:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Международна финансова корпорация става акционер в "Биохим"

Снимка: Ройтерс
Изпълнителният вицепрезидент на Международната финансова корпорация и управляващ директор на Световната банка Питър Войке обяви на среща с вицепремиера Николай Василев във Вашингтон, че корпорацията наблюдава с интерес развитието на банка "Биохим". Възможно е корпорацията да участва в увеличение на капитала на банката и така да стане съакционер на "Банк Аустрия".

На срещата е обсъдена и идеята на правителството да участва в създаването на инвестиционен фонд. "В корпорацията харесват идеята и вероятно ще изпратят делегация в България, за да уточним подробностите. Възможно е и МФК да влезе като съакционер във фонда", съобщи Василев.

Вицепремиерът, финансовият министър Милен Велчев и заместниците им Никола Янков и Красимир Катев имаха поредица от срещи с представители на големите инвестиционни банки "Джей Пи Морган", "Креди суис-Бостън" "Джей Пи Моргън Чей" и "Ю Би Ес", както и с техни клиенти, институционални инвеститори. Общото мнение е, че България се развива много добре на фона на неблагоприятните тенденции в глобален мащаб. Очаква се, че кредитният рейтинг на страната ни ще бъде повишен поне веднъж.

С Ан Крюгер, първи зам.-шеф на МВФ, и с Майкъл Деплер, директор за ЕС в МВФ, членовете на българската делегация обсъдиха бюджета за 2003 г. Част от различията в очакванията за приходите догодина правителството и фондът решиха още по време на последната мисия в България. Според финансовия ни министър има основание да се очакват по-високи приходи през идната година. Един от аргументите е въвеждането на минималните осигурителни прагове, което ще увеличи приходите с 0,5% от БВП в сравнение с 2002 г. Чакат се също и повече пари от ДДС и акцизи. Ако правителството и фондът постигнат единомислие, има вероятност прогнозните данни в бюджета да бъдат леко променени.

Вчера във Вашингтон пристигна и българска бизнесделегация от 19 бизнесмени, водени от зам.-министъра на икономиката Никола Янков.

19-те бизнесмени участваха в бизнесфорум, посветен на българската икономика в "Роналд Рейгън билдинг". На срещата бяха поканени и 18 представители на американския бизнес, висши чиновници на американското правителство, представители на американски бизнесасоциации. Целта е да поставим началото на диалог и партньорски отношения, заяви Никола Янков. В бъдеще той очаква по-голям интерес към търговските ни мисии по света.



РАЗМИНАВАНЕ



Представителите на бизнесклуб "Възраждане" Емил Кюлев и Васил Божков не са получили визи за САЩ, съобщиха за "Сега" информирани източници.

В бизнесфорума вчера участваха едва 19 от заявилите участие 40 фирми и бизнесмени. Част от тях са се отказали предварително, уточниха от Агенцията за насърчаване на износа. Друга част пък ще се включат в предстоящите срещи на бизнесделегацията в Канада.

От офиса на Емил Кюлев обясниха, че бизнесменът наистина е искал виза, но тя не му била отказана. От консулския отдел са поискали повече данни за приключилото дело за фалита на ТСБанк и за купените от него Минералбанк и Балканбанк, но Кюлев нямал време, за да ги предостави.

Васил Божков пък не е искал виза за САЩ, уточниха от офиса на "Нове холдинг". Миналата седмица Васил Божков е бил извън страната и затова не успял да се включи в състава на българската делегация.
1049
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД