:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,462,066
Активни 67
Страници 9,354
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Как Бат Рангил отклони БГ от Мит Ромни

Бойко Ламбовски
"Бат Рангиле, дали не погрешихме случайно?" - бих попитал един стар приятел, за когото ще кажа по-долу. Той всъщност е Рангел, тоест - не Рангел, а Жоро - най-точно Георги. Но прякорът му е Рангел, Бат Рангил, поради сливенското, по-точно жеравненско произношение...

Кандидатът на републиканците Мит Ромни пък е мормон, един от най-видните в САЩ. Бизнесмен с около 250 милиона. С петима сина и двайсетина внуци, да са му живи и здрави, и само една жена. (Мормоните в по-голямата си част се отказаха от многоженството преди около век.)

Мормонската църква, по-точно Църквата на Исус Христос и светиите от последния ден, е богата организация. Някъде мернах, че състоянието й се оценява на над 30 милиарда долара. Всеки мормон следва да жертва за църквата си десятък от своя доход. Мормоните са по-богати от средния американец, съответно бая пара влиза в църквата им.

Нека в тяхна чест кажем, че са по-богати, защото са извънредно трудолюбиви и карат децата си (обикновено много деца) да работят здраво от 12-годишна възраст. Освен това разбират от бизнес и инвестиции, влагат в образование. В Harvard Business School, в колежа Мериът към Brigham Young University и още в няколко десетки места, където става дума за качествено бизнес обучение, доминират мормони. Само два процента са в САЩ, но влиянието и парите им са много повече. А религията им е една от най-младите в света - на около 200 години.

Е - какво общо имарелигията с бизнеса, с просперитета, с трудолюбието?Ето въпроса, заради който пиша това. Има ли общо между Мохамед, Буда, дори Мао с брутния вътрешен продукт, с качеството на труда и живота и липсата на дупки по междуселските пътища?

Един път раздумвахме на тази тема с интелигентен потомък на учението на Лутер - поета немец Ханс Тил, който ме убеждаваше, че протестантството учи така: доближаваш се до Господа, ако работиш по-усърдно. А католичеството, твърдеше той, смята така: доближаваш се до Господа, ако се молиш по-усърдно.

Дощя ми се да допълня тази увлекателна, опростяваща и в крайна сметка невярна схема с православието. Чрез такъв подход православният би трябвало да каже гордо: доближавам се до Господа, ако страдам повече.

Разбира се, пътища към Господа много, повечето неасфалтирани. Това признава дори мормонското учение. То произхожда от Джоузеф Смит, комуто през 1820 г. се явил Исус Христос и му указал къде да намери мормонската библия. Смит и последователите му били преследвани по-сетне, самият Смит дори бил убит.

Би следвало тази секта (според много църкви) да се е затрила вече. За всеобщо удивление тя крепне. За десет години например - от 2000 до 2010-а, в САЩ най-много са се увеличили мормоните - с 50%. Расте влиянието им и по света - в Индия и други страни. За същото това време католиците в САЩ са намалели с 5%. Така поне твърди американската Association of Religion Data Archives.

Мормоните не употребяват алкохол, не посягат към възбуждащи напитки... Смятат се за поддръжници на науката и технологиите, твърдят, че вяра и наука са напълно съвместими. И откъм вяра подхващат децата на 3-годишна възраст. На 12 вече се трудят, а най-голямото изпитание е мисията. При момчетата тя е 2 години, при девойките 18 месеца. Пращат ги, след като навършат 19 г., надалеко, изборът не е техен. По време на мисия имат право само на 2 телефонни обаждания за година, и трябва да проповядват в полза на църквата по 10 часа дневно без неделята.

Но ето че дойде време и за Бат Рангил. В зората на прехода ни, в ранните 90, Бат Рангил, снажен българин, бил посетен в дома си от мормонски проповедници. Звъннали. Той отворил. Двама младежи, акуратни, възпитани, костюмирани. И американци! Бат Рангил, леко стреснат - продукт на ранния посткомунистически икономически колапс, поканил в хола си двамата - продукт на възходящата сплав между религия и предприемчивост, наречена Църквата на Исус Христос и светиите от последния ден, да поседнат, да се поразговорят. Все пак - гости. Хем - американци. Знае ли човек, може файда някаква да дойде.Те подхванали за виденията на Джоузеф Смит.Той им предложил кафе. Те отказали. Той предложил чай. Пак отказали. Той леко се докачил - вярно, че сме бедни, но пък таквоз пренебрежение...

Въздъхнал и им предложил по чашка от най-скъпото и най-ценното си - една умопомрачителна гроздова. (Аз съм я пробвал - тя е такава, че вселенските сфери зазвъняват като камбанки на елфи, смеещи се над пиперлия виц, щом я пийнеш). Вярно, че му била за най-скъпи гости, но няма да оставиш хората на празна маса, я. Те замахали укоризнено с ръце и взели да въртят глави - аа, не, ний таквоз, алкохол не кусваме, презираме даже...Поне така разказва любезният домакин. Тогаз той се разярил. Поне така разказва.

- Шавъиба - рекъл - в мамата. Кафе не щете, чай не щете, ракия не щете - фащайте пътя! - И им показал вратата.

Мисля си - а дали пък в тази несполучила среща символично не се скъса нишката между родния блян за цивилизационен възход, протегнал се като един асфалтиран път от щата Юта към нашия сиромашки край? Дали някой мисионерстващ син на евентуалния бъдещ USA-лидер не бе посетил тогаз Бат Рангил, пък той ей на - натирил го?

Мисля още, че - впрочем - хм...Ако трябва да избирам между ракията на Бат Рангил и многоженството, щях сигурно да се поколебая леко...Но между ракията - продукт на многовековна балканска скръб и ефимерна като сълзица тракийска радост, и между Исус като инвестиционен мениджър - аа, тук съм консерватор.

С всичките му икономически рискове.
28
5911
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
14 Май 2012 21:00
фащайте пътя!
14 Май 2012 21:08
и все пак да не забравяме Натисни тук
14 Май 2012 23:13
За мормоните сме чували и чели. За Рангил не ми е интересно каква му е ракията,м да си я пие с здарве, а и моята си я бива.
Та какво четох, че вече го забравих?!
14 Май 2012 23:56


Как си се насвяткал¿¡¡¡¡¡¡
15 Май 2012 00:18
Абе много ми се искаше да има повече от едно фърст лейди едновременно...
15 Май 2012 02:04
Хахаха.... Браво на г-н Ламбовски. Трябва да призная, че понякога има страхотни попадения.
15 Май 2012 06:57
Досега бях чувал, че няк-къв /ък......ък/ господ бил създал ракията, пък тез мърмони да не у-ууу-ъ-важават божите творения .................................и пения. Къв тоз господ без ракийка? Страшен трезвен бабун! Или клоун на Джордж Вашингтон!
15 Май 2012 07:14
Да се споменават Brigham Young University и добро образование в едно изречение е оксимормон!
15 Май 2012 09:08
Бойко, бойкоо запял си една песна от тия пост-10 ноемврийските дето отдавна не останаха балъци да ги слушат. Как с ум, 24 часов труд, малък заем се правят милиони в люлинска гарсониера. Мит явно ще да е почнал здравия труд още в някой от предишните животи и всичко е внасял на точния мютуъл фънд. Щото един Бай Иван пък имаше една друга точна мисъл - "Покажи ми този забогатял с честен труд и веднага се хващам!"
***
Любознателните да видят двата двореца на мормоните единия около Вашингтон, ДЦ, другия около Сан Диего (може да са построили и другаде), преди това да си вържат шапките... Вход свободен само на Коледа.
15 Май 2012 09:53
Мормонското "трудолюбие" на Мит Ромни.

15 Май 2012 10:21
Това сега като пропаганда за мормоните ли да го разбирам или какво? Нещо ми се губи смисъла на всичкото написано в статията ...
15 Май 2012 11:16
Dart Darvila,
ми той Ромни български бизнесмен-политик .
15 Май 2012 11:39
Надявам се, че преди да прави съпоставка на религиите, авторът е прочел поне "Протестантската етика и духът на капитализма" на Вебер.
15 Май 2012 15:05
Това сега като пропаганда за мормоните ли
- Това може би е
- Шавъиба -
......в мормоните.....
15 Май 2012 15:08
Мормонското "трудолюбие" на Мит Ромни.

... Paid for by Obama for America
15 Май 2012 16:28
Талантлив български бизнесмен. С религиозни ценности. Някакъв господ му бил учител. Не разбрах - кой точно.
15 Май 2012 17:32
Всъщност, кой, ако не господ е създал и учи българските бизнесмени? Няма, само той ги наставлява.
15 Май 2012 19:07
бонго - макар и редовно да се правиш на ни чул, ни видял - как ще обясниш десятъка при мормоните? Дали и той е пейд фор бай Обама? И как се връзва християнската религия с очевадната бизнес насоченост на всички тия секти дето за пари и власт промиват мозъците на наивните, бедните и отчаяните и ги превъщат в безропотни слуги? Що ли питам адвоката на дявола...
15 Май 2012 19:49
историята прилича на притчата как Морган продавал ябълки: намерил ябълка на улицата, измил я и я продал. с парите купил два, измил ги и ги продал... после обаче не се замогнал от великата си ябълкова далавера, а просто получил наследство.
15 Май 2012 20:11
И как се връзва християнската религия с очевадната бизнес насоченост на всички тия секти дето за пари и власт промиват мозъците на наивните, бедните и отчаяните и ги превъщат в безропотни слуги? Що ли питам адвоката на дявола...

За начало ми е много трудно да определя мормонството като Християнство.
Аз лично не виждам нищо лошо в даренията за религиозната организация, към която принадлежиш. По същество те трябва да идат от вътрешна убеденост и желание да вложиш средства за разпространение на вярата. Всяка религия има нужда от средства, за да осъществява своята дейност. Онова, което гледам в религията е най-вече в каква посока се движи учението и: семейни ценности, трудолюбие, предприемчивост, въздържание - това учат мормоните и това е фокусът на статията, разбира се. Въпросът за "десятък" е по-скоро организационен и индивидуален - аз не зная мормоните или друга религиозна организация да изискват "данъчна декларация", за да определят колко да внесеш. Доколкото ми е известно внасяш, колкото решиш, а те ти издават документ за внесената сума за пред данъчните. не зная как точно третира тези вноски американското данъчно законодателство. Но онова, което зная е, че допреди няколко години мормонската църква публикуваше детайлни отчети за финансите си и изискваше подобни отчети да се правят и по места. В това отношение тя е (беше?) доста по-прозрачна от Ватикана и Православните църкви.
16 Май 2012 00:41
Що ли питам адвоката на дявола... като знам че за всяко мерзавско деяние ще намери демократично оправдание!
17 Май 2012 01:39
Не е верно, че Исус се явил на Джоузеф Смит. Другарят Смит твърди, че на 21 септември 1823 година е получил пророческо видение, в което ангел на име Морони му показал древен текст върху златни плочи. Преводът на тия плочи е Книгата на Мормон. Доста нескопосана имитация на библейски текстове, а още по онуй време е било ясно, че Дж. Смит е копнал оттук-оттам идейки, преписвал е книжки на свои съвременници и така е съставил мормонската библия. Аз съм си говорил с мормони, даже им имам книгата на български. Интелигетнти момчета, къпани и упорити. Помислете си колко усилия полагат, за да научат български доста по-добре от местните цигани.
17 Май 2012 01:52
Пропуснах да добавя, че ангелът завел другаря Смит на един хълм и му рекъл - копай тука! Та така изровил златните плочи със заветите. Според тия техчета, като почнало Вавилонското преселение, господ си харесал една група евреи и ги запазил от плен, като ги качил на кораб за Америка - новата обетована земя. Не помня имена, само един Ламан ми се върти, той е от кофти братята, дето не щат да вървят подир праведния брат, който не е първороден, ама бащата заръчал него да слушат. Обаче некои от братята не щели да го слушат и тръгнали подир Ламан и станали ламанити. Понеже не били праведни, господ им направил кожата тъмна и те станали прародители на индианците. Това става 500-600 години преди Христа. После вече по Христово време, Исус се явява и в Америка на наште хора, затова мормоните твърдят, че носят още едно свидетелство за Христос.

За това става въпрос. Вярата наистина прави чудеса, но как би могъл разумен човек да повярва в нещо такова.
17 Май 2012 04:38
Мормонството е религиозна проява на американско почвеничество, колониален провинциален комплекс пред Стария свят, търсене на американска духовна оригиналност и "автохтонност". По същото време се появяват и оригинални американски писатели, философи (Чарлс Пърс). Мормоните обаче са европейци от най-старите и набожни английски "пилгримски" семейства от Масачусетс, изгонени от своите заради модернизма си.

Същото по-късно е и растафарианството, свободно описано от Вонегът като "бокононизъм" в "Котешка люлка". И "Нацията на исляма" и другите по-стари черни мюсюлмански секти.
17 Май 2012 06:53
Бонго, американското данъчно законодателство третира мормонските вноски като "благотворителност" и не ги облага с данъци. Така тази секта се облагодетелства за сметка на данъкоплатците, без да прави много (нищо) за тях. С тези "благотворителни" пари строят разкошни палати от които свят да ти се извие.
17 Май 2012 07:19
Бонго, американското данъчно законодателство третира мормонските вноски като "благотворителност" и не ги облага с данъци. Така тази секта се облагодетелства за сметка на данъкоплатците, без да прави много (нищо) за тях. С тези "благотворителни" пари строят разкошни палати от които свят да ти се извие.

Ако аз даря за някаква кауза , това "за сметка на данъкоплатците" ли е?
Що се отнася до начина на изразходване на средствата, мисля, че държавата има достатъчно механизми да провери дали едни средства са изразходвани според закона или не. Освен това, вече май споменах, че за разлика от християнските църкви мормоните са доста по-прозрачни в паричните дела, за жалост.
18 Май 2012 02:52
Зависи от каузата.
18 Май 2012 08:59
Нека Ламбовски се опита да гледа 5 сина при нашите условия, да видим дали ще се справи като Мит Ромни. Нещата са несравними, само ракията ни е на ниво.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД