:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,358
Активни 73
Страници 11,943
За един ден 1,302,066

Дядо Тапетко от града под тепето

Вместо да ни плаши с вечни мъки, митрополит Николай Пловдивски е хубаво да смени тапетите в "Света Марина"
Петьо Цеков
Все съм виждал чада Божии - дребен чиновник, хитър администратор, мазен министър и случаен депутат, които вирват високо нос и се надуват като корабни платна веднага след като се докопат до постче. Но никога не бях виждал простосмъртен син на милиционер, който да се рее над земята и да раздава окончателни присъди само защото бил овластен от ООД-то, наречено Българска православна църква.

Онзи ден, сряда, си мислех, че по-голяма простотия от полета на "Бистришките тигри" с правителствения самолет едва ли ще се случи. Рекох, че трябва да прекръстят Авиотряд 28 в авиокомпания "Tiger fly". Рецитирах си весело "Tiger, tiger, burning bright / In the forests of the night..." и си тананиках "Ой, тигре, тигре..."И в тоя момент ме порази гръм...В този момент отнякъде се яви пловдивският митрополит Николай и низпосла, че животът без брак е "грях, който води до страдание в ада", а сурогатното майчинство е просто "утроба под наем". След това този дядо Фанатик излъга, че ЕС забранява на децата ни да участват в религиозни дейности, и нарече аборта "избиване на деца". Най-безцеремонно пренаписа и свещените книги, като обясни на вярващите, че Иоаким и Анна са разчитали само на Бог, за да се сдобият с пресветата Богородица. (На Бог са се молили в дните преди 9 декември. Виж "Жития на светиите". Синодално издателство, София, 1991 г.)

Е, тука вече не издържах, честно. Как е възможно този раб Божи, който облепи с евтини гръцки тапети "Света великомъченица Марина" в Пловдив и който смени гранита с китайски гранитогрес, а дървената дограма с PVC, да обещава вечни мъки на половината си паство? Дотам ли го докара хилядолетната ни църква - вместо любов да проповядва страх? Защо отец Николай - господарят на щампованите икони - говори като съдник от последния ден? Дори св. Павел е проповядвал с думите: "Това обаче казвам като съвет, а не като заповед".

Вместо да се чуди как да вкара обичащите се в гражданското!, дядо Тапетко от града на тепетата е хубаво да си припомни 1Кор. 7:32-33: "...Нежененият се грижи за Господни работи - как да угоди Господу; а жененият се грижи за световни работи - как да угоди на жената".

Бракът е тайнство, но не е задължително тайнство - църквата отдавна е решила този въпрос и няма нужда поп с ролекс да казва нещо друго. Звучи много глупаво, но май трябва да се повтори:Бракът не е задължение на православния християнинЕдно е да не пожелаваш жената на ближния си, друго е да обявяваш извънбрачното съжителство за грях. Няма такъв грях. Грях е горделивостта, грях е алчността, дядо попе. В този ред на мисли и сребристото БМВ не е грях, стига да не проповядваш в същото време въздържание от съблазни. Не може да си с двата крака в Светия Лукс и да се движиш с кортеж, а да твърдиш, че си безсребърник, нали?

А преди пак да говори за сурогатното майчинство, отецът е редно поне да си припомни Битие 16:3 - там Сара праща Агар да зачене от Аврам. Класика в жанра "Матка под наем".

Възпитаникът на Московската духовна академия, който за има-няма 10 години се въздигна по Божие допущение от новоподстриган монах до епископ, напоследък прекалява. Няма да припомням, че отец Николай орезили храма, превръщайки паметника на културата от място за преклонение в място, приличащо на евтин, шарен апартамент, боядисан с блажна кафява боя.

Дядо ви Николай, митрополит Пловдивски, се утвърди през последните години като светска, а не като духовна личност. Влезе в новините с прескъпите си часовници и лъскавите лимузини, с които се движи.Блесна не със смирение,а с това, че се движи с трима души охрана. Прочу се не като добър пастир, а с това, че направи "архонт" оръжейния бизнесмен Петър Манджуков. И напук на Лука 18:25 продължи да проповядва, че тези, които имат пари, трябва да имат предимство в храма. Яви се на купон на МВР, не пропуска да превъзнася премиера Борисов - това е отец Николай.

Николай Севастиянов ще влезе в историята и като поборник срещу Европейския съюз - напук на всякакви национални приоритети той не пропуска да критикува присъединяването на България. Напук на всякаква дипломатическа нормалност, да не говорим за икуменизъм, разбира се, той нарече папата просто "еретик" и дръпна стола на католически свещеник в "Александър Невски".

Подобна религиозна волност може да е приемлива за Светия синод. Може да е правилно от православна гледна точка - и да се воюва неспирно с Ватикана, и да се возиш на джип, и да се слави Манджуков, и да наричаш Ванга "феномен на сатаната". Дори и тапетите в църквата може да са угодни на БПЦ.

Но да плашиш хората с вечни мъки - ей това не го разбирам и няма как да го разбера. Знам, че Бог е любов. А отец Николай разправяше, че българите са се удавили в Охридското езеро през септември 2009, щото Бог ги е наказал заради греховете ни. Каза: "Дали нашето неразумие, което води до грехове, не е първопричината за божия гняв?" Сам твърдеше: "Аз не съм светец. Боря се със съблазните, с изкушенията...", но на другите явно не позволяваше такава борба. Другите - директно в ада.

Обществената криза у нас е факт - тийнейджъри бият пенсионер, наркомани продават детето си... Колкото и да сме му изпуснали края - тази криза все пак е обект на широк обществен дебат.

Но защо самата църква не дебатира по кризата в редиците си? Темна вода во облацех (Пс. 17:12)... А сигурно и Бог вижда, че отец Николай е здраво затънал в кризата!Още статии от автора - http://www.tlaka.com

 Светият православен лукс - православен дядо в автомобил на немски еретици.
 На Ролекса се уповаваме
291
16840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
291
 Видими 
16 Август 2012 20:24
Автора
16 Август 2012 20:30
Значи и тоя милиционер...
Фанатиците са или глупаци, или подли лицемери...Тоя май е и двете.
Статията -
--------------------------------
Блогът на Генек

16 Август 2012 20:50
Светият православен лукс - православен дядо в автомобил на немски еретици.

То по таз логика всичкото православен поп требва да се вози на православна ДАЧИЯ с католически мотор -
от вселенския поп през нашите кадесари та до чекистките попове - всички на дачия.
Или на КАМАЗ...
16 Август 2012 20:54
Идиот, който дрънка дивотии. Вместо да се загрижи за геноцида над миряните, осъществяван от любимият му премиер, той се грижи за комфорта си и плещи глупости. Кой ли му служи за пример?!
16 Август 2012 20:59
о по таз логика всичкото православен поп требва да се вози на православна ДАЧИЯ с католически мотор -
от вселенския поп през нашите кадесари та до чекистките попове - всички на дачия.


Може и на православна НИВА, така ще има достъп до всички миряни
16 Август 2012 21:11
Петьо Цеков - да играе ролята на "червена точка", моля.
http://www.youtube.com/watch?v=R1RdJiJG7pQ
Поздрав и на дядо Николай, който доколкото знам е монах, горе - долу калугер, значи.
16 Август 2012 21:13
Севатиянов е индивид обслужващ масоните и комунистите в стремеж да разбие християнството в България,домогвайки се до патриаршеският жезъл-да пази Господ.Що за отрепка трябва да си да достигнеш до митрополитски сан при 12 доказани доносници на ДС и Патриарх назначен за такъв по заповед на партията БКП.
16 Август 2012 21:26
да обявяваш извънбрачното съжителство за грях. Няма такъв грях.

Има и дори самият Николай го посочи - прелюбодеяние.
-
Сега. Като изключим, че Николай не е съвсем психически здрав, то проблемът не е в него. Той е в точно съответвие на църквата. Не на "БПЦ" ООД, а на православната християнска църква. Тя е средновековен феномен. И Николай си и съответства точно бидейки в средновековието. Дори и с лъскавината и демонстрацията на йерхиерейско великолепие и предимства за велемощните . Дори и облепянето с тапети е съвсем в реда на нещата, защото за Отеца, това не е културно-исторически паметник, (което е светско понятие), а действащ храм. А знаем, че времената са вечни и изменчивостта няма значение.
-
Ние, обаче се дразним. Дразним се защото дори и да не го осъзнаваме го възприемаме от позицията си на съвременни и светско мислещи хора. А той си е в средновековието. И връща църквата там. Показва ни я във "вечната" и "неизменна" форма.
-
Така, че не харесвайки и възмущавайки се от Николай, ние всъщност се възмущаваме от християнската църква и християнското учение, което той ни илюстрира толкова вярно. Щокиращо е да си го признаем, просто защото "християнско" сме го залепили, като етикет и се идентифицираме с него, но начинът ни на мислене, съдържанието на съдът, върху който сме го залепили, е светски, ако щете го наречете и античен или езически.
16 Август 2012 21:38
Брайти. Прелюбодеяние и сърбеж еди-къде си или плътска похот е съвършено различно от грандиозното lust (ползвам английски, за да ти посоча разбираем за мен - сигурно и теб - източник, че не знам гръцки):

Lust is an emotion or feeling of intense desire in the body. The lust can take any form such as the lust for knowledge, the lust for sex or the lust for power. It can take such mundane forms as the lust for food as distinct from the need for food. Lust is a powerful psychological force producing intense wanting for an object, or circumstance fulfilling the emotion... Etc.


Натисни тук

Ползвам случая да ти възжелая успех на изборите догодина. Ще има и дренки, и трънки, и глогинки!
16 Август 2012 21:42
Ползвам случая да ти възжелая успех на изборите догодина. Ще има и дренки, и трънки, и глогинки!

За неговите резултати от изборите е по-подходяща друга растителна комбинация - глог-мента-валериан.
16 Август 2012 21:45
Дорис,
всеки сексуален контакт без църковен брак е прелюбодеяние. Дори според някой фанатици и сексът в брака само за удоволствие е прелюбодеяние.
-
Не смятам да водя спор колко дявола могат да се съберат на върха на една игла.
16 Август 2012 21:48
Природата (и Бог ) предлагат още по-богато разнообразие: жълт кантарион, Гинко Билоба, сибирски (пардон!) женшен...
16 Август 2012 21:49
Кучето агитира за Дядо Йоаникий . Николай е още шиле ...
16 Август 2012 21:52
някой фанатици


Е, кои са в обсъжданата статия някой фанатици? Че то и онанизмът във Вехтия завет е кофти работа. Санкционируема. Хм. Имаш ли деца, Брайти? Хм. Ако не е удобно и не желаеш, не отговаряй. И въобще зачеркни безтактния ми въпрос, страшно съжалявам.
16 Август 2012 21:53
Manrico,
това вероятно би трябвало да ме обиди по някакъв начин ?
-
Само дето не си познал. Политиката и изборните резултати никога не са били за мен самоцел. Предлагам програма (ако имам възможност да я предложа и на избори), която считам, че е добра за всички и би донесла нещо положително. И дотам. От там насетне всеки да си решава. Демокрация. Аз лично не завися от решението.
-
Ако ти се давиш и ти подам пръчка за да се хванеш и се изтеглиш, а ти откажеш, то трябва ли да бъда наскърбен от това ? Аз съм си на брега. Ти се давиш.
16 Август 2012 21:54
Личния мутрополит на Гергов.
Интересното е друго. Тука има маса наивници дето си вярват, че като се махнат доносниците и ченгетата нещата в нашата многострадална родина някак си от само се си ще вземат да потръгнат. Е, Колето Ролекса е чист като сълзица в това отношение, просто е бил малък. Ми той много по-долен, нечистоплътен, деградирал и пр. от ченгетата в раса. И какво правим тогава ? Махаме ги тях всичките ченгета и слагаме него за патриарх, така ли ?
16 Август 2012 21:56
наистина връща църквата в старо време и сее богобоязън, ала прокле отишлите на концерта на мадона и подире дълго гузен бе, а редно бе след сатанистка с тамян да прикади, да измие със светена вода, и за другата гага важи, също зло
16 Август 2012 21:57
Хм. Имаш ли деца, Брайти?

Имам. Но не виждам връзката. Освен това, аз съм светски мислещ човек. Дори нещо повече - "религиозните" ми убеждения са пантеистки.
16 Август 2012 21:57
Петьо Цеков, !
Може би не чета всичко от вестника, но ми се стори, че сте се позагубили напоследък, та леко се разтревожих...
Идеята да се включвате в дискусиите наживо ми допадна много.
16 Август 2012 22:08
Попресолили сте манджата, г-н Цеков, струва ми се.

Така готвеният закон за сурогатното майчинство е много спорен, неведнъж сме писали тук за това.

Безкористен жест на алтруизъм или търговия с плът? Инвитро клиники - лобисти-печалбари? България - страна на евтини утроби под наем, нещо като дестинация за евтин алкохолен туризъм, на каквато вече й се носи славата по света?
Дори петиция има в нета срещу сурогатното майчинство, а мотивите й не са за пренебрегване:


Натисни тук

Сигурно има и солиден брой подписали я със своите основания хора.

А преди пак да говори за сурогатното майчинство, отецът е редно поне да си припомни Битие 16:3 - там Сара праща Агар да зачене от Аврам. Класика в жанра "Матка под наем".


Е, не е съвсем така. Каква сурогатна майка е Агар, каква утроба под наем? Агар ще е биологичната майка на детето, а Сара - социалната. Осиновителка - демек.


Владиката си има своите кусури, но защо твърдите, че един високопоставен архиерей непременно трябва да е и безсребреник?
Може би трябва да обикаля енориашите си в дрипи, с напукани голи пети и понякога, но само в краен случай, яхнал ослица ?

Да Ви кажа, то и прекален светец Богу не е драг.
16 Август 2012 22:10
хилядолетие главна функция на изкуството е била да обслужва религията и дядо владика трябва да е по креативен а не схоластичен, да защити двата милиона християни аравеи в сирия, дали ни са прекрасните песнопения с йоан дамаскин
16 Август 2012 22:15
Долу православното мракобесие! Pussy Riot forever!

16 Август 2012 22:27
Петьо ЦЕКОВ
16 Август 2012 22:28
котенцата май оскверниха храм, не е българия да е безнаказано
16 Август 2012 22:28
Брайти,
Дядо Николай говори срещу желанието на държавата да даде семейни права на двойките, които живеят без ГРАЖДАНСКИ брак. Тук въобще не става дума за църковен брак, а още по-малко за прелюбодеянието като нарушение на 7-ата божия заповед. /Похотта е грях. Пиша за гордост, алчност... и затова не споменавам прелюбодеяние. / И „всеки сексуален контакт без църковен брак е прелюбодеяние” е доста ортодокс третиране на въпроса. Да, още в Стария завет прелюбодеянието, за което наказанието е смърт, далеч надхвърля плътското, но наистина – това е съвсем, съвсем друг въпрос.

Сибила,
Я опиши набързо с какви марки коли може да се наобикалят миряните и с какви не може. Аз мерцедес в Библията не съм виждал, осел – да

16 Август 2012 22:29
Meto ot Interneto 16 Август 2012 22:15
Долу православното мракобесие! Pussy Riot forever!


Газетата вярно в стил Pussy Riot го раздава, оляха се от статии срещу Българската Православна Църква.
16 Август 2012 22:36
А, а, Метко. С риск да наспамя, повторно цитирам Дълго Немокрените - вероятно още от Института по Биология - Котета (backup - Юля Тимошенко):

Текст песни Панк-молебен Богородица Путина прогони Pussy Riot в Храме, Pussy Riot:

(Хор)

Богородица, Дево, Путина прогони
Путина прогони, Путина прогони

(конец хора)

Черная ряса, золотые погоны
Все прихожане ползут на поклоны
Призрак свободы на небесах
Гей-прайд отправлен в Сибирь в кандалах

Глава КГБ, их главный святой
Ведет протестующих в СИЗО под конвой
Чтобы Святейшего не оскорбить
Женщинам нужно рожать и любить

Срань, срань, срань Господня
Срань, срань, срань Господня

(Хор)

Богородица, Дево, стань феминисткой
Стань феминисткой, феминисткой стань

(конец хора)

Церковная хвала прогнивших воджей
Крестный ход из черных лимузинов
В школу к тебе собирается проповедник
Иди на урок - принеси ему денег!

Патриарх Гундяй верит в Путина
Лучше бы в Бога, сука, верил
Пояс девы не заменит митингов -
На протестах с нами Приснодева Мария!

(Хор)

Богородица, Дево, Путина прогони
Путина прогони, Путина прогони

(конец хора)
Е, извини ме, Мето, но и това не искам. Познавам вярващи и полувярващи българи. Немалко, колкото и да е чудно. Уверявам те, не биха желали да чуят дори в отапетения храм "Света Марина" хорчето "Срань, срань, срань Господня". Ти какво мислиш? Дори за митрополит Николай Пловдивски да се отнася; и за Боко Банкянски.

И аз не бих желала да чуя, че те са чули такова нещо.

Статията е удивително умерена и не засяга вярващите. За разлика от Пусиките недотаквозени.

16 Август 2012 22:44
Петьо, Тартюфщината да се громи надобно ест! Мерзост от Господа е да посреща и величае при откриване на храм архонти и проекто-архонти с кортежите им, гавазите им и разпътниците им. Снощи като го чух да обещава пъклото на даващи живот и съжителстващи ми идеше аз да го проклетисам този козел несмирен. Неговото его и самомнение също е смъртен грях - най-тежкият от всички, майката на греховете - гордостта.
16 Август 2012 22:46
Посредствено, неграмотно, таблоидно писание от ................, ........................, .................... журналяга (по Терзиев)!


пп - единственото достойнство на сия творба, е че тук галиба первий раз, е пропусната лъжата за унищожените "безценни и уникални стенописи".
16 Август 2012 22:46
Дядо Николай говори срещу желанието на държавата да даде семейни права на двойките, които живеят без ГРАЖДАНСКИ брак.

Говори за съжителство без брак и ако бъде запитан съм сигурен, че ще уточни, че има предвид църковният.
-
А Николай просто ни представя догмата. Бидейки психично нездрав и фанатик, той наистина вярва в неизменната същност на църквата. Представя ни я в цялото й догматично "великолепие", което сме позабравили.
-
И е нормално да плаши с Ада. Все пак отиването в Ада или Рая е в основата на християнската (и не само) религия.
---
Като всяка религия и християнството използва елементарен набор от похвати - вина, опрощение, наказание, поощрение, изкупление. И за да е сигурно, че ще има вина, то трябва да е сигурно, че ще има и изкушение, а какво по добро за тази цел от това, да обявиш най-природно естествените неща и инстинкти за грях.
-
Интересно защо никоя религия не се смущава, че по този начин говори за несъвършенство и некадърност на Създателя, който от една страна залага инстинктите, а от друга те са нещо лошо.
-
И ако отидем към Фройд и не само, то потискайки естествеността, получаваш психично увредени хора, а значи и си създаваш фанатично паство е архиереи, като Николай. Цикълът е затворен. Бизнесът осигурен.
16 Август 2012 22:46
Ей, не спи седерастията!
Саде едно нещо не можаха да приватезират и орезелят. Имотите на Българската Православна Църква.
16 Август 2012 22:46
Мерси, Дорке.
Традициите са нещо, което приемаме, а не осъвършенствуваме. Ако е второто, нема да ни има.
16 Август 2012 22:50
Е, тука вече не издържах, честно.

Г-н Цеков, митрополит Николай каза, че извън брачната любов и съжителство е пъклен грях. Преди да се лютите, трябваше да помислите, че такова е разбирането на поколения българи за които семейството е било свято/за някои още е!/. Или митрополитът просто експонира една от православните и български ценности. Ако си вярвате, че има "модерно мислене" без корен, просто се самозалъгвате, защото няма и дърво без корен.(освен в Катар). Във всеки случай "модерното" което проповядвате не е доказало, че е полезно и правилно, докато "демодираното" разбиране за семейството го е доказало най-малко с това, че помним все още кои сме изобщо.
16 Август 2012 22:53
розлични тези има за религиозните традиции, и пастирът трябва да достига всички, и млади и тези с житейски опит
вярата брайти е трансцеденталност и те допълва, вода от водата
16 Август 2012 22:53
А и да не говорим колко много си приличат свето пловдивския и неговите яростни опоненти - двете страни на една и съща монета. Безгрешни, самовлюбени и горделиви хипер енергични люде, чак до бесноватост....
16 Август 2012 22:56
черните лебеди, недей рипа тъй първосигнално колега, като видиш нещо противоречащо на представите ти за БПЦ.
Дедо ти Николай през седмица отскача да види изгората си - игуменката на Кукленския манастир - ма не съм чул да са съ зели офицълно тай да се каже...
То май и не може де, доколкото съм запознат....Та нема само бели пеперудки в тия среди де...Хората са си хора, фактите - факти, нито само черно, нито само бяло има на тоя свят.
16 Август 2012 22:59
Понеже все първи се присяга за камъка, безгрешен се мисли комай
16 Август 2012 23:02
Та нема само бели пеперудки в тия среди де...

За мъжеловството да не говорим...
16 Август 2012 23:08
о куклен монастира е прекрасно ремонтиран от дядо николай, камбаните с електричество, апартаментите хотелски ....
и сериозно, нашият век открадна от боговете способността да унищожават, и пресътворяват човека с технологии, радост ни даряват всеприсъствие на образа, заличихме време и прострастранство с онлайна, бъдещето измести отвъдното.....
a казана ама а
16 Август 2012 23:09
и да раздава окончателни присъди само защото бил овластен от ООД-то, наречено Българска православна църква.

Не съм чел по-надолу...Това ми стига да прозра, че познанията на Авторът за устройството на Светата православна църква са на нивото на комсомолец от късният период на социалистиеското ни развитие...Жалко
16 Август 2012 23:13


Не знам с какви марки коли ще разреши възмУтената общественост на архиереите да си "джиткат", ако позволиш така фриволно да се изразя, Петьо, надявам се да ти хареса, все пак, в тон със дописката ти е, надявам се.

Ти какви предлагаш?

Естествено, че съжителството без брак за Църквата е грях. Естествено, че за Църквата абортите са грях. Естествено, че за Църквата е неприемливо едно дете да вижда майка си бременна девет месеца, а после братчето или сестричето да изчезват незнайно къде, при това - продадени. На теб естествено ли ти се вижда това? На мен не.

Църквата за това е хилядолетна, защото е консервативна и догматична. Не може да се променя заради приумиците на Мадона или лейди Гага и техните фенове.
Модерността й се изразява единствено в това, че е сменила ослицата с мерцедес, казваш.

Но който иска да живее според каноните на БПЦ и пътят към истината и спасението, какъвто тя проповядва и съветва да бъде следван, ще се вслушва и може да не ти се нрави, но ще се и подчинява.
Въпрос е на избор, а не е задължение.

А за всеки грях има покаяние и има опрощение.
За греховете на владиката Николай има кой да съди.
А полза да се руши авторитета на Църквата с гневни крясъци "Хванете тогова" - никаква. Само огорчението от всичко наоколо ни става повече и тежи.
16 Август 2012 23:14
Неговото его и самомнение също е смъртен грях - най-тежкият от всички, майката на греховете - гордостта.


А, Черните Лебеди по-късно уточнил думата - горделивост. Да.

А статията, позволявам си пак да наспамя с повторение, е удивително умерена, драги Swans. Всеки текст, в който с преклонение се цитират Отците на Светото Писание - за поука на превъзгорделите се съвременни църковни свещенослужещи (си!) - е защита на Писанието и на БПЦ.

Благодаря за изчитането. Атеист съм. Поклон на вярващите! Дай, Боже, повече от тях.


16 Август 2012 23:19
А и руският патриарх първо отиде под тепетата, заради тапетите или заради отчето - той си знае. А това може да е знак, че митрополитът от Филибето не е случаен в православния църковен свят.
16 Август 2012 23:20
Манипулации на общественото мнение в стил "зората на демокрацията", дайте да маскарим, че после да не личи, като крадем.
А шараните лапат и реагират първосигнално!
Митрополита имал часовник "ролекс", возил се в хубава кола, сменил си бил дограмата и тапетите. Е, и? После в стил махаленска клюкарка се продължава къде и какво е завършил, кои са майка му ,баща му, дедо му и какво те са правили , с кого са ходили и т.н.
Метрополита не е монах и не води отшелнически живот и си е в правото да не носи боклуци, да си смени тапетите, дограмата и керемидите и каквото пожелае.
В затъналата ни в бардак и чалга Родина, думите на метрополита за семейството и напомнянето на християнските принципи на живот може да стряскат много някои , но да са навременни за нормалните хора.
16 Август 2012 23:28
Мдаа, и тази дискусия се изроди в стил пушачи vs непушачи...
16 Август 2012 23:31
познавам майка с две деца чака трето, заедно живят с мъжа си без брак и са уважавани, и има повече причини от престъпление на ума или на сърцето да е съжителството им, та разумът често чудовища в закони ражда а любовта ги побеждава
16 Август 2012 23:33
А и руският патриарх първо отиде под тепетата, заради тапетите или заради отчето - той си знае. А това може да е знак, че митрополитът от Филибето не е случаен в православния църковен свят.

Е как няма да отиде първо там, та нали трябва да навести събрата си по часовник.
Умишлено не казвам колега, щото мастерът все пак има и стаж в службите...
16 Август 2012 23:37
Сибила: "Но който иска да живее според каноните на БПЦ и пътят към истината и спасението, какъвто тя проповядва и съветва да бъде следван, ще се вслушва и може да не ти се нрави, но ще се и подчинява."
Аз например отказвам да се подчиня на църквата и да вярвам, че Земята е център на вселената и Слънцето се върти около Земята. Отказвам да вярвям, че Земята е плоска и се поддържа от три кита, които летят в безвъздушното пространство. Мога да ти дам още много примери за такива глупости, проповядвани от църквата. И ще се отнасям с пренебрежение към хората, които вярват.
Всяка религия е ужасно остаряла. Тя се е появила на даден етап от развитие на човечеството, понеже е било изгодно на някои хора да се появи. И претендира за вечност, при едно непрекъснато изменящо се човечество. Само за да ви илЮстрирам абсурдността на остарелите идеи на църквата:
"Върви Хасан по полето и на 5 метра преди него върви жена му. Срещат го съседи и му казват: "Срамота, Хасан, в Корана е писано че жената трябва да върви на 5 метра зад мъжа". Хасан: "Когато е бил писан Коранът, не са били изобретени противопехотните мини".
16 Август 2012 23:39
Само да попитам феновете на БПЦ и оня пловдивски фанатик, имат ли представа с колко презряни левчета подпомогнаха приюта и богоугодното дело на Отец Иван?
16 Август 2012 23:45
Ще ми е интересно да видя патоса, с който ще говорите за този, когато с налудничав блясък в очите обяви че не е редно да се правят трансплантации на органи, за да бъдат спасени деца, щото било против канона, или некъв булшит от сорта.
Или не виждате градацията в позициите му?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД