:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,004,060
Активни 429
Страници 1,983
За един ден 1,302,066
Тенденция

Китай се бори с гравитацията на глобалната икономика

Колкото по-богати стават държавите, толкова по-трудно постигат високи равнища на растеж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайско момче седи до улични търговки в подлез в Пекин. Китайската икономика забави темповете си на растеж през първото полугодие на 2012 г. до 7%.
Когато Западът се опитва да се възстанови от финансовата криза от 2008 г., естествено е, че много хора гледат към Азия с неподправена завист. Докато американците се борят с безработицата и срива на пазара на имоти, а европейците кретат със своята дългова криза, по-голямата част от Азия (с изключение на Япония) изглежда набира икономическа мощ, богатство и конкурентоспособност с всяка изминала година.



Нещата изглеждат така, сякаш Изтокът си похапва от обяда на Запада



Голяма част от този сюжет е вярна. Възходът на Азия е най-важната икономическа тенденция от изминалия половин век. Ала същевременно нещата могат да изглеждат доста подвеждащо. Азия също си има своите икономически проблеми, които заплашват да я отклонят от светкавичния прогрес.

Това вече се забелязва в настоящето забавяне на темповете в региона. Въпреки нарастващото азиатско богатство, националните икономики на континента все още са до голяма степен зависими от напредналите западни икономики - и със забавянето на тяхното възстановяване, износът, производството и растежът на БВП в Азия също намаляват своите темпове.

2012 г. вероятно ще бъде най-слабата от икономическа гледна точка за Китай от 13 години насам. През второто тримесечие на тази година Южна Корея отбеляза най-ниските нива на растеж от близо три години. Ситуацията е подобна и в Индия.

МВФ прогнозира, че развиващите се азиатски икономики ще се разраснат със 7.1% през 2012 г. - разбира се, това само по себе си не е лошо, но в сравнение с данните от 2010-а, когато регистрираният растеж бе 9.7 %, си е рязък спад. Очевидно има граници, в които Азия може да се бори с гравитацията на глобалната икономика.

Повечето експерти в Азия предполагат, че това забавяне на темповете е временен, цикличен феномен, който може да бъде коригиран с малко "лесни пари" и евентуалното стабилизиране в глобален аспект.

Вероятно това е точна преценка, но само до определена степен. Ново проучване от икономистите от HSBC Фредрик Нойман и Санчита Мукерджи задава неудобните въпроси: дали настоящият спад е сигнал за нещо по-дълбоко и опасно? Дали регионът, свикнал с бързия прогрес, ще се наложи да се примири с по-бавен растеж занапред?



Казано с прости думи, губи ли Азия своята мощ?



Ироничното в случая е, че проблемите, пред които ще се изправи Азия в идните години, са резултат от големите й успехи. Историята ни показва, че колкото по-богати стават икономиките, толкова по-трудно за тях е постигането на високи равнища на растеж.

Азия успя да ускори растежа си чрез голям напредък в производителността, който бе постигнат чрез прехвърлянето на евтината работна ръка от фермите в индустрията и добавяне на здравословни дози нови технологии, осигурени от чуждестранни инвестиции.

Проблемът е, че докато този процес увеличава работните заплати и икономиките стават по-индустриализирани, новите постижения в производителността трябва да идват от подобрена ефективност, обновяване на технологиите и по-добро управление - както на корпоративно, така и на национално ниво.

Това обаче въобще не е лесно. Не е голям броят на развиващите се държави, които са направили успешен преход към истински напреднали икономики. Тези, които се провалят, засядат в т.нар. капан на средните доходи, в който се удрят в тавана на доходите, преди да достигнат до най-високите редици на глобалната икономика.



Колко уязвима е Азия към този "капан"?



В своето изследване, Нойман и Мукерджи разкриват няколко притеснителни тенденции. На първо място, те отбелязват, че със забогатяването на азиатските държави, растежът в тях забавя темповете си. Двамата сравняват нивата на доходите (на основа на паритета на покупателната способност) със средния годишен растеж в БВП през последното десетилетие.

Те откриват, че нациите с ниски доходи регистрират с 2% по-бърз икономически растеж в сравнение с по-богатите държави. На второ място - че доходите в някои азиатски държави вече са по-посредствени, отколкото бихме могли да очакваме.

Двамата икономисти изчисляват доходите на някои държави (отново чрез паритета на покупателната способност) като дял от доходите на САЩ в периода между 1970 и 2009 г. Ето какво откриват те: "По този показател Малайзия, Тайланд, Шри Ланка и Филипините не са подобрили забележимо позицията си спрямо САЩ, Китай, Индия, Индонезия и Виетнам, но при все това са преминали от ниски към средни доходи, докато Корея, Тайланд, Сингапур и Хонконг са преминали от средни към високи доходи."

Въпреки това, когато Нойман и Мукерджи използват реални (коригирани с коефициент на инфлацията) данни, Индия и Индонезия се оказват в групата на ниските доходи, а Тайланд и Китай правят "изненадващо бавен преход към категорията на средните доходи при отчитане на данните от последните четири десетилетия".



Какво означава всичко това



Изследването обобщава: "Дори в Азия като регион, характерен с по-високи и устойчиви норми на растеж.... не може да бъде приеман като даденост фактът, че държавите правят бърз преход от едно състояние на доходите в друго. Развитието е дълъг и труден процес."

Факт е, че преходът от бедна държава към такава със средни доходи е сравнително лесен. Той просто изисква като цяло стабилна рамка от политики, които позволяват пренасочването на неоползотворени ресурси (като работна ръка и капитал) в изграждане на индустриализирана икономика.

Предприемането на следващата крачка в процеса на развитие обаче изисква нива на реформи, които в много аспекти са твърде голямо предизвикателство. Компаниите трябва да се трансформират от прости производители в иноватори и дизайнери. Образователните системи трябва да произвеждат работна сила с умения за творческо мислене, а не просто базови познания. Политиците трябва да поощряват среда, в която предприемачите и изпълнителните директори са склонни да поемат рискове, инвестирайки в научно-изследователски и технологични дейности.

Азиатските държави, които не са постигнали значителен напредък в доходите през последните години - като например Малайзия - все още не са успели да предприемат тези стъпки. Още повече, че някои азиатски държави страдат от подобен на западните проблем - нарастващото неравенство в доходите.

Дори в бързо развиваща се страна като Китай обикновеният човек не печели толкова, колкото би трябвало заради високите темпове на растеж. Това се дължи на факта, че структурата на икономиката остава с акцент върху инвеститорите, за сметка на потребителите.

С други думи, ако Азия иска да поддържа живота на икономическото си чудо, трябва да предприеме доста сериозна реформа. Въпросът е дали политиците от континента ще предприемат необходимите мерки? Ако не го направят, Азия скоро ще се озове в същото блато от проблеми, в което са затънали в момента западните държави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изглед към пристанище "Виктория " в Хонконг. Дори в бързо развиваща се страна като Китай обикновеният човек не печели толкова, колкото би трябвало заради високите темпове на растеж. Това се дължи на факта, че структурата на икономиката остава с акцент върху инвеститорите, за сметка на потребителите.
18
3149
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
13 Август 2012 20:24
Колкото по-богати стават държавите, толкова по-трудно постигат високи равнища на растеж

Ха, добро утро. Тъй като сме на спортна вълна ще го кажа по спортному - Колкото по-високо е постижението, толкова по-трудно става подобряването му. Или колкото по-високо е летвата, толкова с по-малко се вдига.
13 Август 2012 20:37
България опровергава: Бедна, пък без висок растеж.
13 Август 2012 20:55
Колкото по-богати стават държавите, толкова по-трудно постигат високи равнища на растеж

Тези са открили топлата вода, май...
13 Август 2012 21:42
Безмислена статия. 2 плюс две е равно на 4. Да беха казали просто и ясно. Световната икономика действа на принципа на скачените съдове. Запада буксува и спада, Азия се качва и така докато се останови динамично равновесие. Неизбежно е , че след 10-15 години Източна Азия ще е съпоставима по доходи и БВП на калпак на Западна Европа и САЩ. И ще започне и тя да буксува, но едва след като достигне потенциала си. Не може да има вечен растеж. За да има такъв трябва на всеки 30 години да се случва техническа революция ама истинска а не Джобс- Цукърбъргска.....
14 Август 2012 08:32
Нищо не си разбрал, ЗИП-е!
Изводът от статията е, че на развиващите се историята не им дава достатъчно време. Развиват някои силни страни, но липсва хармоничното развитие. И впоследствие неща, които са пренебрегвали, им тежат като воденични камъни на врата. Китай навлиза точно в такъв етап, когато законодателната система ще се окаже пречка, политическата система, държавната администрация, липсата на система за социални помощи, здравеопазване, пенсиониране, културното ниво на нацията и за каквото се сетите. Всяка една от тези неразвити дейности ще дърпа цялостното развитие назад. Като капак се добавя и огромните неравенства в имуществата и доходите. Китай най-напред направи милиардерите, после милионерите и за селяните не им достигна време.
Историята дава достатъчно време да се реорганизират само на първите, на водещите в цивилизационно отношение. По-бавно се изпипват работите, но пък се оглеждат от всички страни и никога не се налага да се правят големи промени за кратко време.
14 Август 2012 08:38
Има само един начин водещата световна цивилизация да се надвие. Като се самоунищожи отвътре. Този процес вече е започнал, но е в самото начало, т.е. има шансове да се отложи доста. И като гледам обществените настроения, работата отива на добре. Китай ще го прекарат така, че ще се чуди откъде му е дошло.
14 Август 2012 08:41
Запада за това спретна икономическата криза за да намалят растежа на Китай, Русия и останалите бързо развиващи се икономики. Иначе виртуалната кредитна криза си беше на лице почти 40г. Ако държавите се откажат от долара и го заменят с други валути Запада съвсем ще западне.
14 Август 2012 08:56
В "Ако-то" е проблемът. Ако се откажат от валутата, но те няма да се откажат, защото не могат. Това условие е неизпълнимо.
Всички знаят, че китайската икономика се свива. Процентите на растеж, цитирани от статията, са от официалните китайски данни. А те са силно фалшифицирани. Крият от народа накъде върви работата. Миналия месец отчетоха изведнъж огромен ръст на покупките на недвижими имоти. Имотният пазар се раздвижил. Градовете -призраци изведнъж си намериха купувачи. Това вярвате ли го? По време на криза изведнъж китайският народ се замогна и тръгна да си пазарува жилища.
Та във връзка с темата- Русия и тя е тръгнала да си мери силите със САЩ, но Путин забравя, че първо трябва да си асфалтира пътищата. Путин има да решава хиляди подобни проблеми на историческо изоставане, докато САЩ се занимават със съвсем друга материя, от сферата на висшите науки.
14 Август 2012 08:58
Всъщност Китай още не е богата държава. Има възможност още много години да поддържа висок растеж. Проблемът е, че при останалите държави растежът е от напечатани пари/пари от бъдещето/ които сега намаляха и все повече ще намаляват, щото вече много много не ги искат тия пари.

Ако глобализмът продължи.. Китай ще расте с бесни темпове още поне 20 години. А другите държави ще им пада стандарта също с бесни темпове, особено най-богатите - просто няма да има какво да работят, а напечатаните им хартийки.. все по-малко ще струват. И всичко това до изравняване на стандартите/познайте на какво ниво/ или до нова световна война.
14 Август 2012 09:05
Бурното развитие на Китай можем да го илюстрираме образно с действията на войскова част. Авангардът отива много напред, защото условията позволяват, ариегардът много изостава и загубва някъде и походът е дотам.
14 Август 2012 09:08
... трябва на всеки 30 години да се случва техническа революция ама истинска а не Джобс- Цукърбъргска.....

Това беше точно в десетката!
14 Август 2012 09:15
Gozambo 14 Август 2012 08:56
В "Ако-то" е проблемът. Ако се откажат от валутата, но те няма да се откажат, защото не могат. Това условие е неизпълнимо.

Зависи от обстоятелствата колега! Могат и още как.
Изтока могат не само да се откажат от долара, но и да се изолират от Европа и УСА. Русия, Китай , Индия и останалите по малки около тях са си повече от самодостатъчни, но това само в краен случай. И Китай и Русия са го правили в миналото, при това много успешно.
Америка също могат да се изолират от останалите и да са си самодостатъчни, но не ги устройва освен, ако не им се наложи. В най неизгодна позиция е пренаселена и бедна на ресурси Европа.
14 Август 2012 09:52
Дори в бързо развиваща се страна като Китай обикновеният човек не печели толкова, колкото би трябвало заради високите темпове на растеж. Това се дължи на факта, че структурата на икономиката остава с акцент върху инвеститорите, за сметка на потребителите.
Не само заради това. В момента китайската държава отделя огромни суми за превъоръжаване, инфраструктура, инвестиции навън и др., което също изяжда доходите на средно и нископлатените служители и работници (така, както навремето социалистическата държава у нас строеше пътища, язовири и заводи и нямаше пари за заплати, по същия начин, по който днес няма пари за пенсии, заради магистралите). От друга страна, китайската номенклатура дърпа здраво в състезанието за нововъзникнали милионери (звучи познато, нали), което допълнително орязва ниските и средните доходи. С други думи, в момента в Китай е налице бесен капитализъм под държавна протекция.
Не съм съгласен, че упадъкът на запада допринася за развитието на изтока, напротив, свиването на инвестициите, технологиите и пазарите, които идват предимно от запада, няма как да не се отрази на ръста на източните икономики - спадът в китайския ръст го доказва. Именно поради тази причина Китай в момента си иска предкризисното статукво и с неохота стимулира вътрешното потребление, за да държи икономиката си жива, след като се знае, че точно това предизвика балоните в западните икономики. Поради тази причина, Китай ще е този, който ще помогне на САЩ и Зап. Европа (50-60% от световното потребление) да си стъпят на краката, след като се знае, че това статукво допринесе за най-големия ръст в икономиката на 50-вековния Китай. На това се дължи и нееднозначната китайска позиция в БРИКС и липсата все още на стратегически съюз с Русия.
14 Август 2012 12:42
ЗИПе, браво...много точно казано.. . Що се отнася до други коментари..ами разбира се, че държави като Китай, Русия, Индия се развиват неравномерно . В началото водещи са няколко отрасъла и региона, които постепенно биват догонвани от останалите отрасли и региони . Винаги е така..Историята на щатите също го потвърждава .
14 Август 2012 17:10
Световната икономика действа на принципа на скачените съдове.... Не може да има вечен растеж.

Смех!
Зипо доказа че не разбира нищо И от икономика.
А задунайская агитка вдига палчета щото и тя толкова разбира, но затова пък и се ще.
Още по-голям Смех!

Световната икономика нито действа на принципа на скачените съдове, нито вечен растеж е невъзможен, напротив.
Интересно когато Световната икономика расте с по 2% на година кои я "допълва" и от къде? Сигурно Марсианската икономика.
А вечен растеж е по-скоро закономерност отколкото изключение.
14 Август 2012 18:08
"... Азия успя да ускори растежа си чрез голям напредък в производителността, който бе постигнат чрез прехвърлянето на евтината работна ръка от фермите в индустрията и добавяне на здравословни дози нови технологии, осигурени от чуждестранни инвестиции..." Както и следващия абзац (но да не дотягам със цитатите). Този голям растеж ми припомни една случка в ГДР през 70-те години. Един българин (зет в ГДР-то отпреди ІІ СВ) ми каза тогава: "Вие в България се развивате с невероятни темпове. Преди войната - произвеждахм/т/е по 2 локомотива. Сега вече - по 4!" Т.е. високи темпове на растеж, ама на гола поляна, при кота - 0 спрямо другите развити страни. Та така и БРИК и подобните страни.... Китайците имаха растеж от 10 -15%. При нито един построен кораб - пет да са построили, изразено в % си е 500%. Това важи и за двете подводници, за 3-те танка, 5-те леки МПС, и така нататък. Огромни темпове на растеж. При 0 (нула) отправна точка. И кога БРИК и т.п. ще достигнат насищането на пазара, както е при САЩ, Люксембург, Германия и т.п., които растат с 1-2%? След колко стотин години? А те на едно място ли ще стоят?
14 Август 2012 18:12
Ние "демократизираните" - дебитно, милитаристично, глобалистично, но преди всичко свръх-манипулативно поробени хора, принуждавани да сме самораздържавяващи се народи, все още непотънали в настъпващото мракобесие.


15 Август 2012 09:13
http://www.segabg.com/article.php?sid=2012081400040001301
Китай се бори с гравитацията на глобалната икономика
http://www.segabg.com/replies.php?id=208590
Растежът е финансово измерение обусловено като "потребност" от инфлацията в криминалния монетаризъм и инструмент на дебитните поробители. Инфлацията е грабежа извършван от банковите картели, което обяснява защо растежът, който е безсмислен във всяко едно друго отношение, е толкова важен за тях. Грандиозността на измамата е напудрила растежа и с измислицата, изцяло несъстоятелна, че той е показател за развитието.

Истинска икономика е "съветският" социалистически тип икономика. Спрямо нея банковокорпоративната "икономика" е свръх-криминално изобретение, наложено с тоталитарни хватки и милитаризъм, а "обяснявано" с талмудистки безсмислици и с объркващи "понятия" - за неразпознаваемо назоваване с тях на явния бандитизъм.
ПП
Един въпрос:
Производство (1) на 5 бр съвременни перални с експлоатационен живот 20 год, при оптимална производителност на труда,
и производство (2) на същите перални, но в неремонтируем вариант и с експлоатационен живот до 5 години, макар и при два пъти по-висока производителност на труда - тоест 4 пъти по-малка потребителска стойност при двойно по-малко разход за труд - и (!!!) грандиозно гарантиращо растеж. Та въпросът е:
Кой от двата случая отговаря на нормална икономика, работеща за това утре да живеем по-добре от днес и що за висока производителност на труда е неотличаващата истинското от спекулативното? Игнорираща унищожаването на ресурсите на планетата, включително и екологията - заради идиотизма наречен растеж.
И що за критерий за прогрес, при това положение, е растежът?
Да си представим, че природната вода стане негодна за пиене и това наложи нейното производство - какъв растеж ще настъпи само! И тоту-виж поврледилият водата се пръкнал като нобелист за икономика.
Що за теория и практика е това, което налага на света монополно, чрез банковокорпоративен и пр тоталитаризъм - с хищническа корупция и с монополизъм - налага такова гибелно за човечеството изобретение - наричано "икономика" основана на "растеж".
ПОВЕЧЕ ОТ ОЧЕВИДНО Е , ЧЕ СМИСЪЛЪТ НА ПОНЯТИЕТО РАСТЕЖ, Е УМИШЛЕНО И ДЪЛБОКО ИЗВРАТЕН.
Растежът може да е налице единствено тогава, когато гарантирано осигурява утре да живеем по-добре от днес. Каквато цел преследваше икономиката на социалистическата система. Принудена обачее да го прави - обусловено от условията на война с банковокорпоративния тоталитаризъм - също тоталитарно. Защото на всеки тоталитаризъм не може да се противостои с друго - освен с реципрочен такъв.
Нищо пазарно няма в диктатурата на печалбата смачкваща потребителната стойност, осъждаща на гибел планетата. Този фундаментализъм, чрез хегемоно-хищническата дерегулация и глобализма, завладяват света вече тотално. Като се прибавят финансовите "продукти" и убиващите инструменти прилагащи финансовата система, които са с ефект на ОМП спрямо нарочените народи - парализиращи абсолютно избирателно жизнените сили на държавите им - става ясно, че случващото се не е криза, а е война. Доказателство е и, че там където банковите оръжия не могат да проникнат и да поразяват, в действие влиза "демократизирането" - чрез всички видове агресия и милитаризъм.

-
Войната срещу човечеството е продължение на "студената" война, която вече е срещу цялото човечество. Тя е резултат от изчезването на коректива съветска "заплаха", принуждавал към здрав разум, каквото беше икономическата система на социализма. Изчезването на този здрав разум отприщи мутацията тип "марокански скакалци", и развихри банковокорпоративния тоталитаризъм в цялото му мошеническо разбойничество, антихуманизъм и корупция. Налице вече е пълно изоставяне на придържането към човешкия образ на капитализма - при брутално демонстриране на тоталитаризъм.
Целта на всичко това е постигането на безконтролни условия за пренасочване на неограничени средства и ресурси към милитаризъм, в името на свръхбрутален империализъм, наречен ГЛОБАЛИЗЪМ. Което е фашизъм постигнат не чрез армиите и териториите, а предимно чрез парите - но при безспирно дрънкане на оръжията. Фашизъм отново първоначално е приеман радушно и просташки късогледо, и то само заради временните "лъскави залъгалки" на раздържавяването.
Фашизмът броди необезпокояван, и ден след ден подчинява света. Днешният фашизъм е занимание на хора, които не познаваме, които са се самоизбрали и които по никакъв начин не контролираме. Те са господарите на парите и на смъртта - в името на контрола и притежаването на света.
Лудост, сервилност и продажничество, сковаващ страх, уж авторитарно „само” наложени на света, че и милитаризъм накичен с нобелови отличия за мир, правят реално календарът на маите да изглежда напълно вероятен ... относно изчезването на цивилизацията ни.
За съжаление истината не се чува, нито се проумява, още по-малко пък изучава от "демократизираните" - дебитно, милитаристично, глобалистично и манипулативно поробени хора, принуждавани да са самораздържавяващи се народи, все още непотънали в настъпващото мракобесие
.

ПП
На тоталитаризъм не може да се противостои с друго - освен с реципрочно сплотяване на хората, начало на което може да тръгне от "Окопирай Уолстрийт" , но може да тръгне и от
Съд за компрадорството и ренегатите, унищожили на националната сигурност слуги на мракобесието.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД