:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 495
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Финал

Това е истината - България я няма на спортната карта

Сега е моментът да решим дали да даваме милиони за медали или за здрава нация
ЕПА/БГНЕС
Станка Златева със сребърния медал след награждаването на женската борба. До нея е олимпийската шампионка Наталия Воробьова, която я победи на финала.
Игрите на ХХХ олимпиада в Лондон завършиха за българите точно така, както подсказваше логиката. Напук на прогнозите на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков за "6-7 медала или поне с един повече от петте в Пекин". Напук на надеждите на председателя на БОК Стефка Костадинова за "минимум 6 отличия". Напук на ободряващото присъствие на "лъчезарния и ненатоварващ" (по Бойко Борисов) държавен глава Плевнелиев, изкарал по залите в Лондон последните 6 дни на игрите. Напук дори на премиера, който също реши да окуражи олимпийците ни, макар и само на едночасова среща, а после обяви, че е доволен, защото "методиката и подготовката на нашите e на ниво", не достигнал само късмет.
Равносметката обаче е категорична: България няма олимпийски шампион за първи път след Хелзинки '52; спечелени бяха 2 (два) медала - сребърен от Станка Златева в борбата и бронзов от Тервел Пулев в бокса; волейболният ни тим се представи отлично (след 32 г. за първи път български представител на колективен спорт влезе на олимпийски полуфинал); станахме свидетели на поредното достигане до подножието на медалите от ансамбъла по художествена гимнастика; неколцина се класираха на пето място и... това е! Повечето други от рекордно малката ни делегация (63-ма души) бяха просто пълнеж на състезателните протоколи.
В Лондон се видя, че само с пожелания и бодряшки изявления не става. Трябва работа - много и целенасочена, ако искаме да имаме поне частица от миналите успехи, ако искаме пак да мерим ръст в пустата му таблица за класирането по нации.
Всъщност искаме ли? Това трябва да е въпросът, който да реши държавата. Искаме ли да развиваме т. нар. високо спортно майсторство, или голяма част от сега отпусканите милиони да се дадат за масов спорт, за здравето на нацията?

Какъв по-подходящ момент?

Само за месец футболните ни отбори се провалиха вкупом в европейските клубни турнири, а в Лондон България я нямаше на картата. И в спорта сe оказахме почти там, където бяхме преди 60 години, при първото олимпийско участие на България след Втората световна война - в Хелзинки '52. Тогава българският спорт е бил в началото на пътя. Бронзовият медал на боксьора Борис Георгиев-Моката е единствен, но целенасочената държавна политика (все пак спортът бе витрина на т.нар. социалистическо общество) дава резултати. Още на следващите игри - в Мелбърн '56, идва и първата титла - на бореца Никола Станчев, придружена с още 3 сребърни и 1 бронзово отличие. После се знае - възходяща линия чак до Сеул '88 - там имаме 35 медала - 10 златни (рекорд), 12 сребърни, 13 бронзови, и седмо място в класирането по нации.
След промените през 1989 г. спортът мина в девета глуха, но инерцията го задържа още известно време - винаги имахме шампион чак до Пекин '08, когато един от последните продукти на едновремешната система със спортни училища и последваща централизирана подготовка - гребкинята Румяна Нейкова, взе и последния ни златен медал.
Представянето в Лондон не бива да изненадва никого, просто елитният спорт в България е на смъртно легло. А масовият вече го няма. Както обичат да казват треньорите - няма я пирамидата, т.е. десетки хиляди спортуващи деца и юноши, от които да излизат по няколко десетки елитни спортисти. След което за тези талантливи състезатели да се полагат по-особени държавни грижи като месечни стипендии, средства за възстановяване, централизирани подготовки, лагери в чужбина и т.н.

Сега какво имаме?

Сега се дават милиони за вдигане на представителни зали (гордостта на премиера - "Арена Армеец София", една за 6000 зрители в Русе, друга за 10 000 в Пловдив и т.н.), други милиони се хвърлят за ремонт на съществуващи големи зали, трети колосални суми се наливат за реновиране на националните тренировъчни комплекси, четвърти - за супермодерна антидопингова лаборатория. Няма лошо, такива съоръжения трябва да има. Но даваме ли си сметка, че както е тръгнало, скоро няма да има кой да ги ползва? Да, "Арена Армеец" е добро съоръжение (е, не най-добрата зала в Европа, както казва Борисов, но е добра), само че тя не е зала за тренировки или за целогодишно ползване по спортно предназначение.
С милионите за една средно голяма представителна зала може да се изградят десетки квартални площадки, да се оправят стотици училищни спортни салони, да се дават заплати на стотици треньори, че да имат стимул да се занимават с децата. Не е ли това по-важно за все по-уседналата ни нация, за все по-дебелеещите ни деца, вторачени като зомбирани в екраните на компютрите за поредната електронна битка?
Такива като Данчо Йовчев, Станка Златева, Тервел Пулев, Мария Гроздева, Ивет Лалова са на изчезване. Някои вече приключват кариерите си, други наближават края. А какво идва след тях? Едно голямо нищо - разрушена училищна и университетска база, нежелаещи да спортуват деца, бягащи в чужбина при първа възможност треньори и специалисти заради по-доброто заплащане и условия на работа там.
Това е всичко друго, но не и предпоставка за олимпийски успехи. В момента

системата просто е сбъркана

Спортният министър Нейков, който бе и от другата страна като треньор, няма как да не го знае. Но продължава да говори за програми за финансиране на олимпийски подготовки, за разделяне на спортовете на категории според важността им и какво ли още не. И да се хвали, че "основата е положена и резултатите ще се видят още на следващата олимпиада в Рио де Жанейро".
А първото, което трябва да направи, е да ореже лакомите шефове на федерации. Да им направи масови и щателни ревизии, за да види далаверите вътре. Защото сега във федерациите са се окопали едни "стари муцуни", които са свикнали само да искат повече и повече държавни пари. И да излагат на витрината своите "златни кокошки", заради които искат още и още, без да си мръдват пръста за подрастващите.
След игрите в Пекин бе изчислено, че срещу общо 35 млн. държавни пари, отпуснати за 4 години олимпийска подготовка от тогавашната спортна агенция (ДАМС), сме взели всичко на всичко 5 медала. Грубо казано - по 7 млн. на медал. За току-що завършилия олимпийски цикъл, поне по думите на министър Нейков, сумите, отпуснати от тотализатора и от държавния бюджет за федерациите, са много по-големи. Сметката не е сложна - срещу много повече имаме още по-малко отличия.
Какво още трябва да стане, за да им светне в министерството, че нещо не е наред? Колко милиона още трябва да се дадат например на леката атлетика, за да праща туристи по големи състезания и да парадира с една Ивет Лалова, която обаче тренира в Италия? Или на гребането - спорта на самия министър, с треньор на националния отбор последния ни олимпийски шампион и негова съпруга Румяна Нейкова? Гребането, което за първи път, откакто през 1968 г. дебютира с двойка скул Атанас Желев и Йордан Вълчев (4-то място), нямаше лодка на олимпиада. А в същото време позволи с лека ръка да се състезава за Азербайджан единственият ни силен гребец към момента - Александър Александров, който в Лондон стана 5-и на скиф.
Примери много. Въпросът е стиска ли му на Нейков да си подаде оставката. Или поне да реже от корен с риск да си развали отношенията със "спортни деятели", някои от които са му бивши и настоящи колеги, други са му роднини, а трети - кумове и кумци. Така или иначе, за да се оттласнем от дъното, лапаницата трябва да спре. Защото това в момента, с някои малки изключения, си е чиста лапаница от държавната софра. Лапаница, заради която няма масово спортуване, няма читави състезатели, няма желаещи да работят треньори. Има само доволни, оядени спортни шефове, които за следващите игри в Рио сигурно ще ни представят като уникален успех факта, че квоти са спечелили еди-колко си спортисти. За медали и дума няма да стане.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЛОНДОН

Бадминтон
Петя Неделчева - 17-а (отпада в групите)

Бокс
Тервел Пулев - 3-то място (1/2-финал) в кат. 91 кг
Александър Александров - 5-о място (1/4-финал) в кат. 49 кг
Детелин Далаклиев - 5-о място (1/4-финал) в кат. 56 кг
Стойка Петрова - 5-о място (1/4-финал) в кат. 51 кг

Борба
Станка Златева - 2-ра в кат.72 кг при жените
Радослав Великов - 5-и (губи мач за бронза) в кат. 55 кг на свободната борба
Иво Ангелов - 7-и в кат. 60 кг на класическия стил
Елис Гури - 7-и в кат. 96 кг на класическия стил
Александър Костадинов - 12-и в кат. 55 кг на класическия стил
Анатолий Гуйдя - 13-и в кат. 60 кг на свободната борба
Леонид Базан - 14-и в кат. 66 кг на свободната борба
Кирил Терзиев - 15-и в кат. 74 кг на свободната борба
Христо Маринов - 18-и в кат. 84 кг на класическия стил

Вдигане на тежести
Милка Манева - 5-а в кат. 63 кг
Иван Марков - 5-и в кат. 85 кг

Ветроходство
Ирина Константинова-Бонтан - 22-ра на уиндсърфинг
Йоан Колев - 26-и на уиндсърфинг

Волейбол
Мъжки национален отбор - 4-то място

Гимнастика
Йордан Йовчев - 7-и на халки
Ралица Милева - 56-а в многобоя

Джудо
Мартин Иванов - 17-и (отпада на 1/16-финал)

Кану-каяк
Мирослав Кирчев - 11-и (участва във финал "Б") на 1000 м едноместен каяк

Колоездене
Данаил Петров - 61-ви в масовия старт на шосе
Спас Гюров - не завършва в масовия старт на шосе

Лека атлетика
Ивет Лалова - 18-а (отпада на полуфинал) на 200 м, 19-а (отпада на полуфинал) на 100 м
Венелина Венева - 20-а (отпада в квалификациите) на скок на височина
Георги Иванов - 22-ри (отпада в квалификациите) в тласкането гюлле
Виктор Нинов - 28-и (отпада в квалификациите) в скока на височина
Андриана Бънова - 32-ра (отпада в квалификациите) на троен скок
Силвия Дънекова - 38-а (отпада в сериите) на 3000 м с преп.
Ваня Стамболова - не завършва в сериите на 400 м с препятствия
Радослава Мавродиева - нула (три неуспешни опита) в тласкането на гюлле

Плуване
Петър Стойчев - 9-и на 10 км в открити води
Нина Рангелова - 19-а (отпада в сериите) на 200 м св. стил, 23-та (отпада в сериите) на 400 м св. стил, 24-та (отпада в сериите) на 100 м св. стил
Веселин Айдарски - 28-и (отпада в сериите) на 1500 м св. стил
Екатерина Аврамова - 31-ва (отпада в сериите) на 100 м гръб, 32-ра (отпада в сериите) на 200 м гръб

Стрелба
Антоанета Бонева - 9-а на 10 м възд. пистолет, 10-а на 25 м м/к пистолет
Мария Гроздева - 9-а на 25 м м/к пистолет, 24-та на 10 м възд. пистолет
Антон Ризов - 22-ри на 10 м възд. пушка, 24-ти на 50 м с пушка от три позиции, 42-ри на 50 м с пушка от положение легнал
Петя Луканова - 30-а на 50 м с пушка от три позиции, 40-а на възд. пушка от 10 м

Стрелба с лък
Явор Христов - 33-ти (отпада в I кръг)

Тенис
Цветана Пиронкова - 17-а (отпада във II кръг)
Григор Димитров - 17-и (отпада във II кръг)

Фехтовка
Маргарита Чомакова - 17-а (отпада на 1/16-финал) на сабя

Художествена гимнастика
Ансамбъл - 6-и в многобоя
Силвия Митева - 8-а индивидуално

---

ЧЕЛНА ТРОЙКА НА НАЙ-ЛОШОТО БЪЛГАРСКО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

игризл.ср.бр.общо
Пекин '081135
Лондон '120112
Хелзинки '520011
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тодор Алексиев ликува след победата над германския волейболен отбор.
65
6373
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
13 Август 2012 20:01
Сега се дават милиони за вдигане на представителни зали (гордостта на премиера - "Арена Армеец София"

Залата е проектирана и с осигурено от кабинета Станишев в бюджета финансиране като МНОГОФУНКЦИОНАЛНА,в.ч. и за "царицата на спортовете"-леката атлетика.Премиерът Борисов съкрати финансирането и с това осакати проекта-намалени са обема и площта на залата.Така вече НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се провеждат състезания по леката атлетика .И така гордостта приляга на идиот-разрушител с власт...
13 Август 2012 20:04
Сериозна статия!
-------------------------
Блогът на Генек

13 Август 2012 20:18
Могат да се поставят и други сериозно въпроси.
Например да се сравнят милионите, отпуснати на федерациите по културизъм (кръга Котараците) и мотокрос, които не са олимпийски дисциплини и тези за тежката атлетика, бокса и борбата, които са и традиционни наши спортове.
Може да се даде и сведение колко милиона е получила федерацията по гребане (ясно защо точно тя) без да има и един представител в Лондон.
Хубаво би било да се даде отчет колко струват не само тези 2 медала, а разходите по участието и престоя в Лондон; както и колко от спортистите имахе някакъв макар и теоретичен шанс. също и колко "куфара" се мъкнаха покрай спортистите.
13 Август 2012 20:45
Под формата на безпристрастен анализ на състоянието на спорта у нас фитилът на предизборната борба е запален , казанчето с помия е винаги пълно и ..." да ще Каназирчето да дръпне канапчето...",както казваше Митко Бомбата. Винаги ще се намерят умници ,които по- отбират от нещата ,те , милите винаги знаят как е трябвало дабъде за да стане каквото е трябвало. Горният текст не прави изключение...за съжаление. Политизацията на спорта и не само на него... да речем на жегите е нещо заразно , то не се лекува и става хронично заболяване. Но здравната му пътека е щедро платена.
Много обичат у нас да ритат падналия и с всеки шут да му съскат през зъби задъхано: Ние казвахме ли , а ? Казвахме ли? Ама кой да слуша...
Де гиди дърво неокастрено за пишман анализатори и мотика №5 за още по-пишман журналисти.
Бедната ни България знае две и двеста!
Ще се съвземе не се радвайте!!!
13 Август 2012 20:57
Кунерт,
не спортът у нас е паднал, а го събарят. И той е жертва на политиката. Както икономиката, културата, просветата...И ние...
---------------------------------------
Блогът на Генек

13 Август 2012 21:17
Най-лошото е, че всички се занимават със спорта, а това, че оставаме без лекари и учители никому не прави впечатление
13 Август 2012 21:26
Не знам как е сега, но по мое време ( малко преди 89г) в прогимназията във физкулутрния салон имаше халки, трамплин за прескок, волейболно игрище, дюшеци за борба и т.н. Съвсем сериозно в час по физическо ме караха да правя суплеси, да изпълнявам начален удар по волейбол, да бъда пивот на хандбал и т.н. Всяка седмица минаваше някъкъв както е модерно да се казва сега "скаут" които наблюдаваше отстрани. Един мой познат не знам как го взеха в клуб по фехтовка. Аз отидох да играя футбол и после да бягам 800 метра.
Имаше кръжоци по какво ли не. Дори циганите ги беха впрегнали да свирят с тромпети и тромбони... Абе имаше си политика.
Сега има един чалгаджосан мутренски бантустан който е на смъртен одър и може би за добро.
13 Август 2012 21:29
Най-лошото е, че всички се занимават със спорта, а това, че оставаме без лекари и учители никому не прави впечатление


А има ли олимпиади за лекари и учители?

Всичко е пари, пиари и потребителство, приятелю...
13 Август 2012 21:30
интересно мнение срещнах на нешка робева, твърди че сгромолясването е най очаквано, за предизвестената смърт още от барчовски, за футболните отбори срам за спорта, за връзките масов и елитен спорт, макар за последното така не мисля, откакто олимпийците не са аматьори, свързани са само с парите и провеждат комерсиади
13 Август 2012 21:33
Основен проблем на българската психология е липсата на реална оценка и оттам грешни изводи и стратегии. За пръв път от десетилетия БВП на страната ни заема място по медали съответно на мястото , което заема в света като БВП. Което означава , че преходът в областта на спорта колкото и да не го желаем е приключил. Ако получим повече медали това ще е по-скоро силна изненада. Недай боже занапред махалото да се отклони в другата посока и да изостанем силно от сегашното хармонично спортно състояние. Стават и такива неща - напр. съседна Турция.
13 Август 2012 21:51
споделям спомените на колегите от поколението ни, добавям и махленските мачлета, работническите спартакиади, ученическите първенства, що годе видял съм по света и що е масово спортуване и ми се плаче напримерно за запуснати пространства прахоляци и липсващите от нявга ята велосипедисти за работа и към дома, и всякъде, за обществените терени из природна градска среда, и никак не ги свързвам с пазарната ниша комерсиада, де печалба де и масов спорт физическа активност нужен според нейков за побелялото работно бъдеще
13 Август 2012 22:02
видя из улиците ни кретат всевъзможни инвалиди, с по няколко бостуни, патерици, и не го видя другаде, не го и помня, не всичко е пари нали, най вече без живот, що е тая лакомия, де ще се отниса, само споменът е твоето богатство във всички светове
13 Август 2012 22:05

интересно мнение срещнах на нешка робева


" ... Според нея към днешна дата не всичко е въпрос на пари. "Пари за националните отбори винаги ще се намерят. Тук става въпрос за унищожаването на клубовете, на дружествата. Ние унищожихме масовия спорт, унищожихме спорта в училищата. Ние нямаме държавна политика за това какво е спортът. Докато спортът не стане една осъзната необходимост за цялата нация, особено във времена, когато децата ни растат пред компютрите и когато се отнемат детските площадки, за да се направят молове или паркинги, докато държавата не разбере, че олимпийските шампиони се превръщат в идоли за нашите деца, те ще извлекат нагоре масовия спорт, а от друга страна, масовият спорт е основа за изграждане на шампиони. За какво да говорим, когато през всичките тези години единственият сигурен източник за финансиране на спорта е Спортният тотализатор, който се източва. Няма партия на власт, която да не точи парите на Българския спортен тотализатор", добави легендарната треньорка ... "


Mоже би стана добре, че не взехме повече медали.
Сега вече няма как да ни баламосват.


НИКОЙ няма да повярва !

ДАЛИ !??



13 Август 2012 22:15
видя из улиците ни кретат всевъзможни инвалиди, с по няколко бостуни, патерици, и не го видя другаде, не го и помня, не всичко е пари нали


Уверявам те, нъмбър тен (Даунинг стрийт??) че всевъзможните бастуни и патерици струват ПАРИ. Малка част от тях се "реимбурсират". Здравето, рехабилитацията и животът вече две десетилетия са ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ.

Затова има параолимпиади, уау, загрях! За следващата се кандидатирам за уиндсърфинг с "канадка".
13 Август 2012 22:36
Но да не ви разсейвам с лични спортни проблеми. Солидарна съм със SPQR - всъщност на Нешка Робева, но той я цитира - за спорта като осъзната държавна необходимост; и със спомените на ZIP плюс важната му вметка за циганската интеграция чрез училищни или квартални обучителни кръжоци по музика.

Да си върнем атлетична и творческа България! Заради миналото - и най-вече за потомството!
13 Август 2012 22:39
не, ни маугли ни даун, просто българин от сой, стил да обича истинското само, и поколение тодор живкова младеж, и тогава не ни долюбваха, врати пред мене никой не отвори, но съм един от поколението принесло за българия, нам е мъчно туй което на милата българия се случва, и не за почести и слава, а ей тъй искренни и оттам не можем и да лъжем, да се сторваме маймуни, мене мий милно ем драго живот за всички българи да има, песни, радост, ей тий обикновенности
13 Август 2012 22:41


Мнението е на Нешка Робева.

Подкрепям я !

13 Август 2012 22:45


Ако така продължи – държавата ще стане излишна !!!


13 Август 2012 22:52

Да си върнем атлетична и творческа България!


"За период от един месец - от 4 юли до 4 август, български младежи са спечелили на 8 олимпиади общо 23 златни, 15 сребърни, 13 бронзови медала и множество грамоти.
Българският отбор по информатика е с най-висок резултат в 19-ата централно-европейска олимпиада. С три медала се завръщат участниците в международната олимпиада по химия във Вашингтон, с 273 състезатели от 72 страни.
С два златни и един бронзов медал се завръщат победителите в 10-ата международна олимпиада по лингвистика в Словения, където председател на журито е също българин - доц. д-р Иван Держански. За него колегата му Драгомир Радев, треньор на националния отбор по лингвистика в САЩ, отбелязва: "Аз ползвам едва десетина езика. Но българският ми колега Иван Держански от БАН, председател на комисията по задачите на олимпиадите, знае трийсетина!"
Със седем медала - 4 златни, 1 сребърен и 3 бронзови, бяха отличени младите ни математици на международната олимпиада в Тайван.
Две шампионски купи, 8 златни и 8 сребърни медала спечелиха нашите ученически отбори на международното състезание в Хонконг (Китай) с участието на 40 отбора от цял свят.
Злато, сребро и бронз завоюва и средношколският ни тим на Международната олимпиада по физика в Талин, Естония. Конкуренти са отбори от 82 държави. Двама от медалистите са възпитаници на Казанлъшката школа на златния физик Тео."


13 Август 2012 23:04
Решението е просто...
На няколко места четох, че между двете Олипиади са похарчени около 50 милиона - та тези пари от утре само за масов спорт, основно в училищата...
Който иска да става супер спортист - да си търси спонсори или със собствени средства, а за да има стимул, се приема правителствено решение, че на следващата Олимпиада:
за златен медал - 1 000 000 лв
за сребърен медал - 500 000 лв
за бронзов медал - 250 000 лв
Така, ако има медалисти, ще ни излезе много по-евтино, а здравето на нацията ще се подобри значително...
13 Август 2012 23:06
Голата истина е, че България я няма на нито една карта. Нещо като бандустан, ама по-зле.
13 Август 2012 23:11





След загубата от Русия на волейбол, Форума беше нагазен от едни пишман патриотидето бяха докарали работата до-" Кой не скача е червен"
Де ги сега?
13 Август 2012 23:14
Еварист, вижте картата, която предлага SPQR. Пък после да се питаме защо българският НАРОД не се радва масово на такива вести, каквито не липсват във вестниците. Може би и по някой телевизор, ако тетка Цецка се снима с някой отбор по математика или информатика...
13 Август 2012 23:23
Силвия Дънекова - 38-а (отпада в сериите) на 3000 м с преп.

Силвия Дънекова допреди една година даваше нощни смени на летище Варна, където работи като охрана, за да може после един ден и половина да тренира.
Сама!
Има там една кака, която на книга ѝ се води треньор, но Силвия основно тренира сама. Добре, че я пуснаха в едногодишен платен отпуск, за да може повече да бяга, но държавната помощ е дотам. Е, чат-пат ѝ уреждат разни турнирчета в Румъния или Сърбия, и ѝ дават анцуг нещо или маратонки, но истински треньор, масажист, доктор и методист тя няма. Тя на практика е аматьор. получава около 600лв. заплата, като сама си осигурява лекарства за възстановяване и лечение. Единствено благодарение на волята си успя да се задържи на ниво, позволило ѝ да бяга на европейското и да си вземе квотата за Лондон. В сравнение с грижите за другите участници в Лондон, положените за нея са нищожни.
Но тя притежава онова, за което по време на цялата олимпиада ви говоря и може би вече съм ви омръзнал - тя притежава изключителен дух и огромна воля.
Сигурен съм, че ако се бе радвала на грижите, които получиха повечето от атлетите ни, тя щеше да ни донесе огромна радост, на всички нас, а не както сега единствено на близките ѝ...
13 Август 2012 23:41
Дорис, в музея на СМГ има два медала, спечелени от сина ми преди повече от 20 години. И аз знам какви усилия са стрували те на него и на преподавателите му, както и грижите, които е полагало семейството за това. На какво да се радва "народът" като не може да чете?
14 Август 2012 00:07
Дорис, в музея на СМГ има два медала, спечелени от сина ми преди повече от 20 години.


Пък аз, като баба, се радвам, че внучката (ІІІ клас) е отличник по математика и дори изкара някакви подготвителни курсове към СМГ. Ама засега не й стига дух и е податлива на други съблазни... Да видим по-натам.

Имам и колега, чийто син също е млад няколкократен медалист. Да са ни живи, здрави и умни сите българчета!

Просълзих се, сериозно. Това е бъдещето. Ако си остане в България обаче... не знам чие...
14 Август 2012 00:10
ПП. Не отговарям на въпроса ти. Не знам защо не знае да чете народът. Тоест имам мъглява, дори бих казала мъглявинна представа... Но тя е цял "клъстър" от кошмари и не ми се говори за това.
14 Август 2012 00:38
Нешка..унищожихме ученическия спорт.

Малейй като си представя интелектуалния ураган, който щеше да се надигне ако Бойко беше бръкнал и ученическите програми да увеличи спорта
Toва даскала Цецо, това полицейщина, това яки мутри, това духовна нищета
Сила са нашите нови будители.
Интернетнo-килобайтова
14 Август 2012 00:40
Съвсем сериозно в час по физическо ме караха да правя суплеси, да изпълнявам начален удар по волейбол, да бъда пивот на хандбал и т.н.

A при кое падна на глава и колко пъти?
14 Август 2012 00:43
Както си личи в горните мнения трябват условия за масов спорт.
В родния ми град Плевен от и аз не знам колко години вече няма закрит плувен басейн и така дори някое момче/момиче да има желание да плува това няма как да стане. А според мен си е срамно в един от така наречените големи градове да няма един басейн който може да се ползва целогодишно. А когато бях малък всички ученици ходихме на уроци по плуване на вече неизползваемия басейн на ТЕЦ Плевен и предполагам всички имащи желание са могли да се научат да плуват, а желаещите са могли и да тренират.
Доколкото имам информация започнатата по татово време спортна зала с изляти бетонни основи, стълбища и колони е имала готова за поставяне метална покривна конструкция която е била "складирана" в района на спортна зала "Балканстрой" където е била изработена, но явно закопаващите града управници дори не са се опитали да намерят пари за монтиране на покрива и така поне да стигнат до една консервация на готовите неща, а с течение на времето да се търси финансиране за довършване. Сега естествено от покривната конструкция няма и следа, а като виждам какво е положението предполагам няма никакви шансове за направа на залата без разрушаване на построеното и започване от нулата, а пък със състоянието на спорта и отборите в Плевен вече ми се струва, че дори няма смисъл от такава зала.
14 Август 2012 00:47
Малейййй , голям срам !!!!
Генерал Стойчев се върти във гроба , лека му пръст !!!!
Социализма в спорта е мъртъв , да живее социализма !!!!
Бая народ ще трябва да се хваща за мотиките или каквото му е на сърце там от инвентара !!
А в Рио да пратят танцьори поне да не сме капо !!!!
14 Август 2012 00:55
Статията е точна. Стига сме ги гледали медалите - те са върхът на пирамидата - а ние нямаме основа. Сега всичко се свежда до възстановяване на това което имахме - спортни зали, плувни басейни, стадиони, колодруми - и не можем да му смогнем. А едно време приемахме всичко това за даденост. Просто всяко едно съоръжение в България има някаква трагична съдба. Като колодрума в София, който стана на дискотека с престрелки. Или пък Гребния канал в Пловдив с разрухата си. Или пък зала Универсиада, която стана битак. Стадион Юрий Гагарин беше бутнат, за да изникне... поле. А най-големият стадион в Пловдив стана опасен. Мотописта стана гора. А стадион Юнак след като беше дискотека направо изчезна (вервайте ми преди 22 години там имаше стадион). А през това време по разбитите ни пътища сноват хъмърите на БОК и БФС. Е, как да бъде? Ами то няма нито политика, нито някакъв жалък опит да бъде поддържан спорта от нас (на системи). Децата в училище нямат никакви възможности да се запишат на футбол, волейбол, а да не говорим за колоездене, гребане и фехтовка.
*
Отново - медалите нямат значение. Масовия спорт и спортната база имат. А те изглеждат така: Натисни тук
14 Август 2012 01:08
Yantar,

Нека да е лека...
14 Август 2012 03:22
-" Кой не скача е червен"
Де ги сега?
ю


Сега е наоборот - Който скача е червен!
14 Август 2012 03:42
Мнението ми напълно се покрива с написаното от автора.
Аз даже бих стигнал и по-далече ... Спорт трябва да има само за подрастващите (училищата), а професионалния спорт да е само за любители/желаещи/мераклии и то, задължително без държавна поддръжка.
Който иска, на частни начала, да поддържа професионалния спорт.
Наливането на държавни пари в професионалния спорт си е чиста проба - легално крадене на средства.
ВИФ какво създава?
Нищо. Даскали по физическо и олигофрени за МВР.
“Физзарядка“ и “Народна топка“ може да преподава секи учител по биология или трудово обучение, например.
Друг е въпроса, че СПОРТНО ВИШО нема никъде по света и никой не учи.

България няма никаква нужда от Министерство на Спорта (като го чуя само и ми звучи, като “Директор на Водопад“ - джобен тенис и нищоправене)).
Една агенция или дружество, изградено изцяло на административно ниво с по един служител (неексперт, защото на 5 ракии сички българи са експерти на тема футбол, например) на вид спорт, който се практикува в Родината е напълно достатъчно, че даже и “отгоре“.

Къде е Здравчето, да удари един тигел по темата?


14 Август 2012 06:01
Да допълня, донякъде, Ловкия (23:23)
Нина Рангелова - 19-а (отпада в сериите) на 200 м св. стил, 23-та (отпада в сериите) на 400 м св. стил, 24-та (отпада в сериите) на 100 м св. стил

Да, отпадна в сериите, но постави три национални рекорда. Нейното представяне не може да се приравнява с това на другите туристи.
Иначе за статията и за автора
14 Август 2012 06:17
Под формата на безпристрастен анализ на състоянието на спорта у нас фитилът на предизборната борба е запален , казанчето с помия е винаги пълно и ..." да ще Каназирчето да дръпне канапчето...",както казваше Митко Бомбата. Винаги ще се намерят умници ,които по- отбират от нещата ,те , милите винаги знаят как е трябвало дабъде за да стане каквото е трябвало. Горният текст не прави изключение...за съжаление. Политизацията на спорта и не само на него... да речем на жегите е нещо заразно , то не се лекува и става хронично заболяване. Но здравната му пътека е щедро платена.
Много обичат у нас да ритат падналия и с всеки шут да му съскат през зъби задъхано: Ние казвахме ли , а ? Казвахме ли? Ама кой да слуша...
Де гиди дърво неокастрено за пишман анализатори и мотика №5 за още по-пишман журналисти.
Бедната ни България знае две и двеста!
Ще се съвземе не се радвайте!!!

Аха!
1. Значи пак никой да не плаща за счупените грънци, а да си я караме както си знаемЕ, щото ние най-много разбираме.
2. Ако някой своевременно е изразявал опасения и не е искал да играе ролята на кучето, което на къса каишка радостно да маха опашка при вида на стопанина, предвиждал е някои неща, които са се случили - то той пак не може да се обади с репликата: "Казах ви", щото това било политизиране. За него дърво неокастрено и т.н. Дянков е най-големият финансист, Вежди е най-големият културолог, Цвък е най-големият полицай, за Слънцето даже и дума не може да се отваря. Никой не може да ги критикува, защото мте са безгрешни. След тях и потоп - и .... що не вземеш да се скриеш някъде където няма хора и никой няма да те търси...
3. В България не обичат да ритат падналия, но обичат да се смеят на хвалипръцковци (както и навсякъде по света).
4. Не знам България дали ще се съвземе, но по пътя по който е тръгнала - едва ли (поне някакви признаци щеше да има досега).
14 Август 2012 06:26
Някой може ли да изкаже бледо предположение какво би станало, ако Станка беше победила на финала, гимнастичките бяха повторили успеха си от Световното, волейболистите бяха достигнали до финал, Гроздева също бе взела медал, онова момче в щангите беше влезло в тройката и нещата изглеждха по съвсем друг начин....
Та: какво би станало тогава??
Какви благодарности щяха да се сипят към Партия и Правителство, всенародни тържества, окичване портретите на първите държавни ръководители с цветя, сигурно един-два неработни дни, среща с трудовите колективи на призьорите и т.н. и т.н. и т.н.
Да не говорим, когато дадат думата на управляващите.
ТукА оставям всеки/всяка на неговата/нейната фантазия....

14 Август 2012 06:37
А как се прави? Примерно така: излъчваш всеки месец шоу на лед, в което участват най-добрите ти състезатели (световни и олимпийски шампиони) на кънки по двойки с много известни актьори, поп певци и т. н. шоу персони. Председател на журито е не друг, а самата Тарасова. Цялата нация гледа захласната фееричното шоу. После децата хукват да си купуват кънки. До степен, че запасите в магазините се изчерпват. И президентът нарежда навсякъде да се построят пързалки - из цялата огромна държава. Кънките стават национален спорт. Всичко това - подбрано и свършено с много вкус и финес, включват се най-добрите хореографи и треньори в страната. За музиката, изоползвана за различните съчетания, може да се изпишат десетки страници. И пресата не обсъжда поредния "Биг брадър", а ето това мероприятие.
Да де, ама ония са куманези и КГБ-исти и не си празнуват изборните победи в "Син сити" (какво название само, а!)
Толкоз.
14 Август 2012 07:32
ablepsia
14 Август 2012 06:37

Точно! Дори включват и двама световни шампиони от България,ама "Заразата" обхваща само Русия...
14 Август 2012 07:49
Има една дума -- стратегия. От опит, наблюдения, и прчетени разни "стратегии", в т.ч. книги по темата, заявявам че че явлението въобще не е проумяно.
"Това което не се разбира не се владее" е казал Гьоте.
Без стратегия не можеш да управляваш ефективно големи системи.
Непроумяване на явлението стратегия е причина за това у нас да не върви която и да е подсистема на системата държава. Трагедията тръгва още от национална стратегия -- такава няма. Стратегията за Национална сигурност, примерно, е сбирщаийн от общотеоретични постановки и удобни политически изрази за да се харесаш на силните на деня. Това мислене е от от преди -- тогава се стараехме да се харесаме на друг.
Така че, липсва основната стратегия -- тази за държавата. А в началото бе мисълта (словото е само неин израз) -- насоката на мислене определя поведението и държанието, образа на обществото.
Сбирщайн от общотеоретични постановки и красиви удобни лафчета са и повечето ни стратегии, в разни отрасли. Прочетох и военната -- тя би трябвало да е най-добра и за пример. Оказа се една от най-трагичните. В документа просто нямаше стратегия, а същия сбирщайн от общотеоретични изрази, модерни лафчета и удобно постановки за да се харесаме на вън.
Не само спорт, нищо не можеш изгради, ако системата не се ръководи от хора проумяващи що е то стратегия .
14 Август 2012 08:09
стратегията не е тайна, въпреки водопада от лъжовни думи, и е лъскава витрина, и е престижно костумче от скъпарска търговска улица да купиш и мишките да го танцуват в мазето, ала кой ти знае, отдалече видиш силуети, дойде ли ти на главата е опасно късно, де държавата със спокоен осигурен живот, де забързания хаос с олелия, спорт няма да има, както няма българска армия, българска култура, български храни, българско общество което най сетне да прогледне
14 Август 2012 08:49
Нали 22 години се мъчим да намалим силата на държавата? Ами намалихме я. И сега берем плодовете. Грешка търси плодове, там където не сме засели нищо.
14 Август 2012 08:50
Особена страна на националното мислене е, че не се проумява значението на кадрите във всяка една област, в т.ч. и спорта. А успехите винаги идват там където има хора които да те научат на дадено дело. Един човек е в състояние да възвиси или срине една система.
Никаква файда от пари -- ако нямаш кадри които да впрегнат парите в правилна посока, да проумяват що е то стратегия (истински а не по зазубрени определения). И който разбира в дълбочина материята по дадено дело, той уцелва и стратегията, особено когато системата е малка.
Така че, без да имаш добър кадър, парите се пилеят -- само с наливането им тук - там не става.
Трябват хора които обичат и милеят за дадено дело. За съжаление в обществото ни, към настоящия исторически момент, ценностната ни система е търгашество и печалбарство -- далаверата е издигната в култ -- и съответно се търсят кадри които да не пречат на далаверата а не достойни хора, милеещи за дадено дело.
Затова умните хора, когато имат пари, с част от тях си купуват кадри. Кадри които знаят какво да правят с останалите пари.
14 Август 2012 08:52
mick 14 Август 2012 08:49
Грешка е да се търсят плодове, там където не сме засели нищо.

Или сме засели плява и бурени


Много неща като тези се хората мислят за за красиви лафчета или поезия:
Сейте разумное, доброе, вечное! Некрасов

Нивата
от Иван Вазов

Морен орач из нивата сееше,
сееше в ровки бразди,
руен се пот от челото му лееше
и по космати гърди.

Гледах как фърляше весело семето -
чисти и здрави зърна.
Сей, земеделецо, днес му е времето,
фърляй добри семена.

С жътва богата, със спор, изобилие
бог ще труда надари,
честно и славно е твойто усилие,
бодро засявай, ори.
*
Зная сеячи и други във нивата -
в другата нива у нас:
там ще поникне трънакът, копривата,
не позлатеният клас.

Гнило е семето в почвата плодната,
дето го пръскат они,
плодове грозни ще бликнат в народната
нивица, грозни злини.

Хранят с отрова това поколение,
с дело, с примери и с реч...
Бъдеще страшно ще жънем в смущение,
жънем го даже ний веч...
*
Сейте, сеячи, доброто засявайте
в младата нива у нас,
истини здрави в душите втълпявайте,
важен е днешния час.

Сейте ламтеж къмто правда божествена,
сейте любов - не вражда,
милост в сърцата и обич мъжествена
къмто дълга и труда.

Жадна за хубаво семе е нивата,
силна е, сочна е тя:
всичко се фаща в горката, родливата:
бурен и клас, и цветя.

Та какво да поникне, след като садим любов към далаверата; кражбата от държавата / обществото, подкупът и предлагането на подкуп са станали нещо нормално. За това се иска да си далаверажия. Съответно се търсят и кадри далавераджии .... ценностите са такива -- пари, пари, лъскави неща...
Някой да е засял в училище неща като любов към труда, доблест, честност ..... любов към науката .... за това че жената трябва да е чиста а мъжът да държи на думата си.... значението на семейството и многото деца в семейството. Или пък медииите сеят нещо подобно в общественото пространство?
Неграмотни далавераджии купиха и разсипаха футболните клубове. Още не им е дошъл умът да проумеят значението на кадрите (Батков, примерно, заради временен неуспех, изгони кадрите си въздигнали най-много клуба му). А кога ли ще проумеят значението на ценностната система ... ? Същия този Батков, разправяше публично че ако трябва и мачове и съдии ще купува. Тази мръсотия оказва значение на мисленето на тези под него -- ма отде да знай човека че това е от значение. Той е спец по събиране и изваждане на материя -- материята е неговата ценност, отвъд нея си мисли че нищо не е от значение. Такива са и почти всичките ни президенти на клубове
Та какво да поникне ? ....
14 Август 2012 09:03
Ето мнение от един друг сайт. За съжаление не зная кой е авторът, но по-важно е, че написаното е вярно отражение на реалността:

"Феерията Лондон 2012 свърши, България е на 63-то място със своите два медала. Да поздравим победителите и организаторите – беше невероятна Олимпиада.
Страната ни от 60 години за първи път е чак на 63-то място по медали, а сме били седми.
Как стана така?
Така става, когато ни управляват като за пред камерите. Когато премиерът ни „раздава” спонсори на отбори по свой избор и от държавната сметка. Когато любовта към спорта на това управление се превръща в лична благотворителност на премиера. Когато фанфарите се надуват за една спортна зала, за един футболен тим, или за една партия тенис. Но да свалим розовите очила и да се приземим без „омекотяване”.
Например, да кажат премиерът и неговият министър на спорта колко пари се харчат за спорт и как точно се харчи държавната пара – за какво и за кого и от кого? Колко пари дава държавата за спорта на децата и младежите и колко за елитни спортисти? С колко нови спортни имена отидохме в Лондон? Кой е виновен за провала на България и по спортна линия? Ако е министърът – да си ходи. Ако премиерът не е поискал да има политика за спорта и младежта – да си отива цялото правителство.
Дереджето на спорта е същото като на здравеопазването, пенсиите, икономиката, цените и т.н. Провалът в Лондон е провал на цялото управление и това не е пресилена оценка. Трябва болезнено накрая да осъзнаем, че на държавно ниво се щураме насам натам и не си виждаме нито целта, нито пътя към нея във всяка област на управление. Липсва ни енергията на общност. Представянето ни на Олимпиадата олицетвори цялостното безцелно състояние на обществото и управлението ни.
Каква е държавната политика на ГЕРБ за спорта и младежта? Искаме да знаем за какво се харчат парите. Нещо повече, само с пари не става. Искаме само медали от Олимпиади? – Тогава да хвърлим всичко за елитни спортисти. Или ни трябват здрави деца? – Тогава да върнем на децата спортните площадки и игрища в кварталите, превърнати в строителни ями.
Тъжно е, но голяма част от постиженията на нашите спортисти са въпреки държавата. Да си бил за малко някога спортист не значи че имаш усет за рационалното харчене на парите. Една шепа спортисти са превърнати във фаворити, но това деморализира всички останали. Един въпрос – дали в момента за децата в 150-хиляден „Люлин” има и един работещ басейн? Къде да тренират те? Талантливият спортист може да се роди навсякъде.
Добре, че Ивет Лалова тренира в чужбина и има възможност да се развива. Доколкото разбираме на почти всички наши, представили се добре в Олимпиадата момчета и момичета са предложили да се състезават за други държави. И много от тях приемат. Като Боянка Костова и Валентин Христов, които зарадваха с постиженията си Азербайджан, вместо България.
Спорът е здраве, спортът е воля, спортът е дисциплина, спортът е обединение. Г-н Премиер, вие сте спортист, нали? Знаете, че с милиарди не може да купите тези неща. Сменете си министъра на спорта. Накарайте новия да направи цялостна политика за развитие на спорта у нас. Дайте на децата да играят в залите и по игрищата. На магистралите не могат. И ще се родят нови талантливи олимпийци."
14 Август 2012 09:31
спортът отразява живота такъв какъвто е, начело на света са америка и англия от световната империя и китай с неговия трети път, предишната държава извърши твърде важните неща, индустриализация без която си на банана кората, модерно селско стопанство, наука..... и се изчерпи, от средата на осемдесетте е криза, и пътят връщане на старо с лъскава фасада е катастрофа, aи герб е финал на цикъл разрушаване на всичко, и какво ни предстои, туй е първо после спорта, подир неизвестно, трамвай.... не се тича както досега, знанието пък смирява великия, учудва обикновения, надува малкия човек
14 Август 2012 10:25
Тъжно... А на коя карта я има България?
14 Август 2012 10:30
Резултатите ни от Олимпиадата са съвсем логични.Изявите ни навън са продължение на спортните изяви у нас.Каквото държавата не успя да разруши го направиха разните дребни и едри мафиоти.Справка-БГ футболът.Празни стадиони,черно тото и дошли отвсякъде футболисти,сякаш у нас такива вече не се раждат..
14 Август 2012 10:51
в интерес на святата истина бай тошо опита трети път, с бавария, най богатата германия, и геншер набързо се спомина и горбачов от другата страна на братството отнесе живков, втори опит направи виденов и сорос с куфарче зелени отново същото ни подари, и най накрая влязохме в европа, през входа за слугите, шенген за обслужващи още не е сътворен
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД