:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,499,011
Активни 127
Страници 25,158
За един ден 1,302,066

Шефът на научния фонд се оказа професор само в Ангола

Шефът на изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания Рангел Гюров е професор в университета "Агуштино Нето" и със сигурност е работил там в периода юли 1991 - май 1994 г. Това става ясно от декларация на университета в Ангола до българското просветно министерство. Документът е издаден през 1994 г. и е преведен от португалски език. От него обаче не става ясно кога и по какъв повод министерството на образованието е поискало тази справка. В декларацията е записано, че "др. Рангел Симеонов Гюров, националност - българин, е преподавател във Факултета по точни науки, категория Професор-титуляр и чете лекции по следните предмети на Висшия курс по геология: хидрогеология, обща геология, статистически методи". Документът е подписан от директора на кабинета за международен обмен Фернанду Коща.

Съмненията около професурата на Рангел Гюров се появиха след публикации в пресата, в които той се определя като професор на "Лигата на страните, говорещи португалски език". В началото на седмицата председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков изпрати писмо до министерството на образование, в което поиска информация по случая. Гюров е шеф на департамента по науки за земята в Нов български университет, където в продължение на години ректор беше настоящият министър Сергей Игнатов. Фондът разпределя милиони за научни изследвания и управата му трябва да е от хабилитирани лица, утвърдени в съответната научна област. В регистрите обаче последното израстване на Гюров е до защита на докторска степен през 1981 г.

Това е поредният скандал около свободно боравене с научни титли и дипломи у нас. След известния случай с фалшивата диплома на бившия шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева, без образование се оказа и шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов.
35
6643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
01 Април 2012 19:32

Сега ако се сетите и кой е Агуштино Нето...
01 Април 2012 19:44
След скандалите с разкритията за това, как иженарицаемий Научен Фонд разпределя парите по проектите, чрез МОН-мафията, повдигнат от един истински професор - Емил Хорозов, който го възглавяваше и напусна в знак на протест, нещата с този Фонд заглъхнаха. Но няма основание там, където калинки хвърчат и все по нависоко изхвърчат, със съмнителни документи, с никакъв стаж по специалността, надарени само с възторжена младост, един Фонд за Научни изследвания да се оглавява от истински професор. Откъде-накъде?
01 Април 2012 20:17
калинки до калинки, тикви до тикви, боклуци до боклуци
01 Април 2012 20:21
Преди 09.09.1944г. един инженер да се върне от Европа с някаква диплома, минава през комисия да го проверят дали заслужено е взел дипломата си. След 1944г. разбира се нямаше нужеда от такива проверки, от Западна Европа, въобще нямаше студенти, а от Източна всичко беше канализирано. След 1989г. започнаха далаверите. В Германия ако се замоопределиш като д-р, доцент, професор без да имаш съответното признание от държавата попадш под съдебна отговорност.
01 Април 2012 21:31
Сега ако се сетите и кой е Агуштино Нето
Аз го знам като Агостино Нето,ама това е в резултат на тоталитарното ми възпитание.По негово време/80-те години/България построи там фабрика за фосфати.
01 Април 2012 22:30
Сега ако се сетите и кой е Агуштино Нето...Аз пък помня Министъра на националната отбрана на Народна Република Ангола - Алберто Жоаким Шипанди ...

01 Април 2012 22:32
Агуштино е португалското произношение. Много го харесвам. По мелодия прилича на българския този език, със силна редукция на гласните, всяко неударено А е Ъ, всяко неударено О е У.
01 Април 2012 22:43
Стратегия за устойчиво развитие на невежеството
http://www.obshtestvo.net/content/view/2282/6/
от чл. кор. проф. д-р Емил Хорозов
бивш Директор на "Фонд Научни Изследвания"

приятно четене
01 Април 2012 23:28
http://scholar.google.fr/scholar?hl=fr&q=rangel+gjurov&btnG=Rechercher&lr=&as_ylo=&as_vis=0
ха-ха-ха
какъв е тоя студент, когото са назначили за шеф на Научния фонд?
02 Април 2012 00:02
На ББ принадлежи откритието на нов животински вид - kalinkus gerberatikus
02 Април 2012 00:05
Шефът на изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания въобще не е нужно да бъде професор. Той трябва да бъде политическо лице. Заместниците му трябва да са професори и да разбират от матрЯла, и най-паче рецензентите.
02 Април 2012 00:09
Шефът на изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания ...трябва да бъде политическо лице

Откъде-накъде? Това е Фонд, не е министерство. Ако кажеш да е финансист - бих те разбрал, ама политическо лице?
02 Април 2012 00:09
lubomir.gavrilov
01 Април 2012 22:43
Хорозов може да си говори каквото си иска. Отдавна вече стигнахме до извода:
1. Законите ви са добри, но приложението им е лошо.
2. Геновева, в БГ не може да се прави сериозна наука. По-точно, никаква наука. Останахте само мазохисти.
02 Април 2012 00:11
Бачо, Фондът провежда научната политика на правителството (доколкото я има). Така че шефът му трябва да бъде политическо лице.
02 Април 2012 00:13
шефът му трябва да бъде политическо лице.

... черпаклия, кажи си го де, к,во се стесняваш?
02 Април 2012 00:21
португалското произношение. Много го харесвам. По мелодия прилича на българския този език, със силна редукция на гласните, всяко неударено А е Ъ, всяко неударено О е У.


Знам за какво става дума. Мелодиите на португалския и българския са много близки. Така е. В офиса срещу мен седи страхотна красавица 30годишна бразилка, а до нея - португалка. Като заговорят тихичко на португалски и често се улавям, че започвам да се заслушвам в разговора им, защото ми се струва,че говорят на български. А и португалско-говорещи са ми казвали, че също са обърквали българи и португалци заради мелодията на езика - та надали само си въобразявам.

Но ми се струва, че има и разлики между бразилския португалски и евро-португалския. Например в бразилския често повтаряното 'ш' е много по-приглушено и е почти като 'с'. Като цяло евро-португалският е по-звучен, кънтящ дори.
02 Април 2012 01:19
Рогатия, тези груби приказки минават май само в инфантилната атмосфера на БАН.
Фондът, когато определя колко пари да даде за даден проект, не оценява само неговите научни качества. Се оценява дали е по приоритетните направления. А това е свързано с политиката на държавата. Не може в България да се дават пари за проекти, особено фундаментални, които са интересни за световната наука и за своя автор, не за България.
02 Април 2012 08:43
Фондът провежда научната политика на правителството (доколкото я има). Така че шефът му трябва да бъде политическо лице
.
Точно така! Въпросното "лице" е изключително показателно и представително за научната политика на правителството.
Напоследък се терзая какво би казала науката по въпроса кое е правилен мъжки род на "калинка" - "калинчо" или "калинко".
02 Април 2012 09:14
Правилното е калин
02 Април 2012 10:17
Рангелчо е уникален тъпак. Прилича много на проф. Вибегало. "Проф." Гюров предрича земетресения и доказва, че Земята е куха!
"Според Гюров трусът ще е най-силен по линията София-Пловдив-Благоевград-Петрич. Най-големи поражения ще има в столицата и жертвите могат да стигнат 30 000 до 50 000 души, а половината сгради ще рухнат, смята професорът. Най-застрашени били блоковете в Надежда и Обеля, както и новите квартали, които били построени много бързо и некачествено. На симпозиума професорът представи свой проект за предупреждение на населението за бедствия. Системата за ранно оповестяване е изградена от станции, поставени на най-застрашените от природни стихии места в страната. Благодарение на данните, които те ще предават своевременно, може да се предупредят хората достатъчно рано, за да избягат, каза Гюров. Изграждането на мрежата за ранно оповестяване щяла да струва само 500 - 600 хил. евро и можела да заработи след 6 месеца. Трябвало само да се намерят 5 - 6 общини, които да финансират изграждането й, за да се обхване територията на цялата страна.
"Българската сеизмична колегия не познава проф. Гюров като учен. Некоректно е хора, които не са специалисти в дадена област, какъвто е той, да се изказват по такъв начин. В близките години надали ще се намери начин за предсказване на земетресенията", заяви вчера директорът на Геофизическия институт при БАН ст.н.с. Николай Милошев. Официални прогнози не се правят дори в Япония, където трусовете са често явление."
02 Април 2012 10:18
И това е шеф на фонд Научни изследвания!
"В рамките на семинар “Мит-изкуство-фолклор” на 11.11.2003 г. бе проведена лекция на тема: “Куха ли е Земята?”, като проявата бе организирана от департамент ”История на културата” и департамент “Науки за Земята и околната среда”. Лектори бяха проф. Иван Маразов, д.н. и проф. д-р Рангел Гюров, представиха основно своите тези.
А проф. Гюров разгледа планетата Земя като част от Вселената. Най-новите научни открития за Космоса водят до появата на нови хипотези за устройството на Вселената, като последните от тях допускат многомерно пространство, достигащо до 11 измерения. Космическият свят е устроен основно от два вида частици – фермиони с отрицателна енергия и бозони с положителна енергия. Всяка частица има суперпартньор. Светлината може да бъде отклонена както от обект с висока плътност, така и от енергийно струпване. Обратно на супергравитацията съществуват вакуумни сили, има и вакуум флуктуации. Вакуумът може да послужи за “кондензационно ядро” на космически материал и да не позволи свиването му до хомогенно тяло. Въртенето предизвиква компенсаторни вътрешни потоци, насочени от екватора към полюсите и през тях отново към центъра на Земята. Това ще доведе до различия в плътността на земния материал в дълбочина маркирано от границите на “Мохо” и “Гутенберг”. На базата на математически модели се установява, че ако в центъра на Земята има кухина с енергийна плътност, то поведението на сеизмични вълни, преминаващи в дълбочина, ще бъде подобно на това, ако тя е плътна, т.е. вероятностите за куха и плътна Земя са еднакви. Според съвременните хипотези за устройството на Вселената, към която принадлежи и Земята, все пак по-вероятно е да съществува кухина."
02 Април 2012 10:30
lukcho2
02 Апр 2012 01:19

Брат,чет! Политическо лице означава: "Непрофесионалист"! Разбираш ли ме?
02 Април 2012 13:13
lukcho2
02 Април 2012 00:05
Шефът на изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания въобще не е нужно да бъде професор. Той трябва да бъде политическо лице. Заместниците му трябва да са професори и да разбират от матрЯла, и най-паче рецензентите.


А бре Лукчо, директора на института Макс Планк в Германия, политическо лице ли? Те ако искаха да назначат политическо лице, да бяха назначили такова. Не им стиска, нали? Ама им се иска. Затова са назначили Гюров. Обаче Рангел ГЮРОВ не е политическо лице. Той на избори не е ходил, не. Той е ИЗТЪКНАТ МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕН - всъщност един обикновен шарлатанин. Да се назначи "учен" като Гюров за шеф на Научния фонд е подигравка не само с учените, подигравка е въобще с грамотните българи. Защото всеки грамотен човек може да иде на google scholar и да провери че лицето Rangel Gjurov не е никакъв учен.
02 Април 2012 13:23
Оопс... какво чета
lukcho2
02 Април 2012 01:19
... Не може в България да се дават пари за проекти, особено фундаментални, които са интересни за световната наука и за своя автор, не за България.


Лукчо е представител на вид, който доскоро считахме за изчезнал. Аз бих го класифицирал като "обскурантист". Без съмнение, той чете свободно на руски, ще си направя удоволствието да цитирам тук какво казва википедия за такива като него
Мракобесие — вольный перевод на русский язык термина «обскурантизм» (латинское obscurans — «затемняющий», означающего идейное настроение, враждебное по отношению к науке, культуре и личной свободе. В России понятие возникло в начале XIX века[3]. Мракобесие антагонистично просвещению и научно-техническому прогрессу общества.

В первом и более старом смысле термин «обскурантизм» обозначает политику ограничения распространения знаний. За так называемую политику «благородной лжи»(en:Noble lie) выступал ещё Платон. Платон в произведении «Государство» предполагал что в идеальном государстве цари-философы будут распространять ложь во имя общего блага.[4]. В современном мире подобную философию пропагандирует Лео Штраус и его последователи и другие сторонники неоконсерватизмa.[5][6]
02 Април 2012 13:36
Г-н Гаврилов,

Да донадя към португалския шеф-професор една любопитна личност, член на Изпълнителния съвет на Фонда:

Доц.д-р Мирослава Кортенска е преподавател по История и теория на драмата и театъра. Културолог, медиен експерт, театрален критик и публицист. Автор е на книгите : "Културен вертикал"/1998г./, посветена на процесите и лидерите в българската култура в края на ХХ век, "Културен компас. Посока: Балканите- Европа" /2006 г./ и на изследавнето : "Култуаанта мисия на кръга "Мисъл"/2008 г./. Автор е и на документалните филми: "Отместеното поколение" БНТ,1998г. и "Възстановителна репетиция" филм-портрет за режисьора Любен Гройс, БНТ,2004 г.

Може би почитаемият Лукчо ще подбере от кръга на интересите й нещо достойно за финансиране от Фонда? Хем несъмнено ще е от полза за цяла България и българите в чужбина.
02 Април 2012 14:15
А те калинките се размножавали и станали ято. РГ е виден мошеник типичен продукт на НБУ. Учудва ме само лукчовщината
02 Април 2012 16:50
и на изследавнето : "Култуаанта мисия на кръга "Мисъл"/2008 г./.

... всъщност книга, спонсорирана от фонда за научни изследвания и съдържаща дисертацията от 1988 г на известната преподавателка от ЮЗУ и НБУ.
02 Април 2012 17:21
тъжна вест, която няма да бъде отбелязана на територията, превзета от луковите глави...

Почина Андрей Тодоров - един от най-известните съвременни български математици.

02 Април 2012 18:09
Олеле, Андрейчо! Колко ми е мъчно. Готино другарче беше и си имахме лаф.
В USA беше отдавна, доколкото си спомням.
02 Април 2012 18:12
В USA беше отдавна, доколкото си спомням.


да, от 1991, но той си идваше сравнително често в България и винаги изнасяше доклади на семинари
02 Април 2012 18:21
Андрейчо - син на известен баща, на не по-малко известна майка, съпруг на умна и амбициозна жена и най-върлият антисендовист, когото познавам, дори във времената, когато Сендов беше на върха, но при първите две изброени качества и тогава можеше човек да си го позволи.
Успехите му в алгебрата ги признавам, без да съм компетентна. (силно се надявам да си спомням добре).
02 Април 2012 18:26
"В рамките на семинар “Мит-изкуство-фолклор” на 11.11.2003 г. бе проведена лекция на тема: “Куха ли е Земята?”

Ще последва лекция на тема: “Куха ли е Тиквата?”
02 Април 2012 23:01
Шефът на научния фонд се оказа професор само в Ангола
- защо "само"... к'во и е на Ангола... трябва не "само", а "не къде-да е, а в"....
10 Април 2012 13:34
Скалпел: Браво, Браво и още веднъж Браво. Така им се пада на Рангел Гюров и другите момченца, които искат да сринат реда в българската наука. Този ред бе железен: в секцията или катедрата има партийна група. Тя те гледа и преценява и ти си знаеш че е така. Когато се убедят че си достатъчно тъп и в същото време предан на посредствеността предлагат да прерастнеш в степен, Минава една година докато те благослови и Партийната организация. След това още 3 години докато минеш по дългия коридор: кадрова комисия, партиен комитет, градски комитет на Партията. В това време останалите гледат сеир и се надяват някой да тури прът в колелата на този младеж, който е само на 60 години иска да стане доцент. Така беше , но вече не е . За 6 месеца ставаш доцент или професор. Или Фонд Научни изследвания. Основопалагащ принцип в него бе класово партийния и по отношение на оценките и по отношение на рецензентите и по отношение разпределение на баницата. И не щеш ли :сега Рангел Гюров, е шеф на Фонда. Защо той, а не аз или някой наш човек, с който си имаме приказката. Освен това аз принципно не го обичам по средните причини:
1. Умен е. Завършва МГИ с пълно отличие. Веднага става аспирант и завършва в срок аспирантурата . Остава на работа в Института. Работи като професор в чужбина. Преподава 4 точни науки. В Нов български университет учредява Департамент Науки за Земята и околната среда. Високо е оценен и оценяван. На 40 г станал професор. Да ама преподавал в Ангола, на анголци, които играят с маймуните. Оказа се това не е вярно, но както и да е. Оказва се , анголците , които са от една бивша колониална държава са подготвят по определен модел и повечето са завършили средното си образование в Португалия. Още по лошо, че като работел в Върховния Комисариат на ООН за бежанците в Африка и е получавал награди. Въобще дразнещо е че навсякъде получава награди, навсякъде е първенец.
2. Търсен е. От Ангола го повиква първия ректор на НБУ проф. Апостолова. Като че ли ние не сме тук и подръка. И сега го търсят – по телевизии, за интервюта във вестници. Търси го и кмета на Габра, да каже има ли радиация. Като че ли няма цял БАН да му отговори на този кмет. Да не говорим че с екскмета на София ББ, с когото прекара 3 часа да му разказва за системата си ранно предупреждение на земетресенията . Как няма да си говори с ББ, като преди това нашият човек от БАН професор, директор, познават го в целия наш институт и даже в кварталната бакалия при Милен Цветков мълча като ремсист по време на разпит и накрая прошепна че те с модерната апаратура могат да прогнозират успешно земетресенията в 20-30% от случаите, а нашия човек, дето сега е във Фонда казва аз познавам 70%.
3. Смел е. Не само предсказва земетресенията , но и пръв писа защо риска за някои софийски квартали е най-голям. Защото изгребали почвата за да направят градините в Бояна. Или неговите ОВОС за водоснабдяването на някои райони – ужас и безумие.
4. Обичан преподавател е. През 15-те години в НБУ винаги е в първата десетка на преподавателите /там има ежегоден рейтинг/. Няколкократно избиран за преподавател №1. Обожаван от студентите , защото предлага нови дискусионни идеи, като например тази дали Земята е куха. Нека да си размърдат мозъците , а дали Земята е куха ще се разбере когато се пукне. Или повежда студентите по чукарите на Витоша да търсят изумруди. И те тръгват. И са доволни. И най-лошото е че намират .
5. Авторитетен учен е. Откри диаманти в България. Сигурни бяхме че е вятър работа, но за съжаление се оказа вярно . Не само че е вярно, но му повярваха в САЩ и в Русия. Откри нови облицовъчен минерал , който носи името на НБУ. Ясно е като има такива ледораозбивачи в наукате ние оставаме в миманса.
6. Организатор от висока класа. Неговите студенти и докторанти винаги завършват успешно. Неговите научни проекти /някои от тях са международни/ донесоха на Университета апаратура, каквато има само един Институт от БАН /само че там си я пазят да не се изтрива/ ,а в НБУ с тази апаратура правят непрекъснато пропаганда и навалицата от студенти в Програмите на Департамента е невероятна. Ами георобота. Също негова идея и също уникална. И отново овации и цяла България се изреди да гледа това чудо, дето вижда в дълбокото и ти какво какво има в това дълбоко.
7. С невероятна оперативност и административен талант. Вместо да каже „не“, да отложи, да преразгледа нещата той решава смело и веднага. За съжаление без гафове и с висока оценка от колеги не само в България, но и в чужбина. Няма приемно време – всичкото му време е работно и приемно.
8. Висок е. С тези 2 метра височина и бяла брада се рее из университети като Дънов и събира погледи и овации.

Какво да правим ние които сме скромни на ръст , а го няма и Градския комитет и ЦК да ни оцени науката, пък защо да не запише и в групата на академиците пенсионери, дето вземат депутатски заплати но от бюджета на БАН??????
10 Април 2012 13:45
Нема нужда да се хабят никове за тая работа. Можеше да се излезе с официално заявление, то стилът си е таман.
Големи сте смешки, значи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД