:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,360,498
Активни 146
Страници 22,182
За един ден 1,302,066
Поуки

Икономията е майка на мизерията? Само в "Опасен чар"

Дори след фалита на разточителната Гърция съвременни шамани твърдят, че бюджетната дисциплина била самоубийствена
Петър Ганев
"Голямата рецесия" започна през 2008 г. и по своята същност предполагаше някакъв фундаментален дебат и интелектуален ренесанс на тема икономическо развитие на съвременното общество. Истински сблъсък на идеи обаче така и не се случи. Сякаш взе връх надеждата за някакво магическо възстановяване, което да върне нещата така, както си бяха преди кризата. В началото на 2012 г. вече бе видно, че това няма как да стане - Европа тръгна отново надолу и моментално дебатите се фокусираха повече върху принципи и идеи и по-малко върху техническите детайли как да се осъществят тези идеи.Европа сега е опитното зайчена едно от най-големите интелектуални противопоставяния в икономиката - повече или по-малко държава по време на криза?

Модерното звучене на това противопоставяне е политика на бюджетни съкращения (т. нар. austerity, по-долу използвано като "остерити") или политика за икономически растеж и работни места? Съвременни икономически шамани ще ви кажат, че политиката на бюджетни съкращения е самоубийствена, тъй като удължава депресията, не позволява на икономиката да се възстанови и дори води до повече дълг (поради липсата на растеж и съответно приходи в хазната). В серия статии, написани през последните 6 месеца, икономистът Пол Кругман например защитава една и съща позиция: бюджетните ограничения по време на криза са самоубийствени, няма проблем да се поема още дълг, държавните харчове са решение, инфлацията не е проблем и т.н. Кругман и съмишлениците му също така ще ви кажат, че алтернативата е държавата да се фокусира върху икономическия растеж и работните места, което, разбира се, включва експанзионистична монетарна и фискална политика. Звучи прекрасно - сякаш някой някъде има план ("Маршал"?), но какво всъщност означава това?

Всеки, който поне малко следи новините за дълговата криза в Европа, трябва да е забелязал, че постоянно се споменават т. нар. пазари и тяхното отношение към различни страни. Причината това да се случва е, че тези страни имат нужда от пари, т.е. някой трябва да им финансира дълговете. Тук не става дума за това кой какви политики иска да предприеме, а какви политики водят до по-голямо доверие (в платежоспособност) и съответно до по-евтино финансиране. Не пазарите са подчинили страните на своите правила. Страните в Европа сами са се докарали дотам, че социалната им стабилност да зависи от това дали някой ще им купи ценните книги или не. Гърция изгуби доверието на пазарите, те станаха недостъпни за нея и тя се срина. Италия опита да шикалкави, доверието на пазарите изчезна и Берлускони си замина. Испания за момент показа несигурност, отклони се от бюджетните си цели и сега пазарите се дръпнаха.Пазарите не се занимават с интелектуални битки,а просто инвестират пари - покажеш ли нестабилност, веднага те наказват!

Ако следваме логиката на държавни харчове за излизане от кризата, то решенията тук са две. В единия случай харчиш (финансираш харчовете си от пазарите или с програма на ЕС/МВФ - и в двата случая трябва да доказваш, че си разумен, а не популист), но говориш за "остерити" и се надяваш никой да не забележи (не работи, виж Гърция). В другия вариант посягаш на валутата си. Това с валутата (за страните в еврозоната) също може да стане по два начина: ЕЦБ започва да печата пари и да финансира директно закъсали държави (тоест обезценяваме еврото) или напускаш еврозоната и започваш сам да си печаташ своята валута. Това са нещата, които се предлагат и от радетелите на държавните харчове за излизане от кризата - просто тези харчове могат да се финансират само с печатане, но не и с доверие, тоест от пазарите. Разбира се, всички са наясно, че това с ЕЦБ трудно ще се случи (германците още не са полудели), така че фокусът сега е към напускането на еврозоната. Точно това казва и Кругман - да се разбива еврозоната, за да могат Гърция и Испания да си напечатат пари и да стимулират растежа с държавни разходи. За инфлацията ли се сетихте? Според Кругман и другите шамани тя е нещо хубаво и дори ни трябва още от нея, за да растем.

След всичките години на развитие на икономическата мисъл пак опряхме допечатането на пари като решение на фискални проблеми.Излизането от еврозоната и девалвацията на местната валута е възможно решение, но социалната му цена е по-голяма спрямо тази на "остеритито" - вместо икономии просто всички ще обеднеят. От "остерити" никоя страна не е станала бедна, но от (хипер)инфлация доста страни са обеднели (включително България). Всички помним думите на героя на Тодор Колев в комедията "Опасен чар" (1984): "Икономията е майка на мизерията". Интересно е, че много хора не усещат сарказма и смятат цитата за народна поговорка и забравят, че народната мъдрост казва друго - "бели пари за черни дни". А ето че и светила на световната икономическа наука се опитват да ни убеждават, че да се пести е лошо.А възможен ли е растеж при бюджетни ограничения?Очевидно да! Естония и Германия правят икономии, стягат бюджетите си и се справят добре. В Южна Европа, обратното, са я закъсали и с бюджетите, и с растежа. Испания гони почти 10% дефицит и няма следа от растеж. Преди седмица и Великобритания отново влезе в рецесия, а бюджетният й дефицит е като на Испания. Въобще противопоставянето на стабилните публични финанси и растежа е измислено упражнение - едното не може без другото.

Умишлено използваме "остерити" в цялата статия и едва накрая - "стабилни публични финанси", за да се види ясната разлика. Шаманите се опитват да наложат първото и казват: "Ето, в Европа има "остерити" и се задава нова рецесия. Ние бяхме прави, да живее Кейнс!" Не, в Европа няма "остерити". В Европа има провалени държави, които не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот (т. нар. европейски социален модел) и не могат да си платят сметките.

Стабилните публични финанси и мерките за икономически растеж и работни места не се противопоставят. Това е основното послание на Германия - стабилни финанси и структурни реформи. Цяла Източна Европа мина по този път през последните 20-ина години - едни го направиха бързо и спечелиха, други шикалкавеха и се опариха.

104
6641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
14 Май 2012 20:53
Е, не - то бива бъзик с Форума, ама чак толко не бива!
14 Май 2012 21:38
Що бе адаш?
Ми нека се изходи по въпроса човека!
Види се, че всичко му е ясно, нека пък да го "сведе" до знанието ни.
Ми кво?
14 Май 2012 21:47
'Ми всяка седмица една и съща боб-чорба бе Олди, също като в казармата!
Дори и на Джимо миналата седмица му писна от Красен Станчев.
14 Май 2012 21:58
Как се разпознават "икономическите шамани" като Кругман от "правилните икономисти" като Ганев? Явно не е по репутацията, броя публикации, работното място или Нобеловите награди. Статията е толкоз пълна с несъстоятелности, че е трудно да се коментира. Но е любопитно високомерието на Петър Ганев, икономист в ИПИ.
14 Май 2012 21:59
Не, в Европа няма "остерити". В Европа има провалени държави, които не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот (т. нар. европейски социален модел) и не могат да си платят сметките.


Браво на автора!
14 Май 2012 22:05
...Всички помним думите на героя на Тодор Колев в комедията "Опасен чар" (1984): "Икономията е майка на мизерията"...

Помниш - дръжки, та ти не си бил роден, бе момченце....
Иначе щеше да знаеш и други поговорки и умни мисли. И най-вече тази за Настрадин Ходжа, дето таман научил магарето си да не яде, че взело че умряло.
Та така и с "остерити"-то (еб@си думата - ми пиши "икономии", бе, момко!) - икономиите са хубаво нещо, ако имаш мегдан да ги правиш, ама ние помним и други приказки - "на босия - цървулите"...
Изобщо - ходи понаучи малко фолклор (да не се бърка с чалга) и тогава давай акъл за икономии, остерити, щрауси, острилки и прочее купешки думички.
Ма верно екземплярите от ИПИ с конкурс ги избират да са хем умни, хем каъдрни, хем патки да пасат...
14 Май 2012 22:06
Дори и Кругман си каза в блога, че с черпака не трябва да се насипва произволно, а само когато икономиката е в liquidity trap, т.е. само в САЩ, където това се случвало. За Европа напоследък хич не вика да се насипва, ами да се излиза от еврото, щото с тези социални традиции и профсъюзи само девалвация може да доведе до конкурентноспособност - ама ние това си го знаем още от Фридман и примера му с лятното часово време.
14 Май 2012 22:14
Авторът внимателно заобикаля темата за необходимостта банките да понесат загуби заради неразумните заеми давани десетилетия на държави. А това е мноо важно - банките и инвеститорите ще трябва да се опарят много, за да внимават в картинката следващия път. Това ще доведе до повишаване на лихвените равнища глобално, но и без това няма да мине. Ниските лихви само помпат балон след балон. Изобщо авторът пуца само по някои от тезите на Кругман, а за други се прави на разсеян.
14 Май 2012 22:14

Естония и Германия правят икономии, стягат бюджетите си и се справят добре.


Странно, обаче немският избирател не мисли така и кака Ангела го отнесе на местни избори, както никой не го е отнасял от войната насам.

Десняшкото кречеталце да вземе да ни разясни що е "правене на икономии", "стегнат бюджет" и "справяне добре" на родна почва. Не "върху примера на Естония и Германия". Щото и там нещата не са такива, каквито ни ги представя. Тук е Родос, тук скачай, момче!

В добавка нека ни обясни ученото тези митични сърдити пазари, с които ни плаши, как ще вземат ... на босия цървулите, на неукия знанието, на гладния хляба, на болния здравето, на безработния работата и накрая - на мъртвия живота как ще да вземат.
14 Май 2012 22:16
Това творение на "икономическия анализатор" е много далече от действителността в България.Тия внушения за излизане от кризата чрез икономии и рестрикции ги слушаме вече 4 години.Не само ги слушаме,а и ги изпитваме на гърба си.Аман от икономически шарлатани.
14 Май 2012 22:19
Като цяло държавно наливане в различни области е дискусионен въпрос, но необходимостгта от даване с голям черпак в родното икономическо образование е повече от очевидна.
14 Май 2012 22:23
Manrico
14 Май 2012 22:06
14 Май 2012 22:23
Радвайте се, че са купили сал една колонка.
14 Май 2012 22:29
о необходимостгта от даване с голям черпак в родното икономическо образование е повече от очевидна.

Ха, мчи малко ли сипват с черпака бе Хитко?Сипват, сипват с големия, ама то -се в пясъка.
Спомням си по мое време /на следването/ ВИИ беше като пансион за отпаднали от другите ВУЗ-ове, тих безгрижен пристан - "Болница на края на града", сега стана май най големия институт, че и с филиали Божем и в Куртово койнаре.Е какво повече?
Бе то бива, бива , ама да сипваш пари в наукообразност, дето в световен мащаб не могат се разберат гуровците -единия вика "сипвай", а другия -"спирай", е...?
14 Май 2012 22:33
Добре, и с чувство за хумор даже
14 Май 2012 22:43
Спомням си по мое време /на следването/ ВИИ беше като пансион за отпаднали от другите ВУЗ-ове, тих безгрижен пристан - "Болница на края на града", сега стана май най големия институт, че и с филиали Божем и в Куртово койнаре.Е какво повече?


Олди, по мое време(на следването) лафът беше: В Дървеница има един институт(МЕИ) 3 техникума - химически, икономически и геоложки и едно горско училище
14 Май 2012 23:15
kaily Радвайте се, че са купили сал една колонка.


сал една тук - ама колко още са им купили по всевъзможните родни средства за масово осведомяване…

за 2011 г. баш шаманите са отчели 450 (!) "медийни изяви"...

Натисни тук

апропо, редакцията на в. Сега милостиво ни е спестила оригиналното заглавие на този ИПИ-опус:

Шарлатаните и икономиката

Натисни тук
14 Май 2012 23:25
повече или по-малко държава по време на криза?
Ааа по време на криза, се тича до държавата нали. А преди това се крещи за по-малко държава. В управлението няма вакум. Ако има по-малко държава, ще има повече корпорации. Това трябва да се знае от народонаселението - кой да кара влака - правителстовото върху което избирателят има дори и малък но все пак контрол или корпорациите, върху които избирателят няма никакъв контрол.
14 Май 2012 23:30
Пазарите не се занимават с интелектуални битки, а просто инвестират пари - покажеш ли нестабилност, веднага те наказват!
А къде бяха тези все-справедливи пазари преди кризата. Защо тези все-обективни пазари допуснаха кризата?
Това е основното послание на Германия - стабилни финанси и структурни реформи.
Тези структурни реформи и стабилизарне на финансиите кой ги прави - пазарите или държавата.
Доста каша е забъркана в тази статия.
14 Май 2012 23:48
Имаше един пишман - икономист - Георги Ангелов. Кога ще се появи?
15 Май 2012 00:12
В Европа има провалени държави, които не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот
Не беше ли рИването за "по-малко държава"!? Ей на, сега държавите са провалени, сиреч хич не е останало държава . Стабилни публични финанси се оценяват от някакви виртуални пазари, вместо от избирателя. Значи либералната икономика е победила, хвърляйки всички в криза. Либерализмът ни направи богати като смъртта - погребва ни с всичките ни богатства, които иначе не забелязваме, улисани в работата.
Срам не срам, да попитам, що е туй "стандарт на живот"? Няма го в листите на борсите, сиреч няма цена и не струва нищо на държавата. Пък нали инвеститорите били давали работа и повишавали били стандарта на живот. Да не би грешката да е в инвеститорите (инвестирали са в дробене на каменяк вместо в създаване на тухли)?
Другото, което не зная, е как се поддържа естествено създаден стандарт на живот. Да не би де се натирват хората по пещерите докато естествено се стандартизират!? Или се натирва само "висшата класа", щото хем е по-бързо (с висока производителност), хем средната ще се увеличи, де била уж крепяла обществото?
Ама съм склонен да се съглася с автора, че държавите не могат да поддържат изкуствено създаден стандарт на живот на банково-финансовата система. Банките действат като антибиотик на икономиката, но високата доза убива, дори самоубива (Лемън Брадърс). Винаги се опира до печатане на пари и проваляне, ако не на банката, то на държавата, дето й печата парите.
15 Май 2012 00:38
Всъщност пророческия лаф в опасен чар е - роднина, милиционер, роднина, милиционер.. Българския преход в кратце.

Днес слушах един черпаклия. Видиш ли, гърците загубили от еврозоната, смачкала ги. Налагала им неща несъвместими с характера им.
Ми така де, на германците им е в характера да бачкат. Аами да си бачкат. На гърците им било в характера мохабета. Ами да си хайлазуват.
Събрани заедно, какво друго да стане освен един да пие, а друг да плаща.
15 Май 2012 01:10
...необходимостгта от даване с голям черпак в родното икономическо образование е повече от очевидна.


Право думаш, Heat, ама пък черпаклиите казват "Акъл не ща, пари ми дай".
15 Май 2012 01:43
Мърморане, лафа за роднина/милиционер е готин, ама не е лайтмотива на филма. Лайтмотивът е тук: Натисни тук
"...От-До! От-До!... И когато се попиташ миг преди смъртта - за какво си живял? Не, благодаря - искам изборът да си е мой!"
А че "Икономията е майка на мизерията" е абсолютно точен лаф - точен е. Аз бих го модифицирал И така:
ИкономиКАта е майка на мизерията!... Със нейните гурута - Економистите от всички ИПИ-та по всички земни кълбета...
15 Май 2012 03:00
Някой да не е откраднал на Манрико ника? Напоследък само верни неща пише...

Шегата настрана, но точно за конкурентноспособност иде реч. И цената на пируването дали ще е инфлация или икономическа контракция ще си е сходна. Работата е как да го понесат по-леко хората като обедняват докато работят или докато стоят без работа. Разбира се, не само печатане на пари и девалвиране на валутата са начините за стимулиране на икономиката и плащане на неплатими дългове.
15 Май 2012 04:24
ИПИ не е научен институт, а пропагандно звено, което се издържа изключително от чужбина и вече 20 години не може да обоснове необходимостта си в България и да стъпи на собствена нога. На мене лично ми е жал за тия хорица, а Красен Станчев сам по себе си не е лош човек и беше в секцията на Нели в Ин-та на БАН по философия преди 20-тина години. Благодарен съм на съдбата и на себе си, че не ми се е налагало никога като платен агитпропчик да наричам един уважаван Нобелов лауреат и човек, класиран миналата година от френско ляво списание за най-влиятелния ляв мислител в света "шаман" и "шарлатан". Освен "редица статии" по вестниците Кругман е и автор на "редица книги", които съм цитирал много пъти на форума, с математически апарат, които агитпропчикът явно не е виждал и няма пари да си ги поръча онлайн. (Кругман нарича икономиката, на която авторът е адепт, "вуду икономика"...)

За непогрешимите пазари е лесно да пишеш фантазии от София, без никога да си участвал в тях. Пазарите, освободени от регулация в последното десетилетие, се "изоглавиха" и си счупиха врата. Всички правителства, които тръгнаха да изпълняват препоръката на ИПИ да къткат "феята на доверието", на първо място Камерън, се провалиха зрелищно. Колегите са наясно, че кризата на търсенето не беше предизвикана от социалните разходи - най-социалните" страни като Германия, Дания и Швеция се представят най-добре в кризата. Най-най-добре Швеция, която е извън еврото. Колегите трябва също да са вече наясно, че Гърция е уникален случай. Тя имаше огромен дефицит много преди световната финансова криза.

Еврото като нов златен стандарт и типичен инструмент на пазарно-фундаменталисткото мислене се държа добре, докато имаше бум, и рухна веднага с настъпването на кризата на търсенето. Докато се държа добре, еврото помогна много за натрупването на огромните дългове на европериферията (освен Гърция) и за големия търговски излишък на Германия за сметка на дефицита на европериферията.

Проблемите във всяка страна са различни - в САЩ и България например най-големият проблем е икономическото неравенство и намаляването доходите на "средната класа" (трудещите се). Но като цяло няма съмнение, че кризата на търсенето може да се "адресира" краткосрочно само с кейнсиански средства. В България това е толкова очевидно - нужни са големи - вкл. държавни, когато частни няма - инвестиции, каквито Герб постояно тъпче, за реиндустриализация, създаване на работни места, повишаване на производителността и доходите.

Гърция прави изключително лоша услуга на европейската левица, за което много пъти вече писах. Кой може да попречи на пазарните вуду магесници да я сочат като пример за проваленото кейнсианство? А то няма нищо общо.
15 Май 2012 04:33
Като гледам:присмял се Хърбел на Щърбел!Нещо не ми се мярка нито икономическа теория,нито икономически модел,дето да свърши работа.А не може да няма!Явно,че платените клакьори по всякакъв начин се опитват да задържат вниманието в празни спорове и да демонстрират привидна мисъл и компетентност,докато скрити зад тях някои си оплетат кошницата!Като иде реч за пазари,разбирайте шашми и спекулации!Откъде накъде цените и лихвите ще зависят от някакви слухове,срещи, съставяне на правителства,дори и от още несъстояли се войни?!Това реални икономически показатели ли са?!Започвам да си мисля,че първо трябва да се почне от борсите,консултантите и въобще спекулантите,които създават този хаос и трупат печалби от далавери!Не да им се дава думата да ни учат на икономика и акъл,а да им се отнемат инструментите!То е ясно,че държавите не могат да финансират растежа,я вижте къв растеж направихме с градинки и шандравани при сегашното управление,та чак опразнихме хазната,а безработицата расте!Подобни опити генерират само корупция и облагодетелстване на кръговете,близки до властта.За да има приходи,които да се разпределят,трябва да има производство и то конкурентно.Но ние нямаме шанс за такова,защото разпродадохме всичко и го унищожихме.След това си подарихме и пазара..банките...Промяна може да има само,ако се откъснем от чуждите интереси и научим чуждите инвеститори първо да произвеждат,а после да продават тук.И да плащат данъци в страната.Това между другото се отнася за всички държави.Фирмите се изтарикатиха да се изнесат другаде,най-вече в Азия и се чудим после защо няма работни места и трябва да затягаме коланите?!Могат ли да бъдат принудени да се върнат?Може!Стига да се премахне слободията на капитала и управляващите в ЕС да престанат да слугуват на финансовите интереси на една шепа много богати хора,които искат да управляват света с парите си.В някои държави вече започва национализация на водещи производства,енергийни и водни сектори,които са били продадени уж,за да се управляват ефективно.Но впоследствие се оказва,че следват само съкращения на персонал,намаляване на качеството и високи цени за потребителите и никакви приходи за държавите от данъци.Приватизацията и т.нар.свободен пазар доведоха до монополи,до мизерия и загуба на работни места.Така че намесата на политици и държавници,на икономисти трябва да е в посока връщането на регулацията към тези монополи и спекулации на пазари,банки и прочие,вместо в наливането на малкото държавни пари в глупави проекти!Само че автора това няма да ви го каже..защото е един от лобистите им и си вади хляба от това!
15 Май 2012 05:05
Да бе - само една колонка.
По-горе някакъв от соросчетата вие, тука тоя маже...
Когато вървя по улиците, внимавам да не настъпя някое кучешко произведение.
Тук се налага да заобикалям подобни опуси...
-------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
15 Май 2012 07:13
Слепи, но пък словоохотливи наблюдатели, с лопата да ги ринеш...
15 Май 2012 07:51
Фичо:
Колегите трябва също да са вече наясно, че Гърция е уникален случай.


И стрина Меркел така мисли. И тя същата фобия има.
Как беше?
"Морея" от "море" ли идваше или от мОрзелив?

15 Май 2012 08:09
С удоволствие продължавам да чета глупостите на тема "криза". И ми се ще да напомня, че, доколкото живеем в материалния свят, кризата може да бъде в основата си само ресурсна. Което и наблюдаваме в момента - изплюскахме ресурсите на Земята, вкл. чистата вода и сега всички рИвем. Финансите са в главите ни, където впрочем е и целият наш свят (няма противоречие, за който може донякъде да мисли). А иначе за 30 години идиотите напечатаха хартийки в съотношение 100:1 със стойността на материалните активи. Затова предстои хиперинфлация или война. Най-вероятно и двете, щото заедно много добре вървят.
А иначе Гърция моментално трябва да бъде пусната да прави комунизъм, какъвто обича. Мисля си, че щеше да е добре навремето Гърция да беше попаднала в соцлагера, а ние - в Европа. Но пък се сещам, че тогава нямаше да ме има. И всички, които четат този текст, също нямаше да ги има. Не че загубата би била голяма, де (имам предвид и себе си).
Ако малоумните западни политици бяха изритали Гърция от еврото (а що не и от ЕС?) още преди 3 години, щяха да си спестят докъм 300 милиарда евро. А сега ще загубят още 200, докато им уврат чутурите. Не шопът има каменна чутура, а съвременният западен малоумник. Затова може да се наложи да се използва чук.
Бъдете здрави!
15 Май 2012 08:40
Не че загубата би била голяма, де (имам предвид и себе си).

Хм.Някакво си "и" май е в повече.
15 Май 2012 08:48
Благодарен съм на съдбата и на себе си, че не ми се е налагало никога като платен агитпропчик да наричам един уважаван Нобелов лауреат и човек, класиран миналата година от френско ляво списание за най-влиятелния ляв мислител в света "шаман" и "шарлатан"


Прав е Фичо, не е проблема в разните уникати по света. Хора поставящи под съмнение устойчивоста на системите бол. И математически апарат даже да ти канкулира има. (Туркия ке падне). Проблемът не е в тези хора.
Проблемът е в агитпропчиците които се изхранват с тях - станишковците. Изучавали копчетата хайлаци, които за да продължат провалените дела на родата си да превземат капиталя "от вън", току развяват по някоя теорийка като ключ за превземането му отвътре.
Търговците на измамата нов дийл, социален път на развитие и прочие агитпроп шит трябва да бъдат заселени принудително в Гърция. Там да го продават. Да видят с очите си резултата от социалистическото управление на системата.
Останалите имаме спомена от България.
15 Май 2012 08:57
Боже, колко спициялист-икономисти има на тоя свят, Боже...
Особено щедър си бил , Боже, с количествата в сий форум.
Направо с чували си ги изсипвал...
15 Май 2012 09:27
Туй момше-афторот да не е унука на бай ви Ганя
Либералната западна пазарна икономика стигна до положението "као и да се вратиш..." другото го знаете. Когато пазарът решава и има луда конкуренция, а не да се включват всички членове на обществото за да работят, се стига до това положение. Конкуренцията водеща до производство само на най-високо качество води до използване на ограничен кръг от населението, голяма безработица производство само за платежоспособни хора.
15 Май 2012 09:34
Това си знае соросовото фондационерче, това си повтаря. Добре е поне, че е гледало този определено добър български филм. Аз обаче бих му предложил да вземе и да прочете "Мъртви души" на Гогол, защото със сигурност е пропуснал да го направи, когато е трябвало да формира ценностната си система. Да разбере до какво човешко падение може да доведе икономията в най-уродливия и вид.
Та това дребно лапацало, дето няма и ден трудов стаж в сериозна фирма или държавна институция, най-добре да спре да бълва неолиберастки, т.е. вредни за обществото и държавата и манипулиращи "оценки", "анализи" и "идеи".
А редакцията на "СЪГА" най-после да проумее, че пред думите ИПИ, стои думата ФОНДАЦИЯ !!!
15 Май 2012 09:37
Да видят с очите си резултата от социалистическото управление на системата.
Това си е баш глупаво изказване. Аз не знам Гърция да е била социалистическа. През 80-те и 90-те колко я цитираха, като успех на капитализма и пазарната икономика. А в Гърция се сменяха псево-социалистическото (ПАСОК на клана Папандреу - старият Папандреу беше любимеца на Чърчил, който след инвазията на англичаните изгони комунистите) и дясно правителство - и двете правителства водеха една и съща капиталистическа политика на вземане на заеми.
15 Май 2012 09:37
Икономии ама за сметка на кого? Дали мнозинството ще се съгласи да живее в мизерия, за да може едно малцинство да се угоява?
15 Май 2012 09:46
А иначе Гърция моментално трябва да бъде пусната да прави комунизъм, какъвто обича. Мисля си, че щеше да е добре навремето Гърция да беше попаднала в соцлагера, а ние - в Европа. Но пък се сещам, че тогава нямаше да ме има. И всички, които четат този текст, също нямаше да ги има. Не че загубата би била голяма, де (имам предвид и себе си).
Да напомня на Мишока, че Гръцката комунистическа партия изнесе на гърба си борбата срещу Германския (за съжаление и срещу Българския) фашизъм - хората на Чърчил нямаха никакво влияние там. А след това беше изритана от английското нашествие. Сталин беше обещал Гърция на Западът и Чърчил съвсем не се церемонеше много. След като влязоха английските войски и сложиха стария папандреу за премиер,имаше огромна лява емиграция във всичките соц. страни - включая у нас, покрай нея се проведе и етническо прочистване.
15 Май 2012 09:50
, к До какво доживяхме, да ни дават акъл хора, дето смятата, че израза "Икономията е майка на мизерията" е на Тодор Колев от "Опасен чар"!И още по-лошо, да смята, че е бъзик. Да се чуди човек, защо има сценаристи? А сетне да се чуди тия сценаристи, дали пък не са били, поне малко понаучили нещо през живота си?Въпростният израз е минал изпитания през хилядолетия! Още древните римляни са го употребявали. А сигурно и те са го заели от някъде. А за "белите пари, за черни дни" го изпитахме на гърба си през последните три години. Имаше "бели", няма вече "бели" пари. Няма всъщност никакви пари. И? Резултат не 0/нула/, а минус. Иначе сме първенци в стискането на пари. Даже ни сочат за пример. Нищо, че ни сравняват с тишината в гробищата. А "свободния" пазар не е панация дори при "свободен" пазар. Дори и той си има своите човешки регулатори, защото, нещо оставено напълно свободно се изражда - в свободия, например. И какво е "свободен" пазар всъщност? Това не е ли капиталът? Същият този, който си търси пазар? Е, за него Марксе е казал, че той има свойството да емигрира, щом намери по-ниски заплати, по-дълъг работен ден и огромно количество незаети хора, от които може да си подбира за кратко и след това да ги върне пак там от където ги взел, след като им е взел всичко, което може да им се вземе.Все прости неща е казал този Маркс и от там си е направил и съответните изводи, но пък затова, съвременният капитал от десет чучура на една чешма вода, ще ти донесе за да докаже, че не е така. Та и така с това момченце.Гледало кино! Това ми напомня за героя на Тед Дансън от "Бар наздраве", който му идеше да се изяде от яд, че не е знаел, че "Война и мир" го има на филм, а той взел, че прочел романа.
15 Май 2012 09:52
Отново здравият разум срещу здравите сили.
Подозирам, че накрая здравите сили ще победят и печатницата за пари ще бъде пусната на макс да печати евро. Днес, превъртайки каналите сутринта се заслушах как някакъв грък коментираше ситуацията в Гърция на твърде добър български. Слушах само минута как обясняваше, че за днешната ситуация в Еврозоната виновникът е... Меркел (!?) Откровена наглост, така да се каже, но доста народ споделя това виждане и се надява със смяната на правителството в Германия изискванията за финансова дисциплина да станат по-хлабави.
Чудно ми е само, че и в България има защитници на тезата "печатница" предвид горчивият опит преди 15 години. Дерзайте, другари, има шанс отново всички да станем милионери.
15 Май 2012 10:15
Бе тия японци, китайци,корейци...без собствени икономисти ли я карат? И ако е така- коя школа следват? То верно, че колкото по на изток, толкова повече се отдалечават от човешкия род...с тия дръпнати очи...Та затова сигурно опитът им е нещо от което съвременният, културен и образован евро-американец няма какво да ползва и няма смисъл да им чете псевдо-икономистите, та камо ли да ги цитира.
15 Май 2012 10:26
Тезии от Фондацията ИПИ с адрес апартамент еди-кой си на бул. Патриарх Евтимий в София, както обикновено пак са написали поредния буламач. От 23 години в България става това, което те искат, а ние сме цъфнали и вързали - още не можем да достигнем нивата от преди 25-30 години.
15 Май 2012 10:27
Ми така де, на германците им е в характера да бачкат. Аами да си бачкат. На гърците им било в характера мохабета. Ами да си хайлазуват.
Събрани заедно, какво друго да стане освен един да пие, а друг да плаща.
Имаше статия, която показваше, че в Гърция се бачка повече отколкото в Германия. Тъй като съм бачкал в Германия мога да кажа, че в България когото хванат да бачка го изцеждат колкото се може, другите мерят улиците безработни, в Германия си спазват 8 часовия работен ден, работят си спокойно и систематично. Много е важно какво си натрупал с вековете. Знае се, че германците правят много добри коли- нали те са измислили бензиновия двигател. Инак в електрониката не се проявиха много - Nisdorf се загуби, при Fusitsu-Siemens японците произвеждаха компютри, а Siemens ги продаваше в Европа. Сега след основаването на Fusitsu- Германия се разделиха.
15 Май 2012 10:28
Патагонец, защо отъждествяваш печатницата на пари със "здравите сили" и жално виеш за "здравия разум"?
Къде беше банкерския "здрав разум" като се печатат пари?Защо точно "разбирачите" от пари не са предупреждавали /не сега де/, че се пускат в обръщение много повече пари отколкото има обезпечение /с ресурси??- виж го по горе../?
Защо същите тези разбирачи, цвилещи сега за финансова дисциплина, сами предизвикаха /и не само последната/ криза, след като си печатаха пари /хартийки/ и поприбираха /не употребявам придобиха/ точно материални ценности, та защо сега се сетиха тези да цвилят?За да не би да се обезцени награбеното ли?За тях - може, но за други - не!Не било обезпечено.Било "печатница на пари"
Брях да е*@ и икономическите му теории и разбирачи, не се ли навъдихте прекалено много на клона.Като заскърца и взе да се чупи - едва тогава се сетихте да размахвате плашилото на "печатницата", сакън да не се претовари и сите тугедър да рухнете, там където е мястото всъщност на тази паплач, правеща пари от местене на пари.Пък видите ли, тези дето всъщност ги изкарвали парите /правят ги/, те били черпаклии?!?
15 Май 2012 10:44
Та си спомням, че като студент имах някой други изцепки, като изпиване на стипендията, а и парите, пратени от мама и тате в първите дни след получаването им... После следваше връщане на празни бутилки, ходене на "гости" при грозни колежки, дето в парични дни и с бинокъл нямаше да погледна, муфтене на купони за стола и други свежи изживявания. Бунтувах се срещу системата, заради липсата на социална справедливост, криех се от хазаите, щото си искаха наема, изобщо - едвам изкарвах поради бюджетен дефицит... Финансиране от ДСК /банки нямаше/ не бе възможно, та за да свържа двата края я карах на мускули... После се понаучих да си правя сметката, даже почнах да поработвам и така... Но в системата ми на лични финанси така и не се върза теорията на Кейнс... Поздрави на всички социално ориентирани люде!
15 Май 2012 10:55
Колегите са наясно, че кризата на търсенето не беше предизвикана от социалните разходи - най-социалните" страни като Германия, Дания и Швеция се представят най-добре в кризата.

А дали наистина е така? Гърция например плащаше немски заплати на хиляди хора заемащи безсмислени служби в уреждения или в държавни компании работещи с огромни загуби. Въпреки че се пишат в други графи, по същество това са чисто социални разходи. За съжаление нищо "уникално" няма в това- начин за уреждане на наши хора и за коткане на електорат, особено характерен за Южна Европа, не само за Гърция

Страните които се справяли добре с кризата "като Германия, Дания и Швеция", освен че са най-социалните (което е спорно) имат и жизнени, конкурентноспособни икономики. Логично е значи че се представят най-добре в кризата, пък и да имат проходи да си позволят социалните бюджети.
Разбира се, ЧФ е прав че социалните разходи сами по себе се не са предизвикали кризата. Проблемът е че финансовата криза (която в основата си наистина е криза на доверието, довела до ограничаване и поскъпване на заемите) направи непосилно живеенето на кредит, включително трупането на дългове за социални харчове.

Естествено че ограничаването на кредитирането доведе и до свиване на потреблението и това действително е фактор препятстващ бързото възстановяване.
Значи наливането на пари отнякъде си действително може да помогне - да, ще помогне поне в началото. Там е работата че тези пари по навик ще бъдат хвърлени в социални или по същество социални (виж по-горе) програми и ще доведат до краткотраен и незачителен ръст на икономиката.
Това ще има дългосрочни негативни ефекти и ще направи възстановяването много по-бавно и болезнено.

Въпрос на време е да се разбере че социалният модел на растеж на доходите без пропорционален ръст на производителността изчерпа възможностите си. Това беше възможно в икономически и политически условия които вече не съществуват. Когато нещо продължи 30-40 години, хората са склонни да мислят че ще е вечно, въпреки че много добре знаят нищо не е вечно. Осъзнаването на реалностите разбира се е неизбежно, въпросът е само дали ще стане по лесния или по трудния начин...

Не искам да кажа че стимулирането на икономиката с държавни харчове непременно е нещо лошо. (Това въпреки че съм бил чел Сидеров в "Демокрация" да пише че цоциалистите са лоши). Искам да кажа че държавните стимули трябва да бъдат разглеждани преди всичко като инвестиция, която трябва да се изплати в бъдеще.
Нека се стимулира повишаването на ефективността, нека се инвестира в технологии и образование. Раздаването на пари на калпак за спечелване на следващите избори обаче е нещо съвсем друго. На някого може да му се струва справедливо (може пък наистина да е така), обаче вреди на много нива, не решава никакви проблеми и в крайна сметка прави възстановянването много по-трудно и болезнено.
15 Май 2012 10:58
.Като заскърца и взе да се чупи - едва тогава се сетихте да размахвате плашилото на "печатницата", сакън да не се претовари и сите тугедър да рухнете, там където е мястото всъщност на тази паплач, правеща пари от местене на пари.Пък видите ли, тези дето всъщност ги изкарвали парите /правят ги/, те били черпаклии?!?

Защо мене ме обвиняваш? Нито съм банкер, нито политик, нито имам акции, нито съм способствал за имотния балон с купуване на тройно надценен имот. Аз само седя отстрани и гледам какво ще се случи. Едно безумие ( каквото беше раздаването на лесни кредити и изкуствено надуване на потреблението) не се лекува с друго безумие, което е печатницата на пари. Все пак свиването на разходите са по-контролиран начин за управление на бюджете на държавата отколкото инфлацията, която лесно може да бъде изпусната от контрол и да достигне до пълно обезценяване на парите с последващо тотално обедняване.
15 Май 2012 11:09
Имаше статия, която показваше, че в Гърция се бачка повече отколкото в Германия.

Разбира се,винаги може да се намери статия която да показва нещо си, след това остава да силно верваме че наистина е така.
Например др. Маркс е чел и още верва че банковият крах при правителството на Виденов е предизвикан от Костов, който като министър на финансите при Попов заложил в закона бомба със закъснител да гръмне баш при червеното правителство.
В действителност банковият крах при Виденов беше пряко следствие на неуспешен опит за стимулиране на икономиката - Виденов беше накарал държавните предприятия да теглят кредити и да произвеждат, а банките бяха щедро рефинансирани от БНБ. Кредитите разбира се бяха усвоени, а икономическите резултати се оказаха мижави. Когато парите за обслужване на кредитите свършиха, всичко приключи за броени месеци.
15 Май 2012 11:11
Да де - съжалявам, че персонално съм се отнесъл, но така ми прозвуча, като защищаващ позициите "отвътре".
Съгласен съм, че една грешка не се лекува с друга, мисълта ми беше, че не чувам поне едно - сбъркахме, съжаляваме, готови сме и ние да се ограничим сега.
Нищо подобно - всичко друго може да пропада но "нашите пари" - не!Такива ми ти разсъждения се получават от страна на "здравия разум".
Дразнещо е най малкото.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД