:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Образование за всички - пак ли за утре?

Инвестирането в обучение е инвестиция в успеха, в международния и националния мир
Световният форум за образованието, който се състоя по инициатива на ЮНЕСКО в Дакар през 2000 г. постави пред международната общност две особено сериозни цели. Трябва да направим така, че 2015 г.всички деца, особено момичетата, децата в затруднено положение и тези от етнически малцинства, да получат достъп до задължително, безплатно и качествено основно образование. Заедно с това до 2015 г. трябва да повишим с 50 на сто равнището на ограмотяване на възрастните, и особено на жените и да осигурим на всички възрастни равнопоставен достъп до основните образователни програми и до непрекъснато училище.

В света има 868 милиона възрастни, които не знаят да четат и пишат. Над 100 милиона деца не посещават основно училище.

Следващите поколения ще се изправят едновременно срещу предизвикателството, наследено от ХХ век - образование за всички - и предизвикателството на ХХI век - образование за всички през целия им живот и изграждане на общества на познанието. Тези предизвикателства се отнасят до всички общества: дори в най-богатите образователните системи не смогват да осигурят трайно ограмотяване на населението.

Изследвания показват, че неграмотността засяга над една десета, а по-често



една пета от населението в индустриално развитите страни.



Трябва повече от всякога да отворим очи и да се мобилизираме. Защото образованието за всички няма да стане наистина за всички, ако най-напред не се превърне в грижа на всички. Дакар не трябва да остане в историята като една от многото конференции и "Образованието за всички" не трябва да остане все така задача за утре.

За ЮНЕСКО това е първостепенна задача и аз лично се ангажирах да я превърна в приоритет, защото образованието е основно човешко право, прокламирано чрез Всеобщата декларация за правата на човека и чрез международните споразумение, отнасящи се до правата на човека, които имат силата на договори. Следователно постигането на целта образование за всички е задължение на държавите.

Образованието за всички е нещо по-добро от амбициозна цел: то е амбициозен морал - морал, който се опира върху достойнството на човека. Грамотността днес не се ограничава само с четене, писане и смятане: образованието трябва да дава достъп до компетентност и до ноу-хау, които позволяват интегриране в обществото.

Образованието трябва да бъде достъпно на всички стадии от живота, за да даде "втори шанс" на маргинализираните хора и да позволи на всеки да се приспособи към промените в света и в професионалната си среда. Трябва първо да се даде достъп до основни познания, а след това



образованието да продължи през целия живот -



не само в училището, или както пише Роберто Карнейру в "Ключовете на XXI век" - да се дава "противоотрова срещу разграмотяване".

Сигурни сме, че усилията могат да дадат резултат, ако образованието за всички е вплетено в националните програми за развитие и за борба с бедността. Защото всички признават днес: съществува вътрешна връзка между образование, развитие и борба срещу мизерията. Затова бедните и маргиналите - особено жените и девойките - много често са вън от училището и маргиналните групи трябва с предимство да са обект на програмата Образование за всички.

Трябва да престанем да убиваме надеждата, да престанем да отлагаме действието. В този смисъл има окуражаващи признаци - става дума по-специално за обявения преди няколко седмици от Световната банка списък на първите 23 страни, които ще се възползват от "ускорена програма" за постигане на образование за всички- в тези страни живеят половината от децата на планетата без достъп до училище. Мисля също за окуражаващите ангажименти, поети на последната среща на Г-8 в Канада, отнасящи се до финансирането на образованието за всички. Защото да се инвестира в образование означава да се инвестира в успеха, да се гради нашето бъдеще.

Инвестирането в образование е инвестиране в националната и международната сигурност. Защото както подчерта Жак Делор, образованието стои върху четири пилона: да се научиш да разбираш, да се научиш да правиш, да се научиш да съществуваш, да се научиш на съвместен живот. Образованието за всички е най-добрият циментиращ материал за мира както между нациите, така и в отделните нации. Но готови ли сме да платим цената на мира? На онези, които казват, че образованието струва скъпо Ейбрахам Линкълн имаше навика да отговаря: "Добре, господа, пробвайте тогава с неграмотност!"



* Статията е изпратена специално за в. "Сега"
1291
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД