:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 600
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Религия

Не всички мормони са републиканци

Единствената вяра, възникнала в Америка, излъчи кандидат-президент в лицето на Мит Ромни
Храм на мормоните в Сан Диего, Калифорния
Те са единственото религиозно течение, възникнало на американска земя. Дълго време са били преследвани, често са били иронизирани. Днес обаче в редиците на мормоните крачат и много известни личности - кандидатът на републиканците за президент на САЩ Мит Ромни също е мормон.

Стотина мъже и жени присъстват на църковна служба в центъра на Манхатън. Тя се провежда във величествена белокаменна сграда точно срещу Линкълн сентър и Нюйоркската опера. От покрива на сградата над Манхатън се извисява ангелчето Морони, свирещо на тръба - символът на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Помещението е с голи стени, в него няма да откриете нито един кръст. Защо ли? "Ако майка ми е умряла от нож, аз няма да тръгна да си окачвам ножове в хола", обяснява един от присъстващите и уверява, че мормоните предпочитали да съхранят спомена за живия Исус.

При мормоните църковната служба е просто meeting - среща. Млада жена взима микрофона, за да разкаже какво духовно изпитание за нея е било преждевременното раждане на племенницата й, а бащата на детето споделя с аудиторията как на втората си среща с бъдещата му съпруга е ял стари макарони, от които после му прилошало. Няма никакви духовни лица, които да водят службата. Присъстващите са предимно семейни хора с деца. Повечето мъже носят тъмни костюми и бели ризи, сложили са вратовръзки.



Прави добро!



Сред посетителите се забелязват и няколко тъмнокожи, което си е истинска новина в една страна, в която все още има религиозни храмове за бели и тъмнокожи. Централният момент в "срещата" е поднасянето на хляб и вода (мормоните не пият алкохол). Хлябът и водата олицетворяват за мормоните Божията плът и кръв. Накрая всички изпяват една песен за Божията любов - мормоните вярват, че последователите на Христос са длъжни да предават тази любов, вършейки само добрини.

Това, че мормоните трябва да правят само добро, е един от централните елементи в тяхната вяра. И наистина - нито една друга религиозна общност в Америка не дава толкова много пари за благотворителна дейност, сочат официалните статистически данни.

Едва ли обаче има друг по-ярък отличителен белег на мормоните от тяхното мисионерство. Мисионерските им пътешествия превръщат младежа (обикновено на възраст около 19 години) във възрастен, в зрял човек. Винаги по двама те обикалят от врата на врата, за да вербуват нови последователи. При мъжете мисионерството продължава обикновено 2 години, а при жените - 18 месеца. Мнозина от тях определят времето, посветено на мисионерство, като едно от най-вълнуващите неща в живота си въобще.

Фалшивият екстаз е чужд на мормоните: при тях не пеят чернокожи изпълнителки с пищни ханшове, както в южните американски щати, и никой не танцува необуздано на улицата със Светото писание в ръка, както правят евреите на един от своите религиозни празници. Но също и ритуалите са кът при мормоните: те не използват кадилници с тамян или празнични звънчета, не коленичат и не носят религиозно облекло. С изключение може би само на прословутите им боксерки, които обаче и бездруго не се виждат.



Като всички останали американци



Не всички мормони са с републикански убеждения. По-скоро консервативно е отношението им по някои от най-горещите обществено-политически теми в момента: абортите и еднополовите бракове, които мормоните отхвърлят. Мормонската вяра е единствената, която е възникнала в Америка, а не е внесена отвън. Затова звучи малко парадоксално, че техните последователи дълго време са били преследвани в САЩ - но не заради проповядваното от тях многоженство, което междувременно е отхвърлено, а от чисто егоистични подбуди и прояви на нетолерантно отношение.

Днес Църквата на Исус Христос на спасителите от последните дни постепенно излиза на светло. А заедно с това се оформя по-ясно и образът на хората, от които е съставена религиозната общност на мормоните: млади семейства, възрастни двойки, вдигащи много шум деца. Те са бели, но също така чернокожи или латиноамериканци, имат малко странни религиозни разбирания и се наричат помежду си "братко" и "сестро". Тоест едни съвсем нормални американци.





----каре----

Кой е Джоузеф Смит?



Според преданията на църквата американецът Джоузеф Смит е получил пророческо откровение на 21 септември 1823 г.

Ангел на име Морони му показал златни плочи, написани с древноегипетски, асирийски и арабски знаци. 4 години по-късно получава плочите и ги превежда с помощта на магически камъни, без да знае чужд език.

Скоро след първото издание на Книгата на Мормон, на 6 април 1830 г. във Файет, Ню Йорк, Джоузеф Смит официално учредява Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Смит основал град Nauvoo в щата Илинойс и станал негов кмет. Там Смит въвел практиката на полигамията като редовна религиозна институция, след като през 1843 г. получил божествено откровение. Когато тази практика била разобличена от негов бивш съратник в първия и единствен брой на местния вестник The Nauvoo Expositor, Смит обявил военно положение и заповядал на свои последователи да нападнат редакцията. Това, както и други обвинения за неморалност и измама, довело до задържането му под арест и на 27 юни 1844 г. Смит и неговият брат били застреляни от тълпа, която нападнала затвора. През януари 1844 г. Джоузеф Смит се кандидатира за президент на САЩ и така става първият кандидат убит по време на кампания.

Веднага след смъртта си той бил превърнат в герой, а църквата продължила да процъфтява. Наследникът на Смит, Брайъм Йънг, завел мормоните в щата Юта, където през 1847 г. основали Солт Лейк Сити.





 Мит Ромни е кандидат-президент. Точно като Джоузеф Смит.
 Църквата в Къртланд (Охайо, САЩ), строена от Джозеф Смит през 30-те години на 19 век, днес собственост на Реорганизираната църква на Исус Христос на светиите от последните дни
 Основателят на вярата - Джоузеф Смит
12
3822
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
01 Октомври 2012 20:10
Те са единственото религиозно течение, възникнало на американска земя.


невярно. Есето на Ламбовски за мормоните беше по-добро.
01 Октомври 2012 21:02
Очевидно авторът на статията не заема критична позиция към мормонството. Лично аз съм се интересувал от учението на тази църква. Като традиционен православен християнин едва ли ще възприема една нова наивност, но с очите на атеист бих споделил, че намирам учението на съвременните мормони за по-прогресивно от православието. Но както е казал Маркс - религията е опиум.
02 Октомври 2012 01:23
Това което страхливо се поднася зад кулисите на текста е, че агресивният Ромни е проводник на най-отявлените човекомразци готвещи Третата световна и е само на думи религиозен в смисъла на този дериват на християнството...

Но може би всичко е точно обратното ако се вгледаме по-внимателно в основите на трите западни религии...
02 Октомври 2012 08:21
Но както е казал Маркс - религията е опиум.



Марксизмът също се оказа опиум.
Науката също. Днес виждаме същите фанатици и догматици, чели макроикономика, подобни на средновековните религиозни фанатици.
Атеизмът също е развит от позициите на вярата. Вярата, че няма Бог. Да зачеркнеш ралигията по този начин означава, че никога няма да разбереш как точно се развива човешкото общество. Дори и атеисти, хората продължават да си намират в какво да вярват.Да не говорим, че самият атеизъм също е вяра. Дали ще вярват в гледачки и баячки, или в светлото бъдеще, хората просто вярват и това е неотменна тяхна черта. Възмутителни са църквите и начините за изповядване на религията от днешните църковни власти, а не самите религията изобщо. Маркс не ги е разграничил тези неща.
02 Октомври 2012 08:56
Религиите са идеология, атеизмът - не.
02 Октомври 2012 11:20
Мони Паси, Мони-втори, хормони, мормони и всичките - трихомони!
02 Октомври 2012 12:15
"Единствената религия, възникнала на американска земя"


Абсолютно невярно твърдение, изключващо вярата на традиционното местно население преди инвазията от белите. Че и глупаво и расистко на всичко отгоре.

Авторът: Нямам идея защо някой ще иска да прави пиар на този омраз Митьо Роман. Той отсега е определил Русия като стратегически враг и дрънка оръжие. Недай си Боже да го изберат американците и после да натисне the big red button? Няма да можем да си напишем некролозите ...

p.s. Веднага се самокритикувам - чукча читатель... чак сега "вдянах", че това антрефиле иде от Дойче Веле. Тия наистина са си плюли в устата, като преди това обаче са си бръкнали на едно друго място и са си облизали пръста. Нихилизъм, съчетан със злобна агресия... авторите дали не ги назначават след тест за IQ с резултати между "е" и "пи" ?


02 Октомври 2012 14:14
...Тия наистина са си плюли в устата, като преди това обаче са си бръкнали на едно друго място и са си облизали пръста. Нихилизъм, съчетан със злобна агресия... авторите дали не ги назначават след тест за IQ с резултати между "е" и "пи" ?


Любезни Мони, оставям на страна фриволното ти сравнение, кой - къде си бърка и какво облизва, но съм любопитен къде съзря основание за обвинения в "нихилизъм" и как изчисли това ниско IQ?

Може би е заради факта, че статията в същност е хвърлен бумеранг по този комичен "кандидат"?

Благодаря предварително за вероятния твой отговор.
02 Октомври 2012 14:22
И не всеки морон е републиканец.
02 Октомври 2012 15:34
Явно авторите на публикацията не са чели за Винету.., за Вечните ловни полета и т.н.., и просто се заблуждават че Мормонизма бил единственото религиозно движение, възникнало на американска земя
03 Октомври 2012 09:01
и просто се заблуждават че Мормонизма бил единственото религиозно движение, възникнало на американска земя

Аааа... не се заблуждава, преди това земята не е била американска, а индианска, така че автора си е много прав...
05 Май 2014 00:25
Защо да се спори, като единствено авторът знае дали е имал предвид американска земя, като "този континент", или Американската земя след идването на американците. Така, или иначе аз не харесвам никакви религиозни (или други) вярвания, в които вярата пред външна сила е единствения начин да постъпваш правилно. Може би за някои е необходима..за слабите и неуравновесените, за тези, които няма нищо реално, в което да вярват, особено във себе си. И това няма нищо общо с интелигентността или опита..а само с вродени или придобити комплекси, които дори гении могат да имат...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД