:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Прасе

Бойко Ламбовски
Цигани пърлили прасе в Казанлък, газовата бутилка гръмнала и опърлила 3 циганчета. Трагичният инцидент предизвика маса иронични, дори саркастични коментари в блогосферата. Въпросът е там, че газовата бутилка гръмнала, защото пърлячите я турили в гореща вода, за да повишат налягането.

Някои от коментарите бяха доста, таквоз, обидни. От типа на "граната в ръцете на маймуна" и прочее...

Искам да защитя ромската братия от тия унищожителни критики. Не знам точно как, но искам. Ромската братия, разбира се, често обърква някои неща, които изискват технически познания и акуратност при боравенето с различни уреди. Самата братия обаче, особено тази нашата, никога не се бие в гърдите колко ловко пипа високотехнологичните джанабетини, (впрочем невисокотехнологичните - също).

При все това майката родина (щото е доказано, че европейската рома е потеглила преди много столетия от Индийския субконтинент) е една от най-бързо развиващите се технологично нации в света. По брой потребители в интернет Индия борави с деветцифрени числа, и вече здраво захранва света с компютърни специалисти. А едно от най-умните наши момчета - Веско Топалов, подпряно хем от родна публика и родни фирми, преди две години не успя да надвие индийското (тоест в крайна сметка ромско) умно момче Вишвинатан Ананд в най-умната игра на света - шаха.

Че ромата ни инак няма самочувствие, е вярно. Смята се, че циганите мигранти са произлезли от най-низшата каста в Индия, тоест те високо самочувствие не са имали и преди онзи исторически преход. Порази ме една циганска пословица, не мога да я забравя. Тя е символ на това самочувствие: "Живеем, колкото да не е светът без хора" - гласи тя.

Нека все пак, във връзка с въпросното прасе и газовата бутилка кажем, че далеч не само ромата произвежда



примери на световната глупост



И ние - белите българи, произвеждаме, хем дори в сферата на високите политически решения. При атомните електроцентрали също. И французите произвеждат, и американците произвеждат. Понеже чета любопитни дописки от различни агенции, си спомням с умиление една такава - шейсет и няколко годишен американец искал да си свали задното колело на колата в собствения гараж. С ремонтни цели. Въртял с ключа, но болтът заял, не поддавал. Чукал с чука, тц. Чичото се ядосал, решил се на крути мерки. Донесъл си пушката. Решил да стреля в болта, белким го размърда и после по-лесно отвърти. От многобройните рикошети в малкото бетонно помещение получил няколко тежки рани, макар не смъртоносни. Разбил и доста нещо по колата. Шерифът коментирал сетне, че човекът бил сериозен и отговорен. Шерифът не разбирал от какво е станала тази беля. От присъщата на човеците глупост, ще ни се да подскажем.

С покойния ни писател Атанас Славов, живял дълго в Америка, но роден и завършил живота си в Сливен, говорихме няколко пъти за циганите. Славов беше написал книга за тях. Твърдеше, че е грешка, загдето светът се опитва да ги променя и интегрира. Имат си своя философия и свое отношение към света, които са само привидно изменими, смяташе Славов. Всъщност си остават вътрешно каквито са, явно то е част от Божия промисъл, ако има такова нещо изобщо.

Deep inside - сещах се аз, и му цитирах една песен на Paul Revere&The Riders - Cherokee people. Може да туря и връзка, но отвътре съм си червенокож, пеят в тая хубава песен за индианците чероки.

Циганите, като всички хора на планетата, не могат да бъдат сложени в един калъп. Хитлер се опита да направи от тях калъпи сапун, както и от евреите. Циганите не само го преживяха, но и не сториха от това международно законодателство и филмова индустрия по-сетне.

"Никой не може да работи толкова, колкото циганите" - ошашави ме един мъж, построил си замък до созополското село Равадиново. Не знам как беше омагьосал

десетината чирпански роми, които му работеха, но те наистина се трудеха като фадроми.

По-горе споменах Франция. До Марсилия разтуриха ромски лагер и го опожариха, а френският вътрешен министър Манюел Вал по-рано поясни, че "страната му отказва да приеме цялата тази мизерия". Върхът на парадокса е, че Франция и други западни страни искат да накарат България и Румъния да се справят с "ромския проблем". Такава инициатива прилича, както сполучливо коментира един форумец, на стартираща "Десетлетка на изключването", следваща прословутата и безумна "Десетлетка на включването". "Справяне" е да върнеш ромата в България ли? Че ромата е волно племе - ходи, където си ще. Ако светът вижда справянето като депортация, то дали същият този свят няма да ахне, ако решим да депортираме



ромите си обратно в Индия?



И "включване" в какво? В живота, както го вижда Вал ли? Но ромите живеят на тази земя не от по-скоро, отколкото Вал и неговите предци. Те се включват в живота по свой начин, който - биологично погледнато, не се знае дали няма да се окаже по-дълговечен. Дори във философски аспект.

Помня едно предаване, в което социоложки, социални работнички и психоложки бяха в студио с две ромки. Темата бе ромската раждаемост и нищета. "Защо раждате толкова, като нямате пари да си гледате и образовате децата?" - наскочиха белите жени двете циганки.

Едната циганка се оказа твърде устата.

- Раждаме по много деца, щото обичаме децата! А вие българките не раждате, щото повече обичате само да спите с мъжете! - отвърна така или почти така тази нахалница.

И обърка нравоучителния по замисъл сценарий безвъзвратно. Ромите все объркват - я с горелка, я с език. Непоправима работа.
47
6791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
01 Октомври 2012 19:50
Направо да ти се прииска да си циганин...и да те депортират в Индия...
01 Октомври 2012 20:14
Не са я объркали с горелката, ами със сезона.
Обикновено прасе се коли през зимата. Масово пърлят с газови горелки. И от студа бутилката се заледява, газът замръзва и... Тогава се използва номерът с потапяне на бутилката в леген с гореща вода, за да се размрази.
Да, но сега температурите не са зимни. Не знам дали бутилката е била покрита със скреж (едва ли), но технологията очевидно е дала фира. Защото проблемът не е само до технологиите, но и до подробности като температура на околната среда и др.
Което пак докарва въпроса до онзи клип с маймуната, но спирам дотук, че става политнекоректно. (Въпреки че междуушното пространство не е подвластно на раса и етнос, а на едни други параметри.)

Наздраве на всички съфорумци - с кой каквото пие!
01 Октомври 2012 20:30
Тези нали се пишат муслимани?
Ам не, бисмени са Натисни тук
01 Октомври 2012 20:31
Замъкът карй Равадиново е толкова замък, колкото собственикът му е философ.
Един грамаден кич...
-------------------------------
Блогът на Генек

01 Октомври 2012 21:24
Претенциозна, но безсмислена статия.
01 Октомври 2012 21:46
- Раждаме по много деца, щото обичаме децата! А вие българките не раждате, щото повече обичате само да спите с мъжете! - отвърна така или почти така тази нахалница.

Възможно е от нечие нахалство да останеш абсолютно безмълвен, но все пак разните му там социоложки и психоложки биха могли да изкарат една статистика за етноса на децата, зарязани в социални домове, за продажбата на деца, за просията, за неполагането на никакви грижи... А след това да се говори за любов към децата или по-скоро за любов към тяхното безотговорно създаване.
01 Октомври 2012 21:48

Непонятно ми е поради что Бойко Ламбовски е навлякъл политически коректен ямурлук?
С циганите работи само асимилацията. Децата се отнемат от родителите им и се възпитават в домове, максимално отдалечени - и в географски, и в поведенчески план - от гетото. Родителите - преживяват само във формите и конструкциите, в които българите оживяват.
Естествено, ще трябва да плащаме. Но и сега нима не плащане произвола на циганорията, заливаща всекидневното ни съществуване?
Решението е асимилация. Нищо друго не работи.
01 Октомври 2012 21:49
=
01 Октомври 2012 21:53
Индийците не са цигани и е просто срамно да се показва такова незнание. Циганите идват наистина от Индия, но те и там са се държали по цигански и останалите са се отнасяли с тях, както и другите народи след това. Като цяло лесно се пише за нещата, които не познаваш - даваш воля на въображението си и си внушаваш, че всичко, което си написал е вярно.
01 Октомври 2012 22:26
Индия е страната с най-много народи в света - 281 етнически групи, като 30 от тях са с над 1 млн. д. - 98.7 % от населението на страната. Индоарийска група - над 30 народа - 73.2 % (от тях хиндустанци - 38.1 %, бихарци - 14.2 %, бенгалци (западни) - 12.4 %, маратхи - 10.5 %, гуджаратци - 7.1 %, ория - 4.9 %, пенджабци - 3.6 %, раджастханци - 3.1 %, асамци - 2.3 %, кашмирци - 0.6 %, други - 3.2 %. Дравидско семейство - 28 народа - 24.5 % (от тях телугу - 34.2 %, тамили - 28.5 %, каннара - 16.7 %, малаяли - 16.5 %, гонди - 1.7 %, ораон - 0.9 %, други - 1.5 %). Австро-азиатско семейство - 12 народа - 1.3 % (от тях сантали - 55.1 %, мунда - 17.6 %, хо - 10.8 %, кхаси - 6.9 %, други - 9.6 %). Китайско-тибетско семейство - 34 народа - 0.8 % (от тях манипур - 19.3 %, нага - 14.1 %, качари - 13.2 %, гаро - 10.6 %, други - 42.8 %), други - 0.2 %. - това е от мрежата.
Та къде са т. нар. роми? Никоя от изредените групи не би ги признала за роднини.
Слаба статия, политкоректно и мултикултурно манипулативна.

01 Октомври 2012 22:27
Нека ви разкажа един случай. Миналата година, по време на едно дежурство в почивен ден ми водят едно момичер, циганче на 14 години с остър апендицит. И пациентката и хората с нея бяха добре облечени, с доста добри обноски. Подготвяме документите и стигаме до информираното съгласие. Казвам:
- Нека мйката или бащата да подпишат съгласие за операцията.
Една от жените, на възраст 30 - 35 г. си написа името и се подписа. Фамилията и излезе различна от тази на детето. Питам я каква е, тя ми отговаря
- Аз съм свекървата, тя е жена на сина ми.
- Имат ли официален брак, ти определена ли си за настойник.
- Не, ама тя му е жена, от няколко месеца живе у нас.
Обясних и, че трябва родителите на момичето да дойдат и да дадат съгласие за лечението. След кратка разправия им позвъниха и ги извикаха. Оправихме документите, питам момичето къде учи и в кой клас е - майката и "свекървата" в един глас:
- При нас момичето като се ожени се спира от училище. То трябва да си гледа къщата, мъжа и децата.
Питам момичето:
- Не искаш ли да завършиш училище, да имаш някаква професия. Женитбата може да почака.
То мънка:
- Аз ще ставам майка, не трябва да уча.
"Свекървата" и другите роднини се ядосаха, че и "мътя главата".
След по-малко от половин час, вече ще я вкарваме в операционната и в отделението се появява местният ромски лидер, познаваме се, бил ми е пациент. Дърпа ме настрана и ми казва:
- Докторе, не се меси в работите на хората.
- Просто я попитах дали иска да учи. А и според закона трябва да завърши поне основно образование.
Отговорът му беше:
- Ние си имаме наши закони!
Казвам му:
- Защо тогава идвате в "нашата болница". Закарайте я във вашата!
Та така.



01 Октомври 2012 22:33
Мамка им и прасета !!
01 Октомври 2012 22:45
Мдам...
Това, което по цял свят се нарича педофилия, у нас е известно като "културна особеност на етноса".
01 Октомври 2012 22:48
Наистина циганите са били най-нисшата каста в Индия, така наречените ацингали. Но в Западна Европа думата етимологично произхожда от египтянин. Акостирайки в Италия, населението на полуострова ги е помислило за егпитяни, започнали да им викат "еджипцяни" , съответно във Франция са "житани", в Англия са "джипси", а в Испания "хитанос".
Ромската интеграция е химера, тези хора в гените си носят друг вид битие. И западните цигани са същите, може би са малко по-чисти, и може би се дължи на "благодентстващите" общества, защото нашето такова не е, нито пък румънското.
01 Октомври 2012 23:00
=
01 Октомври 2012 23:09
А вие българките не раждате, щото повече обичате само да спите с мъжете!


Тема за размисъл. Настрана циганите. Преди 100 години България е на първо място по раждаемост и възпроизводство в Европа. Сега на последно в света. Изчезваща нация. Нашите баби и прабаби са раждали на нивите. Отглеждали са, възпитавали са, изучавали са по 7-8 деца. При сегашният стандарт и условия, днешните българки наистина могат и само с едно дете. Даже без него.
01 Октомври 2012 23:18

Не само българките.
И българите.
02 Октомври 2012 00:01
Бутилкатата замръзва, защото газът в нея е в течно състояние. За да премине в газообразно такова е необходима топлина, която той поглъща от околната среда. Слагането на бутилката в леген с топла вода е стандартна процедура и е правилният начин за подгряването и. Запалването на пропана може да се получи от некачествен или повреден вентил или горелка.
02 Октомври 2012 01:13
Леко разочарование с този тук опус.

Не, че не разбирам триумението между различните сиромахилски тежнения. Каквито и да са тези, те си остават интелигентски вайкания с неприятен политкоректен привкус. Дължим и усещан заради насилието на международна шайка над най-обикновената логика, жизнен опит и здрав човешки разум.

Освен за същината на циганите в древността и статуса им в Индия тогава, г-н Ламбовски употребява и лъжата раздухвана от жълтите вестници и следвоенната пропаганда за сапуня и абажурите от човешка кожа (изпуснал я тук). Доказани, злостни измислици на британците и таблоидите им. И не само те или само още една и две в прибавка...
02 Октомври 2012 01:46
В Индия има различни скитнически народи, общо 80 милиона души. Някои са извънредно подобни на циганите. В National Geographic преди време имаше тема на броя за тях. Тук пише нещо, особено peripatetic nomads. На кои индийски (индо-арийски, индоирански) езици най-приличат циганските говори пише тук.
02 Октомври 2012 03:27
.
02 Октомври 2012 05:32
Днес преди да прочета бойковото творение попадам на снимка от нюз-а нумеро уно за България. В кратце пред неособено зле изглеждащ (за моите представи от Красна Поляна от 90-те на миналия век) блок, пред широкоотворените врати на някакъв бункер на първия етаж се валя внушително (нека бъде прасе) в собствената си кръв. Наблизо се вижда малка (и слава богу) газова бутилка, един-двама левенти и множество деца в предучилищна възраст. Мизансцена допълват други създания от добре известната нашенска порода циганско неповторимо. Възникнаха следните догадки:

1. Свинята очевидно е обитавала бункера в блока на породистите.
2. Въодушевлението на породистите (малки и големи) обзело ги при вида на окървавеното добиче.
3. Плащащите сметката на породистите явно не са от групата пишман-свинари.
4. Тая снимка на първа страница на Уол Стрийт Джърнал.
И
5. Пуста дреновица... вкл. за списователите!
02 Октомври 2012 06:49
ПРИНУДИТЕЛНО образование за циганите.
Училище от 8 до 5 като в Европа -
и за циганите и за циганизиращата се българска нация.
02 Октомври 2012 07:40
Бойко Ламбовски
02 Октомври 2012 09:04
Мерси боку, даскале, за коректурата.

От друга страна така ти разнообразявам скуката от нощната смяна. Но, все пак се оглеждай наоколо да не мине някой "ром" и после да обясняваш защо в обекта ти има фира...

Отваряй си очите, поне теб да не те мисля!

PS Сигурно не навестяваш сайта на Иво Сиромахилски?
02 Октомври 2012 09:29
Тогава се използва номерът с потапяне на бутилката в леген с гореща вода, за да се размрази.
Бутилката се потапя в гореща вода едва след като се поизпразни. Ако са я потопили в началото, естествено че ще гръмне.
Проблемът с циганите стана наболял и международно известен, чак след като кризата удари и източноевропейските страни, та след като няма и работа, те сега не могат да паразитират на гърба на обеднялото общество и държава. Нищо не може да спре циганите, те ще се стичат на запад, така както водата се стича от високото към ниското.
02 Октомври 2012 10:25
Не знам за какво роми пише в статията?! Да не би да става дума за циганите, както те сами се наричат от векове. Обичали били децата, как пък не. Ако ги обичаха нямаше да живеят в нищета и да просят, някой път с отрязан крайник, за да предизвикват повече съчуствие и съответно да изпросят повече пари.
02 Октомври 2012 10:27
Проблемът с циганите стана проблем, когато спряха да се спазват законите, т.е. в България след 1989-та година. Циганите са най-податливи по отношение на неспазването на законите и съответно най-много се възползваха от липсата на държава в България. Няма как мафията да върши престъпления и за нея да няма закони, а за същото нещо в умален мащаб, но в огромен брой циганите да бъдат санкционирани.
02 Октомври 2012 11:17
Хм. За бутилката писах вчера, Каксийка, гогин и ракита също са го казали.
Крайно време е да се приеме наредба/закон/технически изисквания за тези газови бутилки, защото в момента малките 3-5 литра масово(цигани и българи) си ги пълнят незаконно.
Също важи и за бутилките на автомобилите с ГУ. И за тях все още няма нормативен акт.
За циганите-кво да кажем? Ние си знаем......работа и твърда ръка.
За българите: щурчо, моите баби и дядовци са имали по 6-7 братя/сестри. Защо? Защото в началото на 20-ти век, техника за обработка на нивите-не е имало, и детската смъртност е била по-висока. Всичко опира до бит и икон. изгода.
А циганите? Не знам защо се множат-за социални помощи е една от причините...има и други..
02 Октомври 2012 11:33
Слагането на бутилката в леген с топла вода е стандартна процедура и е правилният начин за подгряването и.


С уточнението, че температурата на водата НЕ трябва да превишава 40 гр. Целзиеви. Тук някакъв иска нови и нови наредби, които си ги има и задължително в технологичните предприятия всяка година персоналът се препитва. И не се потапя бутилката, а се полива.

*

Много груба грешка е цигойнерите да се пращат към Индия, много по-добре ще се почувстват в Тексас, или Мехико.
02 Октомври 2012 11:37
За българите: щурчо, моите баби и дядовци са имали по 6-7 братя/сестри. Защо? Защото в началото на 20-ти век, техника за обработка на нивите-не е имало, и детската смъртност е била по-висока. Всичко опира до бит и икон. изгода.
Разрушаването на патриархалния бит е описано по великолепен начин от майстора на словото Елин Пелин в "Гераците" - Натисни тук, чието действие се развива точно преди 100 години. Колективизацията на селото, механизацията на селския и промишления труд, наред с урбанизацията, жестокия посткомунистически преход и настoящата криза съсипват нацията ни така, както и през война не е била съсипвана. А на българина му трябва малко - в момента, в който икономиката живна, заплатите се повишиха и имаше изобилие от кредити, постигнахме незабавен и осезаем ръст в раждаемостта през 2004 - 2009 г.
02 Октомври 2012 11:43
Уважавам много Бойко Ламбовски заради чувствителността, злободневността му, заради неповторимия му стил и заради неговата индивидуалност. Не на последно място и заради майсторлъка и жизнения му опит. За жалост обаче, дори и най-добрият автор има "греди" и това е една от тях. Не, че ще го намразя - авторът е имал добри намерения, но за жалост, резултатът е точно обратен. Не можеш да се опитваш да внушаваш на обществото нещо, след като то от опита, практиката и реалния живот се е убедило, убеждава се и ще се убеждава в точно обратното.
Циганите (върло против съм евфемизма "роми" - думата "ромале" означава "хора", а думата "цигани" означава общността, етноса) са известни с наглостта и способността си да измислят всякакви оправдания, само и само да не работят. Половината ми живот мина по социалистическо и съм жив свидетел как тези хора и тогава не работеха и се чудеха как да се качат на гърба на системата, която и без това позволяваше да мързелуваш. Единственото, което тогава спасяваше етническия мир от конфликти между българи и цигани, беше самата система, която с репресивния си и рестриктивен апарат смазваше от корен дори подобие на конфликт. През соца беше немислимо дори циганин да бъде зърнат в центъра на София, еле пък да проси. Циганите бяха карани насила да учат, не се женеха като малки, бяха изолирани, но не правеха бели. С настъпването на демокрацията палачинката се обърна и съвсем обяснимо тези хора останаха на социалното дъно. Отново главният виновник не беше отишлия си соц, макар че и той имаше вина - дълги години циганите бяха дундуркани, обгрижвани, бяха свикнали да не си плащат... Но съм страшно убеден, че те не биха го правили, ако в гените си не носеха мързела и желанието за далавера и измама на системата - независимо как й казват - феодализъм, социализъм, комунизъм, капитализъм или първобитно-общинен строй. Малкото цигани, които имаха амбицията да се измъкнат от гетото, желаеха да учат и го направиха, недвусмислено показват, че ако човек иска, може да успее. Важното е обаче да иска. Няма как да се опитваш да интегрираш някого, който не желае да бъде интегриран! Това нямам идея защо не го проумяват политиците. Рано или късно ще достигнем до етап, когато този проблем ще се окаже решаващ - поради простия факт, че неконтролираната циганска раждаемост отдавна е надминала контролираната българска. Няма как да се опитваме да градим без основа. Каквато и сграда да построиш, все ще падне, ако ще колоните й да са дебели като Родоския колос.
Преди доста време гледах един американски сериал по AXN Crime - "Адвокатите". Един от казусите беше много интересен. Момиче на 12 години се обърна към екипа адвокати с молба за защита, тъй като то, на 12 години, било определено вече за булка и му предстояло да се омъжи за момче, което не познавало. Момичето, изиграно в сериала от румънска девойка, принадлежеше към циганския етнос.
На финала, въпреки колосалните усилия, положени от адвокатския АМЕРИКАНСКИ екип, присъдата на съдията беше направо трагична - беше й отказана протекция от американското правителство и момичето беше върнато на родителите й, въпреки нейните протести. Причината беше... уважаване на етническите различия на циганския етнос. Ерго, дори фактът на педофилия и насилствена женитба, поне първият от тях строго наказуем според американския НК, не бе в състояние да раздвижи правосъдната им система.
Е, какво очакваме тогава от света, който се е примирил, че тези хора са различни, но същевременно с това, че те не са част от съвременното общество? Едното просто не върви с другото. Дотогава, докато тези общности изкуствено се маргинализират и сегрегират, напредък няма да има. Лицемерието на страните от ЕС (един потребител беше разгадал абревиатурата като "Европа на сиганите", смях се цяла вечер ) абсолютно доказва това...

Наглостта, че циганите обичали децата си, изобщо няма да я коментирам.
02 Октомври 2012 11:58
Също важи и за бутилките на автомобилите с ГУ. И за тях все още няма нормативен акт.


Има си всичко, има специална държавна Метрология, престани да манифестираш невежеството си.
02 Октомври 2012 12:04
Защото в началото на 20-ти век, техника за обработка на нивите-не е имало, и детската смъртност е била по-висока.


Тъй то, тъй! Белчо и Сивушка с копитца са ракопавали коравата почва, а отзад стопаните с нокти са я разрохквали. Що се не скриеш!?!
02 Октомври 2012 12:54
Уважаеми авторе, не е хубаво да пишете само по материали от медиите.
Поне да бяхте прочели полицейската хроника от Казанлък:
Както вече беше съобщено, три деца са пострадали при нелеп инцидент в Казанлък.
Малко след 11.00ч., в дежурната на РУП-Казанлък бил получен сигнал за инцидент с газова бутилка. Незабавно към жилищния квартал се насочили екипи на РСПБЗН, РУП и „Спешна помощ”.
Пристигайки на мястото служителите установили, че инцидента е станал по време на пърлене на прасе. Гуменият маркуч, който свързвал горелката с бутилката се измъкнал, а изтеклата газ пропан-бутан напръскала стоящите наблизо три деца.
Две от тях, на 5 и 13 години, са обработени в МБАЛ-Казанлък, а по-късно са се прибрали в къщи. Друго 5-годишно момче е транспортирано в пловдивска болница с изгаряния по крайниците- втора степен.
На мястото е извършен оглед от дежурната група на РУП-Казанлък.

Толкоз!
02 Октомври 2012 14:03
Да бяха влезли в някой дом по старому,да изкрадат каквото има у фризера и мазата...и по живо,по здраво,а и по-безопасно,нали си знаят че родната полиция ги пази
02 Октомври 2012 14:05

Браво, Бойко!
*‌*‌*
Преди тридесетина години продавах хот дог пред паметника "Левски" (имаше там една сладкарница - "Оперета" ако си спомняте ).
Един ден, когато алъш-вериша беше по-слаб, ние си седиме, значи, с един мой приятел и си говорим за Тото 1...какви комбинации да правим, кой мач как би завършил, къде може да сложим х, къде 1, къде 2...изобщо...нормален си мъжки разговор по ония времена. По едно време, обаче, към нас се приближава едно познато циганче и ми предлага да помете пред павилиона срещу заплащане от един хот дог ( 30 стотинки по ония цени). Не проси детето, а предлага наемен труд!
Аз, разбира се, се съгласих и накрая след като си свърши работата и си изяде хот дога ние го питаме с Евгени ( моя приятел): Хей, Мурджо, ти какъв искаш да станеш като пораснеш?‌
По ония времена децата от нашия етнос на същия въпрос обикновенно ще ти отговорят с желание за някоя престижна за социалистическия реализъм ( в тяхното съзнание) професия: я доктор, я футболист, я пожарникар...а наш Мурджо вика: -Ами...в "Чистотата" нещо...
Така де, когато си на дъното на социалната стълбичка то и мечтите ти са с нисък таван.


Колкото до пропана - бутилката се полива с топла вода обикновенно за да се проследи нивото на газ вътре ( пълната част се "заскрежава" ).
В края на краищата - като качествен контрольор в тази индустрия би трябвало да са ми ясни нещата свързани с газове.
02 Октомври 2012 14:05
Тук някакъв иска нови и нови наредби, които си ги има и задължително в технологичните предприятия всяка година персоналът се препитва.

Сигурно не си разбрал, или може би съм се изразил грешно- да се поправя, щот явно нещо ти пречи: "....Спазване на тези наредби"..
Какво като се препитва персонала(на хартия)? Спазва ли се закона/наредбата?
От собствен опит знам, че може да си напълниш малка(че и голяма бутилка) на газстанция, което е НЕЗАКОННО.
Същото е и с ГУ на автомобилите-лично ходих на 5 места да питам(в пунктове за ГТП), отговора беше:-ми проверяваме-ако мирише на газ, предупреждавме водача. ....После в КАТ ми отговориха, че още не било прието....'намсик'во!
Това достатъчно ли ти е за бутилките???
Ти кога си носи бутилката на метролог? Къде ли е "специалната държавна Метрология"? Да не би да е в столицата-каква изненада-оди кажи на мангала да си я закара до там.
Ти си уникален!!!
Ходи ли с автомобила си за преглед на АГУ? Какво стана?
Ей!
По закон - всички го знаем как е. Аз ти обяснявам как е на практика. Излез на улицата-погледни за какво ти говоря

Комбайн, трактор-за такава техника чувал ли си? С вол, кон или магаре орал ли си? Брал/копал ли си 25дка царевица на ръка, или 8 дка лозе (пак на ръка) жънал ли си 50дка пшеница?
За това българите в началото на 20 век са раждали повечко деца. Това се опитвах да кажа-явно повечето са разбрали-за разлика от теб.
По статията какво ти е мнението?
Защото отдолу пише: дай мнение, а не заяждай се с форумците.
02 Октомври 2012 14:25
Струва ми се, че форумците са налучкали правилния подход за решаване циганския проблем.
Закони, които да се спазват от ВСИЧКИ, и строг контрол.
Не знам само дали държавата има сили и желание да се заеме с това.
Има и друг начин, който е по-бавен и по-болезнен - пасивния подход.

Какво имам предвид:
Държавата да спре да обгрижва циганите - спиране на помощи и отказ от услуги.
Най-бедната страна в Европа не може да си позволи да издържа най-голямата в пропорционално отношенив НЕ-производителна група (след Румъния). Рано или късно такава социална политика би довела страната до банкрут.
Неморално е тези, които нямат принос в икономиката на страната да изсмукват финансовите ресурси и да лишават застаряващото население от достойни старини.
Фактите говорят, че циганите се ориентират към региони и се устройват там, където има условия за техния паразитен начин на живот.
Сега Европа е отворена, и много (ако не всичките) страни предлагат това предимство.
Въпрос на време е циганите да осъзнаят това, и за 1-2 поколения да се преместят там, където съществуват по-добри условия за тях.
Извода е: спрете им кранчето в България, те сами ше отидат там, където е по-добре за тях.
А ако другите страни негодуват срещу това - посочете им Европейските директиви за свободно предвижване.
В крайна сметка България се е оказала само една спирка през вековното предвижване на циганите по света.
02 Октомври 2012 14:34
Интеграцията НЕ‌ РАБОТИ.
Ако работеше, досега за няколко стотин години щяха да са интегрирани.
02 Октомври 2012 14:41
Извода е: спрете им кранчето в България, те сами ше отидат там, където е по-добре за тях.
А ако другите страни негодуват срещу това - посочете им Европейските директиви за свободно предвижване.
В крайна сметка България се е оказала само една спирка през вековното предвижване на циганите по света.

Всъщност, циганите са изгонени тъкмо от Зап. Европа и са дошли по тези земи преди около 400 години.
02 Октомври 2012 18:31
Преди да съм прочел материала, да ви кажа, че днес пътувах от Бургас за София и точно след Карнобат един беше ударил с колата едно прасе. То лежеше край пътя до колата и нещо грухтеше, а нещастния шофьор се обаждаше по мобилния.
03 Октомври 2012 00:08
"В края на краищата - като качествен контрольор в тази индустрия би трябвало да са ми ясни нещата свързани с газове. "
***
Знаем, знаем и за чука, клещите и телта си ни разправял като си поправял газхроматографа, и за дисидентските тежки години (съвместени със сватба в съседна Югославия!?) и за музикалните ти способности, че сега и за хот дога. Гения си е гений, къде и да го затвориш и ресторант ще отвори и акъл ще даде на заем.
03 Октомври 2012 13:18
Какво като се препитва персонала(на хартия)? Спазва ли се закона/наредбата?


На кампютер, братчет! Под формата на тест/ис/. Наредби нумер 15, 30, 45 и так далее.
Орал съм и копал със всичко каквото се сетиш, но съм длъжен да ти кажа дето и най-елементарния дървен плуг и рало е ТЕХНИКА! Трактори и друга механизация в България се появяват почти веднага след като са произведени в Германия, САЩ, Италия и т.н. За АГУ-тата също не си в час - всяка бутилка е придружена със сертификат и в крайна с/ка водачът рискува СОБСТВЕНИЯ и на семейството си животи, та е жизнено заинтересован да поддържа състоянието им. Както вече написах, намери си едно скришно тъмно местенце, гдето да си лекуваш хейтърството и параноята. Придружени от активно невежество и страх от всички възможни болести.
07 Октомври 2012 17:32
Раждаме по много деца, щото обичаме децата! А вие българките не раждате, щото повече обичате само да спите с мъжете! - отвърна така или почти така тази нахалница.

от това пък по-нагла лъжа ...
07 Октомври 2012 22:45
Раждаме по много деца, щото обичаме децата! А вие българките не раждате, щото повече обичате само да спите с мъжете! - отвърна така или почти така тази нахалница.

Ми преди беше така, може и сега да го има: циганетата в домовете на държавна издръжка, облечени, обути и нахранени, свиждания я има, я няма 1-2 пъти в годината, а като навърши пълнолетие - айде пак си го прибират, отгледано.
Големи детешарки бе...
Как да не й повярваш.
Обичат децата или просто стратегия на келепира?
И в конкретния случай другата стратегия: най-добрата защита е атаката?
А що за опонентки им са били там на това предаване?
Паразитолози трябват, паразитолози...
10 Октомври 2012 14:30
Меате, виждам, че са те резнали(явно има защо). Но така и не разбрах мнението ти по темата.
Повечето ти "мнения" под статиите са "супер оригинални" шеги или заяждане с останалите от форума.
Явно ти си много веж, след като вече няколко пъти те питам едно и също нещо.
Ясно е, че в момента не можеш да ми отговориш, а и когато можеш-не го прави: няма с какво да се обогатя от твоето мнение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД