:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,390,382
Активни 128
Страници 7,242
За един ден 1,302,066

80% от разходите на здравната каса са за скъпи лекарства

Лекарите трябва да се насърчават да предписват повече генерици, смятат производителите
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Новото ръководство на здравното министерство и на касата дойде с нови идеи как да се свалят цените на лекарствата.
През миналата година 76% от разходите на здравната каса за лекарства са били за оригинални препарати, а 24% - за генерични, твърдят от българската генерична фармацевтична асоциация, в която членуват българските производители. Те смятат, че за тази година разходите за оригинали ще са още по-високи и ще достигнат до 85%. От здравната каса обещаха коментар в понеделник.

По принцип оригиналните лекарства са по-скъпи от генеричните, затова повечето страни се стремят да стимулират използването на генерици, което води и до намаляване на цените на медикаментите. Колкото по-бързо се появят генерични еквиваленти на даден оригинален препарат, толкова по-бързо цената му пада многократно. От асоциацията твърдят, че различни видове мерки за предписване на повече генерици има в 13 държави от ЕС, като във Франция лекарите дори трябва да изписват минимум 65% генерични лекарства за социалнозначимите заболявания. У нас няма никакви стимули за изписване на евтини препарати, а касата просто изплаща на аптеките отпуснатите лекарства с рецепти по линия на НЗОК.

Затова в Европа пазарните дялове на генериците са по-високи. По данни на Европейската генерична асоциация, цитирани от българската структура, съотношението между генерични и оригинални лекарства като разход на средства е приблизително 30:70. Като продаден брой опаковки е обратното -70 на сто от изписаните медикаменти са генерици. У нас, по данни на анализаторската компания IMS Health, общо за целия пазар, не само за платените от касата лекарства, 55% от платените за медикаменти средства са за генерици.

От асоциацията също твърдят, че генеричните лекарства обикновено се поемат на 25% и 50% от касата, а останалото се доплаща от пациента. Оригиналите обаче почти винаги се покриват на 75% или 100% от НЗОК, което също обяснява високия процент разходи на касата за оригинални препарати.

НАМЕРЕНИЯ

Миналата седмица новият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че иска да се направи специализирана администрация, която да регистрира цени и лекарства за позитивния списък, по който плащат НЗОК и МЗ. Тя призна, че е имало забавяне в настоящата комисия по позитивния списък и са се натрупали редица нови медикаменти, които чакат да бъдат включени в списъка, т.е. естественият пазарен процес на сваляне на цени с поява на нови и нови генерици е бил възпрепятстван.
9
2425
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
01 Април 2012 20:30
Трябва да се заплаща определена от здравната каса стойност на молекула. Да няма списък, а лекарите да изписват по международно непатентно наименование. Ако за еналаприл например се плащат 60ст, то колкото и търговски наименования на лекарства, съдържащи еналаприл да има разрешени за употреба в страната, те да може да се изписват по рецепти за здравна каса. Ако пациентът предпочете да закупи генерик с тази цена-няма да доплаща. Ако предпочете по-скъп препарат, защото например така го е посъветвал лекарят-да доплати разликата.
01 Април 2012 22:49
няма начин.. скъпите фармацевтични индустрии имат свои агенти, които глезят лекарите редовно с подкупи. Как ще предписват тогава евтини алтернативи?
01 Април 2012 23:19
Пак прах в очите. По-голямата част от изписаните оригинални медикаменти в България са с паднал лиценз и са на цената на българските генерици. Голямото изтичане на пари е в доставките за болниците, които се печелят от Софарма. Защо никой не обелва дума за това?
01 Април 2012 23:21
А не е ли редно здравната каса да покрива цената само на генеричните лекарства (ако има такива)?
Който иска марково лекарство да си доплаща.
Поне в Щатите повечето здравно-осигурителни планове са така.
02 Април 2012 01:38
нови медикаменти, които чакат да бъдат включени в списъка, т.е. естественият пазарен процес на сваляне на цени с поява на нови и нови генерици е бил възпрепятстван.
90% от новите лекарствени продукти са под патентна закрила. Сиреч поне едно 10 години имаме монополно високи цени.
оригинални медикаменти в България са с паднал лиценз и са на цената на българските генерици.
Кои точно? Летрозол - Фемара за 212 лв. срещу най-скъпия генери от 175 лв.? При куентиапина разликата е двойна или това е незначителна разлика?
Защо никой не обелва дума за това?
Има ежегодна статистика, ама кой да прочете!? Можеше да забележиш, че българските компании имат под 20% пазарен дял ей тук
Фармацевтичният пазар у нас – Тенденции и прогнози
Тук е приноса на хранителните добавки
02 Април 2012 08:14
От асоциацията също твърдят, че генеричните лекарства обикновено се поемат на 25% и 50% от касата, а останалото се доплаща от пациента. Оригиналите обаче почти винаги се покриват на 75% или 100% от НЗОК, което също обяснява високия процент разходи на касата за оригинални препарати.


Яко източване на касата и парите на осигурените.
02 Април 2012 09:46
А какво точно са генерици?
02 Април 2012 10:26
Вместо многото приказки, всичко може да бъде уредено не само лесно и просто, но и да е винаги под контрол. Да кажем във Франция лекар изписва рецепта. Ако срещу медикамента не е написано по желание на лекаря или пациента NS (non-substitutable, незаменим), аптеката е задължена да предложи генерик, ако съществува такъв. Независимо какъв медикамент е написан в рецептата и какво е желанието на пациента. Но ако на рецептата е написано NS, аптеката информира пациента, че има и генерик. И ако пациентът въпреки това настоява за оригиналния препарат, тогава доплаща разликата и след това касата решава в зависимост от застраховката каква част от сумата да му бъде възстановена. Всичко това по всяко време може да бъде проверено, като са защитени както желанието на лекаря, пациента, така и финансовите възможности на касата. И в много други страни е така - не виждам защо трябва да се преоткрива топлата вода.
03 Април 2012 00:31
By the way, не е толкова важно какъв е процента на разходите за оригинални лекарства, а колко е можело да бъде спестено, ако те са били заменени с генерични лекарствени препарати. Там където това е било възможно, разбира се.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД