:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,519,170
Активни 87
Страници 2,686
За един ден 1,302,066

Как Нане Стоичко разбира туризма, екологията и устойчивото развитие

Някога на Орлов мост са посрещани чужди войски, днес там се събират освободителите на България от българско робство
Ясен Бориславов
"Да спасим гората от закона!" беше един от лозунгите по време на протестите на Орлов мост срещу промените в Закона за горите, даващи възможност за урбанизиране на планините, без да се променя предназначението на земята. Може да звучи парадоксално, но лозунгът точно отразява основните страхове, изкарали младите хора на протест. Това е ужасът, че в недалечно бъдеще у нас няма да има никакви естествено диви, свободни и неосквернени от инвеститорски интереси природни пространства. Някой ден може да се окаже, че и въздухът, който дишаме, е даден от държавата на концесия, станал е притежание на някаква корпорация или банка по непонятни за здравия разум, но юридически изрядни процедури. И за всяко вдишване гражданинът дължи такса. Звучи като сюжет за абсурдна пиеса, но животът често се оказва съставен от абсурди.

"Горите и планините винаги са били последното убежище на свободата", се казва в текст, който от няколко дни се разпространява като манифест на гнева в интернет ("Добро утро! Ние сме децата на прехода" от Георги Деянов).

Аргументите на властта в полза на закона, независимо дали звучат разумно, нямат особено значение.Хората все по-трудно вярват на законодателни текстове,които често и не разбират. Приемат ги като мъртва словесна тъкан, съставена така, че лесно да бъде заобикаляна от монополи и корпорации, както и става. Не вярват на лукавото законодателство, но вярват на образи. А образът, който създаде за себе си българският инвеститор в туризма, е, меко казано, непривлекателен.

Повечето големи инвестиционни проекти в тази сфера превръщат някакво красиво, привлекателно и достъпно по-рано място в трудно достъпна и строго охранявана зона зад солидна ограда с КПП, където мъжаги в сини ризки с щампи Security дават ясно да се разбере, че лица с годишен доход под 50 000 лв. там са нежелани. Специалитет на туристическия предприемач у нас е, след като види къде хората обичат да ходят, да застане на пътя им и да къса билетчета. Друго доказано умение е превръщането на археологията в панаирджийска атракция.

У нас инвеститорът е свещена крава, независимо че може да е чисто криминален тип или завършен простак, готов брутално да наложи своите отблъскващи вкусове и етични стандарти. А може и да е банален шмекер. Преди няколко години покрай изграждането на незаконен лифт инвеститорът шумно обясняваше как е направил съоръжението, за да може възрастни и болни хора да се качват на върха на планината. И си мислеше, че някой му вярва. Сякаш възрастните и болните си нямат други грижи. Кусур им е да гледат света от високо. Докато могат, нека го правят на собствен ход. Планината не е лазарет, нито възрастният човек е някакъв планински козел.

По повод протестите премиерът каза, че в Австрия имало с десетки хиляди километри повече ски писти, отколкото у нас и затова там бил развит зимният туризъм. Едва ли само това е причината.Деликатно се премълчава какво представляват Австрийските Алпи,на каква надморска височина са пистите и дали не са над естествения горски пояс. За всяко отсечено дърво ще се засаждат по три, обещава министър Найденов, без да уточнява, че отсечените ще бъдат вековни, а новопосадените с дебелина на точилка. Дори да се реализират всички заявени проекти в Родопите, Рила, Пирин, Витоша и Стара планина, те обхващат площ от 12 000 хектара, което е 0,03% от горските територии в страната, обясняват защитниците на планинската урбанизация. Подобна статистика не значи нищо, защото едва ли има съмнение, че проектите са ориентирани към най-красивите и най-привлекателните места. След като бъдат урбанизирани, те неизбежно ще загубят от естествената си красота, а сигурно и няма да са безвъзмездно достъпни. Нека добавим, че дори и един декар, застроен с грозотии, може да унищожи естествено красивия пейзаж на хиляди хектари в околността. Факт.

В знаменития роман "Клошмерл" от Габриел Шевалие (разказ за живота в малко градче в Бургундия) има няколко реда, които биха помогнали да видим как невъзможното у нас е постигано с естествена лекота другаде. "Църквата си е все същата, сбор от разновидни части, прибавяни последователно от всяко поколение с някакъв усет за пестеливост, който е запретявал да се възстановява повече от строго необходимото, и някакво смътно чувство за красота, което ги е карало да долавят прекрасното и ги е възпирало да го разрушат. Тази умереност е създала повече или по-малко навсякъде прелестта на френското село." Бихме добавили, че тази умереност е създала не само красотата на френската, но също на австрийската, немската и италианската провинция, запазила е привлекателността на повечето красиви места по света.Този "усет за пестеливост", тази "умереност"и това "смътно чувство за красота", което да долавя прекрасното и да го пази от разрушаване, у нас го няма или е остро дефицитно. Няма го в администрацията, няма го в бизнеса, българското общество това чувство не го е култивирало. Тук-там то се е самопораждало, за да бъде бързо задушено поради тъпа селяндурска алчност и отсъствие на общоприемливи естетически стандарти и етико-естетически консенсус за красивото и доброто. Поради което богатството у нас подозрително често създава мизерни гледки.

Вместо това българското общество е създало тягостно отблъскващия образ на Нане Стоичко (от разказа на Елин Пелин "Нане Стоичковата върба"), който заради мазната си капа отсича вековна върба с дванайсет щъркелови гнезда. Неговата травматизираща менталност носят много от големите, средните и по-малките инвеститори в туризма и това може лесно да се види в превърнатите на туристически гета курорти като Слънчев бряг и Несебър, Созопол, Банско и дори в Синеморец и на много други места. Сега Нане Стоичко иска да полази високите части на планините и протестиращите на Орлов мост се опитват да го спрат. Изглежда, това ключово софийско кръстовище ще се превърне в нов символ на демокрацията и по-точно на земетръсния разлом в доверието между гражданите и държавата. Някога на това място са посрещани чужди войски, а днес то събира освободителите на България от българско робство.Какво постигнаха протестите?Показаха, че освен частни има и обществени интереси, с които властта, макар и неохотно, ще трябва да се съобразява. Показаха, че властта изпитва гузност и страх от вълните на гражданския гняв. Това е гняв, който днес е насочен към амбициите на отделни персони да монополизират ски туризма, но утре може справедливо да се разлее в други посоки. Слабо вероятно е този гняв да торпилира правителството, но той е признак за известно отрезвяване в отношението към ГЕРБ и към мутро-милиционерския политически елит. Това е спонтанна реакция срещу корпорациите и монополите, които изкривяват пазара и в крайна сметка произвеждат бедност, а не богатство. За разлика от еколозите хората от Банско, Разлог и Добринище не знаят за какво точно протестират, тъй като Законът за горите няма пряко отношение към техните селища и техния поминък. Те протестират по принцип, "срещу гражданята".

Трудно е да се повярва, че същите инвеститори, които опустошиха Черноморското крайбрежие, ще направят нещо по-различно в планините. Казват: "Дори и да искаме, няма да можем да ги бетонираме, защото релефът и надморската височина не го позволяват." Не е вярно. Могат и биха го направили, ако държавата им гарантира печалби и ако няма ясно заявен обществен интерес, който да ги спре.

Снимка: Юлиян Савчев
Хората от Банско, Разлог и Добринище не знаят за какво точно протестират, тъй като Законът за горите няма пряко отношение към техните селища и техния поминък. Те протестират по принцип, "срещу гражданята".
127
11839
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
127
 Видими 
21 Юни 2012 20:18
Гледах по "Дискавъри" как навремето преди векове швецарците "са измислили" туризма. Усетили те, че английската средна класа, подмамена от Байрон, е готова да даде пари за да гледа гледки, дето си няма в Англия. Тогава с типичната си предпримчивост и прагматичност те измислили зъбчатата железница, защото няма как иначе да качиш закръглената милейди в Алпите. Филмът беше посветен на това как техническият прогрес е довел до туризма. Нямало е кой да обясни на тъпите швейцарци, че си съсипват природата, та затова те се направили сума ти хотели, всеки по-буден швейцарец е наемал учител за децата си да учат английски и прочие. Авторът със заслужена омраза говори за алчните предприемачи, дето разправят "врели-некипели" как са направили лифт до "Седемте рилски езера", та и стар, и болен да може да ги разгледа. Ами точно така е, мили приятелю! Ако не беше този лифт и аз, и хиляди обикновени хора, нямаше да видим тези езера! В противен случай ние, обикновените български дебеланковци, трябваше да се подготвяме дълго и упорито, след това да тръгнем в тъмни зори, за да изпълним този ритуал за посветени - изкачването на Рила. Да, ама сега за нула време този лифт ме качва там и аз съм дълбоко благодарен, че мога да видя тази красота и да се почуствам най-сетне горд от това, че съм българин!
21 Юни 2012 20:33
Меченце, ти да не би да сравняваш Швейцария с България?
По какво точно си прилича? По законите или по спазването им?
Меченце, харесва ли ти българското черноморие?
А хотелът на Самоковеца в Боровец?

Не ми отговаряй, въпросите са риторични, стига да схващаш за какво въобще ти говоря...
21 Юни 2012 20:42
А ски пистите?!! Знаеш ли колко гора се изсича заради тях? А ходил ли си скоро на Пампорово? Иди и гледай! Строили, недостроили, оставили боклуци и изчезнали...все едно, че хиляди скиори ще идват там. Къде отидоха прекрасните поляни, където тичахме преди повече от 20 години?
Никаква прошка за убийците на българската природа!
21 Юни 2012 20:48
В противен случай ние, обикновените български дебеланковци, трябваше да се подготвяме дълго и упорито, след това да тръгнем в тъмни зори, за да изпълним този ритуал за посветени - изкачването на Рила. Да, ама сега за нула време този лифт ме качва там и аз съм дълбоко благодарен, че мога да видя тази красота и да се почуствам най-сетне горд от това, че съм българин!
С кое точно се чустваш горд-че обикновените български посерковци засрахте и това райско място,а необикновените български дебеланковци изораха с джиповете си пътеката за посветени.Горд бил той-с джапанки на Бъбрека и с джет на Силистар.Свини ненаяли се.
21 Юни 2012 20:54
днес е денят в който звъним на баба, дядо .... да не гледат бтв, да изчистим българия на един път
21 Юни 2012 21:05
Г-н Бориславов,
написаното много ми хареса.
Напълно отговаря на моите разбирания по "горския въпрос".
Само искам да припомня, че Орлов мост все пак е построен за посрещането на българските заточеници от Диарбекир - поборници за националното ни освобождение от османско робство, поради което мостът се нарича още Мостът на свободата.
Не съм сигурна дали протестиращите знаят това, но символично са намерили точното място.
21 Юни 2012 21:07
Друго доказано умение е превръщането на археологията в панаирджийска атракция.

Хм, дано това не е лъжичката ммм... , хайде до го наречем катран в делвата с мед на иначе нелошата статия...
Кой точно археологически обект е пръвърнат в панаирджийска атракция?
Перперикон?
С асфалтовия път до подножието, с просторния паркинг, с павилиончетата за сувенири и карти, с химическите тоалетни, с възможността да си наемеш гид?
Откога на възможността да се печели, след като си инвестирал в археологически обект, се нарича панаирджийство?
Значи аз и жена ми, които миналото лято в подобна на днешната жега се изкачихме догоре и останахме часове, сме некви пошли зяпачи?
Също като милионите туристи, посетили и платили такса вход за да видят съкровищата на световната история?
Доста категорично изказване, авторе...
21 Юни 2012 21:12
Ме4о даде най-лошият пример с лифта за езерата, който е напълно излишен, просто прехода Пионерска Езерата е тривиален дори за дебеланковци.

Ей така мимоходом мина и закона за отдаването на хижи, който е не по-малко лобистки....и както е тръгнало гледайки какво се случи с черноморието няма да остане небетонирано кътче в мамковината.
21 Юни 2012 21:21
Колкото повече лифтове, толкова повече боклуци в планината.
След като няма как да се промени навика на булгарстанеца да осира всяко красиво местенце, до което се докопа, по-добре е да се затрудни достъпът му дотам.
Градовете и селата ни са достатъчно мръсни. Истинските ценители на планината не цапат и не оставят нищо след себе си.
21 Юни 2012 21:25
Панаирджийски атракции са точните думи, Ловкий. Щото иде реч за мощи, за вампири, за пошли възстановки по предположение, за измишльотините на Божо Димитров, който в косера (лозарски инструмент) съзря рицарска алебарда, с помощта на която рицарите някога се били катерили по високите созополски стени.


Господин Бориславов, !

21 Юни 2012 21:27
Откога на възможността да се печели, след като си инвестирал в археологически обект, се нарича панаирджийство?

Откакто има лузъри, които понеже не могат да спечелят от нищо, мразят и завиждат на всички, които нещо са спечелили или имат шанс да спечелят.
21 Юни 2012 21:30
Защо робството да е българско? USrael-ско е
21 Юни 2012 21:37
Панаирджийски атракции са точните думи, Ловкий.

Изброените от теб може и да са, драга, но следваше да ги изброи авторът.
А не да поставя всички в кюпа.
Или, както често апелирам към авторите на статиите - бъдете точни в детайлите, за да ви повярваме за главното...
21 Юни 2012 21:39
Откакто има лузъри, които понеже не могат да спечелят от нищо, мразят и завиждат на всички, които нещо са спечелили или имат шанс да спечелят.


Тъй си е, Манрико. Шарлатанията винаги печели, порядъчните да го духат.


ПП - Авторът, Ловкий, сочи тенденцията. Ако Ти не си я забелязал, проблемът е твой.
21 Юни 2012 21:42
Пак ще кажа, че ако на лобистите им е останала капка съвест, трябва да се гръмнат. Но те поне са ясни - далавераджийска саранча, за която няма нищо извън злоупотребата с националните ресурси и рушвета.
Не ми е ясно обаче поведението на народните отмъстители, на тези, дето ще ни освобождават от българско робство:
Изпълнителната власт и Природата за хората продължават да настояват строителството на ски лифтове и писти да се извършва само с право на строеж и без промяна на предназначението (без изключване от горския фонд) – това е ключовият проблемен текст.

Горното е от комюникето на "Природата" за вчерашната среща. Веднага възникват едно дребно въпросче - ако "природата" и калинките са на едно мнение по този въпрос и даже "продължават да настояват", то за какво е спорът им? - и куп сериозни въпроси. За плана за развитие на дейността на лицензианта в конкретния обект /минимални инвестиции, етапност, максимални срокове за изграждане/, за ценообразуването и ценовото регулиране /при монополното използване на национални ресурси не вървят приказките "Колкото си искам, толкова ще искам"/, за изискването лицензиантът да оказва услугата не когато му скимне, а когато е нужно на хората, за изричното задължение лицензиантът да сече и извозва дървесината за своя сметка, но да я предава безвъзмездно на горското, като едновременно залесява в същия обем /тогава дали ще въртят секирите безогледно, как мислите?/. И т.н., и т.н. - все въпроси, които се наричат "лицензионен режим" и за които не обелват дума ни душманите на гората, ни народните защитници. Последното ме притеснява повече и от глупостите на калинките.
21 Юни 2012 21:50
Внимателният,
ти нещо си се объркал. "Природата за хората (и регионите)" е проправителствена организация, зад чието име се крият мафиотите.
21 Юни 2012 21:55
mercury
за всичко по темата
21 Юни 2012 21:59
Откакто има лузъри, които понеже не могат да спечелят от нищо, мразят и завиждат на всички, които нещо са спечелили или имат шанс да спечелят.


Това означава ли че одобряваш печелбата от продажба на гащи пред манастирите.
21 Юни 2012 22:17
Абе има ли келепир, не си лузър.
21 Юни 2012 22:27
Абсолютно съм съгласен с автора. Статията ми харесва. Ако му вземат и горите, планините и природата българинът ще умре.
21 Юни 2012 22:28
Абе аз - до като чакам дъждът да измие зелената боя - може ли да попитам? Защо Нане е с главна буква?
21 Юни 2012 22:31
*** посредник, не знаеш къде се поставя тере.
21 Юни 2012 22:31
"Горите и планините винаги са били последното убежище на свободата", се казва в текст, който от няколко дни се разпространява като манифест на гнева в интернет

С това трябва да се почне и свърши Казва всичко.
Шумкарска идилия и нелегални мераци. Коминтерновски разбирания за демокрация.
Въоръжени действия и разлепване на позиви.
Пфу.
21 Юни 2012 22:32
Абе има ли келепир e хубаво, но в Абсурдистан келепирът е контролиран. Ако келепирджията не си отчисли парчето от келепира по веригата нагоре върху него се стоварва тежестта на закона. Това е системата "навързани черва"(скачени съдове) на която се крепи абсурдистанския капитализъм. Очевидно оня професор дето го гепнаха с 500 лв подкуп оня ден е бил забравил за внася пая на тези които му осигуряват "бизнеса". Така, че примера на колегата за способните които печелели и лузърите които им завиждали звучи като социалистиеска поезия от най-добрите години на социализма, респектияно капитализма.
21 Юни 2012 22:34
Гъзов посредник, не знаеш къде се поставя тер

Ако те сърби задника - не е тоз посредническият адрес
П.П. А пък ако си много на зор не търси посредници - 0888234765
21 Юни 2012 22:45
Казах ти, че не знаеш къде се поставят препинателни знаци, но ти продължаваш да грешиш(сега със запетаите).
21 Юни 2012 22:46
Внимателния, ти нещо си се объркал. "Природата за хората (и регионите)" е проправителствена организация, зад чието име се крият мафиотите.

Да, вярно е, но в такъв случай толкова по-зле за "антимафиотите" от Коалицията "За да остане природа". Защото аз най-добросъвестно щудирам техния сайт, изчетох маса глупости в търсене на позицията им именно по този въпрос - "ще се променя ли предназначението на земята, тоест ще се подаряват ли парчета национално богатство или все пак ще се постъпва цивилизовано, само с право на строеж?" - и вместо тяхна позиция, намирам преразказ на чуждата.
Далеч по-важното е, че правилната позиция е да се изграждат лифтове само с право на строеж. Колко се плаща за промяната на 5 стъпки за опори по 100 квадрата? Половин декар по 35 хилки декара. Нека да са 5-6 декара, със станциите. 200 бинки. Токът за един месец струва повече, а се избиват за 2 дни извозване на народа, при сегашния разграден двор. От друга страна, дай ми собствеността върху тези мънички петънца, пък ми гледай сеира. Продай ми един-единствен квадрат от жълтите павета например, пък след това аз ще ти направя образцово показно по темата "Кон боб яде ли?"
Решението е "лицензионен режим", както имах няколко пъти честта
21 Юни 2012 22:47
Аргументите на властта в полза на закона, независимо дали звучат разумно, нямат особено значение. Хората все по-трудно вярват на законодателни текстове, които често и не разбират. Приемат ги като мъртва словесна тъкан, съставена така, че лесно да бъде заобикаляна от монополи и корпорации, както и става. Не вярват на лукавото законодателство, но вярват на образи. А образът, който създаде за себе си българският инвеститор в туризма, е, меко казано, непривлекателен.


В десетката!
21 Юни 2012 22:59
Значи, лека полека назрява революционна ситуация Днес минах на кръстопътя Слънчев бряг-Несебър. На голям билборд е поставен портрета на Тодор Живков. Отдолу пише Тодор Живков-Председател на народна Репуиблика България, а по-отдолу, за майка България или нещо подобно.
21 Юни 2012 23:02
внимателният е много прав . Без туризъм и ски писти не може, но който сече дървета в гората не само трябва да залесява и опазва природата но и да си плаща солиден наем а особено железни трябва да са условията при изсичане за строеж на хотел и много други. Така допълнително ще се прогонят типичните космати "инвеститори" бай ганювци и ще се появат сериозни такива. Емоционалната страна на въпроса която се изтъква е крайно недостатъчна.
21 Юни 2012 23:09
Хайтов в едно интервю беше казал нещо от рода на: "тези посерковци ще затрият България."

ps. И тогава и сега, посерковците са си все същите господа, но пророчеството на Хайтов бавно се сбъдва.
21 Юни 2012 23:15
И още нещо, Мъркюри.
За правилното решаване на какъвто и да е въпрос е нужно да се разграничават отчетливо различните му страни и никога, абсолютно никога да не се смесват. За всеки проблем следва да се търси отделен, специфичен инструмент. Защо изобщо Коалицията се качва на шейната на калинките и включва в аргументацията си въпросните 35 000 лева/декар, за промяна на предназначението на земята? Какво общо има някакво, при това еднократно плащане, с фундаменталния въпрос за собствеността върху общонационално богатство? Ако ви е за парите, предложете не 35 хиляди, а 350 000, но лицензионна такса
Разбираш ли на колко въпроси не просто нямате отговор, ами и смътна представа
21 Юни 2012 23:21
Manrico
21 Юни 2012 21:27

Откакто има лузъри, които понеже не могат да спечелят от нищо, мразят и завиждат на всички, които нещо са спечелили или имат шанс да спечелят.


Браво! Отлична самооценка, просто не мога да повярвам как е събрана в едно изречение! Поради техническа невъзможност да сваля шапка, ще си окача гирлянда на единия ронгач!
21 Юни 2012 23:50
Много добра статия. Поздравления!
Колкото до въпросът кои са панаирджийските археологически обекти, ще кажа само един - Царевец. Може би не знаете, но след като турците спрели да поддържат крепостта в края на седемнадесети век, местните и видели сметката за по-малко от век. С камъните от крепостта си построили къщи и не оставили камък върху камък от крепостта. Всичко, освен "Балдоиновата" кула, което се вижда днес там е построено 70-те години на 20-ти век, по случай 1300 години България, без никаква идея как може би е изглеждала крепостта. Имали са само малко основи и по тях са построили приказен замък, който може и да минава пред туристите, но по никакъв начин не е история. Особено с бутафорната простотия на входа под формата на "царски одежди" и пластмасов кон и железобетонът, на който все още му стърчат железата, тъй като не е довършен.
22 Юни 2012 00:23
Красотата на природата е в нейната девственост.
Да, има градини и паркове, които също будят възхищение. Но създаденото по законите на природата си остава ненадминато.
Затова избягвам разходките по пътеки, лифтове, и въобще местата, които са масово достъпни.
За съжаление в България не остана място, където напълно да е откъснато от цивилизацията. Дори в Западните Родопи (най-слабо населената територия след високите части на Рила и Пирин) няма местност, до която да не достигат шумовете от автомобили, стрелба на ловно оръжие или техниката за дърводобив.
Добре е, че има, макар и опасни, огромни, незасегнати от човешка дейност пространства в Африка и другите континенти. Личното ми предпочитание по много причини е Аляска. Но за нея, навярно знаете, са наложени специални протекции на природата.
22 Юни 2012 00:50
Още няма логичен отговор на въпроса защо от герберастия заболяват понякога и нормално интелигентни хора.
22 Юни 2012 01:44
Ме4о, и за теб и, и за природата е по-полезно да отслабнеш. А незаконният лифт до Рилските езера доведе до това, че дебеланковци като теб се качиха в планината, за да се наплюскат, да си хвърлят мазните хартии и пластмасови шишета и отпадъци и с лифта обратно до паркинга и в къщи. Планината е храм и не е място за осквернители.
22 Юни 2012 02:04
Браво,Мърморан !Взе ми думата от устата. Само вместо думата МЕРАЦИ настоявам за думата ШУБЕ.
Настояват за необитаеми "...дебри и балкани..." ,настояват за "...гъсти лесове..",за да има къде да се скатаят в
"...близко време..." ,когато все пак хорта им потърсят сметка(а тя вече им се търси !затова квичат срещу ББ и ЦвЦВ толкоз неистово)
за издевателствата им от 44-та ,та до вчера !
22 Юни 2012 02:10
Колкото повече лифтове, толкова повече боклуци в планината.
След като няма как да се промени навика на булгарстанеца да осира всяко красиво местенце, до което се докопа, по-добре е да се затрудни достъпът му дотам.
Градовете и селата ни са достатъчно мръсни.

Това е заблуда. Мит. Българинът е много по чист и подреден от западняците. Там е чисто, а тук мръсно по две прости причини:
1. Нямаме си имигранти, дето да вървят след нас и ни събират боклуците;
2. Нямаме организация на осигуряването на чистота.
-
Пребройте колко кошчета има в София и на какво разстояние. И докато в кварталите, все пак до блоковете на по стотина метра има контейнери за боклук, в които съвестният гражданин ако е достатъчно търпелив да стигне до тях може да си хвърли фаса или хартийката, то в центъра и такива не се забелязват.
-
Днес по Царя от Шератон до Народното събрание търсих кошче в което да си хвърля фаса, но така и не открих. Кошчета просто няма. Е как, тогава да не е мръсно и фасовете и хартиите да не са по тротоарите и улиците ?
22 Юни 2012 02:44
ГОТИН
22 Юни 2012 00:50
Още няма логичен отговор на въпроса защо от герберастия заболяват понякога и нормално интелигентни хора.

Има и се нарича "Теория на дееволюцията"!
По-доле има типичен пример от Стара гъзора...
22 Юни 2012 03:07
Къде отидоха прекрасните поляни, където тичахме преди повече от 20 години?

Не знам колко често ходите из Родопа планина. Аз се върнах оттам оня ден, а къмто сряда пак тръгвам натам. Та на въпроса, пампоровските поляни са си там. Само дето други, доста по-млади търчат сега в захлас по тях. Такава е наредбата житейска... На нас ни е другаде вече силата и моженето, не в търчането по поляните...
А Родопа си е все така хубава, и някоя и друга писта няма да я загрози тая хубост! Хляб и подслон е давала и ще дава на хората тя! Подсмихва се планината мъдро на пишман защитниците си:
Вие ли, от жълтите павета, тръгнахте да ме защитавате? Малки сте, много малки, дребни завистливи душици! Мене ме е имало и преди вас, ще ме има и след вас! А докато сте тук, радвайте се, и не пречете на другите да се радват на хубостта ми. Тя хубостта, ако никой не я види, все едно я няма! И нека има писти и хотели по снагата ми, щом повече хора ще оценят хубостта ми! А вие, от жълтите павета, вместо да вдигате щум, елате в пазвите ми и ще видите, че всуе е суетата ваша! Прекалено незначителни сте вие, хората, за да ме загрозите. Не ме използвайте в дребните си крамоли помежду вам!
22 Юни 2012 03:19
И от "родопа" също...
Не знам дали е от месопреработвателната де...
22 Юни 2012 03:28
Помните ли как Мобилтел даваше всеки месец по 200х за да не се допусне втори ГСМ оператор? Всичките тези протести и контрапротести са си платени, щото май сега трудно се взема. Българина сече гората за отопление и дървени въглища за истанбулските скари, той от ски не разбира. Горите ни и те са български, шубраци и евтина дървесина. Щото гората иска и тя грижи и инвестиции, пък и акъл. Тези мишоци дето се правят на зелени досега не са се намесели никъде ако няма заявен инвеститорски интерес, че да оскубят нещо от далаверата. Преди седмица се връщах от Сеул към града в който работя, рано сутринта, около 2-3 часа щях да се натреса на сърна тупнала се по средата на магистралата. За мишоците които знаят какво е магистрала от каруцарските пътища в БГ да обясня как е тук, от тунела продължаваш по мост и пак тунел, естакади на 2-3и нива. И сърничките са си живи, горите стигат до мрежата на магистралата. Разбирам когато се протестира срещу мини които наистина вредят, пък и златото отива в чужди джобове. Ама да ми се твърди че писти, лифтове и някой друг хотел щели да разрушат планината са български ПРОСТОТИИ. Ако се направи с акъл няма да се разруши, напротив, ще се оправят нещата. Ще има пари за залесяване със ценни дървесни видове, за борба с ерозията. От малък съм ходил по пустите плажове по Черноморието. Сега има хотели. И какво от това? Ако бяха направили и пречиствателните станции, пак щях да ходя и да се радвам на други неща. Ама акъла е дефицит. Туй е проблема,гладни и устати. Междувпрочем, ходех на плажа между Бяла и Обзор. На 2-3 километра плаж имаше 20-на човека, сега са хиляди, значи повече хора ще се радват на морето пък и някой лев остава, нали така? На повече хора им харесва да е така, да могат да си вземат душ, да пийнат студена биричка, някой да им донесе чадърче. СЕГА да ревем как сме били сами на девствения плаж преди 20 години пък СЕГА нямало къде да ходим и да се кефим сами на природата? Протестирайте за нямането на акъл когато се правят нещата, то другото се оправя лесно.
22 Юни 2012 06:28
Ще направя една компилация от две горин мнения: "Дори в Западните Родопи" налиташ на "мазни хартии и пластмасови шишета и отпадъци", и найлновои пликчета - вярно, не чак в такава степен като в другите ни планини. Как да очакваме от ония, ръсещи подире си гореказаното, да разберат защо искаме да опазим планините и горите си? Поне тях на фона на вседържавното сметище, на каквото сме се обърнали
22 Юни 2012 07:06
в живот в природа често сърни подскачат край магистрали, патетата плуват в градски езерца, няма и празни без трева площи в два сезона, прах и кал, дървета се обвиват с дървени ленти при работа край тях, и всучко туй и още е политика, и държавна и граждански консенсус, за природа, ползвай и пази, и остави култура на живот, може те подмине, остави и егоизма на печелбаря, алчният е нелекуван болен, вредното му его че осигурявал бил поминък, хранел нам колко си хора, от джоба си, питам кой го дозволява тъй хищничество, и чия е тая държава, на малцина мърцина или на всички
22 Юни 2012 07:31
Всичките тези протести и контрапротести са си платени

мозък, оставен на автомат.
22 Юни 2012 07:51
хубава моя горо миришеш на младост, и си и моя, наша и за всички, и ми е право да узная кой как се разпорежда, писна да слушам потребителска култура как ще местим града на морето или в планината щом се тръгнали били на туризъм, та туризъм е култура и предпоставя усилия, и физически и ментални да я достигнеш, гърбом сложен на дивана ще се вея от урва над урва с лифтче, на един лифт разстояние ще ми е чумулунгма, спортът туризъм драгите печелбари е за здравето на всеки, здрав народ здрава държава без болни в главата, и включва велоалеи, пътеки, публични игрища за малки и големи, ежедневен спорт с някакво физическо усилие, и чак подире скара бира
22 Юни 2012 07:59
Та на въпроса, пампоровските поляни са си там. Само дето други, доста по-млади търчат сега в захлас по тях.


Божее Господи, прибери си вересиите! Пампорово е най-ужасната гледка, особено за хора, които знаят как изглеждаше, преди да го обърнат в Слънчев Бряг №2! Там били пампоровските поляни. Прекрасните Райковски ливади в момента са застроени с блокове, подобни на онези в Новия център на Смолян. Същите блокове, още по-гъсто нацвъкани, са на самото Пампорово. Гората от някогашната Панорама долу до бившата Автогара е буквално прозрачна и рехава, а някога толкова гъста, че х-л Панорама не се виждаше. Там, където трябваше да има ски-шанца, която тодоровото управление така и не успя да построи, са нацвъкани един въз друг Манастирите на братя Диневи! Отврат! Бившата червена кметица на Смолян трябва да лежи в затвора за съсипването на Пампорово!
22 Юни 2012 08:02
Ще помоля Пътешественика пак да прочете това...

Този "усет за пестеливост", тази "умереност" и това "смътно чувство за красота", което да долавя прекрасното и да го пази от разрушаване, у нас го няма или е остро дефицитно. Няма го в администрацията, няма го в бизнеса, българското общество това чувство не го е култивирало. Тук-там то се е самопораждало, за да бъде бързо задушено поради тъпа селяндурска алчност и отсъствие на общоприемливи естетически стандарти и етико-естетически консенсус за красивото и доброто. Поради което богатството у нас подозрително често създава мизерни гледки.

Вместо това българското общество е създало тягостно отблъскващия образ на Нане Стоичко (от разказа на Елин Пелин "Нане Стоичковата върба", който заради мазната си капа отсича вековна върба с дванайсет щъркелови гнезда. Неговата травматизираща менталност носят много от големите, средните и по-малките инвеститори в туризма и това може лесно да се види в превърнатите на туристически гета курорти като Слънчев бряг и Несебър, Созопол, Банско и дори в Синеморец...


А като иде реч за Витоша, която е Природен парк по закона, се сетих за разказа на мои близки, разходили се из един от Националните паркове на Щатите в района на Албъкърки. Що се сетих точно за тоз парк? Ми щото по нашите представи тва е пущиняк. Не гора - едно дърво няма.
Та там с кола само до определен вход-изход в подножието на пустинните хълмове. Нататък - по козите пътеки. Разрешено е да си носиш само вода (!), като на излизане си длъжен да покажеш бутилката. Що така ли? Ми защото в тоз пустинен парк не хотелче, не хижичка, не павилионче с биричка - там няма даже кошчета за боклук! Ей така - няма. Хората са решили въпроса с боклуците от цивилизацията, като са свели до мининум възможността въобще да се внасят боклуци.
Краен пример, но май това е всъщност цивилизацията.
22 Юни 2012 08:22
то не иска коментар-курниците и бункерите по нашето черноморие, помпозно възвеличавани като "хотели" няма като как да не се пресъздадат и в планината! "Авторите и собствениците им" са си едни и същи, ерго-архитектурата и отношението ще е същото! Знам само, че ме е срам да водя приятелите си на море в България-причините са много и все, за жалост, опират до Бай нане Стоичково-Ганьовото "разбиране "на туризма!
за автора-браво!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД