на тоя свят, уважаеми колеги. Най-сетне като българи ние много добре знаем почерка на Сърбия в завладените от нея български земи в 1913-15 и 1919-41 г., както и след 1944 и дори до след 1991 г.

Нито зулумите на Кадафи, нито тия на Асад могат да се сравнят с Милошевите по размери и по видимост. Асадовите зулуми са значително по-големи от Кадафиевите. Но Сирия е по-костелив орех от Либия, по-далече от запада, по-трудно уязвима, а и конфликтът там е религиозен, а не междуплеменен като в Либия - една западна намеса ще има много по-сериозни последици в целия регион, вкл. възможно и въвличане на Иран и шиитски Ирак. Сирия няма нефт, Асад не е компрометирал Сарко и най-вече либийската авантюра, завършила с пълен крах за запада, не създаде добър прецедент, а и изборите наближиха, поне в САЩ.

Така че Сирия няма да стане повторение на Косово в частта със западната намеса.

Между другото някои наши колеги и в 1999 г., и в 2007 г. по обявяването независмостта на Косово безспирно ривяха как Кърджали щяло да стане Косово. Мина се много време, но както тогава им обясних пространно, няма никакви признаци за задаващо се българско Косово. Косово и Кърджали си приличат само по първата буква.

Разбира се, колегите, и да ги уотърборднат в някой таен зандан на ЦРУ, няма да признаят, че аз бях прав, а те - криви. Но бях прав, както и с прогнозата си за резултата от управлението на Герб.

27 Март 2012 08:48
водопроводчико,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД