:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Франция поиска военна намеса в Сирия

Русия и Китай отново обещаха да блокират подобна инициатива в ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британски полицай охранява посолството на Сирия в Лондон, след като посланикът на Дамаск бе изгонен заради клането в град Хула. Вчера Румъния заяви, че засега няма да гони сирийски дипломати, а режимът в Дамаск обяви за персона нон грата посланика на Холандия.
Френският президент Франсоа Оланд стана първият лидер на западна държава, който допусна, че може да се стигне до военна намеса в Сирия, съобщиха световните медии. Той уточни, че това може да стане само при условие, че мярката бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН. "Не е възможно да позволим на Башар ал Асад да избива собствения си народ. Военна намеса не може да бъде изключена, при условие че се извършва под егидата на международното право, а именно - чрез резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Аз и други сме се нагърбили да убедим Русия и Китай, а също така да намерим решение, което не трябва непременно да е военно", заяви Оланд за телевизия Франс 2.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс коментира от своя страна, че международната общност няма да получи нищо от Башар ал Асад, ако няма нейни военни на място. Той уточни, че не става въпрос за военна интервенция като тази в Либия миналата година. Белгия се обявява по-скоро за създаване в Сирия на "зони за сигурност", които да бъдат защитавани от международни сили. Белгийският министър на отбраната Питер де Крем пък заяви, че страната му е готова да участва във военна операция в арабската държава, ако бъде поканена. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви на пресконференция, че САЩ не са отхвърлили нито един вариант, включително военни действия, по отношение на сирийската криза. Началникът на щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси обаче предупреди, че военните жестокости може да направят евентуална военна намеса по-вероятна. Австралия даде да се разбере, че също е отворена за разговори за евентуална военна операция в Сирия.

Русия и Китай обаче категорично се противопоставиха на военна интервенция в Сирия, като руският зам. външен министър Генадий Гатилов коментира, че е преждевременно обмислянето на нови мерки в Съвета за сигурност на ООН. "Ние винаги сме казвали, че сме против каквато и да било външна намеса в сирийския конфликт, защото това само би довело до усложняване на ситуацията в Сирия и района и ще има непредвидими последствия", допълни Гатилов. Пекин до момента също следва тази позиция. Германското правителство не вижда никакво основание "да се спекулира с военна опция в Сирия", заяви германски правителствен говорител.

ЖЕРТВИ

Международният натиск срещу режима на Башар ал Асад се засили след клането в Хула, при което загинаха над 100 цивилни, сред които много жени и деца. В петък Съветът на ООН за човешките права ще има извънредно заседание заради Хула. По всяка вероятност на него ще бъде разгледан проект за резолюция, осъждаща клането и изискваща от сирийските власти да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарни работници и независими разследващи. На този фон насилието в Сирия продължи и вчера, като опозицията съобщи за нови 98 жертви, сред които 61 цивилни, 9 бунтовници и 28 войници.
32
1695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
30 Май 2012 21:09
Прогресивна Русия за кой ли път е единствения страж на мира и се бори за "мир во всем мире". Със всеки един ден в Сирия е все по-мирно и спокойно!
Натисни тук
30 Май 2012 21:12
И какво, Германия нямало да спекулира, САЩ казват че това още повече ще усложни нещата, та Путин щял да се съгласи. Смях в залата, францужчето сънува мокри сънища.
30 Май 2012 21:48
Ами, ирански спецназ вече чака френците в Сирия ....
Агенция ISNA,30.05.2012 : Военноначалника на Корпуса на стражите на иранската революция Кудс - Исмаил Гаани, заяви,че ирански спецназ в Сирия вече помага на президента Башар Асад.
Ако не беше нашето присъствие в Сирия, убийствата на мирни жители щяха да имат масов характер, заяви Гаани.

30 Май 2012 23:17
...ирански спецназ...
30 Май 2012 23:34
Пак там:
"Ирански спец части подпомагат "Въоръжената опозиция" на баските у Франция"!

Тъй де!
Като ше е демокрация, нека е докрай!

30 Май 2012 23:57
Русия е държава създадена от славяни с татаро-монголски оттенък.

Техният каунтърпарт, Китай, тоже са азиатци. Както едната, така и другата държава са престъпни и опасни за мира и сигурността на планетата. Ето защо, след Кувейт и Ирак, разни Джамахирии и прочее идва и редът на Сирия и ЛОГИЧНО - Ахмак Дамаджанията.

Значи, първата държава и втората могата само да изкажат благосъжаления и нищо повече.

Много ме притеснява факта, че ПАК ще се наложи да сваляме НЕсваляеми самальоти, като в Пустинна Буря, 6-дневната война и прочее войни.
31 Май 2012 00:01
Питер де Крем пък заяви, че страната му е готова да участва във военна операция в арабската държава, ако бъде поканена.
Те затова година и половина живяха без правителство - щото и там министри стават идиот да идиота. Тоя е объркал войната с кръщене - чака покана. Изтънчен човек. Гей.
31 Май 2012 00:07
Много ме притеснява факта, че ПАК ще се наложи да сваляме НЕсваляеми самальоти, като в Пустинна Буря, 6-дневната война и прочее войни.

Това, което мен ме притеснява е съдбата на християните в Сирия. Те са лоялни на режима на Асад, защото виждат в него защита срещу възможен ислямизъм. И ще дадат първи курбан при разместване на пластовете.
===
Иначе
Френският президент Франсоа Оланд стана първият лидер на западна държава, който допусна, че може да се стигне до военна намеса в Сирия


А толкова много надежди на прогресивните сили бяха свързани с този човек. Мъкаааааааааа.....

31 Май 2012 00:24
При население приблизително 22,500,000 души 16% християни правят 3,520,000 человека.

Но като се има предвид, че държавата съдържа Arab 90.3%, Kurds, Armenians, and other 9.7%, може малко да си отдъхнем.
31 Май 2012 00:27
Ето защо, след Кувейт ...

ъ? Кой са свалили в приятелската на САЩ държава?
Или важно е да се пише нещо, може и да са глупости, но звучащи добре.
ПАК ще се наложи да сваляме

Кои сте "вие" дето сваляте?
31 Май 2012 06:12
*** Едва ли не чак сега, и то на новия президент на Франция му е дошло на акъла да нападнат Сирия. Още повече даже и в цитата от него се казва, че това не е единственната възможност. Израел и САЩ отдавна насаждат идеята, че Асад трябва да си върви. Това си е типична американо-ционистка хватка, че не те а други се натискат за въоръжена намеса.
Кои са опозиция на Асад? Мюсюлманските братя и АлКайда! Защо тогава САЩ/Израел се натискат да ги докарат на власт като в Либия? Нали уж АлКайда им беше най-големия враг?
Кухите лейки не разбират, че всъщност САЩ/Израел в стремежа си за световно господство създават конфликти където могат за да се намесят с оръжие, пари и манипулации. Българското население е много уязвимо от към манипулации, защото вярва на всичко написано на хартия, даже тоалетна, каквато се явява нашата преса. Какво стана в Египет? Демокрация? Друг път! Дадоха на Мюсюлманските братя и парламента и президентството, а те никога и не бяха мечтали за това. Истината е, че в Близкия изток върви операция „хаос” – щом не можеш да го направиш така, както го искаш – запали му чергата , насъскай ги един с/у друг да се бият докато дойдат да ти се молят да ги спасяваш един от друг (също като у нас). Явно са обещали на Мюсюлманските братя в Сирия властта, Асад пречи на „демократичния” избор на населението. Ако Асад нямаше поддръжката на повечето население, като се има в предвид неимоверния натиск в/у Сирия отдавна да беше паднал. Запада вижда, че Асад има подкрепа и за да компенсира това докара АлКайда от Либия и Ирак. Напоследък снабдиха терористите с модерни противотанкови оръжия и се чува за преносими ракети земя-въздух. За отбелязване е факта, че в никой етап от кризата в Сърия запада не е искал избори. На много ранен етап казаха „Асад да си ходи”.
Спомням си историята с изхвърлените бебета от кувиози от иракчаните, като влязоха в Кувейт: професионална сценка изиграна от дъщерята на кувейтския посланник в САЩ, играеща като свидетел, възмущението от която стана и формалния повод САЩ да започне въоръжена опетация с/у Ирак. После излезе, че е пълна лъжа, но вече кой му пука.
От мен запомнете едно: колкото по-важно е едно събитие, толкова по-трудно истината ще излезе на яве. Случая с цивилните жертви е точно такъв. САЩ нямат никакво морално право да критикуват други за подобни събития, защото те са причинили милиони жертви по най-жесток начин. Например сринаха Фелуджа с артилерия и бял фосфор. Като направят някой резил и по „нещастно” стечение на обсоятелствата някой журналист направи снимки, дори и с неоспорими дакти като в Хадита, отиват години за „раследване” и на края всички американсли военни бяха оправдани. В този случай делата на убитите още не са изстинали и мерките са взети. Нагласена работа. САЩ не е и никога не е бил приятел на България. Внимавайте много с крайните ислямисти канени от т.н. ни правителство. Трябва да има национално движение против връзките с крайните ислямисти, иначе сме на ред да придобием 2 мюсюлмански републики. Българските турци не са ни врагове, ДПС също. Внимавайте да не докарате някой фанатик на чело на ДПС, че България ще ни се види тясна. Че изпитаме косовския ватиант на гърба си.

31 Май 2012 07:49
Работата на Русия и Китай е да потдържат тов. Асад докато той безкомпромисно ликвидира де що има терорист в Сирия. Тов. Асад следва руския модел в Чечения където терористите бяха изрязани из корен. Над 200 000 терориста в Чечения бяха ликвидирани и сега това е най-спокойния регион на Руската Федерация!
31 Май 2012 09:12
Ето още една гледна точка , която прави Асад силен и предопределя на този етап победата му над терористите в Сирия;
На конференция във връзка с 30 годишнината от първата Ливанска война, командващия Северния военен окръг на Израел- генерал майор Яир Голян заяви:
"Не е трудно да си представим реалността , когато Ал Кайда , намираща се вече в Сирия и бореща се с режима, ще започне да действа против нас.
Без режима в Сирия , страната ще стане още едно поле за действие на Хизбула"
31 Май 2012 09:16
Между 31 Май и 3 Юни, Билдергите щели да имат конференция в УСА. На конференцията ще се занимават и с това, кой ще е следващия президент на УСА и решението на важни световни проблеми, според интересите на собствените им печалби.
Will Bilderberg elect the next US president?
Натисни тук/
31 Май 2012 09:24
...Френският президент Франсоа Оланд стана първият лидер на западна държава, който допусна, че може да се стигне до военна намеса в Сирия...

Мъ ,Другарю...
31 Май 2012 09:51
Мъ ти верно си с интелект на еднострунна гъдулка.
31 Май 2012 10:22
"Не е възможно да позволим на Башар ал Асад да избива собствения си народ.

И кои са против тази фраза?
Русия и Китай. Държави с дългогодишни традиции в избиването на собствения си народ през последните 100 години.
Логично.
31 Май 2012 10:40
Мосю Оланд първом трябва да се пребори за издаването на еврооблигации и за пускане на европечатницата, пък сетне може да започне война и без да пита Русия и Китай.
31 Май 2012 10:56
31 Май 2012 11:06
OtvoriO4i 31 Май 2012 06:12


Казава се: -"По делата им ще ги разпознаете!" ... И ето, Момчето за всичко - Сарко , бе заместен със следващия лакей. Който, щом му звъннат, започва "самосиндикално" да подквичава. И цялата Глутница "демократи" хорово джафка и вие за кръв. А както е известно, сатанинския култ изисква кръв, много кръв. Леля меркел пък, се въздържа, защото краката 'и на пионка в една все още окупирана държава доста се клатят. Не, че и останалата прислуга не дерибейства в също окупирани от НСР, държави.

И още - глупостите за азиатските корени и пр. простотии на пиндоските матросовци, не заслужават вниманието и на умряла муха. Четири отделни народи, от преди доста стотици хиляди години, са предтечите на съвременните индоевропейци. Един от тях е на сегашните руси...

Хайде, дали някой ще се сети за останалите три?

Колкото до Сирия: - тя е препъни камъка пред началото на Третата световна! И оставете без внимание лицемерни уверения от съседите - те още държат чужда, окупирана територия...

31 Май 2012 11:08
Но с насила - няма да стане. Очаквам сериозна "геополитическа търговия" за Сирия между великите сили.
Единственото, което засега спира запада да започне война със Сирия (и Иран), е липсата на решение по въпроса за про-инфлационно нулиране на частните и държавните дългове по света. В момента, в който се вземе такова решение, западът няма да пита Русия и Китай, дали да започне война в Бл. Изток. Самата Русия първоначално също ще има интерес от тази война, защото тя ще изстреля цените на петрола до невиждани върхове. Така както сега има интерес от продължаване на конфликта в Сирия, което от своя страна е една от предпоставките за поддържане на цената на петрола над 90 дол. за барел, каквато е заложена в актуалния руски бюджет.
31 Май 2012 11:31
Четири отделни народи, от преди доста стотици хиляди години, са предтечите на съвременните индоевропейци. Един от тях е на сегашните руси...

Хайде, дали някой ще се сети за останалите три?



Българите, Атлантите и Лемурите!
31 Май 2012 11:53
нъц
31 Май 2012 12:50
Объл31 Май 2012 11:31

Четири отделни народи, от преди доста стотици хиляди години, са предтечите на съвременните индоевропейци. Един от тях е на сегашните руси...

Хайде, дали някой ще се сети за останалите три?



Българите, Атлантите и Лемурите!


Eisblock
2012-05-31 11:53:18 нъц

Нъц, я! за македонския става дума
31 Май 2012 12:55
31 Май 2012 13:05
Е, македонците са предтечите на Руси, Българи, Атланти и Лемури!
31 Май 2012 13:15
Понякога и вездесъщо информираните израелски служби грешат.....
Jerusalem post : Президентът на Сирия ще остане на власт и през 2013 год - считат аналитици на ЦАХАЛ. Отначало ЦАХАЛ пресказваше , че Асад ще падне пре първата година на битката срещу него, но той вече 14 месеца е непоклатим. Не позна и министърът на отбраната Ехуд Барак, че Асад ще падне до няколко дни след начало на действията срещу него. Не се оказахме прави, признават висши офицери от ЦАХАЛ. Възможно е Асад да загуби контрол над малки парчета от територията на Сирия , но като цяло ще контролира страната ."
31 Май 2012 13:31
Сирия има крайно слабо влияние върху цените на петрола. Една война там няма да ги помръдне и на цент.
Аз не казвам, че Сирия има виляние върху цените на петрола, а че една война там (както и срещу Иран) ще се използва като претекст за вдигане на цената.
31 Май 2012 13:40
Не е възможно да позволим на Башар ал Асад да избива собствения си народ.

Затова да докараме други по-успешни главорези на власт! Както ни показва опита от Либия и Ирак!
31 Май 2012 14:01
Хайде - нишан: - Скандинавците. Остават два.
31 Май 2012 18:39
OtvoriO4i 31 Май 2012 06:12 + Ледения Х 3 пъти
01 Юни 2012 00:20
Аха, понеже Асад избива собствения си народ, западът е справедливо възмутен, че някой друг си позволява да иззема функциите му...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД