:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пагон

Протестите на полицаите бъркат кардинално адреса

Служителите на МВР правилно отбелязват, че само ГЕРБ ги припозна като отделен електорат. И затова трябва да си искат екстрите само от партийците Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а не например от финансовия министър. И може да им отпуснат нещо от многомилионната партийна субсидия
Снимка: Борислав Николов
Протестите на полицаите се насочиха към финансовия министър, независимо че друг раздава парите в държавата.
"Обвиняват ни, че сме към различни политически партии, че изпълняваме техни поръчки или желания. Трябва да се отбележи, че единствената политическа партия, която декларира изрично подкрепа за МВР и съпричастност, беше ГЕРБ през 2008 г." - това обяви един от основните оратори по време на протестите на стотиците полицаи, събрали се пред сградата на вътрешното министерство в неделя и понеделник.

Така той на практика сам и не усети как нацели



истинския адрес на протестите



Най-много критики по време на протеста отнесе финансовият министър Симеон Дянков - защото не давал увеличение на заплатите, ако няма рязане на привилегии. То не бяха дюдюкания, че точно сега си бил взел отпуск и дори избягал зад граница в САЩ, то не беше символично носене на постна пица пред празното финансово министерство, не беше събиране на жълти стотинки - за да му бъдат дадени, тъй като и той толкова отпускал.

Просто полицаите бяха сбъркали адреса. Първо и основно, защото всички знаят кой в момента единствен определя, разпределя и раздава парите в България.

И това не са депутатите, нищо че се правят, че гласуват бюджета. Не са и министрите поотделно или пък правителството като цяло. Със сигурност не е и Дянков... На полицаите вероятно е известно, че човекът, който отговаря за тях, политическото лице, посредникът между тях и властта е министърът на вътрешните работи. Затова и единствените, от които трябва да си искат повишаването на заплатите и обещаваните им екстри, са министър-председателят - шеф на ГЕРБ Бойко Борисов, и вицепремиерът - МВР шеф и зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов.

Още повече че именно те двамата не спират и да повтарят, че те са си от МВР и сега. Особено Борисов. Та, още при учредяването на ГЕРБ



тя бе наричана милиционерска партия,



защото в основата й бяха само бивши хора от тази система. Нещо повече. Покрай изборите през 2009 г. можеха да се видят цивилни опели на МВР, в които има купчини плакати на тази политическа партия. Нищо че законът не позволява, а пък системата и до момента се води деполитизирана. Така или иначе много от близо 60 000 човека от МВР, заедно с техните близки плюс много бивши служители, със сигурност са гласували за ГЕРБ. И сигурно са помагали за изборната победа. Някои от тях на ръба на закона, други и отвъд него вероятно.

И как не. Тогава ГЕРБ отдаваше особено внимание и значение на сектора за сигурност и особено на МВР. И обещаваше на килограм. И плюеше всички предишни, че нищо не са направили, че правили кофти обществени поръчки за дрехи, обувки и оборудване. И те като дойдат на власт, ще потече мед и масло към МВР.



Какво се получи на практика и какво се промени?



Нищо. Нещо повече. За три години парите за полицаите не бяха пипнати с нито един лев. А както те сами изчислиха, инфлацията за този период е 11 на сто. А вътрешният министър обяви, че можело да има повишение с 5 на сто, и то с вътрешни идеи и страшни ограничения. И полицаите веднага обявиха това за подигравка. Че и започнаха с декларации да се отказват от парите за служебни погребения - 600 лв., дори. Защото министрите ги мислили тези неща за привилегии.

Като оставим настрана закачките и черния хумор, то трябва да се отбележи, че гледаме една много горчива история. Защото, от една страна, при и заради ГЕРБ беше налице най-голямото политизиране на вътрешното министерство от целия преход. В същото време цялата система се оказа в ролята на "излъганото циганче". И някак по навик търсят виновник някъде извън ГЕРБ, Борисов и Цветанов. Но вече няма как това да има някакво покритие.

Защото дори техният вътрешен министър в общи линии им заговори, че в системата на МВР има престъпност и корупция, че те имат големи екстри и затова по-добре да си мълчат.

Техният премиер пък им обясни, че



предпочита да вдигне заплатите на лекарите



и учителите, и че няма никакво намерение да повишава възнагражденията на служителите на МВР.

Или иначе казано, те определено може да си сложат етикет "предадени". Защото Борисов и Цветанов можеше да им отпуснат поне малко от многомилионната партийна субсидия. В общи линии само на тях още на са дали от нея.

А иначе цялата история с протестите наистина може да им изиграе лоша шега. Защото финансовият министър обяви, че средната заплата в МВР е 1030 лв., и то на немалко хора, които дори са със средно образование. Всеки може да се сети как отеква това в обществото.

Отгоре на всичко в МВР наистина има много хора, които ходят на работа от 8 до 17 ч. в различни служби и службички, но се точат за извънреден труд, получават по 20 заплати накуп, пенсионират се по-рано. Откъде накъде? Ами всички останали държавни служители защо не получават? Каква е разликата между един служител в КАТ, в паспортна служба, в гранична полиция и един служител примерно в министерство на регионалното развитие? Никаква. А пък в екстрите - голяма разлика. В същото време полицаите, които



не спят с дни, ходят в дъжд и студ,



получават същите екстри. Така ли трябва да бъде? Ами самите те трябва да протестират и срещу своите така наречени колеги. Защото ако бъдат спестени милиони от отнемането на екстрите на чиновниците в МВР, то тогава ще има и за полицаите на улицата. Или иначе казано, и там са сбъркали адреса с протестите.

Затова май е по-добре хубавичко да се огледат служителите на МВР какво и най-вече откъде да искат. Защото при "техния" премиер, който казва, че до края на живота си ще си остане човек на вътрешното министерство, очевидно изобщо не им връзва. Затова ако искат, може пак да му разнасят плакатите и при следващите избори.

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2010 г. полицаите протестираха за първи път срещу сегашното управление, но някак бързо се отказаха от исканията си.
8
4004
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Септември 2012 20:58
В същото време цялата система се оказа в ролята на "излъганото циганче"
Ролята повече мяза на "крадливото циганче". И въпросът не е до прилагателното, просто това съществително не е съвместимо за да може Законът да влезе в ролята си.
26 Септември 2012 22:54
Активистите от полицейските синдикати трябва да поискат отнемане на пенсиите на Цветанов и Борисов. Или доброволно сдаване на постовете, едно от двете.
27 Септември 2012 00:14
И дума не казват колко получават от рушвети.Ко ше праим??Парите от нарушения вместо да отиват в хазната отиват в техните джобове.Демек крадци на държавни пари и имат нахалството да искат повече.
27 Септември 2012 06:58
Колко катаджии са напуснали България и намерили работа по специалността в чужбина?
----------------------------------------------------------
Блогът на Генек
27 Септември 2012 10:14
Служителите на МВР трябва, в следващите години /когато техният шеф няма да е заместник премиер и няма да лапа пари за тях/, бавно и полека, трябва да бъдат съкратени до един приемлив санитарен минимум.
Прекалено много са и прекалено нищо не вършат.
27 Септември 2012 11:16
Да наистина са прекалено много и нищо не вършат- имам предвид особено работата им по ширещата се битова престъпност.
Като прибавим и последния случай в Ловеч към дейността им /"НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ"/ излиза , че те масово използват служебното си положение за налагане на широк спектър от системен тормоз над обикновения гражданин /от взимане на рушвети и всякакви заплахи/ - до убийство на младо момиче , което не си падало по някакъв луд полицай. Момичето подало няколко оплаквания , но ръководството на ловешката полиция незнайно защо не е взело никакви мерки.
Пожарникаря и физкултурника с особената форма на главата да обяснят защо повече от 50% от работещите в МВР са чиновници с работно време от 9-17 ч. и на какво основание те ползват маса привилегии - 20 заплати на куп + поне 5-6 отгоре за неизползван отпуск/ средно около 30000 на калпак/, над 40 дни платен годишен отпуск, пари за храна , за дрехи , безплатен транспорт , първа категория труд и т.н. Да не говорим , че въпреки отстраняването на голяма част от пенсионираните и върнати на работа "наши хора" все още има такива в администрацията. Кой ги прикрива и защо?
Ако се проведе адекватна реформа на 16 административни дирекции в МВР , на които и без това се припокриват част от задачите и те се сведат до 3-4 и се съкрати излишния състав ще се намерят необходимите средства за поне 10% увеличение на заплатите и със сегашния бюджет от 1 милиард лева.
НЕ МОЖЕ ЧИСЛЕНОСТТА НА НАШЕТО МВР ДА Е КОЛКОТО НА РУМЪНСКОТО А НАСЕЛЕНИЕТО НА РУМЪНИЯ ДА Е 4-5 ПЪТИ ПО ГОЛЯМО И В РУМЪНИЯ ДА СА РЕШИЛИ ВЪПРОСА С ПРЕСТЪПНОСТТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЦИГАНИТЕ ТАМ СА НЯКОЛКО МИЛИОНА.
27 Септември 2012 11:24
Започвам да си мисля, че с бюджета си от 1 млрд. лв. МВР е една перачница на пари и парите му се използват за нещо друго, а не по предназначение.
27 Септември 2012 13:30
Ами самите те трябва да протестират и срещу своите така наречени колеги.


И какво като протестират срещу колегите си - те ще си посипят главата с пепел, ще напуснат и ще си подарят заплатите на тях ли?

Защото тези колеги сами са се назначили, сами са си определили заплатите, сами си ги плащат, т.е сами си дават зелника и сами си го ядат.

Разделяй и владей - това е поантата. Всеки срещу всеки, а политиците лапат все по-ненаситно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД