:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кога точно Първанов загуби левицата

През последните месеци той демонстрира поведение, което някой ден може да се нарича „първаноично”
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Първанов продължи да тича и след края на мандата. Въпреки че под краката му нямаше земя.
В неделя се очаква окончателната развръзка на най-пикантната политическа интрига от началото на годината. 48-ият конгрес на БСП трябва да сложи край на продължилия вече няколко месеца лидерски спор за председателското място в партията. Шансовете на Първанов да надделее изглеждат меко казано минимални. Предварителните сондажи показват убедително предимство на Станишев. Само някаква грижливо скрита засега нова сюжетна линия, която да се разиграе на конгреса, някакъв Deus ex machina може да обърне резултата. Но БСП е прекалено предвидима, за да се случи такова нещо.



Ясно е, че Първанов загуби



По-интересното е как и кога стана това. Защото загубата му не е резултат от последните седмици, а продължителен процес, и неговото начало не е в края на президентския му мандат, а няколко години назад. Поведението му от януари до май т.г. беше поредица от реплики, жестове и действия, очертаващи образа на политик, загубил преценка за реалната си стойност и политическа тежест, а покрай това и чувство за приличие. Този тип поведение някой ден може да се нарича "първаноично".

Напускайки президентството, той даде няколко интервюта, в които хем каза, че щял да стои на последния ред, хем ясно постави проблема за лидерството в БСП, визирайки собствената си особа като най-естественото му решение. Което логично предизвика първо недоумение, а след това напрежение и ответни реакции в самата партия. След общо взето приемливия резултат на БСП на президентските и местните избори и особено след избирането на Станишев за председател на ПЕС заявката на Първанов изглеждаше нетактично прибързана. Или безнадеждно закъсняла, защото така всъщност той иска да бламира собствения си избор на наследник преди 10 години, когато стана президент. Неловко е някак си политически лидер в държава от ЕС



да се държи като Тарас Булба



("Я тебя породил, я тебя и убью.") Извън партийните редици амбицията му породи сеирджийско любопитство, което от четири месеца пълни вестникарските страници, без от това да расте доверието в БСП. "Първанов страда от президентски рефлекс, който малко му пречи в тази кампания", коментира наскоро Михаил Миков. Истината е, че Миков се е изразил доста деликатно. Не е рефлекс, а комплекс, и не му пречи малко, а много.

"Аз и моят екип можем да победим ГЕРБ", обяви Първанов в разгара на лидерския спор, без да е ясно на какво се опира тази увереност. Неговият чудодеен екип е съставен от близки нему администратори, упражнявали власт, скрити зад фирмата на президентството. Старата фирма вече е с нов мениджмънт и сега за стария мениджмънт се търси нова фирма. Новата фирма можеше да се казва АБВ, но това лукаво замислено политическо творение се оказа недоносче, на което май същият екип опитваше да даде живот. В БСП фалстартът на този ялов президентски проект беше посрещнат с глухо ръмжене, а провалът му - с облекчение, но той не е забравен. Сигурно е, че още тогава Първанов загуби шансове за това, което иска да получи днес. Актуалната му политическа позиция в резюме изглежда така: "Бойко е голям политически бабаит, но аз съм по-голям бабаит от него и мога да го надвия. Доверете ми се." Или



"Гоце срещу Боце",



както съвсем синтезирано във форумите се представя хипотетичната битка за властта. Ясно е защо повечето социалисти не искат да участват в това зрелище.

Преди седмица Първанов нарече БСП "културно-политическо гето", явно без да си дава сметка, че точно лидерският бабаитлък е нещо присъщо на политическия репертоар в гетото. Впрочем, ако в неговото определение думата "културно" се замести с "бизнес", то добре би паснало на ГЕРБ. Със сигурност за БСП и особено за партийната върхушка могат аргументирано да се кажат и по-неприятни неща, но точно от устата на Първанов те едва ли биха звучали уместно.

Според него (или неговия екип) в кампанията за очернянето му били похарчени над 1 млн. лева. Не е ясно как точно са направени изчисленията, но явно в екипа му ги разбират тези работи. Ако има предвид пародийното клипче, в което двамата със Станишев се стрелят с револвери, пуснато миналия месец в Youtube, парите изглеждат развращаващо много. Клипчето обаче е остроумно измислено и със сигурност свърши добра работа за Станишев. Кой знае, може и без пари да е направено.

Явно усещайки, че ще загуби, Първанов започна да се оплаква от растящото влияние на апарата в партията и каза, че БСП е направила машина за конгреси, както ГЕРБ - машина за избори. Сигурно е прав, но звучи като оправдание на човек, замесен в игра, на която не познава правилата. Реформаторската му идея председателят на партията да се избира пряко, а не на конгрес, е несъстоятелна и той сигурно го знае. Ако все пак това стане, председател може да се окаже не той или Станишев, а примерно Янаки Стоилов. Едва ли Първанов наистина го желае.

"Това, че като президент съм имал нормални отношения с главния секретар (на МВР) или с кмета на София, по-късно с премиера, въпреки някои условности, е едно на ръка. Но категорично не е възможна коалиция с ГЕРБ, защото се провалиха в управлението", каза Първанов от тв екран миналата неделя. Само че подозренията за



двуличие в отношението му към ГЕРБ



имат по-сериозни причини от нормалното общуване с Бойко Борисов. През лятото на 2005-а Първанов сглоби тройната коалиция, без да плати нищо от цената. Платиха я НДСВ, БСП и почти символично ДПС. Страничен ефект от това управление беше появата на ГЕРБ. "Идейният ми сблъсък с Бойко Борисов предстои", каза Първанов, напускайки президентството. В друго време заявката би звучала по-достоверно. Нека вметнем също, че от мажоритарния елемент в изборите, наложен от Първанов през 2009-а, в крайна сметка спечели ГЕРБ.

Първанов напусна президентството със самочувствието на успешен президент и формално погледнато може да се приеме, че това е така, защото изкара два мандата. В същото време двата му мандата и особено вторият бяха белязани от малки и по-големи провали и гафове, заради които той днес изглежда като твърде семпла политическа персона. Авторитетът му рязко спадна, след като се разбра, че е агент Гоце и едва ли щеше да има втори мандат, ако не се състезаваше с Неделчо Беронов и Волен Сидеров.



Просто вятърът духаше в платната му



(Впрочем днес малко хора си спомнят, че политическата му кариера започна в началото на 90-те от ОКЗНИ - лява умерено националистическа формация със силно милиционерско присъствие.) През април 2009 г. инициираната от него енергийна среща на върха в София беше пълен провал. Замислена като енергиен Давос, тя се оказа "енергиен Сирищник", както беше кръстена от някакъв блогър. От големия енергиен шлем не остана почти нищо.

Сладникавите вестникарски дописки за вълчицата Зорница, която президентското семейство отглеждаше с много обич в резиденция Бояна, бяха плитка демагогия, която няма как да заличи лошия вкус около ловджийските му страсти. Президентството се оказа замесено и във флаш скандалите от миналата зима. Скандалът с министър Дянков през март 2010-а, когато екипът на Първанов публикува стенограма от частен разговор между двамата, беше фундаментална пошлост. В тази ситуация президентът изглеждаше като инфантилен, зъл, неуравновесен и не твърде интелигентен човек. Може да се споменат и други неща, които никак не го представяха в благоприятна светлина. Например фактът, че охраната му е охранявала не само него, но и "оперативно интересни лица", ако си послужим с един полицейски евфемизъм. Ще пропуснем пикантериите, които жълти медии публикуваха за него.

Напускайки президентството, той изглеждаше самоуверен като човек, овладял в тънкости технологията на властта, който вече не стъпва по земята. Поведението му е като на герой от анимационен филм. Том и Джери обикновено продължават да тичат и след като под краката им няма нищо. Чак когато погледнат надолу и видят, че са се озовали в нищото и нарушават природните закони, започват да падат. Но зад прекомерната самоувереност често се крият страхове. Остава да се разбере от какво.

Снимка: Юлиян Савчев
Отношенията между Бойко Борисов и Георги Първанов винаги са били специални.
57
10577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
17 Май 2012 20:08
Скандалът с министър Дянков през март 2010-а, когато екипът на Първанов публикува стенограма от частен разговор между двамата, беше фундаментална пошлост.

Въх!
Жив да не съм!
Пък аз четох в газетата други работи.
17 Май 2012 20:21
Авторе, !
17 Май 2012 20:28
Обреченото спечелване на лидерския пост от Станишев е силно преувеличено.
Първанов е автентичния кандидат на тая партия. Нагъл и брутален като комунистическата рожба, станала за една нощ социалистическа. С неизживян партизанлък, партия на която европейските опинци изглеждат като с свинче звънче, и архарски рога над зелена камина.
Станишев е менте европеец, менте лидер, олицетворява измамата. Пълен некадърник и слабоволев педал. Няма спечелени избори, обграден с кутевчета ще държи до край кокъла, защото никога няма да бъде избран за лидер на ПЕС. Цял живот ще си остане назначен.
17 Май 2012 20:34
Въх!
Жив да не съм!
Пък аз четох в газетата други работи.


Сократ-май, в газетата май - за разлика от други медии, май - има "дуални" позиции, дето рече днес Чехльо. Че и триални "сещаме да биват", дето вика кучето на Бийгъл.
17 Май 2012 20:47
Не знам дали Първанов е изгубил левицата , но Ясен Бориславов окончателно е изгубил връзка с реалността на процесите в БСП.
Освен , ако не му е поръчан стила на статията. Предконгресно. В подкрепа на мистър Клийн.
Кръгът около Първанов е печелившия в БСП. И не защото мистър Клийн е синоним на безпътицата в БСП и цар на изборните загуби, не защото по-нататъшното мижитуркане на Станишев в БСП е път към СДС на Мартинчо -Алелуята, а защото разположението на силите в деловите кръгове, поддържащи по принцип ляво и център , преобладаващо поддържат кръгът Първанов .
Конгресът е само битка . Войната продължава и в нея временен победител ще бъде Първанов, вероятно с трети кандидат или отлагане на избора за есента. Временен. Следват дълбоки промени, които ще изхвърлят и Първанов.
17 Май 2012 20:49
Драга Дорис,
Меа кулпа, неточно се изразих. Газетата си е хубава. Форума имах предвид.
17 Май 2012 20:57
Драги Сократ-май, пък аз имам пред вид и газетата, и форума. Корпускулярно-вълнов дуализъм

Хареса ми в статията терминът "първаноичен".
17 Май 2012 21:00
Авторе, забравяте, че още има хора да помнят как корумпираните в БСП сгазиха лидера си Виденов, защото се бореше с чорбаджиите-изедници но не се усети, че те са около него. Второ, не забелязвате, че същите чорбаджии-изедници държат безличната пионка Станишев на високото. Факт е, че Първанов спаси БСП от пълен разгром и и даде възможност пак да вкуси властта, чрез посредника Доган. Но празнодумеца Сергей така се главозамая и разпищоли от промоцията, че отврати и опитните комарджии Симеон и Сокола. Първанов спечели убедително два мажоритарни избора, а Сергейчето нито един. При изборите 2009 позорно избяга от мажоритарната листа, а след загубата им коварно не подаде оставка и подло, с послушния апарат прецака кандидатите за поста шеф на БСП, Т.Дончева и Я,Стоилов. Излъга ЕС и окраде европейските фондове и все още се намират хумористи да го наричат „модерен европеец”. Смешен плач.
17 Май 2012 21:09
Извън партийните редици амбицията му породи сеирджийско любопитство, което от четири месеца пълни вестникарските страници, без от това да расте доверието в БСП.


17 Май 2012 21:24
Но БСП е прекалено предвидима, за да се случи такова нещо.

На БСП следва да й "се случи" перестройка, рибилдинг тоест. Сначала, от лозето на Габровски
Предстоящият съезд е отлична възможност за разделянето на БСП, от което левицата само може да спечели и която отново ще бъде пропиляна.
17 Май 2012 21:25
Мила Дорис , че и сефте , ,
Силно се надявам , да не си запомнила само това от Песа . Вероятно , става дума за негова печатна грешка , сиреч, за "триВИални" . До "триални" не е стигал . Иначе и по темата , първата му реплика в началото на дебата по нея беше , Първанов да не се връща в работната Политика . Това , което го тревожи в момента е , че Дивизията работи под "лилав" код . В неделя вечер ще ни светне ...
17 Май 2012 21:27
Първанов е аут от левицата, а "левицата" му е аут от лявото
още с подемането на бандитизма известен като масовата приватизация.
Костов пък стана аут от лявото СДС с касовата приватизация.
Крадлив симо беше изритан от левите надежди заради същото плюс крадливостта си.
ПП
Всички шутове в България ще са леви..., десният му крак на народа са мутрите
и особено тези в парламента.
17 Май 2012 21:30
A-a-a, моля , моля, ......Станишев за чичковците в Брюксел си е модерен европеец, защото предаваше безприкословно всеки останал конкурентен бг бизнес в името на политическото си кибичене на върха на БСП, съпроводено от серия от загуби за БСП . Ако не беше така, веднага щяха да го обявят за ретрограден и консервативен , нямаше да му градят автобиография в ПЕС.
Няма по-ярко олицетворение от драмата на БСП, от нейната безпътица, безличност - нейното име е Станишев. Той им е нужен.Още. Затова водят тази битка за него, да остане на конгреса.
Вижте Гърция . Да не би да искат втори Ципрас в България ?
Г-н Бориславов , слабо, много слабо
17 Май 2012 21:31
и двамата за нищо не стават, но са се вкопчили в борба за формални лидерски позиции.
които на всичкото отгоре в организация тип "партия" нямат ама никакво значение.

някой сеща ли се кой е председателя на ГЕРБ или поне с кой председател Бойко ги би "като мачка у дирек".

затова има и концепция за формални и неформални лидери в дадена организация във всеки наръчник за организационно развитие.

тия двамата сладури в заслепението си играят единствено и само за ГРОБ. Нищо чудно като се замисли човек - споделят един и същи таргет електорат.
17 Май 2012 21:35
Ала кой е партията?

Седи ли в здание със телефони тя?
Тайни ли са нейните мисли,
нейните решения — неизвестни?
Кой е тя?

Ний сме тя.

Ти и аз, и вие — ний, всички.
Тя твоите дрехи облича, другарю,
и мисли със твойта глава.
Там, дето живея, е нейната къща,
там, дето нападнат си,
там бори се тя.

Показвай ни пътя, що трябва да минем, и ние
като тебе ще крачим по него, обаче
без нас не поемай по правия път,
без нас този път
е лъжлив.

Недей се отделя от нас!

Ний може да се заблуждаваме,
ти може да си права, но
недей се отделя от нас!

Пред дългия път по-хубав е краткият —
това кой отрича?
Но един ако знае това
и не може на нас да покаже това,
кому ще помогне със своята мъдрост?

Бъди с нас мъдра!

Недей се отделя от нас!

Бертолт Брехт
17 Май 2012 21:38
Всички шутове в България ще са леви..., десният му крак на народа са мутрите
и особено тези в парламента.

ПП
Десните шутове ги отнася народът - поради което е на изчезване.
При левите народът се множеше, просперираше и твореше.
17 Май 2012 21:44
Статията точно пасва на мнението ми за Първанов.

Бих добавил само, че именно ненаситния апетит за власт на този безумец остави Станишката начело на БСП, а това със сигурност няма да доведе до особено добри резултати на изборите, което, в крайна сметка, обслужва ГЕРБ.


Смелият анонимко
17 Май 2012 21:46
При "левия" Станишев народът се множеше на терминалите 1 и 2 в безпътица и просперираше по схемата 3:5:8
При Тато , с всичките простотии на режима му - имаше държавност и държава , социална и лична сигурност, култура, образование.
Българската левица търси своя Ципрас.
А не Станишев.
17 Май 2012 21:56
Наша Длъжност е , да не допуснем Първанов . Станишев , други ще го довършат ...
17 Май 2012 21:57
Българската левица търси своя Ципрас.
А не Станишев.

катастройка Натисни тук
"Catastroika" е документален филм завършен през април 2012 г., за катастрофалните последици от приватизацията на публичния сектор. Заглавието идва от комбинацията на думите "катастрофа" и "тройка" (тристранен комитет, воден от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които организират финансовато спасяване на Гърция, Ирландия и Португалия).
17 Май 2012 21:59
Скандалът с министър Дянков през март 2010-а, когато екипът на Първанов публикува стенограма от частен разговор между двамата, беше фундаментална пошлост.

А какви времена бяха и какво пишеше на същото това място за същия скандал:
Капанът за Дянков бе връх на кариерата на Първанов
Какви хора са тези от ГЕРБ - два пъти се препъват в един и същи камък, без да си извадят поуки
Петьо ЦЕКОВ

Натисни тук
17 Май 2012 23:08
Manrico

Да призная, аз не виждам особено противоречие в двата цитата.


Смелият анонимко

17 Май 2012 23:15
Само не разбрах, що обиждат Тарас Булба, като сравняват Гоце с него.
17 Май 2012 23:33
Сократ-май, в газетата май - за разлика от други медии, май - има "дуални" позиции, дето рече днес Чехльо. Че и триални "сещаме да биват", дето вика кучето на Бийгъл


Не може да има и грам съмнение по вашата теза, като искам само да добавя, че в България съществуваха, съществуват, и ще продължават да съществуват както ЕДНОлични, така и ДВУлични търговци, фирми, сдружения, организации, че даже и холдинги, консорциуми, а за Президенти, хич да не говорим.
17 Май 2012 23:33
Бях решил, че няма да се обаждам по темата, но трябва да споделя, че авторът греши сериозно във времето. Проблемите не са нито от сега, нито от януари. Нито от 2006 г. Няма да тръгна сега да говоря за президента Първанов, но не мога да не споделя едно наблюдение по принцип: властимащите винаги се мислят за велики, за най-добре информирани, за най-най-най. И дори за повече от това. Но не (само) в това е проблемът им. Проблемът е, че България е бедна и малка държава, която от 1878 г. насам се е превърнала в "страна на дребните хора, на дребните шмекери" (Иван Хаджийски). Когато политици с амбиции станат властимащи в бедна държава, те имат възможност да направят нещо читаво (виж Естония) или нищо особено. Само след време ще можем да оценим какво са направили и Първанов, и Стоянов, и Желев.
17 Май 2012 23:39
Не знам дали Първанов е изгубил левицата , но Ясен Бориславов окончателно е изгубил връзка с реалността на процесите в БСП.

Skele,
по-скоро ти си изгубил връзка с реалността. От привързаност към Първанов ли, от нехаресване на Станишев ли?
18 Май 2012 00:21
Вени поздрави! Отдавна не си се появявал във Фейсбук!
18 Май 2012 03:38
Много я разбираме Тая партия,брей!Всички виждаме,че борбата за "бащина дружина" се води от Туй и Онуй.Ама кои са Туй и кои Онуй,никой не знае или поне не ни казва.Единия ще направи така,другия онака,а пък целта им уж е една.Как обаче ще направят така и онака тъй и още не се чува.На 19-ти ще се бабува.На 20-ти някой ще ликува.После ще се пирува,но от цялата дандания ще излезе,че Шебек бей пак ще царува а Народа да мизерува.Няма никакво значение дали глватар ще стане Туй или Онуй.Де що политик се е пръкнал в България,все е Марионетка.Няма значение цвят,мирис,потекло и пол.Важно е конеца за управление да е здрав.Изхода,или решението е едно.Нарича се дърво.Дряновица.Може и камък,яйце или бухалка.Та като се тръгне от "Позитано",през "Народно събрание" към "Дондуков".От там към "Раковска" и "Врабча".Да се направи от всички политици мъченици.Та да им уврат куфелниците и разберат,че са наши слуги.Някой ще каже не може тъй.Не може да се прави такова.А може вече 22 години да ни таковат,че и да им плащаме за това.Дърлиме се по форумите на "леви" и "десни",като "дренки" и "трънки",като "рози","гербери" и "теменужки".И защо?За кефа на шайка крадци,самонарекли се политици.Да си пуснем парата пред компютъра и утре когато крадците си глсуват поредния лобиски или ограбят поредното съсловие,да си стоим пред телевизора и псуваме тихо.
Apologies for the fainthearted!
18 Май 2012 03:51
Статията има своите достойнства , както и някои неточности. Параван-чо е отдавна на светло, затова е и доста ясен политически и морален образ. Дребна разкривена душа с много големи чувства в нея. Политическата потребност от него се състои в едно - може да пречи и вреди на БСП. От самото начало на кариерата си е такъв, като мерзопакостник в партията началото на възхода му в нея се дължи на единствения по-вреден - Андрей Карлович, не-българин и съветска потомствена агентура, йодомасон.

Най-тежкия удар Параван-чо нанесе на БСП на 4 февруари 1997 г., когато заедно с Николай Добрев подло измамиха цялото колесктивно ръководство на партията, неизпълниха конгресно решение и като върнаха мандата за второ правителство на БСП поднесоха властта на СДС в максимално изгодни за нея условия. Че не може да се скалъпи поне малко устойчиво правителство беше ясно още на 11 януари, тогава с решение на постоянно действащия конгрес трябваше да се върне мандатът, БСП си тръгваше към избори като жертва на извънпарламентарна незаконна агресия, а СДС идваше на власт в доста неизгодна позиция. За мен главното в този момент е друго - в периода 10 януари - 4 февруари 1997-а българите и България загубиха страшно много, един от най-големите виновници беше Параван-чо. Нататък увреждането на БСП стана не само външна поръчка за него, стана и мощен вътрешен стимул, защото запазената в що-годе боеспособно състояние партия щеше да го осъди морално и политически както перестройчика-злодеец Карлович. За да оцелее и занапред, натресе по крайно некоректен начин сер-гей за свой наследник след като го избраха за президент с активното съдействие на Иван Костов, Доган и Саксофонски за награда за мръсотиите, които вече беше сторил на БСП и които предстоеше да стори.

Тоест, нанасянето на вреди на партията, която е имала глупостта и нещастието да го избере за свой водач и два пъти за президент, е същността на кариерата му в политическия живот на Бг, затова сегашното му поведение спрямо нея е напълно в контекста на основната му задача и първоначална линия на поведение. След края на президентстването му той не може да има други задачи, друг начин на публична изява и консумиране на някаква власт, освен да продължи да върши досегашните си мръсотии като чрез нанасяне на щети на БСП продължи да бъде полезен на нейните противници и душмани, следователно и изгодно забелязван от тях.
Авторът е прав, че "зад прекомерната самоувереност често се крият страхове", бих казал дори, че Параван-чо рядко има моменти без да изпитва силни такива. Конфликтът в личността между колективното несъзнателно и съзнателното поведение, както е известно, може да бъде много мъчителен и стресогенен, когато съзнателно и чрез подлости са причинени злини на много хора. Това е неговият случай. Несъзнателното много често отмъщава чрез подтикване към груби грешки, което според мен имаме в конкретния случай. Тази атака на Параван-чо срещу партията е самоубийствена. Лилов, но и далеч не само той, направо е слисан от това му самоувреждащо поведение, което "нарушава авторитета на партията", а такива неща тя не забравя и не прощава.
Несъмнено сер гей е головодник, небългарин, нефелен водач и управник, но Параван-чо е последният, който би трябвало да си отваря устата да критикува делата му. Но той го прави и това е още една илюстрация за неговата морална същност. Той го натресе на партията, той му натрапи тройната коалиция, в която сер гейчо често изглеждаше като апендикс към тройката Доган-Саксофонски-Параван-чо.
Сигурно този жалък въжеиграч ще загуби на конгреса тежко, авторът е прав. Но ще загубяг сер гей и партията, щетите върху тях са вече налице. Затова партията има редкия шанс да обърне загубената позиция в печеливша - като "повърне" Параван-чо и т. нар. му екип чрез категоричното му бламиране и даване на цялостна оценка за мерзопакостното му цялостно поведение. Нужни са няколко изказвания на авторитетни партийци и е готов "повърнат" като стомашна горчилка. Но соцпартията не е способна на такова революционно обновяване.
18 Май 2012 04:29
Къде изчезна Фирмин - ще е любопитно да видим неговия анализ?
18 Май 2012 05:02
Колегите червени и сини комунисти не харесват социалдемократа Станишев. И колегите от селски произход (както и сам Първанов) не му харесват одеситския произход. Може да не харесваят и произхода на П. Владигеров.

И аз съжалявам, че единствената алтернатива на Борисов не е някой по-така, но все пак съм доволен, че я има.

Първанов при цялото си интригантство, тарикатлък и гьонсуратлък излезе бая глупаво парче. БСП досега не се е цепила успешно (т.е. за отцепилите се) и не е била превземана отвътре, и това явно няма да се промени. Егото е лош съветник и за къде по-умни хора.

Станишев е начело на БСП вече десет години, има зад гърба си един успешен - особено на фона на сегашната катастрофа - премиерски мандат, и то в трудни коалиционни условия. Показа, че може да се оправя с публично компрометираните, макар силни партийно и парично хора в БСП. Сега показа, че владее и партията, и местните организации, и конгреса. Съотношението на номинациите е просто убийствено за Първанов.

Станишев направи БСП уважаван член на европейската левица. Когато левите по цял свят бяха паднали в плен на пазарния фундаментализъм, и Станишев въведе плосък данък. Когато постепенно лявото се събужда като алтернатива на пазарния фундаментализъм, Станишев пак е отпред, поне в бълг. условия.

В сравнение с Първанов и Борисов Станишев е чудо комуникатор. Е, не е като Бил Клинтън, но все пак говори смислено, постига лесно контакт с чужденците и печели доверие.

Като премиер той направи България примамлива за чуждия инвеститор. Това мъчеше Герб и те се постараха успешно да изгонят чуждия инвеститор. Съдбата на моя град в последните 5 години е страшно показателна за това и за нея съм писал много вече и няма да повтарям.

С машинациите си Първанов направи така, че просто няма как да остане в БСП, след като конгресът го бламира. Искам да кажа, ако беше нормален, а не такъв рядък гьонсурат.

В интерес на истината Първанов ми стана драг, когато почна да критикува Борисов. На приматския фон дори Първанов извиси ръст като титан на мисълта, опитен политик и хомо сапиенс (не примат). Но дотам беше. Сега Първанов е толкова отвратителен, колкото беше и преди.
18 Май 2012 08:04



Да си отиват и двамата.Станишев ако е български патриот нека да "комуникира"от ПЕС в полза на България.Първанов щом толкоз лакомее за власт да си прави АБВ-то,да печели избори и да я взема тази тъй сладка кифла наречена власт.Във всички случаи партията им(че и Б/я) има нужда от нов лидер и нов стил.
18 Май 2012 08:09
Когато стана президент.
Още тогава той трябваше да реши - партиен лидер или държавен обединител.
Второт не стана, първото също.
И сега не е партиен водач - достатъчно криткува бившата си партия, излезе от нея, изпусна процесите.
Но му се иска да е. Защо? Защото е бил.
Обаче, в една река можеш да се изкъпеш веднъж.
И Петър Стоянов опита някакви подобни, но и той бързо усети, че след президентството няма партиен живот.
Първанов е властолюбив, комплексиран сив тип от средния ешелон, иска му се пак да допълзи до върха.
А Станишев...Такава партия си заслужава подобен "водач" - с бял бастун, мазен, страхлив, конюнктурен, мимикриращ...
---------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
18 Май 2012 08:18
Станишев е кръгла нула като управленец и той убедително го доказа. "Лява" партия, водеща дясна политика, това е днес БСП.Станишев въведе плоския данък, от който се облажиха назначените от БСП "капиталисти". Даже минималните доходи се облагат с данък, което е направо безобразие. Тази данъчна политика се хареса на ГЕРБ защото обслужва техните интереси. И всичко това трябваше да доведе до увеличаването на чуждите инвестиции, което не се случи. А социалната политика отиде в девета глуха през тези години. БСП трябва да даде ясна визия за бъдещата политика, която предлага на избирателите си. Оланд спечели във Франция, защото обеща да увеличи значително данъците на богатите и да създаде условия за растеж на икономиката. Интересно е какво ще ни предложат Станишев и Първанов, за да ни проагитират да гласуваме за БСП.
18 Май 2012 08:36
Не харесвам БСП. Гласувах (признавам си) за тях през 1997 година напук на скачащите по площадите и цялата гнусна манипулация с "няма хляб" и "долара за 3000 лева".
На президентските избори гласувах против Първанов. Но ако се абстрахирам от пристрастията си и трябва да избирам между Гоце и очилатия съсел определно съм за първия.
Първанката е един от най-добрите политици (уви) с които разполагаме в момента. Тук да уточня че политик е мръсна дума за мен и нивото в БГ е много ниско така че хвалбата не е голяма. Гошко няма връзките на съсела, попадна в голямата политика в труден за партията му момент и в крайна сметка се качи на една позция без много властови възможности и абсолютно обезмислена от йесмена Пешо преди него. Дори и в зенита си Гошо не беше подкрепян напълно от партията си. И какво стана накрая: Първанката е единствения президент избиран 2 пъти; остана чист от компромати (противно на каквото ни говори газетата) - осветяването на досието му изобщо не се отрази на рейтинга му, нито ловните му изяви; изцеди до край възможностите на президентския пост; не се страхуваше да рискува: експеримента АБВ.
Какво направи Станишев. Радваше се на нечуван комфорт в партията (нали татко му е партизанин); бабите му се радваха на бузките; кара мотор; изгуби изборите срещу Мадридския шмекер; на практика изгуби изборите през 2005 когато трябваше да вземе поне 40-45% и се набута в тройна коалция; от тогава не е спрял да губи; забърка се в корупционен скандал; съдиха го.
Кой ще спечели? Ами Станишев разбира се (права е газетата). За радост на бабичките.
Що? Ми щото сме социалисти, затуй.
18 Май 2012 08:39
Първанов изгуби БСП, а не "левицата",
щото БСП не е левица.
Изгуби я, както вече писахме ТУКА,
когато опита заедно с ударните тракторни сили на Октопода да
прави АБВ "Нова Сила".
Тогава Ал.Лилов го съсече на място.
Завчера го накълца на ситно.
18 Май 2012 09:28
Предимно емоционално-неадекватни коментари. Истерично хейтърство, не позволяващо на коментаторите да видят истината.

Един Фичо да гледа реално на нещата

Удивително как бацилът "Боко" е влязъл в мисленето на почти всички, дори и на яростните му противници - критиките към Станишев са по същество към външния му вид и начина му на говорене, т.е. в това, че той не прилича на "мъжкар" и не се държи като "човек от народа".
18 Май 2012 09:45
Дуализъм
Ми газетата е веча месеци наред рамо до рамо с Янка у ударната група

Междудругото е забележително как люспените през годините се вълнуват по темата.
Стискат палци, викат .......
Е с изключение на припознатите, от Него естествено
Тук-там и некоя заблудена овца към-то центъра, ма нема как. /тва в библейски смисъл, дан са засегне некой/

18 Май 2012 09:56
Да, да се чуди човек каква „левица” бил загубил Първанов, като благодарение на Станишев в България няма левица. Електората на БСП няма представителство в парламента понеже Станишев и котерийното му обкръжение са пионки на червената буржоазия и олигархия, облажила се от народната собственост.
Един Фичо да гледа реално на нещата

Ами да, на сто слепи се пада по един полусляп да ги води по „правия” път.
Слепците напълно си заслужават съсел за василевс.
18 Май 2012 09:59
Един Фичо да гледа реално на нещата

Да напомня, че и аз още в началото на сагата изразих подкрепа за съсела и в знак на това спрях да използвам израза "червени прашки". Защото агент гоце е стар и опасен политически играч, може да върне позициите на БСП. Докато съсела го видяхме какво може, очакваме успешно да свие БСП до 30 депутатски места догодина на изборите.
18 Май 2012 10:11
Казано по-просто -
Пырванов е олицетворение на ЦИГАНИЗАЦИЯТА на БСП,
а Станишко - на псевдоевропеизацията.
Дон Цеци, Люси Спонсоро, Свинара на Пловдив и т.н. спонсори са за
съществото от Сирищник, но немаю шансу.
18 Май 2012 10:58
Да напомня, че и аз още в началото на сагата изразих подкрепа за съсела и в знак на това спрях да използвам израза "червени прашки".

Ще ти го зачетем за смекчаващо вината поведение, като му дойде времето.

(ПП. Чете ли в кюфтетата ?)
18 Май 2012 11:00
а Станишко - на псевдоевропеизацията.

Виж, Боко е европеец, та дрънка.
"Бонжуар"
18 Май 2012 11:09
Другари, хайде да не коментираме баш тъй, а? Ми вестникът се чете от много хора. Сигурно и от делегати на Конгреса. Да не ги объркваме предварително, викам аз.
18 Май 2012 13:10
Народът казва: Умрял кон не рита ама ритне ли, зъби кърти!
В най-извратените си мисли не съм подозирал, че ще очаквам с интерес Конгреса на Столетницата!
А Фичката ... сложен човек, многопластов. Като лукова глава - белиш, белиш и все нова обвивка. А сърцевината - червена дренка!
С любопитство бил очаквал Станишката да стане премиер, та да видим дали Фичо ще се завърне в "моя град"?
18 Май 2012 13:20
Напротив , няма да ги объркаме . В момента , Дивизията ги облъчва персонално дори ...
18 Май 2012 13:33
В най-извратените си мисли не съм подозирал, че ще очаквам с интерес Конгреса на Столетницата!

Поне има някаква интрига. Лобито на функционерите-бюрократи-парламентаристи срещу лобито на мутробизнесмените.
18 Май 2012 14:50
И каква би била ползата от Първанов? Виждате кой гравитира около него - хората на миналото, които типично по герберски ще си заплетат типичните интриги, но вече в ситуация, в която това ще е фатално за БСП. Не че съм БСП-ар и не че ми пука за ужким лявото, но в България няма друга партия - другите са проекти, най-често изродени пак от това БСП и опити за алтернативен контрол на държавата без съобразаяване с партията-майка, майка на т.нар български едър бизнес (т.нар "Едър" и т.нар "бизнес" - нито е едното, нито другото с маного малко изключения на пилци, които са се оказали с вродени способности за летене, нищо, че са пръкнати от същия курник). Естествено има и някакви бушони, естествено, че Костов например в един момент почти създаде партия, но я профука още преди да се разбере - всички останали опити бяха стъпквани в зародиш. И сега въпреки всичките му недостойнства Станишев и сие имат ясен интерес да играят цивилизовано на политика и на родна и на Европейска сцена. Мотивите може да не са чисти (то пък на кой ли политик са), но интереса е много по-добра гаранция от обещанията и дори желанията. За БСП идва кръстопът с два разклона - може да си запази малко но сигурно място в политиката на страната играейки сравнително нормално и дори стимулирайки и други нови субекти, а другия е власт по апаратнишки и по селски също като в издънките й, което е гаранция за скорошна пълна и окончателна гибел. Въпреки причините и слабото ръководство БСП може да е полезна не само на себе си, ако потегли по първия път - защо тогава някой ще иска другото - нито е възможно (за дълго), нито е полезно, за когото и да било. Едно нещо да направи тая партийка - да се противопостави на собствените си изпуснати кучета, пак ще е нещо и поне незлобливите ще кажат "айде халал да ви е". Първанов е олицетворение на миналото, което виждаме вече изкристализирало в най-профанската си форма в ГЕРБ, нима някой, с каквито и да е убеждения, пристрастия и зависимости може да си представи полза от още една глутница луди кучета?

А плоския данък не е популизъм, а практично решение за страна, която не може да си организира администрацията, нито е ляво, нито дясно решение, а просто е единственото, което що годе работи в страна, където нито данъчните служат на държавата, нито гражданите са склонни да й плащат. Всеки повод за усложнение на данъчните ставки създава хаос експоненциално, тъй че не виждам защо толкова се дъвче тая дъвка - тя няма общо с политиката, а с оцеляването на администрацията.
18 Май 2012 16:33
След публикацията на записаните разговори, единствения почтен ход е Мартин Славов да се опаше с взривни шашки (С4), да отиде на конгреса и дръпне запалката (или каквото там се прави) - и по този начин на изчисти своето и на Партията си репутация. Така е по мъжки, по самурайски.
После, ще се родят нови партийчета и ще въскресят изчистеното име на Столетницата, во-веки-веков! Всичко друго е ... шменти-капели!
18 Май 2012 16:44
Доста глупава статия или просто изразява поръчаното от някой. Желаното /поръчаното/ да се представя за действителност рядко има успех, а когато е така многословно, практически никога няма успех и има обратния ефект. Първанов си има много кусури, но някак си нито един от тях не виждам в статията.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД