:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Доказано е - тоягата не плаши неосигурените

Вместо да се чуди какви санкции още да измисли, ГЕРБ може да прибегне към стимули. Защото моделът вече е напълно компрометиран
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Десислава Атанасова е автор на редица идеи как държавата да се справи с неосигурените. Всичките - неосъществими.
Наскоро юристът с диплома от УНСС и министър на здравеопазването Десислава Атанасова съвсем сериозно обяви, че хората без здравни вноски трябва да се наказват, като им се отнеме възможността да получат нова лична карта. Нелепата й идея е венецът на почти 3-годишните упражнения на бивши и все още настоящи управляващи от ГЕРБ в областта на борбата с гражданите, които не желаят или не могат да си плащат здравните осигуровки.

В същото време въпросните граждани от няколко години формират армия, която поставя под въпрос съществуването на здравноосигурителния модел в този му вид. Макар институциите, които отговарят за събираемостта на здравните вноски да дават доста постна и противоречаща си информация за броя на неосигурените, се смята, че те са близо 2 млн. души от общо 7.3 милиона граждани на България, които са длъжни да имат осигуровки. Държавата пък плаща вноските на над 4 млн. от осигурените, което значи, че малко над 1 милион души издържат здравната система и плащат лечението на всички останали.ЕкспериментиПреди кризата и идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. неосигурените бяха малко под 1 милион души. Това са хора, които остават извън системата за социално подпомагане и не се осигуряват от държавата, макар че далеч не са състоятелни; състоятелни граждани, които не смятат за нужно да си плащат вноските, защото ако им се наложи, могат да платят каквото си искат; българи в чужбина, които въпреки многото възможности да се отпишат от осигуряването, не са го направили. Основната санкция за всички тях е, че нямат право на лечение, платено от здравната каса.

Година по-късно неосигурените вече бяха над 1.9 милиона. Което се дължи на кризата и безработицата в комплект с несъобразените с точно този икономически контекст промени, приети от управляващите. През 2009 г. ГЕРБ, с цел по-висока събираемост, заложиха на промени, които да стреснат неосигурените. Право за лечение, поето от здравната каса, вече се губи при неплатени три вноски за цели три години назад. Преди това срокът беше 1 година. Това правило изхвърли от системата стотици хиляди, а малцина платиха дължимите вноски. Увеличиха се и глобите за хората, които не се осигуряват - за неизрядните работодатели вече са от 4000 до 8000 лв., а за самоосигуряващи се - от 500 до 1000 лв. Досега не се е чуло някой да е глобен от НАП, която е натоварена със събирането и санкционирането на неизрядните платци.

За самоосигуряващите се имаше и друг сюрприз - от 2010 г. те вече плащат 8% върху 420 лв., а не върху 260 лв., както беше преди това. Това доведе до ръст на събираните от тях суми, но и до спад на броя на самоосигуряващите се.

Управляващите все пак проявиха здрав разум и не приеха предложените от здравното министерство тогава допълнителни мерки тип "тояга". МЗ искаше за възстановяване на права да се плаща не само за пропуснатите месеци, но и наказателна глоба от три вноски, да се забрани на тези, които дължат пари на здравната каса за 6 и повече месеца, да напускат страната, както и самоосигуряващите се да декларират всеки месец, че са се разплатили за здраве. Ако бяха приети, тези промени щяха допълнително да увеличат броя на неосигурените.

Оттогава досега единственото, което ГЕРБ правят за стимулиране на събираемостта, еда плашат неосигурените с все по-крути санкции.Всички те обаче към момента си остават на фаза приказки. От 2009 г. из публичното пространство витае идеята работодателите, които не плащат социалните и здравните вноски на подчинените си в пълен размер, да бъдат наказвани със затвор. Същото следваше да чака и некоректните самоосигуряващи се. Идеята дори прерасна в законопроект на социалното министерство за промяна на Наказателния кодекс, предвиждащ между 1 и 10 години зад решетките за работодатели в зависимост от тежестта на престъплението. Промените обаче не са видели бял свят засега. Мотивът на социалното министерство е, че през 2000 г. е имало подобни текстове и за краткото си съществуване те са довели до ръст на събраните вноски. След това обаче са отменени от Конституционния съд, макар и не заради инкриминирането на неплащането на вноски.

Последва и серия от изяви на Десислава Атанасова в амплоато й на председател на здравната комисия в парламента. Още през 2010 г. тя предложи държавата да лишава от административни услуги неосигурените граждани, а наскоро доразви идеята си, че това трябва да се отнася и за личните карти. Мотивът - тъй като доста от неосигурените са роми, които разчитат на социални помощи, то липсата на документ за самоличност би им отрязала достъпа до тях. Атанасова явно не може да направи и следващата логическа връзка - че липсата на лична карта отрязва достъпа и до възможността да си платиш здравните вноски. Отделен е въпросът, че гражданите са точно толкова длъжни да се осигуряват, колкото и да имат лична карта и липсата й води до глоби. За капак подобно предложение противоречи на конституцията, защото неплащането на вноски може да се накаже с плащане на лечението, но не и с поредица други наказания.

Атанасова обяви и друга идея - хората, които не са платили нито една вноска, да бъдат глобени с между 100 лв. и 1000 лв. Което ще е изключително стимулиращо - освен че тези хора трябва да извадят пари за вноските за 36 месеца назад, за да влязат в системата, ще трябва да платят и глоба, с което вероятността да се издължат намалява.

Междувременно броят на неосигурените остава енигма. През миналата година, според отговори на финансовия министър Симеон Дянков на депутатски въпроси, те са били над 1.9 млн. души. За същия период НАП твърди, че са 900 000, а бюджетът на здравната каса е направен при разчет 1.1 млн. души без редовни вноски. Личните лекари направиха свои изчисления, тъй като получават ежемесечно справки за броя на неосигурените в листата си, и обявиха, че те са около 1.6 млн. Повече от абсурдно е да няма точна и ясна информация за това колко души не участват в задължителна система с публично финансиране и липсата й значи, че или данните се крият умишлено, или че милионите, похарчени за информационни системи, са отишли напразно.Абсурдна е и упоритостта, с която ГЕРБ не прави нищоОчевидно е, че със санкции броят на неосигурените няма да намалее, дори ще нарасне - практиката го показва. Но единственото, което хрумва на управляващите, са още и още санкции и никакви поощрения. Никой не дава и вид на обезпокоен, че при толкова много неосигурени и толкова хора с поети от държавата вноски, т.е. от данъците на малкото изрядни данъкоплатци и осигуряващи се, моделът е абсолютно компрометиран. Все пак идеята на солидарната система, каквато все още се води тази у нас, е - плащат всички, лекуват се тези, които имат нужда, а не - плащат някои, за да се лекуват тези, които не внасят.

Практиката у нас е показала и точно обратното - ако вноската намалее или поне връщането в системата не изисква разплащане за 3 години назад, броят на неосигурените също намалява. В момента съществуващата санкция за неосигурените - да си плащат сами лечението, е достатъчно добра. Проблемът с тях е, че обикновено на болниците е трудно да си върнат парите от хора без вноски, които са лекували. Нещата стигат до съд, което в България значи протакане. В този случай може да се помисли за по-бърз ред, по който болниците могат да си върнат парите.

И съвсем не на последно място - все повече хора не плащат осигуровки, защото не виждат смисъл и нямат доверие в здравната ни система; защото това, че са осигурени, не значи, че няма да се наложи да платят в болницата за това или онова; защото смятат лечението у нас за некачествено; защото болницата в техния малък град вече я няма или пък в селцето им няма личен лекар. Което си е доста по-плашещо от упражненията в размишление на глас на Десислава Атанасова.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Идеята на солидарната система, каквато все още се води тази у нас, е - плащат всички, лекуват се тези, които имат нужда, а не - плащат някои, за да се лекуват тези, които не внасят.
62
4912
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
01 Април 2012 19:14
Санкциите не плашат, когато не се прилагат. Прилагат ли се, има ли разбиране за неотвратимостта им - има страх.
Но ГЕРБ, както и предишните, нямат намерение да спазват собствените си правила. Тъй като това означава да останат без електорат...
----------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

01 Април 2012 20:12
Санкции, неотвратимост, страх, ... още страх, още санкции ... Резултат 1,9 млн в БГ са извън здравнонеосигурени.
...
Имаш ЕГН - имаш здравноосигурителни права. Работиш - плащаш данъци, част от които са здравните осигуровки. Не работиш - не плащаш данъци (от босия цървулите). Работиш, но не плащаш данъци - в затвора.
..
Просто е, нали другари интелигенти!
01 Април 2012 20:31
Работиш, но не плащаш данъци - в затвора.

Това го кажи на мангалите...
Ама 'очи в очи', иначе не се брои.
01 Април 2012 20:51
Авторът на статията явно не знае каква теза да поддържа.
Абсурдна е и упоритостта, с която ГЕРБ не прави нищо


и после:

В момента съществуващата санкция за неосигурените - да си плащат сами лечението, е достатъчно добра.


В случая е по-важно просто да се разлайват кучетата ли?
Явно нищоказването е на мода в много медии, аз смятах, че успешно ги отбягвам....
01 Април 2012 20:58
"Кучета и котки може, а прасета не може! Санкции, глоби, хайде де" - от един филм.

Цигани и мимози може...
01 Април 2012 21:01
В момента съществуващата санкция за неосигурените - да си плащат сами лечението, е достатъчно добра.

Това е абсолютна глупост! Няма нужда да си учил теория на игрите за да си направиш простата сметка. Ако не си плащаш осигуровките и не ти трябва лечение повече от три години, си на печалба. В момента, в който ти потрябва, плащаш само за последните три години, ако е по-евтино от плащането на лечението и толкова. Санкциите за човек, който може да плаща здравни осигуровки, а не го прави, трябва да са жестоки. От друга страна, социалните помощи трябва да обхванат осигуровките на всички, които не могат да плащат - но тези, които наистина не могат, не на тарикатите, които се водят "без работа и без доходи".
01 Април 2012 21:20
Когато няма ред в държавата, е нелепо да обвиняваш хората че "хитруват". Тази "министърка" не става.
01 Април 2012 21:22
О,Цанев!
Ти жив ли си?
Аз до вчера не бях.
На мен скоро любезно ми показаха (с широкото тиксо през устата!), че тук цензурата е на висота.

Та дерзай,дерзай, истината се ражда в спора....
Кажи поне кой е филма,инача репликата малко неясна....
01 Април 2012 21:31
Ако не си плащаш осигуровките и не ти трябва лечение повече от три години, си на печалба. В момента, в който ти потрябва, плащаш само за последните три години, ако е по-евтино от плащането на лечението и толкова.
Ако пък успееш не три,а тридесет и три години да изкараш без лечение-направо си забогатял.Готина теория.Само за сведение-почти няма лечение,което да е по-евтино от вноските за три години.Та чукай на дърво и си чети теории на игрите.
01 Април 2012 21:31
Кажи поне кой е филма,инача репликата малко неясна...


Филмът не е албански, не си го гледала
01 Април 2012 21:34
Цанев,не знаех че си албанец,сори!
Кога се прибираш в Албания?
01 Април 2012 21:37
Не съм албанец, ти си от Албания, поне както пише

mimoza73
01 Апр 2012 21:34
Мнения: 314
От: Albania
Скрий: Име,IP
01 Април 2012 21:39
Цанев, не се закачай с мимозката, оня ден пишеше Германия, сега Албания.
Явно доста пътува, но без да знае, че го прави.
Мимоз, дано не ти плаща бокича, че иначе ако е опрял до теб не ми се мисли следващите какви ще са
01 Април 2012 21:46
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ http://media.snimka.bg/3145/012546008.jpg?r=0
Десислава Атанасова е автор на редица идеи как държавата да се справи с неосигурените. Всичките - неосъществими
Тя затуй си е дебелата берта в маймунарника МУ.
01 Април 2012 21:51
OLDMAN: Работиш, но не плащаш данъци - в затвора.

Това го кажи на мангалите...
Ама 'очи в очи', иначе не се брои.

БГ е известна на света и с едно друго изобретение: всеки се занимава с това, което не му е работа.
Така, че трябвало било редовият гражданин да ходи и да напомня на някакви привилегировани класи, че нарушават закона.
Ами за какво ви е милицията/прокуратурата/съда другари гербери?!?!?
01 Април 2012 22:10
Цаневр
Великите хора са граждани на света, не знаеше ли?
Мога да ти пиша всеки постинг от различна държава, това ще оправи ли проблемите ти?
Така кажи,да знаех по-рано....
Луд на шарено се радва....
01 Април 2012 22:19
Танасе,
не знам кой е измислил тая мантра с плащането, но не виждам нужда от такова,за да си прави някой кефа и да показва във форума, че в БГ има не само червени бетонни глави.
А и на лявата част от писачите не им е необходимо плащане - тях ги движат спомените за доброто старо социалистическо време, когато куче влачеше, а диря нямаше, и по границите се стреляше на месо.....
Та всеки си избира от кои да е.....
01 Април 2012 22:21
Ясно.
А по теб колко пъти са стреляли на границата?
01 Април 2012 22:33
Да.
На някого хрумвало ли му е, че най-добрият стимул да си плащаш е, като получаваш насреща нещо, което те задоволява?
И, че да събираш пари от безработни за здравни осигуровки е мегатъпо?
01 Април 2012 23:17
Решението е да се даде право на болниците и Бърза помощ да отказват лечение на неосигурени.
.
Държавното осигуряване - здравно, пенсионно, за безработица и т.н. трябва да бъде само доброволно.
.
Задължителното осигуряване е рекет.
01 Април 2012 23:32
Боко не можа да случи на здравни министри, защото ги сбира по кръстовища, по дивата провинция, или някакви недоучили калинки. А поне 20% от действащите лекари превъзхождат в пъти интелектуално и всякак паплачта която се изреди в това злощастно министерство. Изводът е ясен - умишлено там се поставят нищожества, вероятноза да се приключи по-бързо с и без това намаляващата нация.
01 Април 2012 23:32
Хе-хее.., скок-подскок, а?! Бедна ви е фантазията какви още поводи за дискусии ви чакат от достиженията на демокрацията! На мимоЗЗЗата ще възразя: през социализма нямаше "куче влачи - диря нема" - това е широко разпространения девиз на скокливата ви демокрация!...
01 Април 2012 23:45
Задължителното осигуряване е рекет.
Аха, както и задължителната, неотложна медицинска помощ е рекет. Приемане в болница е като влизане в затвора , а трансплантирането на чужд орган е смачкване на самоличността.
Някой насила да те кара да се пенсионираш или да си безработен!?
Работиш, но не плащаш данъци - в затвора.
Да де, ама "приходите" на държавата от нулеви стават отрицателни . Или искаш да увеличиш "приходите" на вицепрезидента от помилвания!?
02 Април 2012 00:34
При този хаос в осигуряването, единственото което си мисля че ще помогне, е да се въведе най-сетне здравно застраховане и система като американската - деца, възрастни над 65 години и хора със специализирани заболявания са на държавна издръжка. Всички останали се спасяват както могат. Ако искат нека да плащат застраховки, ако искат да се осигуряват в частни или държавни фондове.
02 Април 2012 01:15
Аха, бай Тошо, какво имаше?
Нищо нямаше, това беше проблемът.
Иначе социализмът щеше да го има и сега.....
02 Април 2012 02:00
Нищо нямаше, това беше проблемът.
Явно сте доста млада. Имаше билкари, лечители, знахари. Народната власт много се узори докато убеди населението и спечели доверието му към "шарлатаните с бели престилки" както ги наричаше дядо ми (с отрязана ръка не стъпи в болница за лечение). Прекият резултат от тази дейност е нарастващата средна продължителност на живот, положителен естествен прираст.
А пробелъм е, че с демокрацията в момента и "умниците"-здравни мениджъри здравеопазването се връща 80 години назад; естественият приръст вече не е приръст, а спад; средната продължителност на живота на практика не е мърдала от 1990 г., с което заехме челното място в Европа за живот-мигновение.
02 Април 2012 02:16
Apolitichen, няма нужда да откриваме топлата вода, "Бърза помощ" се финансира от държавата, а не от НЗОК, сиреч се финансира от данъците, а не от осигуровките, не ги смесвайте двете. Здраното осигуряване е право, а не задължение, държавата е длъжна да осигури неотложната помощ и условия за останалото. Поради тази причина са Горскио е много прав, че това в момента е обир и всякакви опити да се обяснява как неплащането на осигуровки е огромно престъпление е абсолютно лицимерие. Аз искам да си се застраховам и държавата да не ме кара да й плащам, аз искам да го правя към фонд, който ми осигурява право на лечение в по-добра болница, а не както е сега, да имам и задължително и доброволно, това е абсурдно състояние, което по първоначална идея трябваше да е временно. Що се отнася до пенсиите положените е подобно, но с някои проблеми, които трбява да бъдат решени. Здравеопазване, пенсии и т.н. е право, а не задължение, аз имам право да се възползвам от тях, но мога и да не са, ама според нашата държава, няма такъв филм, че аз може и да не искам тези права.
02 Април 2012 03:09
държавата е длъжна да осигури неотложната помощ и условия за останалото
А с какви средства държавата ще осигури тези условия? Дали ще е 8% здравна осигуровка или 18% ДОД или 28% ДДС, все данъкоплатецът ги плаща.
Аз искам да си се застраховам
Хипотетично, една година не настъпва никакво застрахователно събитие за всички застраховани. Какво става с болниците? Закриваме ги!? А когато настъпи застрахователно събитие, пациентът се праща в чужбина за лечение срещу допълнително финансиране за негова сметка, надхвърлящо в пъти платените застраховки. Както и в момента се случва с малките населени места.
фонд, който ми осигурява право на лечение в по-добра болница
С фрактура на черепа (автомобилна катастрофа) фондът Ви е осигурил по-добрите болници - кардиологичната и онкологичната . Умник! А на следващата година застрахователят ти увеличана три пъти застраховката съизмеримо с рискът, който поема. Нещо подобно кат "пазарната" лихва, определяна от банките.
Здраното осигуряване е право, а не задължение
Явно не си бил в огнище на епидемия, възникнало заради слободното разбиране, че ваксинацията е право, а не задължение; че заразяването на другите е твое право, а другите са задължени да ти оказват неотложна помощ. Ей с такова мислене държавата пропада вече 20 и кусур години!
02 Април 2012 04:33
Apolitichen,както винаги
02 Април 2012 04:53
Нещата са много прости.Като първо и спешно трябва да се върне плащането само за 1 година назад,за да се върнеш в системата и да имаш личен лекар.Защото при тази безработица,която нараства,все по-малко хора ще бъдат осигурявани за здраве от работодател за такъв период непрекъснато.Има и трайно безработни,на които близките не могат да дават непрекъснато пари,за да поддържат "солидарност" към останалите,за които следва да се грижи държавата или плаща работодател и на които им се налага да влязат в болница и да ползват скъпи лекарства.За мен самата т.нар.солидарна система е абсурдна.В нея няма никаква солидарност!Излиза,че може да си плащал 10-15 години,да не си ползвал нищо и в един момент като се окажеш без работа и болен,вече нямаш право на лекар и на болнично лечение.Държавата ти е прибрала парите,платила е с тях,каквото и както реши,а тебе те захвърля като непотребен парцал!Който го е преживял на собствен гръб това,ще иска ли да плаща за здраве някога?!За мене общество,което не се грижи за бедните и очаква от хора,които нямат пари за хляб да плащат здравни вноски е не само болно,но направо ненормално!Никъде по света го няма това!За няколко дни чух двама лекари да казват,че трябва да има общински болници за бедни.Другаде са или общински,или на Червения кръст или на църквата.В Бг дори не се говори за такива...тук даже се предлагат санкции,че сте беден и базработен!И разни манипулатори като министърката не само,че ви обвиняват,но и ви заплашват,с каквото им дойде!Сякаш не ви стига,че нямате работа,доходи,лекар..Трябва и останалата част от обществото да ви намрази,да ви изкарат престъпници!Има хора,които се поддават,които са забравили,че и тях може да ги чака същото.Днес си на работа,утре дали?Днес фирмата ти върви..а след година така ли ще бъде или ще разпродадеш всичко и ще останеш без доходи?Санкции като 3 години назад и лихви трябва да има само за мошениците,които не плащат.
02 Април 2012 08:37
Неосигурените сами трябва да си плащат като отидат на доктор. И човек да не може да влезе в системата веднага даже и да плати 3 години назад осигуровките. А да влиза в системата 1-3 месец след това. Бърза помощ също да се плаща от осигурените, но не веднага а когато се плащат годишните данъци и НАП да ги събира, както се събират данъци. Сигурен съм това ще свърши работа много повече от всякакви вирутални моркови за сметка на редовните данъкоплатци и осигурени.
02 Април 2012 08:43
Здравното обслужване е право, то и яденето е право.. но трябват пари. От тия права.. на една крачка сме до - едни да плащат, други да ползват.. по право. Тогава що да работим, след като всичко ни е дадено ... по право?
02 Април 2012 08:49
Всъщност - държавата трябва да ти осигури здравно обслужване.. но след това ако не си осигурен, ти пращат сметката. И ако не си я платиш, НАП си я взима, доброзорно. Без никакви глоби.
02 Април 2012 09:04
Малко не по темата, ама се сетих - като Бълграия се бие в гърдите, че е християнска държава - къде е БПЦ по здравните въпроси? Ама нямам в пред вид да бичи водосвети на всякакви откривания и кьор-софри за попчетата, а каато е по света - да се занимва със социално подпомагане и лечение на бедните? Не ми се изброява как по света има хиляди действащи начини ВОДЕЩАТА религия в дадена държава да си върши работата към бедните - като започнем от обикновени благотворителни акции и свършим до цели болници, финансирани и управлявани от Църквата.
А, опа, извинете, забравих, че питам за България... точно па от биташките търговци с расА ли да очакваме да си свършат работата....
02 Април 2012 09:27
Амуджа от Дулово.
02 Април 2012 09:31
Пари на ръка на доктор не трябва да се дават. Всичко трябва да минава по техни си канали и накрая задълженията да се плащат в края на годината с данъците. Даже и таксата. Заради която докторите трябва да имат касови апарати свързани с НАП.
02 Април 2012 09:41
Само че трябва да се разграничат, тези неосигурени които имат достатъчно средства и си плащат само когато им се наложи и ордите неосигурени цигани с професия социално слаб, които пълнят болниците и отделенията на наш гръб.
02 Април 2012 09:42
Заради която докторите трябва да имат касови апарати свързани с НАП.
Ами те имат... И като ти идва на домашно посещение се чуди кое да носи - кардиографа ли, касовия апарат ли....
02 Април 2012 09:46
Специално за Капитан Немо
Натисни тук
02 Април 2012 10:02
Отлична статия.
Здравноосигурителната система си отива.
Още по начина по който я измислиха и я наложиха бе ясно че е обречена.
Защото управляващата мафия си я въведе като още един механизъм за крадене, безконтролен.
Наложиха я безумно бързо, и насила, в акт на демонстративно неуважение към населението.
С арогантно зачеркване на старата система.
А уж смисъла на системата иска доверие. Е как да имаш доверие към нещо, за което не те питат, а ти го налагат насила?
Но пък то си е нещо нормално според болшевишкото мислене на "другарите" от висшата партийна номенклатура, които засмукаха фармацевтичния бизнес, и които си замислиха и направиха здр. осигурителната реформа за да могат да крадат повече, по-лесно и по-дълго.
Само че проблемът с доверието ... ще развали работата. Някои неща трудно се обясняват на комунист-болшевики, думички като съчувствие, взаимопомощ, вяра, милосърдие, ДОВЕРИЕ (НБ!) ... , ...
Защо, да запитам, един нормален здравомислещ човек, ако има избор, ще плаща здр.ос. вноски?
След като получава ежедневно от медиите инфо какво става с тези пари - като:
- луксозни офиси като банка на здр. каса,
- монополен внос на лекарства с монополни цени,
- системно извеждане от производството на евтини традиционни български медикаменти и замяната им със скъпи вносни,
- необосновано поскъпване на българските медикаменти,
- видими за всеки един болен - надписване на леченията в болниците (които нямат друг избор, защото финансирането им е неадекватно)
- издръжка на армия неосигуряващи се цигани,
- ДДС върху лекарствата (?!!?) , което допълнително източва касата към бюджета, за да си ги открадне И от там политическата мафия,
- липса на елементарна грижа от страна на държавата към хората с трайна незаетост (стимули за ДРЕБНО земеделие, животновъдство и т.н. с потенциал да обхванат по-голям контингент и ги направи платежоспособни)
- перманентен бюрократичен тормоз върху малкото лекуващи - носещи здравеопазването на плещите си,
- и много много други...
Защо трябва да наливам и аз в кацата без дъно?
02 Април 2012 10:23
През 1998 година Народното събрание прие Закон за здравното осигуряване (ЗЗО). С него в страната ни беше въведено задължителното здравно осигуряване. По силата на чл. 6, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване е създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която започва да функционира на 15 март 1999 година.
Както казва дъртреалист, кои бяха по това време мръсните комунисти, които държаха всички възможни власти в страната?
02 Април 2012 11:00
"Оправдаха Божидар Нанев" - Натисни тук!
02 Април 2012 11:04
Искаш да кажеш, че едните хубави, пък другите лоши? Че виждаш разлика между различните болшевики ?
Каква?
02 Април 2012 11:23
Тази неделя(вчера), Лора с големите... очи, проведе интервю с бившия здравен министър Стефан Константинов по същите въпроси които разглеждаме тук.
Човекът си каза и "майчиното мляко"(вероятно запленен от "очите" и), но най-вече си призна, че е подал оставка(а не уволнен) заради фармацевтичната мафия, завладяла Здравната комисия в Парламента, НЗОК, самото министерство на здравеопазването, и... Симеон Дянков.
Потърсете интервюто из "Босфор ТВ", лесно ще го намерите.
02 Април 2012 11:25
По силата на чл. 6, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване е създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която започва да функционира на 15 март 1999 година.

И първата работа на назначения за управител на НЗОК д-р Илко Семерджиев бе да си купи служебен автомобил!
02 Април 2012 11:28
Като гледам, някои от вас май са се затъжили за здравеопазването по времето на др. ТЖ . Е, няма как да е иначе - тогава имаше "медицинска помощ" и "здравни работници". Ако не те лекуват,при оплакване можеха да отидат в затвора за некадърност. Сега е демокрация и имаме "медицински услуги". Като влезеш в която и да е болница, табелата с техните цени е на първа линия /редом с рекламите на най-актуалните илачи/. А за отказ от извършване на услуга и/или некачествена такава не се отива в затвор.
02 Април 2012 11:37
Няма разлика, но всекиму - според делата.
Всички са лоши, но едните лоши строяха АЕЦ Белене, а други лоши го спират и ще разрешават фракинга на Добружа.
Други лоши преди тях измислиха Здравната каса, а пък по-предишните лоши не се бяха сетили.
02 Април 2012 11:48
българи в чужбина, които въпреки многото възможности да се отпишат от осигуряването, не са го направили.

Някой знае ли как става това отписване?
02 Април 2012 11:54
Подаваш Декларация в НЗОК, има я на сайта им.
02 Април 2012 11:59
дъртреалист
02 Април 2012 10:02
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД