:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Кой е казал, че капитализмът е система за увеличаване на заплатите?!

Не е търсен инвеститор за АЕЦ "Белене", това беше следващ етап от работата на HSBC, обяснява икономистът Владимир Каролев
Снимка: Велислав Николов
Владимир Каролев
ВИЗИТКА

Владимир Каролев е член на Икономическия екип на НДСВ. До миналия месец бе общински съветник в София. Завършил е международни икономически отношения в УНСС и е магистър по бизнес администрация от Университета на Албърта в Едмънтън, Канада. Неговата Балканска консултантска компания стана част от екипа на банката HSBC, която през 2011 г. правителството нае за консултант по АЕЦ "Белене". Преподава управление на инвестициите в Сity University of Seattle.





- Г-н Каролев, неотдавна напуснахте общинския съвет и ръководството на НДСВ. Късате с политиката или се готвите за скок в бъдещата партия на бившата ви съпартийка Меглена Кунева?

- Просто спазих обещанието си, че ако не подобря изборните резултати на НДСВ, ще подам оставка и от СОС, и от националното ръководство на НДСВ. Оставам в политиката, защото това е начин да представям икономическите си идеи. И няма да ходя в друга партия, дори ако, както се пошегува един приятел, в НДСВ останем само с царя.

- Не сте ли разочарован от Кунева, задето заряза НДСВ?

- Не разбирам защо я укоряват. Според мен Кунева не се върна в НДСВ, защото последните избори показаха, че малко хора харесват НДСВ, вкл. и мен, и че ако тя се върне, нейният личен рейтинг няма да се прелее в НДСВ.

- Но това би могло да бъде интерпретирано и така - партията й залязва и тя скача на друга писта...

- Аз приемам прагматичната гледна точка - ако Кунева не направи нещо ново, кой ще представлява либералната идея, кой ще защитава свободата, ненамесата на държавата? ГЕРБ ли? Или БСП, за която приватизация и концесия са мръсни думи? Важно е да има ракета носител, която може да вкара либералните идеи в парламента. И ние, и Кунева имаме голям шанс на следващите избори да покажем, че преди 4 години незаслужено НДСВ не успя да влезе във властта. Ако в ГЕРБ имаше повече хора с икономическите разбирания на НДСВ, България можеше по-лесно да мине през кризата.

- Къде според вас сбърка управлението на ГЕРБ?

- Най-лошото е неговата непоследователност. И големият инвеститор, и малкият, който се кани например да направи автомивка, иска да знае не за месец-два, а за години напред какво ще се случва. А не през ден: сваляме ДДС, качваме ДДС, сваляме осигуровки, вдигаме осигуровки. ГЕРБ е странна комбинация от модерно мислещи хора - като Дянков и Делян Добрев, и ретроградни - като социалния министър, който с апломб обясняваше как ще намали дефицита в НОИ и убеди премиера да се вдигнат осигуровките, а дефицитът се увеличи.

Или няколкото поредни слаби здравни министри. Парите не стигат, защото има прекалено много болници и поликлиники, прекалено много ремонти. Защо всяка болница да има най-модерния томограф? Всички искат да го имат, защото иначе не могат да вземат пари по съответната пътека. Мой приятел влезе за лека операция, излезе същия ден, но по документи е стоял 3 дни в болницата. Това е масово. А нито един министър - и от ГЕРБ, и преди, не посмя да бръкне в блатото. Не очаквам чудеса и от новата министърка, защото първата й работа бе да забрани думата "реформа". Видяхме я как действа като шеф на парламентарната комисия по здравеопазване - национализира резерва на здравната каса. А това бяха пари, които трябваше да се използват именно за здравна реформа. Ами в отбраната - България продължава да има повече генерали спрямо населението от всички в ЕС, с изключение на Северен Кипър, но там е обяснимо.

- Не е само в армията, у нас изобщо в администрацията на всеки петима един е началник.

- Да, и в общината е така, сега новият зам.-кмет Дончо Барбалов се опитва да го промени. Станали сме почти като в Гърция, където имаше началници на отдели без нито един служител. Има 7-8 отдела с припокриващи се функции, не се знае кой какво прави, а има работа само за 3. Обаче ако от три дирекции остане една, автоматично се намаляват началниците и заплатите. А кой е казал, че капитализмът е система за увеличаване на заплатите? Държавната и общинската администрация си мислят, че заплатите им трябва само да растат. Защо не ме питат мен, частника? Последните 3 години доходите ми страшно спаднаха - втора година вадя от спестяванията си, за да плащам заплати. И добре, че с партньора ми имаме спестявания, иначе щяхме да затворим фирмата като много други.

- Тревожи ли ви, че Дянков може да бръкне в Сребърния фонд?

- Не. Мога да се хвана на бас, че Дянков няма да пипне парите на Сребърния фонд. Ще ви кажа защо. Знаете какво се говори за облигациите на Милен Велчев - 100 българи да спреш на улицата, 99 ще ви кажат, че е било кражба, макар че в чужбина го обявиха за най-добър финансов министър. За да не се повтори това, Дянков постави на обсъждане възможните начини за изплащане на външния дълг, да види как ще реагират хората, и това е много правилно политическо поведение. Видя се, че не се приема добре използването на Сребърния фонд - десни, леви, БНБ, синдикати скочиха против. При това положение никой няма да има право да критикува Дянков, когато пусне нови облигации на външните пазари.

- Износът взе да гасне, чуждите инвестиции не се връщат. Кои ще са новите мотори на българската икономика?

- Новите мотори са старите - чужди инвестиции и износ. В краткосрочен план нищо не може да се направи. Основен пазар ни е Гърция, а тя има 7% спад тази година. Износ има, няма го ръста от 20-30%. В средносрочен план е важно да се ускори програмата "Конкурентоспособност". Отскоро има нов зам.-министър, надявам се тя да раздвижи програмата, парите за бизнеса са сериозни, износът ще дръпне. За липсата на чужди инвеститори - как да ги има, като ГЕРБ за 3 години успя да приватизира едно-единствено предприятие - "Булгартабак"?! Няма и концесиониране.

- Работите с консултанта по АЕЦ "Белене" HSBC. На какъв етап ви свари решението на правителството за прекратяване на проекта?

- Договорът на банката е 18-месечен, сключен е през април 2011 г., работата вървеше по план - правят се проучвания, след тях държавата взима икономическо и, подчертавам, политическо решение дали да върви напред проектът. Един от документите е регионалното пазарно проучване, което посочва има ли нужда от нова базова мощност - не ВЕИ-та, които зависят от слънце и вятър - я има, я не, базовите са атомна, въглища и газ. Отговорът е "да" - ако България не иска да се превърне във вносител на ток след 2018-2020 г., има нужда от нови базови мощности.

Второто проучване, което бе пред приключване, е дали при цената, по която ще се построи АЕЦ "Белене", ще се произвежда достатъчно конкурентоспособен ток. HSBC прави финансово-оперативен модел с различните сценарии за "Белене", като се отчитат цени на въглеродните квоти, въглищата, природния газ. Спирането на проекта за мен е разочарование, изглежда, надделяха геополитически причини. ЕС и евроатлантическите партньори не искат руски технологии. Но тогава защо САЩ разрешават на "Росатом" да купува и експлоатира уранови мини? И защо забравяме, че 40% от стойността на "Белене" са френски и немски технологии? Защо в България не може да има руска АЕЦ, а "Сименс" и "Арева" се биеха да правят джойнт венчър с "Росатом"?

- Но премиерът Борисов обяви, че не сте намерили западни инвеститори за "Белене" и това е знак, че проектът не е рентабилен?

- Не сме стигнали до търсене на инвеститор. Това е следващ етап. Мога да ви кажа какво следваше по плана на HSBC. При положителна икономическа обосновка и при решение на правителството работата да продължи банката трябваше да отиде при всички потенциални инвеститори и да им представи готов инвестиционен проект и проект на акционерно споразумение.

Имайте предвид, че светът разчита на ядрените централи. Преди трагедията във Фукушима е имало сто шейсет и няколко нови проекта - на различни етапи, но с взето решение да се правят. Година след аварията има само два проекта по-малко. Някои са отпаднали - германски, швейцарски, белгийски, но Китай, Франция и др. са добавили нови проекти. Саудитска Арабия, при положение че е богата на петрол и че може да напълни пустинята със слънчеви батерии и вятърни централи, ще строи десетки АЕЦ.

- Може би защото се интересува от ядрените технологии и по други причини?

- Не, просто си дават сметка, че рано или късно петролът ще свърши, а ядреното гориво е неизчерпаемо, има суровина за хиляди години напред.

47
6249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
02 Април 2012 19:57
Аз приемам прагматичната гледна точка - ако Кунева не направи нещо ново, кой ще представлява либералната идея, кой ще защитава свободата, ненамесата на държавата? ГЕРБ ли? Или БСП, за която приватизация и концесия са мръсни думи?
Заради цитираното този ми е враг.
02 Април 2012 20:08
Моделите са хубаво нещо, но защо г-н Каролев не си е направил труда да издири в интернет и да прочете базовия модел за българската енергетика до 2030 година? Нарича се Енергийна стратегия и в нея, покрай другите много поучителни неща пише, че "в резултат на всички мерки, България следва да осигури 100%-ен ръст на БВП с повишаване на КЕП само с 28%" /За любознателните - това е в частта, където се анализира крайната енергийна интензивност/.
Какво означава това съотношение "само 28% по-голямо енергийно потребление за удвояване на БВП"?
Първо, че България може безпрепятствено и без риск от недостиг на електроенергия да осъществява икономически растеж почти докато удвои своя БВП. Просто е, ние в момента изнасяме 11.66ТВтч при нетно производство около 45 ТВтч, т.е. единственото следствие от нарастването на потреблението на ток с 28%, при други равни условия, ще бъде спирането на износа. Това може да е много неприятно за Каролев и сие, но в никакъв случай - за всички останали, включително и за НЕК, защото експортните цени обикновено са по-ниски от вътрешните.
Второ. Добре, изграждането на нова ядрена мощност е без алтернатива, но в кой случай за България ще бъде по-леко и по-безболезнено да инвестира в нея? При днешния БВП или при два пъти по-голям? Отговорът е очевиден, а има и любопитен исторически аналог. В началото на 1930-те некой си Тухачевски настоява пред Сталин произвеждането на 100 000 танка още през Втората петилетка. Факт е, че СССР произвежда 100 000 танка, само че десетина години по-късно, при 2-3 пъти по-голям "БВП", ако използваме съвременен термин. През 1930-те Сталин преценява предложението на Тухачевски като съзнателен опит да унищожи страната и, след като го предупреждава няколко пъти, разстрелва "маршала-стратег". С това, разбира се, не искам да кажа, че Борисов следва да разстреля неколцина
02 Април 2012 20:14
Факт е, че СССР произвежда 100 000 танка, само че десетина години по-късно

Ех... гуляй поле... как ги ръсите само, двама-трима-петдесетина... серсеми!
02 Април 2012 20:24
Противен и нечистоплътен човек...
02 Април 2012 20:42
Заради цитираното този ми е враг.
Чак пък враг! Все сме в една лодка. Заради цитираното просто на либералния човек требе да се даде либерална алтернатива - свободата се защитава от гражданите (а не с идеи и то непотвърдени) посредством държавата (за какво е армията, полицията и съда!?). Сиреч намесата на държавата е крайно необходима, защото иначе няма икономика, няма бизнес, няма печалба, няма консултации, няма концесии и голф-игрища . Да не би някое хотелче от Черномутрието ще наеме HSBC да му прави финансово-оперативен модел?

Dvama_drugari, на мен ми стана любопитно от този исторически аналог, дали, ако бяха почнали да произвеждат танкове през 1930 г., десет години по-късно нямаше да правят ракетни установки, по-добри от Фау-то? Пък като гледам БВП на Кралство Саудитска арабия или ОАЕ, по таз "Енергийна стратегия" крайбрежията им трябваше да бъдат обградени с АЕЦ-ове, ама не са. Да не би поради липсата на специалисти (за построяването ще намерят, а за подръжката - специалисти кат пилотите на врязалите се в кулите самолети )? Та въпросът ми е за знанието, ноу-хау-то, опита, що не виждам да има котировки по борсите за тях, дори се водят за търговска тайна. Да не би да падат от небето по таз Енергийна стратегия!? Апропо, като стана дума за богатите арабски страни, през последните пет години там ускорено използват богатството си да ограмотят населението си. Тъй де, можеш да внесеш специалисти, ама все пак някой требе да знае поне колкото тях за да може да ги контролира. Иначе сметките ще стигната размера на бейлаутите, плащана на неконтролираните банкери, де боклука го продаваха за злато (залагане на спад на цената на собствените им боклуци-деривати).
02 Април 2012 20:43
Приватизация и концесия в България са равносилни на кражба в особено големи размери. без значение, че в нея участват държавни лица и са регламентирани със закони. Това няма нищо общо с БСП защото и те са участвали в подобни престъпления или са ги направили възможни. При работеща и некорумпирана съдебна система всички родни приватзатори щяха отдавна да търкат наровете по затворите или още по добре - да чукат камъни по кариерите. В края на краищата никога не е късно нещата да си дойдат на местата.
02 Април 2012 20:44
Факт е, че СССР произвежда 100 000 танка, само че десетина години по-късно
Ех... гуляй поле... как ги ръсите само, двама-трима-петдесетина... серсеми!

Упс... сега забелязах, че това си пак ти. Миль пардон, икскюз ми, смятай, че не съм те видял
02 Април 2012 20:46
Що? Забрави от кой ник си влязъл във форума ли?
02 Април 2012 20:51
Просто е, ние в момента изнасяме 11.66ТВтч при нетно производство около 45 ТВтч, т.е. единственото следствие от нарастването на потреблението на ток с 28%, при други равни условия, ще бъде спирането на износа.


Другите равни условия са да използваме блоковете на Козлодуй до дупка, докато гръмнат, при това без да имаме одобрението на конструктора за това. Или да запазиме дела на въглищните ТЕЦ-ове, когато въглеродните квоти станат платени и тока да стане луксозна стока не за всеки. Малко нема начин да останат равни условията още 100 години, без да се набутаме за нещо ново.
02 Април 2012 21:12
Аполитичен,
С танковете в примерчето ми всичко е ясно, исторически доказано така да се каже. Те пак са произвеждали танкове, само че към края на Втората петилетка не са били 100 000, а 4 200, към края на Третата - 24 200 и така до 100 000, че и повече. Поуката от историята не е в танковете, а в това, че не е... как да се изразя най-меко... морално и умно да караш един човек да пренесе наведнаж тежест от един тон на един километър днес и на гръб, ако можеш да му дадеш два-три дни да си скове едни колца, па да си подравни пътя, па и да оцелее след пренасянето.
Въпросът със знанието /"ноу-хау"-то демек/ е наистина много сериозен. Единственият читав аргумент за "пренасянето" на новата ядрена мощност тук и сега.
Трудно ми е да кажа, но мисля, че два блока в експлоатация, четири в изваждане и един в строеж - 7-и блок следва задължително да бъде изграден с платения реактор! Истинската грешка и дори престъпление ще бъде продажбата на поръчания реактор, а не отказването от "Белене" - са достатъчни, за да не се загуби знанието.
02 Април 2012 21:26
Хиксе, ще припомня един от "постингите" си още в началото на дискусията - "не" на "Белене", категорично "да" на 7-и блок сега и 8-и по-късно.
Май и днес пак го споменах, като припомнях Стратегията
Да се загробва 50-годишна традиция е същият кретенизъм, както и "устремното й развитие" на непосилна цена.
02 Април 2012 21:36
Какво загробване, какви пет лева? Белене е построен до половината и всичко до тук да отиде на боклука?
02 Април 2012 21:55
Да не ти другар! Мгооого готин чоовек! По далече..
В същност не трябва да е твои човек....
02 Април 2012 21:58
... просто си дават сметка, че рано или късно петролът ще свърши, а ядреното гориво е неизчерпаемо, има суровина за хиляди години напред.

No comment!
02 Април 2012 22:06
Преподава, ама не в Сиатъл, а в София... Сигур от скромност не се хвали с това - все пак София е столица на суверенна държава, а Сиатъл - на съединена и неразединяема американска държава... И как преподава на бъдещи магистри, като няма докторска степен??? Имал бил недовършен докторат по икономика на ндустриалната химия (АBD = all but dissertation)... това яко се връзва с "управление на инвестициите"...
02 Април 2012 22:08
Или да запазиме дела на въглищните ТЕЦ-ове, когато въглеродните квоти станат платени и тока да стане луксозна стока не за всеки.

Пак казвам "стига с тоя ток, ве хора". Ще ви пожелавам май лека вечер, щом почвам да се самоцитирам
Така или иначе, електроенергетиката е само 1/4 от цялата енергетика... а ядреният ток е 1/3 от тази 1/4, а един допълнителен нов реактор вместо два - 1/3 от 1-та/3-та от 1-та/4-върт, но не за това иде реч. Повтарям го, защото:
1. Емисионните коефициенти на въглищата са по-високи с около 10% от тези на течните горива;
2. Емисионните коефициенти на течните горива са с 28% по-високи от тези на природния газ;
3. 1 + 2 значи, че замяната с природен газ на 1% от течните горива е равнозначно на запазването/ненамаляването с 3% на единствения ни надежден и наистина български източник - родния кюмюр
02 Април 2012 22:17
Как не се намери една мома- албертянка да го задоми тоя. Там.
02 Април 2012 23:25
последните избори показаха, че малко хора харесват НДСВ, вкл. и мен

Това започва да прилича на традиция-да се искат мнения и правят интервюта с хора,които са наскоро изхвърлени от реалната политика и да се търси от тях акъл.....
03 Април 2012 00:12
нагло парче. крадне и лаже като господарите си. само че по-нагло и селски. поради натурални причини.

а бе, колкото и да се въртиш, *ъзо ти все ще е отзад.
и все така червен.
03 Април 2012 01:57
Като се повдига въпросът защо Саудитска Арабия ще строи ядрени централи, не е лошо да се припомни че ако ние нямахме такава централа неминуемо щяхме да последваме братята сърби по пътеката на ислямизацията. Хич да не правят ток, тези централи са сериозна гаранция за националната сигурност и против "омиротворяване" от въздуха!
03 Април 2012 03:17
/:/ "Кой е казал, че капитализмът е система за увеличаване на заплатите?!"
...............................................................
Никой!!!
Казано(от К.Маркс и други) е и е доказано(в реалния Живот), че Капитализмът е система за НАМАЛЯВАНЕ на заплатите(чрез увеличаване на "Принадената стойност", на Печалбата за капиталиста от труда на наемните му работници!
03 Април 2012 03:24
Параграфе, капитализЪмът е експриментално потвърждение на емпиричното наблюдение че "гъз глава затрива".
03 Април 2012 03:28
/:/ "...Аз приемам прагматичната гледна точка - ако Кунева не направи нещо ново, кой ще представлява либералната идея..."
..................................................................
Как кой, бе, Каролев!
Ми, Доган-"Сава" и ДПС-то му, и електоратът му! Нали той и партията му електоратът й са баш либералите и най-либералните в България!!!
И са такива вече повече от 20 години, при това!
Нъл` тъй?!
Забравил ли си или се правиш?!
Да ти припомня:
УСТАВ на ДПС-Натисни тук
...
(2) ДПС е либерално – демократична партия, член на Европейската либерално демократична и реформистка партия /ELDR/, Либералния интернационал /LI/.

03 Април 2012 05:20
То и ние знаем,че капитализма не е система за увеличение на заплатите!Даже се вижда последните дни,че е система за неплащане на такива!Лошото тук е,че синдикатите защитават само държавните чиновници и за това техните заплати са по-високи от тези в частния сектор.Наистина е дразнещо,че в администрацията,полицията и прочие,които не произвеждат нищо,а само харчат пари са се настанили връзкари,които имат всички придобивки/дори двойни/,някои се пенсионират по-рано и вземат бонуси.А тези хора не си вършат качествено работата и искат все повече!За тях няма капитализъм!А тези същите репресират и фирмите,и гражданите,постоянно увеличават таксите и тормоза над тях.Каролев е прав за някои неща,но за други не!защото никъде не го видях да защити позицията,че трябва да се раздвижи родната икономика и какво да се направи за това.Иска само съкращения на болници,на чиновници..Ок,а къде ще работят тези хора?!Да се давят ли в реката или какво?!Чужди инвестиции няма да има!Само руснаците можеха да инвестират,но пък не ги искат.Въобще не е предвидено,пък и в кризата няма как да дойдат компании,които да влажат пари в производство.Търговските вериги вече са тук и изнасят печалбите си до степен,че вече инвестициите излизат на минус,тук Каролев лъже!Поне се разбра,че доклада за Белене е донесъл пари само на него,а на нас не е донесъл нищо!Правителството въобще не имало намерение да търси мнение,нито инвеститор,пуснало е парите отново в канала!
03 Април 2012 05:26
България продължава да има повече генерали спрямо населението от всички в ЕС, с изключение на Северен Кипър, но там е обяснимо.

Това ще да е новоприет член на ЕС
03 Април 2012 06:38
Поне се разбра,че доклада за Белене е донесъл пари само на него,а на нас не е донесъл нищо!Правителството въобще не имало намерение да търси мнение,нито инвеститор,пуснало е парите отново в канала!


А като вече нямаше накъде да се дават пари на консултанти и се стигна до реален строеж в Белене, се отказахме и се насочихме към Козлодуй, където ще има проекти и консултанти отначало.
03 Април 2012 06:41
Между другото, това, че ядреното гориво било практически неограничено в сравнение с въглеводородите си е абсолютна дивотия, то едва ли има някой такъв капацитет, дето може да измери запасите, ама със сигурност като енергиен потенциал, уранът е много по-малко.
03 Април 2012 06:43
"Мотика за журналистите" и Кръстю П*тков требва да имат постоянна рубрика.
Предлагаме да се казва "Пълна Колонкаджийница - Мотика за Журналистите".
Може и едновременно да се публикуват -
едно изречение от едниния, второто от другия.
03 Април 2012 07:59
Нека ги изчакаме да се премерят с Гамизов на детектора на лъжата, кой е по-корумпиран, и кой повече лъже.
Завчера при Цеци Ризова щяха да се сбият, та се наложи да прекъснат предаването с реклами.
03 Април 2012 08:22
За заглавието
Кой е казал, че капитализмът е система за увеличаване на заплатите?!
Тенденциите са заплатите да намаляват, както и малките бизнеси все по трудно да оцеляват в борбата с монополите.
03 Април 2012 08:53
Каролев

Обясни за фалита на АЕЦ"Белене":
http://cleantechnica.com/2012/04/02/april-1st-in-germany-happy-birthday-renewable-energy-sources-act/
The strong performance of renewables had several effects:
At least two of the remaining nine nuclear reactors had to be taken offline to grant wind power it’s priority in the grid.
Lignite power plants operated at an average of just 11 GW all day. That’s less than 60% of their installed capacity.
The capacity factor of conventional load-following and peak-load power plants using imported hard coal, natural gas, or oil fell to approximatly 6-8%
Due to the current market design and the resulting Merit-Order Effect, peak-load power actually sold cheaper than baseload power at the European Energy Exchange. While traders and industrial customers paid very cheap 2.4 ct/kWh for baseload power, they could buy “expensive” peak-load power for only 1.8ct/kWh on the spot market.
03 Април 2012 08:55
Олди,
беше голям резил. Аз мислех ,че поне единият е енергетик... Пък те и двамата били далавераджии.
03 Април 2012 09:12
разбира се че приватизацията стана мръсна дума в тази бивша държава
штото означава да приватизираш копче
и после към него да си закачиш балтон безплатно
с разни криминални хватки и фалшиви документи
и да се събудиш капиталист в един разграден двор
в който капитализамът е враг на държавноста
и система за обогатяване на капиталистите
а не за увеличаване на заплатите на плебеите
другите дрънканици са тинтири минтири за балъци
03 Април 2012 09:18
България - Холивуд на Балканите. Буквално и преносно.
03 Април 2012 09:23
последните избори показаха, че малко хора харесват НДСВ, вкл. и мен
Така се случва с медийните проекти - вършат работа, но за кратко.
03 Април 2012 09:50
Парите не стигат, защото има прекалено много болници и поликлиники, прекалено много ремонти. Защо всяка болница да има най-модерния томограф?

Не г-н Каролев. Показвате завидно, дори за Българските стандарти непознаване на материята. България няма функционираща ИКОНОМИКА и правна система. Докато това не се промени здравеопазване няма да има. Ужким имате тапия, преподавате....
03 Април 2012 10:16
Ох, Господи! Докога все едни и същи "умни" глави ще ни заливат с празни думи за "добрата" пазарна икономика.
Колкото до Белене, Б.Б. направи колосална грешка. Сега ще има да чакаме газ от Саакашвили, докато цъфнат налъмите.
03 Април 2012 10:43
докато се дава трибуна на такива "рупори" на истината, все така ще я караме.
От една страна - финансов и икономически съветник, от друга - ревностен защитник на Кражбата на столетието, извършена от Велчев. Но щом е с такава позиция, вероятно и той е получил от баницата, такива кражби се правят със стратегическо омисляне на ефекта в дългосрочен план - т.е. трябва да се предвидят средства за благоприятни публикации, за приятелски медии с "обективни коментари" на "световно известни икономисти и финансисти" и т.н.
03 Април 2012 10:48
Този теоритик и консултант е живял няколко години в "социална" капиталистическа страна - Канада. Не знам какво е научил, но ако свързва заплатата с общественият строй дай Боже да не ме консултира за нищо. Заплатата е функция на производителността, а не на обществения строй, бе всезнайко. Нещо което в България не съществува или съществува като екзотика. Досега работихте само да смажете механизма за прибиране на данъци, да крадете с различни изпипани способи, но не и да въведете екзотично съществуващото явление производителност и инвестиции. Данъците, таксите и глобите надвишават в пъти и най-тежкия непосилен данък през турско, десятъка, ако разбира се заложим всичко като сумарна единица върху средностатистически гражданин тогава и сега. Като видя хората какво мнение имат за теб що продължаваш да се показваш и да раздаваш непоискан ум. Тази чиновническа пасмина, която яде без да дава нищо по министрества, кметства, агенции, тайни служби и МВР, армията, ако изхвърчи на улицата икономическата картина ще стане съвсем друга. Само ако дадете на една западна консултантска фирма да ви направят сметката, след като сте безумци,ще има за пенсионерите и за здравето (то и сега има за здравето ама сте направили вътрешна мафия за кражба с фармацефтите). Ами в университетите - частните не ме интересуват - да вземем Софийския - шестотин човека има за съкращение, а Иван Илчев си пипа оная работа и дава ум и разум и той. Правителството взело да се грижи за фалита на фирмите - ами фалита е естествено състояние на капитализма, бе. Сега заплатата в България за този който работи трябва да е минимална 750 лв. (направил съм изчисление спрямо средното западноевропейско съотношение приход-разход. А в големите фирми 3-4 хиляди лева. Ще ми каже ли някой как така са се увеличили милионерите с 50% за една година - не с мениджмънт - с нагло пиене на кръв. И тоя да се скрие от хоризонта, а прокуратурата да се самосезира, защо европейски средства се използват от Иван Илчев за изплащане на заплати.
03 Април 2012 10:56
Държавната и общинската администрация си мислят, че заплатите им трябва само да растат. Защо не ме питат мен, частника? Последните 3 години доходите ми страшно спаднаха - втора година вадя от спестяванията си, за да плащам заплати. И добре, че с партньора ми имаме спестявания, иначе щяхме да затворим фирмата като много други.
В това изявление на интервюирания не се съдържа вътрешно противоречие? Той претендира, че държавната и общинската администрации трябва да работят едва ли не на пазарен принцип, което общо взето не се среща никъде по света, а пък самият той - частника - вади от собствените си спестявания, за да плаща на работниците си, с което деформира същия този пазар, който така горещо препоръчва.
03 Април 2012 10:58
Ъглошлайф
Проблемът е, че "тоя" гепи и от статиите и интервютата с него. нали се плаща хонорар. Докато не бъдат изметени, все така ще е.
Не си заслужаваме свободата и демокрацията, защото ни ги "подариха" безкръвно.
03 Април 2012 11:02
Каролев е като претоплена манджа - да четеш "великите му икономически анализи и идеи" е все едно да слушаш Сашка Васева през 2012г.
Каролев - казаха ти го в неделя - краденето в България вече свършва...
03 Април 2012 11:07
Каролев - казаха ти го в неделя - краденето в България вече свършва...
Не защото няма желание, а защото свършиха парите
03 Април 2012 11:49
Освен, че е бушон от горе на всичко е леке с претенции, неприятен субект!
03 Април 2012 21:58
Характеристиката на капитализма много ясно е анализирана и обяснена още от дядо Маркс през втората половина на 19 век,а тази на последния му стадий империализма от Ленин още в началото на 20 век.И тези характеристики са съвсем валидни и сега.Това взеха инстинктивно да го проумяват младите хора на Запад и в щатите/справка последните демонстрации срещу НАТО и Уолстриит/,само нашите национал предатели като Каролев,Костов,Мартинчо,Трайчо ,Монката Дянков,Пасито,Куневата,че и Станишката, Първанов и вся остальная либерасткая сволоч,да не изброявам повече,че да не пропусна некои ,както ЗКПЧ-то казал на дневалния при окачването на портретите на Петимата от РМС в червения кът "-Поставяй,Ще се съберат,те не са повече от осем."Та - Свободния пазар Владко ,няма нищо общо с Диктатурата на Финансовия Капитал.Ферщеен? Понял?Андъстенд?Анадък му?Капиш и так далее.Ето Владко чети,хамериканец ти го казва:http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=2GLLJMfNBME
03 Април 2012 22:46
Мисля, че се взимате много насериозно. В края на краищата всички вие сте част от моите сънища. Както и всичко, което казвате. Та - не ми ги превръщайте сънищата в среднощен кошмар. Този абсурд, дето го описвате, просто не може да съществува. Той дори не е и правдоподобен.
04 Април 2012 09:04
Та - Свободния пазар Владко ,няма нищо общо с Диктатурата на Финансовия Капитал.Ферщеен?
Абе имах си аз едно наум, че Владко си остава куманист по душа, нежели пазарен фундаменталист.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД