:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Затварянето на АЕЦ затруднява износа на ток

Заради затварянето на I и II блок на АЕЦ "Козлодуй" тази година се прекратява практиката да се сключват дългосрочни договори за износ на електроенергия - като договора с Турция, който е до 2008 г. Когато се спрат и двата следващи реактора, няма да има изобщо възможности за износ, каза вчера главният инженер на НЕК Митьо Христозов.

В момента България има заявки за сключване на дългосрочни договори от посреднически фирми, от Гърция, Македония и Черна гора, но заради несигурния баланс те се правят за 3 или за 6 месеца. За 2003 г. на практика няма сключен никакъв друг договор освен този с Турция. Миналото лято НЕК обяви на два пъти търг за продажба на малки количества и вероятно догодина тази практика ще се повтори.

Общият енергиен дефицит в страните, с които нашата електроенергийна система е свързана паралелно, е около 12-14 млрд. киловатчаса годишно. Възможностите на нашата страна за гарантиран износ на електроенергия за догодина обаче са в рамките на 4 млрд. киловатчаса годишно, които по договор трябва да изнасяме за Турция, каза Христозов.
716
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД