:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,326,295
Активни 126
Страници 13,377
За един ден 1,302,066
Интервю

Ако имаш чук, наоколо ще виждаш само пирони

"В Банкя се играе футбол, като се ритат по кокалчетата. Ако не биеш, ти си загубеняк. Ти не си загубил, ти си загубеняк...", напомня интернет пионерът Вени Марковски
Снимка:Велислав Николов
Вени Марковски
Вени Марковски е основател и председател на Управителния съвет на Интернет общество - България. През 1993 основава, а до 2002-ра ръководи bol.bg

През последните години ръководи проекти на ПРООН и участва в проекти на Европейската комисия, насочени към популяризиране и разработване на приложения, базирани на свободен софтуер и софтуер с отворен код.

- Има ли интернет общество в България и изобщо в света, или вече всички сме в интернет и интернет е във всичко?- Много хора питат защо трябва да има интернет общество като организация, след като това е все едно да има организация на потребителите на електричество, тъй като то е навсякъде. Интернет общество в България има за разлика може би от общество по принцип. Тоест в интернет видяхме, че хората могат да се организират и да се борят за някакви каузи и да постигат известни успехи. В истинското общество това е значително по-трудно.- Властта се бои от интернет, имам такова едно усещане. Не навсякъде, но този опит да бъде контролирано това пространство докъде ще стигне?- Опитът по света съществува от много години. Напоследък все повече са опитите. Видяхме в Египет миналата година правителството нареди, военните наредиха и спряха целия интернет в цялата страна, което не помогна обаче на Хосни Мубарак. В България, за щастие, няма такива опити. Но се появяват други, по-фини методи за контрол. Това се вижда напоследък особено ясно в дискусионните форуми във "Фейсбук", където се появяват хора с профили или с имена и лица, които не съответстват, и пишат коментари.

Обикновено е много лесно да се забележи това нещо, ако се дадат някакви ключови думи. Например ако човек напише мнение против някой от управляващите, веднага се появяват някакви анонимни хора, които обясняват колко са добри управляващите.- Това импровизирано ли е или мислиш дори, че има и организиран опит на властта по този начин да се брани?- Трудно е да се даде отговор освен ако човек не е бил част от тази схема и да знае, че има организация. Но публично знаем вече, че и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов призоваха младежкият актив на ГЕРБ да се включва в дискусионните форуми, да превзема интернет и да дава мнение - цитирам министъра на вътрешните работи - да дава мнение по всеки въпрос в интернет. Нормално е младежите да се вслушат в призива на своя партиен лидер.

Но от подобна пропаганда ефектът е обратен в интернет. Навсякъде, където се появят платените клакьори, платените коментатори, има десетки други, които не са платени и много добре знаят кой какъв е и могат да реагират.

Тоест понеже това са хора все пак, които са расли в социалистическа среда, работили са в милицията, те са свикнали с някакви такива методи - ако "Работническо дело", "Труд" и "Отечествен фронт" са написали нещо, то е вярно. И забравят, че хората навремето слушаха "Свободна Европа", Би Би Си и "Гласът на Америка".- Днес интернет ли е това?- Сега интернет всъщност е, не мога да кажа единствената, защото ще обидя със сигурност някои независими медии, но е една от малкото независими територии, където човек може не само да даде своето мнение, да намери това, което го интересува, но и да провери веднага думите на човека, казал мнение преди него или на някой политик. И затова всъщност в интернет е много лесно да се хванат лъжите на политиците. Особено на политиците.

Ако Иван Иванов от Каспичан излъже, това не е толкова фатално, но ако Цветан Цветанов или някой друг излъже, това вече е много опасно, защото това е политик. Ако аз кажа, че вие сте престъпник, вие може да се обидите, да се засегнете, може дори да ми заведете дело, че това е клевета, ако го направя публично.

Но ако Цветан Цветанов го каже в парламента по адрес на лекари, прочете сересета, от които се виждат някакви страховити неща, в продължение на две години, докато се води дело, следствие преди това и така нататък, тези хора са смятани за престъпници, защото народът може да провери думите на политик, които са казани от трибуната на парламента.

Лекарят не може да излезе на парламентарната трибуна и да каже: Не е така. Интернет дава възможност точно за такива контрааргументи веднага.- Доколко е реалистично в скоро време България да използва интернет в изборите и референдумите?- Ще ми се да отговоря положително, някак си позитивно, да съм оптимистично настроен. Но за разлика от президента, който вчера каза, че се радвал на тази възможност, аз не се радвам, защото ако тази възможност съществуваше и миналата година за президентските избори, те можеха да си приемат закон, който да позволи електронното гласуване например. То имаше някакви текстове, които КС отмени, но те можеха пак да приемат текстове и да не бъдат отменени.

Винаги давам за пример малката европейска страна, член на ЕС и бивша соцстрана - Естония, където хората гласуват от години на всякакви избори - национални парламентарни, местни. И нещата стават, и никой не ги фалшифицира, и хората участват, и всеки от тях има електронен подпис, който му е вграден в личната карта. Значи е възможно.

От друга страна, ако отворите сайта на естонския президент и прочетете няколко от неговите речи - например онзи ден е имал една във Вашингтон - ще видите, че очевидно хората са направили добър избор, именно използвайки електронното гласуване. В България за съжаление изглежда, че няма воля. Технически това е напълно възможно. Ако някой ви каже, че не е възможно, че ще има фалшификации, не му вярвайте, лъжат ви.

Страх от това, че не могат да манипулират вота по интернет или страх от това, че може би българите зад граница ще се включат активно, ако законодателството позволява в дадените избори те да го направят, това ли е страхът?- Мислиш ли, че ще го има този референдум за АЕЦ "Белене"?- Това е хубав въпрос, защото аз лично не вярвам на нито една дума, казана от нашите управляващи в момента, на нито една. И това, че някой е казал, че ще има до три месеца референдум, за мен не означава, че ще има такъв. Проблемът е, че ако няма референдум, няма никаква санкция за управляващите.- То и да го има, не се знае дали решенията му ще бъдат приложени също така, доколко ще бъде валиден, успешен.- По принцип има много въпроси. А защо не приемем другото - нека да има референдум, нека да си кажат хората думата, пък да видим какво ще направят тогава политиците. Да, вярно, може да не се съобразят или може да се съобразят. Сега забелязвам, че се опитват да изменят въпроса, казвайки, че народът е прекалено глупав, за да разбере толкова сложна материя, каквато е атомната електроцентрала. Аз мисля, че ако разрешат на тези два милиона българи, които са в чужбина, емигранти, да гласуват, това ще направи избора по-рационален.

Хората, които напуснаха страната, са обикновено с добро образование - те знаят какво значи АЕЦ, между тях има и немалко специалисти енергетици. Нека да си кажат и те своята дума. Освен това България е родина на всички тези хора и съответно дали в България ще има някаква авария с атомната централа, би трябвало да касае всеки от нас.

Но в закона, между другото, е написано, че тези, които могат да участват в референдуми, са българи, които имат постоянен адрес в България, и тук ЦИК се оказа поне на този етап неподготвена да разтълкува дали българите зад граница биха могли да участват в един национален референдум.

Аз съм сигурен, че ЦИК ще реши това, което решат управляващите. То това е проблемът. Ако имахме независими институции, това никога не би могло да стои изобщо на дневен ред. Между другото, сравнявайки нещата със света, което е хубаво да се прави, когато има такива спорни въпроси, представете си дали е възможно в една западна развита демокрация - то ние не сме западна, не сме развита и може би не сме дотам демокрация - но дали е възможно президентът, например президентът Обама, да се обади на шефа на Върховния съд на САЩ да го пита нещо.

В България това е практика. Те си комуникират. Самият вътрешен министър каза "аз си общувам всеки ден със съдии, те идват при мен, те ми се оплакват" и така нататък. Значи, ако такова нещо се чуе в Америка, че някой съдия се е обадил на техния министър на вътрешните работи Джанет Наполитано и я е питал нещо или тя се обадила на някой съдия, за да го пита за конкретно дело, тя, първо, ще бъде уволнена веднага като министър, член на кабинета на Обама и, второ, ще бъде най-вероятно разследвана за опит да влияе върху правосъдната система.- Преди време беше казал, че ние говорим за някакво бъдеще, неопределено време, за неща, които някога ще се случат, и не за реално случилите се неща. Кое и защо изпразва обществения дебат от съдържание тук?- Точно това изпразва дебата - че хората дебатират неща, които ще се случат. И сега обсъждаме всъщност референдума, който може би ще се случи. Първо, това няма никакво значение за настоящия живот на хората, за проблемите, които имат - за това, че заплатите им са на практика изхарчени още преди да ги получат; че пенсиите не достигат; че увеличението на пенсиите от първи април, това е такава първоаприлска шега, казана от Дянков.

Дянков, между другото, е другото страшно недоразумение за мен, защото това е човек, живял 20 години в Америка, женен е за американка, има деца, които би трябвало да отглежда по някакъв нормален западен стандарт. Той да излезе и да каже, че от 1 април ще вдига пенсиите, след като същият човек преди две години каза, че на 1 април кризата свършва, през 2010 г.... Това е такава първоаприлска шега и вие, всички медии, му се връзвате и го цитирате и това става новина. А то не е новина. До първи април ние не знаем какво ще стане.- По-рядко се връщаш, пътуваш, сега отново ще пътуваш за САЩ. Сега започна и поредната кампания за зелена карта. Твоето наблюдение какво е - увеличават ли се българите, които тръгват към столичното летище, и то за през океана?- Нямам наблюдение върху статистиката, но то си личи от косвени неща. Първо, преди 22 години бяхме девет милиона, сега сме седем милиона души в страната. Второ, всяка година българите от чужбина вкарват около милиард евро под формата на помощи за роднините си в България, което пък закърпва търговския дефицит. Би трябвало, ако бяхме нормална западна държава - но за съжаление сме източна и ненормална - би трябвало всеки управляващ, би трябвало на летището, когато си идва някой българин, да го чакат с погача с мед. Защото всеки емигрант, който си идва, всъщност покрива търговския дефицит.

Купувайки самолетен билет, за да пътувам от България до САЩ, или пращайки пари, за да подпомагам роднините си, или идвайки да харча пари, каквото и да е, който и да е от нас, дори да не идвам, дори само да помагаме, това са 1 млрд. евро годишно. Ако нас ни няма, няма да ги има тези пари в страната. И ако хората си мислят, че сега им е лошо, нека си помислят колко по-лошо ще им бъде, ако държавата ще трябва да покрива този търговски дефицит с други заеми.- Аргумент ли е това, че над половината от населението няма достъп до интернет и някои казват "абсурд е да се говори изобщо за интернет референдум".- Около 58 на сто са с достъп до интерент, но това са хората, които ползват интернет. Ако електронният ключ ти е в личната карта, всеки ще го има. Ти можеш да гласуваш както по електронен път, така и на хартия. Да закараш 60 процента да гласуват пред компютъра и другите да отидат да гласуват на място някъде, това ще бъде доста по-евтино на държавата като пари. Защото едно е да осигуриш гласуване на 40 процента от населението по разни места, друго е да осигуриш за 100 процента да имат да гласуват.- А може би пък опозицията няма интерес от промяна на статуквото?- Не, защо? Първо, аз мисля, че опозицията в момента е в не лошо положение. Меглена Кунева е европейски политик, Сергей Станишев е президент на Партията на европейските социалисти. Ние всъщност, като страна, имаме поне двама абсолютно европейски политици, доказани европейски политици.

Хубаво би било да има и десни политици, които да са така известни в Европа или по света. Опозицията има интерес, но и управляващите имат интерес, защото единственият начин да приобщаваш хората е, като им показваш, че ти всъщност се интересуваш от тях.- Доста критично звучиш към инвестиционната и строителната политика на ГЕРБ.- То, пак казвам, аз не знам каква им е политиката освен това, че използват европейски средства за развитие на някаква определена инфраструктура, но това не е достатъчно. Между другото професор Илчев (ректорът на СУ проф. Иван Илчев) на откриването на учебната година в Софийския университет направи едно много хубаво изказване за магистралите на живота.

Нашият премиер говореше веднага след него за това, че магистралите на живота са хубаво нещо, ама градинките и метрото, което води към университета, е по-хубаво. Това са две цивилизации, две култури, които нямат нищо общо помежду си. И само човек като мен между другото, отрасъл в Банкя, играл футбол в Банкя, може да разбере мисленето на премиера.- То какво е?- Хората в Банкя са много..., те са различни шопи от тези в Елин Пелин например. Имам едни 20 кошмарни минути, играни в отбора на Банкя, както аз се шегувам сега, "тигрите на Банкя", защото не им помня името. Те играеха във В или Г група или там каквато е била групата. И техният вратар закъсня и ние с Милор Михайлов, който по едно време беше кмет на Банкя и с който играехме заедно, той тогава тренираше в "Локомотив" (София) професионално футбол, нещо си ритахме футбол и аз бях с вратарски ръкавици - бил съм 16-7-годишен сигурно, някакъв батко дойде и каза: "Я, нашия вратар го няма, ела да пазиш".

Тези 20 минути, докато дойде техният вратар, са най-кошмарните минути в живота ми, по-зле и от казармата. Затова човек трябва да го е преживявал, за да знае защо например, когато премиерът игра тенис с Борис Бекер и загуби, което е естествено, той се разсърди. В Банкя се играе футбол, като се ритат кокалчета, това не е игра на футбол. Или ако не биеш, това е много лошо, ти си загубеняк. Ти не си загубил, ти си загубеняк. Оттам идват много, редица неща... Желанието за победа е всичко, но самата победа е още повече. Значи ти трябва хем да искаш победа и всичко виждаш като битка.

Проблемът е много лесно обясним. Ако вие имате в ръката си един чук, това е единственият инструмент, с който разполагате, всичко наоколо ще ви се вижда като пирони. Всеки проблем наоколо ще ви се вижда, че е необходимо да го зачукате. Вие нямата друга възможност освен да набивате пирони. Това е проблемът с управлението.

275
8415
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
275
 Видими 
04 Октомври 2012 20:51
Навсякъде, където се появят платените клакьори, платените коментатори, има десетки други, които не са платени


Вени, ти получи ли нещо за подкрепата си за Калфин?
С какво се прехранваш ти в момента? Опиши някакъв проблем или проект който си изпълнил.
04 Октомври 2012 20:57
Емакс,
леко дежурство, старши...
А Марковски не ми е изобщо симпатичен, но да го атакуваш само, защото е направил вярно психиатрическо наблюдение върху психологията на Примата...
---------------------------------------
Блогът на Генек

04 Октомври 2012 21:02
но да го атакуваш


Кога съм го атакувал? Питам само, бе другарю...
Не може ли?
04 Октомври 2012 21:03
Може бе...Щом плащат
04 Октомври 2012 21:06
Верно ли плащат?
И колко? Това е въпроса.

Мене ако някой ме пита след такова интервю какво работя, мога да говоря с часове.
Няма нищо скрито-покрито.
04 Октомври 2012 21:08
Я де го чукаш, де се пука. Доне, май те изловиха по бели гащи?
04 Октомври 2012 21:09
Питам бе другарю, с парите си питам!!!
04 Октомври 2012 21:09
Правилно emacs !
То и доносниците на ДС навремето работеха друга работа...
04 Октомври 2012 21:10
Вени е твърде умен за да работи...Всъщност работи хобито си. Питай Конфуций
04 Октомври 2012 21:12
Та какво разбрах? В референдума не могат да участват граждани без адрес в България, но референдумът е валиден само ако гласувалите са повече от гласувалите на парламентарни избори когато са участвали и "чужденците". Егати шашмата! Гарант Президентът!
04 Октомври 2012 21:16
с парите си питам!!!


Не съм сигурен, че с твоята грамотност можеш да захапеш... Няколко тайни съкращения с цел да си раздвижиш мозъка: MPC, AFC, RC, QP, RHE
04 Октомври 2012 21:21
Я как бързо се разпозна. Що ли?
04 Октомври 2012 21:24
Я как бързо се разпозна. Що ли?


Тъпо... и семпло...
04 Октомври 2012 21:28
То и доносниците на ДС навремето работеха друга работа...


Да бе, аз съм платен агент на ЦЦ и ББ.... В чужбина съм внедрен... регистриран във форума от 2003г.... Затова бях първия който употреби в тоя форум "Малък Пицко"... ББ и ЦЦ ми платиха. Ама аз пръв използвах и Боцко, Цвъцко,.... пак те ми платиха...
Успокои ли се?

Айде сега да видим какво ще каже Вени на въпросите.
04 Октомври 2012 21:32
Тъпо .... и семпло... Този начин на изразяване е много удобен, когато нищо не ти иде на ум.
04 Октомври 2012 22:23
Неприятен досадник, внук на антибългарина Бенджамин, творил "македонска" азбука
04 Октомври 2012 22:35
Уважаеми хора, нямам време, за да отговарям на всеки въпрос - ако бях политик, сигурно щях да намеря, разбира се;-) Освен това, като автор на статиите "Интернет трол" и "Атака ad hominem" в Уикипедия, няма как да ме вкарате в разговор не за управляващите, за изборите и т.н., а за мен;-)
04 Октомври 2012 22:48
няма как да ме вкарате в разговор не за управляващите, за изборите и т.н., а за мен;-)

Е, щом няма как, ще чакаме следващата предизборна кампания на Калфин
04 Октомври 2012 23:08
Уважаеми, каквото си имал да кажеш, вече си го казал в интервюто.
СЕГА е наш ред.
04 Октомври 2012 23:40
С кавъри се ставало популярен.
Истинският лаф е, че ако си чук, виждаш другите като пирони.
На тема дръж ми *я да са обуя, интервюто е превъзходно.
04 Октомври 2012 23:49
Oh не смея водата да пусна от казанчето. Да не излезе интернет пионер.
В Банкя се играе футбол, като се ритат по кокалчетата.

Интересно, автора играл ли е футбол в Банкя? Или сме свидетели на американски хумор.
05 Октомври 2012 00:35
..надявам се монотора на снимката да е с поне VGA резолюшън.. :-)
05 Октомври 2012 00:36
Внимателния,
учудва ме нахалството ти точно ти да заговаряш хора с интелект, който надминава твоя собствен. Гледай си "Малкия принц", поддържай си нивото.
05 Октомври 2012 00:38
Какво се дърлите, кой от кои бил? Да не би Мутрата да се е пръкнал от някъде другаде? И него червеното знаме роди го, а капиталист стана чак, когато Парията му каза. Да не говорим за баща му, да не говорим за убития дядо дето уж се борил с комунистите, ама по разкази на стари прависти почна да ми се сглобява една картинка на мародерства в Македония... Айде стига простотии - в страна с милион и триста хиляди члена на БКП и още толкова чакащи кажи-речи всеки е бил червен - друго не е знаел, на това са го учили цял живот. Споровете за комунисти и антикомунисти са тенденциозно празнословие използващо съществуващата само виртуално традиция дясното да мрази лявото. Нито лявото ни е ляво, нито дясното дясно - единственото, което ги определя донякъде е това безсмислено и лишено от съществено съдържание театрално противопоставяне. Ок, подозирам Станишев в известна искреност за някои положителни неща, но проблема ми е много просто - аз не се налага да подозирам политиците в измама - те всичките са измамници, налага ми се да подозирам, че някой не чак такъв измамник. Както и да е, това също няма абсолютно никакво значение - в БСП има толкова ГЕРБ-аджии по душа, колкото и БСП-ари в ГЕРБ, дори и главата на ПЕС-а да е Европейски политик с неговото поведение на пионерче никаква честност не би могла да му помогне да ги контролира. Казано друго яче имаме Борисов с мускули и Борисов без мускули - толкоз - параван и зад него не е прилично да говорим какво става.

Нима не го знаем това? Нима Вени не го знае? След като ни лъжат толкова трябва ли тогава и ние сами да се лъжем, че и да стигаме до там, че emacs да ни подпалва да се делим на някакви два лагера, в които предполагам дори и много от платените драскачи не са с душа и воля? Ние, започвайки с червеното знаме дето ни роди и изостави сме една пасмина, която сама си омота тия калчища и сега за повечето хора е невъзможно да си представят как ще се издържат, ако държавата наистина вземе та се оправи - свикнали са си всеки с неговата ниша, малка, мръсна, но съществуваща. Аз като говоря чувствам свобода, защото имам професии, които биха ми осигурили прехраната навсякъде и по света и у нас, мога да избирам, да се лигавя и дори да се правя на примадона понякога - технически неща, които много лесно ме поставят в позицията на незаменим. Та казвам го не, за да се хваля, а за да посоча, че и това е шанс (избор от детство, оказал се успешен днес), повечето хора не могат да си го позволят, те зависят от нишата си и тя е създадена от вече 23 години премятане на лайна в страната ни. Тъй, че болшинството реално се страхува от промяната независимо какво говори, референдума, за който плещим е смешка без никакъв смисъл (това дори и без въобще да разсъждаваме за ядрената енергетика като такава), партиите ни са израз на същия страх от промяна, но се една съществена разлика - превърнали са се в гета за хора, които поради случайност или некадърност вече не виждат за себе си друг начин за оцеляване освен в настъпването на държавния кокъл. Е, не мой се опраим от това със сладки приказки и със закачки кой бил другар, кой господин. Капиталистите въобще не са ангелчета, манията за печалба въобще не е стимул за качество и рационалност - това са измишльотини лесно заседнали ни в главите просто защото са антипод на онова, което ни набиваха в тях преди това, т.е. държавата е не просто капиталист с всичките му недостатъци, но е и слаб капиталист - и това е вярно. Всичките големи умувания на псевдоучени всъщност само потвърждават нещо съвсем естествено, което се намира все някой да повтори от време на време - дребните собственици и специалистите са гръбнака на икономиката. Ние среда за такива, обаче не можем и не искаме да създадем, щото всички инстинктивно усещаме, че тя ще донесе промяна и се джафкаме и работим ангария, говорим за заплати, а всъщност оня тип хора, които биха променили България или не са на заплата или тя въобще не им е най-голямата грижа. Нас просто ни е страх от конкуренцията и затова имаме еднакви партии, които се различават единствено по простотията на лидерите си и шепата видими субекти в тях, имаме полиция, която се изживява като стожер на морала и справедливостта имаме "честни" бизнесмени с ниски чела, щото само страха най-лесно се лекува с тъпота и всички останли ни е шубе. Като избягаме на вънка сами се поставяме в ситуация без избор и по-често се оказва, че бая ни бива, но виж тук ни е страх, всички с много малки и несъществени изключения, другото е празни приказки и делене на банди - наши и ваши.
05 Октомври 2012 00:39
Ако човек напише колко зле е Фандъкова, веднага се появяват хора, които обясняват как не е виновна тя, ами СОС.
05 Октомври 2012 00:40
Голямо е удоволствието да гледаш отстрани споровете на бесепари и гербери.Червени срещу розови прашки. Широки против тесни комунисти.. Ленинисти против сталинисти. Как не ви идва на ума, че сте си "братя по оръжие". Но няма лошо - дерзайте! Нека да ни е весело!
05 Октомври 2012 00:48
Явно доста люде са се припознали в статията на Вени,което е показател за нейната актуалност.Със всичко написано,не само тая статия,Вени показва че умее да провокира подсъзнателното.Така че преди да се пенявете,прочетете статията още веднъж!
05 Октомври 2012 00:59
няма как да ме вкарате в разговор не за управляващите, за изборите и т.н., а за мен


Интервю си тръгнал да даваш... политическо. Приказваш кой за какво бил платен.... как били ритали в Банкя...
Задава ти се въпрос за твоята обвързаност с политическо лице.
Ти лично си признал, че си обвързан. Никой не те е карал.
Отказваш да отговориш дали за подкрепата ти е платено....

Твоя воля.
За мен в случая ти си трол. И личната атака е от теб в твоето интервю.
05 Октомври 2012 01:01
Вени показва че умее да провокира подсъзнателното


Т.е. трол...
Лошо нема. Ма да не реве, като го хванат за топките (политическите).
05 Октомври 2012 01:02
Мисленето на премиера го разбира само Цветанов и група съветски учени. Ако се абстрахираме от натрапчивото присъствие на Борисов, Дянков наистина е много интересен обект за изучаване. Първо, неговото появяване в кръгозора на Борисов. Половин година преди изборите Дянков, по неговите собствени думи, не е чувал нищо за партия ГЕРБ. Кой е препоръчал този човек? Засега това е загадка. Вече защо Дянков е пожелал да стане министър - за мен отговорът е, че се е надценил достатъчно, за да си въобрази, че ще извлече само ползи от министерския пост. Моята прогноза е, че 1) Дянков няма да седи в България нито ден след изтичането на мандата си, 2) Всички негативи от управлението на ГЕРБ ще бъдат тропосани на Дянков, за да могат Цветанов и Борисов да се явят на изборите с препрани жълти фланелки.
05 Октомври 2012 01:06
emacs да ни подпалва да се делим на някакви два лагера


Деленето го прави Вени в случая.
И аз го знам, че не е тъп.... вероятно не го прави случайно...
Следва въпроса "Кому е изгодно?"...
Аз се опитвам да си отговоря на този въпрос.
05 Октомври 2012 01:08
Тъй като Дянков за мен вече почти е изгубил значението си на политическо лице (той и реално вече няма какво да прави в България, освен да дава нищонеказващи интервюта), само от личен интерес ще ми е любопитно да разбера по каква причина не е карал наборна военна служба, след като към 89 година по неговото собствено признание е бил годен за войниклъка. По мои спомени, но само приблизително, към момента, в който Дянков е завършвал висшето си образование (да речем магистратура, не е ясно точно), той е трябвало да бъде привикан до 35-годишна възраст. Каква е причината? Късогледство, далекогледство, други неща?
05 Октомври 2012 01:09
Тъпо .... и семпло... Този начин на изразяване е много удобен, когато нищо не ти иде на ум.


Признавам без бой - нищо не ми иде наум от твоите писания. От време на време ти поправям някоя правописна грешка и толкова. Празнота....
05 Октомври 2012 01:17
Васик
Ако човек напише колко зле е Фандъкова, веднага се появяват хора, които обясняват как не е виновна тя, ами СОС.

И защо си го изтресъл това в тази тема, а не в темата за падналия светофар?
Що така бе, другарю смел?
05 Октомври 2012 01:25
Свободно, лягам си.
05 Октомври 2012 02:10
Например ако човек напише мнение против някой от управляващите, веднага се появяват някакви анонимни хора, които обясняват колко са добри управляващите.


Вени не е точно така-започват да обясняват колко лошь е критикът на ГЕРБа(да не се бърка с герба).Само погледни как са напълзяли под статията.И не обсъждат Него,а интервюраният.
Предполагам ,че за спешни случаи се заплаща двойно...
05 Октомври 2012 03:09
Ловкия,
написал съм това с желанието да премина от абстрактната теория към живата практика, тествайки експериментално твърдението на автора:
Например ако човек напише мнение против някой от управляващите, веднага се появяват някакви анонимни хора, които обясняват колко са добри управляващите.

Ти се появи да обясниш, че Фандъкова е добра, нали? Ще си извлечеш ли изводите самостоятелно?
Іf all you have is a hammer, everything looks like a nail. (не е от Васик)
05 Октомври 2012 07:20
Откак Вени ни убеждаваше че новио ( тогава ) Главен Прокурор Велчев бил добро момче въпреки произхода си - не го чета.
05 Октомври 2012 07:39
Но публично знаем вече, че и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов призоваха младежкият актив на ГЕРБ да се включва в дискусионните форуми, да превзема интернет и да дава мнение - цитирам министъра на вътрешните работи - да дава мнение по всеки въпрос в интернет.
Ха ха ха ха и тук си ги знаем клакьорите, платени и неплатени по призива на тиквариата.
05 Октомври 2012 07:46
Емакс, не ща да ми разказваш с часове, какво работи, ти по-добре разкажи за лекарите от Горна Оряховица, че нещо работата се позамота....
05 Октомври 2012 08:08
Емакс,
Задава ти се въпрос за твоята обвързаност с политическо лице.
Ти лично си признал, че си обвързан. Никой не те е карал.
Отказваш да отговориш дали за подкрепата ти е платено.


А сега ми позволи да те запитам, след като изрече толкова клевети срещу лекарите, дали твоята подкрепа за Цветанов е подплатена с известна сума?

05 Октомври 2012 08:21
Знаем ги и оплаквачките на светлото комунистическо бъдеще.
05 Октомври 2012 08:44
Например ако човек напише мнение против някой от управляващите, веднага се появяват някакви анонимни хора, които обясняват колко са добри управляващите.

Ти се появи да обясниш, че Фандъкова е добра, нали? Ще си извлечеш ли изводите самостоятелно?

Ако анонимникът е човек, когото повече от десет човека в този форум познават лично, нека да съм анонимник.
А ти кога ще се извиниш на колегата, задето го нарече геребраст, защото е лъжец, или беше обратното...
Обвини го по повод твърдението му, че и БСП е ползвала авиоотряд 28, което аз доказах с линк към интервю с бившия началник на авиоотряда.
Питах те веднъж същото в тема за офтопици и спам, за да не спамя оригиналната тема, като изрично ти казах това, а ти и тогава, при ясно зададен въпрос, отказа отговор.
Сега те питам пак.
Или квалификациите, които забраняваш на колегите си, са разрешени само за теб?
05 Октомври 2012 08:46
Емакс,
Деленето го прави Вени в случая.
И аз го знам, че не е тъп.... вероятно не го прави случайно...
Следва въпроса "Кому е изгодно?"...
Аз се опитвам да си отговоря на този въпрос.


Ако отговорът ти е толкова точен, колкото и за лекарите от Горна Оряховица...
05 Октомври 2012 08:49
Ловкия, едно интервю не бива да се смята за доказателство. Доказателство би било извадка от летателен план, фактура и други документ. Езикът е даден на хората, за да скрива мислите им, така че на голословни (в смисъл неподкрепени с документи) твърдения вяра не бива да се има.
05 Октомври 2012 08:49
Инересно.Нормален човек, който е следил изказванията на Вени, го разбира и без да се напъва. Да си мислиш, че му задаваш "провокативни" въпроси, трява доста да надценяваш умсвенния си потециал. Да смяташ, че всеки, който защитава разбиранията си по един или друг начин, го прави за пари, е да мериш със собственния си аршин. Сега, след година време е ясно защо Вени е застанал зад Калфин. Както казва д-р Тони Филипов, СЕГА щяхме да имаме президент, а не Плевнелиев. Най-малкото, което може да получи човек с подкрепата си за Калфин,е да запази собственното си самоуважение. А това, е много на фона на логореята и безпричинното хилене на Плевнелиев.
05 Октомври 2012 08:55
Щом Марковски е обявил подкрепата си за Калфин, това е ясно и честно поведение. Какви са били мотивите му, дали е бил платен, няма абсолютно никакво значение. Той е обозначил от едната страна на барикадата и това е коректния начин да изразиш гражданската си позиция. Каквито и да са качествата ми, да бъде оплют ТОЧНО за това, говори за комплексарщина, неразбиране на основни правила на демокрация, демагогия и, в крайна сметка, на простотия... Но това за си е за сметка на плюещия...
05 Октомври 2012 09:09
Той е обозначил от едната страна на барикадата и това е коректния начин да изразиш гражданската си позиция.

SU38, за каква бариера става въпрос тук? Мислиш ли, че може да има бариера между Живковия и Лукановия кланове на БКП?
05 Октомври 2012 09:16
Ловкия, едно интервю не бива да се смята за доказателство. Доказателство би било извадка от летателен план, фактура и други документ.

Е, надявам се Васик да ти се отблагодари лично за тази удобна топка...
05 Октомври 2012 09:23
Emacs,
странна и необяснима (за мен) настървеност си демонстрирал, като на лично обиден от интервюто ми мязаш ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД