:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гущерите късат опашки на поразия

В терариума "България" управляващите бързат да се шмугнат по дупките, докато мине и замине най-строгата проверка на ЕС от 5 години
Светослав Терзиев
В терариума "България" гущерите забелязаха в последния момент наближаването на брюкселски астероид и се втурнаха да се крият по дупки, късайки опашките си, за да не повторят съдбата на своите не толкова съобразителни предшественици от мезозойската ера. Идната седмица пристигат ревизори от Европейската комисия да проверят има ли в крайна сметка някакъв резултат след толкова много критични доклади след приемането на България в ЕС. Целта е да обобщят през юли впечатленията си в цялостен анализ на 5-годишното действие на механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието и вътрешния ред, от който ще зависи дали ще бъде премахнат мониторингът и дали страната ще бъде допусната наесен в Шенгенската зона.

Образно казано, държавата отива назрелостен изпит по годност за европейско членство,което още се смята за прибързано от някои влиятелни европейски фактори. По стар навик тя отлагаше до последно всякакви неприятни усилия, които биха могли да влошат хармоничните й отношения с организираната престъпност, но календарът я принуди да прояви инстинкт за самосъхранение. В драматично изтичащото време тя се хвана за първата спасителна идея, спомняйки си за идеолога на оцеляването в мафиотска среда Илия Павлов - "Да откъснем опашките на гущерите!" И настана късане на поразия.

Най-напред градският прокурор на София Николай Кокинов очерта мащаба, в който да се прилага отклоняващата вниманието мярка. "Вече ги няма тия стари динозаври на организираната престъпност. Тя сега е в по-дребни групи и е концентрирана към финансово-икономически престъпления. Вече ги няма тези мастодонти, които се занимаваха с наркотици и убийства", каза той миналата неделя пред БНР. С други думи, не търсете динозаврите, занимавайте се с по-дребните гущери. Как и къде са изчезнали гигантите, без никой да забележи, не сметна за необходимо да обяснява. Ей така - няма ги. По-наблюдателните могат да ги видят в ново качество като управители на терариума (преходът свърши - бел. соц.), които посочват на кои гущери докъде да се жертват опашките. През близките дни изследователите от Брюксел ще могат да се дивят на зрелище с още мърдащи откъснати опашки на следните екземпляри:

- При акция на МВР и прокуратурата в сряда бе арестувана цялата дневна смяна от 32-ма митничари на граничния пункт "Капитан Андреево", включително двама началници. Над 20 хиляди лева бяха намерени у служителите от задържаната смяна на границата с Турция. "Находката надмина нашите очаквания", изръкопляска прокурор Кокинов.

- Братя Галеви бяха осъдени в четвъртък окончателно на 5 години затвор като тартори на организирана престъпна група. Заедно те ще лежат почти колкото осъдения същия ден като наркомуле в Сао Пауло бивш олимпийски шампион Гълъбин Боевски. Разликата е, че двамцата ще си бъдат почти у дома на лек режим в общежитието в Самораново, докато Боевски ще трябва да прояви яка издръжливост в бразилски затвор на строг режим.

- Соченият като "октопод" Алексей Петров внезапно напусна в петък домашния си уют по решение на Софийския градски съд и се върна в сенчестия арест, за да не дразни европейците, че още се припича на слънце.

- През нощта срещу петък парламентът прие окончателно Закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Той ще върне 15 години лентата на крадливото забогатяване и ще засича несъответствие от над 250 хиляди лева между стойността на имуществото и доходите на проверявания. Периодът на първоначалното излюпване на динозаври след залеза на комунизма през 1989 г. и изгрева на демокрацията ще остане извън полезрението. Появилите се обаче по-късно гущери могат да загубят опашките си по преценка на надзираващите ги по-едри екземпляри, които ще бъдат недосегаеми.

За разлика от други години, когато евронаблюдателите ставаха свидетели на грозна размяна на обвинения между различните власти в България кой е виновен за липсата на върховенство на закона, този пъттерариумът ще рапортува сплотенИ трите власти ще се похвалят, че са работили в синхрон, за да постигнат забележителни резултати в отговор на обективните и справедливи европейски критики. Полицията и прокуратурата ще се отчетат с митничарски опашки в ръка, съдът - с опашките на Братя Галеви и Алексей Петров, а законодателната власт - със закона за конфискацията, призван да стане оръжие за масово поразяване на гущери. Брюкселци трябва да повярват, че шмугналите се по дупките влечуги са на изчезване, и да подвържат следващия си доклад с червени корици, както подобава на една Червена книга за изчезващите видове.

Моментът е много важен, защото, както настояват нашите социални палеонтолози, ЕС трябва да обяви, че мезозойският преход в България е свършил и е настанала ерата на европейската демокрация, в която изчезващите видове се признават за защитени видове. Големият проблем на българския управляващ елит, който от 22 години му пречи да се наслади изцяло на посткомунистическите си придобивки, е липсата на европейска легитимност. Докладите на ЕК за организираната престъпност и корупцията на високо равнище не са нищо друго освен камъни в неговите градини, които периодично нарушават спокойното му храносмилане и го карат да се размърда лениво. Дошло е време Европа да направи избор: да събере предложените й жертвени опашки и да ги отнесе тържествуващо в Брюксел като доказателство, че се е справила със задачата си в България, или да навлезе още по-дълбоко в българския Джурасик парк с всички рискове и изненади, на които може да се натъкне.

Когато взема това възлово решение, Еврокомисията трябва да има предвид, че равновесието в терариума е нарушено драматично за сметка на другите видове, които от две десетилетия служат за храна на големите и малките гущери. Обикновените българи, които разчитаха толкова много на европейска закрила за оцеляването си, вече губят и последна надежда, като виждат как Брюксел започва да изпитва досада от безрезултатната си природозащитна роля. Предстоящият юлски доклад ще бъде свидетелство за зрелост не само на българската демокрация, но и на нейните европейски възпитатели, които рискуват да станат за резил, надвити от питомците си.Карикатура: Христо Комарницки
Трите власти в България ще рапортуват сплотено пред Брюксел, че се борят с престъпността.
31
8018
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
04 Май 2012 19:44
Натисни тук
04 Май 2012 19:48
Тия от Брюксел ядат доматите с колчетата,а картофите ги вадят с динамит.Само надрусан чужденец,от рода на Уорлик,може да твърди,че престъпността в България е преборена.В страната ни няма корупция.Всички са консултанти.
04 Май 2012 20:22
Образно казано, държавата отива на зрелостен изпит по годност за европейско членство

Светльо, а според мен отива на м@йната си
04 Май 2012 20:29
Да...........постарал се другаря Терзиев да размишлява като един зоолог на тема "гущери и прилежащите им опашки" , но някои негови колеги са малко по прями и директни и стигат по далеч - от опашката та чак до "главата" на въпросното гущерче . Натисни тук
04 Май 2012 20:45
На такава стъпка за дриблиране май и казваха соцантропология, нещо като социален балет.
04 Май 2012 21:02
Предстоящият юлски доклад ще бъде свидетелство за зрелост не само на българската демокрация, но и на нейните европейски възпитатели, които рискуват да станат за резил, надвити от питомците си.

Вярвам свято в Бог и в причинно-следствените връзки. Простете, но какво общо има мама-комисия с родната ни демокрация? Защо изобщо следва да се свързва "демокрация"-та с процеси, където имат значение компетентността /в смисъл на информираност и умение да се вземат решения/, ефективността /което значи подреждане на целите/ и ефикасността /сиреч целта да се постигне по най-добрия начин/?
Не за "гущерите", а за нас, уважаеми г-н Терзиев, за всички нас бие камбаната. Ние, като общество, сме неинформирани, нерешителни, нецелеустремени и абсолютно невежи за причинно-следствените връзки
За да проверя твърдението си, ще задам елементарен въпрос към всички:
От години се знае, че топлофикациите са в фактически фалит, със стотици милиони, а напоследък темата се разисква достатъчно и във форума на любимата газета.
Какво развитие очаквате лично Вие?
1/ Всичко да продължи по старому
2/ Някой да се сети, че е време за санкции към безхаберниците
3/ Санкциите да бъдат приложени "по държавному", тоест покрай сухото да изгорим всички
04 Май 2012 21:11
ерата на европейската демокрация, в която изчезващите видове се признават за защитени видове

Това е действителното положение!
За съжаление!
04 Май 2012 21:17
Нерде Ямбол (електрификацията), нерде Стамбул (Европейската комисия)!
Т.е. къде е пичинно-следствената връзка?
Или лаф да става?
04 Май 2012 21:20
Топлофикацията, де ... и на тях да им...
04 Май 2012 21:33
...процеси, където имат значение компетентността /в смисъл на информираност и умение да се вземат решения/, ефективността /което значи подреждане на целите/ и ефикасността /сиреч целта да се постигне по най-добрия начин/?


Компетентност, ефективност и ефикасност - къде ги виждате у нас, в братската ЕС, в бащинските САЩ и въобще по терените (и лотовете, хи-хи) на цивилизационния ни избор?!

И не ми отвръщайте със сърцераздирателни примери от Русия. Щото при демокрацията щяхме да ставаме "Швейцария на Балканите"!
04 Май 2012 22:14
Защо изобщо следва да се свързва "демокрация"-та с процеси, където имат значение компетентността /в смисъл на информираност и умение да се вземат решения/, ефективността /което значи подреждане на целите/ и ефикасността /сиреч целта да се постигне по най-добрия начин/?
Демокрацията не беше ли компетентен/информиран избор за ефективен живот!?
От години се знае, че топлофикациите са в фактически фалит ....Какво развитие очаквате лично Вие?

От години се знае (трети семестър химия - термодинамика), че биогоривата (алкохоли, етери, естери и орг. киселини) нямат достатъчно енергийна плътност за да се използват за гориво в транспорта. Ама намират се другари, и то не двама, къде "демократично", по силата на закона, ни вкарват в технически фалит.
От години се знае, че "вятърничави" електроцентрали не могат да бъдат ядро на електроснабдителна система (дори и Тодор Живков, иначе щеше да нацвъка ВЕЦ-ове на всяка вада), но "демократично" плащаме по 86 ст. за киловат "зелен хайвер".
От години се знае, че парниковият газ, защитаващ планетата Земя от космически студ и пек, е пáрата, ама куп другари хвърлиха на вятъра парáта да гонят въглеродния диоксид.
Това, което не се знаеше от години, е че "инвеститорите" не са си изпълнявали договорите, мамили са държавата и контаргентите/работници. Например ОЦК-Кърджали, едно от най-печелившите преприятия, поне до 2000 г., фалира в ръцете на баш инвеститора, с дългогодишен опит ... по фалитите (Кремиковци например).
Очакваното развитие е другарите да станат по-грамотни. В България се прилага и "принудител отбор" чрез разстрел.
За топлофикация има няколко варианта: Единият, след санирането, жилищните кооперация стават еднолична собственост с ВИП услуга външно топлоснабдяване; Вторият - индивидуално-групов договор за топлоснабдяване - един в кооперацията да не иска да ползва, никой не се топлоснабдява с външен източник. Най-реалистичният е "връщане към природата" - на село (самостоятелни къщи), с дърва и въглища.
04 Май 2012 22:53
Като оставим настрана задължителните камъни в градината на управляващите сега динозаври (от подвида "гербодонти" ), статията ми хареса, направо си е като на някой доктор по журналистика ..., а, то пък май научната степен вече я няма (г-н Терзиев не трябва да се обижда на критиките по този повод ! ). Използваните метафори са си съвсем на място, само дето за крайните страдалци в Джурасик парка с име Република България много малко е написал (едва в последния параграф). А именно те са най-големите потърпевши от този 22 годишен динозавърски преход ...
04 Май 2012 22:56
"Моментът е много важен, защото, както настояват нашите социални палеонтолози, ЕС трябва да обяви, че мезозойският преход в България е свършил и е настанала ерата на европейската демокрация"Терзиев, Светлюю тез ли щте ти дават акъл, дет са затънали и в скоро време са с паничката ако не напечатат.Да му мислят тез дет им е малка територията ако ме разбираш...
04 Май 2012 23:08
ОвенЕдинак,

Добър линк !!!
04 Май 2012 23:34
"изчезващите видове ..."

Грешка: мисля, че видовете, които има предвид г-н Терзиев, НЕ изчезват, а само мутират, и то външно, за прикритие и сливане с външната "демократична" среда - на това му се викаше мимикрия (като ще използваме терминология от зоологията). Мутрите (кои с ланци, кои в партийни скъпи костюмчета) станаха уважаеми пулитици-"консултанти" и/или преуспели (в грабежа) бизнесмени (разбирано по нашенски), приеха си удобни за замитане на следите закони "в 12 без 5", и ... шапка на тояга ! Брюкселските бюрократични зелки да пасат трева. Кой квото можа, завлече, сега, както казал дядо поп, "Късно е чадо, мандалото хлопна !"
04 Май 2012 23:56
От години се знае (трети семестър химия - термодинамика), че биогоривата (алкохоли, етери, естери и орг. киселини) нямат достатъчно енергийна плътност за да се използват за гориво в транспорта.

Аполитичния, бошлаф си!
Тука имат влияние други фирмички, като Лукойл,Шел,разни нефтодобивници с арабски произход и т.н., но горивата са си отлични.Друг е въпросът , че им бутат пръти в колелата на развитието и приложението.
Аз лично през 2000 година карах Голф 2 дизел с олио над 70000 км около 4 години, без никакъв проблем за двигателя, но оттогава много неща се промениха...
05 Май 2012 00:00
Гущери срещу Гергьовден е черен хумор без хумор, но който ги харесва да си ги яде.
Честито и наздраве на именниците в неделя и много гости!
05 Май 2012 09:05
Голяма част от тези които ни управляват или техните приятели(приятелки) отдавна са откъснали опашките си.
05 Май 2012 13:06
Пак поглеждам (вече събота) - нещо много слаб моабет под г-н Терзиев ? ... Мдааа.
05 Май 2012 13:59
слабо Терзиев слабо....вече си безинтересен.

ОвенЕдинак

много по интересно.
05 Май 2012 14:59
Соченият като "октопод" Алексей Петров внезапно напусна в петък домашния си уют по решение на Софийския градски съд и се върна в сенчестия арест, за да не дразни европейците, че още се припича на слънце.

Гущери леят крокодилски сълзи за алигатори. терзиев, не изпадайте в шок, организирайте подписка за въстзновяване на домашния уют на Трактора.
05 Май 2012 17:16
Дълго време "взе" на бълг. журналистика да почне да пише очевидното, че Борисов е (посредствен) бандит, замесен в мокри поръчки, рекет, наркотрафик, едра контрабанда с цигари и пр., а също и корумпиран властник, замесен в маса далавери за облагодетелстване на близки (условно казано, доколкото той има близки). За Борисов премиера корупционните мотиви (плюс личните сметки, стъписващо малоумни и дребнави) са фактор номер едно за взимане на "решения".

Тези неща циркулираха в интернета поне откак Борисов се появи за пръв път по ТВ в 2001 г. като гавазин на царя. В 2007 г. излезе статията за мафиотското минало на Борисов в Конгрешънъл коутърли. Около изборите в 2009 г,. излезе и книгата на Григор Лилов "Проектът Борисов", в която имаше маса страшни неща, взети от интервюта с близки познати на Борисов, по всяко от които трябваше прокуратурата незабавно да се задейства.

Но не се задейства. България днес ми прави впечатление на необратимо малоумие. Харесването и толерирането на Борисов, както и на Азис, както и възхищението от "гърци" и "сърби", това са прояви на ония "летални гени" в нашия колективен "нрав", които ще турят жалък край и на новобълг. етнически проект - да не сме капо пред съседите.
05 Май 2012 20:11
Чичо Фичо, ,Двама Другари,този път ви ставам трети другар .Но,имам един въпрос,на който отговор вече 22 години се заобикаля и той е : В кой закон е посочено ,че получаването на КОМИСИОНИ от държавни длъжностни ЛИЦА /да не пиша истинския термин -справка вица за двамата милиционери купуващи си билети за градската баня/ е нормално т.е. е законно?
05 Май 2012 20:14
Ако не знаете вица за двамата милиционери отиващи на баня помолете ме да ви го разкажа.Не е отговорът на въпроса "кажете нещо чисто и просто.
05 Май 2012 21:32
Може обаче и по иначе да се погледнат нещата. В "Брюксел" всъщност няма никаква досада, ЕК всъщност е доста мотивирана да критикува и да продължава с натиска върху нашите маймуни. Проблемът им е друг и той е в това, че за да бъде ефективен един външен натиск, някой от вътре трябва да подаде фактите - кои са конкретните проблеми, кой конкретно не работи. И това в огромна степен е работа на пресата. Всички знаем общите приказки за корупци, за миналото на ББ, за неработещата съдебна система. Само дето някой трябва да ги превърне в конкретна диагноза: последователно да осветява конкретните факти за това как полицията си затваря очите, за фрапиращите двойни стандарти на прокуратурата, за чудовищния формализъм на съда, за феодалите във ВСС и по председателските кабинети в съдилищата... Точно тук се къса нишката - за да може ЕК да е ефективна в натиска си - някой от вътре трябва да й подаде тази емпирия. Само дето БГ журналистите предпочитат общите фрази и упражненията с прилагателни. Един пример - тази седмица ЕК за четвърти път с безпрецедентна рязкост постави въпроса за избора на следващия ВСС. СЕГА (редом с мнозиството други медии) практически не отразява тая тема. Няма я и в настоящата статия, чиито Автор пропуска да включи в анализа си вероятно най важната индикация за това какъв доклад ни очаква лятото. Затъмнението на темите, които да създадат основата за ефективен натиск от страна на ЕК, в нашите медии е просто фрапантно... Та, предлагам следващият авторът като седне да пише по темата - да напише малко по-отровено за това как БГ медиите отразяват темите, свързани с правосъдието и липсата му.
05 Май 2012 21:44
И това в огромна степен е работа на пресата.
Медиите трябва да информират народеца.Опозицията би могла да информира Брюксел.Би могла да информира и прокуратурата.Но няма да го направи,щото самата тя би трябвало да е клиент на прокурорите.Отдавна.И за това нямаме опозиция.
05 Май 2012 22:13
Бубе, вие там в Сочи за ирония и сарказъм не сте ли чували?
05 Май 2012 22:49
слабо Терзиев слабо....вече си безинтересен.

ОвенЕдинак

много по интересно


Много е интересно, няма начин - статия от Фрог против АП - няма нищо по тривиално като пример за продажна журналистика ....А написаното от Терзиев е добро, даже много добро
05 Май 2012 22:51
България днес ми прави впечатление на необратимо малоумие. Харесването и толерирането на Борисов, както и на Азис, както и възхищението от "гърци" и "сърби", това са прояви на ония "летални гени" в нашия колективен "нрав", които ще турят жалък край и на новобълг. етнически проект - да не сме капо пред съседите.


Чичо,
05 Май 2012 22:54
За тези, дето дават линкове към статии от Фрог, един въпрос с повишена трудност:

Ако АП се беше съгласил да "сподели" бизнеса си с проститутки с този, с когото трябва - дали сега ОС щеше да се вихри на тема: "Октопод" и има ли той нещо общо с АП?
06 Май 2012 05:50
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД