:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 598
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежа вю

София надмина мутрите

Общината откровено рекетира столичани с паркирането - ще събира солидни такси за услуга, която не предоставя
Снимки: Архив "Сега"
Поради липсата на паркинги в София автомобилите са спрени по тротоарите, а гражданите трябва да имат солидна физическа подготовка, за да се придвижват. Това не пречи на общината да въведе солидни такси за паркиране за живеещите в центъра.
От тази есен софиянци ще плащат двойно по-скъпо, за да паркират в центъра на града и пред дома си. По традиция увеличението няма нищо общо с насрещни придобивки за града като изграждане на бленуваните паркинги например, а и липсва финансова обосновка. Идеолозите на поскъпването в ГЕРБ не успяха да обяснят аргументирано нито защо се налага то, нито за какво ще се харчат парите, но пък бяха достатъчно нагли да покажат, че социалната поносимост на цените изобщо не ги интересува. "Увеличението няма за цел да е социално поносимо, а да намали трафика в центъра", бе пределно откровен председателят на транспортната комисия Радослав Тошев (ГЕРБ).

Алибито за намаляване на трафика, неудобството на гражданите и вредните емисии, прикрива дългогодишен рекет, който от тази есен ще се стовари върху бюджета на столичани с нова сила. Освен скъпо паркирането върху изгражданите с парите на данъкоплатците публични площи за пореден път може да се окаже и незаконно. Административният съд вече на няколко пъти отменя отделни разпоредби и цели глави от общинската наредба за организация на движението, а част от новите текстове са още по-абсурдни.

Черешката на тортата в категория "нормативно безсилие" безспорно се пада на отменения през 2009 г. от Върховния административен съд винетен стикер за паркиране по местоживеене в центъра на града. Право на старите винетки имаха живеещите в центъра по постоянен адрес. Незнайно защо общинарите решиха, че занапред от този лукс ще могат да се ползват само собствениците на жилищата. Така с един замах общината обяви живеещите под наем в град, който претендира да е европейска столица, за втора категория хора. Изискванията бяха определени като безумни дори от кмета Фандъкова, а съветници постфактум започнаха да мислят за механизъм по заобикаляне на забраната. "За да може един наемател например да ползва винетен стикер, трябва собственикът на жилището да се откаже от правото на ползване и да го прехвърли на наемателя", обясни общинският съветник Вили Лилков (ДСБ). Това най-вероятно ще става с декларации, които се издават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Официално в наредбата такива текстове изобщо не съществуват.

Платените пари и залепеният вдясно на стъклото на колата стикер не гарантират по никакъв начин на собственика реално място за паркиране пред дома му. Всеки ще паркира на принципа "кой превари, той завари". По сметките на общината в границите на двете зони има 30 000 семейства, а местата ще са около 16 000. Тоест половината от семействата, повечето от които имат по две коли, ще се чудят как да си уреждат сметките с кметството. Липсата на гаранции за ползване на платена услуга бе един от основните аргументи за отмяна на винетните стикери през 2009 г., за незаконосъобразност на текстовете, предупреди през този май и омбудсманът Константин Пенчев. Никой не обърна внимание на предупреждението му, че без гаранции за ползване на услугата таксата на практика се превръща в данък.

Също толкова спорна и вероятно дискриминационна ще се окаже различната тарифа за първи и втори автомобил в семейството. След като съдът й разясни, че няма право да ограничава ползването на услугата до една кола на апартамент, защото това е необосновано лишаване от права, общината вече позволява стикерите да са два. За първия автомобил в "синя зона" стикерът е 150 лв. на година, а за втория - 450 лв. годишно. В по-евтината зелена зона, която се въвежда в широкия център, цените са съответно 100 лв. за първа кола и 300 лв. за втора. Липсата на финансова обосновка за начина, по който са изчислявани цените, е фундаментален проблем на наредбата, която вече бе обявена за незаконосъобразна от съда точно с този мотив.

За да е по-справедливо увеличението за гражданите, наредбата въвежда и по-скъп "служебен абонамент". Пак без сметки и разчети общината ще задължи наематели и собственици на търговски обекти да плащат по 650 лв. месечно за едно паркомясто за "синя зона" и 450 лв. за "зелена". Служебният абонамент е 10% от местата за паркиране в двете зони, което означава, че от правото ще се възползват 1100 автомобила. Според Вили Лилков (ДСБ) отдаването на публична собственост по този начин противоречи на Закона за общинската собственост и ще падне в съда. Според закона "предоставянето под наем и разпореждането с имоти и вещи общинска собственост се извършват чрез публичен търг или публично оповестен конкурс", а условията за търга се определят от общинския съвет. И за тази преференция мнозинството от ГЕРБ не отстъпва.

От есента поскъпват и цената на самото паркиране в зоните, и санкциите, и работното време на синя зона. С цена от 2 лв. на час паркирането върху изградените с парите на столичани улици и тротоари в центъра ще струва толкова, колкото в частен паркинг. Цената за "зелена зона" ще е 1 лв. От общината обясняват, че целта е центърът да се освободи от паркирали коли, но кметството на практика не прави нищо подобно. Освобождаването на центъра може да стане при две условия - пълна забрана за паркиране по улици и тротоари и разумна алтернатива. Вдигането на цените е само и единствено дране на кожи.

Скачането на санкциите е отколешна мечта на бившето "Паркинги и гаражи", което се сля с градския транспорт. Оттам редовно се оплакваха, без да предоставят никакви доказателства, че разходите на паяците и екипите за заскобяване са по-високи от санкцията за вдигане на колите. Сега тази финансова "криза" свършва. Шофьорите вече ще плащат 30 лв. за заскобяване вместо досегашните 10 лв., като наред с това ще дължат такса за времето, за което автомобилът е стоял заскобен в зоната. Максималният позволен престой в зоната е 4 часа, но пък ако си със скоба, няма проблем да си стоиш цял ден, за общината важно е да плащаш. Малкото облекчение за шофьорите е, че паяците ще вдигат заскобени коли с неплатена "синя зона" само след 19 часа. Цената на паякът скача от 30 на 60 лв. Работното време на зоните вече ще е от 8 до 19 часа, ще си плащаме и в събота до 14 часа.

Всичките тези милиони левове ще потъват в дружество, създадено някога уж временно до провеждане на търг, чиято единствена цел е да инкасира все повече приходи, за да може да харчи все повече и повече за собственото си разрастване. През годините бившето "Паркинги и гаражи" бе най-печелившото дружество по линия на изплащани дивиденти на общината, но паркингите не се появиха. Не се появи и ясен отговор откъде-накъде фирма, било то общинска, ще печели от експлоатацията на публична инфраструктура без конкурс. Отговори на тези въпроси общината няма, а и очевидно не желае и да търси.
 ---------------
41
5280
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
13 Август 2012 20:30
София надмина мутрите

С извинение за коя политическа сила и за кой кмет гласува София? И какви бяха процентите?
13 Август 2012 21:30
Докато в други страни в Европа и северна Америка коли се вдигат само и единствено, когато пречат по някакъв начин на движението, или на снегопочистването
, а нарушенията се констатират от общински служители и се санкционират с поносими санкции, НО РЕДОВНО, у нас всичко е идиотизъм. Таксите за металните гаражи, които обезобразяват всеки квартал са далеч по- ниски от тези, които се предлагат за синята зона. И никой не ти споменава за санкции на силно замърсяващите 15-20 годишни таратайки, от които освободихме Запада и задръстихме нашите улици и тротоари. За тези , които заплащат месечни такси, без разлика за първи или втори автомобил, кметството обезпечава запазени сектори от улицата, където всеки автомобил без стикер моментално си отнася глобата. Да не говорим, че нехайството при нарушение при паркиране се санкционира не със заскобване и с вдигане с паяци, операции скъпи и абсолютно излишни, а със съответното предупреждение, копие на което отива в кметството и изисква плащане на нарушението в едномесечен срок. Не вижда ли полицията как се паркират колите по тротоарите??? Е колко трябва да си дебил за да не приложиш готови и дългогодишно обиграни методи, колко е нужно за да не разкарваш паяците да вдигат коли, които все пак Не пречат на движението.
13 Август 2012 21:31
Докато в други страни в Европа и северна Америка коли се вдигат само и единствено, когато пречат по някакъв начин на движението, или на снегопочистването
, а нарушенията се констатират от общински служители и се санкционират с поносими санкции, НО РЕДОВНО, у нас всичко е идиотизъм. Таксите за металните гаражи, които обезобразяват всеки квартал са далеч по- ниски от тези, които се предлагат за синята зона. И никой не ти споменава за санкции на силно замърсяващите 15-20 годишни таратайки, от които освободихме Запада и задръстихме нашите улици и тротоари. За тези , които заплащат месечни такси, без разлика за първи или втори автомобил, кметството обезпечава запазени сектори от улицата, където всеки автомобил без стикер моментално си отнася глобата. Да не говорим, че нехайството при нарушение при паркиране се санкционира не със заскобване и с вдигане с паяци, операции скъпи и абсолютно излишни, а със съответното предупреждение, копие на което отива в кметството и изисква плащане на нарушението в едномесечен срок. Не вижда ли полицията как се паркират колите по тротоарите??? Е колко трябва да си дебил за да не приложиш готови и дългогодишно обиграни методи, колко е нужно за да не разкарваш паяците да вдигат коли, които все пак Не пречат на движението.
13 Август 2012 23:21
Не се появи и ясен отговор откъде-накъде фирма, било то общинска, ще печели от експлоатацията на публична инфраструктура без конкурс.

Това е интересен въпрос!...
На практика сегашният Център за градска мобилност е монополист и подобно на останалите (ЧЕЗ, "Софийска вода" иска и получава все по-високи цени...
Ами ако се обяви конкурс и друга фирма предложи по-ниски цени?...
14 Август 2012 00:06
Ходът на общината е напълно разбираем и само когато бръкнеш някому (не само на българина!) по-надълбоко в джоба, той започва да внимава и да се "съпикясва" (съобразява) със законите и наредбите.
Тенденцията да се затруднява всякак си ползването на личен или служебен индивидуален моторизиран транспорт в градовете в цяла Европа не е от вчера и не е безцелен.Центровете на повечето от европейските градове са тесни, неудобни и изпълнени със паметници на културата.Да живееш,работиш или придвижваш там е скъпо и неудобно.Стадното чувство на човека обаче го влече точно натам - към центъра!
И понеже автомобилите заемат доста място,при това са шумни ,вредни и неефективни - и най-голямата лимузина обикновено придвижва само собственика си - управите на градовете измислят всякакви хитрости,за да откажат хората да се тъпчат по тесни улици и площадчета - поне не с колите си.
София не е изключение.И тези мерки са напълно закономерни, особено при наличието на нелош обществен транспорт, сега вече и с метро.
А приложената снимка говори против тезата на статията - софиянци наистина не могат да се движат по тротоарите си.
Един въпрос за "умни" журналисти:
Ако премахнат таксите за паркиране в центъра, за пешеходците по-добре ли ще стане, или по-зле?
14 Август 2012 00:33
Повтарям предишен пост:

Достъпа до центъра трябва да бъде изцяло платен, и то скъпо! Отделно такса за паркиране!

Така ще се се ограничи потока от 'преминаващи', за паркирането да не говорим. И всеки ще си направи сметката.

Фирмите за таксита ще си платят със сигурност, на дебелите вратове не им дреме, а живущите в зоната трябва да получат солидна отстъпка (в Лондон отстъпката достига 90%).

Това при условие, че общината престане да бъде придатък на марионетното правителство и надлежно си събира таксите от държавната администрация. Да не забравяме, че общината не би трябвало да има нищо общо с администрацията, която се помещава (подвизава) на нейната територия.
14 Август 2012 00:37
Абе идеологът и най-ревностният радетел за това идиотско зониране в София не беше ли една откровенна мутра от общинския съвет, която беше замесена и в корупционния скандал с Плевню, който се развихри преди президентските избори и ненадейно беше "потушен" от някакво "форсмажорно" събитие, както обикновено напоследък се случва?
14 Август 2012 00:44
Другари, полените на сьело са свободни. Там разпрягайте воловете на теферич. Талигите - редом.
Що са врете в центъро? Със сигурност кафенетата там ще минат и без вас.
14 Август 2012 00:47
Това при условие, че общината престане да бъде придатък на марионетното правителство и надлежно си събира таксите от държавната администрация. Да не забравяме, че общината не би трябвало да има нищо общо с администрацията, която се помещава (подвизава) на нейната територия.

Само на теория. На практика не е така - погледни например финансирането на метрото.
14 Август 2012 00:58
Защо де не стане практика?
14 Август 2012 01:00
О, аз бих желал да стане практика, но докато общински и държавни финанси продължават да се мешат, това е невъзможно.
Той другарят Борисов нямаше ли едно обещание за Закон за София, или бъркам?
14 Август 2012 01:03
Не, не бъркаш
Но майната му на борисов, въпросът е принципен.
14 Август 2012 01:03
Паркирането в центъра трябва да е платено за всички и то СКЪПО!!! Не 150 лева на година, а 1500лв. Който си има паркоместо, да си паркира на него.
14 Август 2012 02:57
само когато бръкнеш някому (не само наhttp://www.segabg.com/img/emoticons.png българина!) по-надълбоко в джоба, той започва да внимава и да се "съпикясва"


А не ти ли идва наум, че джобът може да е леко пробит и просто да набараш на царевицата кочана, пък се съпикясвай сетне колкото си щеш. Аман от доморасли Наполоеновци които бъркат по джобовете на хората без да са поставили там нищо преди това.
14 Август 2012 09:09
Meat 14 Август 2012 02:57 - Всяка жаба да си знае гьола. Като ти е пробит джоба няма да паркираш в центъра. Там не е за пробити джобове. Не може центъра на една европейска столица да е гето заради пробити джобове. Центровете са за богатите. Гетата са в покрайнините. Хубаво, лошо - това е истината.

Крайно време е да започне преселението - богатите в луксозните квартали, средната класа - в хубавите, бедните - в лошите квартали. Не може всичко да е омешано. И в крайна сметка - мизерията да е повсеместна. Плащаш си и получаваш хубав квартал, не си плащаш - получаваш гето. Навсякъде е така в западните държави към които се стремим. И това го постигат много просто - данък имоти 1% + плащане за паркомясто в центъра. Отделно колкото повече данък плащаш по-добре ти поддържат квартала.

Ама как с една пенсия или с минимална заплата да живея в центъра - ами такова чудо няма и в Европа - с една пенсия отиваш в по-евтините квартали.
14 Август 2012 10:24
mick
Да не дойде само този момент, когато някой ви припомни Вашите собствени думи?
Я кажете драги, вие от колко време сте софиянец?
От колко време вие гледате и цъкате с език пред невероятното НДК с неговите прохладни фонтани?
Все бях чувал и чел човешка простотия, но такава като Вашата от много време не бях виждал.
А замислихте ли се, че тези хора с по 150 лева пенсия, които живеят в центъра са точно тези, които изградиха този град за да могат такива като нас и общината да дойдат наготово и да смучат от неговата кръв?
Не, нали... е, да, то мисленето е трудна работа, но понеже тате продаде двадесет декара на село и десетина крави, направи няколко мътни далавери с парите, разплака няколко майки и тате вече е богат, то значи може да си позволим да живеем в центъра.
Не драги, не е така!
Центъра на града е на всички.
За толкова години печалба срещу скромната инвестиция от кофа с боя и една четка, ако парите се разпределяха правилно щяхме да имаме подземни и надземни паркинги както е по белия свят.
И тогава нямаше пешеходци и автомобилисти да се хващаме за гушите, защото нямаше да си пречим взаимно.
Но както казах, простотията човешка за съжаление ходи по хората, но не по гората.
А както това правителство е подкарало образованието, скоро ще има повече такива малоумни поддръжници като вас, които не мислят, но не защото не могат, а защото не знаят как, просто не са научени!
14 Август 2012 10:32
Кои мутри са надминати?
14 Август 2012 10:37
Някои хора тук живеят в дълбокото заблуждение, че лукса е в центъра, а беднотията - в покрайнините. Това е такъв глупав стереотип, че няма накъде. И разбира се, няма нищо общо с реалността.
14 Август 2012 10:45
Mick, ти се изказа, браво!
1. В центъра данъците са най-високи и с пробит или не джоб си ги плащаме. Само че от това мизерията не се променя. Става по-голяма, защото всеки селяк иска да живее в центъра и това е проблем от 100 години, не от вчера. А богатите отдавна се изнесоха - да не са луди да живеят в тая мръсотия?
2. Кой запад имаш предвид? Америка? В столиците на Европа проблемът е решен със забрана на строителството. При нас е обратното - бутнаха всички къщи и в красивите им дворове, в които имаше и място за паркиране, построиха 5 етажни блокове + три етажа подпокривно пространство. Ами нормално е да изчезнат паркоместата.
3. Никъде, ама никъде в европейските столици или градове не плащат такива високи такси живущите в центъра за да паркират пред дома си. Плащат само за да получат стикер, като тази цена покрива обработката на документите и отпечатването на лепенката.

И по темата. Проблема с натовареното движение в центъра не се решава, като се таксуват живущите. Ще дам пример. Аз не искам да плащам такса за преференциално паркиране и затова ходя всеки ден на работа с колата - не че не мога да го правя с градския транспорт, пеша или с колелото. По този начин освобождавам паркомясто в центъра и насърчавам някой, който е решил да пие кафе или да се разходи по Витошка, да дойде с колата си и да плати 2 кинта за това удоволствие. Но той ще престои само час или два. После ще дойде друг, и трети, и четвърти. Вечерта аз се прибирам и си паркирам пред дома. Е, така ли Общината насърчава намаляването на движението в центъра за сметка на ползването на градски транспорт?
14 Август 2012 10:47
14 Август 2012 11:09
Не изчетох всички във форума, така че може и да повторя някого, но данък сгради и смет е първият рекет на общината. "Паяците" е друг... След като синя и зелена зона плащат по-големи данъци, защо трябва и за паркирането отделно??? А други рекети на общината – бол! Всякакви данъци, такси, глоби и какво ли не, е измислено с цел ограбване!
14 Август 2012 11:34
14 Август 2012 12:07
Angelhell
14 Август 2012 10:24
Дядо и внуче
На mick му е лелеяната мечта пъденето на бедните от центровете и затварянето им в гетата, "където им е мястото".

14 Август 2012 12:52
продадох си колата - безсмислено еда я имаш и да живееш на попа
14 Август 2012 13:53
с една пенсия отиваш в по-евтините квартали
аха, знаеш ли колко е една пенсия във Франция, например? А в Германия МАСОВО дъртаци се возаят на нови скъпи коли.
Ай първо да ги стигнем....пък тогава
14 Август 2012 13:58
Браво Данче!Браво ГРОБ!И пак да гласувате за ТЯХ,мазохистите!Малко вие !Егати и откачения град и естествено ДЪРЖАВА и от там и ПРЕМИЕР Натисни тук
14 Август 2012 14:01
чичата 14 Август 2012 12:52 - Смешна работа - в центъра където цените на имотите започват от 200 хил. евра хората се оплакват, че 450 лева им са много за парко място. Да не говорим за повечето сгради - последен ремонт преди 30-40 години. Не мога да разбера - като нямаш пари за поддръжка на такъв имот, какво правиш в центъра!? А 450 лева на фона на цената на апартаментите си е направо смешна. Всъщност невъзможността да се поддържа такъв имот е проблем не само на собственика, ами на целият град. Градът става гето, особено центъра. Влезте в някой вход там - по Графа. Например. И ще разберете какво имам предвид.
14 Август 2012 14:40
mick 14 Август 2012 14:01

Но драги, вие май наистина не разбирате, нали?
Не става въпрос за цената на жилищата, не става дума за това кое колко е, а за това кое е редно и кое не!
Не се ли сещате, че както са тръгнали в момента от центъра, скоро ще стигнат и до вашият квартал?
Нима "синята зона" първоначално не беше няколко пресечки, която постепенно обхвана целият град?
Аз пак питам... къде са парите от всичките тези години "синя зона"?
Ами че ако тези пари се инвестираха правилно щяхме да имаме и паркинги и гаражи, където всеки да си плати някаква такса и да си паркира.
По тази логика драги вие дето живеете в Младост да кажем и аз дето живея на Попа... ами колкото и вие, толкова и аз сме граждани на Столична голяма община. Обаче аз като човек, който живее в центъра плащам по-голям данък от вас, плащам си за да паркирам, плащам си данък смет по-голям от вас и като цяло си плащам за да може такива като вас да се разхождат из кръчмите в центъра и да ми вдигат шум, вечер когато се опитвам да спя. Не усещате ли, че нещо не е както трябва? Не мислите ли, че на фона на една "бедна" Великобритания, където живеещите плащат символично за паркиране пред своите домове, цена за "богата" България от половин минимална заплата си е безумно много?
По повод на това, че центъра става гето... драги, ако вие живеете в София от скоро, моите родители, техните родители и родителите им заедно с моя милост сме живели, раждали, преживявали бомбардировки и сме умирали тук. София е такава каквато е в момента от както я помня аз, че и от преди това по разкази на моите роднини. Я кажете, на какво очаквате да прилича един град предвиден да бъде едно милионен, но в него да живеят два милиона и малко?
На фона на това, че хората нямат пари нещата ще бъдат такива каквито са!
Не си мислете, че хората, които имат финансови възможности са по-добри стопани от тези дето нямат. Предполагам ще се учудите, че повечето от тези с парите са склонни да дадат някой лев за своето удобство. Наскоро си асфалтирахме улицата с комшии и точно тези имащите отказаха да дадат някой лев... то това не му било в къщата.
По същият начин ще стопанисват и "скъпите" имоти в центъра.
И последно... повече от тридесет години вече както не живея в центъра и мога да кажа, че съм доволен от това.
Отдавна вече центъра не е елитен квартал.
14 Август 2012 14:45
Не съм съгласен с позицията на авторката по съображения като тези на Lyubo65 i mick . В големите градове в САЩ има зони с изключително голям интерес за паркиране. В тези зони, дори живеещите в тях намат право на привелегии и винетен стикер. Те или нямат кола или имат собствен гараж или ползват най-близкия платен паркинг на месечен абонамент. Следва да се отбележи, че платеното паркиране е само от 7 до 19 ч., в събота до обяд, а в останалите часове и цяла неделя е напълно безплатно. Има някои туристически места, където и в неделя е платено. Така ще е и в София. Целта е ясна - по-малко автомобили в центъра и задръстени улици и тротоари. За мене е по-важно детските колички да могат да се движат свободно по тротоарите, а не на всяко второ кръстовище да са блокирани от безумно спрял джип като този на Юлиян Константинов от "Обиам България" по Нова ТВ.
14 Август 2012 15:11
Проблемът на живеещите в центъра на София ме подсети за една история преди години на някакъв тихоокеански остров. Та там за един кратък период всички забогатели неимоверно много от продажбата на гуано и съответно си накупили коли. Но на острова имало само около пет километра път и набързо го напълнили с автомобили, които нямало как да се движат!?
14 Август 2012 16:02
Току-що звънях в КЗД /Комисия за защита от Дискриминация/ жалби по пощата с ОБРАТАНА РАЗПИСКА на този адрес : http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/kontakti/kontakti/38-regionalni/1-kzd за виртуални жалби в общината от тук http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp за петицията против новите правила от тук http://www.peticiq.com/antisinqzona за присъединяване към група в фейсбук от тук http://www.facebook.com/#!/groups
14 Август 2012 16:52
Достъпа до центъра на града трябва да се ограничи, това е извън съмнение. Но общината е редно да осигури подходящ транспорт на всички жители. И най-вече- ограниченията трябва да важат за всички, включително общинарите и депутатите. Наличието на безплатни паркинги за тях е нечувана наглост, която дори преди 20 години не си позволяваха.
14 Август 2012 17:47
Този данък паркинг е престъпление против личността! Не може да се изисква от гражданите само защото живеят в дадена част на града да плащат НЕЗАКОНЕН данък!!! Цялата държава се управлява от подзаконови актове. Всеки пазач на паркинг може да ви поиска и запише личните данни (ако може да пише!!!) А с тези зони - синя и зелена се подиграват с нас. Разбирам ги алчните общинари - искат седйки си на бюрата и играейки пасианс да пълнят бюджета с нашите пари. Не само това - коя е фирмата (на кой депутат или общинар или техен близък), която отпечатва т.н. "стикери", коя е фирмата която отпечатва листовките, с които ни убеждават колко ще се намали трафика, замърсяването и какво ли не? В същото време ми изискват 7-8 документа, с които трябва да ДОКАЗВАМ, че живея тук и имам право на ПЛАТЕНО паркиране!? Господи, в каква държава живеем. Че то на братя Галеви не искат в съда толкова!!! Още при регистрацията в КАТ в талона ясно е записано къде ДОМУВА автомобила!!! Говорим за електронно правителство, за обслужване на едно гише и други купешки думички, но само говорим!!! А сметката е елементарна и се учи в началното училище: Аз живея в синята зона и общината ми осигурява срещу платените данъци този стикер за БЕЗПЛАТНО ПАРКИРАНЕ ПРЕД ДОМА МИ!!! Всеки ден пътувам до работа с колата си и паркомястото е СВОБОДНО поне 10 ЧАСА!!! За тези 10 часа общината ще получи по 2 лв. на час = 20 лв. на ден за синята зона! В задачата се пита за колко дни общинската фирма "ПаркинЗи и гаражи" (Термина "ПаркинЗи" е на президента, а го ползва вече и ББ) ще получи от това паркомясто в синята зона тези 150 лв., които ми налагат като НЕЗАКОНЕН ДАНЪК за паркиране пред моя дом??? А останалите над 250 дни колко ще получи общината от това паркомясто? И с какво тези мои 150 лв. ще намалят трафика в центъра, след като КОЛАТА МИ ДОМУВА ТАМ??? Моля ви, нека се вдигнем и да направим жива верига пред кметството и учителката любима да ни отговори на тези въпроси! Защото за мен, ако остане това тъпо решение, учителката трябва да си ходи НЕЗАБАВНО, а заедно с нея и тъпите и корумпирани общинари! Как не се наядоха и накрадоха! Различен е въпроса за временно паркиране в зоните. Там могат да се намерят решения! Но за това - ОСТАВКА И ДИМ ДА ГИ НЯМА!!!
14 Август 2012 18:19
Може да предложим на г-жа кметицата да ни направят запазени паркоместа пред домовете ни с номерата на колите, както е пред нашата мила софийска община.

Като си подавах жалбата гледах и не можех да повярвам на очите си - за всяка кола място и табелка с номера.

Друго си е да работиш на Московска.

А пък ако живееш наоколо, в синята зона, можеш да ползваш метрото, що пък не?!

Задължително предписание на “Център за градска мобилност” ЕООД

Ех, учителко любима, колко е хубаво да се возиш на метро!!!

А това чете ли, учителко?

На основание чл. 10, ал. 1, т. 5 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по повод постъпилоискане с вх. № в – 714/22.04.2009 г. от Мартин Тодоров Петров и решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) от редовно заседание, проведено на 10.06.2009 г., Комисията за защита на личните данни издава на “Център за градска мобилност” ЕООД в качеството му на администратор на лични данни съгласно чл. 3 от ЗЗЛД, следното задължително предписание:

1. Да не бъде изискан ИТН номер, издаван от “Чез Разпределение България” АД от лица, желаещи да използват предлаганата услуга за платено преференциално паркиране на пътно превозно средство по постоянен адрес.
2. Да бъдат унищожени събраните ИТН - номера, издавани от “Чез Разпределение България” АД от лица, желаещи да използват предлаганата услуга за платено преференциално паркиране на пътно превозно средство по постоянен адрес.

Задължителното предписание следва да бъде изпълнено в четиринадесет дневен срок след неговото получаване, като Комисията за защита на личните данни да бъде уведомена за предприетите организационни и технически мерки относно изпълнението му.
В случай на неизпълнение, ще бъде наложено административно наказание по реда на Глава VІІІ от Закона за защита на личните данни.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:
Венета Шопова /п/ Красимир Димитров /п/
Мария Матева /п/
Валентин Енев /п/
Веселин Целков /п/


Файлове за сваляне

DOC
PDF
English Годишни отчетиИнформационен бюлетинСъобщенияПо жалби
План за проверки
Обществени поръчки
Календар на събитията

Август 2012
П В С Ч П С Н
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

АрхивСъбития
Фото галерия
Анкети
Публикации в медиите
принтВръзки Карта на сайта Достъпност Комисия за защита на личните данни, София 1431, бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" 15
14 Август 2012 18:48
"Увеличението няма за цел да е социално поносимо, а да намали трафика в центъра", бе пределно откровен председателят на транспортната комисия Радослав Тошев

И като никога е напълно прав. (Иначе е рядко противен тип). Аз лично приветствам всички мерки, които имат реален шанс да намалят трафика в центъра и да освободят тротоарите му, независимо кой ги прокарва. А който е свикнал да си държи на "Шишман" или "Ангел Кънчев" по 3-4 коли, регистрирани на фирма, да се изнася в Модерно предградие.
14 Август 2012 18:51
а нарушенията се констатират от общински служители и се санкционират с поносими санкции,

Мдам. Движехме се с една приятелка с кола във Вашингтон и тя по невнимание паркира пред пожарен кран. После си намери колата на съседната пряка, а глобата беше 80 долара, доколкото си спомням.
14 Август 2012 18:54
Основният смисъл на това, да живееш в Центъра, е да можеш да се придвижваш пеша! Кола в Центъра не ти трябва и колкото са по-малко колите, толкова по-добре за живущите там.
14 Август 2012 19:27
Големият град е ... сложен ребус.
НЯМА прости решения. Първо има пътища, които трябва да са свободни за движение на автомобили, после имаме тротоари, трявбва да са свободни.
Трябва да има място и за велосипеди. Чак тогава може да се отделят места за паркиране. От които трябва да се отдели една част за временно паркиране (говорим за центъра - търговия, офиси, ...)
И чак от това, което остане може да се мисли за паркиране на колите на живущите - колко са те и част от тях може да се паркират там и при какви условия.
Всичко друго е просто дърдорене.
14 Август 2012 22:24
Тези ПАРИ, от глоби и ТАКА НАРЕЧЕНИ ТАКСИ ??? КЪДЕ ще отиват ИДВАТ ИЗБОРИ,,, трябват ПАРИ Къде е ФАНДЪК и къде е Бо БО,,,задайте си въпроса КОГАТО СЕ ОПРАВИ движението в София,,, и ПАРКИРАНЕТО ,,,съм готов да плащам,,, всичко е ФАЛШИМЕНТО
16 Август 2012 12:08
***
01 Септември 2012 10:39
Нека стане пределно ясно, че основно промените са насочени срещу живущите в тази "синя зона на здрача". Работното време в страната е обикновенно от 9-18 ч. Ако отиваш на работа с кола, досега не беше пречка да излезеш от зоната преди 9 и да се върнеш след 18 ч. Сега те принуждават да плащаш 1 час, ако не излезеш много рано и още 1 час, ако се върнеш преди 19 ч. И на туй отгоре, да се чудиш какво да правиш в събота - да почиваш ли или да тичаш да местиш колата. Живея до бул. Скобелев, нямах никакви проблеми с паркирането, тук останахме само стари хора, повечето без коли. Сега наглите общинари, много добре са пресметнали, че такива като мене "дяволи" трябва да плащат за да пълнят техните джобове. Скъпи съграждани, нека не спираме протестите. Отстъпим ли сега, нищо добро не ни чака за в бъдеще.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД